Restjes? Left- overs? Maak er voortaan pickles van! Plus twee heerlijke, eenvoudige pickles recepten!

Ik heb het jaren geleden ontdekt: PICKLES. Enkele jaren geleden was het nog niet zo populair als nu. Maar het is een conserveer-methode die al eeuwenlang wordt toegepast. Vroeger waren er nog geen koelkasten, waardoor er op vele andere manieren voedsel werd geconserveerd. Een andere bekende methode is fermenteren ( KLIK HIER ) Zowel het fermenteren als picklen is inmiddels terug van weggeweest en ongekend populair. Terecht, want het zijn erg gezonde bereiding-methoden. Fermentatie kan voedsel vele malen gezonder maken. Maar ook picklen kan voedsel in voedingswaarden verrijken. Ik vind het zelf vooral erg lekker.

PICKLES

Pickles wordt ook wel tafelzuur genoemd, en wordt wereldwijd toegepast. In de Aziatische keuken bijvoorbeeld , daar heet het ATJAR TJAMPOER. In de Surinaamse keuken heet het Surinaams ZUURGOED. In Nederland kennen we piccalilly als meest gekochte tafelzuur. ( KLIK HIER om zelf piccalilly te maken ) Anders gezegd is picklen niets meer of minder dan het inleggen van vele soorten groenten in een zuur ( azijn ) waarin kruiden en specerijen worden toegevoegd. Om de pickles te activeren wordt er zout toegevoegd. Om de pickle langer houdbaar te houden wordt er meestal ook suiker toegevoegd. Ook worden er gesteriliseerde weck-potten gebruikt om de houdbaarheid te verlengen.
Er zijn duizenden manieren om pickles te maken. Zo kun je bijvoorbeeld een pickles op basis van olie maken, of op basis van een dressing. Een pickle is pas een pickle als de groenten knapperig zijn en zoetzuur van smaak. Zelf pickles maken kan voedselverspilling voorkomen, omdat je het kunt maken van alle soorten groenten . Voortaan kun jij dus je restjes inmaken, zodat je een heerlijk tafelzuur in huis hebt.
Pickles kun je overal bij / aan / op / naast eten. Het is lekker bij de warme maaltijd, over vlees( vervangers ) , over vis, bij de patat, door salades, door gerechten, over quiches…kortom, alles kan. 😊 En weet je wat het leuke is? Je maakt het simpel en snel. Het vraagt geen wiskunde. Ik geef hier twee lekkere recepten die ik zelf erg vaak maak. In huize van der Vloed een enorme hit. Zoals eerder gezegd zijn er ontzettend veel manieren om pickles te maken. Ik kies voor een azijn -pickle. Ik heb niet zoveel met olie, en kies daarom liever voor olie-vrije pickles.
Je kunt allerlei soorten azijn gebruiken, maar ik adviseer je om biologische natuurazijn of appel cider azijn te gebruiken. Deze geven de beste resultaten. Gelukkig is azijn niet duur en kun je biologisch dan ook zeer voordelig inkopen. Appel cider geeft de pickles een wat mildere smaak, terwijl natuurazijn juist een frisse, zure smaak geeft.
Wat altijd wel belangrijk is, zijn SCHONE BEWAARPOTTEN. Zeker als je van plan bent de pickles langere tijd te willen bewaren, zijn uitgekookte gesteriliseerde ( weck ) potten een belangrijk dingetje. Ook is suiker in geval van een langere houdbaarheid onmisbaar, omdat dit de bacteriën geen kans geeft te groeien. Maar wil je de pickles bijvoorbeeld 1-2 weken in de koelkast bewaren, dan kun je de suiker achterwege laten, of zuivere stevia suiker gebruiken, om de zoet-zure smaak te verkrijgen. Ik kies altijd voor de laatste optie, dus de stevia. Bij mij is de pickles toch altijd binnen no-time op ! 😁

MONIQUE’S PICKLE-MIX

Omdat ik kilo’s verse groente eet per dag, heb ik altijd kilo’s groente in huis. Bij mij blijft er dan ook niets over, en heb ik geen last van restjes en kliekjes. Omdat ik veel verschillende soorten groenten eet is het altijd weer leuk om een lekkere pickles-mix te maken. Van alle mixen die ik nu heb gemaakt ( en geloof mee, dat zijn er veel! ) is deze mix toch wel de grote favoriet. Daarom deel ik hem met jullie!
WAT HEB JE NODIG?
  • Een middelgrote rode rauwe biet, in mooie blokjes gesneden
  • De stelen en kruid van een venkelknol, in stukjes gesneden
  • Een rode ui, gesnipperd
  • Twee eetlepels paprikapoeder
  • Twee eetlepels kerriepoeder
  • Twee eetlepels stevia sweet Xtra
  • 300 ml natuurazijn
  • 200 ml water
  • Een theelepel Keltisch zeezout

ZO MAAK JE HET:
Doe het water, azijn zout en de kruiden in een pan, en breng dit al roerend aan de kook. Zodra de massa begint te borrelen, gooi je de groenten erbij, roer je een minuut door en draai je het vuur uit. Kook de groenten dus niet te lang door, dan verliezen ze hun knapperigheid, en worden ze zacht. Ook lekker, maar pickles moeten wel een lekkere knapperige BITE hebben. Giet de massa in een schone grote weckpot, de massa moet goed in het vocht liggen en de pot tot de nok gevuld. Voeg de stevia toe en roer. Sluit de pot en zet deze een uur op zijn kop. Laat daarna verder afkoelen en bewaar in de koelkast.

PREI-PICKLE

Nog een grote favoriet in huize van der Vloed is de PREI-PICKLE! Ik ben dol op prei.
WAT HEB JE NODIG? 
  • Een grote prei, in ringen gesneden
  • 4/5 kardemom zaden
  • Twee eetlepels stevia sweet Xtra
  • Een anijsster
  • Twee eetlepels kerriepoeder
  • 300 ml natuurazijn
  • 200 ml water
ZO MAAK JE HET:
Doe het water, azijn en zout in een pan, en breng aan de kook. Zodra de massa kookt, de prei toevoegen, even kort roeren en het vuur uitdraaien. Gooi de anijsster, kardemom , stevia en kerriepoeder in de pot en schenk de prei erop. Vul de pot tot de nok. Sluit de pot en draai om, laat een uur staan. Laat daarna verder afkoelen en bewaren in de koelkast.
Je kunt de pickles in principe na volledige afkoeling ( dat ligt tussen de 2-4 uur ) al consumeren. De smaken zijn dan al behoorlijk in de groenten getrokken. Wil je een diepere, intensere smaak, laat de pickles dan “ rijpen” in de koelkast. Hoe langer hij staat, hoe beter de smaken tot zijn recht komen.
Er zijn hinderden ( nee, duizenden) andere kruiden en specerijen om te gebruiken. Dat kun je zelf bepalen. Mijn gebruikte kruiden en specerijen geven mijn pickles recepten echter een verrukkelijke smaak!

4 Reacties op “Restjes? Left- overs? Maak er voortaan pickles van! Plus twee heerlijke, eenvoudige pickles recepten!

  1. Lijkt me lekker,maar je eet dit als ik het goed begrijp als bijgroenten?is er ook een manier om geen zure groente in te maken zonder dat het in de vriezer moet?
    Groet Ria

  2. Wat enorm goed en leuk om te lezen! Wij moes tuinieren al jaren en gooien eigenlijk ook nooit iets weg. Mooie manier om er weer eens op een andere manier mee om te gaan. Dank voor alle waardevolle info.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *