Review Arla Naturals fruit/drinkyoghurt

Arla kwam onlangs met een nieuw concept op de markt: Naturals fruityoghurt. Ze hebben er ook een slogan aan toegevoegd. “ 100% natuurlijk,0% rommel” Mijn mailbox stroomde afgelopen periode in elk geval vol met aanvragen om deze yoghurt onder de loep te nemen Dat gaan we dan maar eens doen 😉 

Is het werkelijk zonder rommel, is het wat, en is het per definitie een betere keuze dan andere fruit en drinkyoghurt?

ARLA

Arla is een Zweeds-Deense zuivelcoöperatie. Het huidige bedrijf is ontstaan door een fusie tussen het Zweedse Arla en het Deense MD foods, de fusie gebeurde in April 2000. Arla is vooral actief in drie Scandinavische landen, Nederland bekleedt maar een zeer klein onderdeel. 

De melk, karnemelk, yoghurt en vruchtenyoghurt, pappen, kwarkyoghurt, vla maar ook de bekende knijpzakjes “ breaker” en Milk & fruit” komen uit een fabriek in Nijkerk. 

IMG_8978

NATURALS FRUIT-DRINKYOGHURT, WAT ZIJN DE CLAIMS?

Er zijn drie smaken verkrijgbaar van deze fruityoghurt: rood fruit, bosfruit en mango. Arla claimt, dat de yoghurt geen rommel bevat, en bestaat uit enkele natuurlijke  ingrediënten: halfvolle yoghurt, gepureerd fruit/fruitextracten, maïszetmeel, natuurlijk aroma en citroensap. Deze laatste twee ingrediënten worden in de vele grote reclamecampagnes “ 0,5 % ondersteunende ingrediënten” genoemd. 

Andere claims zijn :

– zonder kunstmatige toevoegingen

– geen riet-en/of bietsuiker

– 100% natuurlijk

– yoghurt gemaakt van 100% weidemelk *

(* Europees weidemelk) 

WAT ZIT ERIN?

IMG_8979

Ik nam de smaak MANGO onder de loep:

87% HALFVOLLE YOGHURT: Volgens Arla wordt deze halfvolle yoghurt gemaakt met weidemelk. Deze weidemelk is afkomstig uit Europa, en niet van Nederlandse koeien. Daarnaast kunnen we de term “ weidemelk” tegenwoordig ook flink in twijfel nemen. Vele diepgaande onderzoeken toonden, dat de melk over een jaar genomen maar 8% weidemelk bevat en 92% stalmelk. In de maanden November tot Maart bevat de zogenaamde weidemelk 100% stalmelk. ( bron: foodlog

De yoghurt is niet biologisch, wat voor velen iets verwarrend kan zijn, omdat Arla afgelopen jaren vooral heeft gestunt met biologisch.

7% MANGO: deze mango is bewerkt in de fabriek, gepureerd tot een substantie geschikt voor gebruik in zuivel. Arla geeft overigens niet prijs, waar zij dit fruit precies vandaan halen. Ze hebben op de website een verhaaltje gemaakt over fruit in een seizoen ingekocht. Het fruit in dit pak is overigens niet biologisch, en we kunnen stellen, dat het fruit gewoon industrieel is bewerkt. 

5% FRUITEXTRACT: Volgens Arla een fruitextract gemaakt van de vrucht van de johannesboom, van appel en druif. Op de website wordt eerlijk geschreven, dat deze vorm van suiker ( fructose en lactose in dit geval) geen verschil maakt t.o.v gewone suiker. Het werkt hetzelfde in ons lichaam.

MAISZETMEEL ( natuurlijk?): Op de zijkant van het pak staat te lezen, waarom Arla die “ 0,5 % ondersteunende ingrediënten” nodig heeft. We kunnen vervolgens “ natuurlijk maïszetmeel” lezen. Ik vraag mij af, wat zij daaronder verstaan. Het gaat hier gewoon over gemodificeerd zetmeel, anders kan er geen verdikking plaatsvinden. En is deze zetmeel gewoon, net als gemodificeerd zetmeel in vele andere producten, bewerkt met een zuur wat de chemische structuur van zetmeel verandert ( gemodificeerd) Niets natuurlijks meer aan, het is enkel AFKOMSTIG uit een natuurlijk product ( aardappel, of maïs, wat tevens genetisch gemanipuleerd kan zijn)  Mijn vermoeden is dat Arla met “ natuurlijk zetmeel” bedoelt, dat het niet genetisch gemanipuleerd is. Verder is het gewoon wat het is; een bewerkt verdikkingsmiddel. 

NATUURLIJK AROMA: lees alles over aroma’s door hier te klikken. Arla zet het natuurlijk aroma neer als “ een ondersteuning voor de smaak van het fruit” Anders gezegd kun je het ook gewoon een alias-suiker noemen. 

CITROENSAP: Volgens Arla nodig voor een goede zoet/zuur balans in het fruit, mijns inziens gewoon een middel om gisting tegen te gaan. 

WAT ZIJN DE VOEDINGSWAARDEN PER GLAS VAN 250 ML?

Qua suikers: gemiddeld 20 gram. Da’s dus aardig veel ja.

Qua verzadigde vetzuren: 2,5 gram. Ook dat is niet bepaald erg weinig te noemen.

WAT VIND IK ERVAN?

De smaak vind ik lekker. Niet te zoet, niet te flauw. Verder vind ik het een verademing, dat Arla zijn nek uitsteekt om 100% eerlijk te zijn over de ingrediënten. Collega’s OPTIMEL doen daar een stuk geheimzinniger over ( lees het review)  Alhoewel er wat overdreven wordt gesproken over het “ 100% natuurlijke” aan de zetmeel en natuurlijke aroma’s, en het citroensap, vind ik het niet storend. Begrijpelijk, dat Arla het op deze manier wil verkondigen. 

Wat wel erg goed moet worden onthouden, is dat het per glas zoals je kunt lezen bijna 20 gram suiker bevat. En of dit nu uit fructose en lactose ( melksuiker) afkomstig is, boeit ons lichaam niets. Het wordt gewoon hetzelfde opgenomen en verwerkt als gewone riet/bietsuiker. Omdat er druivensap en appelsap is gebruikt, is het suikergehalte in deze drinkyoghurt vrij hoog. Zowel druif als appel bevatten erg veel vruchtensuikers, zeker als het wordt bewerkt. Ook is mango geen fruitsoort met een laag vruchtensuiker-gehalte. Dit maakt deze yoghurt behoorlijk rijk aan suiker.

RESUMEREND:

Fijne drinkyoghurt, eerlijk, en weinig ingrediënten. Niet biologisch, en vrij rijk aan suikers. Een goed alternatief op andere drinkyoghurt uit de supermarkt, maar ook hier zeg ik uiteraard: maak het gewoon lekker zelf. 

Op 1 liter yoghurt twee stukjes mango pureren door de yoghurt, voeg er enkele druppels stevia aan toe en blend opnieuw stevig door. Voeg er wat vers uitgeperst citroensap aan toe. Is de yoghurt wat te vloeibaar? Voeg er wat johannes broodpitmeel aan toe. Klaar! 

Een reactie op “Review Arla Naturals fruit/drinkyoghurt

  1. Is het een idee om alles waarvan je zeker wil weten dat het: (eten, melk etc.)van biologische
    teelt is te kopen bij een voedselcollectief of/en winkel waar men rekening houdt met ons
    milieu en dat het gezeur over tabak etc. eens bij de wortel aangepakt wordt ,niemand wil graag ziek worden en een beetje begrip voor elkanders behoeften brengt misschien niet de
    economie op beter peil maar…misschien wel meer tolerantie en andere kijk naar de biologische producten die er gelukkig volop te koop en van te genieten zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *