FOOD MORNING! Het 100% meukvrije ontbijt-boek!

Ontbijten doen we iedere dag. Tenminste, het grootste deel van Nederland 😉 Al jarenlang staat de traditionele boterham met zoet of hartig beleg op nummer één in de top vijf van meest favoriete ontbijtjes. Gevolgd door het kommetje yoghurt met muesli/ cruesli en tal van andere kant-en-klaar ontbijtgranen. Afgelopen twee jaar zijn er ook hippe trend bij gekomen, zoals ( terug van weggeweest) havermout-ontbijt en smoothies. Een zeer fijne ontwikkeling, want iedere dag hetzelfde ontbijtje kan zeer saai en ééntonig worden.

Omdat ik erg veel vragen kreeg om eens 100% meukvrije ontbijtrecepten te bedenken, besloot ik om deze te bundelen in een boek! Er is schijnbaar erg veel behoefte aan écht gezonde, volwaardige en goed uitgebalanceerde ontbijtjes, die ook 100% meukvrij zijn. Daarnaast is een veel gehoorde klacht dat ontbijten vreselijk saai kan zijn en er een groot gebrek is aan inspiratie. Ik heb met FOOD MORNING! geprobeerd om in te springen op al deze vragen. 

SAM_7297

WAT KUN JE VERWACHTEN?

FOOD MORNING! bestaat  naast 50 bijzondere recepten uit een voorwoord, waarin kort wordt uitgelegd, wat het nut en belang is om goed te ontbijten. Er wordt ingegaan op de vraag, of we MOETEN ontbijten. Verder vind je in het voorwoord tips om het ontbijt nog gemakkelijker en smakelijker te maken. FOOD MORNING! is 100% zuivelvrij. Er wordt gebruik gemaakt van homemade zuivelvrije yoghurt ( van yoghurtculturen) en homemade havermelk. Daarnaast wordt er gewerkt met plantaardige melkvervanging. In het voorwoord vind je een hoofdstuk hoe je zelf zuivelvrije haveryoghurt, yoghurt en havermelk kunt maken. Ik heb gekozen voor 100% zuivelvrij omdat erg veel mensen graag lactose/koemelkvrij eten en drinken. Ook zijn steeds meer mensen intolerant en/of allergisch voor lactose. Om deze grote groep mensen tegemoet te komen is er gekozen voor 100% zuivelvrij. Als je geen bezwaar hebt tegen koemelk/lactose, kun je deze eenvoudigweg vervangen met welke melk en/of yoghurt of ander zuivelproduct je wenst. Dit geldt overigens ook voor de graansoorten. Ik werk 100% glutenvrij, maar heb je niets tegen gluten, kun je bijvoorbeeld ook biologische speltvlokken, roggevlokken of gerstvlokken gebruiken. Het boek bevat tot slot een handig register!

fm sweet pumpkin omelet 1

De 50 recepten zijn zorgvuldig opgesteld, om een zo volwaardig mogelijk ontbijt te bieden. Dit betekent goede verhoudingen tussen suikers, vetten, eiwitten en koolhydraten. Dit zorgt ervoor, dat er iedere morgen voldoende voedingsstoffen binnen komen, die je de nodige energie leveren voor de dag. Er wordt gewerkt met vers intact fruit uit het seizoen. Dit betekent, dat men zelf steeds weer vers fruit uit het seizoen kan gebruiken. Er is ook rekening gehouden met fruitsuikers in fruit. Ik heb gekozen voor fruit met meest lage fruitsuiker-gehaltes.

Er is erg veel variëteit! Inspiratie genoeg, om iedere morgen weer te kiezen uit een heerlijk, volwaardig ontbijt. Naast volwaardige ontbijtjes voor iedere dag vind je ook recepten om zelf muesli, granola en ” oaty flakes” te maken, mijn versie op de cornflake. Daarnaast recepten om zelf vlokken, jam, spreads en chocoladepasta te maken.

fm donuts 5

Er is uiteraard ook ruimte voor feestelijke ontbijtjes! Ontbijtjes, die nét even wat luxer mogen omdat het feest is! Wat dacht je van verrukkelijke geglaceerde donuts, heerlijke luxe banaan traktaties en luchtige ontbijt pannenkoeken? Alles in meest mogelijk gezonde jasjes gestoken. Zo worden de donuts niet gefrituurd, maar gewoon gebakken in de oven.

fm foodmorningbread1

Je vind ook de meest heerlijkste brood en broodjes recepten. Brood kun je zeer eenvoudig zelf maken, en kost niet veel tijd. Alle recepten zijn zeer gemakkelijk en eenvoudig gehouden. Veel mensen willen niet teveel tijd besteden aan ontbijten, omdat we het tegenwoordig erg druk hebben in de vroege morgen. Daar is rekening mee gehouden. De meeste ontbijtrecepten zijn binnen nog geen 5 minuten klaar. Sommige recepten vragen een korte kooktijd vooraf, deze kun je bijvoorbeeld een avond tevoren kort koken om in de morgen meer tijd te hebben voor andere dingen.

100% MEUKVRIJ

100% meukvrij staat voor:

 • vrij van geraffineerde suikers, ook geen dadels, honing, agave, en kokosbloesem/palmsuikers
 • koemelk/lactosevrij
 • vrij van kunstmatige E nummers
 • glutenvrij
 • vrij van vlees en dierlijke vetten ( wel eieren)
 • zoveel mogelijk biologisch
 • producten direct uit de natuur
 • zoveel mogelijk met de natuur samenwerkend
 • intact en vers biologisch fruit

Om te zoeten wordt er enkel gebruik gemaakt van zuivere stevia, en zuivere erythritol. Klik op de linkjes, voor meer informatie over deze twee natuurlijke zoetstoffen. Er worden geen andere ( natuurlijke) zoetmiddelen gebruikt. Wel wordt er vers intact fruit gebruikt. Deze bevatten fruitsuikers/fructose. Daarnaast wordt er sporadisch gebruik gemaakt van yakonsiroop, lees meer over yakonsiroop door hier te klikken. Uiteraard kun je ook in zoetmiddelen zelf de regie bepalen. Als je bijvoorbeeld geen bezwaar hebt tegen honing of dadels, kun je deze gewoon in een recept vervangen of verwerken.

De meeste recepten zijn geschikt voor veganisten.

BESTEL DIRECT!

Het boek is direct te bestellen via de bestellink.

 

FRAGMENTEN UIT HET BOEK:

 

fm luchtige ontbijtpannenkoeken 4

Voor een feestelijk ontbijt, of lekker op zondagmorgen met de kids: luchtige ontbijtpannenkoeken!

 

fm carrot smoothie 2

Ook smoothie liefhebbers worden niet overgeslagen! Deze carrot smoothie geeft je bakken vol energie om de morgen door te komen!

 

fm pancakes 3

De pancakes mogen in een ontbijtboek ook niet ontbreken!

 

fm chocoladevlokken 2

Zelf chocolade vlokken maken is een koud kunstje!

 

fm muesli 2

Na het simpele recept gelezen te hebben, maak je voortaan zelf je muesli!

fm oaty flakes 2

Voortaan geen zoute/suiker-rijke conrflakes meer uit de supermarkt, maar ” oaty flakes” ! Heerlijke flakes gemaakt van o.a havermout!

fm ontbijtbroodjes1

Wat ruiken ze lekker, deze ontbijt broodjes!

fm quinoa morning 2

Voor de stevige ontbijters die wel wat energie kunnen gebruiken: het Quinoa ontbijt!

 

 

 

 

 

 

 

 

14 Reacties op “FOOD MORNING! Het 100% meukvrije ontbijt-boek!

 1. Monique, dat ziet er schitterend uit. Dit inspiratie-boek wil ik graag hebben. Kan niet wachten.????

  • wat leuk! Hartstikke bedankt voor je lieve bericht! Warme groet!

 2. heeel leuk boek Monique, ik heb ook onlangs door jouw aanbevelingen de Kefir 3 zakjes
  EasiYo yoghurtmaker besteld.
  Omdat mijn man gek is op de Jumbo “Turkse” Yoghurt, wat natuurlijk niets turks aan is! Maar ik baal ook zo van al die emmertjes die we dus allemaal weggooien!!!
  Wel heb ik er veel gebruikt in mijn moestuintje zodat mijn jonge plantjes niet door de konijntjes en slakken opgegeten worden!! (wat overigens niet afdoende werkt).
  Maar ik heb nu wel genoeg emmertjes !!!
  Dus wil ik niet meewerken aan de afvalberg!!
  Heb jij zin om hier wat leuks over te schrijven?

  • Dag naamgenoot!
   Ik had het onderwerp al op mijn to to lijst staan, en was bezig met de research en voorbereidingen dus, dat komt eraan! Warme groet!

 3. Zo Monique…….mooie plaatjes weer en het ziet er lekker en gezond uit…..geweldig

 4. hoihoi,

  en ik maar drukken op die link— maar het lukt me niet om je Food Morning boekje te bestellen! Heb je nog een andere manier?

 5. Hoi,

  die link werkt inderdaad niet meer, en als je zoekt op de website vind je verschillende boeken, maar food morning staat er niet tussen.

  • De link weekt gewoon, ik heb het net twee x gecontroleerd. Ook bij ” boekenplank” vind je in het artikel de bestellink. Als het weer niet lukt, laat dit even weten! Succes en warme groet!

 6. Hi Monique,

  de link via Boekenplank verwijst naar deze pagina, dus dat gaat hem niet worden. Ik heb op de website boekengestellen.nl gezocht naar dit boek, zowel op titel als op jouw achternaam, maar hij staat er niet tussen… Kijken of ik hem nog op een andere manier kan vinden – via internet bestellen blijft het makkelijkst 🙂

  Groet,
  Ingeborg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *