Wat zijn oer-komkommers?

Dankzij warme kassen kunnen we het gehele jaar komkommers eten. Sinds 1960 gebeurt dit in verwarmde kassen, in zowel Nederland als België. Door deze kweek-methode kunnen komkommers versneld groeien en bloeien. Binnen nog geen 10-14 dagen zijn de komkommers al rijp om te oogsten. Om het gehele jaar komkommers aan te kunnen leveren, worden er per jaar twee tot drie teelten geplant en geoogst in de glastuinbouw. Meer lezen over komkommers? Klik hier.

Door de snelle teelt zijn komkommers geen echte komkommers meer. Veel gehoorde klachten zijn, dat ze nergens naar smaken, van binnen snotterig zijn, en zeer waterig. Vooral zaadlijsten zijn een snotterige bedoening. Een beter alternatief zijn de biologisch geteelde komkommers. Deze zijn van binnen een stuk minder waterig, bevatten vaak een stevige zaadlijst en heeft gewoonweg veel meer smaak. Biologische komkommers worden niet bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen/pesticiden, waardoor de schil ook vaak wat doffer en minder donkergroen van kleur is. 

SAM_7070

OER KOMKOMMER

Misschien heb je er ooit al eens van gehoord, de oer-komkommer. Wat is een oer-komkommer en wat is het verschil met een gewone en/of biologische komkommer?

Oer-komkommers vallen onder de vergeten groente/komkommersoort. Ze bestaan dus al een tijdje, maar werden tot 2007 niet meer geteeld. Oer-komkommers zijn biologisch geteelde komkommers. Ze worden tegenwoordig ook veel in moestuintjes gekweekt. 

In het najaar van 2007 hebben twee biologische telers de oer-komkommer weer nieuw leven in geblazen door deze te gaan tellen. Helaas zijn oer-komkommers in Nederland nog altijd onbekend, maar in Engeland en Duitsland worden ze in biowinkels verkocht. Sommige biowinkels in Nederland verkopen ook oer-komkommers, deze komen dan meestal van een kleinere teler uit de streek. 

SAM_7089

Oer-komkommers zijn totaal anders van kleur, geur en smaak dan de gangbare komkommer uit de supermarkt. Ze zijn om te beginnen groter en dikker. Ze hebben een lichtgroen tot donkergroen gestreept uiterlijk, de schil is dik, stug en smaakt ietsje bitter. De schil bevat bobbels, en ribbels en krijgt hierdoor zijn “ oer-uitstraling”. Vandaar de naam. 

SAM_7090

Het vruchtvlees is steviger, sappiger en minder waterig. De zaadlijsten zijn droog en draderig. Oer-komkommers zijn meer vol van smaak. Dankzij de licht bittere schil ( die moet je vooral eten en niet wegschillen!) worden smaakverhoudingen erg prettig gecombineerd. 

Oer-komkommers hou je ( uiteraard buiten de koelkast, want komkommers houden niet van kou) ook veel langer goed dan de gangbare komkommers uit de supermarkt. Je kunt ze op de fruitschaal laten “ rijpen”. Ze verkleuren dan tot bijna witte komkommers. 

GEZOND?

Oer-komkommers zijn nét zo gezond als de gewone biologische komkommer. Het bestaat vooral uit water en bevat nauwelijks voedingsstoffen. De voedingswaarden, uitgedrukt per 100 gram ongeschilde komkommer is:

water

94 g

Energetische waarde

33 Kj / 8kcal

Koolhydraten

2 gram

Eiwit

0,6 gram

Vitamine B1

0,03 mg

Vitamine B2

0,01 mg

Vitamine C

10 mg

Kalium

124 mg

Calcium

14 mg

Fosfor

34 mg

IJzer

0,2 mg

Vezels

0,3 g

Zoals je kunt lezen knapt de komkommer niet echt uit zijn jasje van voedingswaarden. Maar het zijn wel enorme dorstlessers. 

Het is meest verstandig om onbespoten, biologische komkommers te kiezen. Deze geven de beste papieren als het komt op voedingswaarden.  De oer-komkommer bevat in het algemeen wat méér voedingswaarden dan een gangbare komkommer, maar erg veel verschil heeft het niet. 

SAM_7072

WAT KUN JE MET EEN OER-KOMKOMMER?

Alles wat je met de gangbare komkommer ook kunt! Dus:

– een heerlijke komkommersalade maken

– stukjes komkommer door een frisse salade, als decoratie op “ broodjes gezond”

– geraspt in wat azijn, als een heerlijk tafelzuur

– Fijn gesneden en gemengd met allerlei lekkere kruiden en specerijen

– gestoofd, gevuld met bijvoorbeeld gehakt of vegetarisch met gerookte tempeh, gegaard in de oven

– het bekende Griekse recept tzatziki, dit recept kan niet gemaakt worden zonder komkommer!

– in dunne plakken gesneden en grillen in de grill/grillpan

– om heerlijke gezonde dranken mee te maken

SAM_7060

Omdat oer-komkommers veel minder water bevatten, en in het bezit zijn van zeer stevig vruchtvlees, kun je ook perfect bakken met deze komkommers. Maak bijvoorbeeld deze verrukkelijke hartige Harry eens: een groentetaart die zowel koud als warm gegeten kan worden. 

 

Heb je een spirelli in huis?  Dan kun je heerlijke komkommer slierten in zoet zuur zetten. Zo’n beetje hetzelfde als zoet-zure augurken, maar dan in slierten. Je voegt simpelweg aan de slierten in een weckpot een flinke scheut azijn en drie scheppen erythritol suiker toe en laat dit even een weekje intrekken op een koele, donkere plek. Af en toe even schudden en wat lucht laten ontsnappen. Geweldig lekker als tafelzuur!

WAAR KAN IK OER-KOMKOMMERS KOPEN?

Oer-komkommers zijn, zoals eerder gezegd, nauwelijks verkrijgbaar in Nederland. Ze worden voornamelijk door kleinere ( streek) telers gekweekt, en doorverkocht naar sommige biowinkels. Het is ook een seizoensgroente. Ze worden in Juni/juli geoogst. Op internet worden ze door sommige biologische telers ook aangeboden. 

www.moringasfinest.nl kweekt ieder jaar oer-komkommers. Deze zijn vanaf eind Juni/Juli verkrijgbaar. Stuur moringa’s finest een mail, als je oer-komkommers wilt bestellen: [email protected]

Ze worden niet aangeboden in de webshop, omdat de oer-komkommers zeer seizoensgebonden zijn. 

Een reactie op “Wat zijn oer-komkommers?

  1. Het kweken van deze komkommers vergt veel aandacht en geduld, ook al groeit het gewas voortreffelijk lijkt het tijdenlang geen komkommers te geven, en dan plotseling….. hebben de bijen de planten gevonden en hangt de plant vol met joekels van soms meer dan een kilo, meer dan je in een maand op kan eten en uitdelen. Maar niet getreurd, ik kwam er per ongeluk achter dat ze maandenlang goed blijven, zelfs als ze geel verkleuren zijn ze eigenlijk nog lekkerder. Ik zal er weer een paar laten rijpen om zaad te laten produceren. Liefhebbers kunnen me bereiken via http://www.moringasfinest.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *