Review Fiovana limonadesiropen

Onlangs werd ik benaderd door een fabrikant uit Londen. Deze fabrikant gaat binnenkort een aantal nieuwe aanmaak-limonades op de Nederlandse markt zetten en vroeg mij of ik deze wilde testen. Uiteraard ben ik dan direct nieuwsgierig. Ik kreeg een doos thuisgestuurd met drie verschillende smaken/ Alleen de fles en het etiket zelf vond ik al zeer indrukwekkend. Allereerst vanwege de keuze voor een glazen fles, maar ook het etiket vond ik zeer mooi. 

IMG_5274

WAT IS HET?

FIOVANA is een fabrikant, afkomstig uit Londen. Zij hebben een “ superfruit cordial” gelanceerd, ook wel fruitdrank genoemd. Het is een aanmaaklimonade mengsel wat bestaat uit fruit concentraten van biologisch fruit, zuivere steviolglycosiden, wijnsteenzuur, en specerijen als kardemom en kaneel. Deze formule is mij niet vreemd, er is al een soortgelijke aanmaak limonadesiroop op de markt onder de naam SOOF, die ik eerder heb gereviewd. Het komt een beetje op hetzelfde neer, met het grote verschil dat de suikers in FIOVANA aanzienlijk lager zijn dan in SOOF. Het verschil zit hem in het gebruik van stevia in deze fiovana. In SOOF worden de suikers uit het fruitconcentraat en sappen gebruikt om te zoeten, Fiovana kiest voor stevia. Er worden verder geen conserveermiddelen gebruikt, er is gekozen voor wijnsteenzuur. KLIK HIER om alles over wijnsteenzuur te lezen. Qua samenstelling is het zeer prettig kort gehouden.
IMG_5276
De siroop is daarom ook geschikt voor diabeten ( type 2) . Wel bevat het een vrij zure omgeving voor het gebit. De pH waarde ligt op zo’n 1,5 – 2, en dat is erg zuur voor het tandglazuur. Voor mij persoonlijk is deze drank daardoor al een “ no-go” omdat ik erg op mijn tandglazuur moet passen..  Het deed mij het meest denken aan COOL BEAR. Het verschil tussen COOL BEAR en Fiovana is dat er zeer weinig vruchtenconcentraten zijn gebruikt en er geen benzoaten en sorbaten.  Bovendien krijgt Fiovana een extra vleugje door specerijen.

DRIE SMAKEN

Fiovana komt met drie verschillende smaken:
– granaatappel, kers en kardemom
– pruim, appel en rozenbottel
– mango, passiefruit en goijibessen
Best bijzondere combinaties dus. Zo komen we ze niet vaak tegen. De basis is water. Daaraan zijn pure biologische vruchtensappen ( geconcentreerd) toegevoegd, in sommige varianten wat specerijen, wijnsteenzuur en steviolglycosiden. Doordat de vruchtenconcentraten in zeer lage doseringen zijn toegevoegd ( zo’n 15% per fruitsoort     ) geeft deze drank een zeer laag suikergehalte. Het smaakt toch heerlijk zoet dankzij het vleugje steviolglycosiden. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een glas drank ( aangelengd met water) met zo’n 2,5 gram suikers. Door overal een beetje van te gebruiken smaakt de siroop toch lekker zoet.
IMG_5277

DE TEST

Ik heb de smaken uitgeprobeerd. Ik heb steeds een glaasje gevuld met ongeveer een eetlepel siroop, en aangelengd met 200/ 250 ml water. De kleur van de mango / passievrucht / gojibessen is zeer mooi. Niet te transparant. De geur is lekker. Fruitig. De smaak vond ik echt heel erg lekker. Niet te zoet, ook geen “ stevia-smaak” waar veel stevia dranken toch heel erg snel naar neigen Gewoon een lekker glaasje drank.
IMG_5273
Ook de andere smaken vond ik erg lekker, mooi van kleur en goed in zoetkracht. Ik vind het daarom best jammer dat de pH waarde zo laag ligt, waardoor je tandglazuur wel wordt aangevallen. Kort uitgelegd : Zuren in dranken worden gemeten via een PH waarde. Hoe lager een PH waarde, hoe slechter een drank in zuren is. Het is dus in dit geval NIET hoe lager, hoe beter, maar juist hoe lager, hoe SLECHTER. Zodra een PH waarde onder de 5,5 komt, kan het tandglazuur in de mondholte gaan oplossen. Hoe zuurder een drank is, hoe erosiever.voor het gebit. Een drank met een PH van beneden de 4 kan al erosrend werken op het gebit.
Bijkomende factoren bepalen het patroon en de snelheid van de erosie; hoe wordt er gepoetst, hoe wordt de frisdrank gedronken (met een rietje?), hoe lang wordt deze in de mond gehouden, etc…Daarnaast zijn ook de vele momenten in een dag van belang. Hoe meer drink/eetmomenten, hoe meer zuuraanvallen.
 IMG_5275

VOOR EN NADELEN

Laten we met de nadelen beginnen:
– de pH waarde dus. Vind ik persoonlijk ontzettend jammer.
– de siroop is alleen ( nog ) verkrijgbaar bij één verkooppunt in Amsterdam ( www.stachfood.nl) en ook niet verkrijgbaar on line
– het is flink aan de prijs. € 3,99 per fles
Er zijn ook voordelen:
– de fles is van glas ene ik vind de illustraties op de etiketten echt ontzettend mooi!
– minimale ingrediënten. De ingrediënten zijn zeer simpel gehouden.
– geen kaliumsorbaten en benzoaten. Er is gekozen voor wijnsteenzuur om te conserveren.
– unieke en bijzondere smaakcombinaties wat deze siroop nét even iets anders dan andere siropen maakt, net even meer “ luxe”
– de fles is te hergebruiken, vanwege zijn mooie vorm

WAT VIND IK?

Absoluut géén verkeerd drankje! Erg lekker, zeer laag in suikers, mooie fles om neer te zetten in je keuken, ik word hier best blij van. Waar ik alleen niet zo blij van wordt is de pH waarde, maar drink je niet iedere dag liters weg, dan is het redelijk te doen. Fijn alternatief op bestaande siropen.

WAAR KAN IK FIOVANA KOPEN?

Ik hoop, dat deze siropen binnenkort ook in supermarkten vindbaar zijn, want ik ben van mening, dat het een gezonder alternatief is op andere  suikerhoudende of kunstmatige zoetstof-houdende siropen en frisdranken . Het is nu ( September 2018) nog alleen verkrijgbaar bij STACHFOOD. Ik wist eerlijk gezegd niet van het bestaan van deze winkel, maar ze zijn dan ook nog maar kort gevestigd in Amsterdam. FIOVANA is alleen daar verkrijgbaar. Een fles kost € 3,99. Meer informatie: www.stachfood.nl
Notificatie: ik kreeg deze siropen gratis toegestuurd vanuit London door de fabrikant. Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomsten. Dit review is onafhankelijk geschreven .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *