Sta jij stil bij het milieu als je toiletpapier koopt?

Vraagje: sta jij stil bij welk toiletpapier je koopt? En kijk je altijd naar een leuk motiefje? Speelt de prijs bij jou de allergrootste rol in je keuze? Je bent de enige niet. Als we iets zonde vinden om ons geld aan uit te geven, dan is het toiletpapier. We vegen er letterlijk en figuurlijk immers onze kont mee af. Hoe goedkoper, hoe beter. En als het ook nog eens een lekker geurtje heeft en een leuk motiefje, dan is dat mooi meegenomen. Waar we ons meestal niet aan wagen is het spot-goedkope “ schuurpapier”. We zijn dan wel bereid, om voor zacht toiletpapier een dubbeltje meer te betalen.

Ik maakte mij ook “ schuldig” aan het kopen van goedkope wc rollen. Ik keek echter niet naar motiefjes of geurtjes en al die gekkigheid, maar wc papier moet bij mij wel zacht zijn, en dik, ( drie of vier laags ) zodat ik mijn vingers ook schoon hou tijdens het veeg-werk 😀
We zien tegenwoordig veel ECO wc papier. Dit zou gaan om een milieuvriendelijke variant op wc papier. Hoe milieuvriendelijk is ECO wc papier? En hoe gezond en milieuvriendelijk zijn als die grappige motiefjes en geurtjes aan en op onze poep-rollen?

WC PAPIER ONDERAAN IN DE PAPIER-HIËRARCHIE

Laten we bij het begin beginnen en dat is het papier. Dit wordt hoofdzakelijk gemaakt van houtvezels ( bomen ) Papier kan zo’n 7/8 keer worden gerecycled. Dit legt verder geen beslag op grond voor de bosbouw, en is sowieso een goed idee. De meeste gerecyclede papiersoorten zijn mixen van vezels die vele malen zijn hergebruikt. Na 7/8 keer recyclen is de rek er wel een beetje uit en zijn de vezels zo ingekort dat recyclen niet meer mogelijk is.
Als er van dat oude papier nog geen kartonnetje gemaakt kan worden, wordt het verder verwerkt om toiletpapier te maken. We kunnen dus van zogenoemde “ post-consumer” oudpapier het beste de wc papier produceren. Post-consumer oud-papier is papier wat al vele malen is hergebruikt, bijvoorbeeld krantenpapier, tijdschriften, verpakkingen enzovoort. WC papier wordt echter ook gemaakt van het zogeheten “ pre-consumer” oudpapier. Dit gaat voornamelijk om afvalresten uit de papierindustrie zoals snij-afval en misdrukken van drukkerijen en de papier-industrie. Alhoewel dit uiteraard ook een goede bestemming krijgt, is het 10 x beter voor het milieu om gebruik te maken van post-consumer oud-papier. Hoe langer het in de kringloop blijft, hoe beter.
In Nederland is  meer dan de helft van het toiletpapier, op wat luxere en dikkere varianten na, gemaakt van gerecycled papier. Helaas is hier totaal geen controle op en kan en mag een fabrikant dit gewoon op zijn verpakking zetten. Er zijn wel een aantal milieu-kenmerken. Zo zijn de FSC gecertificeerde varianten voor tenminste 85% gegarandeerd gemaakt uit post-consumer oud-papier. Ook zien we vaak een ( Europees )  ECO label op toiletpapier. Dit betekent dat het papier is gemaakt uit verschillende oud-papiersoorten, vermengd met verse houtvezels uit duurzaam beheerde bossen.
De mate aan milieu-belasting hangt ook van een aantal factoren af. Veel mensen denken dat het afhangt van het bleken en ont-inkten van het papier maar dat is inmiddels ten goede veranderd. Vroeger werd dit inderdaad o.a gedaan met chloor. Dit is al jarenlang niet meer aan de orde, Het gerecyclede papier-pulp wordt gewassen met groene zeep, en het bleken gebeurt tegenwoordig met een waterstofperoxide.
Wel is het zo dat voor zowel oud als nieuw papier geldt dat er bij de productie tot 30 chemicaliën worden gebruikt. Denk hierbij aan de kleurtjes, de geurtjes, de motiefjes, de na-sterkte, of dat het pulp gaat schuimen. Als dit in onze riool terechtkomt ( waar wc papier altijd terechtkomt ) lossen chemicaliën zich op en komen ze in ons milieu terecht. Daarnaast bestaat het gevaar, dat gerecycled papier nog vervelende stofjes kan bevatten zoals BPA en inkt resten ( bijvoorbeeld van gerecyclede kranten, tijdschriften en kassa bonnetjes )  Ook zijn er nog altijd merken die nog steeds met chloor bleken. Dit valt onwijs lastig te controleren voor een consument.

NEDERLANDERS GROOTVERBRUIKERS WC PAPIER

Met gemiddeld zo’n 8-10 velletjes wc papier per toiletbezoek spoelen we in Nederland zo’n 22.000 kilometer aan papier door onze toiletten. Dat is een reis van Amsterdam naar Buenos Aires en weer terug. Nederlanders gaan zo’n drie tot vijf keren per dag naar het toilet. Om zo’n bezoekje soepel te laten verlopen gebruiken we:
– ongeveer 35 liter water per dag
– elektriciteit als licht en doorspoelingen
– papier ( heel veel) + papier-afval ( rolletjes, verpakkingen)
– chemische schoonmaakmiddelen
– vochtig toiletpapier 
Het is dus niet alleen het papier waar we op zouden moeten letten. We zouden naar ons gehele toiletbezoek moeten kijken. Daar valt voor ons milieu ontzettend veel winst op te behalen. We gaan vaak naar de WC als we maar enige aandrang voelen, terwijl we eigenlijk helemaal niet moeten. Als je probeert de echte signalen te herkennen als je moet, bespaar je zeker tenminste één toiletbezoek, wat enorm veel water en papier scheelt. Ook kun je wat zuiniger omspringen met wc papier gebruik. Een “ propper” gebruikt meer als een “ vouwer “. Als je een vrij goed soort wc papier gebruikt ( tenminste drie laags ) is het niet nodig om 8-10 vellen te gebruiken. Je doet het prima af met 3/4 vellen. Als je deze vouwt in plaats van propt, behaal je al veel winst.
Ook kun je gebruik maken van ecologische schoonmaakmiddelen. Daar heb ik eerder al eens over geschreven. KIK HIER en KLIK HIER voor meer informatie. Ook kun je beter de luxe achterwege laten. Vochtige doekjes, toiletblokjes, geur-verfrissers, chloor-blokken voor in de spoelbak……het zijn allemaal enorme milieu-vervuilers.

GRAPPIGE ILLUSTRATIES , KLEURTJES EN GEURTJES

Ik blijf het persoonlijk erg raar vinden om mijn bips af te vegen met geurend wc-papier. Geurstoffen in wc-papier? Nergens voor nodig, we spreken over pure luxe en zinloze toevoegingen. Hetzelfde geldt voor de vele bedrukkingen / illustraties op wc papier. In wezen hebben we deze rariteit niet nodig, het voegt niets nuttigs en effectiefs toe aan het wc-papier, het doet niets extra’s.
Al deze geurstoffen en kleurstoffen hebben wel een enorm belastend effect op het milieu. Het gaat over toegevoegde chemicaliën die gemist kunnen worden. Bedrukt en geurend toiletpapier berust op pure marketing. Er wordt gepoogd om meer te verkopen. We moeten namelijk wel zelf extra veel betalen voor deze onzin. Dit ligt op gemiddeld zo’n € 50-95 eurocent meer. Naast dat het geen enkel nut heeft, belast je er alleen het milieu mee. De inkt die nodig is voor al die leuke kleurtjes en illustraties zijn enorme vervuilers. Ook kan het niet al te gezond zijn voor je bips. Ruik eens aan een velletje bedrukt wc-papier ( die niet is bespoten met een geurstof ) Je kunt de inkt nog ruiken in sommige gevallen. Wat doet dit met je binnenste van je bips waar je komt met vegen? Zeker licht bevochtigd kan inkt behoorlijk wat loslaten.
Doe het milieu en jezelf een plezier, en laat deze onzin sowieso voortaan in het schap liggen. Hoe meer wij deze onzin blijven kopen, hoe groter de markt wordt en ruimte krijgt.

HEEFT ECO WC PAPIER ZIN?

Echt 100% milieuvriendelijk naar het toilet gaan is natuurlijk onmogelijk, want we spoelen toch veel water weg, en we moeten toch ERGENS onze bips mee afvegen. De vraag is of het zinvol is om 100% gerecycled wc-papier te kopen. Het antwoord is absoluut. Je bespaart het milieu er in elk geval enorm mee, door her-gebruikt papier te kiezen. Toch wil het in veel gevallen niet zeggen dat het wc-papier 100% meukvrij is. Zoals je eerder kon lezen kunnen verschillende factoren zorgen voor belasting op het milieu, zoals resten, toch bleken met chloor en chemicaliën toevoegen.
Het eerste echte merk die 100% meukvrij wc-papier op de markt bracht is SATINO BLACK. ( cradle to cradle ) Dit papier kun je kopen in de meeste biowinkels. Er zijn biologische alternatieven gebruikt voor de standaard-chemicaliën en de productie is C02 neutraal. Er wordt ook niets gebleekt, terwijl het papier er toch vrij wit uitziet. Dit komt omdat er voornamelijk voor kantoor-afval-papier wordt gekozen, wat schoner pulp oplevert. Omdat het zogenoemde thermische papier niet wordt gebruikt bevat het papier ook geen BPA.
Er zijn nog verschillende andere merken die het voorbeeld hebben gevolgd, zoals 100% ECO , CHEEKY PANDA ( is wc papier gemaakt van bamboe vezels ) en GREENCANE ( is wc papier wat wordt gemaakt van bamboe vezels en suikerriet )
In supermarkten kunnen we ook vrij goed terecht. Zo heeft JUMBO THE GOOD ROLL in hun assortiment. Dit wc papier is vrij van plastic. Verder heeft AH zijn eigen ECO toiletpsapier. Deze bezit het ECO LABEL en het FSC keurmerk. Hoe de wc papier wordt geproduceerd is niet bekend. Het zal waarschijnlijk gewoon worden gebleekt.
Wil je echt verzekerd zijn van 100% milieuvriendelijk wc-papier dan kun je het beste voor 100% ECO kiezen. Deze zijn overal vrij goed verkrijgbaar, sommige AH filialen verkopen dit merk. Ze zijn meest verkrijgbaar in de biowinkel ( EkoPlaza) En, als je dit kunt vinden, de SATINO en / of de CHEEKY PANDA.  Nadeel is dat dit niet goedkoop is. Voor vier rollen 100% ECO betaal je gemiddeld € 4 euro en voor de SATINO betaal je zelfs voor vier rollen tussen de € 4-5 euro…..Dat is pittig, zeker voor de smallere beurzen. Het wordt de hoogste tijd dat ook toiletpapier duurzamer, milieuvriendelijker en betaalbaar worden.

Bamboe toiletpapier?

Zoals ik eerder aangaf, zijn er alternatieven vindbaar in de biowinkel die zijn gemaakt van bamboe.  En dat is helemaal zo’n gek idee nog niet, want bamboe biedt ontzettend veel voordelen voor mens, dier en milieu, Bamboe is een soort wat weelderig en snel groeit, wat het zeer geschikt maakt om massaal te gebruiken. Bamboe groeit bijvoorbeeld maar liefst dertig keer sneller dan andere gewassen en produceren 30% meer zuurstof, terwijl ze 35% meer koolstof absorberen. Het maakt bamboe tot één van de meest milieuvriendelijkste plantensoorten. De meeste bamboe groeit in de bergen van Zuid0ost Azië. De meeste bamboe ging verloren, tot iemand bedacht, dat er o.a toiletpapier van is te maken.

Cheeky Panda gebruikt niet voor niets leuke panda-illustraties op hun verpakkingen. Ze verzekeren zich, dat al hun gebruikte bamboe geen voedsel betreft voor panda’s. Daarnaast gebruiken zij geen bomen, wat regenwouden beschermt en daarmee het wild-leven.  De producten van CHEEKY PANDA zijn 100% plastic-vrij en dragen het officieel VEGAN keurmerk. Bamboe verleent zich geweldig als een zeer zacht en huidvriendelijk product. Het is hypoallergeen van nature, bestaan uit lange vezels die minder stofdeeltjes opvangen, perfect voor de zeer gevoelige huid. Er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt of andere chemische ellende zoals BPA, kunstmest, inktmiddelen, chlorine, en parfum geurtjes.

 

De wc-rollen bevatten drie laags wc papier, en bevat 200 vellen per rol. De rollen zitten in een FSC gecertificeerd papieren zak. CHEEKY PANDA werkt dus echt geheel plasticvrij. Het is mijn grootste favoriet. Het is fijn in gebruik, inderdaad fluweelzacht voor je bips, en omdat de velletjes vrij snel loslaten gebruik je nooit teveel toiletpapier voor een veegbeurt. Ik doe gemiddeld een week, tot anderhalve week met vier rollen voor , in regel, twee personen. Als vriendlief op bezoek komt gebruikt hij uiteraard ook toiletpapier 😉 Vier rollen kosten € 4,39 en ja…dat is duurder dan bij de Lidl of de Action. Maar als je alle informatie hierboven goed hebt gelezen, snap je waarom dit eigenlijk geen investering zou moeten zijn. Dit doe je wel, of dit doe je simpelweg NIET voor mens, dier en milieu……..Het is een keuze die je zelf moet maken.

WAT GEBRUIK IK ZELF ?

Ik heb afgelopen jaren, sinds ik mij voor dit artikel verdiepte in toiletpapier m.b.t het milieu, veel uitgeprobeerd. Van de hierboven getoonde en genoemde merken tot het eco toiletpapier van Action. Ik ben uiteindelijk blijven hangen op GRAZIE NATURAL. Dit koop ik iedere week in de biowinkel ( Gimsel in Rotterdam, maar ook bij Eko Plaza verkrijgbaar ) en kost € 3.05 per vier rollen. Ik vind de prijs redelijk, en het papier prettig in gebruik. Ik doe ongeveer 7/8 dagen met vier rollen. Het komt uit Italië en is gemaakt uit gerecycled karton. Het is verder onbewerkt, dus niet gebleekt, het is daarom anders van kleur. Het wordt bovendien geproduceerd en geconverteerd met elektriciteit uit 100% hernieuwbare bronnen.

IK kies voor deze, omdat ik de prijs en het comfort het fijnste vind. En ik het echt belangrijk vind wat we door de plee spoelren ten koste van het milieu. Alle beetjes helpen…..

 

 

WAT KUN JE ZELF NOG MEER DOEN?

Naast bewuster kiezen voor milieuvriendelijkere toilet[papier, zijn er nog meer vrij kleine dingen op je toilet aan te passen, waarmee je het milieu een groot plezier doet:
– KIES ECOLOGISCHE REINIGINGSMIDDELEN
Je kunt nog wel duurzame poep-rollen kopen, als je vervolgens je wc-pot vol spuit met chloor en andere agressieve reinigingsmiddelen, breng je water naar de zee. Gelukkig zijn biologische / ecologische reinigingsmiddelen steeds populairder en wordt er ook strengere wetten opgesteld naar fabrikanten. We kunnen in supermarkten vrij goedkoop ecologische reinigingsmiddelen kopen. Ook doen vele discounters ( Action ) mee, waardoor ecologisch toegankelijk is geworden. Koop alleen deze alternatieven. Denk aan een wc-reiniger, en een allesreiniger.
– LAAT DE TOETERS EN BELLEN ACHTERWEGE
Wc blokjes, luchtverfrissers, spuitbussen, vochtig toiletpapier…..we behangen onze toiletten er graag mee vol, om maar een bloemetjesveld-omgeving te creëren. Al deze accessoires zijn echter gigantische bevuilend in het milieu. Denk aan plastic, gassen, en agressieve chemische stoffen.  Wellicht heb ik een Newsflash voor je op dit moment , maar onze ontlasting stinkt nu eenmaal. Dat is heel natuurlijk. Dit moeten we dan ook niet gaan onderdrukken met lif-lafjes uit de industrie. Die worden daar vrolijk en rijk van, ons milieu niet. Wil je toch graag dat je toilet lekker ruikt? Kies dan voor 100`% natuurlijke alternatieven op basis van pure essentiële oliën. Of zet een paar kruidnagels in een halve sinaasappel. Perfecte luchtverfrisser.
– KIES VOOR MILIEUVRIENDELIJKE ACCESSOIRES
Natuurlijk mag een toiletbezoek een prettig bezoekje zijn. Leuk opgepimpte toiletten zijn dan voor veel mensen een prioriteit. Er wordt van alles aangeschaft en opgehangen. Tierelantijntjes zijn natuurlijk ontzettend gezellig, maar ook deze ( meestal uit plastic meuk gemaakte ) prulletjes zijn giga belastend voor het milieu. Je kunt zelf bijvoorbeeld creatief zijn met natuurlijke materialen ( kurk, bamboe, sloophout ) en de leukste accessoires maken. Dit is niet alleen 10 x zoveel duurzamer en milieuvriendelijker, ook is het leuk om te doen!
– WEES ZUINIG MET WC PAPIER
Ik weet het…het is zo makkelijk om veel teveel toiletpapier te gebruiken. Zeker als je een ” propper” bent gebruik je al snel veel meer dan nodig is. Als je verder gezond bent en een soepele ontlasting hebt, hoef je nooit meer toiletpapier te gebruiken dan gemiddeld 4-8 velletjes. Uiteraard zorgen ontlasting-problemen ( diaree, verstopping ) voor meer toiletpapier-gebruik, maar als je eens wat bewuster gaat letten op je eigen gebruik, kun je zeker veel winst behalen. Wat ook kan helpen is om JUIST peperdure poep-rollen in te kopen. Hierdoor ben je automatisch zuiniger met je dure velletjes Er wordt gezegd, dat als je je wc-rol met de lijn tegen de muur aan in de houder zet, je minder gebruikt…..of dat zo is?

16 Reacties op “Sta jij stil bij het milieu als je toiletpapier koopt?

 1. Monique, ik vind het zo fijn dat jij de tijd en moeite neemt om al deze dingen te onderzoeken en dan ook nog te delen met je “fan’s” waar ik er éen van ben.
  De bovenstaande reactie: een bidet ipv wc papier, heeft mij een optie gegeven die ik meteen ga onderzoeken.

 2. Super, Caroline!

  En ik ben het met je eens: Monique heeft echt veel bereikt en daar ben ook ik haar dankbaar voor.

  Bidets hoeven geen grote potten of dure plastic zetels te zijn; het gaat enkel om een fijn waterstraaltje die de boel schoonwast.
  Al het andere is onnodige luxe.

  De bidets die ik thuis gebruik, zijn zeer dun (5mm?) en passen tussen bestaande pot en bril in.

 3. Ik haal al jarenlang het gerecyclede toiletpapier bij de Lidl. Prima papier en veel goedkoper dan ‘eco’. Is de enige supermarkt waar ze dat standaard hebben zonder blablabla.

 4. Sinds een vriendin mij op m’n wc-papier wees, ben ik gaan bestellen bij 100%Eco. Een doos met 80 rollen, wat neerkomt op bijna 67 cent per rol. De rollen zijn afzonderlijk verpakt in dun papier, dus geeft lekker weg (om te proberen) en daardoor blijven de rollen makkelijker schoon zonder kastje. Ze hebben regelmatig acties. Meer velletjes op een rol, maar wel dunner. Dus je hele systeem rondom papiergebruik moet opnieuw worden uitgevonden. Maar dat leer je binnen een dag.

  • Precies, dat doe ik dus ook. Ik ga niet telkens 4 losse rollen kopen want dat is een stuk duurder. De winkel die het verkoopt moet er immers ook nog aan verdienen. Ik bestel bij 100% Eco 80 rollen ineens. Hebben regelmatig een kortingsactie. Wc papier maak je toch wel op. Het is een forse doos dus je moet wel ruimte hebben voor opslag. Voordeel is ook dat het papier echt heel zacht is.

 5. Als je wel eens zonder papier hebt gezeten, weet je hoe belangrijk het is en dan is 67 cent (voor mij in ieder geval) een prima prijs. Misschien nog een klein onderzoekje, Monique?

 6. Beetje suf van me dat ik eerst reageerde op de vraag bovenaan (terwijl “Ja” had volstaan) en toen pas het artikel ging lezen. Weer leuk geschreven Monique en ja, ik heb dat merk dus ook. Maar als iedereen het elke dag nodig heeft, waarom kopen we niet allemaal wat groter in? Een vriendin van mij vergeet het regelmatig en zit dan zonder. “Ach, er zijn wel zakdoekjes”, zegt ze dan. Ja, een beetje meer nadenken over wat je allemaal door de plee spoelt, hoort wel bij het ‘volwassen’ worden, vind ik…

 7. ik koop altijd toilet papier bij de Little lekker dik en goedkoop blijft ook niet plakken
  dat heb ik bij Page toilet paier wel

 8. Ik ben het met alle voorgaande reacties eens. Monique, doet geweldig research-werk en dat in je eentje.
  Maar het verbaast me dat al die afgebeelde rollen in plastic (of iets wat erop lijkt) zijn verpakt… net zoals veel andere spullen in eco-winkels. Maar daar kan jij niets aan doen ,Monique. Of Misschien. toch wel….?

 9. Bij een bidet gebruik je erg veel water is mijn ervaring. Ik veeg met twee velletjes even “schoon” en gooi dan een literkan water er langs, dan is het echt schoon

 10. Vergeleken met bijvoorbeeld de 9 rollen met 160 vel 4 laags Solo van de Aldi die (toch even uitgerekend) die € 0,0022 per vel kost betaal je voor 100% Eco ( = ook naam van website) Perform Ongebleekt (dus écht milieuvriendelijk) 18 rol met elk 400(!) vel inclusief verzendkosten €0,0026 per vel. Er zitten dus veel meer vellen op de Eco-rollen en dat is ruim 2x het normale aantal vellen. Als je kiest voor grootverpakking Eco Perform 80 rollen met elke rol 400 vel betaal je inclusief verzendkosten : €0,0019 per vel!
  Meewerken aan een schonere wereld kost dus echt niets meer .Veel plezier ermee!
  MGM Rosenberg

  • Beste MGM Rosenberg, ik heb er ook eens naar gekeken, maar je vergeet dan waarschijnlijk wel dat Aldi 4-laags papier is en 100%Eco 2-laags, waardoor je dus eigenlijk het dubbele aantal vellen nodig hebt, om eerlijk te kunnen vergelijken. Helaas is het plaatje dus niet zo mooi als dat het lijkt. Al ben ik natuurlijk wel voor het gebruik van eco-rollen!

 11. hoi, praktische vraag: kun je The Good Roll rollen op een wc-rolhouder zetten?

 12. Voor het schoonmaken van haast alles is groene zeep van het merk Drie Hoek uit een pot een aanrader, milieuvriendelijken super goedkoop

 13. Ik ben voor biologisch en het minst milieu belastend. Wel mis ik in het artikel waarom de biologische of meest milieu vriendelijke wc rollen zoveel duurder zijn. Dat zou ik graag in het artikel zien. Als de minder milieu vriendelijke wc papiertjes (en dat geldt ook voor andere dingen) veel meer schadelijk voor het milieu zijn. Dan zou dat juist meer moeten worden belast onder het moto: “De vervuiler betaald.” Laten we ons daar ook sterk voor maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *