Suikerzoete cadeautjes..

Het is weer eens zover. Bij aankoop van een tijdschrift krijg je , of je dit nu wilt of niet, een gratis proefzakje cadeau van een nieuwe koffiesmaak. Dit gebeurt vaker. Als je geabonneerd bent op diverse tijdschriften kan je buit aardig binnen lopen. Regelmatig wordt dit soort marketing toegepast en heeft erg veel succes. Het was leuk geweest, als het niet altijd gaat om meuk.

IMG_0544

Ook deze keer is het weer raak. En drijft de misleiding in het kopje koffie zelf. Het bekende instant-meuk-koffiemerk Nescafé doet een nieuwe poging met deze nieuwe koffiezakjes. Het gaat om een cappuccino variant die zij in een nieuw jasje hebben gestoken. Dit keer proberen ze met vers gebrande koffiebonen en fijn gebrande gemalen koffie consumenten warm te maken. Het klinkt immers erg gezond. Waar hebben we het in werkelijkheid over?

magere melkpoeder, 31,9%:  het poeder bestaat dus voor het grootste gedeelte uit magere melkpoeder.

glucosestroop: Over glucosestroop is inmiddels ( gelukkig maar!) veel bekend en staat het bekend als een ongezonde alias-suiker. Glucosestroop wordt ook wel HCFS genoemd. Om HFCS te maken wordt glucosestroop gemaakt door zetmeel uit maïs te hydrolyseren (zetmelen zijn glucosepolymeren), waardoor vrije glucosemoleculen ontstaan. Vervolgens wordt een deel van deze moleculen enzymatisch omgezet in fructose – een proces dat isomerisatie heet – totdat de gewenste verhouding glucose : fructose is bereikt. De meest gebruikte vormen zijn HFSC 42 en HFSC 55, deze bevatten respectievelijk 42 en 55% vrij fructose. De rest van de HFSC bestaat uit vrij glucose en een beetje water. Voedingskundig gezien is HFCS niet veel anders dan gewone suiker (sacharose). Deze zakjes bestaan voor een zeer groot deel uit deze glucosestroop.

koffie 15,2% ( waarvan 14,1 % instant koffie, en 1,1% gebrande gemalen koffie) : Leuk addertje toch? Ik vind het briljant bedacht. Die ” vers gebrande koffie” is niets meer of minder dan instant koffie. Oploskoffie, zoals instant koffie ook wordt genoemd,  wordt gemaakt  van geconcentreerde gezette koffie die, om het water te laten verdwijnen, wordt gesproeidroogd in hete lucht of gevriesdroogd bij -40°C. Dan ontstaan pure korreltjes koffie die goed kunnen worden bewaard en met heet water of hete melk in een oogwenk een kop koffie geven. Daaraan worden talloze additieven aan toegevoegd waarvan suiker meest gebruikt. Die ” vers gebrande” koffie wordt flink verhit, daarna gedroogd en daarna verder bewerkt.

Er zit maar 15% koffie in dit zakje. de overige 85% is meuk.

plantaardige olie ( kokos)  afval product. Het zal absoluut niet gaan over koud geperste handgemaakte kokosolie.  Wordt toegevoegd voor een romige smaak en textuur.

Zuurteregelaars E331 en E 452 :  ook wel natriumcitraat en pentanatriumtrifosfaat.

aroma: smaakversterkers, suikers.

IMG_0547

In een zakje zit 15 gram. Per zakje kost het jou gemiddeld 5 gram vrije suikers. Ja, je leest het goed, 5 gram suiker voor één kopje koffie. Of nou ja….koffie? Een bakje suikerwater met smaakstoffen dekt de lading wat beter.

Trap niet in deze onzin, ook niet als het je min of meer in de schoot wordt geworpen tegen wil en dank. Het zijn regelrechte lokkertjes om jou te prikkelen. Kijk er niet eens naar. Het is meuk van de hoogste richel.

 

 

2 Reacties op “Suikerzoete cadeautjes..

  1. Ik had er ook een op mijn tijdschrift, hij is regelrecht in de kliko belandt!

  2. Ik vind dit heel leerzaam om te lezen. Het is echter wel zo dat ik alsnog de chocoladecappuccino (nog erger!) heel graag drink.. maar ik noem het ook geen koffie, maar een vloeibaar toetje 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *