Vegan brownies

De brownie is anno 2020 nog steeds ongekend populair. En terecht want het is by far de lekkerste chocoladecakes die ooit zijn bedacht. Het zijn vierkante één-persoonscakejes met on top een heerlijke geglazuurde chocolade laag. De cake is heerlijk smeuïg en stevig gevuld. Meestal wordt er gesmolten chocolade gebruikt voor zowel de cake als de topping.

Likken-baardend lekker! Maar helaas is het wel meteen een zeer ongezonde calorie-bom. Het is daarnaast ook niet geschikt voor de veganisten, omdat er veel eieren, melk/ melkchocolade en gelatine wordt gebruikt in de meeste recepturen. Ik heb daarom onlangs een hele lekkere variant bedacht op de originele brownie. Mijn brownie is geschikt voor veganisten, bevat geen geraffineerde en / of ” natuurlijke” suikers, geen gluten, geen lactose, geen fruit ( suikers) en geen noten. Het heeft toch die heerlijke smeuïge textuur, en dat verrukkelijke glazuur laagje! En….je hebt maar zes ingrediënten nodig en ongeveer 45 minuten tijd.

Dit heb je nodig:

Voor de cake;

  • 125 gram pompoenpitten
  • 125 gram zonnebloempitten
  • 300 gram volkoren boekweitmeel
  • 15 gram wijnsteen bakpoeder
  • twee eetlepels stevia sweet Xtra
  • vier eetlepels biologische magere cacaopoeder
  • warm water

Voor de topping:

  • twee eetlepels stevia sweet Xtra
  • zes eetlepels biologische magere cacaopoeder
  • warm water

…En zo maak je ze:

Verwarm de oven voor op 175 C. Bekleed een brownie-vorm of vierkante ovenschaal met bakpapier.  Maak in de blender de pitten tot meel. Roer alle ingrediënten voor de cake samen in een kom, en voeg steeds kleine beetjes warm water toe tot de massa goed smeuïg is geworden. Het mag best wat vloeibaar zijn, maar maak er geen pannenkoeken-beslag van 😉  Stort de massa in de vorm en besprenkel de bovenkant nog wat met water. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 -40 minuten, blijf goed tussentijds controleren. Laat afkoelen. Snij de cake in mooie vierkante stukken

Maak een stevig glazuur door de stevia met de cacaopoeder te vermengen en hieraan steeds beetjes water toe te voegen terwijl je goed blijft roeren. Besmeer de brownies royaal met het glazuur. Laat dit drogen.

 

 

Een reactie op “Vegan brownies

  1. vandaag de brownies gemaakt maar helaas……………..echt niet lekker:).
    Zal wel aan mij liggen, ik heb de xtra stevia niet maar “gewone” en er dus maar extra veel in gedaan en dat proef je. Ik ben een echte zoetekauw maar dit smaakt teveel naar Stevia.
    Ook was het te compact, ondanks de wijnsteenpoeder niet echt gerezen.
    Iemand nog tips?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *