Vegan / glutenvrije worstenbroodjes

Zeker in de herfst / winterperiode worden ze graag en veel gegeten: de worstenbroodjes. Roy Donders heeft ze weer volledig op de kaart gezet, hij is er dol op. Worstenbroodjes zijn er in heel veel verschillende varianten. Waarvan het saucijzenbroodje en de hot Dog de meest populairste zijn in Nederland. Ik hoef vast niet uit te leggen, dat deze worstenbroodjes in regel niet onder het kopje ” gezond” en ” verantwoord” vallen. Ze bevatten vaak enorm veel verzadigde transvetten, zout, suikers en vele andere hulpstoffen als smaakversterkers, kleur en geurstoffen.

Tegenwoordig eten we graag volgens bepaalde voedselstromingen als KETO, koolhydraat-arm, glutenvrij en veganistisch. Vooral het veganisme is afgelopen tijd explosief gegroeid waardoor de vraag naar veganistische alternatieven is gestegen. Supermarkten liggen overvol met kant rn klaar producten die 9/10 keer echt ongezond zijn te noemen. Dit weten maar weinig consumenten, er wordt rondom veganisme vaak aangenomen dat dit een zeer gezonde manier van eten is. Dit klopt gedeeltelijk, want uiteraard eten veganisten veel meer plantaardige voedingsmiddelen, maar ze verkijken en vooral verGRIJPEN zich enorm op de kant-en-klaar meuk die we nu in overvloed kunnen kopen. Het lijkt een Utopia, maar het is meestal een wassen neus, als we de ingrediënten studeren. Uiteraard is alles vrij van dierlijke componenten, maar dat wil ab-so-luut NIET zeggen dat dit meteen gezonder / beter betekent.

 

De grootste reen waarom we zo massaal naar de alternatieven grijpen is dat we het origineel missen. Vegans missen vaak het stukje vlees, het plakje worst, het gekookte eitje, het plakje kaas, het klontje roomboter enzovoort. Om met imitaties op de markt te komen is er inmiddels een ware goudmijn ontstaan, er wordt enorm veel verdiend aan al deze , vaak vrij prijzige alternatieven terwijl het inhoudelijk niets voorstelt. Onthoud, dat er veel voor in de plaats moet terugkomen om smaak en textuur na te kunnen bootsen.

 

Gelukkig kun je prima zelf aa je eigen behoeften voldoen. Door alles ZELF TE MAKEN hou je niet alleen de complete regie over wat je in jouw alternatieven stopt, ook ben je in regel veel goedkoper uit, gezonder uit en het is ook nog eens leuk om te doen. Neem nu deze worsten broodjes. Ik heb rijst-tempel gebruikt ter vervanging voor het gehakt, en het broodje erom heen bevat geen meuk, maar voedingsstoffen. Supersnel, eenvoudig en…lekker! Probeer ze zelf maar eens te maken! Je zult verbaasd zijn!

Wat heb je nodig?

 • een pakje rijst ( of soja ) tempeh ( biowinkel, ik gebruik altijd het merk YAKSO ) in dunne plakken gesneden
 • tamarisaus ( glutenvrij)
 • kerriepoeder

( voor het brood )

 • 500 gram biologische volkoren boekweitmeel
 • zes volle eetlepels psyllium
 • een flinke scheut balsamico azijn
 • een volle eetlepel kerriepoeder
 • 45 gram zuivere kokosolie, gesmolten
 • een zakje biologische droge gist
 • warm water

om te bestrooien: gedroogde bieslook

Zo maak je het:

 1. gooi wat flinke scheuten tamarisaus en flink wat kerriepoeder in een kom en laat de tempeh hier in marineren
 2. roer alle ingrediënten voor het brood in een kom en voeg steeds beetjes warm water toe tot er een stevige, homogene massa ontstaat. Dek de kom af met plastic huishoudfolie en wikkel de kom in een doek. Laat dit ongeveer twee uur op een warme plek rijzen.
 3. verwarm de oven voor op 165*C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 4. Neem steeds wat van het deeg in je hand, leg hierop twee plakken tempel en vouw / rol dicht tot een broodje, leg op de bakplaat. Bestrooi de broodjes royaal met bieslook.
 5. bak de broodjes in het midden van de oven gaar en goudbruin in ongeveer 50-60 minuten, blijf tussentijds erg goed controleren want in de ene oven kan het harder gaan als de ander.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *