Waarom calorieën berekenen betreft paas eitjes totaal zinloos is….

In Januari van dit jaar ( 2019) zag ik al de eerste paaseitjes in de winkels liggen. Dat is best jammer, maar ook is het zeker niet gunstig voor de volksgezondheid. Uit een Britse studie kwam naar voren dat we dankzij deze vroege verkrijgbaarheid sneller in de verleiding komen, meer gaan eten, en ons snaai-en- snoepgedrag onbewust verhogen. Met name kinderen zijn zeer gecharmeerd van al die vrolijk gekleurde chocolade , koek, en schuimpjes. Ouders bezwijken sneller onder de charme offensieven van hun kroost. Ook kunnen we de chocolade eitjes overal gratis snacken, in schaaltjes gepresenteerd. Je moet een bikkel wezen om de verleiding te kunnen weerstaan, en ach…wat is nu één zielig chocolade eitje? 

ONDERSCHAT DANKZIJ DE CALORIEËN TELLING.

Dit wordt inderdaad zeer snel gedacht en dat is niet vreemd. Overal in de media wordt verteld, dat een gemiddeld melkchocolade paaleitje zo’n 40-45 kcal bevat. Dat is in onze ogen gezien natuurlijk niets. Maar er zitten flink wat adders onder de chocolade paaseitjes. Het is namelijk helemaal niet relevant om kcal te gaan zitten tellen, maar wat belangrijk is, zijn de VOEDINGSWAARDEN. Wil je alles lezen over de zin en onzin van calorieën? KLIK HIER. 
We komen op internet ontzettend veel van bovenstaande teksten tegen. De nadruk wordt gelegd op het aantal calorieën . In bovenstaand stukje wordt zelfs geadviseerd om voor een gevuld eitje te kiezen. Omdat deze in totaal 7 calorieën minder zou bevatten. Dit is natuurlijk waanzin, omdat we van 7 calorieën meer niet 7 kilo aankomen.
Maar wat hier compleet over het hoofd wordt gezien, zijn de suikers en de verzadigde vetten. Het gaat 9/10 keren niet om een gezond vet. Er worden veel transvetzuren gebruikt om chocolade te produceren. De enorme ladingen suikers maken één klein chocolade eitje ook niet gezonder. Zeker gevulde exemplaren bevatten extra veel suikers. Afhankelijk van de vulling, kan het suikergehalte extreem hoog oplopen, terwijl men denkt met een klein eitje niet erg veel suiker weg te happen. Voor echte duidelijkheid heb ik hieronder een lijstje gemaakt van de WARE ingrediënten van een chocolade paaleitje:

MELK CHOCOLADE massief per paaseitje ( gemiddeld)

5 gram suiker
0.5 gram verzadigd vet

PURE CHOCOLADE massief per paaseitje ( gemiddeld)

3 gram suiker
0,5 gram verzadigd vet

WITTE CHOCOLADE MASSIEF PER PAASEITJE ( gemiddeld)

5,5 gram suiker
1 gram verzadigd vet

GEVULDE CHOCOLADE ( gemiddeld genomen) per paaseitje:

 5,5 gram suiker
1 gram verzadigd vet
Per ( gevuld)  paaseitje kan het sterk verschillen, omdat er veel verschillen zijn in samenstelling. Het gemiddelde gevulde paaseitje bevat algemeen gezien meer suikers dan massief. Maar ook dit kan per soort een merk weer sterk verschillen. Linksom of rechtsom blijft het zo dat paaseitjes flink wat suikers en transvetten bevatten. Als we dus ongeveer vier melkchocolade paaseitjes zouden eten, eet je zo’n 15 gram suiker in één keer. Terwijl zo’n 160 kcal veel vriendelijker klinkt en daarom ook niet echt bewust wordt gekeken naar de suikers die men binnen krijgt. We worden niet dikker van teveel calorieën, we worden dikker als we teveel suikers, vetten en koolhydraten tot ons nemen. Calorieën tellen of meten aan chocolade paaseitjes is dus niet realistisch. Het zal vast meer verkopen, want we letten helaas nog altijd op calorieën. Maar het zal zeker als een koude douche werken als je de ingrediënten en verdere voedingswaarden zou lezen op de verpakkingen.

HEBBEN WE HET ZELF IN DE HAND?

Natuurlijk kun je denken “ ja hallo, maar zijn we zelf niet verantwoordelijk voor wat wij in onze monden proppen?” Daar valt inderdaad heel veel voor te zeggen, want dat is natuurlijk zo. Alleen wij zelf bepalen immers wat wij naar onze monden toe brengen en in ons lichaam stoppen. Maar er zijn heel veel kanttekeningen te zetten. Het wordt ons om te beginnen niet makkelijk GEMAAKT. Zoals het Britse onderzoek ook liet zien, zijn de verleidingen groot. En omdat het gaat om een klein eitje, zien we de werkelijke suikers niet. Als we al in Januari lekker worden gemaakt met paaseitjes, dan is het knap lastig om het te weerstaan, en zullen alleen de echt bewuste mensen deze voorbij lopen, zij het ook met moeite. De media presenteert paaseitjes als iets onschuldigs, omdat ze worden gezien als een lekkernij met weinig calorieën. Dit geeft een schijnveilig beeld naar buiten toe. We kunnen lekker eitjes eten, want het heeft “ maar” zo’n 40 kcal. Waar we nergens iets over lezen, niets over horen, niets van zien zijn de hoeveelheden suikers in zo’n eitje. Het kan de consument op een totaal verkeerde voet zetten, waardoor er niet alleen meer gegeten wordt maar ook vaker.  Door totaal verknipte achtergrondinformatie worden consumenten anders gezegd vrijer om deze eitjes te consumeren.
Ook zijn daar de andere prikkels die om paas-lekkernijen hangen als een magneet. Vrolijke kleuren, leuke illustraties, het geeft ons ontzettend veel prikkels om meteen wat zakjes in te kopen. En dan heb ik het niet eens over kinderen, en hoeveel invloed zij kunnen hebben op het koopgedrag van hun ouders. Vergeet ook het gratis aanbod niet. Overal vinden we leuke schaaltjes vol met paaseitjes. Bij de kassa als we staan af te rekenen, op het werk, of gewoon op straat. Alles leuk en lief bedoeld, maar onbewust een magneet om de eitjes te eten, en het niet bij eentje te laten.
Het zijn echte bikkels, mensen die echt bewust met voeding bezig zijn en kennis hebben van suikers, die deze verleidingen kunnen weerstaan. De gemiddelde Nederlander niet. En dit levert meer verkoop op, meer problemen met de gezondheid van de gemiddelde Nederlander.

MAAR HET IS MAAR 1 X PASEN!

Moeten we al dat paas-lekkers mijden? Boycotten? Moet het verboden worden? Nee, natuurlijk niet, al zouden we dit willen, dan nog is de wereldwijde markt inmiddels te groot geworden om tegen te vechten. Het gaat om de zeer ruime verkrijgbaarheid, de periode vooraf aan pasen wat we al inkopen, en de groottes en hoeveelheden. En dus de misleidende informatie over de gevolgen voor de gezondheid. De kleine paaseitjes lijken onschuldig, zeker als het een predikaat “ met maar 40 kcal per eitje!” Opgeplakt krijgt. Het zet mensen aan tot meer en vaker eten. Zolang we ons bewuster zijn van de werkelijke inhoud van paaseitjes, zul je ook zeker twee keer nadenken voordat je een paaseitje in je mond stopt. En dat zouden we echt moeten doen.

ALTERNATIEVEN?

Ook betreft paas lekkers kunnen we alles zelf maken. Dit lijkt voor velen teveel gedoe, moeilijk, duur en omslachtig, maar dat is het helemaal niet. KLIK HIER om naar mijn overzicht te gaan van mijn paas-recepten.
Het betekent overigens niet, dat we hier wel volop en ongelimiteerd van kunnen snaaien. Het is zeker een gezonder alternatief, maar ook pure, natuurlijke en verse producten bevatten vetten, suikers en koolhydraten. Het verschil zit hem in de samenstelling van de vetten en suikers. Deze zijn vaak van gezonde vetten afkomstig, en als suiker-alternatief gebruik ik zuivere stevia. Je “ snoept” gezonder, maar het is geen vrijbrief om meteen de hele taart, of het schaaltje paaseitjes weg te snaaien.
Geniet gerust, maar doe het met gezond verstand.

Een reactie op “Waarom calorieën berekenen betreft paas eitjes totaal zinloos is….

  1. Nadeel van Stevia is, dat de zoetbehoefte daarmee in stand wordt gehouden en wellicht reageert ons lichaam wel alsof er echte suiker binnen komt met extra insuline-aanmaak. Beter wennen aan minder zoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *