Walnoten….de gezondste noten op aarde!

Walnoten worden als de allergezondste noten ter wereld verklaard. Ze zitten niet bommetje, maar granaatbommetje vol met voedingsstoffen die nuttig zijn voor de mens. Je kunt ze nog in hun notendop kopen, maar ook gepeld. Walnoten zijn zo uitsproken van smaak dat ze in ieder gerecht wel tot zijn recht komen. Daarom zijn ze ook veel gebruikt in baksels. Wat zijn nu eigenlijk walnoten en wat voor goeds zit er allemaal in? Wat kunnen we ermee?

WAT ZIJN WALNOTEN? 

De walnoot is een vrucht van de walnootboom, ook wel okkernoot genoemd. De Latijnse benaming is Juglans regia. Botanisch gezien vallen walnoten onder steenvruchten. De pit is de noot, die eetbaar is. Walnoten worden geïmporteerd uit Europa, voornamelijk uit Frankrijk, en Italië. Maar ze komen ook veel uit de Verenigde Staten. De walnootboom kan tot 30 meter hoog worden. Het geeft donkergroene, ovale bladeren, en de bomen kunnen wel meer dan 400 jaar oud worden. De vrucht heeft een groene bast. Wanneer de noot rijp is, barst deze bast open en komt de dop tevoorschijn. De harde schaal van de walnoot bestaat uit twee delen en de noot zelf is opgebouwd uit vier delen. De rijpe noten worden overigens nooit uit de bomen geplukt, maar los geschud. Na het oogsten worden de noten gedroogd, dit om de houdbaarheid te verhogen. Circa 40% van de walnoten wordt in de dop verkocht. De rest wordt machinaal gepeld. Er zit opmerkelijk veel smaakverschil in de walnoten afkomstig uit Europa of de VS. De walnoten uit de VS hebben een zachte, milde smaak t.o.v de Europese walnoten. 

IMG_0726

GEZONDE BOMMEN IN EEN DOP

Walnoten worden terecht beschouwd als één van de gezondste voedingsmiddelen ter wereld. Ze hebben namelijk nogal wat in hun dop. Omega 3-vetten, vezels, vele vitaminen en mineralen, antioxidanten, eiwitten, plantensterolen, melatonine,….het lijstje is lang. In vergelijking met andere noten hebben walnoten de meeste antioxidanten., een belangrijk goedje wat onze cellen beschermt tegen vrije radicalen. Dankzij de vele vezels zijn walnoten ok ontzettend gezond voor de stoelgang en de darmwerking. Walnoten bevatten, net als andere noten aanzienlijk wat vet. Dit betreft het gezonde vet. Er wordt veel onrust gezaaid over het verhogen van het cholesterol. Walnoten verhogen het cholesterol, is dat nou positief?

Hoewel cholesterol meteen een negatief beeld oproept, is dit stofje toch noodzakelijk voor onze celmembramen, hormonen en gal. Voornamelijk HDL en LDL zijn twee soorten cholesterol die een belangrijke rol in ons lichaam spelen. De goede soort (HDL) zorgt ervoor dat de slechte soort (LDL) uit ons bloed gezuiverd wordt.

IMG_2224

De grootste risicofactor om een te hoog cholesterol van de slechte soort (LD) te krijgen is door te veel;verzadigde vetten te eten. Het is dus van belang om juist deze vetten omlaag te brengen. De beste manier om dit te doen is om voldoende onverzadigde vetten binnen te krijgen, met name omega-3 vetten, zoals in veel noten zitten Walnoten bevatten het omega-3 vetzuur ALA. Walnoten zorgen ervoor dat het goede cholesterol (HDL) in ons lichaam wordt verhoogd en het slechte cholesterol (LDL) wordt verlaagd. Walnoten zijn dus goed voor ons cholesterol in positieve zin! Walnoten hebben een gunstige invloed op het elastisch houden van de aderen. Het is meerdere malen wetenschappelijk aangetoond, dat walnoten de conditie verbeteren van de endotheecellen van de binnenkant van de bloedcellen, dit houdt ook o.a dus het cholesterol-gehalte laag. Walnoten hebben bovendien een gunstig effect op mensen met een zwakke lever of mensen met diverse darmproblemen.

IMG_2219

Een ander groot voordeel is het gunstige effect op het darm-microbioom. Het menselijke darmmicrobioom bestaat uit een dynamisch ecosysteem van biljoenen micro-organismen die ons bijvoorbeeld helpen om onverteerd voedsel om te zetten in energie en andere nuttige verbindingen, zoals vitamine K. In ruil daarvoor krijgen de bacteriën kost en inwoning.

De kennis die we hebben over het menselijke darmmicrobioom is voornamelijk gebaseerd op het doormeten van ontlasting. In totaal zijn er meer dan 1.000 verschillende soorten bacteriën in de ontlasting van volwassen aangetoond, waarvan elk persoon slechts enkele honderden soorten bij zich draagt. Dit illustreert de grote ecologische diversiteit van het darmmicrobioom tussen mensen, waardoor het lastig zo niet onmogelijk is om op basis van bacteriële samenstelling een ‘gezond’ darmmicrobioom te definiëren. Wel is duidelijk dat een hogere diversiteit van het darmmicrobioom in veel gevallen geassocieerd is met gezondheid terwijl verlies van die diversiteit vaak gezien wordt in veel ziekten.Recent onderzoek  heeft aangetoond, dat walnoten een zeer gunstig effect hebben op ons darm microbioom. Proefpersonen hebben acht weken lang 43 gram walnoten per dag geconsumeerd. Dit liet een aanzienlijke verbetering zien in het darmmicrobioom. Anders gezegd geeft een handje walnoten per dag onze darmen een boost.

IMG_2223

HOEVEEL WALNOTEN PER DAG?

Alhoewel de Belgische gezondheidsraad in strijd gaat met de ADH walnoten die de Nederlandse gezondheidsraad adviseert, wordt er vaak gesproken van “ een handje noten per dag”. Hoeveel is dit? Zo’n 25-30 gram zegt het Voedingscentrum. Waarom adviseert de Belgische gezondheidsraad veel minder te eten? Dat ligt aan het vetgehalte. Zij zijn van mening dat teveel noten juist averecht kunnen uitwerken, en overgewicht kunnen veroorzaken. Zolang je het op een handje walnoten ( dat zijn ongeveer 8 walnoten) houdt en daarbij rekening houdt met de rest van je dagelijkse innames, geeft het juist gezonde voordelen. 

WAAR KUN JE ZE KOPEN, HOE BEWAAR JE ZE?

Zoals eerder geschreven kun je walnoten zowel in de dop als gepeld kopen. In de dop worden ze rond de kerstperiode veel gekocht om onder de kerstboom te leggen. Je hebt een notenkraker nodig om de doppen te openen. Je kunt ze kopen in supermarkten, biowinkels ( biologisch) en gepeld, gezouten en gemixt. met andere noten. Koop je gepelde, let dan goed op het uiterlijk van de schil. Deze moet er mooi bruin uitzien. Controleer op schimmels, en geur. Ruiken ze muf? Laat ze dan liggen. Alhoewel walnoten vrij veel vet bevatten ( 68% ) zou je snel denken dat ze ook lang houdbaar zijn, maar dat is juist het tegenovergestelde. Bewaar ze daarom in een goed afsluitbare box, en liefst luchtdicht. Consumeer ze zo snel mogelijk. Walnoten van een uitmuntend goede kwaliteit, biologisch + een lieve prijs, kun je HIER kopen. 

Walnoten zijn erg veelzijdig. In salades, fijn gehakt over toetjes en desserts, in baksels, bij vele gerechten, in een wokschotel….ze kunnen altijd en overal. 

LEKKER BAKKEN MET WALNOOT MEEL!

Wist je, dat je meel kunt maken van walnoten? Met dit meel kun je veel lekkers bakken, zoals koekjes en cakes. Je maakt zeer snel en eenvoudig meel, door walnoten in een hoge snelheidsblender tot meel te vermalen. Met dit meel kun je bijvoorbeeld heerlijke spijs-achtige koekjes bakken. Daar heb je niet veel meer voor nodig dat walnoot-meel en een kleine gepureerde banaan.

Verwarm de oven voor op 170•C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed de bananenpuree door 400 gram walnoot-meel en draai er balletjes uit. Druk deze licht plat op de bakplaat, en bak ze in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat goed afkoelen.

 

2 Reacties op “Walnoten….de gezondste noten op aarde!

  1. je vermeld dat je noten zo snel mogelijk moet opeten en moet bewaren in een goed afsluitbare doos. ik neem aan dat dit geldt voor gepelde walnoten en niet voor walnoten inde dop. Is het correct dat goed gedroogde walnoten in de dop wel een jaar zijn te bewaren ?

    • Wij bewaren onze niet-gepelde walnoten in een net (uien, aardappelen, enz…) en hangen die onder de pergola. Lekker luchtig en droog. Blijven idd. gedurende maanden goed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *