Wat is ……glucosestroop / fructose-glucosestroop?

De consument van vandaag heeft het niet gemakkelijk, al lijkt het juist alsof de voedsel en levensmiddelenindustrie het ons heel erg gemakkelijk maakt. De kant en klare producten domineren het assortiment in de supermarkten, we hoeven bijna niets meer te doen om ons maaltje te maken. Alles wordt voor ons bereid, gewassen, gekookt, gebakken, zelfs voorgeschild /gepeld. Alles wat we nog zelf lijken te mogen doen is kauwen. 😕

We zouden dit uiteraard kunnen zien als pure luxe. Maar er schuilt een flinke adder onder al dat gras. Kant en klaar betekent in vrijwel alle gevallen dat het gaat om BEWERKT voedsel. Vol met rare kunstmatige stoffen, en heel erg veel smaakversterkers. Een van de meest voorkomende ingrediënten in producten is GLUCOSESTROOP. Wat is dat nu precies en hoe ongezond is het?

WAT IS GLUCOSESTROOP?

Zeer kort door de bocht is glucosestroop niets meer of minder dan vloeibare suiker. Het bestaat uit glucose, maltose, maltotriose en hoge glucose oligomeren. Glucose ( druivensuiker ) is een eenvoudig koolhydraat, wat wil zeggen dat de scheikundige connecties zeer klein zijn. Maltose is een stof wat zorgt voor de zoete smaak van glucosestroop. Maltotriose en hoge glucose oligomeren zijn de verbindingen die glucosestroop zijn vloeibare en dikke vorm geeft.
Het wordt gemaakt uit zetmelen, iedere vorm van zetmeel kan worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld het zetmeel uit maïs, aardappelen en rijst. In Europa wordt meest tarwezetmeel gebruikt.  Het zetmeel wordt chemisch gesplitst d.m.v toevoeging van water. De bepaalde chemische verbindingen in glucose ( polymeren ) worden door een chemisch proces vloeibaar gemaakt. Het gaat om een soort omgekeerde condensatie-reactie, een bepaalde stof wordt van een vaste toestand door toevoeging van zuren vloeibaar gemaakt. Dit wordt bij glucose gedaan met zuren, enzymen en een zuur-enzym katalysator met chemische middelen.
De voedselindustrie maakt graag gebruik van dit chemische goedje. Het wordt toegepast om producten meer volume te geven, meer smaak en meer textuur. Het is in veel opzichten veel gunstiger dan gewone suiker. Het verdraait tevens het woord “ suiker” een beetje in een ingrediënten lijstje. Glucosestroop kristalliseert niet tijdens verhittingen en is veel langer houdbaar dan suiker. Als een pak yoghurt bijvoorbeeld glucosestroop bevat kun je deze yoghurt veel langer goed en bruikbaar houden dan een pak yoghurt waarin suiker is verwerkt. Anders gezegd is glucosestroop een zeer goedkoop alternatief voor suiker , met veel extra voordelen.
Naast glucosestroop zien we vaak “ FRUCTOSE-GLUCOSESTROOP staan in ingrediënten lijstjes. In het Engels vertaald heet dit HIGH FRUCTOSE CORN SYRUP, afgekort naar HFCS. Er zijn verschillende typen HFCS stropen:
HFCS 90: dit is de basisstof voor alle andere vormen van glucose-fructosestropen. Het bestaat voor 90 % uit fructose en voor 10% uit glucose
– HFCS 55: deze formule bestaat voor 55% uit fructose en 45% uit glucose, het wordt voornamelijk toegepast in vloeibare producten als zuivel en frisdrank.
– HFCS 42: deze formule bestaat voor 42 % uit fructose en 58% uit glucose, deze formule wordt meest toegepast in levensmiddelen, als ontbijtkoek en brood. 
HFCS is een chemische samenstelling die heel erg veel lijkt op suiker. Het is vele malen zoeter dan glucose en kan ook veel langer worden bewaard, wat opnieuw gunstig is voor fabrikanten.
Je hebt vast ook wel eens van maltodextrine gehoord. Dit zien we ook veel voorkomen in ingrediënten lijstjes. Dit is industrieel geproduceerd niets meer of minder dan glucosestroop in poedervorm. Er zijn echter verschillende manieren om maltodextrine te maken, het kan bijvoorbeeld ook geheel natuurlijk en plantaardig worden gemaakt uit zoete aardappelen. Deze productie-methode is echter vrij kostbaar waardoor dit industrieel vrijwel niet wordt toegepast. Maltodextrine wordt ook in baby voedsel verwerkt, zoals in opvolgmelk en broodpitmeel.

WAAROM IS HET ZO VRESELIJK ONGEZOND?

Glucosestroop valt onder de snelle koolhydraten. Normaal gesproken wordt glucose door onze lichaamscellen tot energie verbrand, iets dus, wat we echt wel nodig hebben. Snelle suikers worden in één keer in een veelvloed aan het lichaam aangeboden. De cellen raken overvol en de overtollige glucose wordt niet verbrand en omgezet in energie, maar wordt omgezet tot glycogeen, ook wel aan elkaar geplakte glucose. Het lichaam gebruikt voornamelijk vetweefsel om deze ( langdurig ) op te slaan. Dit zeulen we uiteindelijk in kilo’s teveel op de weegschaal met ons mee. Daarnaast levert het lege calorieën , wat wil zeggen dat het geen enkele meerwaarde heeft m.b.t voeding. Het bevat bijvoorbeeld niets aan vitaminen, mineralen en vezels. Ook is glucosestroop erg nadelig voor ons gebit.
Omdat het in zo ontzettend veel producten voorkomt, kunnen we er ongemerkt veel teveel van binnenkrijgen. Ook worden soms erg grote hoeveelheden in één product gebruikt waardoor we ongemerkt in één keer heel veel binnenkrijgen. Een goed voorbeeld zijn de frisdranken. Deze bestaan uit water en glucosestroop. Kook eens voor de grap twee glazen cola in een pannetje, het zal verdampen in de glucosestroop ……En dit is wat jij ook binnen krijgt, alleen merk je dit niet.
Als we zo nu en dan eens een glaasje cola drinkren, en verder goed rekening houden met de suiker en glucosestroop-inname op een dag, zal het geen echte schade berokkenen. Een gezond lichaam is prima in staat veel op te ruimen. Het wordt een ander verhaal, als je structureler glucosestroop-houdende producten nuttigt. Aangezien het in vrijwel ALLE levensmiddelen in de supermarkt voorkomt zijn limieten zo bereikt. Als je bijvoorbeeld iedere dag cola of energiedrankjes drinkt, daarnaast nog veel meer nuttigt aan kant en klaar producten als simpel brood en beleg, zuivel enzovoort, kan het flink de spuigaten uitlopen met alle gevolgen van dien. Glucosestroop heeft totaal geen enkele meerwaarde voor ons welzijn / gezondheid, het is een chemische hulpstof om voedsel en dranken lekkerder, en langer houdbaar te maken. Je kunt het vergelijken met roken. Een sigaret is voor vele rokers lekker, maar het is ongezond en heeft geen enkel nut voor de gezondheid.

EN GEZONDE STROPEN DAN?😕

Dadelstroop…….ahornstroop….rijststroop……agavestroop…..kokosbloesemstroop…….honing……We worden dood geknuppeld met zogenaamde “ gezonde” producten waaraan geen glucosestropen worden toegevoegd maar zogenaamde “ natuurlijke stropen”. Vele “ gezondheid” webwinkels toeteren hoog van de daken dat zij zorgvuldig hun producten toetsen op vervelende stoffen , suikers en andere additieven die we in de gangbare / conventionele levensmiddelen tegenkomen. Er worden erg veel producten aangeboden op basis van een natuurlijke stroop, als agave, honing, dadel, rijst en kokosbloesemsuiker. Het enige wat kloppend is in deze verhalen is dat het van een natuurlijke afkomst is. Verder zegt het NIETS over bewerkingsprocessen en glucose/ fructosegehalten. Als je bijvoorbeeld liever niet kiest voor chemische additieven, dan zijn deze alternatieven prima, maar NIET gezonder. Suiker = namelijk gewoon suiker , wat door het lichaam als zodanig wordt herkend. Het maakt overigens ook totaal niets uit of iets nu biologisch is of niet. ALES heeft een bewerking nodig om tot een stroop te komen. Of iets nu biologisch is gewonnen of niet, ons lichaam heeft daar geen boodschap aan. Dit geldt ook voor 100`% pure fruitstropen, als APPELSTROOP. 
Alle dadel/ honing/ ahorn/ agave/ kokosbloesemsuiker-reepjes / balletjes ten spijt, het is en blijft een ongezonde hap met heel veel suiker.

WAT DAN WEL?

Mijn advies is niet leuk, maar wel wat het is: MIJD de glucosestroop / fructose-glucosestroop-producten, of consumeer met zeer grote mate. Pas ook op met zogenaamde gezondere alternatieven. Kies liever voor voedzaam voedsel. Ja,….🥱gaap maar even, want daar komt de dijenkletser weer: kies voor verse groente en intact fruit. Maak liefst alles ZELF. Alleen dan hou je de complete regie over wat je eet en drinkt.
En wil je eens wat lekkers, geniet er gerust van, maar hou het daarbij. Consumeer niet dagelijks kant en klaar producten.
MEER LEZEN?

7 Reacties op “Wat is ……glucosestroop / fructose-glucosestroop?

  1. Dokter Oz, een Amerikaanse arts, vertelde eens bij Oprah, datglucose-fructose stroop ervoor zorgt dat er geen seintje naar de hersenen gaat als de maag vol zit. Gevolg….je blijft eten. Geen wonder dat het in bijna alle bewerkte producten zit

  2. Moet je maar eens proberen koekjes of drop zonder glucose fructose stroop te vinden. Drop is onmogelijk. Koekjes maar weinig. En de overheid maar zeuren dat we te dik worden. Ze kunnen er zelf iets aan doen door de voedingsindustrie aan te pakken

  3. Ik dacht dat coca cola in Europa enkel met gewone suiker was en in Amerika met glucosestroop?

    Mvg

  4. Ik ben allergisch aan maïs en dus ook aan glucosesiroop en maltodextrine. Het is helemaal niet makkelijk om te vermijden, want het zit werkelijk in ALLES. Ook in alle vleesbereidingen, zoals gehakt , worst,…zit glucosesiroop. Zelfs in broodverbetetaars. Ik kan eigenlijk niks kant en klaar eten, enkel zelf gemaakte pure voeding.

  5. Niet alleen in ham, het zit ook in voorverpakt gehakt, van de supermarkt, om de bittere conserveermiddelensmaak te verdoezelen en is de reden dat een pakje (voor)verpakt gehakt een week goed blijft. Ook in de biologische winkel bevatten ‘gezonde’ gevulde koekjes glucosestroop, om de koekjes langer ‘vers’ te houden. Nadat ik, een paar decennia geleden erg wantrouwend werd over die glucose- en fructose-stroop, maak ik echt alles zelf. Ik ben nu bijna 75 en weeg nog steeds hetzelfde als op mijn 40ste. Dat betekent wel zelf brood en koekjes bakken, zelf croquetten en loempia’s maken en géén kant en klare maaltijden.
    Ik ben knettergezond en rijd nog steeds motor, dat zegt wat. Peter Sattva

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *