Erythritol, wat is dat precies en hoe gezond is deze suikervervanger?

Sinds enkele jaren is erythritol sterk in opkomst ter vervanging voor suiker. We komen het niet alleen veel vaker tegen in talloze producten, ook kunnen we steeds meer en meer erythritol in pure vorm kopen, om te gebruiken als suiker. Ook in supermarkten kunnen we tegenwoordig zakjes suiker-vervangers kopen die een afgeleide naam dragen maar zijn gemaakt uit erythritol. Wat is erythritol, is het gezond, hoe wordt het gemaakt en valt er onderscheid te maken?

Wat is erythritol?

Erythritol is een suikeralcohol, ook wel polyol, die van nature voorkomt in vruchten en gefermenteerde levensmiddelen. Het is een suikeralcohol met een vierledige, niet vertakte koolverbinding. De chemische formule is C4H10O4 Erythritol is de enige natuurlijke polyol. Polyolen zijn niet-intensieve zoetstoffen. Ze zijn half zoet/bijna nét zo zoet als gewone tafelsuiker. Anders dan de intensieve zoetstoffen hebben niet-intensieve zoetstoffen geen andere (bij) smaak dan gewone suiker en is de smaak bijna gelijk te noemen. De polyolen xylitol, maltitol, isomalt en lactitol leveren wel calorieën, maar zeker meer als de helft minder dan gewone suiker.

Vrijwel alle polyolen zijn natuur-identieke stoffen. Alleen het polyol lactitol komt in de natuur niet voor. Omdat erythritol wordt gewonnen via natuurlijke fermentatie van glucose door een gist maakt het erythritol tot enige echte natuurlijke polyol.Deze natuurlijke polio heeft geen enkele caloriewaarde.

Erythritol heeft geen enkel effect op de bloedsuiker en insulinespiegel. Het bevat ook vrijwel geen energie. Dit komt omdat het niet, zoals alle andere polyolen, deels wordt opgenomen in de dunne darm en grotendeels in de dikke darm, maar voor 70/90% wordt opgenomen in het bloed en wordt uitgescheiden via de urine. Dit verklaart ook waarom erythritol niet zo snel winderigheid, opgeblazen gevoel en diarree geven zoals bij andere polyolen al wel vrij snel het geval kan zijn als men er nét even wat teveel van consumeert. Gebruikt men meer dan 0, 66 gram erythritol per kilo lichaamsgewicht per dag, dan kunnen er wel mogelijke darmklachten als deze bekend zijn bij andere polyolen zich openbaren.

Zoals eerder geschreven komt erythritol van nature voor in tal van vruchten, als meloenen en peren, maar het komt ook voor in bijvoorbeeld champignons. Na de fermentatie uit glucose wordt het gedroogd, gefilterd en gezuiverd. Er blijft dan een witte kristal-korrel over. Erythritol uit Europa wordt veelal vervaardigd uit GMO-vrije maïs. Hieronder zie je een grafiek hoe het proces verloopt:

erythritol grafiek

Er is verder niets aan gekleurd: erythritol is wit van nature. Erythritol is niet geraffineerd. Fermentatie is een veel voorkomend natuurlijk gistingsproces. Het wordt ook erg veel toegepast bij het maken van wijn, kaas en yoghurt. Aan zuivere Premium erythritol wordt verder niets toegevoegd of ondergaat ook geen chemische processen. Het blijft dus geheel 100% natuurlijk.

 

FEITJES OVER ERYTHRITOL

Erythritol is sinds 1990 een veel gebruikte suikervervanger in Japan. Daar kom je het ook veel vaker tegen in producten en als gewone suikervervanging in supermarkten. In 1997 heeft Amerika erythritol in gebruik genomen. Erythritol is in 1996 officieel toegelaten als veilige zoetstof in Europa.

Erythritol is, dit ter duidelijkheid, géén kunstmatig zoetmiddel. Zoals je eerder hebt kunnen lezen wordt het via een natuurlijke fermentatie gewonnen. Kunstmatige zoetstoffen als aspartaam worden gemaakt in laboratoria en zijn vaak tot 100 x zoveel zoeter dan gewone tafelsuiker. Erythritol blijft in zuivere vorm, het heeft hetzelfde volume als suiker heeft en behoeft daarom ook geen vulstoffen. Het blijft 100% zuiver. Daarnaast heeft het dezelfde textuur en smaak van suiker. De gangbare soorten bevatten 75% zoetkracht t.o.v gewone sucrose.

Erythritol wordt van origine wel gezien als een koolhydraat vanwege de basis van oorsprong, maar het gedraagt zich  niet als een zetmeel of suiker. Erythritol wordt in het lichaam niet omgezet in energie, maar ongebruikt uitgescheiden via de urine.

Erythritol kan ook worden gebruikt door Candida patiënten. Het voedt de schimmel Candida) niet zoals gewone suiker dit wel doet. Ook kan erythritol veilig worden gebruikt door diabetespatiënten. Ook mensen met een fructose (natuurlijke vruchtensuiker) intolerantie kunnen erytritol veilig gebruiken omdat erythritol geen fructose bevat.

Erythritol is ook GMO (gen) vrij. Dit wordt met zeer grote regelmaat gecontroleerd door internationale gerenomeerde laboratoria van de SGS groep. Tevens wordt dit met een certificaat vastgelegd.Kan een fabrikant deze certificeringen niet overleggen, dan mag je zijn product in twijfel stellen. Erytritol bevat geen gluten en is ook halal en koosjer.

In juli 2013 ontdekten onderzoekers van de Universiteit in Maastricht dat erythritol wellicht de bloedvaten kan beschermen. Mensen met diabetes hebben regelmatig hoge bloedsuikers. Dit kan op langere termijn schade opleveren aan de bloedvaten. De „binnenste bekleding” van de bloedvaten gaan op ten duur kapot door de suikers. De onderzoekers vonden dat erythitol mogelijk de vaatwanden kunnen beschermen. Het onderzoek bestond uit een test met menselijke bloedvaten. Deze werden blootgesteld aan flink wat suiker. Deze raakten zeer snel beschadigd. Vervolgens werd er erythritol toegepast en bleek, dat de endotheelcellen (een bedekkend laagje dat de binnenkant van het hart, bloedvaten en lymfevaten bedekt) niet meer kapot gingen. Er zijn nu testen aan de gang in Amerika. De Universiteit in Maastricht is hier zeer nauw bij betrokken. Erythritol is ook zeer tandvriendelijk. Het ontziet het gebit doordat het groei van bacteriën juist afremt die cariës en tandplak kunnen veroorzaken. Erythritol bevat ook geen calorieën. Dit is zeer gunstig voor het groter wordende overgewicht-problematiek over de gehele wereld.

ERYTHRITOL OP DE MARKT

Erythritol is in Nederland en de Benelux lang niet zo bekend als buiten Europa. Er zijn enkele fabrikanten/leveranciers die erythritol op de Europese markt hebben gebracht, waarvan  het Noorse bedrijf Funksjonel Mat ( Sukrin) meest bekend is. . Er zijn daarnaast nog talloze ” losse” bedrijven die erythritol in hun assortiment hebben, deze vinden we voornamelijk in Noorwegen, Zweden, Duitsland en Frankrijk. De afkomst van deze soorten erythritol is echter vaak vaag., maar het meeste komt uit China. Meestal is niet bekend waar de erythritol uit wordt vervaardigd, of het 100% zuiver is en of het gecertificeerd en premium is. .  In Nederland is erythritol nog niet echt omarmd door fabrikanten, alhoewel we het, anno 2021, wel steeds vaker tegenkomen als bulk/vulstof in producten. Het bekendste merk, SUKRIN, heeft sinds begin 2016 een doorstart gemaakt voor de Benelux, om erythrirol beter op de Europese markt te zetten. Daar is erg veel behoefte aan, gezien er wel ontzettend veel positieve belangstelling is voor deze gezonde 100% meukvrije suikervervanger, maar het zeer slecht verkrijgbaar is. In Nederland wordt Sukrin maar weinig in winkels verkocht, en is het voornaam via internet bestelbaar. Hopelijk komt hier erg snel verandering in, en kunnen we Sukrin, net als in onze buurlanden ( Noorwegen bijvoorbeeld) gewoon in de supermarkt kopen.

Biologische erythritol

Zoals eerder geschreven komt het meeste uit China. Anno 2021 is er veel aan erythritol bij gekomen op de Nederlandse markt, maar blijft het lastig om de afkomst te achterhalen. Er zijn soms certificeringen opvraagbaar, maar ook deze zijn in de meeste gevallen erg vaag, en kunnen we de echtheid betwisten. Voor de allerbeste papieren zouden er meer gerichte controles moeten worden uitgevoerd, maar dat is uiteraard een onmogelijkheid, omdat erythritol massaal wordt geproduceerd over de gehele wereld. Wel bestaan er biologische varianten, die op zeker een betere controle hebben omdat deze niet zomaar het groene biologische keurmerk mogen dragen. Daar zitten strengere eisen aan vast. Een biologische erythritol is dus de allerbeste keuze, Dit heeft meer zekerheid dat het op de juiste manier is geproduceerd.

In 2023 bracht ik onder mijn eigen lijn MOOS FAVORITES  een biologische erythritol uit, ondergebracht bij www.puurenfit.nl Deze erythritol vullen we zelf onder de meest strenge eisen af, zodat we een zeer mooi afgeronde verkoopprijs kunnen bieden. MOOS FAVORITES kun je HIER bestellen. 

 

 

 

 

NOG EVEN DIT:

Net als met zoveel andere levensmiddelen betreft, 100% natuurlijk of kunstmatig, biologisch of chemisch, is alles waar het woord „té” voor komt te staan nooit een verstandige keuze.

Gebruik beiden in normale, aangegeven doseringen. Voor steviolglycosiden is een ADH vastgesteld van 4 mg per dag per kilo lichaamsgewicht. Voor erythritol staat een ADH van 0, 65 gram per kilo lichaamsgewicht.

Ook kunnen mensen overgevoelig reageren op bepaalde levensmiddelen. Dit is ook het geval met zowel stevia als erythritol. Mensen kunnen diverse klachten ervaren. Er zijn tot nu toe geen vastgestelde bijwerkingen bekend van zowel stevia als erythritol. Net als met alles geldt ook hier: gebruik je gezonde verstand voor een gezond lichaam!

koek lange vingers 1

DE OPHEF RONDOM DE ZOETSTOF ERYTHRITOL …STORM IN EEN GLAS WATER ???

Ik ben GROOT fan en daarom ook een gebruiker van de natuurlijke zoetstof erythritol. Sterker, ik lag ergens in 2015 aan de beginselen van de populariteit rondom deze destijds nog niet geaccepteerde zoeter zonder suiker. Ik bracht het in grotere lijnen op de markt en ben daar ook in die beginperiode flink mee onderuit getrapt. Ik bleef echter gewoon achter deze vorm van zoeting staan en doe dat op de dag van vandaag nog steeds. Ja….OOK NU nadat een Amerikaanse arts uit Amerika   in 2023 een bommetje de wereld in gooide met zijn studie. ( KLIK HIER) Wetenschappers analyseerden de gegevens van drie waarnemende studies bij meer dan 4000 deelnemers met, let op, belangrijk detail : HARTPROBLEMEN.
Daaruit kwam voort dat verhoogde concentraties van erythritol in het bloed het risico op een hartinfarct en hersenbloedingen bijna verdubbelde. Een tweede studie, die overigens hoogstzakelijk laboratorisch werd uitgevoerd, toonde aan dat de stof mogelijk tot bloedstolling kan zorgen. In een derde studie kregen ( let op, een nieuw belangrijk detail : ) ACHT personen erythritol toegediend waarin onderzoekers een stijging van concentraties van de zoetstof in het bloed van de deelnemers constateerden. De wetenschappers die allen aan deze studies hebben meegewerkt, zeggen stellig, dat er wel MEER onderzoek nodig is, om de veiligheid van erythritol na te gaan.

WAT ZEGT DIT ALLEMAAL ?

Als de gewone consument dit allemaal leest, kan de schrik flink om het hart slaan, en dat is dan ook gebeurd. Maar WAT zegt het eigenlijk DAADWERKELIJK ? Toen ik deze studie onder ogen kreeg, zag ik direct dat er heel veel rammelde. En ben daarom er eens wat specifieker in gedoken. Ik heb contact gezocht met de arts ( PHD.Stanley L Hazen ) die deze studie de wereld in heeft geslingerd en hem vragen gesteld waar ik wel antwoord op kreeg, maar niet bevredigend waren. Er zijn een paar dingen die bij mij vraagtekens zetten:
– waar is de informatie over de EETGEWOONTEN van de deelnemers ? Dat wordt nergens in deze studies vermeld en meegenomen. Daarnaast is het nogal raadselachtig hoe deze studie het effect van erythritol loskoppelt van het effect van voedingsmiddelen. Zo toonde deze studie uit 2011 al aan, dat er verband is tussen het gebruik van KUNSTMATIGE zoetstoffen en een minder gezond voedingspatroon, pogingen om gewicht te verliezen, en meer consumptie van bietsuiker ( KLIK HIER )
– de deelnemers hadden allemaal EEN VERHOOGD RISICO OP HARTZIEKTEN. Wat in mijn beleving geldt dat we deze onderzoeksresultaten niet kunnen veralgemenen naar de TOTALE bevolking.
– studies in laboratoriums zijn interessant, maar de resultaten m.b.t bloedstolling zou verder moeten worden onderzocht OP MENSEN. De interventiestudie werd op maar ACHT deelnemers getest, maar gaf ook een zeer simpele en eenvoudige aantoning dat erythritol in ons bloed wordt opgenomen, net als vele andere voedingsstoffen, als glucose. Ik vind deze conclusie dan ook volslagen overtrokken om dit te melden en geeft mij zeker een “ thrill-seeker” gevoel. Het geeft de studie geen enkele meerwaarde, maar staat vast een stuk interessanter op sheet.
– de studie is gefinancierd door THE NATIONAL INSTITUTE OF HEALTH, DE lung and blood institute en THE OFFICE OF DIETERY SUPPLMENTS. (  KLIK HIER) Niet geheel onafhankelijk…
In een interview geeft Dr Hazen toe, dat de studie aanvankelijk niet ging om de veiligheid van erythritol na te gaan, maar om bloedparameters te vinden die hart en vaatziekten VOORSPELLEN. Mijns inzien zou het handiger en lucratiever zijn geweest, als er testen zou zijn uitgevoerd of erythritol GEEN goede bloedparameter is voor een minder gezond voedingspatroon?
Ook de wetenschap heeft zich er tegenaan bemoeid. ( KLIK HIER ) Ook wetenschappers trekken ieder zo hin twijfel en zet vele kanttekeningen bij de nogal dunne studie. Ook zij zijn het eens : er is MEER ONDERZOEK nodig, en deze studie heeft te vroeg gepiekt om zich hard te maken. Mijns inzien zijn NIET ALLE STUDIERESULTATEN geschikt, om maar meteen zoiets als voedingsadviezen aan te passen. Wetenschappers zijn immers ook mensen met een eigen kijk en eigen visie en dus oordeel.
MIJN OORDEEL ?
Ik vind deze studie een triest voorbeeld van stormen in glazen water wat een goed en deugend product om bijvoorbeeld ons extreme suikergebruik terug te dringen, compleet kan verwoesten. Erythritol zal weer zijn weg terug moeten vinden naar de consument, na deze onrust wat in mijn ogen totaal onterecht is geweest. Dit Internationale onderzoek stelde hoofdzakelijk vast in de waarnemende studies, dat erythritol het risico op een hartinfarct, een beroerte en overlijden verhoogt, maar er is totaal GEEN ENKEL BEWEZEN VERBAND geconstateerd, omdat erythritol ook in veel ONGEZONDE voedingsmiddelen voorkomt. Om de stof dus als gevaarlijk te beschouwen, is veel meer onderzoek nodig. Daar is ook de wetenschap zelf het mee eens.
WAT NU ?
Goed, een storm in een glas water dus, maar je bent wel even van-het-pad af gegooid. Durf je nog erythritol te consumeren? Als ik voor mijzelf spreek, gebaseerd op wat ik nu weet en heb onderzocht, wel, ik ben niet heel erg onder de indruk. En zal mijn dagelijkse consumptie gewoon net zo voortzetten als voor deze onrust begon. Wel wil ik benadrukken wat ik ALTIJD EN OVERAL benadruk. En dat is dat we MET GEZOND VERSTAND MET EEN GEZOND VOEDINGSPATROON OM MOETEN GAAN. Want het probleem zit hem niet zozeer in deze speldenprikken, het zit meer IN ONS EIGEN CONSUMPTIEGEDRAG. Oreo koekjes vol met ammoniak is dan wel sensatiebelust, maar verder geen ongewoonlijk productieproces in de industrie, en dan ook niet voedselgevaarlijk.( KLIK HIER )  WEL, als we een rol Oreo’s opvreten naast ons andere voedsel en dranken van de dag. Als je een zak erythritol opeet zal je daar dus ook wel eens last van kunnen krijgen. Zoetstoffen zijn bedoeld, om MET MATE te consumeren, en niet bedoeld om door al je voeding te gaan gebruiken. Zelfs water wordt gevaarlijk en ongezond als we liters tegelijk opdrinken. Het draait om matigheid, gezond verstand gebruiken en het spel van de industrie leren kennen. Hou je consumptiegebruik wat betreft erythritol dan ook met mate. Het is een zoetstof, geen essentiële stof. Ga er dan ook als zodanig mee om, dan is er niets aan de hand.

 

83 Reacties op “Erythritol, wat is dat precies en hoe gezond is deze suikervervanger?

  • Erithyrol is ook te koop bij pit-pit.com en is een stuk vriendelijker geprijsd dan Sukrin.

   • let goed op : er zijn ook ” vervuilde” varianten in omloop. Het principe is zo’n beetje hetzelfde als bij stevia: hoe duurder hoe puurder. De ” vervuilde” soorten worden goedkoop gefabriceerd en zijn noiet GMO vrij, daarnaast kunnen ze zijn behandeld met chemicaliën. Het is daarom meest verstandig de goede, betere, en betrouwbare merken te kopen. Warme groet!

 1. ik ben naar de natuurwinkel geweest om erythirtol te kopen. Ze kenden het inderdaad niet, maar zeiden dat alles wat op ……tritol eindigt niet goed is

 2. Hallo Monique, als ik 150 gram witte basterdsuiker wil vervangen voor dit product, hoeveel moet ik dan gebruiken?

  • Hai Nynke, ik adviseer altijd iedereen eerst om vooral op smaak te zoeten.Dit omdat iedereen weer houdt van zoet,zoeter,zoetst.150 gram kun je vervangen voor 150 gram erythritol maar je kunt ook minder gebruiken als je wenst.Wat ik zelf doe is het mengen met stevia, dit versterkt elkaar erg goed zodat je bijvoorbeeld 2 eetlepels erythritol nodig hebt en een eetlepel stevia kristal sweet Tra.Succes!

 3. Hoi Monique,

  Ik maak graag een pavlova bij etentjes enzo. Kan ik met deze suiker ook een pavlova maken? Heb je dat al geprobeerd?

 4. Hallo Monique. Ik gebruik al 2 jaar van Natrena Stevia 0% Suiker&Calorieën. Dit is Erytritol met Stevia en was voorheen te koop bij C-1000 (bruin doosje 200 gr) Nu ben ik op zoek waar het te koop is. Hier bij AH, Plus en Coop hebben ze het niet. Ken jij dit product van Natrena? Dit is net gewone suiker

  • Hai,
   Het klopt dat dit uit het assortiment is gehaald. Dar heb ik zelf namelijk een flinke vinger in de pap in gehad. Ik heb mij namelijk erg sterk gemaakt betreft de zeer misleidende teksten op de verpakking en ook kwam de erythritol uit China, en dus niet zuiver. Al met al heeft Natrena waarschijnlijk besloten het helemaal uit het assortiment te halen. Het is daarom overal uit het assortiment gehaald en later in discountwinkels uitverkocht.

   Wil je echt zuivere erythritol, onthou, dat dit aardig prijzig is. Fabrikanten als natrena en candarel ( supermarkt merken bovendien) kunnen nooit met zuivere producten werken omdat zij er anders geen winst aan bejegenen. Ook kun je je afvragen waarom een merk die voornaam producten op de markt brengt bestaand uit kunstmatige chemische zoetstoffen, zuivere erythritol en stevia produceert. Het is helaas niet anders: wil je meest zuiver, dan kost dit meer geld. Warme groet!

 5. Zojuist bij de Plus in het assortiment gevonden, dus kan ik het blijven gebruiken 🙂

  • Is dit zo? Ik ben stomverbaasd! En vooral erg benieuwd om welk soort het gaat. Want let ook hier goed op: er er bestaan ook vele verschillen. Zo komt er ” vervuilde” en ” bewerkte” erythritol uit China. Deze is niet zo gezond als de zuivere varianten waar ik mee werk, en waar ik over schrijf. Ik zal ook eens op jacht gaan bij PLUS. Want dit maakt mij enorm nieuwsgierig. Warme groet

 6. Goedemiddag Monique,

  In je artikelen lees ik dat je produkten gebruikt die van steviaproducts uit België komen.
  Ook lees ik dat Ery-pure hetzelfde is als Sukrin.
  Heeft Sukrin ook 100% pure Erythritol in hun producten zitten?
  Zit erg te dubben tussen Ery-pure en Sukrin.
  Wat heeft je doen besluiten om meer de produkten van Steviaproducts te gebruiken in plaats van Sukrin?

  Kan via de Dio drogist alleen de Sukrin bestellen. (heb dan geen verzendkosten)

  vriendelijke groet
  Edwin van Heuven van Staereling

  • Goedenavond,

   Na weer de leuke artiken gelezen te hebben op je site zijn de meeste vragen beanwood.Alleen kan ik niet vinden of Sukrin ook 100% erythriol heeft, bij ery pure staat dit op de verpakking.
   Zie alleen 100% natuurlijk bij Sukrin staan

   Vriendelijke groet
   Edwin van Heuven van Staereling

 7. Hoi Moniek,

  Kun je mij het verschil uitleggen tussen het zuiveren van de erythritol en het raffineren van suiker?

  • dit staat omschreven in het artikel, hoe het wordt gedaan met de zuivere variant. Het raffineren van suiker gebeurt met vele chemische processen. Waaronder chemisch bleken en filteren. Op internet kun je vele omschrijvingen terugvinden over dit proces. Warme groet.

 8. Als het niet via de dikke en dunne darm opgenomen wordt, via welke weg wordt het dan wel opgenomen in het bloed?

  • Tagatose behoort noch tot de groep zoetmiddelen, als polyolen. Ik ben bezig met een artikel over tagatose waarin ik hier uitgebreid op terugkom.

 9. Hoi Monique, dank voor de geweldige info op je site! Wat betreft de erythriol heb ik een vraag aan je. Op de chocoladerepen van Cavalier staat achter zoetstoffen (erythriol, steviolglycosiden). Hoe weet ik of de erythriol (en de stevia) zuiver zijn??
  Dank voor je antwoord, groet,
  Saskia

  • hai…dit kun je opvragen bij de leverancier. Zij kunnen je gecertificeerde stukken tonen, als zij de loepzuivere erythritol gebruiken. Succes!

 10. Hoi Monique,

  Een vraagje…
  Wij doen ons profielwerkstuk over de invloed van suikers op je lichaam. Wij denken dat wij heel ver komen met jou informatie, maar volgens onze docenten mogen wij alleen hele betrouwbare bronnen zoals het voedingscentrum gebruiken. Mag ik vragen wat jou bronnen zijn?

  Alvast bedankt,
  Femke

  • Dag Femke!
   Dit artikel heb ik jaren terug geschreven. Mijn bronnen heb ik destijds gehaald van wetenschappelijk onderbouwde Amerikaanse websites. Welke dit precies waren weet ik helaas niet meer. Veel succes met je profielwerkstuk!

 11. Als ik Google op Sukrin/erythritol dan kom ik vooral negatieve verhalen over erythritol tegen. In het bijzonder omdat het als E-nummer 968 vermeld wordt, niet goed dus. Wat is jouw mening hierover Monique?
  Ik raak er wat over in verwarring, heb net een aantal Sukrin producten aangeschaft.

  • dit zijn inderdaad indianen verhalen. De erythritol van Sukrin en van Greensweet zijn in orde. Er zijn idd ” vervuilde” varianten in omloop. Geen van al deze beweringen zijn overigens wetebschappelijk onderbouwd. Dus mijn mening: gebruik , maar met gezond verstand uiteraard 😉 Succes!

 12. Hallo Monique, wat is het verschil tussen stevia en erythritol? Wanneer kun je het beste stevia gebruiken en wanneer erythritol?

 13. Hallo Monique, Ik heb net bij De Tuinen een zak gekocht van het merk Via Health waarop staat Sweet like Sugar, Good Good Sweet Sweetness. Er staat op dat er Erythritol en stevioglycosiden in zitten. Ken je dit merk en is dit betrouwbaar?

  • ik ken het product helaas niet dus kan er ook geen oordeel over geven….

 14. Hoi Monique,
  Het dropmerk “Klene” verkoopt een aantal soorten drop met o.a. als zoetstof erythritol. Weet je “toevallig” of zij het zuivere soort gebruiken?
  Als het niet zo is, dan ga ik bij het bedrijf zelf informeren.
  Bij voorbaat dank voor je antwoord.

  • ik heb daar inderdaad geen informatie over. Je kunt bij het bedrijf vragen waar zij hun erythrirol vandaan halen. Warme groet!

 15. ik volg op facebook een duitse groep Low Carb Compendium. Koolhydraatarme recepten . In deze recepten komt vaak erythrit voor ipv suiker. Maar als ik naar het aantal koolhydraten kijk is dit produkt zo goed als 100% koolhydraat. Kun je me uitleggen hoe dat zit en is dit toch veilig te gebruiken?

  • ZOWEL STEVIA ALS ERYTHRITOL BEVAT GEEN KOOLHYDRATEN. WAAROM STAAT OP DE VERPAKKINGEN VAN GREENSWEET STEVIA DAT DE PRODUCTEN WEL VEEL KOOLHYDRATEN BEVATTEN?
   Pure steviolglycosiden is tot 480 x zoeter dan gewone sucrose. Dit is zo zoet, dat wij dit niet kunnen eten. Daarom worden pure steviolglycosiden vaak vermengd met een draagmiddel ( bulkmiddel) Bij echte zuivere en pure stevia producten wordt dan meest gekozen voor de andere pure en zuivere suikervervanger, erythritol. Klik hier, om meer te lezen over erythritol. Erythritol heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als stevia. Het bevat geen koolhydraten en heeft ook geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Zoals je in het erythritol-artikel kunt lezen, wordt alles niet als een koolhydraat in ons lichaam opgenomen, en omgezet in energie.Het lichaam voert alles af via de urine. Het telt dus niet mee als koolhydraat. Het wordt echter WEL beschouwd als een koolhydraat. Het is wettelijk verplicht ( door de EU) om deze informatie juist op de verpakkingen te vermelden. Resumerend: er worden wel koolhydraten vermeld, maar deze zijn niet opneembaar door ons lichaam, waardoor het niet als koolhydraat/energie wordt gebruikt. Omdat de wet dit verplicht stelt, moeten voedingswaarden wel juist worden vermeld.
   Er heerst vooral erg veel verwarring, omdat erg veel fabrikanten en websites deze NIET vermelden. Terwijl het wel wettelijk is verplicht. Greensweet-stevia houdt zich dus netjes aan wet-en regelgevingen volgens de EU. De reden waarom veel fabrikanten en webwinkels deze gegevens onjuist vermelden ( we lezen of helemaal niets, of een foute vermelding van 0 koolhydraten per 100 gram) is om deze illusie ( koolhydraat-vrij) niet te verstoren door een vermelding wat enkel verwarring kan opleveren. Veel mensen haken immers direct af, zodra ze lezen dat een zak stevia per 100 gram bijna 99% koolhydraten bevat. Terwijl het gaat om niet opneembare koolhydraten. Greensweet-stevia is één van de weinige leveranciers die dit netjes vermeldt.

 16. Beste Monique,

  Ik lees ook in bepaalde gerechten over Zusto. Dat is een suikervervanger zonder calorieën. Ken jij Zusto en/of wil jij je er in verdiepen? Alvast hartelijk dank.

 17. Hai Monique,
  Ga jij Erythrithol verkopen in je webwinkel?
  Weet jij of er inmiddels al ergens Sukrin of een vergelijkbaar product te koop is in de gewone winkels?

  • Jazeker! 😉 Van greensweet. Dit is gewoon 100% hetzelfde als de Sukrin, er zit alleen een ander zakje omhgeen 😉 Zuivere erythritol als greensweet en sukrin vind je helaas niet of nauwelijks in de winkel. Webwinkels zijn de enigen so far die dit aanbieden. Warme groet!

 18. Vraagje:
  Kan ik de suiker in elk willekeurig recept vervangen door stevia of erythritol? In de juiste verhoudingen natuurlijk. Klopt het dat de verhouding stevia/suiker 1 op 10 is? En hoe is dat met erythrtitol?
  En kan ik daarbij dan ook tarwebloem vervangen door speltbloem? Is dat 1 op 1?
  Alvast bedankt voor je reactie!

 19. Hoi Monique, allereerst dank voor je vele goede artikelen, ik heb er al veel aan gehad. Nu probeer ik gan mijn behoorlijk sterke suiker”verslaving” af te komen en kocht op vakantie in Italie een zak Sukrin. Nu lees ik echter dat ook deze zoetstof het beloningscentrum in de hersenen activeert. Waardoor toch de hunkering zou blijven bestaan en de dips bij t uitblijven van de stof. Ook zou ’t je verzadigingsgevoel in de war brengen. Weet jij iets meer over deze twee zaken?

  • dit zijn nooit echt goed onderbouwde uitspraken. Ik persoonlijk vind het een vaag gebied en negeer dit. Ga verstandig om met zowel suiker als suikervervangers, dan ben je in mijn opinie juist bezig. Warme groet

 20. Hallo Monique, is erythrtol hetzelfde als Erythrit? Dit laatste wordt onder de naam Xucker verkocht in Duitsland. En geldt hiervoor hetzelfde verhaal met koolhydraten als bij erythritol?
  Groeten, Mirjam

  • Mirjam,

   Erythrit en Erytrhol zijn hetzelfde. De eerste is de Engelse schrijfwijze en de tweede de Duitse schrijfwijze.

   “Wir werden immer wieder gefragt was den der Unterschied sei zwischen Erythrit und Erythritol, da beide Schreibweisen gelesen und gesehen werden. Bei Erythrit und Erythritol handelt es sich um das gleich Produkt. Erythrit ist die deutsche Schreibweise, Erythritol die englische Variante, die auch in vielen anderen europäischen Ländern verwendet wird.”

   Bron: https://www.mithana.com/blog/20130105_unterschied-erythrit-und-erythritol.html

 21. Beste Edwin, misschien wel zo netjes te vermelde dat Natural Sweet jouw website is!?
  Vriendelijke groet, Xandra

  • Beste Edwin, misschien wel zo netjes te vermelden dat Natural Sweet jouw website is!?
   Vriendelijke groet, Xandra

 22. Ik ben heel erg benieuwd of erythritol ook geschikt is voor kinderen van 2 jaar. Als ik dan een bananenbrood maak met erythritol, mag zij daar dan een plakje van?

 23. Hallo Monique, is er een verschil tussen Sukrin en Erythritol of is Sukrin een merknaam?

 24. Hoi, wat kun je gebruiken om het frisse mondgevoel van erythritol tegen te gaan?

  • Hoi Tamara,

   Als je het gebruikt met iets als creamcheese ( bv de classic van de Lidl) dan valt het het minste op. Mij stoort het ook.
   Ik maak altijd een mengsel van Xylitol> 225 gram , Erythritol> 170 gram en steviapoeder>1 theelepel. Ik gooi dat in mijn magimix en laat het flink draaien zodat het goed mengt en de korrels wat kleiner worden. Dat schijnt het “cooling effect” ook tegen te gaan. Ik koop de Xylitol en Erythritol van het merk Xucker (Amazon.de) de steviapoeder heb ik via iHerb in USA merk Better Stevia Organic Extract Powder omdat het daar veel goedkoper is maar zoiets kun je vast hier ook krijgen. Voor mij is dit mengsel de meest “smaakvolle” suikervervanger.

   Mijn verhaal is misschien wat uitgebreid maar ik heb ook lang gezocht naar de meest “gezonde” en lekker smakende suikervervanger.

   Ik vind wel nog steeds dat ook dit mengsel niet perfect is. Koekjes bijvoorbeeld worden nooit zo knapperig omdat echte suiker carameliseerd en door de xylitol kun je er ook geen meringue of pavlova mee maken.

   Hoop dat ik je wat heb kunnen helpen,
   Wendy

 25. Nog een vraag:

  Weet je of (en hoe) je crunchy granola chunks kunt maken met erythritol (en een beetje stevia)?

  Crunchy chunks zoals je in cruslie van veel supermarkt merken vindt, maar dan zelf gemaakt zonder meuk.

  (Voor mij zijn crunchy chunks van die crunchy brokken waarbij een heleboel havervlokken aan elkaar vast zitten.)

  Heb je een recept (voor mensen zonder air fryer)? 🙂

 26. Dag Monique,
  is Sugarly van Canderel OK of meuk?
  Ik heb sugarly gebruikt in chocomousse en de korrelige textuur stoorde me, het loste niet op in de opgeklopte eiwitten. Moet ik die beter mee laten smelten met de chocolade, dus opwarmen?
  Alvast bedankt!

 27. Erythritol heeft een nogal dominante bijsmaak, wat in een comment hierboven “koelend effect” wordt genoemd, Dat zou als nadeel genoemd moeten worden bij elk enthousiast verhaal over erythritol. Een ander nadeel is dat Erythritol beslist niet hetzelfde werkt als suiker in baksels.

  • dit is zeer persoonlijk. Ik hoor zeker voor de eerste keer dat erythritol een bijsmaak geeft. Het zal om enkele gevallen gaan. Verder vind je op mijn website veel info over het gedrag van erythritol in gebruik.

   • Je leest hierboven dat meer mensen de bijsmaak niet waarderen 😉 en hoe ze dat proberen te voorkomen door de erythrol te mengen met andere zoetstoffen. Je hoeft welke site dan ook maar te lezen waar het over erythritol gaat of verkocht wordt en mensen noemen de vervelende bijsmaak. Ik vind veel info op jouw site, waarvoor eeuwig dank 🙂 maar wat mij betreft valt erythritol absoluut onder meuk, hoogbewerkt en met een bijsmaak die ik alleen als “chemisch, onnatuurlijk, industrieel” zou kunnen beschrijven. Ik heb ’t spul in huis, want tja, zero calories, maar ik heb er al zoveel recepten mee vernacheld dat ik ’t niet meer durf te gebruiken, of een minimaal percentage van de totale hoeveelheid zoet die een recept nodig heeft. Dadels, bananen, appels, zoete aardappel geven smakelijker zoet… en puur natuur…

 28. Hoi monique,
  Zou jij kunnen verklaren dat als je erythritol in een likeur gebruikt waarom het als erythritol kristallen uit elkaar valt in de diepvries, buiten de koelkast is geen probleem. Of weet je misschien wie daar een antwoord op kan geven?

 29. Hallo Monique,
  Ik heb diabetes type1, eet KHarm en gebruik wekelijks erythritol in gebak.
  Mijn suiker staat goed geregeld maar heb regelmatig (zo bijna elke 6 weken) een blaasontsteking, dus daarom mijn vraag. Maakt erythritol de urine zoet doordat deze onveranderd door de urine wordt uitgescheiden? Misschien een rare vraag maar wil er zeker van zijn dat erythritol geen voedingsbodem zou vormen voor bacteriën in de blaas.

 30. Voor de Monique site is het wel goed. Kan ook als insecticide gebruikt worden. Achterlijke zeiksite als je interesse hebt in het onderwerp

  • Fijn , dat je schijnbaar de tijd kunt vinden in je eenzaam bestaan, om te reageren, bedankt voor de geweldige complimenten, want dit zegt dat ik de juiste mensen bereik, en de onjuiste niet! THANKS!

 31. Hi Monique,
  Vraagje? Er is deze week een onderzoek gepubliceerd over bloedpropjes door gebruik van erythitol. Daar ben ik erg van geschrokken.
  Moeten we nu stoppen met erythirol? Ik weet het niet meer. Ik eet kha, maar heb soms behoefte aan iets zoets.
  Groetjes,
  Manon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *