AH goes zuivelvrij en vegan met crème fraiche…..is het wat, of kwats?

De veganistische trends beperken zich niet alleen tot de schappen van de supermarkten , maar gaat ook door in het koelschap, waar we tegenwoordig zuivelvrije melk / kwark / yoghurt en tal van andere desserts op basis van olie / kokos en soja kunnen vinden. Dat lijkt allemaal super-de-puper, maar dat is het in de meeste gevallen niet. Het is naast krankzinnig duur betaald vaak ook ongezond. Omdat deze zuivelvervangers in basis worden gemaakt uit vetten en oliën. Ook kan er een flinke cocktail aan smaakversterkers ( suikers) aan zijn toegevoegd, en staat het soms zo stijf van de bind en verdikkingsmiddelen dat het meer op behangplaksel lijkt dan op een toetje.

Toch vinden deze vervangers gretig aftrek, en dat is meer dan genoeg voor de voedsel en levensmiddelen-industrie om dit gat in de markt te gaan vullen.

ALBERT HEYN EIGEN MERK

Ook supermarkt-ketens springen graag in op deze behoeften, en brengen om de haverklap nieuwe veganistische producten onder eigen huismerk op de markt. Albert Heyn pakte onlangs uit met een vrij ruim assortiment aan zuivelvrije vervangers als slagroom, kwark, yoghurt en …. Créme Fraiche. Deze laatste is vrij opmerkelijk, omdat ik deze alleen in mijn biowinkel eerder was tegengekomen, in de vorm van een crème fraiche op basis van amandelen.  Ik was best benieuwd, hoe zij dat in elkaar hebben geknutseld. Ik kocht een bekertje voor € 1,49 ( 120 gram) en ben erin gedoken.
Laten we eerst kort vertellen, wat crème fraiche precies is. Het is de Franse benaming voor verse room. Het gaat om room, wat is aangezuurd. Het wordt meest gemaakt met koemelk, maar wordt ook wel gemaakt met geitenmelk of schapenmelk. De room heeft gemiddeld een vet-gehalte tussen de 30-35%. De room wordt met melkzuur-bacteriën aangezuurd. Na toevoeging van de melkzuur-bacteriën wordt het bij een temperatuur van 20•C ongeveer 12 uur met rust gelaten. Creme fraiche is dus enkel aangezuurd, en wordt NIET GEFERMENTEERD, zoals dit wel gebeurt met zure room.
Crème fraiche bevat, net als slagroom, erg veel verzadigd vet en staat dan ook niet bepaald onder het kopje “ GEZOND” Crème fraiche kun je gebruiken om iets meer smaak, meer textuur en vooral meer romigheid te geven. Denk aan Quiches, soepen, sauzen, en bijvoorbeeld taart-vullingen. Veel mensen vinden het verrukkelijk om zo meteen kant en klaar uit bekertje te consumeren, bijvoorbeeld als dip over verse aardbeien. De licht zure smaak wordt erg gewaardeerd in combinatie met iets zoets.
Het gaat dus niet om iets wat gezond is te noemen, en we moeten crème fraiche dan ook met mate gebruiken. Net zoals we bijvoorbeeld roomboter matig moeten consumeren. Er zijn varianten verkrijgbaar die minder vet bevatten.
En nu komt AH met een zuivelvrije vervanger, volgens hen op basis van haver. Ze noemen het ook “ haver-fraiche”. Het moet een plantaardige ( en dus veganistische ) vervanging zijn voor de conventionele crème fraiche. Terwijl de conventionele crème fraiche alleen uit melkroom bestaat, bestaat deze variant uit aardig wat meer ingrediënten. Daarnaast ontdekte ik nog iets opmerkelijks. Wat zit er allemaal in?
WATER: dit product bestaat voor het grootste deel gewoon uit water…..dat dus. 🙄 Heerlijk goedkoop.
PLANTAARDIGE OLIE  ( raapolie en kokosolie) : beiden om te beginnen industriële oliën, wat wil zeggen dat ze sterk zijn bewerkt en gehydrogeneerd. Zeker kokosolie is in de meeste gevallen gewoonweg afval-materiaal.Het opmerkelijke is dat de olie de tweede plek inneemt in deze ingrediënten-lijst. Wat wil zeggen, dat het product vooral uit olie en water bestaat, en helemaal niet uit haver.
HAVER 8% : en zie hier inderdaad het totale aandeel aan haver…..een luttele 8%. Om het dan “ HAVER FRAICHE” te noemen vind ik overdreven, maar wettelijk gezien kleuren ze binnen de lijntjes.
AARDAPPELEIWIT: een eiwitpoeder, wat is gehaald uit aardappelen. Waarschijnlijk toegevoegd voor meer binding en om het eiwit-gehalte wat op te krikken
AARDAPPELZETMEEL: een binder en verdikken in dit prutje
GEMODIFICEERD GERSTZETMEEL: binder, verdkkingsmiddel, wat deze vervanger direct ongeschikt maakt voor mensen met een gluten allergie / intolerantie. Dit wordt overigens netjes vermeld op het bekertje.
CULTUUR: tja…..welke? Dat blijft industrieel gezien super-vaag.
ZUURTEREGELAARS : een melkzuur ( E270 ). Het gaat om een natuurlijk zuur, geproduceerd door melkzuurbacteriën in gefermenteerde producten. Alle gefermenteerde producten zijn rijk aan melkzuur. Commercieel geproduceerd door bacteriële fermentatie van melasse of zetmeel. Het wordt ook op grote schaal gemaakt door de bacteriën in de dikke darm. En een appelzuur ( E296)
ZOUT: conserveermiddel, smaakversterker.
Opmerkelijk is dat dit HAVER-FRAICHE wordt genoemd, terwijl het eigenlijk WATER/OLIE-FRAICHE genoemd kan worden. Maar dat klinkt jou vast niet zo smakelijk 😁 Door slim tussen de regeltjes van de wetgeving te kleuren, mag dit toch haver-fraiche heten, terwijl we spreken van een aandeel van hooguit 8% .

HOE SMAAKT HET?

De smaak is licht zurig, inderdaad dicht in de buurt van conventionele crème fraiche. Knap gedaan, dat mag gezegd worden. Ook vind ik het best knap, dat ze het vet-gehalte aanzienlijk lager hebben weten te houden dan conventionele crème fraiche, ondanks het zeer grote aandeel aan oliën. Het vetgehalte per 100 gram ligt “ maar” op 15 gram, waarvan 6 gram verzadigd. Ook qua suikers ontloopt het elkaar niet veel. Gewone crème fraiche bevat per 100 gram gemiddeld 2,5 gram suikers uit lactose, deze variant van AH bevat per 100 gram 3,5 gram suikers. Die zijn niet toegevoegd, maar afkomstig uit andere ingrediënten van nature.
Nog iets opmerkelijks is het gigantische prijsverschil tussen “ gewone crème fraiche en deze zuivel-vrije variant. Ik betaalde voor 120 gram € 1,49, terwijl een gewoon bekertje mij circa € 85 eurocent kost per 125 gram. Da’s een flink gat. Zeker als je inhoudelijk kijkt naar de ingrediënten, die goedkoper dan goedkoop zijn. Als ik zelf een inschatting maak, dan kom ik aan productie kosten niet hoger uit dan 35 eurocent. Inclusief verpakking. Tja…..ik ben zeer geen dief van mijn eigen portemonnee en maak dit zelf eenvoudig na. Want ik zou ik niet zijn, als ik dit ook niet even had getest 😁

MAAK HET ZELF!

Ik maak het zelfs gezonder, en ECHT op basis van haver. Ik voeg enkel een klein beetje MCT OLIE toe, en laat de massa dus niet enkel uit water en olie bestaan. Hoe heb ik mijn eigen alternatief gemaakt?
WAT JE NODIG HEBT;
 • 175 GRAM HAVERMOUT
 • EEN KLEIN SCHEUTJE ( ANDERHALVE EETLEPEL ) MCT OLIE OF ZUIVERE KOKOSOLIE, GESMOLTEN
 • ANDERHALVE EETLEPEL TAPIOCAMEEL OF MAIZENA, OF ARROWROOT OF KUZU
 • WARM WATER , CIRCA 150 ML
 • EEN THEELEPELTJE BIOLOGISCH HENNEPZAAD EIWITPOEDER ( optioneel, niet echt nodig)
 • EEN DOPJE PRO DARM ( klik HIER)
Doe alles, behalve de PRO DARM in de blender en maal tot een zeer stevige massa. Als de massa te vloeibaar blijft, kun je nog wat havermout toevoegen, is de massa juist te stevig, voeg dan nog wat water toe. Roer tot slot de PRO DARM erdoor en zet in de koelkast. THAT’S IT! Niet moeilijk toch? Dacht ik ook. En bedenk ook eens hoeveel plastic afval je bespaart!

RESUMEREND:

Leuk bedacht, en eerlijk = eerlijk, de smaak komt echt dichtbij, maar het product zelf is een bekertje gebakken lucht, niet al te gezond en peper-duur-betaald. Je maakt het zelf in nog geen 5 minuten. Tel uit je winst, ook op je gezondheid! 😊

8 Reacties op “AH goes zuivelvrij en vegan met crème fraiche…..is het wat, of kwats?

 1. De pro darm probiotica is niet meer te koop. Waarmee kan het nog meer

 2. Dankje voor de reactie.
  Ik had het na gevraagd bij http://www.kefir.nl
  Dat is de site die het recept aan geeft en die zeggen dat het niet meer te koop is. Dus misschien lukt het om het recept hier boven aan te passen met de pro darm van puurenfit

 3. Hallo Monique, wat een interessant artikel en uit gemak koop ik ook weleens vegan zuivelproducten… Bedankt voor dit artikel en recept! Kan je pro darm evt. vervangen door citroensap of azijn (wat ik wel in huis heb) en hoe lang is het houdbaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *