Vegan NO COFFEE/ NO SUGAR Dalgona break

Soms kunnen dingen opeens heel erg populair worden. Social media is daar een perfecte bron voor, nieuwtjes verspreiden zich als een lopend vuurtje en iets kan dan compleet viraal gaan. Op dit moment van schrijven ( April 2020) raast er een ware hype door social media: DALGONA KOFFIE. Het klinkt ontzettend interessant, maar eigenlijk is het niets meer of minder dan wat opgeklopte gebakken lucht, letterlijk. Het gaat om een romige topping op koffie, wat wordt gemaakt van oploskoffie, water en suiker. De basis ligt in twee eetlepels oploskoffie, twee tot drie eetlepels water en twee eetlepels suiker wat men enige tijd met een mixer of garde opklopt tot een romige, schuimige massa.

Het wordt meest toegepast op de koffie, maar ook in toetjes en desserts. Het is een lekkere en goedkope vervanger voor bijvoorbeeld koffiemousse of likeur. Ik moest er eigenlijk een beetje om lachen. Want ik pas dit soort toppings al jaren toe aan koffie, toetjes, desserts en waar ik het maar op / in wil. Ik kan helaas erg slecht tegen koffie, helaas, omdat ik het enorm lekker vind. Maar gelukkig kom ik niets tekort dankzij cichorei koffie, een surrogaat. KLIK HIER om alles over cichorei te lezen, en hoe je het kunt gebruiken. Cichorei smaakt naar koffie, maar bevat geen koffie, en daarmee dus ook geen cafeíne, iets waar ik erg slecht op ga. Ik vind het een uitvinding. Ik experimenteer er dan ook graag mee, en jaren geleden ( ik gebruik het al jaren ) ontdekte ik dan ook dat je er heerlijke toppings van kunt maken.

Naast koffie gebruik ik ook geen suiker. Ik gebruik ter vervanging erythritol en / of zuivere stevia. Mijn toppings bestaan dan ook nooit uit suiker, maar uit stevia of erythritol. Ook mijn ” dalgona” variant is vrij van koffie en suiker. Ik gebruik ook net als de originele dalgona drie ingrediënten, maar dan nét even anders 😉

Ook gooi ik de topping niet op koffie, maar op mijn eigen gemaakte melk-achtige haver of notendrank ( KLIK HIER om te lezen hoe je dit maakt ) Dit zorgt voor een verrukkelijke, maar vooral gezonde drank. Je kunt de melk ook kort opwarmen, voor een warme drank. Ik drink deze  dalgona-break zoals ik hem ben gaan noemen, veel in de warme zomermaanden, heerlijk koud smaakt ie op zijn best! Uiteraard kun je geheel zelf bepalen waarin of waarop je deze topping toepast. Alles is mogelijk. Van koffie n thee tot koude dranken, van toetjes en desserts tot gebak/ cake. taart.

Je zult je nu vast afvragen hoe ik het voor elkaar krijg de boel zo romig en luchtig te krijgen. Wel….het ” geheim” is kikkererwtenvocht. ( Aquafaba)  Alhoewel…zo’n geheim is dit niet. Zeker in de veganistische wereld is Aquafaba onwijs populair ter vervanging voor eiwitschuim. Tel 1+ 1 bij 1 op en je hebt drie simpele ingrediënten om een heerlijke suikervrije, koffievrije, veganistische topping te maken, met een verrukkelijke zoete koffiesmaak.

En hoe maak ik dat?

Zet 500 gram gedroogde / gekweekte kikkererwten op het vuur en kook deze gaar. als je het nog sneller wilt, kun je ook kiezen voor een pot biologische kikkererwten zonder zout. Vang het kookvocht op. Dit kun je in de koelkast bewaren. Schenk circa 150 ml in een kom, voeg er twee eetlepels cichorei koffie bij, en ongeveer 5-6 druppels MO’S FAVORITE stevia , en klop dit met de mixer op tot een romige massa. Serveer gelijk.

Ik schenk het dus graag uit op een glas homemade havermelk. Dit is echt een cadeautje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *