De natuurlijke tandpasta’s van WELEDA…hoe natuurlijk zijn ze?

Over tandpasta’s heb ik al veel geschreven. Er valt best veel over te schrijven. Afgelopen jaren is tandpasta een heet hangijzer geworden in talloze discussies. Is fluoride in tandpasta nu wel of niet schadelijk? Ik vroeg het aan deskundigen en specialisten, KLIK HIER om naar mijn artikel te gaan. Wil je alle ins and outs lezen over tandpasta? KLIK HIER.

Het kost erg veel tijd en onderzoek, om een fijne, goed werkende en minst schadelijke tandpasta te vinden. Ik ben al jaren bezig met dit onderwerp, en ontdekte voor mijzelf vooral, dat ik het heel erg belangrijk vind dat een tandpasta GEEN SLS en / of andere schuimende , bijtende middelen bevat. De kwestie fluoride / wel / niet zie ik volgens een 90-10 regel. Ik poets 10 met fluor, 90 zonder. Ik ben van mening, dat de fluoride niet zozeer een boosdoener is, en met mate gebruikt kan worden, omdat de huidige welvaart veel van ons gebit is gaan vragen. Ik maak mij veel meer zorgen over de SLS ( sulfaten) in de meeste tandpasta’s, ook in natuurlijke alternatieven. Want dat laatste kan nogal misleidend zijn. Ik maak vaak genoeg mee dat iemand vreselijk schrikt als ik hem attendeer op de SLS in hun aangenomen meukvrije tandpasta, terwijl een merk daar bijvoorbeeld mee stunt, vrij te zijn van enige meuk. Wil je meer lezen over de nadelen van SLS in tandpasta? KLIK HIER.

NATUURLIJK , MAAR DAN OOK ECHT NATUURLIJK

Ik kan mij best een beetje boos maken als ik weer eens zie dat een natuurlijke tandpasta claimt natuurlijk te zijn en zorgvuldig een zodanige reputatie opbouwt, maar vol zit met o.a SLS en andere schuimmiddelen. Het werkt zeer verwarrend voor de consument want die vertrouwt op wat een fabrikant hen vertelt en toeroept. Ik ben mij daarom eens gaan verdiepen in de zoektocht naar natuurlijke tandpasta’s die ook echt daadwerkelijk natuurlijk zijn. Dat viel vies tegen. Ik ontdekte, dat er erg veel wordt gesjoemeld. Tot nu toe vond ik maar enkelen die echt natuurlijk zijn. Steeds als ik een merk vind, die daadwerkelijk natuurlijk werkt, zal ik deze tandpasta’s gaan testen en beoordelen. Op deze manier hoop ik dat ik het de consument wat makkelijker maak om een juiste keuze te maken. Deze keer zijn dat de tandpasta’s van het merk WELEDA. Dit merk is vrij populair, omdat het vrij goed verkrijgbaar is. Weleda heeft een assortiment aan tandpasta’s, waaronder een kinder-tandpasta. Omdat ik zelf geen kinderen heb, heb ik mijn kennis W. gevraagd of zij deze tandpasta wil gaan testen via haar 7 -jarige zoon. De rest heb ik zelf getest.

WAT IS HET?

Weleda is in Nederland een vrij populair merk. Het wordt verkocht in de grotere drogisterij-ketens en biowinkels. Ze hebben een groot assortiment aan natuurlijke verzorgingsproducten. En dus ook een aardig assortiment tandpasta’s. In totaal vier verschillende tandpasta’s voor volwassenen, een kinder tandpasta en een tandvleesbalsem. Ook is er een mondwater. De tandpasta’s hebben ieder een eigen specifieke werking: De tubes hebben een gewicht van 75 ml en kosten gemiddeld € 4.99
CALENDULA : voor een natuurlijke bescherming tegen tandbederf ( zonder mentor)
– PLANTEN : voor een natuurlijke bescherming bij gevoelig en snel geïrriteerd tandvlees
– RATHANIA: voor een natuurlijke versteviging van het tandvlees
– SALINE: voor een natuurlijke tegen tandbederf en tandsteen
– KINDER TANDPASTA: voor een natuurlijke bescherming van het melk gebit
Alle tandpasta’s van Weleda bevatten geen fluoride. Ze zijn geschikt voor veganisten, bevatten geen schuimmiddelen,  en zijn geregistreerd bij NATREU. NA TRUE
NaTrue is een keurmerk, die we op heel veel internationale producten tegenkomen. We komen ze ook erg veel tegen op de natuur-producten die we in supermarkten en discounters kunnen kopen. Het gaat om een label voor natuur-cosmetica. Het kent DRIE varianten met ieder een verschillende percentage biologische grondstoffen ( 0-95% van de agrarische ingrediënten ) Dit zien we dus NIET af van het logo, dat is een standaard gebruikt logo. Anders gezegd kan onder dit logo dus duizenden samenstellingen vallen, en hoeft het niet altijd zo natuurlijk en / of biologisch te zijn. Er zijn grofweg DRIE categorieën:
* Natuurlijke cosmetica waarvan de ingrediënten meest natuurlijk zijn en zo min mogelijk zijn bewerkt
* Natuurlijke cosmetica met een aandeel aan biologische ingrediënten van tenminste 70% 
* Natuurlijke cosmetica met een aandeel aan biologische ingrediënten van tenminste 95% 
Er zijn algemene eisen opgesteld, zo zijn synthetische GEUR EN KLEUR stoffen uitgesloten, en mag er geen gebruik zijn gemaakt van siliconen, microplastics, en genetische modificaties. Verder zijn dierproeven uitgesloten, maar dit is sinds 2013 al verboden.
Er worden controles uitgevoerd met geaccrediteerde certificering-instellingen, maar wereldwijd rammelen deze instellingen meestal aan veel kanten, waardoor certificeringen soms wat vaag en dubieus kunnen zijn.
Verder worden er eisen gesteld aan de milieuvriendelijkheid van de verpakkingen, zo zijn spuitbussen niet toegestaan, en moeten verpakkingen zoveel als mogelijk is uit gerecyclede materialen bestaan.
NaTrue bestaat sinds 2008 en is opgericht door een paar fabrikanten ( Wala, Weleda, Laverana, PrimaVera, Logo COS en CEP ) Het valt te betwisten in hoeverre dit keurmerk on-afhankelijk werkt.
In 2018 werden wereldwijd meer dan 60 leden in meer dan 30 landen geregistreerd met dit label, met zo’n 6.300 producten.
Zoals je kunt lezen, omvat dit keurmerk drie gradaties, die dus sterk uiteen kunnen lopen, waardoor het niet gezegd is, dat jouw product 100% meukvrij is. Er zijn alleen geen synthetische geur en kleurstoffen, microplastics en siliconen toegestaan, er mogen dus wel gewoon andere synthetische stoffen aan worden toegevoegd. Het NaTrue keurmerk staat dus niet altijd garant vrij te zijn van synthetische stoffen, wel leggen ze de focus op het milieu.
Betreft de tandpasta’s:.. dat zit ethisch gezien wel goed. Sterker nog, ik ben nog niet eerder zulke korte ingrediënten lijstjes op tubes tandpasta tegengekomen. Weleda kiest voor LESS IS MORE. En dat bevalt mij wel. Iedere variant bevat zo zijn eigen specifieke werkzame stof, afkomstig uit planten en / of kruiden. Iedere variant bevat circa elf ingrediënten. Ze verschillen niet zoveel van elkaar, het gebruikte kruid of plantendeel verschilt in alle ingrediënten-lijstjes. De kindertandpasta bevat maar negen ingrediënten. Ik zal beginnen met deze kindertandpasta.
Zoals eerder geschreven heb ik deze tandpasta uitbesteed. Tycho ( naam met toestemming ) is een vrolijk joch van zeven. Hij houdt enorm van snoep.  Als zijn moeder er geen controle over zou houden zou hij niets anders eten, en is mijn kennis W. Dubbel zo gefocust op het onderhoud van zijn gebit. Zij hanteert, net als ik, de 90-10 regel, wat betekent, dat ze ook een tube kindertandpasta in huis heeft met fluoride. Thygo vond het erg leuk dat hij de tandpasta mocht testen. Hij nam het heel serieus 😊 wat zo schattig was om te zien.
Wat we ons eerst af kunnen vragen, is of het nodig is, zo’n tandpasta speciaal voor kinderen. Het antwoord is JA. Zoals je eerder kon lezen, bevatten de meeste “ volwassen” tandpasta’s agressieve en synthetische additieven. Zeker voor het melkgebit kan dit mogelijk vervelende gevolgen geven. Tandpasta’s voor kinderen bevatten meestal wat minder agressieve stoffen, en hebben ook een mildere, zoete smaak. Daarnaast kunnen conventionele tandpasta’s mogelijk gezondheidsklachten opleveren, als het kind per ongeluk wat doorslikt.  Je kunt ook betreft kinder-tandpasta’s kiezen voor wel / geen fluoride. Weleda gaat uit van het standpunt dat fluoride voldoende uit ons voedsel gehaald kan worden, maar benadrukt wel, dat dit individueel sterk kan verschillen en dit altijd eerst met de tandarts besproken moet worden.
De Kinder-tandpasta van Weleda bestaat uit glycerine, waaraan water, kiezelzuur, alginaat, Calendula-extract, amandelolie, Aesculine, aroma en een natuurlijke vorm van limoneen is toegevoegd. Weleda heeft zich bij deze samenstelling voornamelijk gespitst op de natuurlijke verzorging en de mondflora van het kinder ( melk) gebit. De tandpasta geeft geen gezondheidsproblemen als er per ongeluk wat wordt doorgeslikt.
Thygo vond de smaak de eerste poetsbeurt niet zo heel erg lekker, maar na twee x poetsen vond hij het wel lekker. Hij vond het ook niet raar in zijn mond aanvoelen, en het schuimde best goed. Hij poetst er nog steeds mee, voor zijn moeder het teken dat de tandpasta is goed gekeurd! Ik heb zelf de tandpasta ook een keertje gebruikt om de smaak te kunnen beoordelen. Een hele milde, mint-achtige smaak. Absoluut niet verkeerd, maar ik kan mij erg goed voorstellen, dat deze smaak even wennen is voor de meeste kids.
Ik begon zelf de Weleda-tandpasta-test met de Calendula variant. Ik ben een groot fan van Calendula. Weleda heeft het in een tandpasta gestopt om het tandvlees extra te verzorgen en te verstevigen. Het helpt tandplak te voorkomen en beschermt tegen tandbederf. Calendula heeft tevens een gunstige werking op de mondholte, en helpt om weefselbeschadiging ( denk aan een tandarts ingreep) sneller te herstellen. In deze variant vinden we ook mirre-extract, wat een zuiverende werking geeft in de mondflora. Aan deze tandpasta is specifiek GEEN MENTHOL toegevoegd. Deze tandpasta is op basis van water, waaraan calciumcarbonaat, glycerine, magnesiumaluminumsilicaat, Calendula-extract, alcohol ( gemaakt uit graan, milde variant) mirrehars-extract, Xanthaan, glycyrrhizinezuur ammoniumzout, aroma, en een natuurlijke vorm van limoneen.
Ik vind de smaak erg verrassend! Sterker nog, het lijkt heel erg op de smaak van mijn favoriete fluor-vrije-tandpasta van Green People, de venkel /propolis. Wat op zich super grappig is, omdat in deze tandpasta geen spoor van venkel en propolis te vinden is. Verder een prima tandpasta. Het voelt fijn in de mond en het lost snel op. De nasmaak vond ik erg lekker, en nogmaals, het is echt heel erg sterk te vergelijken met de venkel-propolis van GP.  Soms kun je met natuurlijke tandpasta’s een vrij bittere nasmaak in de mond overhouden, dat is hier gelukkig niet het geval. Het is een fijne tandpasta voor mensen met tandvlees-klachten, en voor mensen die niet van menthol-smaakjes houden. Een absolute topper.
Ik was best nieuwsgierig naar de planten tandpasta. In de zin van WELKE planten er zijn gebruikt. Dit blijkt voornamelijk kamille te zijn. Daarnaast hebben ze Rathania en mirre gebruikt om deze planten tandpasta extra werkzaamheid te geven. Kamille staat bekend om zijn kalmerende n herstellende werking. En dat is vooral in deze tandpasta de bedoeling. Als je last hebt van snel geïrriteerd tandvlees, wondjes, verbrandingen enz is deze tandpasta een redder in nood. Het biedt verzachting en kalmeert.
Deze variant is weer op basis van glycerine, waaraan water, kiezelzuur,  magnesiumaluminumsilicaat, alcohol ( op basis van graan ) ratanhiawortel-extract,  mirrewortel-extract, kamillebloesem-extract, Aesculine, Xantaan, aroma, en limoneen. Deze variant bevat pepermunt olie, wat niet in deze lijst wordt vermeld. Ik vermoed, dat dit onder het kopje “ aroma” wordt ondergebracht.
Hhmm….ja, deze smaak bevalt mij wel!  Ik merkte wel, dat deze tandpasta op basis van glycerine is gemaakt, het geeft een glad mondgevoel.Het heeft een opvallend kleurtje.  Verder heb ik helemaal geen klachten……ik vind dit gewoon een heel erg fijne tandpasta. De nasmaak is niet langdurig en niet vervelend. Ik denk, dat deze tandpasta uitzonderlijk geschikt is voor mensen die graag dagelijks met een fijne tandpasta willen poetsen, en last hebben van tandvlees-problemen.
De RATHANIA variant ken ik. Deze heb ik in 2018 in mijn natuurlijke tandpasta test eerder getest. Het is een tandpasta wat bijzonder geschikt is voor tandvlees-verzorging. De wortel van de ratanhia is rijk aan tannine, een stof die het tandvlees voornamelijk verstevigt en irritaties in de mondholte kan verlichten. Het tandvlees trekt samen rond de tandwortel. Deze variant is weer op basis van water, waaraan calciumcarbonaat, glycerine, magnesiumaluminumsilicaat, alcohol ( op basis van graan ) aroma ( pepermunt olie ) ratanhiawortel-extract, mirrehars-extract, xanthaan,  glycyrrhizinezuur ammoniumzout, en limoneen is toegevoegd.
De smaak vind ik niet erg lekker, vrij zout. Daar hou ik niet erg van. Dit geeft een vrij bittere nasmaak. Het is verder een prima tandpasta, maar je moet van de smaak houden.
Tot slot de SALINE variant. Die is ook best bijzonder, omdat deze op basis is van plantenextracten en zoutkristallen. Dit zorgt voornamelijk voor een milde maar grondige reiniging van het gebit. LET OP: het is tevens de enige tandpasta in het Weleda assortiment die NIET GESCHIKT IS VOOR VEGANISTEN. Er zit melksuiker ( lactose) in verwerkt, zij het wel in zeer geringe hoeveelheid. De bedoeling van deze tandpasta is voornamelijk, dat het de zuurgraad in de mond neutraliseert en de vorming van tandsteen voorkomt. Deze tandpasta is de enige uit het assortiment wat bestaat uit natriumbicarbonaat. Verder is eraan toegevoegd: water, glycerine, kiezelzuur, pepermuntolie ( opmerkelijk: hier wordt het wel gewoon genoemd in de ingrediënten lijst ) sleedoornsap, keukenzout, mirrehars-extract, rathaniawortel-extract, paardenkastanje-extract, gevlekte aronskelk-wortel, guarmeel, alcohol, joboba olie, Aesculine, lactose, aroma, limoneen, en linalool.  Aardig rijtje en wat de lactose voor nut heeft in deze formule is mij een raadsel, maar het zal vast ergens voor dienen. 😉
Deze tandpasta is erg goed in werkzame stoffen, maar …verschrikkelijk zout. Ook zet ik twijfels bij de basis, het baking soda. Ik persoonlijk zou deze tandpasta mede hierom niet kiezen. KLIK HIER om meer te lezen over baking soda m.b.t het gebit.  De smaak vond ik echt gruwelijk, en ik ben zelfs vroegtijdig het poetsen gestaakt omdat ik de smaak niet lang kon behappen. Als je juist wel van een zoute smaak houdt is dit wellicht een toppertje, maar ik sla over.

WAT VIND IK?

Ik ben absoluut verrast en zeer enthousiast. Met name de Calendula is voor mij meteen een blijvertje! Deze tandpasta smaakt net zo lekker als GREEN PEOPLE venkel/ propolis smaakje, mijn absolute grote favoriet tot nu toe. De Calendula heeft de plek gracieus ingenomen. Ik poets er nu enkelre dagen mee en wauw, ik ben gewoon stomverbaasd over de enorme gelijkenis in smaak. De prijs en inhoud zijn gelijk, maar de verkoopprijzen kunnen sterk variëren, op internet. GP hanteert over het algemeen wel een vaste verkoopprijs. Het loont dus zeker de moeite om internet even af te speuren naar de goedkoopste deal. Mijn favo webwinkel www.puurenfit.nl heeft tevens zeer regelmatig kortingssprjzen. Als er weer een korting is sla ik direct in.
Verder: echt top-tandpasta’s. Zeer fijn in gebruik, goede werking, geen SLS. Dat kan voor velen even wennen zijn, dat de tandpasta’s niet schuimen. Maar onthoud, dat schuimen ons enkel EEN SCHOON GEVOEL geven en verder niets toevoegen. Het levert meer schade op dan goed. Na twee x poetsen raak je daar aan gewend. Weleda toont, dat al dat schuim helemaal niet nodig is en ik vind het dan ook mega dapper van deze fabrikant om tandpasta’s op de markt te zetten die helemaal niet schuimen. Want omdat mensen dit graag willen, wordt tandpasta daarop afgerekend. Ik ben een fan! Ik weet, wat ik komende tijd aan ga schaffen aan fluoride-vrije tandpasta’s!
WELEDA tandpasta’s zijn verkrijgbaar o.a via www.puurenfit.nl  KLIK HIER voor het overzicht. Zij verkopen ook de tandvlees balsem die ik niet heb beoordeeld in dit review. 

4 Reacties op “De natuurlijke tandpasta’s van WELEDA…hoe natuurlijk zijn ze?

  1. Je ‘klik hier’ werkte nu wel 😉. Geweldig dit onderwerp. Weer wat geleerd over tandpasta’s. Ben fan van weleda, dus ga eens effe uitpluizen. Bedankt voor je kennisoverdracht.

  2. Wat leuk dat je voor de calendula tandpasta hebt gekozen. Dat is al zeer vele jaren ook mijn keuze en springt er bovenuit voor mij. Ik ben geen liefhebber van zout / niet lekker

  3. Dank voor het onderzoek,mooi,! Was al fan van Weleda. Maar weet je ook van welk materiaal de tube is gemaakt!?

  4. Fijn om te lezen dat de calendula geen mint bevat. Ik kan daar niet tegen en juist heeft mijn fluoridevrije tandpasta veel munt. Dat is te voor mijn mond en spuug ik vaak na omdat ik veel speeksel krijg van munt. Daarom ook nooit pepermunt enz

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *