Hoera! We ” mogen” weer roomboter eten! Maar…welke dan?

Roomboter….

Alhoewel sinds 2016 het ongezonde imago af lijkt te brokkelen doordat diverse studies / meta-analyses berichtten dat roomboter geen negatieve gevolgen heeft op de algehele gezondheid,, blijft het ongezonde imago hardnekkig aan de pakjes roomboter kleven. Roomboter werd jaren geleden dankzij de “ vet-boycot” volledig onderuit gehaald. We moesten van de roomboter af, want dit zou veel teveel “ slechte” verzadigde vetten bevatten die onze gezondheid zouden schaden. We moesten opeens aan de halvarine en de margarine. Roomboter zou voornamelijk zeer ongezond zijn voor het hart en de bloedvaten. Daarnaast werden we alleen maar dikker van roomboter, zo werd gesteld.
Sinds 2016 kwamen daar opeens andere geluiden. Niet roomboter, maar margarine ( wat zeer sterk is bewerkt) bleken een enorme ballast te vormen voor ons lichaam. Om margarine te produceren, worden de oliën zeer zwaar onder handen genomen. Dit zorgt er o.a voor dat er veel voedingswaarden verloren gaan en deze chemisch opnieuw worden toegevoegd. Er kwam o.a zelfs aan het licht, dat het productieproces van margarine een stofje ontwikkelde wat zeer schadelijk is voor onze nieren ( 3-MCPD) Meer lezen? KLIK HIER 

ROOMBOTER IS PUUR

Gelukkig komt de kanteling langzaam maar zeker, dat we weer durven te kiezen voor roomboter. En dat is zeker een goed idee. Roomboter is, in tegenstelling tot nep-boter als halvarine en margarine, een puur product. Roomboter bestaat om te beginnen voor het grootste deel uit onbewerkte melkvetten van koemelk. In deze vetten vinden we stoffen die zeer gunstig zijn voor de gezondheid van de mens, zoals vitamine K2 , geconjugeerd linoleenzuur ( CLA) en butyraten. Ironisch genoeg is bewezen, dat deze stoffen juist hart en vaatziekten en overgewicht tegen gaan. In 2015 verscheen er een uitgebreid onderzoek waarin de connecties tussen hart en vaatziekten en verzadigd vet is onderzocht. Hieruit kwam naar voren dat er géeen enkele connecties zijn dat verzadigd vet kan leiden tot hart en vaatziekten, beroertes en diabetes type 2. De transvetten, die we tegenkomen in margarine, worden opmerkelijk genoeg wel in connectie gebracht met diabetes type 2, beroertes en hartproblemen.
Roomboter is zeer rijk aan vitamine A. We weten dat deze vitamine zeer belangrijk is in tal van processen in ons lichaam. Met name de schildklier en de bijnieren hebben veel vitamine A nodig. Roomboter bevat ook aardig wat laurinezuur, een zuur die we ook in ( zuivere) kokosolie tegenkomen. Verder is het naast vitamine A en K2 ook rijk aan vitamine D, en E. Vitamine D komen we in ontzettend weinig andere plantaardige voeding tegen, roomboter kan daarom een prima bron zijn. Vitamine D is een zeer belangrijke schakel om bijvoorbeeld calcium aan te maken.
Het klopt, dat roomboter rijk is aan verzadigd vet. De verzadigde vetten in roomboter bestaan uit korte ketens, die gunstig werken op de darmen en licht verteerbaar zijn. Het is natuurlijk ook weer niet zo, dat we ongelimiteerd roomboter kunnen eten, want ook teveel van het verzadigd vet in roomboter kan negatief zijn voor de gezondheid. Ik kies zelf bijvoorbeeld om roomboter zo nu en dan als pure luxe te consumeren. Een schaapje op de boterham, of ik bak er een boterkoek van. Ik eet het niet iedere dag, en ook niet in grote mate. Als je verstandig omspringt met jouw pakje roomboter, is roomboter een gezonde aanvulling voor de gezondheid. Wil je meer lezen over roomboter en ook over grasboter? KLIK HIER

WELKE?

Nu dat we roomboter langzaam maar zeker weer omarmen, zien we de markt ook weer opbloeien. We vinden inmiddels vele soorten roomboter in de supermarkten. Van grasboter tot gekamde boter. Het is lastig kiezen geworden. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag gesteld, welke nu “ goed” is, en welke niet. Laat ik beginnen te vertellen, dat je het beste kunt kiezen voor grasboter. In mijn uitgebreide ARTIKEL kun je lezen wat grasboter precies is en wat de verschillen zijn tussen grasboter en gewone roomboter. Daarnaast kun je het beste kiezen voor bio/dynamische roomboter en biologische roomboter. Alle drie soorten kun je het beste kopen in de biowinkel. Supermarkten verkopen inmiddels ook vele soorten roomboter, waaronder biologisch en grasboter. Dit wordt massaler geproduceerd, de soorten in de biowinkel komen vrijwel altijd uit de streek. Om het kiezen wat te vergemakkelijken heb ik besloten om een aantal pakjes roomboter te testen op smaak en textuur. Ook kijk ik naar de prijs en de kwaliteitsverhoudingen.
Laat ik beginnen met één van mijn allergrootste favorieten. Dit is de biologische grasboter van WEERRIBBEN ZUIVEL. Ieder jaar kan ik echt weer uitkijken naar de verse pakjes. Ik ben groot fan van deze fabrikant. Ik geniet ook graag de kwark van weerribben , echt verrukkelijk. Deze grasboter is gemaakt van de afgeroomde melk van graskoeien. ( zuurselcultuur) De melk is biologisch. Deze grasboter heeft een vetgehalte van 82% en voldoet aan alle eisen van SKAL. Een pakje van 250 gram kost € 3,70.
Zoals je hebt kunnen lezen in mijn artikel, heeft grasboter een wat geliger kleur dan gewone roomboter. Het heeft een zeer romige smaak. Het smeert ook beter uit dan gewone roomboter, wat grasboter populairder maakt om op brood te smeren.
Deze grasboter is echt verrukkelijk. Heerlijk romig, vol van smaak en het ruikt echt geweldig lekker.
Deze roomboter kwam ik tegen in de supermarkt. Het gaat om een zogeheten “ gekamde” roomboter, en komt uit Frankrijk. Deze boter wordt nog op de traditionele wijze gemaakt. De boter wordt 15 uur gerijpt waarna er melkzuurbacteriën worden toegevoegd. Na de rijping wordt de room gekarnd op een traditionele wijze door zo  genoemde “ botermeesters”. De boter wordt tot slot “ gekamd” waardoor de boter een specifieke smaak verkrijgt. De roomboter wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk. Het heeft een vethgehalte van 82%. Een pakje van 250 gram kost € 3.07 Je kunt kiezen voor gezouten en ongezouten. De gezouten roomboter wordt gezouten met Keltisch zeezout. De boter is niet biologisch.
De kleur is goed, niet te licht. En je ziet inderdaad de gekamde lijn in de boter. De geur vond ik matig. En helaas bleef de smaak ook iets achter. Ik vond het weinig romig, en ook de smeedbaarheid vond ik ietsje minder. Geen onaardige roomboter, maar ik mis een beetje meer smaakbeleving.
AH lanceerde vorig jaar een echt “ boerderij zuivel” lijn. genaamd “ boerderijzuivel”. Ik zag meerdere producten in het assortiment, zoals volle kwark, yoghurt , vla en karnemelk. Op de verpakkingen t lezen we, dat alles wordt geproduceerd op een echte biologische boerderij en dus geen fabriek Sterker nog, het schijnt afkomstig te zijn uit de Weerribben. Daar komt ook mijn bio-dynamische kwark vandaan, die ik in de biowinkel koop. Het is echter niet afkomstig uit één zelfde fabriek, tenminste, dit vertelt AH niet. Maar het is goed mogelijk, dat dezelfde boerderij nu ook levert aan AH. Ik ben gaan navragen, maar antwoorden bleven uit en ik denk dan ook niet dat ik hier een antwoord op zal krijgen.Beroepsgeheim.Wat de verpakking  ons vertelt, is dat de melk afkomstig is uit natuurgebied Weerribben-Wieden, waar de melk op de ( biologische)  boerderij dagelijks wordt verwerkt De melk wordt iedere dag direct verwerkt tot de verse biologische boerderij producten voor AH. Na wat speuren kwam ik erachter, dat deze zuivel inderdaad ook uit de weerribben afkomstig is,  alleen ligt het iets genuanceerder. De zuivel komt namelijk niet van WEERRIBBEN zuivel zelf, maar van Arvin , de zoon van Klaas de Lange van WEERRIBBEN zuivel. Familie dus!!!  Daarnaast komt de zuivel van WEIDEVOL, een biologische natuur boerderij, gevestigd inZwartsluis, een natuurgebied in Wieden. Dit is sinds vijf jaar gekoppeld aan de Weerribben, een prachtig gebied, Sinds vijf jaar werkt de natuurboerderij biologisch en wordt er rekening gehouden met weidevogels. Zowel het vee als het jongvee loopt zoveel als mogelijk in een jaar buiten. Meer info kun je terugvinden opwww.weidevol.nl 
Anders gezegd ligt de appel niet ver van de boom. En kunnen we onze wenkbrauwen een beetje optrekken, want erg veel ontloopt het elkaar niet ( weerribben zuivel versus boerderij zuivel) en zie ik het zo’n beetje als een goedkope huismerk variant op de producten in de biowinkel. Maar dat wordt uiteraard liefst ver onder het kleed gehouden. AH houdt in elk geval hun kaken stijf op elkaar, en geeft liever geen enkele ruchtbaarheid aan het  feit dat hun boerderij-zuivel ook afkomstig is uit de weerribben. Het wordt maar mondjesmaat op de website vermeld en er zijn geen officiële contactgegevens beschikbaar om de fabrikant rechtstreeks te kunnen benaderen. Dit gaat via de leverancier, in dit geval AH.
..voedingswaarde zuivel boerderij….            voedingswaarde weerribben zuivel
Als we de voedingswaarden naast elkaar leggen van het pakje grasboter van weerribben zuivel en boerderij zuivel, zien we amper verschillen. We weten dat voedingswaarden nooit nauwkeurig kunnen worden gemeten, en dit geeft de voedselindustrie een mooie gelegenheid om voedingswaarden nét even iets te laten afwijken van een origineel. Het is dus zeer goed mogelijk, dat we hier praten over precies dezelfde grasboter, alleen betaal je voor de ene wikkel iets meer dan de ander. ( € 3,70 versus € 3.07)
GRASBOTER WEERRIBBEN.                GRASBOTER ZUIVELBOERDERIJ
Terug naar de grasboter van boerderij zuivel. Ik heb hierboven twee afbeeldingen geplaatst, links de grasboter van boerderij zuivel, rechts de grasboter van weerribben zuivel. Qua kleur geen enkel verschil en ook in de smaak, textuur en romigheid vond ik geen enkel verschil……Wat betekent dit? Tja…..ik weet voortaan wel waar ik mijn pakje grasboter voortaan ga kopen…Ik ben geen dief van mijn eigen portemonnee. 😉
aanvulling September 2021: de biologische grasboter van AH is inmiddels niet meer verkrijgbaar. 
Een andere persoonlijke favoriet is de biologisch-dynamische roomboter van Zuiver Zuivel. Deze roomboter draagt het Demeter keurmerk. Wil je weten wat dat betekent? KLIK HIER. De melk is van bio-dynamische afkomst, de koeien bevatten nog allemaal hun horens en de melk is afkomstig van unieke boerenbedrijven die continu in beweging zijn. De boter wordt het jaar rond op traditionele wijze gekarnd van aangezuurde biodynamische room. De boter is in de zomermaanden iets beter smeerbaar dan in de wintermaanden, vanwege de voortdurende andere vet-samenstellingen. De boter heeft een vetgehalte van 82%. Zuiver Zuivel is een onderdeel van Weerribben zuivel BV. Voor een pakje van 250 gram betaal je  € 3.80.
Ik maak vaak een heerlijke zeewier kruidenboter van deze roomboter. Daar verleent hij zich meer dan uitstekend voor. De kleur is créme-wit kleurig en de smaak….subliem. Romiger dan dit kun je wat mij betreft geen roomboter vinden. De smaak is ect verrukkelijk. Een echte topper onder de roomboter. Deze roomboter wordt dan ook voornamelijk gekocht door de echte liefhebber.
In de supermarkt vinden we talloze soorten roomboter, gezouten en ongezouten. Ik kies altijd voor ongezouten roomboter, mocht ik het willen zouten, dan gebruik ik daar mijn eigen zuivere Keltische zeezout voor. Maar ik ben een echte “ naturel;” roomboter-liefhebber. Ik koos voor deze test de ongezouten variant van supermarktketen Lidl, omdat deze het goedkoopste bleek. Je betaalt voor een pakje van 250 gram € 1,89. Omdat ik nieuwsgierig was, of er veel verschillen zijn in smaak en kwaliteit, heb ik deze meegenomen in deze test.
De boter is gemaakt van gepasteuriseerde melk, wat wordt aangezuurd. Het vetpercentage ligt op 81%, dat is dus een procentje minder dan andere soorten roomboter. Je kunt deze roomboter eigenlijk niet scharen onder de andere roomboter-soorten uit deze test. Je kunt het zien als een massale goedkope productie met weinig aandacht voor kwaliteit. Het wordt sowieso niet op een traditionele manier gemaakt. AH heeft overigens ook zo’n goedkope roomboter in hun assortiment van hun zuivel huismerk “ De Zaanse Hoeve’. Deze twee ontlopen elkaar nauwelijks. Ze kosten beiden € 1.89 per 250 gram.
De kleur is vrij geel,  en ik vond de hardheid van deze boter opmerkelijk. De geur is goed, maar niet optimaal te noemen. De smeedbaarheid is verder prima. De smaak viel tegen. Ik mis een echte romige nasmaak in mijn mond.  Op zich geen verkeerde roomboter, maar ik zou deze zeker niet nog een keer kopen.
In de supermarkten kunnen we ook terecht voor biologische roomboter-soorten.Groot gezien zijn deze biologische varianten gelijk aan de varianten in de biowinkels. Echter worden de varianten in de supermarkten massaler geproduceerd. Dit kan invloed hebben op de kwaliteit, zeker als de biologische varianten in biowinkels afkomstig zijn uit de streek. De melk is dan ook gewoon afkomstig uit Nederland, varianten uit supermarkten kunnen gemaakt worden van melk vanuit het buitenland. Twee jaar geleden lag de biologische roomboter van discounter Aldi nogal onder vuur. Deze zou ” niet echt” zijn, volgens vele klanten. ” Echte” roomboter zou op kamertemperatuur goed smeerbaar moeten zijn, en smelten als je deze met je vinger aanraakt.  Veel klachten waren dat de roomboter hard bleef en vrij smaakloos was. Aldi heeft er nooit commentaar op gegeven. Kwalitatief gezien kan er dus nogal wat schorten aan de biologische varianten uit supermarkten. Het groene blaadje ( keurmerk) zegt alleen, dat het van biologische komaf is. Biologische roomboter die ook het SKAL keurmerk dragen zijn wat meer betrouwbaar. De prijzen in de supermarkt lopen nogal uiteen. Aldi verkoopt een biologische roomboter voor € 1,89, Lidl vraagt € 2,19 voor hun pakjes biologische roomboter.  ( 250 gram)
De bio-roomboter van de Lidl ziet er vrij geel uit, maar ruikt nergens naar. De smeedbaarheid vond ik matig, en de smaak bleef ook achter. Geen echt romige nasmaak, wat ik juist zo waardeer bij roomboter. Als ik ghee maak, kies ik vaak wel voor deze variant, omdat het een goedkope bio-boter betreft. Maar puur gegeten vind ik het geen geschikte kandidaat…..
Het kan voorkomen, dat we een zelfde pakje biologische roomboter zowel in biowinkels als in supermarkten tegenkomen. Dit is bijvoorbeeld het geval  ( was) met VECO zuivel roomboter. Deze kon je zowel in de biowinkels vinden als bij grootgrutter Jumbo. Qua prijs kun je dan je voordeel halen, al zal het gaan om euro-centen. Inmiddels heeft Jumbo zijn eigen huismerk in biologische roomboter. Veco roomboter vind je daarom vrijwel enkel nog in biowinkels. Veco Zuivel is het merk van het gelijknamige zuivelbedrijf dat in 1974 door de familie van Rouwendaal in Leusden is opgericht. De naam verwijst naar het Vicariënerf, de boerderij van de familie waar de koeien werden gehouden. Sinds 2009 zitten ze in Zeewolde. De melk komt van diverse boeren die duurzaam innoveren, bio-based produceren en milieuvriendelijk ondernemen. Deze roomboter draagt dan ook het EKO keurmerk.  Ik betaalde €3,25 voor 250 gram. Het heeft een vetpercentage van 81%.
De kleur vond ik vrij licht. Eigenlijk zoals echte roomboter hoort te kleuren. De smeerbaarheid vond ik meer dan prima, mijn mes ging er zeer snel door. De smaak is echt heerlijk, gelukkig geeft deze roomboter wel die heerlijke  romige nasmaak. Heerlijke roomboter!
Een bekend ( veelal bio) zuivelmerk in supermarkten is Arla. Over dit merk heb ik veel geschreven, wil je alle artikelen nalezen?  Tik dan op de zoekbalk ” Arla” in en je krijgt alle linkjes. Dit merk is een goed voorbeeld van massale producties. Ze brengen hun producten zo ” groen” mogelijk door zinnen als :
” …..Onze biologische roomboter wordt gemaakt van alleen verse room van de melk van koeien die lekker veel buiten mogen grazen. In weilanden vol gras, bloemen en kruiden. Vol smaak uit het hart van de natuur….”
Alles wordt wel heel erg rooskleurig gebracht en de consument krijgt meteen een beeld van vrolijke, gezonde koeien die heerlijk bloemetjes en gras grazen. Natuurlijk is dit een compleet vertekenend beeld want zoveel weilanden zijn er niet die nog vol staan met blozend groen gras, en een zee aan bloemetjes en kruiden waar de Keukenhof jaloers op zou kunnen worden. Ook zijn er veel ” onder het kleed gehouden” zaken, die niet aan het licht komen. Ik heb daarom zo mijn vraagtekens bij dit merk. Terug naar de bio-roomboter. Ik betaalde voor 200 gram € 2,70. Ook hier zien we de 82% vetgehalte terugkeren. De roomboter draagt alleen een groen blaadje-keurmerk, verder geen EKO keurmerk.
De kleur vond ik prima, zoals een roomboter hoort te kleuren. Maar de rest…tja. Smeerbaarheid zeer matig, mijn mes had op kamertemperatuur erg veel moeite, de roomboter vond ik vrij hard. De smaak en de romige nasmaak blijft ook betreft deze roomboter achter. Voor mij geen succes.

Eigenlijk geen roomboter, maar toch…..in de biowinkel vind je deze vrij unieke geiten boter.  Geitenboter is allang niet meer alleen verkrijgbaar in de biowinkel, ook supermarkten verkopen geitenboter. Het wordt gezien als een gezonder alternatief op roomboter en andere boters, Velen vroegen zich af wat er dan, naast het verschil in smaak, zo anders, beter en gezonder is aan geitenboter.Eigenlijk is er weinig verschil i.v.m roomboter. Het enige echte grootste verschil zit hem in de melk. Geitenboter wordt gemaakt van gepasteuriseerde geitenroom en zuursel, roomboter wordt gemaakt van gekamde room en water en zout. Geitenmelk  is anders van samenstelling en heeft daardoor ook andere voedingswaarden dan koemelk/roomboter. Geitenboter wordt ook vaker uitwendig gebruikt. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat geitenboter rustgevend werkt bij tal van huisproblematiek zoals eczeem en jeuk. Er zijn vele verzorgingsproducten die zijn verrijkt met geitenboter.

Je kunt geitenboter voornamelijk vinden in biowinkels en gezondheidswinkels, maar zoals eerder gezegd vind je het steeds vaker gewoon in de supermarkt. Het merk ” Den Eelder” bekleedt deze markt voor het grootste gedeelte. Ik heb deze boter o.a gespot bij Jumbo, Plus en AH. In de biowinkel vind je vooral producten uit de streek, bijvoorbeeld via zorgboerderijen, waar ik persoonlijk de voorkeur aan geef. Dit is minder massaal. En je steunt meteen een goed doel. Zorgboerderij KLOMPENHOEVE ( zie hierboven) verspreid diverse producten door geheel Nederland in grote en kleinere biologische ondernemingen. Je komt ze dus niet tegen in de supermarkt. Het is niet goedkoop. Je betaalt € 3,69 voor 125 gram. Ook deze geitenboter heeft een vetgehalte van 82%.

De smaak…ik ben er dol op. Je moet wel van de uitgesproken geitenzuivel-smaak houden. Deze boter is goed smeerbaar, en heeft een zeer romige nasmaak. Erg prijzig, maar absoluut de moeite waard.

ALGEMENE TIPS:

 • koop liefst je roomboter in biowinkels. Deze komen vrijwel altijd uit de streek.
 • let erop dat de roomboter een SKAL keurmerk draagt.
 • kies voor betrouwbaar fabrikanten. Let erop of de fabrikant rechtstreeks is te bereiken.
 • kies liefst voor grasboter.
Tot slot: roomboter is rijk aan verzadigd vet. Gebruik roomboter met mate. Door roomboter op een verstandige manier te gebruiken is het een gezonde aanvulling .

29 Reacties op “Hoera! We ” mogen” weer roomboter eten! Maar…welke dan?

 1. Monique dank je wel voor het uitzoeken! Ik ben ook dol op de boter van Weerribben en had al een donkerbruin vermoeden dat het bij AH lag. Dus daar ga ik het voortaan halen.

 2. Mij is opgevallen dat bij het bakken met roomboter de goedkoopste supermarkt varianten veel meer spetteren. Ik vraag me af hoe dat kan.

  Bedankt voor je stuk, was weer fijn lees- en leerwerk.

  Wendy

 3. Hallo Monique, leuk artikel, idd is het smaak gevoelig.
  Zo eten wij graag de grasboter van de weerribben de prijs is best hoog voor dagelijks gebruik dat zijn snel 3 pakjes in de week.
  De bio van Lidl vinden wij wel lekker en juist goed smeerbaar en betaalbaar staat bij ons daarom op 1, weerribben 2 zuiverzuivel 3 slechter smeerbaar. Ik had het pakje bij ah wel gezien maar niet geprobeerd dacht dat het niet vergelijkbaar zou zijn ???? Van de week met de boodschappen gaan we dat zeker uitproberen ???? Bedankt!

  • Roomboter is van nature lactosevrij omdat het uit de vetten bestaat. Toch kan er nog wat lactose in zitten. Ghee is dan een beter alternatief. Warme groet

 4. Alweer erg bedankt voor het uitzoeken Monique !

  @Wendy: Vermoedelijk komt dat door (te)veel restvocht in de boter.
  Dat vocht is eerst karnemelk en na wat keren uitspoelen is het water met melk restanten.

  Goed gemaakte boter bestaat uit meer dan 80% vet.

  • Wat is de beste keus ? Mijn oma braadde altijd in roomoter dan rook het erg sterk ! ik vond dat lekker maar zo ruik je het tegenwoordig helaas niet meer.

 5. @Sanne;
  Ghee is makkelijk zelf te maken, met (Eko gras) boter goed en veel goedkoper !
  De bijna 100% vet van Ghee is ook lang houdbaar.
  Zoek maar op:
  “hoe-je-makkelijk-zelf-ghee-kunt-maken”

 6. Bedankt voor het verhelderende artikel! Graag wil ik er aan toevoegen, dat Dirk (nog steeds) Veco Zuivel Roomboter verkoopt (prijs ca. €2,42).

 7. Wij eten al jaren biologische roomboter zonder zout. En inderdaad zit er veel verschil in de merken. Qua smaak en smeerbaarheid. Vecozuivel en de Weerribben zijn veruit favoriet, maar niet overal makkelijk verkrijgbaar en vrij prijzig voor een gezin.
  We hebben dan ook meestal van de AH en BIO.
  Toch beter dan margarines en andere rommelboters.

 8. Ik begrijp niet waarom boter geel is, ooit gele melk gezien? Al die verhalen over gras in de zomer, we hebben zomers toch ook geen gele melk of joghurt!

 9. Als ik zou vrij mag zijn …. “Ik kies zelf bijvoorbeeld om roomboter zo nu en dan als pure luxe te consumeren.”

  Wat smeer je de rest van de tijd op je brood?

  Ik ben structureel mijn voedingspatroon aan het veranderen en ben al een paar keer duizelig geworden van alle informatie die online te vinden is over roomboter vs margarine en de bijbehorende verzadigde/onverzadigde vetten discussies. Ik eet niet dagelijks brood met boter, maar vraag me af waar ik goed aan doe.

  Is anders de Alpro soja boter iets? … paar keer genomen en niet onsmakelijk.

  Bedankt, lieve groet, Gerard.

 10. Hallo Monique,

  Welke van deze roomboters zijn ongepasteuriseerd?
  Pasteuriseren is een bewerking waardoor melkproducten het lichaam gaan verzuren. Ongepasteuriseerd blijft basissch.

  Vr. Gr. Joke

 11. Hoi Monique, dankjewel voor je leuke site en informatieve artikelen! Ik was helemaal om en ging zojuist naar de AH (en toen nog naar 3 andere filialen). Ik kan de AH Boerderij Zuivel biologische ongezouten grasboter nergens kopen. Weet jij of AH inmiddels gestopt is met de verkoop ervan? Ik wacht even jouw reactie af. Mocht hij niet meer te koop zijn bij AH, dan ga ik morgen hier naar de Eko-Plaza om de variant van Weerribben te kopen. Alvast bedankt! Groetjes, Jolanda

  • hai, dat kan goed mogelijk zijn. Wellicht dat ze verpakkingen hebben veranderd? Ik zal ook eens even kijken, maar inderdaad, bij de biowinkel kun je goed terecht! Succes!

   • @Monique, @Jolanda : ik heb zonet contact gehad met de klantendienst van AH. Ziehier het antwoord :

    “Marisa
    We kijken constant naar welke producten binnen het grote aanbod passen in de beperkte ruimte van onze winkels. Niet alles komt of past in ons assortiment.

    Ik geef het product dat je mist in ieder geval door als suggestie.”

    Als je je volgers nou kan mobiliseren om massaal contact op te nemen met de klantendienst van AH, dan krijgen we het misschien terug in de rekken, zowel in NL als in BE. Het is het proberen waard ! 😉

 12. Hoe geler de boter des te beter en puurder hij is. Witte roomboter is slechte kwaliteit. De roomboter van de lidl is goed en als boter eter en bakken in roomboter vind ik goed het romige terug in smaak van mijn vlees en ze komen uit 1 dezelfde fabriek en dat is campina. De verpakkingen lijken anders maar lidl laat zijn roomboter door campina verpakken en daar zit geen verschil tussen een campina pakje en de milbona. Mensen denken vaak van dat kan niet goed zijn maar het zal je verbazen hoeveel goedkopere roomboters er gewoon heel goed zijn. Je betaald hoofdzakelijk voor de naam en ook campina maakt zijn boter door aanzuring na het boter slaan ipv van te voren aan te zuren. Anders heb je geen magere melk in de schappen. Het is het goedkoopste om te maken omdat er sws twee producten van worden gemaakt, boter/magere melk, boter/karnemelk. Waarom spettert de een meer dan de ander is simpel in boter zit nog water wat we wei noemen, en dat wordt zoveel mogelijk gewassen met ijs water om de meeste zuring eruit te halen en er blijft altijd iets water en wei achter in het boter. Door verdamping gaat je boter spetteren en dat gebeurt bij iedere roomboter.

  Ongezouten is de keus die ik altijd zou doen omdat je boten gebruikt voor vlees braden, je eitje of voor op brood hou je een betere romige melkerige smaak behouden. Mocht je denken van ja maar de houdbaarheid is bijna ten einde, je boter is niet 1,2,3 na die datum verrot en je kan je boter invriezen.

  De smaak verschillen zitten hem in de tijd van het jaar en het voer wat een koe krijgt. Ook het type melk zal een andere smaak kunnen geven en normaal maken we van A2/A2 melk boter maar een A1/A1 melk zou een iets andere smaak geven omdat de melk van een Holstein gewoon anders is en ook in vet.

  De lidl is zeker aan te raden en ik koop gewoon van de lidl maar als ik bij de appie ben neem ik gewoon de campina mee omdat die tegenwoordig goedkoper is dan die huismerk van de appie. In begin dacht ik ook van uhm zal die lekker zijn van de lidl en twijfelde ik ook en bij twijfel neem je het altijd mee want anders weet je niet hoe het smaakt en het heeft mij echt verbaast dat de roomboter echt lekker is. Elke roomboter in de winkel is gepateuriseerd en mag niet ongepasteuriseerd worden verkocht dan moet je het thuis maken wat overigens heel gemakkelijk is. Ook campina wordt eerst de boter geslagen en dan pas aangezuurd. Op die manier kunnen ze twee kanten op met het overgebleven melk. Zuren ze hem direct aan dan kunnen ze alleen maar karnemelk maken. We zitten nu niet eenmaal in een land waar dat heel geliefd is en dat zie je ook aan de koelingen en het weinige wat er eigenlijk staat tegenover andere melk en melkproducten.

  • Hallo eindelijk fatsoenlijke informatie ben 63we zijn een webinar ant volgen om van maag zuur remmers af te raken ,en hoorden dat we best roomboter mochten gebruiken om te bakken nu doen we olijfolie en vlees met Alpro deze besproken boters zijn ook te krijgen voor bakken en braden??

  • Inderdaad is roomboter geel van kleur en de echte roomboter uit mijn jeugd bestaat niet meer.(helaas) Naast de gele kleur was hij ook verpakt in vetvrij papier en een kartonnen doosje.Die roomboter was zo lekker. Ik heb lang gezocht en vele merken geprobeert,maar niet één smaakt naar roomboter.Zelfs geen roomsmaak.hebben ze. Maar ik blijf het proberen om de echte roomboter te vinden.

 13. Hoe zit het eigenlijk met roomboter in kuipjes? Die zijn natuurlijk wel makkelijker smeerbaar gemaakt maar er zijn best veel varianten inmiddels. Het nadeel van een pakje is de smeerbaarheid. Recht uit de koelkast onbegonnen werk en het pakje eruit leggen tot het eindelijk smeerbaar is vind ik ook geen optie, zeker in de winter niet. Ik doe een heel klein beetje in een bakje en zet het buiten de koelkast om met de lunch te gebruiken maar soms vergeet ik het en dan kun je je roomboter wel vergeten op je bammetje

 14. Bedankt voor de uitleg. Erg interessant.
  Maar hoe zit het dan met koeien die palmolie in hun voer krijgen?
  Krijgen bijvoorbeeld de koeien van Weerribben -grasboter dat ik hun voer.

 15. Hoi Satsi, bij mij ligt Roomboter gerust een week buiten de koelkast in de donkere broodla. Op brood en met bakken is het zeker binnen de week wel op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *