Biologisch in de supermarkt…goedkoper en gezonder dan de biowinkel????

Zoals dit met alles gaat wat hip and happening is, liggen supermarkten tegenwoordig steeds voller met biologische producten. Op zich natuurlijk een hele fijne ontwikkeling. Zeker voor mens, dier en milieu, Maar hoe zit het nu eigenlijk met de kwaliteit van al deze biologische producten? Zijn ze gezonder dan niet-biologische varianten? En vooral: zijn ze nét zo gezond als alle verkrijgbare biologische producten in de biologische winkels? 

IMG_9275

WAAROM IS DE BIOWINKEL VAAK ONVOORDELIGER DAN DE SUPERMARKT?

De producten in de biowinkel zijn over het algemeen altijd een stukje duurder. Velen vragen zich af hoe het kan, dan supermarkten hun biologische producten vaak stukken goedkoper aan kunnen bieden. Dat heeft te maken met een aantal factoren:

– Supermarkten kunnen groter ( en dus massaler) inkopen. Dit zorgt voor betere inkoopsprijzen en daarmee voordelige verkoopprijzen. 

– Supermarkten ontwikkelen vaak een eigen biologisch huismerk. Hierdoor kan alles ook voordeliger worden aangeboden.

IMG_0196

Supermarkten gebruiken vaak producten via private labeling. Dit gaat vaak om merkloze producten,  die enkel de nodige verplichte informatie bezitten op verpakkingen. Dit wordt door supermarkt-ketens ingekocht bij PL leveranciers. 

– Biologische winkels zijn kleinere ondernemingen. De kosten ( huur van pand, inkoop) liggen stukken hoger dan supermarkten.

– Biologische winkels moeten zich houden aan strengere wet en regelgeving. Alles wat zij verkopen moet 100% van biologische afkomst zijn.

– Biowinkels kopen streekgebonden in, kopen bij andere 100% biologische groothandels in, en kopen minder massaal in. Dit heeft invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

IMG_9287

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN INKOPEN DOEN IN EEN BIOLOGISCHE WINKE?

Biologische winkels hebben om te beginnen een veel ruimer aanbod. De producten zijn van 100% biologische afkomst, iets wat in de supermarkt valt te betwisten ondanks aanwezige keurmerken. Sommige van deze keurmerken zijn door fabrikanten zelf bedacht. Biologische ondernemingen zijn wettelijk verplicht zich aan strenge wet en regelgeving te houden en moeten 100% biologisch verkopen als zij zich biowinkel willen noemen. Daarnaast komen veel producten uit de streek, zoals groente en fruit van het seizoen. Dit is niet wettelijk verplicht gesteld, maar heel veel biologische ondernemingen kiezen daar explosief voor, en zijn bereid daar wat meer geld aan uit te geven, wat uiteindelijk ook de verkoopprijs extra belast. Verse, biologische seizoensgroenten zijn vaak net zo goedkoop als niet biologisch in een supermarkt. Je bent soms zelfs nog goedkoper uit met vers en bio uit een biowinkel dan in de supermarkt. In een seizoen worden deze altijd goedkoper aangeboden en is alles op zijn best qua versheid, kwaliteit en voedingswaarde. 

drogisterij

Bij ” mijn” biowinkel in Rotterdam krijg je deskundig advies!  ( foto: Gimsel, Rotterdam) 

In biologische winkels vind je deskundig personeel. Uitbaters hebben altijd een bijzondere interesse voor biologisch, wat resulteert in meer deskundigheid, kennis van de producten die worden verkocht.  Zeker in de wereld van biologische voeding is dit zeer belangrijk. Deze belangrijkheid wordt zeer onderschat. In een supermarkt vind je zelden tot nooit deskundig personeel die jou kan vertellen of chiazaad geschikt is voor diabeten, of een product glutenvrij is of niet. Winkelpersoneel in biologische winkels worden vaak speciaal opgeleid om kennis op te doen om klanten goed te kunnen adviseren. 

Producten in biologische winkels zijn over het algemeen van iets betere kwaliteit. Omdat biologisch in korte tijd enorm populair is geworden wordt er helaas ook hierin erg veel gesjoemeld. De “ wildgroei” producten komen we vooral tegen in supermarkten ( eigen huismerk, private labeling) Biologische winkels verkopen hoogstaande kwaliteitsproducten. Dit wordt kritischer bekeken. 

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN INKOPEN DOEN IN EEN SUPERMARKT?

Om te beginnen is het inderdaad vaak goedkoper. Dit komt omdat de productiekosten zeer laag zijn gehouden. Daarnaast heeft een supermarkt zich aan minder strengere regels te houden. Ze zijn immers niet 100% biologisch. Wel moeten 100% biologisch geclaimde producten een keurmerk dragen en moeten de claims ook kloppen. Het zegt helaas vaak echter helemaal niets over het uiteindelijke productieproces. HOE deze wordt gedaan is van grote invloed op de kwaliteit. 

Omdat supermarkten een veel breder assortiment hebben gekregen in biologische producten, is het voor de consument toegankelijker geworden. Mensen met een smallere beurs kunnen nu ook wat vaker biologisch inkopen. Daarnaast hoeft men niet extra te reizen of te zoeken naar bepaalde producten die voorheen enkel in biologische winkels verkrijgbaar waren. 

IMG_0216

NET ZO GEZOND?

De hamvraag. Want je kunt je inderdaad toch af gaan vragen of de duurdere producten uit een biowinkel zoveel gezonder zijn dan het aanbod in supermarkten. Er moet genuanceerd op worden geantwoord. Want het kan per product namelijk sterk verschillen. 

Over het algemeen kunnen we wel stellen, dat de producten in de biowinkels vaak van veel betere kwaliteit zijn. De producten worden bijvoorbeeld ingekocht bij kleine ondernemingen. Deze hebben meer zorg en aandacht voor hun producten dan massale verkooppunten waar supermarkten zaken mee doen. Daar draait het vaak enkel om winstoogmerk, niet om het uiteindelijke product en de kwaliteit hiervan. 

3599563

Klompenhoeve zorgboerderij, waar er 100% biologische geitenzuivel wordt geproduceerd 

Een goed voorbeeld zijn de streekgebonden producten, die vaak door biologische ondernemingen worden ingekocht. Naast betere kwaliteit, zorg en aandacht gaat het ook vaak om bijvoorbeeld zorgboerderijen, non-profit organisaties, en familiebedrijven. Deze speerpunten zijn ook zeer belangrijk voor onze bijdrage aan het welzijn van mens, dier en milieu. Het geeft ons vaker meer gezonde producten met meer voedingswaarden. En wij geven door het kopen weer veel terug. Biologische supermarkt producten zijn zelden tot nooit streekgebonden. 

De producten in supermarkten worden massaal zelf geproduceerd. Wat we vaak zien, is dat er erg veel additieven in worden gestopt, maar dan in biologische vorm gegoten. Gewone suiker wordt bijvoorbeeld rietsuiker, gewoon zout wordt opeens zeezout ( terwijl dit ook gewoon gaat om industrieel zout) We komen anders gezegd ook suikers, transvetten en zout in extreme hoeveelheden tegen in biologische producten. De producten in biowinkels bevatten minder tot enkel het hoognodige aan additieven. Een voorbeeld :

AHI_434d50303037313532_2_LowRes_JPG

Biologische pindakaas in de supermarkt bevat veel onnodige additieven, zoals palmvet en rietsuiker. Je betaalt per potje van 350 gram 2,19. Pindakaas maak je met alleen pinda’s. Daar hoeft niets aan te worden toegevoegd.

pindakaas_zonder_zout_eko_650_gram

In de biowinkel vind je dan ook pindakaas die alleen van biologische pinda’s zijn gemaakt. Per pot van 650 gram betaal je gemiddeld vier euro. 

Needless to say, is de pindakaas uit de biologische winkel gezonder dan de variant uit de supermarkt. We hebben al dat palmvet en rietsuiker helemaal niet nodig. Pinda’s bevatten op zichzelf al voldoende vetten. 

Resumerend kunnen we vaststellen, dat de biologische winkel het wint op gebied van gezonder. Maar dat kan zeer sterk verschillen per product. Het komt ook voor dat biologisch in de supermarkt net zo gezond is. Zo is biologische jam uit de supermarkt nét zo “ gezond” als de meeste varianten in de biowinkel.  Als de jam is gemaakt met alleen 100% puur fruit, kan het in de supermarkt weer in geld schelen. Een zak biologische muesli bevat vaak hetzelfde. Ook hier is het vooral goed opletten en lezen wat erin zit. Ook in biowinkels kunnen we gesuikerde muesli kopen. 

Het is sterk afhankelijk van welke producten je inkoopt. Soms koopt een supermarkt keten ook in bij kleinere ondernemingen zodat we dezelfde producten kunnen tegenkomen in de supermarkt als die we kunnen kopen in de biowinkel. Voor minder geld. Dit is uiteraard ontzettend nadelig voor kleinere ondernemingen die het tegenwoordig toch al erg moeilijk hebben om hun hoofd boven water te houden. De consument krijgt dan een soort loyaliteit-conflict. Uiteindelijk wint de portemonnee het altijd. 

IMG_0232

GROENTE EN FRUIT

Groente en fruit ligt wel vaak anders. Het biologische aanbod in supermarkten komen vrijwel altijd uit het buitenland. Grote spelers zijn landen als Spanje en Portugal. Deze groenten en fruit zijn dan wel 100% gecertificeerd biologisch, maar het moet wel een lange reis afleggen, biologisch of niet. Dit heeft invloed op de uiteindelijke voedingswaarde. Het biologische groente en fruitaanbod in supermarkten worden vaak exclusief voor de betreffende supermarkt verpakt. Zo heeft discounter LIDL bijvoorbeeld zijn eigen “ bio” huismerk label in gebruik op de biologische groenten en fruit. AH doet hetzelfde. Supermarkt PLUS en JUMBO  gebruiken wel een “ algemeen” biologisch merk, namelijk BIO + Verpakkingen zijn niet altijd milieuvriendelijk. BIO + verpakt bijvoorbeeld veel biologische groenten in gewoon plastic. LIDL  en AH doen het op dat gebied beter en gebruiken biologisch afbreekbare materialen. Qua prijzen liggen de biologische producten uit de supermarkt zeer nauw bij de prijzen van de biowinkel. Soms is een biowinkel zelfs goedkoper omdat biowinkels streekgebonden ( en daardoor seizoensgebonden) inkopen. 

IMG_0463

Wel biologische citroenen, maar vanuit Spanje.

Daarnaast houden biowinkels het zo dicht mogelijk bij huis. Ik heb aan de vaste medewerker van mijn biowinkel gevraagd hoe belangrijk hij dit vind en hij antwoordde dat het priority nummer één is. Als het niet anders kan, wordt er pas wat uit het buitenland gehaald. Hij vertelde o.a dat hij bijvoorbeeld nooit aardbeien vanuit het buitenland haalt. Hetzelfde verhaal met ander zomerfruit. Dit zijn vastgestelde regels die veel biowinkels hanteren. 

Voordelen van groente en fruit van Hollandse bodem is uiteraard dat het minder milieu-belastend is, dankzij de kortere reis van land naar klant ervoor zorgt dat voedingswaarden zoveel mogelijk behouden blijven, en dat de groenten en fruit van meest hoogwaardige kwaliteit is. 

SAM_0451

Toch kun je af en toe wat krenten in de pap vinden in de supermarkt. LIDL verkoopt bijvoorbeeld Hollandse pastinaak, en komkommers. In prijs ontloopt het elkaar echter niet of nauwelijks. In een biowinkel betaal je vrijwel hetzelfde ( of ietsje meer) dan in supermarkten. Een kwestie van goed opletten, want iedere week heeft een biologische winkel wel aantrekkelijke aanbiedingen. 

WAAR JE VOOR KIEST…..

Waar het op neerkomt, is waar jouw prioriteiten liggen. We kiezen uiteraard allemaal het liefst voor 100% biologisch, puur, vers, eerlijk en milieuvriendelijk. Maar niet iedereen heeft hetzelfde budget. Gerichte keuzes maken is dan de enige oplossing. Wat vind jij belangrijk? Kwaliteit, gezondheid, milieu-vriendelijkheid? Biologisch in de supermarkt is vaak van mindere kwaliteit, bevat in regel wat meer additieven dan de producten in de biowinkel, en mits fair trade, wordt er minimaal rekening gehouden met mens, dier en milieu. Grondstoffen voor al die biologische producten worden bijvoorbeeld veel uit het buitenland gehaald, dit geldt ook voor groente en fruit. Het is een keuze, om bereid te zijn meer te betalen voor producten die beter zijn voor het milieu, meer moeite te doen ( naar de biowinkel lopen, fietsen, rijden) om ( vaak iets duurder) om in te kopen, en uit loyaliteit voor de kleinere ondernemingen die het in deze tijd erg moeilijk hebben op te boksen tegen de grote supermarkten. 

Biologisch inkopen in de biowinkel hoeft niet veel duurder te wezen. Hou aanbiedingen in de gaten ( schrijf je bv in voor nieuwsbrieven) en maak berekeningen in hoeverre je biologisch in KUNT kopen. 

4 Reacties op “Biologisch in de supermarkt…goedkoper en gezonder dan de biowinkel????

  1. Waarom zitten er dan in de bouillon blokjes in de bio winkel ook gewoon ve tsin of de andere mooie namen die ze eraan mogen geven?
    Dit als reactie op er zitten geen onnodige producten in de spullen in de biologische winkel.

  2. Proef maar eens het verschil met biologische doperwten uit een potje van Ekoplaza en dezelfde biologische variatiant van Appie Happie of Dirk: In die van Appie of Dirk zit iets van suikerwater in als conservering en die smaak gaat ook in de groenten zitten.
    Bovendien zijn er websites, zoals biovooordeel.nl ,waar je kwalitatieve goede producten kunt kopen die in prijs vergelijkbaar zijn met die van Appie of Dirk maar wel met de kwaliteit die je bij Ekoplaza vindt.
    Waarom zou je met minder kwaliteit genoegen moeten nemen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *