Prei brood

Prei is denk ik het meest onderschatte stukje groente wat er bestaat. Het gekke is dat we het gewoon voor lief nemen, en nauwelijks stilstaan bij wat voor gezonde eigenschappen het in huis heeft. Het staat vooral bekend als een mild pittige smaakmaker in gerechten. Dat klopt, maar prei is zoveel méér!  Zo bevat het o.a extreem veel vitamine A en geeft het per 100 gram al zo’n 65% van de ADH ijzer. Hoogste tijd om prei uit het verdomhoekje te gaan halen, en er meer mee te gaan doen! Want ook op culinair gebied kan het zoveel meer dan alleen maar smaak geven!

SAM_0484

Wat dachten jullie bijvoorbeeld van prei brood? Brood? Ja, brood! Knettergezond, zeer voedzaam, zeer lekker van smaak en ideaal bij de borrel! En het leuke is: je maakt hem in mnog geen drie kwartier!

Dit heb je nodig:

  • twee grote prei, in ringen gesneden
  • een groene paprika, in stukjes gesneden
  • 325 gram volkoren boekweitmeel
  • 200 gram havermout ( droog)
  • 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • twee verse eitjes
  • twee eetlepels kerrie masala
  • een snufje keltisch zeezout
  • een theelepel bieslook
  • een theelepel Monique’s Meukvrije 07 alleskunner of andere kruiden naar keuze
  • 275 ml water

SAM_0482

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een vierkante ovenschaal ( steen of glas of RVS) in met een beetje avocado olie of zuivere kokosolie. Bekleed met bakpapier. Maal alle ingrediënten, behalve één prei in ringen in de keukenmachine tot een fijne, smeuïge massa. Spatel de achtergebleven prei ringen door de massa. Stort in de vorm en verdeel. Bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-50 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.

SAM_0485 SAM_0486

Lekker met een likje zeewier roomboter! 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *