Biologische of gangbare groente…waarom is er prijsverschil?

IMG_3497

Je zult het volgende vast herkennen: je staat in de supermarkt op de groente en fruitafdeling ( wat mij betreft de enige afdeling waar we nog een beetje normaal voedsel kunnen inkopen) en je twijfelt tussen een biologische stronk broccoli, of een gangbare. De gangbare is erg aantrekkelijk geprijsd: 79 cent. De biologisch stronk is een euro duurder. Je wilt erg graag kiezen voor de biologische, maar ja….een euro, een hele euro! Dat is voor erg veel mensen gewoonweg veel geld. En dus loop je altijd toch weer weg met de gangbare, wel met een vervelend gevoel in je buik. 

Het overkomt mij vaak. Ik heb ook geen dikke portemonnee, en moet ook op die bekende kleintjes letten. Ik probeer zoveel als mogelijk is biologisch in te kopen, maar laten we eerlijk zijn, dat lukt gewoonweg niet altijd, hoe graag je ook wilt. Oorzaak: de vaak vrij hoge prijzen t.o.v gangbaar. Zeker als je de keuze hebt, zoals in supermarkten. In de biowinkel lijkt men daar minder last van te hebben omdat er geen keuzestress is: alles is daar biologisch en prijzig. Op de één of andere manier maak je daar meer bewuste keuzes, eer je wat in je winkelwagen ligt. Duurder dwingt meer bewustwording af. 

Jaren geleden ontdekte ik al, dat het de moeite loont aanbiedingen, en supermarkten in de gaten te houden als het komt op biologische groente en fruit. Als je slim inkoopt, kun je best veel biologisch inkopen. Afgelopen drie jaar zijn steeds meer supermarkten meer biologische groente gaan verkopen. Ook discounters als Aldi en Lidl. Dit kan je echt euro’s schelen. Daarover later meer. 

IMG_0537

WAAROM ZIJN BIO-GROENTEN DUURDER DAN GANGBARE?

Er zijn meest voor-de-hand liggende redenen, waarom biologisch duurder wordt aangeboden. Om te beginnen zijn de kosten voor verbouwen duurder. Er zijn strengere regels waar men zich aan moet houden, materialen zijn duurder ( biologisch zaad, geen bestrijdingsmiddelen maar duurdere biologische bestrijdingsmiddelen) en alhoewel het aantal bio-boeren in ons land toeneemt, zijn deze vaak klein en moeten zij het vooral hebben van directe verkoop. Denk aan biowinkels, die ook liefst van Hollandse bodem inkopen, en particulier. Zij verdienen een dunne boterham, als we dit tegen de grote jongens van de gangbare teelt zetten. De hogere verkoopprijzen zijn in de ogen van deze kleine biologische ondernemingen dan ook schappelijk. 

Als we alles wat realistischer bekijken, zien we dat biologisch eigenlijk niet veel duurder is dan gangbaar. Volgens de grootste biologische distributeur in Nederland, EOSTA, is biologisch zelfs GOEDKOPER dan gangbaar. Folkert Engelsman van EOSTA vertelt, dat er bij gangbare groenten heel veel kosten NIET worden verrekend in de uiteindelijke verkoopprijs, de prijs dus die wij betalen. Vrijwel alle gangbare groenten worden in monoculturen geteeld. Dit gebeurt met bergen kunstmest. Dit kunstmest verzwakt de gewassen. Om dit te voorkomen worden pesticiden gebruikt, die worden uitgespoeld in het grondwater. Dit kost op zijn beurt weer een godsvermogen, om uit te wassen. Al deze gemaakte kosten worden NIET door verrekend in verkoopprijzen. Tel daarbij op:

– de schade voor de volksgezondheid als gevolg van de pesticidendruk

– de schade aan de biodiversiteit

– de schade van het broeikasgas als gevolg van de toepassing van kunstmest

– de schade aan de bodemvruchtbaarheid 

Als al deze kosten WEL meegerekend zouden worden in kostprijzen, zou al het gangbare nét zo duur, of zelfs dúúrder zijn dan biologisch! Ook hier schuilt dus een wereld van zwendel en gesjoemel. Het is onomkeerbaar. Want de consument zal never-nooit twee euro gaan betalen voor een prei, of vijf euro voor een stronk broccoli. Daarnaast zou er een ware boerenopstand komen, omdat deze hun boterham zien verdwijnen als de koste wel doorberekend worden. En dus is de consument zowel slachtoffer als bofkont: we kunnen goedkoop verse groente inkopen, maar dit gaat wel ten koste van mens, dier en milieu. En hoe eerlijk is het, om de consument ertoe te dwingen hierin een keuze te maken? 

IMG_9032

KEUZES MAKEN

Het geeft mij in elk geval al jarenlang keuzestress. Kiezen tussen goed en kwaad is nooit een gemakkelijke keuze. Ik heb daarom jaren geleden al naar manieren gezocht om ergens een gulden middenweg te vinden. Ik kies bijvoorbeeld gericht gangbare groenten die minst zijn bespoten. Daarnaast kies ik altijd voor groenten van Hollandse bodem. Ik eet dagelijks kilo’s groente, dus is het belangrijk dat ik daarop let. Teveel pesticiden binnen krijgen lijkt mij niet zo’n gezond idee. Daarom kies ik voor 80-90% biologisch, en 10% gangbaar. En maak ook daarin gerichte keuzes. In mijn artikel over biologische groenten kun je een lijst vinden van meest en minst bespoten groenten. Daaruit kun je goede keuzes maken. Zo kun je bijvoorbeeld beter gaan voor biologische aardappelen. Om de aardappelziekte te bestrijden worden aardappelen ontzettend veel en heftig bespoten met pesticiden. Biologische aardappelen zijn gelukkig niet erg veel duurder dan gangbare, dus kun je dat best overwegen. Bananen zijn het meest bespoten stukje fruit ter wereld. Ook hier kun je beter voor bio-bananen kiezen, en twee minder nemen dan een volle tros van 99 cent. Zo heb ik afgelopen jaren geleerd mijn weg te vinden in een gezonde balans. ik kies ook altijd voor gangbare groente uit het seizoen van Hollandse bodem. Deze zijn in regel minder bespoten dan groenten uit het buitenland, omdat zij een langere reis moeten afleggen en vers moeten blijven. 

SAM_0451

DISCOUNT SUPERS EN AANBIEDINGEN

Onlangs deed het groene consumentenprogramma ” Groen licht” een steekproef. Zij winkelden bij de AH voor gangbare groenten en deden hetzelfde bij de Lidl, maar dan biologisch. Wat daaruit voortkwam was ronduit verbazend:

Schermafbeelding 2017-05-10 om 02.44.49

( bron: Groen licht)

Zoals je ziet, scheelt het maar 34 cent! Het toont, dat het absoluut de moeite loont om de discounters in de gaten te houden. Winkels als Aldi en Lidl verkopen steeds meer biologisch. Wat ik wel een nadeel vind, is dat veel uit het buitenland komt. Maar er komt ook genoeg uit Nederland.

1601890

Let ook op aanbiedingen. Zowel supermarkten als biologische supermarkten hebben wekelijks goede deals. Dit scheelt ook veel. Soms koop ik dan meteen veel voorraad in en vries dit in. Zo heb ik nét zo goedkoop bijvoorbeeld kilo’s bio broccoli ( wel even blancheren voordat je invriest)  of bloemkool. Op deze manier kun je met een smalle beurs 85-90 biologisch eten.

 

 

13 Reacties op “Biologische of gangbare groente…waarom is er prijsverschil?

 1. Of sluit je aan bij een groentenclub! Bio streekproducten rechtstreeks van de boer.

 2. Als je keuzes moet maken is bovenstaand artikel helder. Toch ook een aanvulling hierbij.
  Een jaar of wat geleden concludeerde de Consumentenbond dat biologische producten in reguliere winkels goedkoper zijn dan in biologische winkels. Dat is bedriegelijk als je daarbij nalaat op te merken dat het makkelijker stunten met biologische producten is wanneer je vervolgens de winst kunt halen uit de plofkip of andere foute producten dan wanneer je héle assortiment biologisch is.

 3. Als de kosten van de pesticiden ed niet worden doorberekend aan de klant, waar komt het geld dan wel vandaan?

  • Belastigen. Je betaald heffingen voor reiniging van het riool- en oppervlaktewater, en veel zaken die in de agrarische sector gesubsidieerd worden via Brussel of anderszins komen uiteindelijk ook weer uit de bijdragen van de lidstaten, oftewel de schatkisten, die gevuld worden door belastinggelden. Uiteindelijk betaald de consument toch, alleen is het op deze manier compleet ondoorzichtig geworden.

   Bijkomend nadeel voor de echte bio-boeren is dat ze gecertificeerd moeten zijn, want “biologisch” is een onbeschermde term (net als “naturlijk”, “puur” etc.), vandaar de keurmerken als Eko, Demeter etc.
   Omdat de boeren de diverse controles moeten betalen aan de certificerende organisaties (zodat ze aan de consument kunnen bewijzen dat het echt om biologische producten gaat) èn omdat ze niet het gemak van synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest hebben èn omdat ze geen grootschalige monoculturen toepassen is hun werkwijze doorgaans veel arbeidsintensiever, dus duurder.

 4. De discounters hebben vaak een erg smal aanbod van biologische groenten (althans in de provincie, misschien dat dat in de Randstad anders is) en dat betekent dus alsnog ook naar de biowinkel gaan. Met een aanbod van bij voorbeeld alleen wortel, ui, pastinaak en komkommer red ik het niet om gevarieerd te eten. En de Appies van deze wereld zijn bepaald niet zo scheutig met aanbiedingen van biologische producten. Gelukkig heb ik een heel goede biologische tuinderij op fietsafstand (en nog een in het volgende dorp), dus kwalitatief kom ik niet tekort, maar het is er helaas niet goedkoop.

 5. “Wat ik wel een nadeel vind, is dat veel uit het buitenland komt.”

  Wat is dit nou voor opmerking? leg uit

  • Als je goed leest:Monique schrijft ” ik kies ook altijd voor gangbare groente uit het seizoen van Hollandse bodem. Deze zijn in regel minder bespoten dan groenten uit het buitenland, omdat zij een langere reis moeten afleggen en vers moeten blijven. “

   • Wat van ver komt is misschien lekker, maar verre reizen betekent ook: vaak overladen, lang onderweg, trillingen, butsen, stoten, wisselende klimaten etc. Om daar allemaal tegen te kunnen worden veel producten “preventief behandeld” met extra meuk om daar tegen te kunnen, zodat er niet teveel uitval is bij aankomst.

    Bijkomend: de ecologische voetafdruk. Al dat spul komt niet vanzelf hier terecht; het moet worden getransporteerd, op- en overgeslagen, geklimatiseerd vervoerd (airco) ten koste van nogal wat energie.

 6. Wat fijn dat jij dat allemaal zo goed uitzoekt. Wat mij betreft, heel veel dank, en voortaan echt alleen maar biologische groeten.

 7. Dank je wel, Monique,
  Ik wil ook wel graag een lagere prijs voor groenten en fruit en als ik bij de goedkope winkels biologisch eten koop, voelt het toch een beetje dubbel; ik wil namelijk ook de biowinkel steunen, want bij die van mij is het meestal niet zo druk en ik hoop dat zij het wel kunnen volhouden … Je artikel zal zeker bijdragen tot grotere bewustwording bij consument en wetgever. De laatste heeft de belangrijke taak om met regelgeving (gebaseerd op doorberekening van milieukosten) een evenwichtige prijs voor alle groeten en fruit te bewerkstelligen, of het nu bio is of niet.

 8. Ik had het programma al gezien dus eigenlijk al geïnformeerd. Ik ben niet gecharmeerd van de bio spullen van de Lidl, zit vaak totaal geen smaak aan. Vooral die wortelen. Ik koop liever bij de bio winkel.

  Helaas heb ik onvoldoende zon in mijn tuin anders zou ik alles thuis verbouwen.

  Ik probeer voor mijn groentesmoothies en soepen alles bio te kopen. Met de rest ligt het er net aan in welke periode van de maand we zitten. Haha…

 9. Biogroentes bevatten vele malen meer vitamines en mineralen dan gangbare. (Bron: nieuwste boek van dr H Moolenburgh) lijkt me best belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *