Bloemkoolrijst ( vegan)

Wauw….wat lekker! En zo gemakkelijk om te maken! Dit maakt dit gerecht tot een zeer gemakkelijke door-de-weekse maaltijd . Het is tevens weer een geheel andere manier om bloemkool te eten 😉  Dankzij de speciale bereiding krijgt de bloemkool een rijst-structuur en ” bite”. Dit vervangt gewone witte rijstsoorten, of is deze rijst erg geschikt voor mensen die graag op koolhydraten letten. Dit maaltje wordt door de heerlijke ” side dish” met gerookte tempeh en kruiden extra lekker. Je kunt er nog wat lekkere salade bij serveren.

SAM_5636

Dit heb je nodig:

( goed voor twee personen)

Voor de bloemkoolrijst:

  • een middelgrote bloemkool, blad en stronk verwijderd ( gebruik de roosjes)

Voor de side-dish:

  • 250 gram gerookte tempeh in marinade * in kleine blokjes gesneden
  • een theelepel rozemarijn
  • een theelepel lavaswortel
  • een snufje keltisch zeezout
  • een rode ui, fijngesnipperd
  • twee tomaten, in blokjes gesneden

Voor de marinade:

  • vijf flinke eetlepels Hindoestaanse kerrie Masala
  • drie flinke scheuten gefermenteerde biologische sojasaus ( liefst gereduceerd of zonder zout)

( * je kunt, voor de meeste smaak, het beste de tempehblokjes 24 uur in marinade laten trekken, maar dit hoeft uiteraard niet. Strooi de kerrie en sojasaus over de blokjes en zorg ervoor dat alles goed in de kerrie ligt. Laat dit minimaal 30 minuten trekken)

Zo maak je het:

Doe de bloemkoolroosjes in de keukenmachine en maal kort fijn tot een korrelige massa. Verwarm in een wok een heel klein ” erwtje” kokosolie en fruit hierin de ui, tomaat, rozemarijn en lavaswortel, het snufje zout, en als laatste de tempehblokjes aan terwijl je continu blijft roerbakken. Als de massa goed is verhit, deze in een kom gooien.

SAM_5637

Gooi direct de bloemkoolrijst in de pan en hou alles continu in beweging tot de rijst begint te verkleuren. Dit zal een licht gele kleur krijgen door de kerrie. Zodra de bloemkoolrijst beetgaar is, de pan van het vuur halen. Serveer de rijst over de twee borden en serveer de side-dish ernaast.

SAM_5638

 

2 Reacties op “Bloemkoolrijst ( vegan)

  1. Lijkt me heerlijk, dank, ga ik zeker maken! Zelf zal ik dan wel wat gember (vers of poeder) door de bloemkool doen, helpt bij het verteren (alle koolsoorten zijn zwaar te verteren)
    Vraag: waar koop jij de gerookte tempeh? Ik ken alleen gewone tempeh blokken

    • leuk, ik ben benieuwd! Gerookte tempeh kun je vinden in de biowinkel. Je kunt uiteraard ook gewone gefermenteerde tempeh gebruiken 😉 Succes en laat je weten hoe het is geworden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *