Het grote haver ( mout) dossier

Haver is anno 2020 razend populair. Waarschijnlijk zelfs populairder dan ooit, terwijl haver ( mout) in de jaren 60-70 het meest gegeten ontbijt in Nederland was. Wie kent de pakken Brinta nu niet? Havermoutpap werd vroeger gezien als het meest volwaardige ontbijt, bovendien was het goedkoop, en snel klaar. Vroeger werd er niet erg gelet op weken, fytinezuur, welke soorten enzovoort. Havermout was havermout, punt. Dit is anno 2020 wel veranderd. Niet alleen is havermout een heus super-food geworden, ook zijn er vele soorten en varianten. Lees verder

Doe mens, dier, milieu en je portemonnee een groot plezier, en maak voortaan zelf wasverzachter!

Ik kan mij er én over blijven verbazen als over opwinden…..de vele schadelijke stoffen die gewoon “ legaal” in de supermarkt onder allerlei hippe was en reinigingsmiddelen worden verkocht. Zeker nu het water letterlijk en figuurlijk ons tot aan de lippen is gaan stijgen als het komt op ons milieu, zou dit verboden moeten worden. Lees verder

Unox komt met vegetarische ragout en stoofpotjes……daar gaan we weer….

We zijn 2020 nog niet ingewandeld, of we struikelen opnieuw in de supermarkten over hippe veganistische en vegetarische producten. Er lijkt een ware explosie plaats te vinden. We lijken alles wat al in de schappen ligt, ook veganistisch / vegetarisch te kunnen aanschaffen. Niet alleen vleesvervangers, maar ook kaas, worst, snoep, koek, brood, soepen, sauzen,…het is een zeer grote goudmijn voor de voedsel en levensmiddelenindustrie. Lees verder

review Your Organic Nature boekweit flakes, het gezonde alternatief voor cornflakes?

Het gebeurt niet vaak, maar soms kom ik echt zo’n product tegen, waar zelfs ik even van onder de indruk ben. Dit gebeurde mij onlangs weer eens na een lange tijd. Ik kwam in mijn biowinkel boekweit-flakes tegen. Het zal vast al een hele poos in het schap hebben gelegen, maar de winkel vond waarschijnlijk ook dat het hoog tijd werd om de spotlights er eens op te gaan zetten, en hadden het prominent een plekje gegeven bij de kassa op ooghoogte, waar je het gewoonweg niet kon missen.Ik miste het daarom dit keer ook niet en ik was, na de verpakking wat besnuffeld te hebben, overtuigd genoeg om de zak op de band te leggen bij mijn andere boodschappen. Thuis ben ik meteen in de zak gedoken. Lees verder

Barista / koffiemelk-vervanger maken van haver !

Eerder schreef ik een artikel, waarin ik vertel hoe je op een eenvoudige manier zelf een plantaardig alternatief kunt maken op koffiemelk, ook wel eens barista-melk genoemd. KLIK HIER om naar het artikel te gaan.  In dit artikel vertel ik, dat je het kunt maken van verschillende ingrediënten, van noten tot granen, van zaden tot pitten. Ook van havermout.

In de praktijk blijkt dit toch niet zo’n succes. Havermout heeft het nadeel dat het geweekt in vocht zich transformeert naar een soort behangplaksel. Om gewone melkvervanging te maken wat meest lijkt op volle romige melk, is dit juist gewenst, maar in de koffie gaat dit enorm schiften en krijg je vieze ranzige koffie kragen in je mok. Veel mensen hadden mijn recept geprobeerd te maken met havermout, maar dit bleef een ramp. Nu is het gelukkig verder prima maakbaar met bijvoorbeeld noten, maar sommige mensen vinden de noot-smaken in de koffie niet zo smakelijk. Ik ben daarom wat gaan experimenteren. Ik wilde toch een manier bedenken, om het van havermout te kunnen maken. Haver heeft tenslotte een vrij neutrale smaak en is niet duur.

Ik vond na wat miskleunen eindelijk HET recept! Ik heb in plaats van havermout , grove havervlokken gebruikt. Deze heb ik niet in de blender vermalen, maar in water met de hand uitgeknepen. Dit blijkt ” DE BARBA-TRUC” te zijn. Havervlokken zijn heel, waardoor ze minder plakken. Door ze heel te laten, en dus niet te vermalen in de blender, maar uit te knijpen komt er voornamelijk vocht vrij, en geen ” plaksel”.

Het is nog gemakkelijker dan vermalen in de blender, omdat je geen doek nodig hebt om het uit te knijpen. Alles wat je moet doen is 100 gram grove havervlokken in een liter water gooien en dit vervolgens  rustig uit te knijpen. Knijp zachtjes, zodat de vlokken zo heel mogelijk blijven waardoor ze vooral het vocht afgeven. Je krijgt vanzelf een kom vol witte vloeistof. Zeef de havervlokken uit de melk en klaar is je basis!

We gaan verder om de melk tot een romige koffiemelk te verkrijgen. Gooi de melk over in de blenderkan. Voeg een flinke eetlepel olijfolie toe en blend dit ongeveer een minuut op hoge snelheid. Voeg vervolgens een eetlepel Johannes broodpitmeel toe en blend opnieuw. Als het goed is zal de massa vanzelf romig worden en iets indikken. Vind je de massa nog wat te vloeibaar? Voeg dan een halve eetlepel Johannes broodpitmeel extra toe en blend opnieuw goed door. KLAAR! Nog een tip ; Johannes broodpitmeel is anno 2024 bijna onbetaalbaar. Je kunt het vervangen door ongeveer 3/4 eetlepels arrowroot.

In de koffie!

Uiteraard heb ik de melk grondig getest in de koffie. Het was best even spannend, maar…gelukkig gedraagt de melk zich uitstekend! Het geeft een prachtige melk-kraag en het schift niet!

Ik hoop, dat ik velen blij kan maken met dit simpele recept! Ik ben benieuwd naar jullie resultaten, laat ze hieronder achter!