Romige haver-kurkuma melk-achtige drank ( textuur van volle melk )
Eerder heb ik uitgebreid geschreven over de onzin en misleiding rondom de zogenoemde plantaardige melkvervangers. KLIK HIER om het artikel te lezen. Hierin vertel ik over de onzin en de duurte van dit soort misleidende producten. En ook, hoe je zelf zeer snel en simpel deze melkvervangers kunt maken. Wat het meest wordt gemist , als zuivel voor welke reden ook wordt gemeden, is de romige volle melk-smaak. Deze smaak en textuur krijg je niet echt snel als je plantaardige melkvervangers maakt en de melkvervangers in de winkel smaken al helemaal nergens naar, en worden verrijkt met tal van verdikkingsmiddelen. Ik ben daarom een beetje gaan stoeien en experimenteren. Ik wilde eens zien of ik ook een romige textuur kon verkrijgen zonder verdikkingsmiddelen toe te moeten voegen.
Dit is me gelukt! En wel met gekookte haver ( korrel) Door de gekookte haver met water te mengen, verkrijg je een zeer romige textuur en mondgevoel. Havermout en havervlokken kunnen wat betreft textuur enorm verdikken zodat het een beetje op behangplaksel kan gaan lijken. Gekookte haver geeft deze substantie niet. Door de haver in kurkuma te koken, verkrijgt de haver een gele kleur en is de melk ook verrijkt met extra voedingswaarden. Ben je dus een fan van volle, romige melk, dan is deze romige havermelk wellicht wat voor jou. Om de melk nog rijker te maken aan voedingswaarden, kun je bijvoorbeeld wat calciumpoeder, een opengebroken capsule vitamine b12 en vitamine D3 toevoegen. Dit maal je dan mee met de gekookte haver. Wil je een licht zoete melk, kun je er twee druppels zuivere stevia aan toevoegen, liefst naturel. Deze heeft geen smaak, waardoor de melk wel een neutrale smaak behoudt. Het maken is, net als gewone plantaardige melk, een peulenschil met een ( liefst HS ) blender.
Je hebt dus haverkorrels nodig. Deze koop je in de biowinkel, en zijn ook nog eens lekker voordelig geprijsd. Je kunt deze haver tevens gebruiken ter vervanging voor rijst, en pasta. Voor deze melk te maken heb je ongeveer een koffiekopje nodig. Kook dit in ruim water en voeg een eetlepel kurkuma toe. Giet af, en gooi dit in de blenderkan.PS: wil je een echte witte melk? Laat de kurkuma dan achterwege. Overigens: je kunt het beste een goede kurkuma LONGA poeder gebruiken in plaats van verse kurkumawortel. In deze melk is een poedervorm beter. Wil je de kurkuma extra actief maken ( voor een optimale opname ) kun je er een snufje zwarte peper aan toevoegen. Dit maakt je melk wel pittiger.
Wat heb je nodig?
( voor een liter )
- een koffiekopje gekookte haver in kurkuma ( zie toelichting hierboven )
- een liter water
…En zo maak je het:
Maal in de blender op hoogste snelheid de haver met het water vloeibaar. Zet een kom met vergiet klaar en drapeer hier een hydrofiele of theedoek overheen. Schenk de massa uit op het doek en begin met uitknijpen.
Bewaar de melk in een glazen fles in de koelkast. Steeds even schudden voor gebruik.
Maak zelf je vloeibare wasmiddel met wasnoten!
Op mijn onlangs gepubliceerde artikel / recept om zelf wasverzachter te maken is massaal gereageerd. ( KLIK HIER ) Super-tof! Ik heb inmiddels veel mensen op het idee gebracht om het voortaan zelf te gaan maken. Het is ronduit belachelijk, hoeveel er aan wordt verdiend, aan al die wasmiddelen. Maar wat vooral zeer zorgelijk is, is het effect wat al deze wasmiddelen hebben op ons milieu. Alleen al voor het milieu zouden we de wasmiddelen massaal moeten boycotten en het zelf maken. Lees verder
Ontdek de cracker en maak ze zelf!
DE CRACKER….
DURE SJIT☹️
ZELF MAKEN, KAN HET GEMAKKELIJKER? 😌
HOE DAN? 😧
- 100 gram chiazaad
- 50 gram hennepzaad
- 100 gram zonnebloempitten
- warm water
- ras el hanout kruiden om te bestrooien
WAT KUN JE ZOAL AAN BASIS-CRACKERS TOEVOEGEN?
Vitamine B12, hoe staat het er anno 2020 voor?
Onlangs ( eind Januari 2020 ) waarschuwde onderzoekers van het UMCG in Groningen op te passen met het bijspuiten /slikken van vitamine B12. Zij waarschuwden voor de gezondheidsrisico’s van een te hoge dosis vitamine B12. Uit recent onderzoek bleek dat te hoge concentraties / hogere concentraties in het bloed een hogere kans op sterfte voorspelt. Dit werd gepubliceerd in de Jama Network Open door onderzoekers José Luis-Guerrero en hoogleraar interne geneeskunde Stephan Bakker. De data van 5.571 deelnemers van de Groningse cohortstudie PREVEND zijn geanalyseerd, hieruit bleek, dat mensen met een hogere B12 waarde in her bloed een grotere kans hebben op te sterven. De gevonden associaties is significant , ook als er is gecorrigeerd op bepaalde risicofactoren als leeftijd, levensstijl, en verschillende ziekten. Alhoewel er geen causaal verband is gevonden en het onderzoek niets zegt over mechanismes , zijn de uitkomsten volgens de onderzoekers reden genoeg om in elk geval aan te nemen dat een te hoge spiegel aan vitamine B12 gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Nog nooit eerder is dit vastgesteld. Het verdient echter nog nader onderzoek, maar deze verrassend uitslag was voor de onderzoekers een reden om een waarschuwing af te geven. ( persbericht ) Het volledige onderzoek kun je HIER lezen. Lees verder
Waarom het ene potje Manuka honing het ander niet is…..waar moet je op letten?
Over honing heb ik eerder veel geschreven. Ik gebruik zelf geen honing. Dit, omdat ik veganistisch ben en honing in mijn beleving gewoon suiker betreft. Wil je meer over dit onderwerp lezen? KLIK HIER. Ik ontvang echter met grote regelmaat vragen over MANUKA HONING. Deze vraagstellingen werden zodanig veel, dat ik heb besloten, om mij er eens in te gaan verdiepen. Wat is Manuka honing? En wat zegt de wetenschap? Lees verder