Bolletje new style…

Nu dat we erg gevoelig zijn voor kreten als ” 100% natuurlijk”  ” Vol granen”  ” zonder suiker” en ” rijk aan vezels” doen fabrikanten flink hun best, om ons over te halen voor hun product te kiezen. Ook als er een bepaald voedingsmiddel plotseling de hemel in wordt geprezen, slaan fabrikanten meteen hun slag, om van deze ” rage” gebruik te maken. Dit zie je op dit moment erg sterk in supermarkten.  ” Oude” producten worden plots uit het assortiment gehaald en maakt plaats voor hippe en op-gepimpte producten met interessante namen. Vrijwel dagelijks zie ik in de supermarkt wel, dat een oud product terugkomt in een hip jasje. Zo ook met Bolletje. Bolletje kennen we vooral van beschuit. En onlangs kwam ik een aantal nieuwe soorten tegen. Ik besloot er eentje onder de loep te nemen.

IMG_7693IMG_7698

WAT IS HET?

Bolletje komt met twee nieuwe soorten beschuit in hun assortiment waarvan deze spelt-haver-rogge er eentje van is. De verpakking oogt zeer gezond. Veel granen en kreten als ” 100% natuurlijk” en ook op de achterzijde een leuk verhaaltje. Ik citeer:

” ...Deze beschuit bevat naast spelt ook andere granen als haver en rogge en is daardoor een bron aan vezels en donkerder van kleur. De granen en havergrutten-bestrooiing zorgen voor een volle smaak ” 

IMG_7695 IMG_7694

Leuke tekst. Maar het slaat nergens op. Als we kijken naar de ingrediënten, lezen we het volgende:

spelt 72% ( bloem, stroop) haver 17% ( 73% grutten, volkorenmeel) gerstemout extract, volkoren roggemeel ( 4,5%) suiker, vrije-uitloop eieren, gist, tarwegluten, zout, plantaardige oliën ( palm, raap) gerstemout meel, emulgator ( sojalecithine) tarwebloem

SPELT : Het spelt wat hier is gebruikt bestaat NIET uit spelt, maar voor een gedeelte. Zoals je kunt lezen wordt het spelt gehaald uit bloem ( bewerkt dus) en stroop. Misleiding hier: het is geen gezond spelt waar de echte vezels en voedingsstoffen in huizen.

HAVER: De haver die hier is gebruikt bestaat eveneens uit een mix van volkoren meel en grutten. Heeft niets met de volle haverkorrels te maken waarin juist de essentiële voedingsstoffen in huizen.

GERSTEMOUT EXTRACT: Hier kunnen we terugkomen op dat erg leuke verhaaltje op de verpakking. De ” donkere kleur” komt niet van de vele granen, maar van dit goedje: gerstemout extract, een alias suiker. Wordt erg veel gebruikt om brood hun bruine kleurtje te geven. Verderop in de lijst komen we ook nog een aftreksel van dit extract tegen: gerstemout meel. Allen ingezet dus om de boel wat te zoeten en…te kleuren.

SUIKER:  …….. Tuurlijk, waarom niet? 🙁

VRIJE UITLOOP EIEREN : Erg nobel, en niets op aan te merken, al zet ik vraagtekens bij de massale verwerking van de eieren in Bolletje producten.

GIST: om de boel te laten rijzen en te binden.

TARWEGLUTEN: om de boel niet uit elkaar te laten vallen.

ZOUT:  Aardig wat, voor een beschuitje. Kan het wat minder?

PLANTAARDIGE OLIËN: Netjes, dat ze aangeven om welke meuk het gaat. Dit doen niet veel fabrikanten,.

GERSTEMOUTMEEL:  Zie gerstemout extract.

SOJALECITINE: Wordt erg veel gebruikt in brood/broodproducten om de boel te emulgeren.

TARWEBLOEM: Er zit niet erg veel tarwebloem in, maar toch: het zit erin.

IMG_7694

Als we naar de voedingswaarde gaan kijken, dan bevat een beschuitje behoorlijk wat ellende. 1,2 gram suiker, en 0,14 gram zout. PER beschuitje. Dat is veel. En helemaal niet nodig. We hoeven geen suiker in ons beschuitje.

 

Resumerend:

Totale misleiding, dit beschuitje. Het voegt niets toe aan je goede gezondheid, want al die bewerkte meuk bevat nog vrij weinig. Onze vezeltjes kunnen we beter halen uit zelf gemaakt speltbrood, of crackers, of peulvruchten. Laat deze onzin lekker staan in de supermarkt. Het is ook nog eens peperduur: per rol betaal je 1,75.

 

 

 

De suiker-schijf van vijf…

Wat genoot ik onlangs van het betoog van de Amerikaanse Professor Robert Lustig bij het RTL programma RTL LATE NIGHT. Geweldig, dat er hier eindelijk ook eens platform voor werd gegeven op de televisie. We zien altijd maar het Voedingscentrum voorbijkomen in vele talkshows en discussie-programma’s. Daarnaast diëtisten die een flink woordje mee kletsen ( zwetsen) met het voedingscentrum. Allen hebben ze het vooral over de schijf van vijf ( in 2004 voor het laatst vernieuwd) en hoezeer we dat moeten nastreven. Ik vroeg mij al een tijd lang af: WAT streven we na, als we naar het Voedingscentrum luisteren? Ik ben de schijf van vijf eens nader gaan bestuderen, en hoe deze er in werkelijkheid uitziet.

De huidige schijf van vijf bevat vijf groepen:

Groente en fruit
– Brood, pasta, peulvruchten, aardappelen
– Zuivel, vleeswaren, vis, en vlees/vleesvervangers
– Vetten en olie
– Vocht

GROEP 1 : GROENTE EN FRUIT

Daar kan geen kwaad in worden gezien. We weten allemaal wel dat groente en fruit een zeer gezonde gewoonte is om iedere dag gevarieerd te consumeren. Het voedingscentrum adviseert ons om 200 gram per dag aan groente binnen te krijgen, en twee stuks fruit. Dit was in 2004 wellicht nog aanvaardbaar, tegenwoordig leven we in zo’n 24-uurs economie dat we veel meer van onszelf vragen en daar ook veel meer voor nodig hebben. Daarnaast is ons voedsel ook sterk veranderd. 200 gram kan best worden aangeschroefd naar 400 gram en meer. Het voedingscentrum ( VC) is echter van mening dit niet aan te schroeven, omdat zij vrezen voor nog minder consumptie van groenten, als het wordt vermeerderd. In Nederland eten we met zijn allen veel te weinig groenten. Het VC is bang dat meer aanbeveling zal demotiveren om groente te eten.

IMG_6892IMG_6893
Ze geven ook aan, dat het geen fluit uitmaakt of de groente uit pot, blik, vers of diepvries komt. Als je maar wat groenten per dag eet, is hun devies. Ik vind dit persoonlijk een nogal gedurfde uitspraak. Als ik naar een gemiddeld blikje, potje of diepvries-pakje groente kijk, zie ik daaraan veel onnodige zaken toegevoegd, waaronder suiker. En veel zout, erg veel zout. En conserveermiddelen. Ik denk niet dat je dit moet aanmoedigen om te consumeren. Maar het VC heeft zo zijn eigen beweegredenen om dit wel te doen. Sponsored by Unilever….
Ook het kant en klaar voorgesneden werk, in zakken verkrijgbaar, is nooit beter dan vers en intact. Al ligt ook dit weer genuanceerd, omdat vers en intact ook sterk afhankelijk is van versheid en hoe lang iets wordt bewaard/verkocht. Ook speelt import een rol. Als iets uit het buitenland moet komen, gaat dit al-tijd ten koste van waardevolle voedingsstoffen.
GROEP 2: BROOD, PASTA, PEULVRUCHTEN, AARDAPPELEN

We worden nogal allerlei hoeken in gedrukt, als het komt op brood consumeren. Eerst was daar de koolhydraten- hype, en niet veel later de tarwe-hype. Het VC ligt er verder niet wakker van, en adviseert ons nog steevast iedere dag brood en pasta te eten. Wel adviseren ze om volkoren brood /pasta te eten in plaats van witbrood/pasta. Kijk ik naar het huidige volkoren brood/pasta aanbod, zie ik ook daarin nogal wat zaken als suiker ( dextrose) en broodverbeteraar/conserveermiddelen. Het maakt, dat een boterham bijna 2 gram suiker bevat. Een paar boterhammen per dag levert dan snel aardig wat suiker op.
Peulvruchten en aardappelen in gedroogde/verse variant is uiteraard een goede aanbeveling. Helaas is de werkelijkheid ietsje anders. Aardappelen worden vooral kant en klaar, voorgekookt en gebakken ingekocht, en peulvruchten in blik en pot ( bruine bonen, linzen) En laat in al deze producten nu suiker, suiker en nog eens suiker verstopt zitten.

GROEP 3: ZUIVEL, VLEES/VLEESWAREN, VIS EN VLEESVERVANGERS

Zuivel hebben we nodig, zuivel hebben we helemaal niet nodig…het blijft een discussie. Ondertussen zijn er steeds meer gevallen van koemelk-intoleranten bekend. Je kunt je afvragen hoe dat komt, maar het VC doet dit niet. Zij adviseren steevast iedere dag glazen melk te drinken. Of andere zuivelproducten als kwark, yoghurt en kaas. Als deze zuivel nog zo vers van de boer richting winkels zou komen, hebben ze een punt. Maar er zitten grote fabrieken tussen, die er van alles aan veranderen en vooral in stoppen. Suiker ja. En suiker. En suiker. Onlangs heeft een onderzoek van het wetenschappelijk magazine Quest uitgewezen, dat niet in snoep en taart en koek en frisdranken de meeste suikers zitten verscholen, maar in zuivel. Het is vrij lastig om zuivelproducten te vinden die geen suikers bevatten ( apart van nature aanwezige melksuikers) Zelfs “ naturel” zuivelproducten bevatten toevoegingen. Stiekem krijgen we zo erg veel suikers binnen.
Vlees…het ene vleesschandaal volgt de ander op. Er wordt erg veel geknoeid met vlees in de vlees-industrie. Plofkipje hier, runderbiefstuk wat paardenvlees blijkt te zijn daar, het houdt niet op. Maar vooral worden er erg veel hormonen, en jawel, suikers in gestopt. Als we alleen al naar vleeswaren kijken ( ook vers gesneden) bevatten 9 van de 10 soorten suiker, meestal vermomd in dextrose en maltodextrine. Want we lezen niet graag “ suiker” als we kijken naar de ingrediëntenlijst van een pakje ham.
Vis wat we kunnen kopen in supermarkten, hetzelfde verhaal. Een pakje “ verse” zalm bevat ook suikers en tal van zuurteregelaars als melkzuur.
Een vers stukje vis kun je het beste kopen bij een echte vis-speciaalzaak. Daar kun je echt verse vis kopen.
Vleesvervangers…leuk bedacht. Maar vleesvervangers zijn 9 van de 10 keer nog ongezonder/slechter dan vlees. Voorgebakken, voorbewerkt, en om wat kraak en smaak te geven vol gepropt met suiker en E nummers. Een vegetarische hamburger zit vol met dextrose en gebrande suiker. Wat al snel per hamburger zo’n 3 gram suiker geeft.

GROEP 4: OLIE EN VETTEN

Het VC adviseert ons halvarine op ons brood te smeren. Dit vooral, omdat het minder vetten bevat, en meer vitamine D bevat dan roomboter. Net als margarine is het nep-boter. Uiteraard moeten we geen hompen ( biologische) roomboter dagelijks naar binnen werken, maar we kunnen dit gerust dagelijks op ons brood smeren. Het klopt, dat in roomboter minder vitamine D zit dan in halvarine en margarine, waaraan dit is toegevoegd. Je moet inderdaad wel opletten dat je voldoende vitamine D binnen krijgt. Dit kan via supplementen. Je mijdt in elk geval de additieven die er aan halvarine en margarine wordt toegevoegd.
Als je goede, biologische ( kokos en/of olijf) olie kiest, en dit ook niet te guitig gebruikt, past dit inderdaad prima in een gezonde schijf van vijf.
GROEP 5: VOCHT

Het VC adviseert water, thee koffie en vruchtensappen in de suikerschijf van vijf. De eerste twee, water en thee, daar kan niets op tegen zijn. Koffie en vruchtensappen/dranken zijn een ander verhaal. Koffie wordt niet vaak zwart gedronken, en ook is koffie niet altijd meukvrij. Zeker de instant koffiezakjes zijn “ loaded” met suiker.
Vocht hebben we nodig, iedere dag. Het is een zeer essentieel onderdeel voor tal van processen in ons lichaam, zoals de opname van voedingsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen. Water en ( groene) thee ( uiteraard zonder suiker en andere toevoegingen) zijn perfecte bronnen.
Vruchtensappen, ook vers uitgeperst, zitten vol suikers. Als je een stuk fruit intact ( met schil) opeet, kom je ook aan voldoende vocht, terwijl je ook nog een graantje vezels, vitaminen en mineralen meepikt. Vruchtensap aanbevelen in een schijf van vijf vind ik persoonlijk onacceptabel. In sommige gevallen is zelfs frisdrank nog gezonder! Kijk voor voorbeelden aan suikers in vruchtensappen ook hier.

 

VERKEERD BEELD

Als we naar de huidige schijf van vijf kijken, zien we afbeeldingen van vooral vers en intact gelaten voedingsmiddelen. Hierboven heb je kunnen lezen dat de werkelijkheid anders is, omdat het anders ( kant en klaar) aan ons wordt aangeboden. Natuurlijk kiezen we zo nu en dan heus nog voor verse groente en ook fruit wordt nog vrij vaak intact en vers ingekocht. Maar ook op dat gebied lijkt het kant en klaar tijdperk een inhaalslag te maken door tal van sappen, smoothies en andere grappen vol suikers de markt in te drukken.
Het zou nuttig zijn om de schijf van vijf aan te passen. Daarin vooral ook naar voren brengen, dat we moeten kiezen voor vers en intact. Biologisch en onbespoten. GMO vrij en suikervrij. Als deze ( wat mij betreft kleine veranderingen met een zeer groot effect) veranderingen al worden aangebracht, eten/drinken we sowieso al gevarieerder, en nooit teveel, omdat echt en vers intact voedsel VULT. Als we worden geadviseerd om biologisch intact gelaten vlees te kiezen zonder hormonen, eten we ook minder verzadigd vet. Als we worden aangemoedigd alles zoveel mogelijk zelf te maken, krijgen we automatisch meer voedingsstoffen binnen via natuurvoeding. Als we worden aangemoedigd de pakjes, zakjes, potjes, blikjes, tubes en plastic flessen te mijden en te kiezen voor puur, zuiver, en natuurlijk, zou het ons per dag zo’n vijf/tien suikerklontjes kunnen schelen. Of meer.

Ik vrees dat dit er niet in gaat zitten. Het VC zal dan niet kunnen bestaan, zo zonder al zijn sponsors…..

Meer lezen?

Alles over suiker
Meuk top 10
Do the puree
Peulvruchten
Vleesvervangers
Alles over koffie

Brood…nodig?

 

diksap…gezond?

“ …Ik geef mijn kroost gezonde drank, ik gebruik namelijk diksap! “
Deze kreet hoor en lees ik ontzettend vaak om mij heen. Veel mensen zijn overtuigd van het feit dat diksap vele malen gezonder is dan gewone sapjes, frisdrankjes en limonade. Is dit wel zo? Lees verder

review Magimix pâtissier

Al jaren heb ik een Magimix 4200 XL keukenmachine. Ik heb naast mijn eigen handen, en een oude handmixer geen andere apparaten in huis. Dit is overbodig, omdat de Magimix een ware alleskunner is. Sinds dat de nieuwste Magimix is verschenen, de pâtissier, ben ik flink gaan sparen. Dit prachtige apparaat heeft vanaf het moment dat ik hem zag, mijn hart gestolen. Voor een homemady is zo’n alleskunner een waar geschenk in de keuken.
Omdat ik wist hoe handig de apparaten van Magimix zijn in gebruik, en ik graag een ander apparaat wilde met een hoger vermogen, zette ik mijn pijlen op de nieuwe Magimix. Eindelijk, na maanden en maanden sparen ( veel via Marktplaats verkocht! 🙂 ) en wat lieve sponsoring van wat mensen om mij heen, kon ik mijn nieuwste “ speeltje” in de keuken aanschaffen.
Lees mijn review!

IMG_7389

WAT IS HET?

De nieuwste Magimix is een luxere, uitgebreidere variant op de Magimix 5200 XL. Het is speciaal ontworpen voor de homemady, die thuis ook graag brood bakt. Het apparaat is naast de gebruikelijke kunststof kommen, voorzien van een roestvrij stalen mengkom, met een roestvrij stalen deeghaak. Deze kom kan maar liefst 4,9 liter verwerken, en kneedt bijvoorbeeld 1,4 kilogram brooddeeg in één minuut klaar. Het kan ook taartdeeg aan tot 1,8 liter.

IMG_7391
De pâtissier heeft een grotere kunststof mengkom, waar 3,6 liter in kan worden verwerkt. Ook heeft het een krachtiger motor: de inductiemotor heeft een vermogen van 1500 W. Ter vergelijking: de 5200 XL heeft een vermogen van 1,100 W en de 4200 XL ( mijn voorganger) een vermogen van 950 W. Alleen al om deze reden wilde ik deze machine erg graag hebben. Bij mijn dagelijkse gebruik van de 4200 XL merkte ik vaak, dat ik nét even dat extra zetje miste. Ik maak bijvoorbeeld mijn eigen noten-melen. Ik maal allerlei soorten noten fijn in de Magimix, en soms had de 4200 XL daar wat meer moeite mee.
Uiteraard is het ook een plaatje om te zien en zal het je keuken absoluut verrijken!

IMG_7530

Je krijgt er nogal wat bij geleverd. Wat krijg je allemaal?

 

– Een set van drie kunststof ( BPA vrij) mengkommen, van 1,2 liter, 2,6 liter en 3,6 liter
– Een RVS mengkom van 4,9 liter inhoud
– Een RVS kleedmes/ deeghaak
– Metalen mes, voor standaard gebruik
– een metalen kleedmes voor in de kleinere mengkommen te gebruiken
– Blendermix, om romige soepen en smoothies te maken
– Een pannenlikker
– Een kunststof eiwitklopper, waarmee je maar liefst 12 eiwitten kunt kloppen
– Een citruspers met twee maten kegels
– Een opbergdoos, met daarin verschillende RVS schijven:
– plakjesschijf 2 mm
– raspschijf 2 mm
– plakjesschijf 4 mm
– raspschijf 4 mm
– kunststof spatel
– twee receptenboekjes

IMG_7531

Naast al deze accessoires kun je ook nog accessoires bij bestellen. Zoals een pureerkit, waarmee je zeer gemakkelijk puree kunt maken, een blokjes/staafjeskit, waar je in no-time blokjes en reepjes kunt snijden uit groente en fruit ( bijvoorbeeld patatten snijden) en voor de RVS kom een bakkit, een bakvorm waar je alles in één keer kunt doen: kneden, laten rijzen en in de oven bakken. Ook kun je diverse schijven bestellen, zoals een plakjesschijf, raspschijf, en een juliënneschijf. Deze zijn een paar maten groter dan de schijven die standaard worden bijgeleverd.

IMG_7379

GEBRUIK

Om te beginnen ben ik het apparaat gaan testen op hoe snel het mijn noten, zaden en pitten fijn maalt. Wat meteen opviel, was het prettige van de grotere kom, ik kan nu veel meer in één keer vermalen. De meer krachtige motor is ook meteen merkbaar: in enkele seconden heb ik al een notenmeel. Daar deed de voorganger ( 4200 XL) toch nog ietsje langer over.

DSC_0447

 

Ik maak iedere dag een puree van verschillende gestoomde groenten en peulvruchten. Daar heeft deze alleskunner ook geen moeite mee. De pureekit heb je daar in principe niet voor nodig, want de standaard messen doen het werk net zo goed. Mijn puree’s komen er perfect glad uit.
Snijden en raspen gaat ook als een zonnetje met de bijgeleverde schijven. Ze zijn niet lastig om te demonteren, en met één druk op de knop heb je binnen enkele seconden een hele komkommer in flinterdunne mooie plakjes gesneden. Ik snij zelf handmatig vrijwel alles en gebruik deze schijven zelden. Maar zeker als je snel een grote hoeveelheid moet snijden is dit een uitkomst.

Sapjes persen gaat ook zeer gemakkelijk met de citruspers. De sapcentrifuge daarentegen vond ik minder succesvol. De kegels lieten erg veel vruchtvlees achter wat je er erg moeilijk uit kreeg. Ik kreeg zelfs niet al het vruchtvlees uit de kegel. Dit vond ik wel een nadeel.

IMG_7536

Het kneden van deeg in de RVS kom is een fluitje van een cent. Ik was er eerlijk gezegd nogal sceptisch over want kom op: binnen één minuut een deeg gekneed hebben? Maar het is echt waar: binnen een minuut heb je al een stevige deegbal! Wat ik nog wel als tip mee wil geven: voeg liefst in één keer alle ingrediënten toe, voeg je steeds al draaiend wat toe, kan de onderste laag blijven plakken aan de kom, en moet je met een spatel eerst alles weer losmaken. De machine heeft één stand, het past zich volgens het boekje perfect aan op het product in de kom. Omdat het erg hard gaat, was ik hier ook nogal sceptisch over, maar het klopt: alles komt er perfect uit!

IMG_7535

Dan het eiwit kloppen. Het was even stoeien met de onderdelen. Je kunt de eiwitklopper enkel gebruiken in de RVS kom. Dit was ik niet gewoon, en probeerde de hulpstukken eerst in de kunststof kom uit, maar dat past niet. Gelukkig past alles perfect in de RVS kom. Ik heb zes eiwitten geklopt ( zie foto) waar ik al draaiend wat stevia en erythritol suiker aan toe heb toegevoegd. Na ongeveer 4/5 minuten draaien had ik een kom vol. Erg mooi stijf en stevig!

Het schoonmaken blijft ook met een Magimix een lastig klusje. Alhoewel ik zelf van mening ben, dat Magimix één van de meest gebruiksvriendelijke keukenmachines ter wereld zijn, ook in schoonmaak. Je spoelt de kom ( men) zeer gemakkelijk af onder de kraan, en zijn ook vrij snel droog. Wat ik zelf een nadeel vind, is dat het tussendeel van de kom en de greep erg lastig schoon is te krijgen. Ik heb hier al eens over gebeld naar Magimix en zij konden ook geen passend antwoord geven hoe dit schoon te maken, de greep is naar mijn weten niet los te maken van de kom. Ik heb het ook al eens geprobeerd met een tand raggertje, maar dit was geen succes. Daar zou nog wel wat op bedacht kunnen worden.
De messen zijn zeer gemakkelijk schoon te maken. De dop aan de bovenkant kun je verwijderen, zodat je erg gemakkelijk het binnenste gedeelte kunt reinigen.

IMG_7533
Ik maak dagelijks mijn eigen melk, van diverse soorten granen. Niet dat ik geen koemelk kan verdragen, want goddank kan ik dit prima, maar omdat ik dit verschrikkelijk lekker vind. Daarbij is een goede machine onmisbaar, de patissier voldoet prima aan mijn eisen. Het maalt de granen perfect fijn met het toegevoegde water waardoor ik meer melk uit de pulp kan drukken door de zeef. Door de krachtige motor heeft het zeer weinig nodig om het pulp zeer fijn te malen. Je kunt granen ook tot pap malen. Zelf proberen om melk te maken? Klik hier.

Vers fruit pureren gaat ook in een handomdraai. Ik gebruik in mijn recepten erg veel vers gepureerd fruit, die ik zo intact mogelijk ( in de schil) laat. Daar heeft de patissier geen enkele moeite mee. Zelfs grote stukken maalt hij in no-time fijn. Verse ananas pureert hij zo snel tot een verrukkelijke mousse, dat je je afvraagt waarom je zoiets nog in de winkel kant en klaar zou kopen!

WAT VIND IK VAN DE PATISSIER?

Ik vind het apparaat, als echte homemady, een waar genot in de keuken. Het neem lang niet zoveel ruimte in beslag als andere keukenapparaten die hetzelfde kunnen. Ook zijn de onderdelen/accessoires niet mega-groot, en handiger op te bergen. De patissier is een echte alleskunner en je hebt geen andere machines/ apparaten nodig als je de machine in je keuken hebt staan. Het maakt alle andere apparaten echt overbodig. Zelfs mijn oude handmixer!
( al kan ik hier nooit echt afstand van doen! 🙂 )

De enorme voordelen op een rij:

– Een alleskunner, dus geen andere apparaten nodig

– Neemt niet erg veel ruimte in beslag, en de onderdelen/accessoires zijn zeer eenvoudig op te bergen, ook makkelijk te hanteren.

– Het apparaat maakt erg weinig geluid, in vergelijking tot andere keuken apparaten. Muisstil is geen enkele machine, maar de Magimix is wel de meest ” stille” machine die ik tot nu toe ben tegen gekomen. Door de doppen aan de onderzijde blijft de machine zelfs op volle kracht op zijn plek staan.

– Schoonmaken is vrij gemakkelijk.

– Er zijn talloze onderdelen bij te bestellen. Voor iedereen is er dus wel een passend stuk.

– De machines zijn robuust: ze gaan jaren mee. Wel moet je, afhankelijk van het gebruik, af en toe een nieuwe standaard mes bestellen. Je kunt de messen wel laten slijpen, maar dit kost ongeveer hetzelfde als een nieuw mes.

– De pâtissier is prachtig om te zien. Het is daarom ook voor het oog een aanwinst in je keuken.

– De pâtissier kan grote hoeveelheden tegelijk verwerken. Dit maakt de machine ook zeer geschikt voor proffesionele doeleinden.

 

Magimix pâtissier, verkoopprijs: 799 euro. Verkrijgbaar bij o.a Kookpunt  te Rotterdam, waar ik hem kocht.
Meer informatie: www.magimix.nl

 

 

review Le creuset braadpan

Ben je een klein beetje thuis in de wereld van het bakken, braden en koken, dan komt de naam “ LE CREUSET” je vast bekend voor. Mensen die niet zoveel hebben met koken en bakken zullen de naam niet direct herkennen, maar wellicht al eens van hebben gehoord. Ik ben een groot fan van dit Franse pannen-merk. Alhoewel pannen-merk…inmiddels heeft Le creuset zijn assortiment zodanig uitgebreid dat we zelfs voor de mooiste bakvormen, drinkbekers, peper-zout molens, braadschalen, en zelfs fluitketels bij hen terecht kunnen. Ik spaar al jaren om een complete set bijeen te sprokkelen. Steeds als ik een pan aanschaf, moet ik even slikken, want spaargeld of niet, het blijven duizelingwekkende bedragen, maar dat is een zeer kort momentje. Daarna voel ik me zo blij als een kind die een lolly heeft gekocht. Ik heb er al jaren zo ontzettend veel plezier van en het is waar wat ze beweren over de pannen: ze zijn onverwoestbaar. Ook zijn ze in je keuken een prachtige blikvanger. Ik wordt steeds weer blij van het aanblik van mijn “ kruuset pannekkes” 🙂
Le creuset is niet zomaar een merk wat gietijzeren pannen maakt. Daar zit een heel verhaal achter, en iedere pan is bijzonder. Lees verder