Sushi maken…helemaal niet moeilijk!
Ik ben onlangs op avontuur gegaan in de Japanse keuken. Daarin valt nog erg veel te ontdekken. De Japanse keuken is behalve erg veelzijdig ook gezond, meestal rauw en er worden bijzondere ingrediënten gebruikt. Meest bekend is de sushi. Dit is in Nederland ook ongekend populair geworden de afgelopen drie jaar. Er zijn erg veel sushi-bars en restaurants, en we zien sushi ook steeds meer op de Hollandse keukentafel verschijnen tijdens het diner. Lees verder
Spread the word! De lekkerste spreads maak je zo!
We zien tegenwoordig steeds meer spreads en ander broodbeleg op de markt verschijnen. Kop en voorloper is nog steeds de bekende potten Sandwich spread van het merk Heinz. Afgelopen jaren zijn hier talloze smaken en varianten van bij gekomen. Helaas zijn al die spreads niet zo gezond als ze zich voordoen. Er zit erg veel suiker in en in sommige varianten vinden we naast suikers ook erg veel zout en andere rare additieven.
Ik maak al jaren mijn spreads zelf. Er is namelijk niets eenvoudiger dan dat. Bovendien kun je de complete regie in handen houden over wat erin gaat. Mijn basis ingrediënt is…..havermout. Als je een zak havermout in huis hebt, kun je al de lekkerste spreads maken ! Havermout is naast een zeer gezond en voedzaam voedingsmiddel een ideale gast om mee te kokkerellen. Het vervangt bijvoorbeeld bindmiddelen als eieren en maïzena. Het geeft alles een smeuïge touch, het geeft veel smaak en structuur. Het allergrootste voordeel naast de goede voedingswaarden is wel dat havermout ( ook biologisch/geheel glutenvrij) erg goedkoop is. Voor mensen die graag gezond willen leven maar een krap budget hebben is haver/havermout een perfecte basis in hun voedingspatroon.
Havermout is een geweldige basis voor spreads. Meer dan havermout, wat water, en wat lekkere kruiden en specerijen zijn in principe niet nodig. Maar je kunt er uiteraard een feest van maken! Dit doe ik dan ook dagelijks. Dit zorgt er ook meteen voor dan mijn spreads nooit gaan vervelen omdat iedere spread gemaakt met een ander soort kruid/specerij en groente weer totaal anders smaakt.
Waarom zelf maken?
Zoals eerder gezegd bevatten de vele spreads die we in de winkels kunnen kopen enorm veel onnodige additieven. Dit wordt gedaan om de spread verkoopbaar/houdbaar te houden voor massale verkopen. Het is echter vreselijk onnodig om de spread zo vol te stouwen met meuk, als je het zelf thuis ook binnen nog geen vijf minuutjes maakt.
De meeste spreads bestaan maar uit een klein beetje groente. De rest wordt opgevuld met suiker, zout en andere synthetische hulpstoffen. Dit geeft onbewust enorm veel suikers. Velen associeren groentespreads niet met suikers. Net als fruit een erg gezond imago heeft, heeft groente deze invloed ook op ons en maken fabrikanten hier misbruik van. Eigenlijk mag het geen ” groente” spread worden genoemd. Want qua groenten vinden we bar weinig terug.
Per 100 gram spread kun je al snel gemiddeld 13 gram suikers meehappen. Zo’n drie suikerklontjes. Dat is inderdaad erg veel…
Zelf maken is kinderspel
Het lijkt misschien wat ingewikkeld, zo’n spread zelf maken, maar zoals je eerder hebt kunnen lezen kun je met één basis al een heel eind uit de voeten. Deze basis is het gezonde havermout. Havermout heeft vele voordelen, naast alle gezonde voedingswaarden, het bindt en het geeft smaak en structuur. Havermout kan in één klap alle onnodige additieven vervangen. Zo kun je met havermout, een halve rode paprika en wat lekkere kruiden al een overheerlijke spread maken. De mogelijkheden zijn oneindig. Ik geef je hieronder een basis recept. Hieraan kun je zelf nog groente, kruiden, specerijen en vers fruit aan toevoegen. wat je maar wenst! Zolang je de basis volgt, valt er alles aan toe te voegen.
HET BASIS RECEPT:
( voor een grote glazen pot)
- 300 gram havermout ( droog)
- 275 ml water
- anderhalve eetlepel kruiden naar keuze
ZO MAAK JE HET:
Pureer alle ingrediënten in de keukenmachine tot een smeuïge massa. als de massa wat te droog blijft, ietsje extra water toevoegen. Is het juist te nat geworden, voeg er dan ( terwijl de machine draait) extra havermout aan toe tot de gewenste dikte is bereikt. Doe in de pot en bewaar in de koelkast ( koelkast deur) KLAAR!
Nu je de basis hebt, kun je er nog van alles aan toevoegen! Zoals:
- een halve rode paprika
- een rode rauwe biet
- allerlei gemengde groenten. Denk ook aan de kliekjes!
- een halve banaan
- ander lekker vers en intact biologisch fruit
- allerlei lekkere kruiden en specerijen
- augurkjes in stukjes erdoor geroerd
- pompoen
- peulvruchten
Een van mijn grote favorieten is dit recept:
Voeg aan het basisrecept een halve rode paprika, een halve rode rauwe biet, twee eetlepels kerrie Masala, en een halve banaan toe en maal tot een smeuïge massa. VERRASSEND LEKKER!
Wedden dat je kroost dit onweerstaanbaar lekker gaat vinden, deze haver-chocoladespread? Ook dit maak je in nog geen 5 minuten! Maal 300 gram havermout, 275 ml water, drie flinke eetlepels biologische magere cacaopoeder ( aan te raden, rauwe cacaopoeder is erg bitter van smaak waar kids niet erg op gesteld zijn 😉 ) en 10-12 druppels Greensweet-stevia chocoladedruppels in de keukenmachine tot een spread! Niet alleen heerlijk op brood, maar ook als vulling in tal van taarten en andere baksels!
DE ” vegan” spread-hype…..
Afgelopen twee jaar zagen we een opmerkelijke explosieve groei in zogenaamde ” veganistische spreads”. De markt lijkt inmiddels oververzadigd en we kunnen het zo gek niet bedenken, of er bestraat wel een veganistische soera van het één en ander. In DIT ARTIKEL vertel ik er alles over, en waarom het niet voor lief genomen moet worden. Veganisme heeft een gezond imago, maar wordt momenteel vreselijk misbruikt en uitgemolken door de voedsel en levensmiddelen industrie. Alles lijkt gezond en lekker, maar de werkelijkheid is vaak anders. Zo worden in basis erg veel harde ” lege” vetten gebruikt als kokosolie en zonnebloem olie. Beiden erg goedkope 100% plantaardige bewerkte industriële vetten, die niet er gezond voor ons zijn. Inhoudelijk stellen vrijwel al deze spreads dan ook niets voor, het is bovendien schrikbarend duur.
Naast vetten kunnen deze spreads ENORM VEEL zout bevatten. Dit kan soms tot schrikbarende percentages oplopen, terwijl we al meer dan genoeg zout uit ons dagelijks voedsel binnen krijgen. Het grappige is, dat we deze spreads, net als andere spreads, heel makkelijk en snel ZELF kunnen maken. Je scoort daar bonuspunten mee:
- het is stukken goedkoper
- het is stukken gezonder
- het is 10 x lekkerder
- het helpt om voedselverspilling tegen te gaan, omdat je mooi al je restjes op kunt maken
Al met al dus een heel erg goed idee, om ze voortaan zelf te gaan maken. Ook dit is werkelijk kinderspel. Ik gebruik meestal mijn left-overs aan groente en fruit, waaraan ik dan zaken als lekkere kruiden en specerijen aan toevoeg. Om een stevige spread te verkrijgen kun je bijvoorbeeld tofu, havermout , amandel meel of bak-bananenmeel toevoegen, maar meestal is dat niet eens nodig. Ik gebruik zelf liefst een stukje tofu. Dit bindt en maakt de spread extra romig.
Om je een voorbeeld te geven, heb ik een groente spread gemaakt. Je mengt 200 gram tofu, vier eetlepels kerriepoeder, een eetlepel komijnpoeder, een snufje Keltisch zeezout en gekookte groente ( wat je over hebt, in dit geval heb ik wat spruiten, een prei en spinazie gebruikt, maar je kunt iedere gewenste groente gebruiken ) in de blender tot een romige massa, en….klaar is je spread!
Je kunt de spread gebruiken en bewaren zoals je gewend bent met kant-en-klare spread.
Plastic om ….en IN ons voedsel?
Alhoewel ik meest biologisch inkoop, moet ik ook op de kleintjes letten, en koop daarom ook wel eens niet-biologische groenten. Vooral broccoli. Deze is biologisch soms drie keer duurder. Aangezien broccoli bijna dagelijks op mijn menu staat, wil het voorkomen dat ik broccoli in de supermarkt koop. Deze zitten verpakt in een strak stukje plastic. Dit geeft vaak irritaties. Het plastic zit vaak zo strak om de steel gewikkeld dat er niets anders op zit dan de steel met plastic en al door te snijden om zo het plastic te kunnen verwijderen.
Onlangs kocht ik weer een stronk broccoli in een supermarkt. Toen ik het plastic verwijderde, ontdekte ik tot mijn verbazing dat diep in de rozen van de broccoli een stuk plastic vast zat gewikkeld aan de stelen. Dit viel niet indirect op, pas bij het snijden ontdekte ik het plastic binnen in.
Dit kan natuurlijk gebeuren, maar het zette mij wel weer eens opnieuw aan het denken. Wat doet al die verpakkingsmaterialen werkelijk met onze gezondheid? Lees verder
Yakon siroop maken
Over yakon heb ik al erg veel geschreven. Wil je meer informatie? Klik hier. Klik hier, om naar het artikel te gaan over yakonsiroop. Als je beide artikelen hebt gelezen, zul je begrijpen hoe bijzonder en gezond deze knol is. In Nederland is hij onbekend en daarom onbemind. Je kunt de knollen dan ook erg moeilijk kopen. Sommige biowinkels verkopen yakon knollen in bakken met aarde. Dit moet, omdat de knol niet van droogte houdt en zich het beste kan bewaren in de aarde. Mocht je yakon toch ergens kunnen vinden, bewaar deze dan in een bak met aarde,
Sinds kort verbouwt Jouke Berg van www.moringasfinest.nl ook yakon. Het was zijn eerste experiment en de knollen groeien zeer goed. Ik kreeg onlangs een mega doos vol knollen! Daar was ik erg blij mee, want het staat al heel erg lang op mijn wensenlijst om iets met yakon knollen te gaan doen. Zoals je eerder in mijn artikelen hebt kunnen lezen kunnen yakon knollen perfecte suikervervangers zijn. Je kunt de siroop bijvoorbeeld als zoetmiddel gebruiken in tal van recepten waar bijvoorbeeld honing of agave wordt gevraagd. Aangezien ik nooit met deze zogenaamde suiker-suikervervangers ( want het blijft gewoon suiker) werk, ben ik al een poosje bezig om een perfecte vervangers te ontwikkelen. Yakon knollen lijken daarvoor de perfecte kandidaten. Toen ik de knollen kreeg, ben ik dan ook direct aan de slag gegaan. En met resultaat! Lees hier hoe je zeer eenvoudig zelf yakon siroop maakt!
Het is belangrijk, dat je de knollen goed afspoelt. Er kan flink wat aarde aan zitten. Droog ze met wat keukenpapier en snij de vervolgens in stukken. Je kunt de schil erom laten zitten, maar deze zijn nogal bitter door de tannines .Je kunt ze dan ook het beste schoon schrapen. met een dunschiller lukt dit perfect. Het is meest handig, om een slowjuicer te gebruiken om het sap uit te persen. Je kunt de knollen ook in een goede keukenmachine blenden, maar dit geeft een minder goed resultaat. De slowjuicer perst het sap er echt goed uit. Ik haalde uit ongeveer twee kilo yakon een liter sap.
Het sap doe je vervolgens in een ( liefst gietijzeren) pan. Breng deze aan de kook, en zodra het kookt, het vuur laag zetten. Doe de deksel op de pan en laat dit op laag vuur ongeveer drie uur indikken. Het sap verkleurt bijna zwart. Als de massa goed is verkleurd en ietsje stroperig van de lepel af glijdt, is de siroop klaar. Zeef de siroop en laat goed afkoelen. Daarna bewaren in de koelkast.
WAT KUN JE ERMEE?
Met siroop kun je ontzettend veel. Je kunt het verdunnen tot een drank, toevoegen aan baksels om te zoeten, door desserts, over pannenkoeken, De yakon siroop is licht zoet van smaak. Wil je het iets zoeter? Dan kun je er enkele druppels stevia aan toevoegen. Yakon knollen kun je rauw ( geraspt) verwerken door salades en andere gerechten. Geschild en gekookt kun je ze ter vervanging gebruiken voor de aardappel.
Je kunt yakon knollen direct bestellen via www.moringas finest. Klik hier om direct naar de bestelpagina te gaan.
Avocado olie…de gezondste onbekende!
Als iets vreselijk trendy en hip is, krijgt het erg veel media-aandacht. Dit resulteert in ontelbare artikelen op internet, ieder artikel nog lovender dan de ander. In deze artikelen wordt altijd geschreven over de gezonde voordelen en het betreft altijd de producten in pure vorm. Honing is daar een goed voorbeeld van. De vele lovende artikelen over honing gaan over rauwe, koud geslingerde honing van streek imkers, die er eigenlijk bijna niet meer zijn in Nederland. Door deze lovende verhalen zijn we massaal honing in gaan kopen als de gezonde suikervervanger. Vrijwel alle honing die wij hier in de winkel kunnen kopen is echter afkomstig uit het buitenland. Dit gaat ten koste van de voedingswaarde. Om de honing in vaten te transporteren, wordt honing meestal al direct verhit om kristallisering tijdens het vervoeren tegen te gaan. Aangekomen in de fabriek wordt het verder verhit. Dit zorgt voor een versuikering waardoor honing net zo schadelijk wordt als gewone suiker. Door de lovende artikelen over “ echte” honing zien we alle honing als gezond en voedzaam. Terwijl dit van geen kanten klopt. Lees verder