Zelf pure extracten maken…kinderlijk eenvoudig!

Als je op zoek gaat naar een extract, om bijvoorbeeld je taart, gebak en cake heerlijk op een bepaalde smaak te brengen, belandt je al snel bij de bakproducten in de supermarkt. Je kunt ze ook vinden in bak-speciaalzaken of via internet. Deze extracten bevatten naast een flinke lading suikers ook erg veel kunstmatige hulpstoffen. De smaken worden vrijwel altijd nagebootst met kunstmatig nagemaakte kleur/geur en smaakstoffen. Als je leest in dit artikel, hoe kinderlijk eenvoudig het is om zelf extracten te maken van echt pure ingrediënten, loop je voortaan deze schappen lachend voorbij.  Lees verder

Review MontAna slowjuicer PR-179S

Slowjuicers, sapcentrifuges, Versapersen….het gaat allemaal zo’n beetje mijn deur voorbij. Dit komt, omdat ik geen echte fan ben van sapjes. Inmiddels wordt gelukkig steeds bekender dat de huidige smoothie en sapjes-trend niet zo onschuldig is als het lijkt. En deze zelf in elkaar gedraaide drankjes enorme hoeveelheden suikers kunnen bevatten, wat niet alleen nadelig is voor ons lichaam, maar ook voor ons gebit. Natuurlijk zijn niet alle te maken smoothies en sapjes zo ongezond. Ik heb het haarfijn beschreven in dit artikel.  Lees verder

Vleesvervanging….ongezonder dan vlees?

Dankzij de gezonde trends zijn bepaalde voedingsmiddelen die al jarenlang bestaan maar nooit eerder zijn opgemerkt, afgestoft en uit het verdom-hoekje gehaald. Vleesvervangers zijn hier een goed voorbeeld van. Ik ben al bijna dertig jaar vegetariër. Ik eet geen vlees en dierlijke vetten, maar wel eieren en zuivel. Over de dertig jaar heb ik heel veel veranderingen doorlopen in de wereld van vleesvervanging. Nog geen vijftien jaar geleden konden we vooral terecht bij de “ reform-winkel” voor onze vleesvervanging. Deze bestonden vaak uit blokken tofu, lappen seitan en blokken tempeh. Er werden ook blikjes soja-knakworsten verkocht. Maar daar hield het assortiment wel zo’n beetje op, en er waren zeker geen kant-en-klare varianten op gewoon vlees vindbaar. In de supermarkt was er nauwelijks tot niets verkrijgbaar. Totdat grootgrutter AH besloot om een voorzichtig assortiment aan te voeren, onder de naam “ Tivall”. Dit was min of meer het startshot voor meer supermarkten en fabrikanten om talloze burgers, gehakt, rookworsten en zelfs kebab aan te bieden. Deze producten namen echter pas een vliegende start na jaren in een klein hoekje in het koelschap te hebben gelegen. Dankzij de vlees-boycot en de schandalen in en rondom de vleesindustrie zijn steeds meer consumenten gaan grijpen naar vleesvervangers. Ook wordt gedacht dat dit veel gezonder is dan al dat met hormonen en water volgespoten vlees wat we in de supermarkt kunnen kopen. Maar is dit wel zo? Lees verder

Sulfiet …niet zo onschuldig

Ik heb afgelopen tijd opvallend veel meldingen ontvangen over sulfiet-intoleranties. Steeds meer mensen lijken hiermee te worden geconfronteerd. En ontdekken ook dat sulfiet in meer producten zit dan gedacht. Bekend is dat er sulfiet wordt gebruikt in wijn. Maar wat is het nu eigenlijk? En…waar vinden we het in? Lees verder

Piccalilly maak je gewoon zelf!

Ik ben dol op piccalilly. Als kind at ik het erg veel bij de warme maaltijd. Piccalilly smaakt eigenlijk overal heerlijk bij. Het is een heerlijke smaakmaker. Piccalilly is niet overal zo bekend. In Nederland en België wel, maar omringde landen kennen het soms niet eens. In België wordt het PICKLES genoemd. Piccalilly wordt inmiddels in heel veel varianten op de markt gebracht. De basis bestaat uit o.a mosterd, augurk, zilverui, en bloemkool. Maar er zijn dus erg veel varianten.

ahi_434d50323332353132_1_lowres_jpg

meuk

De kant en klare potjes die we in de supermarkt kunnen kopen zijn helaas niet zo gezond. Er worden erg veel additieven en suikers toegevoegd, en zelfs kunstmatige zoetstoffen om de smaken zeer te versterken. De basisgrondstoffen zijn zeer goedkoop voor fabrikanten en met wat smaakversterkers is het mogelijk om een zeer goedkoop te maken product te produceren, wat veel winst oplevert. Wat vinden we in een gemiddelde pot piccalilly?

Ingrediënten: water, groente (17% augurk, 4% zilverui, 3% wortel, 2,5% bloemkool), mosterd (water, MOSTERDzaad, natuurazijn zout, specerijen), suiker, maïszetmeel, natuurazijn, TARWEzetmeel, zout, voedingszuur (azijnzuur), zonnebloemolie, kurkuma, natuurlijk aroma (TARWE), kleurstof (E101), zoetstof (saccharine), conserveermiddel [E223 (SULFIET)].

Zoals je ziet zitten er erg veel additieven in die helemaal niet nodig zijn om een echt lekkere piccalilly te maken. Per 100 gram hap je 5,5 gram suikers mee. Kortom, ik zeg:

15232126_10211719151794494_4240571700412266674_n

Zeker, als je kijkt, hoe kinderlijk eenvoudig het is om het zelf te maken. Je bent niet alleen gezonder uit, het smaakt allemaal veel lekkerder! Zoals piccalilly ECHT hoort te smaken…Probeer het zelf maar! Dit zeer simpele recept geeft een bomvolle pot in nog geen 20 minuutjes!

sam_8994

Dit heb je nodig:

  • 100 gram wortel, zeer fijn gesneden
  • 100 gram bladpeterselie, fijn geknipt
  • een halve prei, in ringetjes, fijn gesnipperd
  • drie augurken, in kleine blokjes gesneden
  • 100 gram kort gekookte bloemkool, in stukjes gesneden
  • enkele zilveruitjes ( optioneel)
  • drie eetlepels Moos favorites biologische erythritol 
  • twee scheutjes bruine rijstazijn of natuurazijn
  • twee eetlepels kerrie masala
  • een theelepel mosterdpoeder of zaad
  • een flinke eetlepel kurkuma
  • drie flinke eetlepels arrowroot of biologische maïzena + 25 ml water

 

sam_8991

Zo maak je het:

Laat in een pan met dikke bodem ( liefst gietijzer) een zeer klein klontje kokosolie ( circa half theelepeltje) of een half theelepeltje avocado olie smelten op middelhoog vuur. Voeg de augurk en groente toe en roer 5 minuten door. Voeg de kruiden en stevia toe en hussel opnieuw door. Maak een papje van de arrowroot met het water en voeg deze toe aan het mengsel in de pan. Blijf roeren tot de massa is ingedikt.

sam_8995

Je kunt ervoor kiezen de piccalilly grof van structuur te houden. Maar je kunt het ook licht pureren met de staafmixer zodat de piccalilly meer smeuïg van structuur wordt. ( zie foto’s)

sam_8996

Bewaar de piccalilly in een goed afsluitbare pot in de koelkast.