Hoeveel? ZOVEEL!

Eerder heb je in mijn artikel “ kindervoeding…de boosdoeners” kunnen lezen hoeveel suiker er omgaat in voeding gericht op kinderen. Met name de zuiveldranken en sapjes, ( fris) drankjes zijn echte suikerbommen, zonder dat ouders zich daar zo van bewust zijn. Dat onbewust-zijn is ook de crux, en de gouden ticket voor fabrikanten om hun suiker-meuk te verkopen. Omdat velen denken dat het allemaal vast meevalt, of zich daadwerkelijk gewoonweg totaal niet bewust zijn van het feit dat er in al die drankjes en sapjes ook suiker zit, worden deze producten dagelijks massaal ingekocht en meegegeven naar school of snel in een kinderhand gedrukt. Wat als men dit nu wel eens zou weten?

Wat als de consument wordt geconfronteerd met de hoeveelheden suiker in al deze meuk? Als zij letterlijk onder ogen zien hoeveel suikerklontjes hun kroost per pakje, flesje, knijpzakje of blikje binnen krijgen? Ik bedacht daarom een lijst van alle populaire drankjes met hun suikerklontjes. Misschien maakt deze lijst het wat duidelijker voor iedereen, dat het niet meevalt. Dat het zorgwekkend is te noemen. En waaraan wij onze kinderen dagelijks blootstellen zonder dat we dat beseffen.

De suikerklontjes zijn berekend per gemiddeld suikerklontje van 4 gram suiker per klontje. Ik reken ook per product de fruitsuikers mee, dit is even zo goed suiker, wat in ons lichaam ook als suiker wordt verwerkt/gebruikt. Bovendien zijn de fruitsuikers gebruikt in al deze producten bewerkt. En alle eventuele voedingswaarden die er nog in kunnen blijven zitten met een afzonderlijk bewerkingsproces, zijn daarmee ook vaker wel dan niet compleet verdwenen. Afzonderlijke bewerkingsprocessen kosten extra geld. Iets wat een fabrikant, zeker grotere jongens, liever niet doen.De fabrikanten die dit wel doen zijn op één hand te tellen. Indien het geval: dit merk je ook meteen in voedingswaarden en suiker-gehaltes. De aantallen zijn berekend per glas of pakje van 250 ml, indien anders vermeld. Vermelde aantallen zijn gemiddeld.
ZUIVELDRANKJES

Fristi, rood fruit 4 suikerklontjes per glas/pakje
Bibaboerderij-kwarksticks anderhalf suikerklontje per stick
Tjolk,chocoladesmaak 4 suikerklontjes per glas/pakje
Chocomel,original 5 suikerklontjes per glas/pakje
Yogho yogho framboos 5 suikerklontjes per glas/pakje
Yokidrink banaan 5 suikerklontjes per glas/pakje
Yahoo drink,aardbei 5 suikerklontjes per glas/pakje
Milk and fruit, banaan 6 suikerklontjes
Optimel drink,framboos anderhalf suikerklontje (gezoet met chemische kunstmatige zoetstof sucralose)
AH aardbei-yoghurtdrink 6 suikerklontjes per glas/pakje
Danoontje aardbei (knijpzakje) drie suikerklontjes per zakje
Alpo drink,vanille drie en half suikerklontje per glas/pakje
Lidl Milbona aardbei drink 5 suikerklontjes per pakje

SAPJES

Wicky, aardbei 4 suikerklontjes per glas/pakje
Taksi, sinaasappel 4 suikerklontjes per glas/pakje
Appelsientje “ kidz” aardbei 4 suikerklontjes per glas/pakje
Roosvicé boomfruit drie en half suikerklontjes per pakje
Djoezz tropische vruchten 5 suikerklontjes per glas/pakje
Raak kinderfruit 4 suikerklontjes per flesje
Appelsientje dubbeldrank 4 suikerklontjes per pakje
Appelsientje Multi vitamine appel-peer vier en half suikerklontje per glas
Appelsientje sinaasappelsap vier en half suikerklontje per glas
Appelsientje appelsap vijf en half suikerklontje per glas
Capri-Sun ( knijpzakje) kers 6 suikerklontjes per pakje
Robinsons groot shoot 7 suikerklontjes per flesje
Minute maid orange 10 suikerklontjes per blikje
Roosvicé multivit kiwi/sinaasappel vijf suikerklontjes per pakje
Dubbel frisss,appel/perzik drie en half suikerklontjes per pakje

OVERIGE DRANKJES

Sisi no bubbles 4 suikerklontjes per glas
Blikje Coca-cola 9 suikerklontjes per blik
AA-drink sinaasappel 18 suikerklontjes per flesje
Energy drink 5/6 suikerklontjes per blikje
Fanta orange 5 suikerklontjes per glas
Dr.Pepper zes en halve suikerklontjes per glas
Lipton icetea 2 en halve suikerklontjes per glas
Sprite 4 suikerklontjes per glas
Schweppes bitter lemon 7 suikerklontjes per glas
Fernandez green punch 8 suikerklontjes per glas
Aquarius orange 4 suikerklontjes per glas
Raak kindercola drie suikerklontjes per glas
Raak Kinder power (wat the f…???energydrankjes voor kinderen?) 3 suikerklontjes per glas
Raak gazeuze framboos anderhalf suikerklontje per glas
Seven-up 5 suikerklontjes per glas
Sourcy vitamin water 3 suikerklontjes per glas
Spa fruit koolzuurvrij,kers/appel vijf en half suikerklontjes per glas
Spa citroen 6 suikerklontjes per glas

MELKVERVANGERS

Alpro sojadrink “complete care” anderhalf suikerklontje per glas
Alpro rijstemelk 3 suikerklontjes per glas
Alpro kokosdrink original 1 suikerklontje per glas
Alpro havermelk “ oat” twee en half suikerklontjes per glas
Alpro coconut/almond drink anderhalf suikerklontje per glas
Alpro almond amandelmelk twee en half suikerklontjes per glas
Alpro hazelnootmelk twee en half suikerklontjes per glas
Rice dream original + calcium twee en half suikerklontjes per glas
Provamel natural sojamelk drie kwart theelepel suiker per glas
Provamel calcium sojamelk 2 suikerklontjes per glas
Alpro sojamelk light 1 suikerklontje per pakje

LIGHT/ZONDER SUIKER
(vrijwel allen gezoet met chemische kunstmatige zoetstoffen)

Roosvicé 50/50 bosfruit twee en half suikerklontjes per pakje
Spa fruit koolzuurvrij light,citroen/limoen 1 suikerklontje per glas
Spa orange een half suikerklontje per glas
Roosvicé multiunit light anderhalf suikerklontje per pakje
Dubbel frisss light,appel/perzik 2 suikerklontjes per pakje

SIROPEN
Siropen kunnen we ook wel “ suikerwater” noemen. Inmiddels zijn er vele varianten op de markt verschenen, van “ light” tot biologisch. Light-siropen zijn gezoet met chemische kunstmatige zoetstoffen en ook bevatten sommige varianten even zo goed suiker. Het enige “ voordeel” wat light kan opleveren zijn minder calorieën als reguliere siropen, maar verder is het een “ water-naar-de-zee-dragen” verhaal omdat je je kind blootstelt aan kunstmatige chemische ellende.
Meer over limonadesiropen kun je hier lezen:

Limonadesiroop…suikerbomen in een glas?

Frisdrank…niet zo onschuldig

Natuurlijke suikervervangers
WAT DAN WEL?
Blijft de ham-vraag over: wat kunnen we dan wel geven met een gerust hart? Allereerst staat daar uiteraard : water en thee. Het is zeker in de eerste jaren van het kind nog niet al te problematisch om dit aan te wennen/leren. Het wordt echter wel problematisch als het kind sociale contacten gaat opdoen en wordt blootgesteld aan de versuikerde wereld. Op school, buiten spelend, bij sportclubs, overal komen kinderen elkaar tegen en zien ze van elkaar wat het eet/drinkt. En willen ze er vaak graag bij horen, niet uit de groep vallen. De stap van water en thee  naar suikerhoudende drankjes is dan snel gemaakt en wil het kind ook graag frisdrankjes en andere hippe meuk uit de supermarkt. Om als ouder dan nog standvastig te blijven is vandaag de dag echt een enorme opgave. Enkele tips:

Probeer zoveel mogelijk zelf na te maken.Bewaar “ meuk-verpakkingen” van bijvoorbeeld flesjes en pakjes frisdrank en vul deze opnieuw met je eigen homemade drankjes. Vaak merken kinderen daar niets van, omdat het vaak gaat om het “ meedoen met de rest” dan smaak, alhoewel het uiteraard wel enigszins ergens naar moet smaken.

Cool bear limonadesiroop. Het is wat mij betreft het beste alternatief verkrijgbaar in de winkels. Meer over cool bear kun je hier lezen.

Confronteer het kind zo vroeg mogelijk met de gezondheid-gevaren van de overconsumptie van suiker. Probeer dit ook kenbaar te maken in de nabije omgeving van het kind. Scholen bijvoorbeeld erop attenderen dat het belangrijk is om hier al vroeg goede educatie over te geven in klassen. Maak het niet te obsessief: benader kinderen in hun belevingswereld en dring zeker niets op.

Geef zoveel als mogelijk intact gelaten vers biologisch fruit mee naar school. Fruit is gelukkig nog enigszins geaccepteerd op schoolpleinen. Geef bijvoorbeeld ook eens een smoothie mee naar school, wat je “ verstopt” in een leeg frisdrank flesje. Het kind zal het niet minder lekker vinden en niemand zal er wat van merken als het kind gezonde smoothie drinkt i.p.v mierzoete sapjes en drankjes.

Meer gezonde tips voor drankjes vind je hier

Tot slot:
Hou het ontspannen. Zowel een kind als een ouder is er niet bij gebaat als iedere dag drinken een ware strijd wordt. Breng zeer geleidelijk veranderingen in. Laat het kind wennen aan nieuwe ( andere en natuurlijke) smaken. Geef het tijd.

Verborgen suikers, onbewuste suikers… waar zitten ze in?

Dat er in vrijwel alle ( ongeveer 20.000) producten verkrijgbaar in de supermarkt wel een vorm van suiker zit, heb je meerdere malen kunnen lezen in één van mijn blogs/artikelen. Heb je deze gemist? Klik op “blogs” en/of “ meukvrij ABC” om alle informatie terug te lezen. We worden ons gelukkig steeds meer bewust van de soms schrikbarende hoeveelheden suikers in ons dagelijks voedsel. Deze zogenoemde verborgen suikers zijn werkelijk overal. Echter bestaat er inmiddels een ander fenomeen: de onbewuste suiker. Lees verder

Grootste meuk-onzin top 10

Alhoewel we zeker afgelopen twee/drie jaar steeds bewuster zijn geworden van wat we werkelijk naar binnen proppen, zijn we er nog lang niet. We zijn nog altijd té goed gelovig,  vertrouwen nog té blind op wat fabrikanten ons willen doen laten geloven. Aangezien fabrikanten, supermarkten en multinationale ondernemingen op het gebied van voedingsmiddelen dit ook goed weten zal de cirkel altijd rond blijven. Immers: consumenten die steeds blijven kopen,houden deze cirkel rond. Lees verder

Al”pro”? Al-meuk!

” Monique,die melk van Alpro is toch wel in orde?” Deze vraag krijg ik nog altijd dagelijks gesteld. Niet zo vreemd, gezien dit merk een erg groot aandeel heeft in de markt. We kunnen in iedere supermarkt inmiddels wel iets van dit merk terugvinden . Waar we het tot voor kort enkel in de schappen van de langer houdbare producten konden vinden, vinden we het nu ook in het koelschap en  bij de ” gezonde en verantwoorde”  producten.  Lees verder

Appeltje voor de dorst..

 

Wij Nederlanders eten als het op fruit aankomt nog altijd het liefst een appeltje. Naast de banaan zijn appels het meest gegeten stukje fruit. En dat is ook best logisch, als je je bedenkt dat je een appel zeer gemakkelijk kunt opeten, waar je ook bent, onderweg of thuis. Het vult lekker en smaakt heerlijk. Ook gebruiken we veel appels om te verwerken in tal van gerechten, appelmoes is bijvoorbeeld nog altijd één van de best verkochte producten uit de supermarkt in Nederland. Appelmoes kan ook dienen als een heerlijke suikervervanger in tal van baksels.

WAT ZIJN APPELS?

We nemen een appel eigenlijk voor lief, maar zo vanzelfsprekend is zo’n appel niet te noemen.
Appels zijn vlezige vruchten bestaand uit drie verschillende lagen. Binnenin zit een klokhuis. Dit wordt een endocarp genoemd. Hierin huizen zich ook de pitten. In het midden zit de vaatbundel die naar het steeltje leidt.

Een appel mag gerust worden beschouwd als superfood, Ze bezitten namelijk nogal wat belangrijke voedingsstoffen. Een normale appel bevat ongeveer 3 gram aan voedingsvezel. Appels bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels .Oplosbare vezels verlagen bijvoorbeeld het LDL cholesterol ( Laat Dat Liggen!) en de onoplosbare vezels zorgen voor een regelmatige stoelgang. Appels zijn tevens rijk aan antioxidanten. Deze gaan lichamelijke veroudering tegen en bevorderen het geheugen.
In appels zit ook pectine. Dit is een stof die giftige metalen uit je lichaam haalt, zoals kwik en lood. Let op, pectine vind je voornamelijk in de schil van de appel. Pectine vind je naast in de schil van appels ook in citrusvruchten. Appels bevatten relatief veel fructose ( natuurlijke vruchtensuikers) Een gemiddelde appel weegt zo’n 150 gram. Daar zit zo’n 15-18 gram fructose in. Als je de appels uitperst hou je enkel deze suikers ( appelsap) over wat erg suikerrijk kan zijn, en minder gezond dan als je de hele appel zou eten. Eet daarom altijd de gehele appel, inclusief schil. Op deze manier blijven de voedingsstoffen in de appel perfect in balans waardoor ook de fruitsuikers gelijkmatiger worden opgenomen. Let ook op het gebit, met het eten van fruit/sappen. Teveel fructose kan het tandglazuur aantasten ( tanderosie veroorzaken)
Appels bevatten ook vitaminen en mineralen. Een lekker en gezond hapje dus! En laten wij nu die hapjes totaal VERKEERD nemen!

apple-1294762_960_720

LESJE APPELS ETEN

Huh? Verkeerd? Ja! Wij eten appels echt totaal verkeerd. We beginnen te happen ergens in het midden en knabbelen door tot er een klokhuis overblijft, die wordt weggegooid. Daarmee gooi je niet alleen veel extra smaak weg, maar ook veel belangrijke voedingsstoffen. Veel mensen schillen de appels ook. Dit in verband met de waslaag die op de appels zijn gespoten ( consumptieappels voor reguliere verkoop) om de appels zonder kneuzen en wormengaatjes op de markt te kunnen brengen. Met het gif betreft valt het gelukkig reuze mee. Goed en zorgvuldig wassen en goed oppoetsen is al voldoende om een appel verder geheel intact gelaten te consumeren. Het meeste ” gif” hoopt zich op in het ” kuiltje” waarin het steeltje vast zit. Je kunt dit stukje er eventueel uit happen of wegsnijden, maar zorgvuldig wassen volstaat ook. Onthou dat een waslaagje er niet meer af kan worden gewassen of gepoetst. Eenmaal bespoten blijft bespoten. Ook speciale azijn-badjes helpen daar niets tegen.
Het blijft daarom het beste om biologische appels te kopen of lekker zelf te gaan plukken bij de boer. Vele telers bieden hun vers geplukte appels ook te koop aan. Deze zijn verder ook onbespoten.
Veel mensen denken ook dat het klokhuis en de pitten niet eetbaar zijn, dit is dus een fabel. Eet dus gewoon lekker het klokhuis mee op!
Om een appel in zijn volledigheid te benutten moeten we niet ergens in het midden de eerste hap aanzetten, maar onderop in het midden. Zo merk je ook helemaal niets van een klokhuis.Wil je echt de pitten niet eten, kun je deze steeds uit de mond nemen of verwijderen. Het steeltje is het enige aan een appel wat niet eetbaar is. Ook het kroontje kun je dus gerust opeten.
Om voortaan op deze manier een appel te eten ben je niet alleen gezonder af, maar ook help je de afvalberg behoorlijk te slinken.
Want wist je dat wij ontzettend veel klokhuizen per jaar weggooien? Volgens de Amerikaanse gezondheidsspecialist James Hamblin gooien we jaarlijks voor maar liefst 13 miljard dollar aan klokhuizen weg!   ZONDE!

Maar…..die pitten, zijn die niet giftig? Dat klopt, de pitten zijn inderdaad giftig, maar niet meteen in paniek raken. De pitten bevatten amigdaline. Dit is een glycoside waar onder andere cyanide ( ook wel blauwzuur) in zit. Dit komt pas vrij nadat je de pitten enkele uren eerder hebt gegeten. De hoeveelheden cyanide in appelpitten is echter zo vreselijk klein, dat je totaal niets merkt als je een paar pitten eet. Het heeft geen schadelijke gevolgen. Om ziek te kunnen worden zou je wel heel erg veel appelpitten moeten eten. Er is één dodelijk geval bekend. Het slachtoffer had maar liefst 250 gram appelpitten opgegeten. In een gemiddelde appel zitten ongeveer zo’n 15 pitten, maar vaak nog minder dan 10 pitten. Een pitje weegt nog geen gram. Het slachtoffer heeft 250 gram opgegeten, wat neerkomt op zo’n 25-30 appels. Dus geen zorgen, als je wat pitten doorslikt.

VELE SOORTEN

Appels….er zijn inmiddels wel duizenden verschillende appelrassen. En as we speak komen er steeds meer bij omdat er continu geëxperimenteerd wordt met verschillende soorten om zo steeds weer nieuwe interessante rassen te ontwikkelen. De ene appel is de andere niet, elk ras heeft zijn specifieke smaak, kleur, vruchtvlees en textuur. Heeft dit enige invloed op de voedingwaarde, oftewel, zitten er verschillen in voedingswaarden per ras? Alhoewel ze soms aardig uiteenlopen in smaak, dichtheid uiterlijk en sappigheid verschillen de voedingswaarde niet tot nauwelijks. Een klein significant verschil zien we wel in rode appelrassen. De stof anthocyaan komt alleen maar in rode appelrassen voor. Deze stof behoort tot de flavonoïden, een stof die beken staat om zijn grote gezonde voordelen. In dat opzicht zijn de rode appels ietsje gezonder.

De meest bekendste soorten in Nederland zijn de Jonagold, Granny Smith, Elstar, Golden Delicious, Cox,  Pink Lady en de goudreinet tijdens de feestdagen, Maar er zijn uiteraard nog veel meer soorten. Een kleine greep:

  • Alkmene
  • Ariwa
  • Braeburn
  • Bramley’s Seedling
  • Choupette
  • Cox’s Orange Pippin
  • Elstar
  • Evelina
  • Fuji
  • Gala
  • Glorie van Holland
  • Gloster
  • Golden Delicious
  • Granny Smith
  • Greenstar
  • Honey Crunch
  • Idared
  • James Grieve
  • Jazz
  • Jonagold
  • Jonagored
  • Jonathan
  • Junami
  • Kanzi
  • Karmijn de Sonnaville
  • Notarisappel
  • Otava
  • Pink Lady
  • Pinova
  • Rambour d’Hiver
  • Red Delicious
  • Rajka
  • Reine des Reinettes
  • Royal Gala
  • Santana

( Bron: info Nu)

Appels hebben zure, zoete of zoet/zure smaken. Er is dus voor iedereen wel een lekkere appel te vinden. Ook het vruchtvlees verschilt van appel tot appel. Net als bij aardappelen heb je melige appels, zure appels en zeer sappige appels. En daar tussenin zweven dan ook nog eens honderdtallen andere appelrassen. Genoeg keuze!

Wat kunnen we met appels?

Natuurlijk eten we met zijn allen flink wat appels uit het vuistje weg, maar er wordt ook ontzettend veel mee gebakken en gekookt. Appels zijn namelijk geweldige gasten in tal van baksels. We kennen allemaal de appeltaart, maar appels worden ook gebruikt in bijvoorbeeld een tarte tatin, appelcake, muffins en cupcakes. Heel veel gebak, taart en koek hebben als basis een appelvulling. Omdat de appel van nature erg veel pectine bevat worden er ook veel broodbeleggingen mee gemaakt zoals stroop, jam en compote. Maar appels hebben nog veel meer in hun mars.

Zo kun je appels gebruiken ter vervanging voor suiker. Ze zijn van nature flink zoet. Als je de gehele appel, dus inclusief schil en klokhuis fijn maalt in de keukenmachine heb je een gezonde suikervervanger om tal van baksels mee te zoeten. Schil de appels niet en gebruik de HELE appel. Wil je liever geen pitten, verwijder deze dan. Met een appelpuree kun je ontzettend veel kanten op. Je kunt het zo eten, of als garnering in toetjes, als vulling in taart, als zoetstof/middel, bij een warme maaltijd, kortom, de mogelijkheden zijn oneindig.

SAM_2958

Een zeer eenvoudig basisrecept: Snij drie appels ( welk ras maakt niets uit) in de schil in stukken en gooi de stukken in de keukenmachine, samen met twee eetlepels ceylon kaneelpoeder ,  en maal zeer fijn. Je hebt nu een lekkere moes/compote die je werkelijk overal op/aan/naast/onder/in kunt gebruiken om iets te zoeten!

SAM_2959

Waar koop je ze het beste?

Appels zijn werkelijk overal verkrijgbaar, en je ziet geen verschil behalve in prijzen. Toch ligt het genuanceerder. Appels vallen helaas onder de meest bespoten fruitsoorten. Eerder vertelde ik a over de waslagen, en dat deze, er eenmaal op gespoten, niet meer af zijn te weken/poetsen/schrobben. Gelukkig is er in Nederland een strenge controle op de toegelaten hoeveelheden aan pesticiden. Houdt een fabrikant/ teler zich hieraan dan heeft het geen directe schadelijke gevolgen voor onze gezondheid. Wel is en blijft het chemische ellende, en je kunt daarin voor jezelf een keuze maken, of je dit liever wel of niet in je lichaam wilt. Biologische appels of appels direct geplukt bij een hobby boer zijn de beste opties. In ieder appelseizoien huden veel streekboeren ” pluk-dagen” waar je een mand vol appels kan komen plukken ( leuk om te doen met de kids!) en voor weinig de appels mee naar huis mag nemen. Dit scheelt voor de boer een hoop werk, en hij is meteen van zijn oogst af. Koop je biologische appels liefst in een biowinkel, daar worden helemaal geen bespoten producten verkocht waardoor ” kruisbesmettingen” niet aan de orde zijn.