Review MontAna Master airfryer
The next big thing in “kook en bakland “zijn de zogenaamde airfryers. Ze waren er al een tijdje, maar ze lijken nu pas echt te worden ontdekt bij het grote publiek. Jaren geleden deden mijn broers en ik onderling een Tefal Actifry cadeau aan mijn moeder. Zij wilde erg graag zo’n apparaat hebben. Ze heeft er in het begin af en toe wat mee “ gestoeid” maar het apparaat verdween langzaam maar zeker naar de achtergrond en staat nu helaas stof te happen in haar keuken. Het viel haar namelijk allemaal wat tegen. Ze vond de patatjes bijvoorbeeld helemaal niet zo knapperig, en haar vlees werd ook niet voldoende gegaard. Het maakte, dat de airfryers voor mij ook geen echte aandachttrekkers werden om mee te gaan experimenteren.
Het afgelopen anderhalf jaar zijn de airfryers echter plots weer sterk in opkomst en dat merk ik ook onder mijn fans en volgers. Dagelijks word ik bestormd met vragen en aanvragen om eens meukvrije recepten te bedenken in de actyfry gemaakt. Het duurde bij mij nog een poosje, voordat het uiteindelijk mijn interesse weer trok. Wat is er zo bijzonder aan die airfryer anno 2016? En kloppen alle enthousiaste verhalen die ik heb gelezen? Ik wilde dit zelf eens gaan uitzoeken. Ik kon een airfryer voor de helft van de prijs kopen, en heb dit gedaan.
WAT IS EEN AIRFRYER?
Een Airfryer is een apparaat voor in de keuken waarbij je feitelijk op een gezonde manier kan frituren. Je kunt er o.a frietjes, aardappelen, kip, vlees en snacks in bereiden. Je kunt er ook zoete lekkernijen in bakken, zoals muffins, cakes en cupcakes en koekjes. Groenten die je normaal niet stoomt of kookt kun je er ook in stoppen, zoals courgette, mais en paprika. Je kunt ook dingen laten ontdooien in een Airfryer, zodat je sneller kunt koken. Dit is vooral het geval met dingen die je normaal in de oven of magnetron zou doen om te laten ontdooien.
HOE WERKT HET?
Het is in principe een vervanging voor een frituurpan. In plaats van frituren in vet, frituur je in hete lucht. Hierdoor is het gezonder en heb je bijvoorbeeld ook geen frituurvet nodig. Het is verder allemaal hetzelfde als een frituurpan, maar er zijn talloze discussies over of het dezelfde smaak is als bij een frituurpan. Sommige zaken komen er wel goed uit, andere minder. Het is dus persoonlijk of je van de smaak houdt. Het is immers geen echte frituurpan en als je van die smaak houdt, is het misschien minder lekker om met een Airfryer te gaan werken. De airfryer is ideaal voor de meukvrije aanhangers. Je hebt geen enkel bakproduct nodig, of indien dit wel gewenst is, zeer weinig. Alles wordt onder een directe verhitting in hete lucht bereid wat aanzienlijk scheelt in tijd en stroomgebruik. Het apparaat hoeft bijvoorbeeld niet te worden voorverwarmd. Maar vooral: het levert erg veel gezonde voordelen op. Naast dat je geen bakproduct hoeft te gebruiken, blijven door de zeer snelle bereiding de vitaminen en mineralen ook meer aanwezig. Frituren maakt alles bijvoorbeeld compleet kapot.
VEEL SOORTEN
Inmiddels zijn er erg veel varianten op de markt gebracht. Koploper is Philips. Zij bekleden op dit moment het grootste aandeel in de verkoop. Er zijn verschillende maten verkrijgbaar. Vanaf 1-2 personen tot 5-6. Dit levert grote prijsverschillen op. Ook tussen de merken zijn er erg grote prijsverschillen. Er zijn ook “ discount” apparaten verkrijgbaar die je bij Kruidvat of Trekpleister voor een habbekrats kunt kopen. Het verschil in kwaliteit is daarin merkbaar. Bij navraag voor dit review onder mensen die in het bezit zijn van verschillende merken airfryers, kwam significant naar voren dat de goedkopere varianten erg roken, lastiger waren om de lade erin/eruit te schuiven, en de displays niet goed werkten.
DE MONTANA MASTER
Ik kocht een airfryer ( 1-2 personen) mee van het voor mij onbekende merk MontAna Master. Er zit een ( ha fijn! Geheel Nederlands! ) receptenboekje bij, wat is verzorgd door een communicatie en coachingbureau. Het apparaat zelf is afkomstig van een bedrijf uit Lelystad. In het receptenboekje vind je ook adresgegevens voor reparaties en storingen. Netjes.
Er zit een afzonderlijke folder bij ( yeeeeejjjjhhh! Ook geheel Nederlands!) met de gebruiksaanwijzing. Ik vind de lettertjes wel erg klein, maar vooruit, de leesbril maar weer even opzetten 😉 In het receptenboekje lees je in een beknopt gehouden voorwoord, wat het apparaat zoal kan. Afbakken, diepvries ontdooien, bakken, stomen en koken en uiteraard bakken.
De MontAna komt in de doos er zo uit:
– het apparaat
– de liftbak
– een roostertje, om in de liftbak te zetten ( voor stomen en braden of bakken van lekkernijen) en een grijptang
De technische kenmerken:
– Het kan porties aan van 3,2 liter. Dit gaat dan om gemiddeld twee tot drie personen.
– De onderdelen zijn vaatwasser bestendig ( het apparaat natuurlijk niet 😉 )
– Het bezit 7 automatische programma’s, maar je kunt ook zelf een tijd en temperatuur instellen, of wat extra minuten bijgeven tijdens het bakken.
– Het apparaat weegt 6,3 kilogram, en heeft een diameter van 30,7 cm.
– Het tempratuur-bereik is tot 200 graden, en is instelbaar. Er zit een timer op.
– Het totale vermogen is 1500 watt.
Het display vind ik persoonlijk op een zeer prettige plek zitten. Bij de Philips apparaten zit het display aan de wand van het apparaat, bij de MontAna zit deze schuin bovenop het apparaat. Dit leest erg fijn weg en de bediening is daardoor ook stukken relaxter. Dit zijn de zeven voorgeprogrammeerde programma’s:
PATAT: 200 graden, 15 minuten
VLEES: 180 graden, 25 minuten
GARNALEN : ( nou, deze sla ik over….) 160 graden, 20 minuten
CAKES EN MUFFINS: 180 graden, 30 minuten
VIS: 160 graden, 20 minuten
KIP: 200 graden, 20 minuten
BIEFSTUK: 180 graden, 20 minuten
GEEN TEFLON!
De meeste airfryers bevatten teflon lagen. Dat heeft deze montAna airfryer niet! Zowel de pan als de baklift zijn gemaakt van gecoated staal. Dit is hittebestendig.
GEBRUIK
Zodra het stekker in het stopcontact gaat activeer je het apparaat en springt met een piepje het display aan.
Het display is ontzettend eenvoudig om te bedienen. Het touchscreen kun je met enkele tikjes geheel naar wens instellen. Als een programma is afgelopen geeft het apparaat vijf piepjes. Daar word je vast wakker van 😉 Wil je tussentijds controleren, kun je de liftbak eruit trekken. Het programma wordt dan onderbroken, en zodra je de liftbak weer terugstopt pakt het apparaat de draad weer gewoon op en gaat het programma door .
De liftbak is, zeker als je zo koppig bent als ik om het te vertikken om eerst netjes de handleiding te lezen, nogal ingewikkeld zijn. Er zit een schuifknop aan de hendel. Deze moet je eerst naar achteren schuiven om de liftbak te ontgrendelen. Vervolgens moet je een knopje ingedrukt houden om de liftbak uit de bak te verwijderen. Een kind doet de was, als je dit eenmaal door hebt 😉
Het apparaat staat erg stabiel. Het heeft aan de onderzijde twee goede greeppunten, zodat je het apparaat met het grootste gemak op kunt tillen en verplaatsen. Het apparaat is ook niet zwaar.
Mijn eerste projectje waren zoete aardappel frieten. Ik heb de aardappelen gewassen en gedroogd, en in de schil gelaten. Ik schil, pel, rasp of verwijder enkel als zaken niet eetbaar zijn, de rest laat ik zoveel mogelijk lekker zitten. De bataten heb ik in patatten gesneden en in de liftbak gedaan. Dus ongekookt, zonder olie. Ik heb de automatische stand gebruikt voor patat. Dat was secondewerk, en het apparaat begint meteen te draaien. Na 15 minuten gaf ik het nog 5 minuten extra, ik hou van knapperig. Nou, wat dat betreft werd ik op mijn wenken bediend…..WAUW! Wat een HEERLIJK KNAPPERIGE frieten! Ik was echt verrast. Ik had niet verwacht, dat ze er zo ontzettend knapperig en gaar uit zouden komen. Wat een topper! De patat was de volgende dag koud ook superlekker om weg te snacken!!!!!!! 😉
Tweede projectje waren muffins bakken. Ik heb een zeer simpel receptje bedacht om uit te proberen. Havermout/chocolademuffins. Het recept vind je hieronder.Ik heb de muffins op het rooster in de liftbak gezet. Dit gaat erg eenvoudig. Het orogramma voor muffins staat ingesteld op 30 minuten, maar omdat havermout erg snel bakt, heb ik de tijd gehalveerd naar 15 minuten. Dat bleek meer dan voldoende!
Ze kwamen er werkelijk verrukkelijk geurend uit! Van binnen waren ze goed gegaard,
Derde project waren broccoli roosjes die ik in plakjes heb gesneden en gekruid heb met wat homemade bamikruiden/mengsel Mijn bedoeling was om er broccolichips van te maken. Dit is gelukt! Ik heb de patatstand aangehouden. De broccolichips kwamen er bijna droog-knappend uit! Heerlijk om op te knabbelen als ” zoutje”.
WAT VIND IK ERVAN?
Ik kan er niets anders van maken dan dat ik DOLENTHOUSIAST ben! Ik vind het een geweldig apparaat, zalig eenvoudig in gebruik, en ook nog eens stroombesparend. Ik kan werkelijk geen enkel nadeel bespeuren. Wel een heleboel voordelen:
- Het apparaat is energiezuinig, maakt geen herrie, geeft geen nare luchtjes of rookwalmen
- Hij is verderlicht, en heeft onderop twee zeer fijne greep-ruimtes, waardoor je het apparaat ” easy-peasy” kunt verplaatsen.
- Hij kan erg veel grotere porties tegelijk aan. Per keer haal je bijvoorbeeld drie porties patat uit de liftbak.
- Hij is multi functioneel. Bakken, koken, braden…
- Hij is erg leuk geprijsd t.o.v andere airfryers van deze hoogwaardige kwaliteitsklasse.
WAT KOST IE?
Het leukste is wel de fijne prijs: 109 euro. Dit is echt een hele goede deal t.o.v de kwaliteit van dit apparaat en het gebruiksgenot. Gemiddeld liggen de prijzen in deze kwaliteitsklasse ( 1-2 personen variant) rond de 150 euro. Dan is dit wat je noemt een koopje! Er is ook een grotere maat verkrijgbaar, voor 2-5 personen, deze kost 189 euro.De MontAna airfryers worden steeds populairder en je kunt ze dan ook inmiddels op erg veel plaatsen bestellen en kopen. Wil je hem direct bestellen? Klik dan hier. Daar zul je ECHT geen spijt van gaan krijgen! Komende tijd ga ik lekker op avontuur met mijn nieuwe aanwinst in mijn keukentje en zal zeer spoedig met een aparte receptenpagina op mijn website komen met meukvrije recepten voor de airfryer!!!! Oh ja: je hebt twee jaar garantie!
recept haver-chocolademuffins
DIT HEB JE NODIG:
- 250 havermout ( droog)
- 40 gram lijnzaad, heel
- 10 gram sesamzaad
- 15 gram bakpoeder
- 1 eetlepel stevia sweet Xtra
- een halve banaan
- 50 ml water
Extra voor de chocolade topping:
- twee flinke eetlepels biologische magere cacaopoeder
- 40 ml water
- Extra nodig: papieren muffinvormpjes
ZO MAAK JE HET:
Meng alle ingrediënten voor de muffins in de keukenmachine tot een stevige massa. Vul de muffinvormpjes met het deeg/beslag, en laat ongeveer een kwart achter in de keukenmachine. Voeg hieraan de cacao en water toe en maal tot een gladde massa. Schep op de muffinfs. Zet de muffins op het rooster in de liftbak. Schakel de airfryer in op het muffinprogramma en halveer de tijd van 30 minuten naar 15 minuten.
Accessiores
Bij je airfryer kun je ook leuke accessiores bij bestellen. Dit kun je doen via Sidhe Technology. Je kunt ook bij jouw verkooppunt vragen of zij de accessiores voor je willen bestellen. Er zijn verschillende hulpstukken voor de airfryer verkrijgbaar. De XL variant heeft als extra accessiore een braad baklift. Deze kun je niet gebruiken voor deze airfryer die hier is beoordeeld. Ik ontving de volgende hulpstukken:
- een sandwich houder. Hierin kun je gemakkelijk brood roosteren in je fryer. Deze houder kost 12,95
- 8 muffin vormpjes, deze maken het erg eenvoudig om je cakejes in de fryer te bakken. Deze vormpjes kosten 12,95
- een gril rooster met drie sja-slik pennen. Hier kun je bijvoorbeeld deze lekkere linzensaté mee maken! Dit kost bij elkaar 24,95
Het brood roosteren gaat echt super makkelijk. Ik heb de temperatuur ingesteld op 180 graden en binnen 15 minuten had ik heerlijke geroosterde boterhammen!
De vormpjes zijn van een hoogwaardige siliconen materiaal gemaakt. Deze bevatten geen weekmakers. Je kunt ongeveer vijf a zes muffins per keer bakken in de fryer.
Het grill rooster is ideaal om bijvoorbeeld kip te bereiden. Ik heb er heerlijke linzen saté op gebakken, wat perfect ging!
De hulpstukken zijn een fijne hulp als je veel gebruik wilt gaan maken van de fryer. Even wat brood roosteren op de vroege morgen is een peulenschil, en je kunt tegelijk andere dingen mee roosteren. Voor intensief gebruik zijn de hulpstukken een absolute aanrader!
Alles wat je wilde weten over…yoghurt
Yoghurt is zeer populair in Nederland. Na melk is het het meest verkochte zuivelproduct in Nederland. Inmiddels zijn er erg veel soorten en varianten op de markt gebracht. Ik werk niet met koemelk/lactose, maar met yoghurt maak ik zo af en toe “ een uitstapje”. Ik ben zelf goddank gezegend zonder allergieën, en ben dol op zuivel, met name yoghurt en kwark. Wat is nu precies yoghurt? En wat is roeryoghurt? Wat is yomio yoghurt? Een uitgebreid artikel over yoghurt! Lees verder
De vijf grootste zoutbommen in de supermarkt
Zout is, naast suiker en vet één van de belangrijkste smaakmaker/conserveermiddel voor de voedselindustrie. Net als suiker en vet is het een zeer goedkope basisgrondstof die in staat is zeer veel te conserveren en veel smaak te geven. Zout is dus erg winstgevend, omdat het vele functies in één heeft. Het kost de voedselindustrie bijna niets.
Over de jaren is ons eten ontzettend zout geworden. Jaren geleden is er al aan de bel getrokken om dit zout terug te dringen, maar erg veel gehoor is daar niet aan gegeven door de voedselindustrie. Wordt er wel gehoor gegeven door diverse fabrikanten, dan is de reductie minimaal, of wordt het weggelaten zout vervangen door suiker. Water-naar-de-zee-dragen dus. Vooral groenteconserven bevatten soms schrikbarend hoge doseringen zout ( zie verderop in de top vijf) Vaak ver boven de toegestane doseringen. Als een fabrikant beslist het zout te reduceren, bijvoorbeeld het groenteconserven-merk HAK, dan wordt dit vervangen door suiker, wat zoete groenten oplevert. We zijn inmiddels gewend geraakt aan zoete sperzieboontjes, peulvruchten en doperwtjes/worteltjes. Lees verder
De vijf grootste suikerbommen in de supermarkt
Het is inmiddels algemeen bekend, dat de producten die we in supermarkten kunnen kopen, vol zijn gepropt met zout en suiker. Gelukkig worden we steeds bewuster en lezen we etiketten. Maar helaas doen ontzettend veel consumenten dit niet, en vertrouwen blind op wat een fabrikant uit zijn/haar nek kletst op de verpakkingen. Er zijn erg veel producten die zijn neergezet als gezond en verantwoord, en zo een smetteloos imago hebben weten op te bouwen. Juist deze producten blijken propvol te zitten met suikers en zout. Welke producten zien we het meest aan voor gezond, maar zijn juist regelrechte aanslagen op je gezondheid? Ik geef een top vijf van producten met de meeste suikers, en een top vijf van producten met ongelooflijk veel zout. Deze volgt na het publiceren van dit artikel. Er zit vast een product bij, waarvan jij het helemaal niet zou verwachten…. Lees verder
Wafels en stroopwafels maken! Zo doe je dat!
Wie kent ze niet? De onweerstaanbare stroopwafels, de Belgische wafels, en de vele variaties hierop? Zeker rond de feestdagen worden er weer extra veel wafels gebakken. Rond de tijd dat de oliebollenkramen weer op iedere hoek van de straat zijn te vinden, krijgen we er extra veel zin in. Helaas zijn wafels nu niet wat je zegt supergezond. Er wordt erg veel suiker en bloem gebruikt, en dit kan aardig oplopen per wafel. Zo’n wafel kan dan een aardige aanslag wezen op je lichaam, ook al eet je het niet vaak. Lees verder