Wat is zomerjeuk en wat kun je er tegen doen?

Het is geen grapje of fabeltje: er bestaat zoiets als ZOMERJEUK. In de spreekwoordelijke zin dat we in de zomermaanden meer last hebben van jeuk over ons gehele lichaam. Dit kan komen door de meerdere insecten in de zomermaanden, maar ook de zon en de temperaturen/ weer-schommelingen kunnen een grote bron van jeuk vormen. Ook kunnen bepaalde zomerse activiteiten, zoals zwemmen en fietsen en wandelen zorgen voor jeuk. Tot slot kunnen we ook jeuk krijgen door slechte hygiene tijdens warme dagen. Lees verder

Vegan cinnamon buns ( glutenvrij, meuk-suikervrij, lactosevrij )

Ik hou van kaneel. ECHTE kaneel, wel te verstaan. En dat is volgens mij de biologische CEYLON kaneel. Wil je hier meer over lezen? KLIK DAN HIER. Ik verwerk kaneel dagelijks door mijn voeding maar ik bak er voornamelijk mee. Alleen al omdat mijn huis er zo heerlijk van gaar geuren als er iets met kaneel in de oven staat……

Meest bekende kaneel-lekkernijen zijn de kaneel-stokken en…..de kaneel broodjes, in Amerika ook wel cinnamon-buns genoemd. Dit zijn broodjes die met een vulling van kaneel, suiker en rozijnen worden opgerold en past gedrukt tot een ” bun” ( = broodje ) Meestal worden ze geglaceerd met een glazuurlaag, suiker en kaneel. MIER-zoete broodjes dus. Ze zijn smeuïg en bijna klef, en hebben een zeer zoete smaak. In Nederland worden de kaneelbroodjes nét even anders gemaakt dan in Amerika, maar eigenlijk komt het qua ingrediënten ( suiker, suiker, suiker, suiker, stroop. transvetzuren, vele kunstmatige hulpstoffen, bewaarmiddelen) zo’n beetje op hetzelfde neer. Ieder land en werelddeel heeft wel zo zijn eigen kaneel-broodje. Ik persoonlijk ben weg van de originele Amerikaanse cinnamon-buns, die ik tijdens mijn studie in de jaren negentig veel heb gegeten. DUNKIN DONUTS was in die tijd in Amerika allang een begrip en verkochten de lekkerste kaneel broodjes in donutvorm, maar ook waren er in die tijd al speciale cinnamon-bun-winkels doe alleen cinnamon broodjes in allerlei vormen en soorten verkocht. Het brengt mij dus wat warme herinneringen aan deze tijd. Daarom verwen ik mijzelf zo nu en dan op ” mijn meukvrije” cinnamon Buns, die ik heb bedacht afgeleid van de Amerikaanse varianten. Het kost iets meer tijd om ze te maken, maar langer dan een uurtje ben je nooit bezig. Het kost tevens een aantal uren rijs-tijd vooraf omdat je met biologische droge gist werkt. Wil je meer lezen over gist? KLIK DAN HIER

Deze Buns zijn geschikt voor:

  • veganisten
  • diabeten ( let op, bevat wel verse bananenpuree+ rozijnen) 
  • mensen met een gluten allergie / intolerantie
  • mensen met een lactose / caseïne allergie / intolerantie/ overgevoeligheid
  • mensen die graag geraffineerde en ” natuurlijke” suikers mijden uit hun voeding
  • mensen die wel wat extra voedingsvezels kunnen gebruiken
  • mensen die graag 100% natuurlijk en gezonder willen eten zonder kunstmatige stoffen in hun voedsel

De Buns zijn heerlijk smeuïg en hebben een ” oliebol-achtige” textuur. Ze zijn rijkelijk gevuld met biologische ( geweekte en uitgelekte ) biologische SULTANA rozijnen, maar je kunt ook extra luxe gaan met BLUE THOMPSON rozijnen, wat voor mij echt verslavend lekker is. De allerbeste rozijnen EVER! Deze vind je in de biowinkel. Ze zijn alleen heel erg duur, dus is kiezen voor Sultana rozijnen budget-wist meest verstandig en nét zo lekker. Bind je schort om en ga aan de slag!

Dit heb je nodig:

Voor de vulling:

Voor de topping:

  • 200 gram biologische erythritol
  • een volle eetlepel stevia sweet 
  • warm water
  • Ceylon kaneelpoeder om te bestrooien
  • een gepureerde banaan + ongeveer 15 ml water, dit goed mengen

…En zo maak je ze!

  1. Roer gist, erythritrol, kokosolie, en psyllium door het meel. Voeg steeds kleine beetjes warm water toe terwijl je steeds goed door blijft roeren. Als de massa vrij stevig en licht smeuïg is geworden, de kom eerst afdekken met een stukje plastic huishoudfolie en daarna wikkelen in een doek. Laat dit op een warme plaats ongeveer twee tot twee en half uur rijzen. Spatel opnieuw door en laat dit opnieuw 25 minuten rijzen.
  2. Verwarm de oven voor op 175*C, bekleed de bakplaat met een bakmat of bakpapier
  3. maak een mengsel van de rozijnen, kaneel en erythritol
  4. Gebruik een glad en schoon oppervlak, bijvoorbeeld een schoon aanrechtblad of marmer steen. Bestrooi deze zeer licht met wat erythritol suiker. Trek steeds een stuk deeg uit de deegbal en maak er op het oppervlak een lange dunne reep van. Baeleg deze met wat van de vulling. Rol vervolgens als een rolmops op en druk de rol vervolgens tot een platte bun. Leg op de bakplaat.
  5. besmeer de Buns royaal met de bananen puree. Bestrooi met een beetje ceylon kaneelpoeder
  6. bak de buns in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-50 minuten. Blijf tussentijds regelmatig goed controleren. Laat ze kort even afkoelen, terwijl je het glazuur gaat maken
  7. maal in de blender de stevia + erythritol tot een poedersuiker. Voeg steeds hele kleine beetjes warm water toe terwijl je stevig blijft doorroeren. Als het glazuur dik genoeg naar jouw zin is, de buns royaal besmeren.
  8. bestrooi tot slot nog met wat extra kaneelpoeder

BEWAREN

Je kunt de buns enkele dagen , goed ingepakt in een BPA vrije plastic zak bewaren in de broodtrommel. Je kunt ze ook invriezen, maar ze worden daar nooit echt lekkerder van. Maar het KAN dus wel

 

Desinfecterende reinigingsmiddelen….helpen ze echt?

Het is Juli 2021, en eindelijk lijkt de wereld “ van het slot” te gaan. De pandemie is voor iedereen ter wereld een uitdaging. En er is veel angst / angstzaaierij. Onzekerheden kan een mens erg doen wankelen en angst is dan een eerste uiting. Angstig zijn is niets onmenselijks, maar wat wel vrij onmenselijk is te noemen, zijn de mensen die deze angsten uitmelken en eraan willen verdienen. De pandemie heeft gezorgd voor duizelingwekkend veel faillissementen in Nederland, er vielen overal rake klappen. Mensen zijn nu op hun kwetsbaarst, wat het gemakkelijke prooien maakt voor commercie, we trappen sneller in mooie opgepoetste gelikte verhaaltjes. Neem nu de gigantische gekte rondom antibacteriële handgels en sprays. Net nadat de pandemie uitbrak in Nederland in 2020, was er geen flesje meer te krijgen en vond je dan wat, dan betaalde je daar de hoofdprijs voor. Ik zag op Marktplaats dat de flesjes handgels werden aangeboden voor € 20 per flesje, werkelijk krankzinnig. Het ergste van alles was nog wel, dat zo’n handgel totaal niets doet tegen het corona virus. Anno 2021 zijn de handgels nog steeds niet aan te slepen, zij het wel, dat het inmiddels iets goedkoper wordt aangeboden, maar nog altijd ver boven de normale verkoopprijzen van voor de pandemie. Ik ben eens wat dieper in de theorie gedoken rondom deze desinfecterende hand-gels. Hoe zit het precies? Werken ze ? Gooien we ons geld weg aan al die peperdure hand-gels? Lees verder

…waarom we ALLEMAAL MASSAAL moeten gaan kringlopen!

Met mijn betaalde baan bij Puur & Fit heb ik een fijn salaris. Ik ben er echt heel blij mee, dankbaar voor en ik voel mij gezegend. Waarom? Omdat ik ook de andere kant van de medaille ken, en jarenlang heb doorleefd. Ik heb een aantal jaren van een bijstand-uitlkering moeten leven en alhoewel ik dit nooit van de daken schreeuwde, schaamde ik mij er ook niet voor. Soms belandt je nu eenmaal door rare wendingen in je leven in posities waar je niet wilt zijn of nooit had bedacht in terecht te komen. Ik heb mij hierin altijd berust en er gewoonweg het beste van gemaakt. Het kan IEDEREEN overkomen. Lees verder

Maak je eigen gezonde ice coffee! Met een basis recept!

Ik ben dol op koffie, maar helaas drink ik het zelden omdat ik er niet goed tegen kan. Een klein beetje kan ik best verdragen, maar een volle mok wordt echt vragen om buikpijn, krampen, diaree en misselijkheid. Ik vang het op met koffie surrogaat als chichorei, maar eerlijk = eerlijk…….nothing beats die echte smaak van vers gemalen koffiebonen! Ik verwen mijzelf zo nu en dan met een espresso kopje koffie uit mijn GAGGIA koffiemachine en daar kan ik dan ook intens van genieten. Om dat genot wat te vergroten in volume, maak ik er vaak een ice coffee van. Dat doe ik eigenlijk al jaren, maar zeker de laatste tijd lijkt ice coffee dan pas echt te worden “ ontdekt”. We zien opeens veel soorten kant en klare ice coffee’s in supermarkten, en we kunnen het inmiddels wel in elk koffie-barretje bestellen. Lees verder