Vegan shoarma broodjes

Er zijn zo van die dingen waar de  veganist naar kan blijven verlangen, eentje daarvan is shoarma. Shoarmavlees wordt gemaakt van rundvlees, kip, lamsvlees of kalkoen. In Nederland wordt het ook van varkensvlees gemaakt. Het vlees wordt gekruid met shoarmakruiden en na het grillen wordt het in dunne reepjes gesneden. Shoarma wordt vaak geserveerd in een pitabroodje met knoflooksaus en rauwkost. Ik bedacht een veganistische variatie! Zeer bijzonder en niet moeilijk om te maken! Dit recept is goed voor vijf broodjes shoarma.

WAT HEB JE NODIG ?

Voor de broodjes :
  • 375 gram ongezouten / ongebrande pinda’s
  • 150 gram pompoen pitten
  • 375 gram havermout 
  • 10 gram wijnsteen bakpoeder
  • Circa 75 gram bladspinazie ( ongekookt )
  • Een flinke scheut aminos of sojasaus
  • Drie eetlepels kerriepoeder
  • Twee bananen in stukken
  • Maanzaad en sesamzaad om de broodjes te decoreren ( optioneel )
 
Voor de shoarma :
  • 375 gram tempeh, in zeer flinterdunne reepjes gersneden
  • Drie eetlepels kerriepoeder
  • Drie eetlepels paprikapoeder
  • Een flinke scheut aminos of sojasaus
  • Een theelepel knoflookpoeder
  • Een snufje zware peper
  • Een ui, in ringen gesneden
 
 
Voor de toppings :
  • Bladspinazie
  • Vegan mayonaise ( KLIK HIER voor het recept )
  • Plantaardige boter

ZO MAAK JE HET :

1) verwarm de oven voor op 185* en bekleed een bakplaat met bakpapier
2) marineer de shoarma-reepjes in de kruiden en saus.
3) maal in een keukenmachine alle ingrediënten voor de broodjes tot een stevige massa. Maak ronde broodjes en leg op de bakplaat. Bestrooi eventueel met de sesam / maanzaad. Bak de broodjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 50-55 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat de broodjes afkoelen, snij ze door.
4) bak in een koekenpan de ui in wat zuivere kokosolie glazig. Voeg de shoarma toe en bak deze gaar. 
5) besmeer de onderste delen van de broodjes met boter, beleg met bladspinazie, dan de shoarma en tot slot wat Vegan mayo.
 
 
    
 

Mijn vijf favoriete natuurlijke zonnebrandmiddelen , de smeer-test!

Het is op dit moment van schrijven voorjaar 2022 en we worden flink getrakteerd en verwend met vervroegd heerlijk lenteweer. De zon schijnt overdag volop en we genieten pur sang van al die eerste zonnestralen 🌞 na een grijze donkere periode die afgelopen jaar extra donker was door de vele gebeurtenissen in de wereld. Het is niet zo raar dat we er massaal op uit trekken en buiten willen zijn om die zon zoveel mogelijk te pakken. Zon is niet alleen verwarmend, het doet heel veel met ons lichaam en onze geest. Zonlicht geeft een beter humeur en energie. Maar ook maakt onze huid vitamine D aan waardoor we ons ook beter gaan voelen. Lees verder

Luxe maïsbrood ( glutenvrij / vegan )

Ik maak al jaren zelf mijn brood. Op deze manier hou ik de complete regie over wat er wel / niet in gaat en dat is zeker fijn als je graag experimenteert ! Ik bedenk steeds weer nieuwe heerlijke brood-recepten die niet alleen mega -lekker zijn en vrij snel zijn te maken, ook zijn ze 100% meukvrij, zoals vrij van gluten en vrij van dierlijke componenten. Dit verrukkelijke maïsbrood is gekruid met heerlijke kruiden en specerijen waardoor het een zeer bijzondere smaak en textuur krijgt. Het is super-eenvoudig en snel te maken omdat het brood op de plaat wordt gebakken in de oven. Geen gehannes dus met bakblikken en plakkerige toestanden.

Het brood is goed te bewaren en goed in te vriezen. Het is zo lekker dat je de boterhammen zonder beleg kunt eten, maar ik prefereer een beetje plantaardige boter! Zalig! Het brood is overigens ook geschikt voor tosti’s!

Wat heb je nodig ?

  • 500 gram biologisch maïsmeel
  • 600 gram volkoren boekweitmeel
  • een koffiekopje psyllium
  • vier eetlepels carob-poeder
  • een zakje biologische gist
  • 45 ml olijfolie of gesmolten kokosolie
  • zes volle eetlepels kerriepoeder
  • twee eetlepels paprikapoeder
  • twee eetlepels knoflookpoeder
  • een eetlepel komijnpoeder
  • een eetlepel Italiaanse kruiden
  • warm water

 

Om te garneren :

  • sesamzaad en maanzaad

Zo maak je het :

  1. roer alle ingrediënten in een grote kom samen en voeg steeds wat warm water toe tot de massa licht vloeibaar is geworden. Dek af met een stukje plastic huishoud-folie en dek dit af met een doek. Zet tenminste twee uur weg om te rijzen op een warme plek
  2. kneed de massa opnieuw goed door, en laat opnieuw 15 minuten rusten. Herhaal dit liefst twee keren voor zoveel mogelijk luchtigheid in het deeg. Voelt het deeg iets te droog aan, voeg dan nog wat heet water toe en kneed dit door.
  3. verwarm de oven voor op 185*C, bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. kneed het deeg goed door. Stort op de bakplaat en maak er een mooie slof van. Bestrooi Royal met sesam en maanzaad, druk dit licht in het deeg.
  5. bak het brood in het midden van de oven gaar in ongeveer 60 minuten, blijf tussentijds GOED controleren omdat het in jouw oven harder kan gaan dan in mijne! Laat het brood op een rooster afkoelen.

 

 

Feit of fabel? 11 stellingen rondom ( natuurlijke ) zonnebrandmiddelen uitgelicht.

Alhoewel het na de rare zomer van 2021 vast weer een bijzondere zomer in 2022 gaat worden., kijken we er reikhalzend naar uit. Het warme weertje, het zonnetje, de strakblauwe hemel, de vogels die ons weer wakker gaan fluiten…we houden ervan. Al rond Januari zien we de vele advertenties van zonnebrandmiddelen rondzingen, ieder jaar zien we wel weer iets nieuws. Anno 2021 was het anders, vanwege de pandemie. Er konden vanwege de corona maatregelen weinig tot geen nieuwe producten worden geproduceerd. Er is veel stil komen te liggen. Ook de zonnebrandmiddelen-branche voelt de klappen. Gelukkig zijn er meer dan genoeg bestaande ( natuurlijke ) zonnebrandmiddelen, die matig kunnen worden geproduceerd. We hoeven dit jaar dan ook niet te vrezen dat er tekorten komen. Lees verder

Boretti messen sparen bij de ALBERT HEYN….

Begin 2022 geeft ALBERT HEYN een spaar-actie waarmee je een paar prachtig ogende messen kunt sparen. Het principe is hetzelfde als vele vorige spaar-acties, bij iedere €10 euro die je besteed, ontvang je een spaarzegel. Bij 25 zegels kun je een volle spaar-kaart inwisselen en wat bijbetalen voor een mes. Er zijn in totaal zes messen, en je kunt ook voor een messenblok verder door sparen. Lees verder