Zoutjes…welke zijn nu een beetje meukvrij? En waar kun je op letten bij aankoop?

Ik ben een zoetekauw, zoutjes vind ik minder lekker. Maar ik kan wel zo nu en dan enorm genieten van een “ knabbeltje” . Onder “ zoutjes” vallen hartige snacks als allerlei soorten chips, nootjes, kaasbolletjes, Chinese mix, zoute sticks, enzovoort. In de volksmond worden al deze producten in verzamelnaam veelal zoutjes genoemd, wat is afgeleid van het vele zout wat in deze producten voorkomt. Sommige zoutjes bevatten extreme hoeveelheden zout, maar ook transvetten en suikers. Zoutjes zijn dan ook niet wat je noemt een gezonde versnapering. Er zijn afgelopen jaren diverse alternatieven bedacht op de zoute en vette zoutjes, denk aan het LIGHT tijdperk, maar ook zagen we afgelopen jaren steeds meer alternatieven verschillen op basis van bijvoorbeeld groente en / of peulvruchten. De meesten komen echter op hetzelfde neer qua voedingswaarden. Het blijft klaarblijkelijk best lastig, om een echt gezond zoutje te produceren. Lees verder

BLOG: website ditjes en datjes……

Mijn website is opgericht in 2014. Na zeven jaar is mijn website één van de meest bezochte websites geworden, en is het een vergaarbak aan informatie geworden. Ik ben echt ontzettend trots op mijn “ kindje” zoals ik mijn website gekscherend noem.😊 Er zit meer in dan alleen bloed, zweet en tranen, er zit passie in, liefde en zorg. Ik heb vast niet de meest flitsende en meest interessante website , maar dat is dan ook nooit mijn doelstelling geweest. Mijn insteek is vanaf het begin, dat ik vooral een NUTTIGE en INFORMATIEVE website in de lucht zet. Een website zonder meuk, nonsens, kletspraat en sprookjes. Een website waar de consument meteen weet waar hij/ zij aan toe is, geen fratsen, geen commercie. Alhoewel ik dagelijks te horen krijg dat ik een commerciële trut ben, die lekker binnen loopt, verdien ik anno 2021 nog steeds NIETS aan mijn content op de website. De enige bron van inkomsten zijn de advertentie banners die ik zeer zorgvuldig heb uitgekozen. Verder is mijn website compleet sponsor-vrij, vrij van commercie en vrij van enige bronnen van inkomsten. Ik die nooit aan “ linkjes-ruil” of linkjes plaatsen tegen vergoeding. Ik adverteer niet met vreselijke pop ups, en hou de “ grote jongens” in de voeding en levensmiddelen industrie VER buiten de deur. Kortom: mijn website is één van de weinige die nog aardig vrij is weten te blijven van het grote geld en de grote verleidingen om met zo’n druk bezochte website flink wat geld te verdienen. Dat is NIET waarom ik deze website heb opgericht, NIET waar het voor is bedoeld. Het is voor de consument bedoeld, niet als groot reclamezuil. Lees verder

Frisse lente taart ( vegan, lactosevrij, meuk-suikervrij, glutenvrij)

Soms kom ik wat tegen in de supermarkt waar ik oprecht blij van kan worden. Zoals de suikervrije GRANOLA van het merk HOLIE ( KLIK HIER) Als verademing tussen de suikerbommen kunnen we deze granola gewoon in de supermarkt kopen. Dit maakt het niet alleen toegankelijker voor de consument, ook wordt de consument gestimuleerd om betere keuzes te kunnen maken. Ik ben groot voorstander, helaas komt het nog veel te weinig voor en kunnen we meer spreken van hoge uitzonderingen. Granola is een zeer gewild en populair product. Helaas bestaan vrijwel ALLE soorten voornamelijk uit suiker. Hoe mooi een fabrikant het ook wil verkopen, suiker = suiker, of dat nu uit honing komt of uit rietsuiker, uit dadenstroop of uit kokosbloesemsuiker,  ons lichaam maakt geen onderscheid.

Als ik dan iets tegenkom wat echt meukvrij is te noemen, ja….dan ben ik echt blij. Meestal ga ik dan ook meer experimenteren met zo’n product om te bekijken wat je er nog meer mee kunt. Dit was zeker met HOLIE granola het geval, want met granola kun je uiteraard veel meer dan alleen maar door de yoghurt, de melk of de kwark roeren. Ik ben ermee gaan bakken. En dat resulteerde tot zeer bijzondere baksels, zoals deze heerlijke frisse lente-taart. Het is ontzettend eenvoudig om te maken, het bevat weinig ingrediënten en de ingrediënten zijn toegankelijk en budget-vriendelijk. Het frisse taartje dankt zijn frisheid aan de vers gerapte biologische citroenschil, en vers geraspte biologische gemberwortel. De topping heeft een verrukkelijke laag 100% pure biologische chocolade met een laagje granola. Maak de taart zelf maar snel, je zult verrast zijn ! Laat het je smaken dit voorjaar! De HOLIE granola kun je vinden in de meeste supermarkten, op zeker bij AH.

Wat heb je nodig?

voor de bodem:

  • 400 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • twee eetlepels greensweet-stevia sweet vanille ( of andere smaken naar keuze )
  • een eetlepel erythritol
  • warm water

voor de vulling:

  • 250 gram amandelmeel
  • twee eetlepels greensweet-stevia
  • een eetlepel erythritol
  • het rasp van een biologische citrorenschil
  • twee bananen, gepureerd
  • een klein stukje verse biologische gemberwortel, geraspt
  • een half theelepeltje vanille bourbon ( optioneel)
  • twee koffiekopjes HOLIE granola ( ik koos de coconut / cacaonibs variant , maar je kunt ieder gewenste variant kiezen )

voor de topping:

Zo maak je het:

  1. verwarm de oven voor op 180*C, bekleed een bakplaat met bakpapier
  2. Voeg de stevia en erytritol toe aan de havermout en voeg steeds beetjes warm water toe tot er een stevige deeg ontstaat. Rol dit uit tot een zo dun mogelijke plak, en snij hier een mooie vierkante vorm uit. Bak in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten, blijf tussentijds controleren.
  3. Meng alle ingrediënten voor de vulling samen tot een spijs-achtige massa. Stort deze op de bodem.
  4. laat de chocolade au bain Marie smelten. Besmeer de vulling met een laag chocolade. Bestrooi royaal met de granola en de citroenrasp.

NOTIFICATIE: er zijn geen commerciële doeleinden gemoeid met dit recept, alles is geheel op eigen initiatief ontwikkeld en bedacht, zonder  dat de fabrikant enige kennisgeving heeft.  De granola is gewoon gekocht van mijn eigen geld. 

Citroenwater drinken….zinvol of onzin?

Dankzij voedseltrends en hypes kunnen doodgewone voedingsmiddelen opeens een superfood worden. Dit is de “ good old” citroen min of meer overkomen. Opeens was daar het drinken van citroenwater op de nuchtere maag. Dit drankje wordt gemaakt door ongeveer een halve citroen uit te knijpen in een glas, en dit op te schenken met water. Talloze gezondheidssites prijzen dit drankje de lucht in, het zou de vetverbranding stimuleren, de PH waarde van het lichaam herstellen, het zou ons “ ontgiften” en het zou bomvol zitten met vitaminen en mineralen, waaronder in het voordeel vitamine C, die onze huid doet stralen. Wat klopt er wetenschappelijk van al deze beweringen? Heeft het echt veel zin om iedere morgen te starten met een glas citroenwater of werkt het juist averecht? Een artikel over de zin en onzin van citroenen. Lees verder

Natuurlijke zonnebrandmiddelen test 2021

De lente heeft zich dit jaar ( 2021 ) al vrij vroeg aangemeld. We waren nog niet uit onze winterjassen , sjaals, mutsen en handschoenen, of de lente was er opeens. Bij veel mensen begint het dan meteen te kriebelen en willen van zoveel mogelijk eerste zonnestralen genieten. 🌞 De zonkracht is op dit moment ( eind Januari 2021 )  nog niet zo heel erg sterk, maar toch is het zeker niet onverstandig om je in te smeren als je langdurig in het lente-zonnetje wandelt. Lees verder