Zo maak je zelf snel en eenvoudig amandel yoghurt!!

We struikelen inmiddels over de plantaardige alternatieven in het koelschap in supermarkten op o.a melk, yoghurt, kwark en allerlei andere zuivel. Het is big business voor de industrie. Het is zeer lucratief, omdat het zeer goedkoop kan worden geproduceerd en er veel voor wordt gevraagd. Omdat ontzettend veel consumenten denken dat het gezonder is bijvoorbeeld, of graag veganistisch willen consumeren vanwege verschillende redenen. Het maakt, dat plantaardige zuivelvervangers inmiddels zeer populair zijn en dus met onwijs veel winst kan worden verkocht . Lees verder

kant en klaar kombucha getest!

Ergens in 2016 leerde ik het zo’n beetje voor het eerst kennen. Ik praat over KOMBUCHA. Ik kwam ermee in aanraking omdat ik een soort van JAR mocht gaan testen waarin je direct kombucha kon maken. Er was wel een belangrijk detail: je moest er één of andere zwam voor hebben, die de vrij eigenaardige naam SCOBY droeg. In 2016 was zo’n zwam een zeldzaamheid en moest ik zelfs uitwijken naar het buitenland om zo’n zwam te bemachtigen. Na al die moeite hoopte ik dat ik er enthousiast over zou raken, maar helaas….ik liep er totaal niet warm voor. Sterker; ik vond het echt erg veel gedoe voor een drank wat naar thee smaakt. En dus liet ik kombucha al snel los en raakte het bij mij in de vergeet hoek. Heel eerlijk gezegd vond ik het allemaal een beetje onzinnig en regelrechte zwets. Iets, waar ik zeker niet al die moeite, tijd en geld ( want de Scoby kostte destijds een godsvermogen ) waard, ik schonk liever gewoon een normaal kopje groene thee uit. Lees verder

De kleurstof SULFIET AMMONIAK KARAMEL…..waarom wordt het nog steeds niet verbannen ?

We houden er enorm van ; karamel. Ook wel gebrande suiker. We komen de karamel smaak dan ook enorm vaak tegen in veel dagelijkse producten. Karamel koffie, karamel snoepjes, Salted-karamel, karamel zuivel…..het kan allemaal tegenwoordig met een karamel smaakje.
Als je in de veronderstelling bent, dat de industrie iedere dag in een grote pan met suiker en water staat te roeren om karamel te maken zoals wij dat thuis doen, dan heb je het mis. De karamel die we in de vele levensmiddelen tegenkomen hebben dan ook eigenlijk helemaal niets met karamel te maken. Het zijn kleurstoffen die zodanig chemisch worden bewerkt, dat er een zeer herkenbare karamelsmaak overblijft, inclusief geur en kleur. “ met romige karamel ‘ op een ijs-verpakking zegt dus eigenlijk “ met een kleurstof “
Over specifiek die karamel kleurstoffen is afgelopen jaren veel te doen geweest. Er hangen veel omstreden verhalen aan, waardoor je je serieus af kunt vragen, waarom we het nog gewoon in zoveel voedingsmiddelen in de supermarkt tegenkomen. Een uiteenzetting.

Lees verder

Zoetstoffen…is aspartaam echt de grootste boosdoener ?

Onlangs werden we weer even opgeschrikt door artikelen in de media, waarin we konden lezen dat de zoetstof aspartaam weer eens flink onder vuur ligt. Dit keer waren onderzoekers het eens dat deze omstreden zoetstof op “ de zwarte lijst “ moest komen omdat nieuwe onderzoeksresultaten vertelden dat de stof mogelijk kankerverwekkend kan zijn. Dat het WHO ( kankeronderzoeksbureau ) aspartaam mogelijk per Juli 2023 op hun lijst van kankerverwekkende stoffen zal gaan zetten, en dat is wel opmerkelijk te noemen. Het IARC ( International agentschap voor kankeronderzoek, een onderzoekstak van de Wereld Gezondheidsorganisatie ( WHO ) houdt echter geen rekening met hoeveel van een product een persoon veilig kan consumeren. Dit advies voor individuen is afkomstig van een afzonderlijk WHO-deskundigencomité voor levensmiddelenadditieven, dat bekend staat als JECFA (het Gezamenlijk Comité van deskundigen voor levensmiddelenadditieven van de WHO en de Voedsel- en Landbouworganisatie), naast bepalingen van nationale regelgevende instanties. Een woordvoerder van het IARC zei dat de bevindingen van zowel het IARC als het JECFA comité tot juli vertrouwelijk waren, maar voegde eraan toe dat ze “complementair” waren, waarbij de conclusie van het IARC “de eerste fundamentele stap is om de kankerverwekkendheid te begrijpen”. Het additievencomité “voert risicobeoordelingen uit, waarbij de waarschijnlijkheid van een specifiek soort schade (bijv. kanker) onder bepaalde omstandigheden en blootstellingsniveaus wordt bepaald”. De besluiten van het IARC zijn ook bekritiseerd omdat ze onnodig alarm slaan over moeilijk te vermijden stoffen of situaties. Het heeft eerder ’s nachts werken en het eten van rood vlees in de categorie “waarschijnlijk kankerverwekkend” geplaatst, en het gebruik van mobiele telefoons als “mogelijk kankerverwekkend”, vergelijkbaar met aspartaam. De vermelding van aspartaam als mogelijk kankerverwekkend is bedoeld om meer onderzoek te motiveren, aldus de bronnen dicht bij het IARC, wat agentschappen, consumenten en fabrikanten zal helpen om stevigere conclusies te trekken.

Lees verder

Knoflook, zo gek nog niet voor je gezondheid!

Je houdt ervan, of niet. Je kunt de geur waarderen of niet. Er lijkt geen echte gulden middenweg te bestaan, als het of dat kleine witte knolletje aankomt: DE KNOFLOOK. Lees verder