gourmetten…..hoe gezond is dat eigenlijk en hoe gourmet je meest meukvrij ?

Als je graag gezond wilt gourmetten, zijn DRIE punten belangrijk : de voeding die je kiest, de bereiding en….het apparaat zelf. Als we naar het voedsel zelf kijken, kunnen we daar zelf enorm veel in de hand houden. Want gourmetten hoeft niet te bestaan uit vet vlees in een moddervet gemaakte plaat bakken, stokbrood, sausjes en kruidenboter. Je kunt het zelf zo gezond en ongezond mogelijk maken als je wilt. Als je bijvoorbeeld niet veganistisch leeft of je gasten, kun je kiezen voor biologische kip en kalkoen, of biologische biefstuk, maar ook magere vis als verse tonijnmoot en kabeljauw filet. Eet niet te veel rood vlees. Van vlees met veel rode bloedlichaampjes is bekend dat het kankerverwekkend is. Daarom zijn kip en vis beter dan bijvoorbeeld rund. Het ongezondst is bewerkt vlees zoals worsten en gerookt vlees zoals spek. En kun je zelf sauzen  en salades  maken. Stokbrood kun je vervangen met crackers. Het zijn de kleine dingen die het doen 😁😁
Waar ook goed naar gekeken moet worden is de bereiding. Zorg ervoor dat je nooit teveel bakvet gebruikt, en kies liefst voor een zuivere vetsoort die hoog verhit kan worden, zoals kokosolie. Gebruik nooit teveel en let echt heel goed op, dat er niets aanbrandt. De zwart geblakerde stukjes bevatten erg veel acrylamide. Hou de temperatuur van je gourmetstel liefst tussen de 120-150*C. Ja, het duurt dan allemaal ietsje langer, maar het verlaagt het risico op acrylamide ontwikkeling in en op het voedsel aanzienlijk.
Komt het echter neer op de apparaten ZELF, kun je daar wel wat beter naar gaan kijken. Want de anti-aanbak-lagen van veel gourmetstellen zijn niet zo gezond. Zeker de goedkopere varianten en juist de verouderde gourmetstellen kunnen een vorm van schade opleveren, alleen al bij het inademen van de hitte die vrijkomt. Denk daarbij ook aan vogels, waar erg veel voor wordt gewaarschuwd in de media. Maar het is voor de mens ook niet erg gezond. Zeker die gourmetstellen die ieder jaar opnieuw uit het stof wordt gevist kunnen die schadelijke anti-aanbak-lagen bevatten omdat de wetten en regelgevingen omtrent teflon jaren geleden nog niet golden. Het is daarom echt een goed idee om geen verouderde gourmetstellen meer te gebruiken, voer ze op een milieuvriendelijke manier af. En koop een nieuwe. En dan liefst eentje waarvan je 100% garantie krijgt van de fabrikant, dat er geen giftige stoffen zijn gebruikt. Zoals de GREEN PAN raclette.
Als je de drie punten in acht neemt, is gourmetten juist ontzettend gezond! Het is een gezellige manier om samen te eten. Dit werkt ook meteen ontspannend, wat onze gezondheid ook ten goede komt. Alles bij elkaar opgeteld kun je dus concluderen dat gourmetten helemaal niet ongezond hoeft te zijn. Even kort gesloten resumerend :
– kies voor de juiste voeding om op de gourmet-tafel te serveren
– kies voor een goede, veilige bereiding, waar de gemiddelde bak temperatuur ligt tussen de 120-150*C. Nog een zeer belangrijk detail : VENTILEER voldoende!
– kies een juiste gourmet apparaat

DE GREEN PAN BISTRO RACLETTE

Waarom kies ik persoonlijk voor dit gourmetstel ? Ten eerste omdat ik groot fan ben van het merk zelf. Ze verkopen geen kletspraat, geen meuk, maar degelijke keukenapparaten.  En geven een 100% garantie op PFAS vrij. Er wordt niet met giftige stoffen gewerkt, ook niet stiekem in lagen, wat bij heel veel “ groene” pannen en keukenapparaten wel gebeurt. Dit is een standaard norm van GreenPan.
Het tweede punt waarom ik voor deze ga, is de enorme veelzijdigheid van de raclette. Ook daar staat GreenPan om bekend, vrijwel al hun apparaten zijn ontzettend veelzijdig te gebruiken. Wat het erg prettig en handig en goedkoop en duurzaam maakt, omdat je veel andere apparaten niet nodig hebt. Op deze raclette kun je bijvoorbeeld ook pannenkoeken bakken. Dit komt, omdat de bakplaat omkeerbaar is met ruimte voor bakken en grillen aan één zijde, en uitsparingen aan de andere zijde voor bijvoorbeeld pancakes in de morgen. Het apparaat is geschikt voor acht personen, heeft een lengte van 51 cm, een breedte van 25 cm in bakoppervlak. Het heeft verder een regelbare thermostaat zodat je de temperatuur geheel zelf kunt instellen waardoor je feitelijk nooit te heet kunt bakken en grillen. Wat ook prettig is, is het lange snoer ( 1,50 cm ) wat bij veel gourmet stellen toch een ding is. De acht bijgeleverde pannetjes zijn uiteraard ook in koolstof staal gesmeden PFAS vrije pannetjes. En er zitten acht nylon spateltjes bijgeleverd. De temperatuur heeft een bereik van 80-230 *C. Het vermogen is 2000W.
En ja, de pannetjes zijn vaatwasser bestendig, maar ik adviseer je dit nooit te doen, omdat het de levensduur van je pannetjes aanzienlijk vermindert. Het apparaat staat stevig en stabiel op anti slip voetjes, waardoor hij vrij goed is bestand tegen stoten.

HOE TE GEBRUIKEN ?

Je kunt de raclette uiteraard voor gourmet gebruiken, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden :
– gezellig brunchen met pancakes bakken
– tosti’s bakken
– pannenkoeken bakken
– als warmhoudplaat gebruiken bij diners / lopend buffet
– Je kunt de raclette in de zomermaanden ook gebruiken ter vervanging voor de BBQ. Een gezonder idee! 

HOEVEEL KOST IE EN WAAR TE BESTELLEN ?

De GREEN PAN RACLETTE  gourmet bistro kost € 149 euro en is VIA DEZE LINK te bestellen

HOE GOURMET JE MEEST MEUKVRIJ ?

Ik gaf je hierboven al een aantal tips, hoe je vrij eenvoudig meukvrij kunt gourmetten. Het is echt een kwestie van verstandige keuzes maken. Ik ga bij deze een aantal tips geven:
VOOR DE VLEES LIEFHEBBERS :
Als jij veganistisch leeft, wil dat niet meteen zeggen dat je gasten of gezinsleden / partner ook maar meteen vegan met jou mee moeten gourmetten. Bovendien is veganistisch gourmetten niet bepaald gezond, omdat er kant en klare vleesvervangers worden gebruikt die zeer zijn bewerkt. Wil je toch voor je al je tafelgasten een gezond alternatief op vlees, dan kun je kiezen :
voor biologische kip, zoals kipfilet en kalkoen
– voor biologisch mager rundvlees die je vooraf even goed door bakt
– voor magere vis als kabeljauwfilet en verse tonijn moten
– biologische stukjes tonijn uit blik op water, uitgelekt
Koop het vlees liefst in een erkende biologische slagerij, en liever niet in een supermarkt, waar de afkomst nog altijd wat discutabel blijft. En kies liefst voor witte vlees soorten, omdat deze algemeen genomen gezonder zijn dan rood vlees.  Kijk ( google…) ook eens in het rond in je omgeving, er zijn tegenwoordig vrij veel bio-boeren die zelf hun vlees produceren. Een eerlijk, ECHT stukje vlees is net zo feestelijk als bio-vlees-industrie vlees, wat wellicht goedkoper is. Beslis voor jezelf waar jouw grenzen liggen.
VEGAN ?
Ben je veganistisch en wil je echt geen concessies doen ? Dan kun je alles ZELF maken. IN DIT ARTIKEL vind je ontzettend veel zelfmaak recepten om zelf veganistisch vlees te maken op een meest gezonde manier. Het kost niet veel extra tijd en zeker ook niet meer geld, gekeken naar de huidige prijzen van het veganistische alternatief in supermarkten. Bovendien is alles zelf maken leuker, bevredigender en gezelliger om bijvoorbeeld samen te doen. Je kunt veel voorbereidend maken, door bijvoorbeeld weken voor de feestdagen alles te maken, vooraf te bereiden en in te vriezen. Zodat je op de dagen zelf alles alleen nog maar hoeft te ontdooien.
SAUZEN :
De sauzen vliegen je tegenwoordig om de oren in supermarkten, en alles lijkt gezond. Want : …% minder suiker / veganistisch / …% minder vet / zonder kleur -geur-smaakstoffen….het lijkt opeens allemaal best te kunnen. Dat het ietsje anders in elkaar steekt, dat lees je IN DIT ARTIKEL. En begrijp je meteen, waarom het echt veel beter is om zelf je sauzen te gaan maken! Niet moeilijk, hartstikke lekker en…echt stukken en stukken gezonder! Ik heb al mijn recepten in een handig overzichtje gezet : KLIK HIER! 
SALADES :
Heb jij al eens gekeken naar het huidige aanbod van salades in de supermarkt ? KRANKZINNIG. …Raar ? Nee. Want al deze kant en klaar salades levert de industrie goudmijntjes op. Ze zijn inmorreel duur, en vol met zeer goedkope grondstoffen waardoor er gigantisch veel winst gemaakt kan worden. Anno 2023 /24 is daar nog een groot stuk schap bij gekomen, om alle veganistische alternatieven op salades kwijt te kunnen voor BELACHELIJKE prijzen. IK heb al die Johma salades dit en dat nooit zo goed begrepen, want ik vond zelf salades maken in mijn studiejaren “ een eitje “ om te doen en bovendien smaakt het allemaal ECHT ergens naar en niet naar chemische meuk. Als ik nu zin heb in salade, maak ik dat gewoon zelf, ik weet niet beter. Vriendlief vind mijn salades zo lekker dat hij al jaren geen bakje salade meer koopt en mij vraagt om zijn favo eiersalade te maken. Tijdens gourmet zetten we graag allerlei salades op tafel om tijdens het wachten op het vlees braden te genieten van een stukje ( stok ) brood met een heerlijke salade. In DIT ZEER HANDIGE OVERZICHT heb ik al mijn recepten om zelf salades te maken, op een rijtje gezet! Zodat jij ook voortaan geen bakje peperdure salade meer hoeft te kopen!
BROOD :
Stokbrood…..er wordt ook op dit gebied veel misleidende trucjes uitgehaald door bijvoorbeeld volkoren stokbrood te verkopen. Maar stokbrood blijft stokbrood, en niet heel erg gezond. Je kunt stokbrood natuurlijk zelf maken ( KLIK HIER ) maar vind je dat teveel werk, dan kin je ook kiezen voor een grote plaat brood, een soort NAAN brood, die je in stukjes kunt snijden en kunt uit serveren. ( KLIK HIER voor diverse recepten ) Een gezonder idee! En ruim van tevoren te maken en in te vriezen.
Andere opties zijn :
– 100% boekweit wafels ( biowinkel )
– crackers ( KLIK HIER
– stukjes roggebrood ( KLIK HIER
SPREADS / BROOD BELEGGING
Salades zijn uiteraard erg lekker, maar denk ook eens aan lekkere spreads! Daarmee kom je verrassend uit de bus! In dit OVERZICHT vind je ontzettend veel soorten recepten, van notenspreads tot kaasspreads!

ALGEMENE TIPS :

* Als je gasten ontvangt, kun je je genodigden van tevoren vragen wat zij prefereren, en of zij het bijvoorbeeld leuk zouden vinden om nieuwe dingen ( jouw eigen homemade kunsten) uit te proberen. Door je gasten te betrekken in wat je hen wilt voorschotelen, worden zij gestimuleerd. Mocht er echte weerstand zijn, kun je elkaar tegemoet komen. 

* hou de temperatuur van je gourmetstel rond de 150 *c. Dit zorgt voor een wat langere bereidingstijd, maar als je eenmaal lekker gezellig met elkaar aan tafel zit, zal deze tijd vast niet worden opgemerkt en is het zeker wat betreft acrylamide en stikstof een veel fijner idee. Vergeet ook ABSOLUUT NIET om te ventileren!!!! Zet een raam of deur open of op een kier, een zet overal in huis wat open, omdat bakluchten overal heen kruipen in huis. 

* maak veel van tevoren klaar zodat jij zelf ook een beetje kunt genieten en ontspannen. 

* hou er rekening mee, dat alles wat je zelf from-scratch maakt, VOEDZAMER is en je daardoor sneller verzadigd bent. Maak nooit teveel, tenzij je zeker bent dat je restjes op kunt maken. 

FIJNE EN MEUKVRIJE  FEESTDAGEN!!! 🎄

…Waarom is kamille niet zo bekend ? Lees waarom jij het ook iedere dag zou moeten gebruiken!

Onlangs kampte ik met een zeurende, vervelende ontsteking aan de rechterkant van mijn hoofd.  De pijn zwerft van oor door naar de kaak, de daar aanwezige tanden en kiezen, de neus, en zelfs mijn rechteroog raakte wat ontstoken. Ik ben meteen begonnen met het drinken van kamille thee. Ik ben al jaren groot fan van pure gedroogde kamillebloesem, en ik vroeg mij opeens af tijdens deze periode waarin ik kamp met ontstekingen, waarom er zo verdomde weinig aandacht is voor dit zeer bijzondere bloemetje. De wetenschap is er lovend over, zij prijzen de medicinale werkingen van kamille de hemel in, dus waarom wordt het allemaal niet zo goed opgepakt ? En…waarom heb ik er nooit eerder echt goede aandacht aan besteed ? Het wordt dus echt de hoogste tijd!

WAT IS KAMILLE ?

We beginnen bij het begin en dat zijn de bloemetjes. Het gaat om éénjarige bloemen die zo’n beetje in geheel Europa vindbaar zijn. Ze worden gekenmerkt door hun hagelwitte blaadjes en een knal geel dik hart. Met name de ECHTE kamille onderscheidt zich nogal in de geur van de bloem. Het zijn ecologische pioniersplanten, met een enorme kiemkracht en zijn daardoor in staat om een net braak gelegd stuk land binnen een jaartje te domineren.
Er zijn gigantisch veel soorten, maar de meeste onderscheid wordt gemaakt tussen ECHTE kamille en GEURLOZE kamille. Onder de echte kamille wordt meest de Duitse / Matricaria kamille gezet, onder de geurloze de Matricaria inodora, ook wel eens Roomse kamille genoemd. De echte kamille wordt erg veel gebruikt in bijen en vlindermengsels vanwege de zeer sterke geur. De geurloze soort wordt meer verwant aan de Margriet dan aan echte kamille.
Kamille wordt meest gebruikt als kruidenmiddel.

WAAR IS HET GOED VOOR ?

Ik sprak eerder al over hoe lovend de wetenschap is over kamille, in het Engels overigens Chamomile. De wetenschap heeft al aardig wat onderstreept wat betreft de medicinale werkingen. Er zijn er al een paar, waar kamille intussen om bekend staat, zoals de kalmerende werking op de huid, maar ook wordt het al decennia’s lang inzet tegen diaree en lichte ontstekingen.
Kamille staat vooral zeer bekend om de positieve werking op ons zenuwstelstel. Dit komt voornamelijk omdat er etherische olie in de bloemetjes zit. De gedroogde bloemen ( de bloesem ) van kamille bevatten enorm ( zeg maar gerust extreem ) veel terpenoïden en flavonoïden die bijdragen aan de geneeskrachtige eigenschappen. Er zijn inmiddels vrij veel kamille preparaten op de markt die worden gebruikt voor veel menselijke kwalen als hooikoorts, ontstekingen, spierspasmen, menstruatiestoornissen, zweren in de mond, slapeloosheid en maag en darmstoornissen. De essentiële kamille oliën worden bovendien erg veel toegepast in cosmetica en aromatherapie. Naast al deze positieve geluiden zijn er nog duizenden studies die niet worden onderstreept, maar wel zeer lovend zijn. Zo wordt kamille bijvoorbeeld gelinkt aan  voorkoming van eczeem, hart en vaatziekten, koliek aanvallen, griep en verkoudheid en zelfs verschillende vormen van kanker.
Kamille staat meest bekend, en wordt meest gebruikt als kamille thee. Wist jij, dat er dagelijks meer dan één miljoen kopjes worden gedronken ? Kamille als thee trekken is een zeer snelle en makkelijke manier om kamille binnen te krijgen. Er zijn vele kamille extract-supplementen verkrijgbaar, maar ook olie en water. Afhankelijk van de concentraties kunnen deze middelen zeker gunstig zijn. Ik persoonlijk gebruik echter liefst pure gedroogde biologische kamille bloesem. Daar trek ik niet alleen liters thee van, maar gebruik het ook als compres op de huid, in theezakjes op mijn ogen, en ik maak er soms ook crèmes mee. Eén recept wat ik zelf dagelijks “ brouw “ deel ik met jullie!  Ik drink dit dagelijks, zeker in de herfst / winterperiode. Maar ook als ik wat extra’s kan gebruiken om mijn weerstand te ondersteunen, zodat mijn lijf beter kan vechten tegen bijvoorbeeld ontstekingshaarden in mijn lijf. Het is bovendien absoluut GEEN STRAF om het te drinken, want het is ontzettend lekker! Ik maak meestal anderhalve liter. Wat heb je nodig ?
Vijf eetlepels biologische kamille bloesem ( KLIK HIER )
Drie eetlepels biologische brandnetel ( KLIK HIER )
Een groot stuk verse biologische gemberwortel, in stukjes gesneden, niet geschild
Anderhalve liter mineraal water
Optioneel: vier druppels MOOS FAVORITES stevia druppels naturel ( voor meer smaak, maar hoeft dus niet )
EN ZO MAAK JE HET :
1) gooi alles in een pannetje en breng tot een kookpunt. Draai het vuur uit en druk met een stamper of de bolle kant van een lepel de kamille en gember aan, zodat er veel vrijkomt. Laat dit afkoelen
2) zeef de massa, en giet de drank over in een fles die je goed af kunt sluiten. Bewaren op een koele plek of in de koelkast. Steeds even kort schudden voor gebruik.

WAT TE DOEN MET HET PULP ?

Je houdt veel pulp over uit het maken van deze drank. Dit kun je door gebruiken, voor o.a :
– een huid compres. Vul een bio katoenen zakje met het pulp en leg deze op aangedane plekken, zoals een geïrriteerde / rode / schrale en gevoelige rode huid.
– als oog compres. Vul losse theezakjes met het pulp en leg deze op de gesloten ogen. Ook lekker : vries de zakjes in en leg de zakjes in bevroren toestand op de ogen. Zeer effectief tegen “ puffy” ogen en blauwe kringen!
– het pulp kun je twee tot drie x her-gebruiken. Je kunt er bijvoorbeeld nog losse hete thee van trekken, door een los theezakje te vullen met de pulp en het met kokend water op te schenken. Laat het zakje in het glas zitten.
– of deze tip nu echt werkt heb ik zelf nooit uitgeprobeerd, maar het schijnt dat pulp van kruiden ook erg goed zijn voor kamerplanten. Ik heb dat zelf dus nog niet getest, maar vond deze tip waardevol genoeg om te vermelden!
– als toevoeging in kwark en yoghurt en smoothies. Gebruik ongeveer één kleine eetlepel per keer.

WAAR KAN IK ECHTE PURE VERS GEDROOGDE BIOLOGISCHE KAMILLEBLOESEM BESTELLEN ?

Ook enthousiast geworden ? Ren niet meteen naar de eerste de beste winkel, of zit niet meteen meneer Google te stalken, maar lees eerst dit nog even, want het is een zeer belangrijk puntje. En dat is dat er veel MEUK kamille in de omloop is. En je daarom echt heel erg goed moet opletten of je 100% pure en dan ook liefst biologische gedroogde bloesem koopt en geen afval wat industrieel vol is gespoten met pesticiden. Deze vorm van kamille is uiteraard heus wel waardevol, maar als je voor echt puur en biologisch kiest haal je de allerbeste papieren binnen. Let goed op TOEVOEGINGEN. In veel kamille thee zit bijvoorbeeld veel meer dan nodig is.
Er bestaat tevens zoiets als VALSE KAMILLE. Deze plant wordt op akkerlanden als onkruid gezien maar de industrie slaat er flink zijn slaatje uit. Het wordt ook wel eens reukloze kamille genoemd om het onderscheid te kunnen onderstrepen. ECHTE kamille heeft een heerlijke kruidige, licht zoete geur en smaak. Dit is ook meteen het allergrootste herkenningspunt, om echte kamille te scoren. Ook de hoofdjes van de valse kamille plantend zijn een kenmerk. De bloembodem groeit sterk omhoog, terwijl bij de echte kamille de lintbloemen juist na de bloei sterk naar beneden groeien. Let daar dus ook goed op, op de geur! Echte kamille ruikt heerlijk. Dat is het allerbelangrijkste kenmerk.
De vers gedroogde biologische kamille bloesem van puur & fit ruikt dan ook HEMELS. Tijdens het afvullen ( ja, dat doen we zelf! ) genieten we enorm van de heerlijke geur. De kamille bloesem bevat 50 gram, zit in een goed afsluitbare zak om de kwaliteit zo lang mogelijk te waarborgen en kost € 4,95, wat echt spotgoedkoop is te noemen. Ik ben een groot fan en sla geregeld lekkere voorraadjes in ( met personeelskorting HAHAHA! BOF BIPS! )
Wil jij ook genieten van echte kamille thee ? KLIK DAN HIER om te bestellen. 

PAFRUMS….hoe schadelijk zijn ze voor de gezondheid ? En waar let je op ?

Parfum…..Wat is het iets persoonlijks en daardoor zo ont-zettend moeilijk om er iets zinnigs over te vertellen. Het komt altijd toch neer op wat ik persoonlijk waarneem aan geuren, en die kunnen geheel anders zijn zoals jij deze waarneemt. Geuren….ze zijn zo complex, terwijl daar eigenlijk helemaal niet zoveel over bekend is. Ik hou van geuren. Ik ben daar erg gevoelig voor, een geur kan mijn humeur voor een groot deel bepalen. Ik zorg daarom altijd voor lekkere subtiele geuren om mij heen, zowel in mijn omgeving als op mijn lichaam. Geuren zijn er in zoveel vormen. Geuren die opwekkend werken, geuren die ontspannen,…..voor iedere emotie is er wel een geurenpalet beschikbaar. Geuren zijn ook erg belangrijk. Een rotte geur waarschuwt ons bijvoorbeeld voor mogelijke gevaren.
De meeste geuren die we kennen zijn natuurlijk, maar uiteraard zijn er ook een heleboel industriele geuren en synthetische geuren. Het zijn vrijwel altijd deze geuren, waar wij allergisch op kunnen reageren. Het toont, hoe belangrijk ECHTE geuren zijn voor de mens.

Lees verder

zuurkool

Zodra het weer wat guurder wordt na een zomerperiode, verlangen we er weer naar: zuurkool. Maar wat is zuurkool nu precies ?  Zuurkool is gesneden witte kool, die door inwerking van diverse melkzuurbacteriën is geconserveerd, wat zuurkool de bekende zure smaak geeft. Het heeft een gele kleur, en opmerkelijk detail bij zuurkool: het geeft géén typische koollucht bij het koken, wat wel het geval is bij vele andere koolsoorten. We eten zuurkool vooral als stamppot, gestampt met gekookte aardappelen. Het wordt in supermarkten meestal verpakt in zakjes van 500 gram verkocht, soms nog echt uit het vat, maar dit komt nog zeer zelden voor. Zuurkool uit het vat vind je nog wel terug in de biowinkels en groentespeciaalzaken. Lees verder

een rol papier wat milieuvriendelijk aluminium folie, plastic huishoudfolie en bakpapier kan vervangen? Bestaat dat?

Als fanatiek bakster gaat er bij mij aardig wat bakpapier doorheen. Niet alleen dat, maar ook bewaar-materialen om al dat lekkers in te bewaren zoals huishoud-folie, aluminium folie en zakken. Uiteraard probeer ik hierin de meest mogelijke milieuvriendelijkste keuzes te maken. Alhoewel het steeds meer wordt opgepikt, is de keuze NIET-ZO-REUZE als het komt op meukvrij. Ik vind in mijn biowinkel hooguit twee soorten en dan betaal je ook nog eens de hoofdprijs. Bijna € 10 euro voor een rol huishoud-folie vind ik nogal eh…..pittig in prijs. Ik heb het er wel voor over, maar moet mezelf wel steeds over een drempel heen zetten. Ik vind zoveel geld neer lappen voor iets wat je toch weggooit, “ pijnlijk”. 🥺 Maar een andere keus is er gewoonweg niet. Het is dit of gewoon een rol kopen bij de action voor nog geen euro….

Bakpapier is gelukkig iets milder geprijsd, maar toch…..bijna € 4 euro voor een paar vellen…..ik moet ook hier steeds even wat weg slikken. Ik heb het toch nodig dus nou ja…….😟

Lees verder