…wat jij zou moeten weten over veganistische alternatieven…..

Ik probeer al heel wat jaartjes te vertellen, dat de zogenoemde veganistische alternatieven op van alles wat maar enigszins met vlees, zuivel,  eieren en kaas te maken heeft, niet zo zaligmakend zijn als wordt gedacht. Ik wordt daardoor vaak afgefikt als aandachtshoer, dierenbeul en de grootste trut op aarde die vlees promoot omdat ik al deze alternatieven afbrand. Dit is nu juist het grootste probleem:….al deze alternatieven worden als iets heiligs gezien, een manier om toch schuld-vrij van kaas, zuivel worst, eieren en vlees te “ genieten”.
Dat dit gewoonweg één grote façade is, dat wordt niet gezien, niet opgepakt of gewoonweg genegeerd. Om te beginnen zouden we niet veganistisch moeten leven om vervolgens talloze replica’s OP vlees / vleeswaren / eieren/ kaas / zuivel te gaan kopen tegen belachelijk hoge prijzen, want dan ben je niet veganistisch bezig, maar vervangend. En daar mag jij uiteraard een zeer goede reden voor hebben ( dierenleed , dieren sparen, zielig voor dieren, de industrie ) want die redenen zijn voor mij persoonlijk ook redenen, waarom ik voor 98% veganistisch eet. Maar het vervangen van deze producten gaat in mijn optiek de essentie van veganisme voorbij.
Vlees / kaas en zuivel eet je, of je eet het niet. Al die hippe replica’s lijken zaligmakend, en worden soms zo de hemel in geprezen dat het lijkt alsof men een orgasme krijgt als men er een post over plaatst op social media. Maar vaak lees je dan onder deze posten dat men het niet lekker vind, en daar strookt het ook. Want als men echt eerlijk is, is maar weinig van deze replica’s smakelijk, of zeer treffend in smaak met het origineel.
Het grootste probleem is dat er niet of nauwelijks wordt gekeken naar ingrediënten en de gemiddelde voedingswaarden. Het gaat 9/10 keer om zeer goedkope industriële grondstoffen, om een basis te vormen, zoals industrieel kokosolie, zonnebloem olie raap olie , soja, en ga zo maar even door. Daaraan worden erg veel hulpstoffen toegevoegd om een juiste smaak, textuur, kleur en geur te creëren wat moet lijken op bijvoorbeeld een plakje kaas.
Er zijn maar zeer weinig fabrikanten, die dit op hun verpakking zetten in de hoedanigheid dat het voor een consument duidelijker is. Ik pak een pakje kaas-vervanger van AH erbij als voorbeeld. Het gaat om fenegriek kaas met 1,3% fenegriek zaad en 21% kokosolie basis en maar liefst 12% gemodificeerd zetmeel. Dit zet AH echter netjes bovenaan en in grote leesbare letters, wat ik persoonlijk top vind. Je kunt als consument dan meteen zien, om hoeveel kokosvet het gaat. Helaas gebeurt dit nog veel te weinig.

Lees verder

Insectenmeel door ons dagelijks voedsel…..

Op dit moment van schrijven ( Januari 2023 ) staat mijn mailbox op ontploffen, stromen de berichten via mijn socials binnen en wordt ik overspoeld met vragen. Wat is er aan de hand ? Wel … er is enorm veel ophef ontstaan over het gebruik van insecten in ons dagelijks voedsel. Heel veel mensen vinden het krankzinnig en maken zich zorgen over de vele angstige berichten dat het mogelijk giftig zou zijn. Kortom, veel om eens in te gaan duiken! Let’s go. Lees verder

….waarom je iedere dag RODE paprika zou moeten eten…..

Ik mag, op mijn 53 ste jaar, niet mopperen over de conditie van mijn huid. Het zit nog aardig in de plooi en op de gebieden rondom mijn ogen na heb ik nog geen last van de gevreesde rimpels. Dat heb ik te danken aan verschillende factoren. Mijn eet en leefstijl, de genen,  het feit dat ik niet rook, en geen alcohol drink( en dit ook nooit heb gedaan ) , weinig in de zon ( vanwege een lichte zonneallergie ) en de uiterlijke verzorging van mijn huid. De juiste producten gebruiken heeft mij echt heel erg veel winst opgeleverd. Maar natuurlijk komt het grootste deel voort uit wat ik IN mijn lijf stop, en hoe ik mijn lichaam onderhou ( bewegen) en hoe ik met mijn lijf omspring. Lees verder

Deze producten kun je beter niet kopen als je gezondheid je lief is…..

Als we een gemiddelde supermarkt binnen wandelen, zien we daar niets kwaads in. We moeten nu eenmaal boodschappen in huis halen. Het wordt ons in deze supermarkten allemaal bijna sprookjesachtig voorgeschoteld en niets lijkt ongezond. Dat er een hele schimmige wereld achter supermarkten schuilt, dat vertel ik al jaren en is ook niets nieuws. Maar toch……🙁 Lees verder

koffiemelk / creamer / poeder/ plantaardige barista…..hoe gezond zijn koffie-verrijkers eigenlijk ???

In Nederland houden we van koffie, we drinken het dagelijks met slootwateren tegelijk. Wil je alles lezen over koffie ? KLIK DAN HIER. Koffie heeft over de jaren een wat raar imago opgebouwd. Zo is het gezond, en zo weer niet. Er worden veel onderzoeken aan gehangen, maar alles blijft toch best een beetje in het luchtledige hangen. Ik ben zelf dol op koffie, maar ik kan het helaas niet drinken, zonder er last van te krijgen. Het jaagt mijn hartslag op, en mijn maag wordt er niet blij van. Liefst drink ik mijn koffietjes zwart. Maar heel veel mensen drinken er liever wat suiker / zoetjes bij, en koffiemelk….Over koffiemelk en de vele andere koffie-verrijkers, daar ga ik het in dit artikel over hebben. Wat is het, en vooral….zijn ze gezond te noemen of moeten we ons zorgen maken?? Lees verder