Zomer kwaaltjes…..tips om deze te voorkomen en te verhelpen!

De zomer……🌞

We houden ervan. Mensen zijn vrolijker, er is meer “ leven” buiten en we kunnen uitkijken naar een vakantie. Warme dagen, zwoele avonden……ja, de zomertijd is voor veel mensen een fijne tijd. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Mezelf even ter voorbeeld genomen, ik heb een lichte vorm van zonne-allergie, een zeer kwetsbare en overgevoelige huid en ook kan ik nog eens heel erg slecht tegen hitte. Dit maakt de zomermaanden voor mij ietsje minder prettig, maar evengoed kan ik er gelukkig nog meer dan genoeg van genieten.
Ik mopper niet. Want ik weet, dat er veel ergere gevallen zijn, waardoor alleen al even naar buiten gaan op een zonnige dag voor veel problemen en klachten kan zorgen.
De zomer is dus niet alleen maar leuk, gezellig, heerlijk en zaligmakend. Want het brengt naast grotere problematiek ook kleinere zomerkwalen waar we nét zo ellendig door kunnen raken. Over die zomerkwalen ga ik het in dit artikel hebben. Hoe ontstaan ze? En ….hoe kun je op de meest meukvrije manieren er iets tegen doen?

HITTE

Hitte ( en dan bedoel ik temperaturen boven de 25•C) is niet alleen voor mij zeer onprettig, ook vele anderen kunnen er flink beroerd door raken. Omdat dit onderwerp heel veel uitleg nodig had, heb ik eerder een zeer uitgebreid artikel geschreven over de hitte en hoe we er het beste mee om kunnen gaan KLIK HIER om naar het artikel te gaan. 

ZOMERJEUK

Ja, het bestaat echt. Ik heb ook hier een uitgebreid artikel over geschreven . KLIK HIER 

UITSLAG / ALLERGISCHE REACTIES DOOR DE ZON

Het duurde bij mij best een poosje eer ik in de gaten had, dat ik last had van een lichte vorm van zonne-allergie. De symptomen lijken sterk op symptomen van vele andere huidaandoeningen en kwalen, waardoor het niet direct wordt opgemerkt. Een zonneallergie is een allergische reactie van de huid op de UV-straling van de zon. Het is een erg vervelende uitslag, waar de zon de huid bereikt. Het varieert zich in roodheid tot blaasjes en bulten. Daar begint het meestal mee. De huid begint bultjes / blaasjes en rode vlekjes te vertonen daar waar de zon de huid heeft bereikt. De huid verkleurt rood en gaat verschrikkelijk jeuken. Gekmakend. Je wilt dan automatisch krabbelen, maar dat maakt alles uiteraard alleen maar erger. Gelukkig trekt het vanzelf weg, maar opnieuw in de zon zitten is er voorlopig even niet bij. Overigens kun je ook van de zonnebank een zonneallergie oplopen. Het kan iedereen overkomen, maar het komt meest voor bij mensen met een lichte transparante huid, en bij mensen met rood / blond haar en lichte ogen. Je kunt er last van krijgen op zeer jonge leeftijd, maar je kunt ook op latere leeftijd een zonneallergie ontwikkelen.
Zonneallergie ontstaat, als je veel te lang in de volle zon hebt gezeten, maar kan dus ook op latere leeftijd spontaan ontstaan, wat bij mij het geval was. Ik merkte het een paar jaar geleden, toen ik een dagje uit was, en mij goed had ingesmeerd, maar toch op mijn decolleté en armen blaasjes kreeg die later rood werden en gigantisch begonnen te jeuken. Ik vermoedde al direct iets van een allergische reactie, en nadat ik het bij de huisarts liet zien, bevestigde zij inderdaad een allergische reactie op de zon.
Gelukkig is het iets wat vanzelf weer overgaat, maar je moet wel zolang uit de zon blijven en je beheersen tegen de soms gekmakende jeuk. Dat kan zeker als je op vakantie bent, zeer vervelend zijn.
Je kunt ook samen met UV licht huiduitslag krijgen met andere stoffen. Dit kan bijvoorbeeld in combinatie met planten, kruiden en fruit, maar ook door medicijngebruik, en sommige stoffen in verzorgingsproducten en cosmeticaproducten. Je kunt dus ook door je zonnebrandmiddelen last krijgen van zonneallergie.
WAT KUN JE ZELF DOEN?
Meest belangrijk is om uit de zon te blijven. Onthoud ook, dat kleding de UV stralingen niet tot niet geheel blokkeert. Ook in de schaduw bereikt de UV straling gewoon je huid. Hoe vervelend ook, het beste is om binnen te blijven.  Pas op met de zon achter glas. Als je geluk hebt, kan de uitslag dan binnen 24 uur verdwijnen. Je kunt de jeuk stillen met een goede natuurlijke zalf of balsem. Ik heb voor mijzelf een balsem ontwikkeld die bij mij echt ontzettend goed helpt bij mijn zonneallergie. KLIK HIER om naar het recept te gaan. Gebruik geen synthetische / chemische zonnebrandmiddelen en after-suns. Smeer je huid regelmatig in met pure aloê Vera gel, ik gebruik zelf de aloê Vera gel van SUIT MATTERS. Die verkoelt enorm. Ik zet in de zomermaanden deze tube altijd in de koelkast, dat werkt extra verkoelend. Betreft de jeuk: probeer niet te krabben maar lichtjes te wrijven over de jeukende delen van de huid. Dit vermindert de schade door het krabbelen.

KWALLEN BETEN

Strand! 😁 Zee! 😃…..we worden er allemaal erg blij en gelukkig van. Helaas zijn er strand bewoners, die minder blij zijn met onze bezoekjes: KWALLEN. In de zee vind ik het prachtige beesten om te zien, maar ze zijn niet erg onschuldig en je kunt beter dan ook ver uit hun buurten blijven. Ze kunnen namelijk nogal venijnig prikken. Prikken? Ja. PRIKKEN. Terwijl we denken dat kwallen ons kunnen bijten ( wat logisch is gezien het woord kwallenbeet ) prikken ze ons met een tentakel. Op zo’n tentakel zitten netel-cellen die meest kan worden vergeleken met giftige pijltjes. Deze cellen worden geactiveerd zodra het onze huid raakt. De gif pijltjes worden afgevuurd en boren een weg naar binnen om het gif in ons lichaam terecht te laten komen. Kwallen gebruiken deze giftige pijltjes om hun prooien te verlammen of te doden, gelukkig is het gif voor de mens niet zo heel erg gevaarlijk, maar het kan wel ontzettend veel pijn doen.
De huid kan flink gaan opzwellen, zeer rood worden, en gaan jeuken, maar ook stekende pijnen geven. Allemaal geen prettige dingen als je juist van je duik in de zee aan het genieten was.
De kwallen aan de Nederlandse kust zijn niet zo heel erg gevaarlijk, al zijn er uitzonderingen, maar in regel zijn ze niet gevaarlijk. In het buitenland kan dat wel mogelijk gevaarlijk zijn, met name rondom tropische wateren rond Oost Azië, Australië, en soms ook in Zuid Europa. Deze kwallen kunnen wel gevaarlijk zijn, door het gif kunnen we een hartstilstand krijgen. Ht is daarom enorm belangrijk om informatie in te winnen van je vakantiebestemming. Alle landen waar deze gevaarlijke kwallen voorkomen geven waarschuwingen die je in acht moet nemen.
Ook in Nederland kunnen kwallen beten best gevaarlijk zijn, dit geldt voor mensen die overgevoelig kunnen reageren. Als je zelf wordt gebeten / geprikt, of je merkt in je nabije omgeving dat er iemand is geprikt, let dan goed op je gesteldheid. Als jij of iemand anders de volgende symptomen vertoont, neem dan DIRECT contact op met een arts:
duizeligheid, verwardheid
– hoofdpijn, misselijkheid, braken
– moeite met ademen
– spierkrampen, flauwte, flauwvallen
– verlamming
– koorts
– hartritme stoornissen
WAT KUN JE ZELF DOEN?
Gelukkig  zijn kwallen beten algemeen gezien onschuldig maar wel vreselijk vervelend. Het kan de vakantie / zomerpret flink verstoren. Probeer deze beesten daarom niet op te zoeken, zie je kwallen? Loop dan weg en zoek een ander deel van de zee op waar geen kwallen zwemmen. Let ook goed op de kustlijn, ook daar liggen vaak kwallen. Ben je dan toch geprikt? Probeer dan de gestoken delen can de huid NIET AAN TE RAKEN, hoe mogelijk dat ook is. Als je gaat wrijven of krabbelen, breng je de netel-cellen dieper in je huid, en krijg je ze ook op je handen. Spoel je huid ook niet af onder de kraan / met water, hoe onlogisch het ook lijkt, water activeert de overgebleven netel-cellen op je huid waardoor de plek alleen maar meer kan gaan jeuken of meer gaat steken. Wat je het beste kunt doen, is even terug de zee in te lopen, het zeewater spoelt wel het meeste weg.
Schraap de netel-cellen van je huid weg met bijvoorbeeld een pinpas. Als je toevallig een pincet bij je hebt is dat ook top, probeer de netel-cellen voorzichtig uit de huid te vissen. Je kunt daarna een koud compres op je huid aanleggen. Soms wil heet water ook wel eens helpen tegen de ergste jeuk en steken.
Je kunt je huid ook met MIJN RESCUE BALSEM insmeren, of gebruik aloê Vera gel. Sommigen leggen plakken komkommer op de geprikte delen van de huid om te verkoelen. Je kunt ook kijken of het strand waar je bent een EHBO post heeft, daar behandelen zij  kwallenbeten ook vakkundig.

GORT DROGE HUID EN HAREN

Alhoewel de gure wintermaanden juist uitnodigender lijkt dan de zomermaanden, kan zomerweer onze huid en haren extreem tot zeer extreem uitdrogen. Dit gebeurt meestal in combinatie met een droog, warm en winderig weertype. Ook transpireren we veel meer wat de huid kan irriteren en uitdrogen. Het is daarom echt noodzakelijk om ook in de zomermaanden je huid goed gehydrateerd te houden. Veel mensen voelen bij warmere temperaturen niet de noodzak om je huid goed in te smeren, ook worden er zonnebrandmiddelen gebruikt wat de huid een soort schijnheiligheid geeft op hydratatie. Zeker chemische zonnebrandmiddelen kunnen juist averecht werken en de huid extreem uitdrogen. Zorg er dus sowieso voor, dat je een 100% NATUURLIJKE zonnebrand kiest, liefst eentje waar ook verzorgende en herstellende pure oliën aan zijn toegevoegd. Wat bijna nét zo belangrijk is als je insmeren met zonnebrandmiddelen, is je NA het zonnen insmeren met een vochtinbrengende lotion / gel of crème. Dat hoeft niet persee een AFTER SUN te zijn, een goede herstellende en vochtinbrengende olie volstaat ook prima. LET OP JE HUID. Een schrale huid is meestal het beginpunt voor uitdroging. Wees dat voor, door meteen de huid goed te hydrateren. Uiteraard is het ontzettend belangrijk om VOLDOENDE TE DRINKEN, zeker als je vrij hevig transpireert. Voel je dat je huid gaat trekken , of andere reacties geeft tijdens zonnebaden, zwemmen of anders, stop dan meteen waar je mee bezig bent en zoek een binnenruimte op, smeer je huid goed in. Let ook op chloor in zwembaden.
Over de verzorging van onze haren tijdens de warmte heb ik een afzonderlijk artikel geschreven. KLIK HIER

SCHUUR PLEKKEN TUSSEN DE BENEN!

Als je denkt, dat alleen mensen met overgewicht last hebben van schuur plekken, met name tussen de benen, dan heb je het mis. Ook mensen die geen last hebben van overgewicht, maar bijvoorbeeld wel zijn bedeeld met vrij forse bovenbenen, kunnen met name in de warme zomermaanden behoorlijk last hebben van schurende dijen. Dit kan uiteindelijk resulteren in flinke , branderige en zelfs open schuurplekken. Het begint met irritaties, als een rode, warme, wat vurige huid, wat al vrij snel een branderig gevoel geeft. Er ontstaan schaaf plekken die uiteindelijk in wonden kunnen overgaan. Dit zorgt voor vreselijke pijnen en ongemak.
Niet alleen kunnen deze schuringen plaatsvinden tussen de benen, ook onder de oksels kan het flink gaan broeien en schuren. Kleding kan dan echt pijnlijk worden om te dragen. Ook als je vrij grote borsten hebt, kan het onder de borsten flink gaan zweten en broeien, met pijn, irritaties en bultjes tot gevolg.
Heel globaal bekeken valt hier niet ze heel erg veel tegen te doen, maar gelukkig zijn er wel een aantal tips die het op zijn minst iets minder heftig kan maken. Om met de onbetwiste nummer één te beginnen is TALKPOEDER de topper. Talkpoeder maakt de huid droger en dankzij de losse bestanddeel kunnen de dijen bijvoorbeeld gemakkelijker langs elkaar schuren zonder de huid meteen te irriteren. Ook natuurlijke deo’s die talkpoeder bevatten, zoals de MINT deodorant van SUIT MATTERS helpen. Zeker onder de oksels zijn deze deo’s erg fijn bij schuring.
Ook hier helpt mijn eigen RESCUE BALSEM heel erg goed. Breng het voorzichtig aan op de aangedane plekken en laat het goed intrekken.
En dan zijn er nog wat praktische foefjes: Het dragen van een wielren broekje / sportbroekje helpt bijvoorbeeld ook om het schuren tegen te gaan. Nadeel is dat het op warmere dagen heel erg warm is om onder je rokje of korte broek te dragen.

IN GLAS OF SCHELPEN GETRAPT

Vroeger gingen we ieder jaar op vakantie naar ons huisje in Hoek Van Holland, mijn vader deelde deze met zijn broers en zussen. Ik was vroeger als meisje net een wildebras, ik liep liefst op mijn blote voeten. Dit heeft voor heel erg veel littekens op en onder mijn voeten gezorgd wamt ik trapte uiteraard continu in iets, voornamelijk scherpe schelpen omdat ik hele dagen op het strand was te vinden. Ook trapte ik wel eens in glas of verroeste spijkers. Het zijn zo van die vervelende bijkomstigheden als je in de zomermaanden graag BARE FEET wilt lopen. Zeker de stranden van tegenwoordig liggen niet alleen bezaaid met plastic en andere afval, ook is er veel meer glas te vinden. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Het is daarom sowieso verstandig, om in ieder geval wat schoeisel aan te trekken als je op het strand wilt gaan wandelen. Je kunt daarbij denken aan open sandaaltjes of water-schoentjes. Deze dingen zijn vreselijk onflatteus, maar wel enorm fijn als je de zee in wilt. Onthoud ook dat je in de zee niet ziet waar je loopt en zomaar in een kwal kunt trappen.
Is het je toch overkomen, kijk dan of er een EHBO post in de buurt is waar je je verwondingen kunt laten behandelen. Zeker betreft glas en roestige spijkers moet je oppassen en liever niet zelf de dokter uithangen. Is er geen EHBO post in de buurt? Wkkel de wond dan in met wat je voor handen hebt ( handdoek ) en rij naar de meest dichtstbijzijnde EHBO post of arts. Kleinere ( schaaf) wondjes kun je zelf behandelen met mijn DI.Y ONTSMETTINGSSPRAY, of gebruik een ander desinfecterend middel. Verzeker jezelf in elk geval dat er geen splinters zijn achter gebleven.

ZONNESTEEK

Misschien is het je ooit al eens overkomen: je voelt je op een snikhete dag plotseling heel erg moe, krijgt een knallende koppijn, het zweet breekt je opeens aan alle kanten uit, je voelt je niet lekker en je hart gaat tekeer……Dat kan behoorlijk beangstigend zijn. Een zonnesteek ontstaat, als het lichaam TE warm en TE droog is geworden. Als het warmer is ( buitentemperaturen boven de 25*C ) verliest ons lichaam veel meer vocht d.m.v transpireren, zo houdt het lichaam zichzelf op een juiste lichaamstemperatuur. Drinken we op een snikhete dag te weinig vocht, kan de thermostaat van ons lichaam omhoog schieten en is het niet meer goed in staat om zichzelf goed op een juiste lichaamstemperatuur te houden.
De meeste risico op een zonnesteek lopen we, als we bijvoorbeeld in de hitte gaan sporten, en te weinig drinken. Als we bewegen, gebruiken we meer energie en worden onze spieren warmer. Als we niet voldoende bijdrinken, kan de huid niet goed / voldoende meer kwijtraken. Gebeurt dit in de zon / hitte, dan spreken we van een ZONNESTEEK. Dit kan erger en gevaarlijk worden als er niet direct wordt gezorgd voor afkoeling. Als het lichaam niet direct wordt afgekoeld, gaat er minder bloed naar de huid. De huid gaat bleek zien en kan niet meer transpireren. Dit noemen we een HITTEBEROERTE. Dit kan echt gevaarlijk zijn. De kans om een hitteberoerte op te lopen is groter, als je alcohol hebt gedronken, of drugs hebt gebruikt. Maar ook kunnen diverse medicijnen  zoals plastabletten. Of medicaties tegen psychose veel meer risico opleveren. De symptomen van een zonnesteek zijn vrij divers, maar als je één van de volgende symptomen ervaart tijdens dat je in de volle zon bent, wees dan alert:
– een zeer warme/ bijna gloeiende huid
– hevig transpireren
– een bleke teint / wit wegtrekken
– hoofdpijn / plotselinge zware hoofdpijn
– duizeligheid
– misselijkheid / neiging tot braken
– spierkrampen
– een versnelde hartslag
– flauwte / slap gevoel
WAT KUN JE ZELF DOEN? 
Overkomt het je, of zie je dit bij een ander gebeuren, dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen om het lichaam weer terug op een juiste temperatuur te brengen. Als je ziet dat iemand blijft braken en flauwvalt, bel dan direct 1-1-2. Is iemand nog aardig helder, breng deze persoon dan direct naar een koele plek. Zet de persoon bijvoorbeeld onder een lauwe koude douche. Zorg dat de persoon direct vocht krijgt toegediend. Zet de persoon in een koele kamer, bijvoorbeeld bij een airco of ventilator. Blijf bij de persoon, en laat deze rusten. Als dit allemaal niet direct voor verbeteringen zorgt, bel dan de huisarts.

WAGENZIEKTE / ZEEZIEKTE / LUCHTZIEKTE ( REISZIEKTE )

Gelukkig heb ik er nooit last van gehad, maar ik had vroeger een beste vriendinnetje ( heet nu BESTIE geloof ik 😎 ) die vaak met ons meeging op vakantie, en heel erg last had van reisziekte. We zorgden daarom altijd voor kots-bakjes en hadden licht verteerbare dingen voor haar ingekocht. Het is gelukkig verder onschuldig, maar wel vreselijk vervelend. Mijn vriendinnetje vond het vooral erg naar voor ons, de omstanders. Ze weigerde zelfs eens om mee te gaan, maar zover lieten wij het nooit komen. Want eenmaal uit de auto op de vakantiebestemming was het weer over. Reisziekte is de verzamelnaam voor mensen die last krijgen van diverse klachten als zij reizen per auto, bus, trein, boot en vliegtuig. Maar we kunnen bijvoorbeeld ook ziek worden van draaimolens of achtbanen. De meest gehoorde klacht is misselijkheid en braken. Maar er zijn nog veel meer ongemakken als zweten, bleek zien, gapen, slaperig en suf worden, duizelig worden en een licht gevoel in het hoofd krijgen, hoofdpijn, winderigheid, veel en diep zuchten, slecht geconcentreerd zijn, en gewoon echt heel erg beroerd voelen. Dat is zeker onderweg naar een vakantiebestemming niet leuk. Sommigen hebben er lichtelijk last van, sommigen echt heel heftig, deze mensen kunnen al ziek worden bij de gedachten om te gaan reizen. Sommigen hebben geen centje last van een autorit, maar zijn hondsberoerd tijdens een vlucht met een vliegtuig.
Reisziekte heeft te maken met het evenwicht. Ons evenwicht wordt geregeld en gestuurd door onze hersenen. Hiervoor gebruiken we drie belangrijke bronnen: onze ogen, onze spieren en onze evenwichtsorganen. Vermoed wordt, dat al deze informatie tijdens een reis even niet goed met elkaar gaan, waardoor het wat ontregeld raakt. We hebben twee evenwichtsorganen, die vlak bij onze oren zitten. In samenwerking met de ogen en de spieren zorgen zij ervoor dat onze lichaamshouding wordt bijgehouden. Zitten we bijvoorbeeld scheef op een stoel? Dan zenden onze evenwichtsorganen seintjes door naar de spieren.
WAT KUN JE ZELF DOEN?
Het is dus vooral erg vervelend, en alhoewel er veel op de markt is tegen reisziekte, zijn al deze producten niet goed onderbouwd, of ze werkelijk helpen. Er zijn veel maatregelen die je zelf kunt nemen, en alhoewel ook deze niet goed zijn onderbouwd of ze echt helpen, vele mensen lijken er wel baat bij te hebben.
ga uitgerust en ontspannen op reis. Moeheid en stress maken je gevoeliger voor reisziekte
– ga niet op reis met een lege of juist te volle maag. Eet licht verteerbaar voedsel en in kleinere porties. 
– drink onderweg voldoende, liefst geen zoete dranken en/ of alcoholische dranken, maar hou het bij water. Je kunt het beste een thermosfles van thuis meenemen en deze vullen met water en ijsklontjes als het warm is. 
– zorg tijdens het reizen voor genoeg ventilatie
– zorg voor afleiding. Kijk om je heen en zoek bepaalde aandachtspunten doe je gedachten even op wat anders zet
– hou tussendoor stops, om even de benen te strekken ( bloedsomloop )
– eet liefst niet tijdens het reizen of eet allen licht verteerbare dingen als rijstwafels en crackers

REIZIGERS DIAREE

Oei….😵‍💫….ja, hier kan ik over meepraten…..ik kreeg ooit op vakantie naar Malta enorme last van diaree. Waarschijnlijk lag het aan het water daar, maar ik herinner mij dit nog als de dag van gisteren, want OH MIJN HEMEL, wat voelde ik mij beroerd! Het heeft mij twee dagen van mijn vakantie gekost om er een beetje bovenop te komen. Gelukkig werd het uiteindelijk vanzelf minder ( en dronk ik alleen nog fles water ) maar het was vreselijk ongemakkelijk. Ik moest nieuw ondergoed gaan bijkopen omdat ik te weinig bij mij had.
Onder het kopje “ reizigersdiarree” komen vele gradaties, het is een verzamelnaam voor diaree voor / tijdens / na een vakantie of reis. De meeste reizigersdiarree komt voor op de vakantiebestemming, waar men voedsel of drank ( zoals ik mijn geval water ) nuttigt waar bacteriën in voorkomen. Soms is een virus of parasiet de oorzaak. Hoe dan ook geeft het echt zeer vervelende klachten als :
– misselijkheid
– dunne, waterige ontlasting
– buikpijn
– geen eetlust
– buik krampen
 Als je ernstige reizigersdiarree hebt, kunnen er klachtren zijn als koorts, braken, en bloed / slijm bij de ontlasting. Het is dan noodzaak om medische hulp in te schakelen. Zoals eerder gezegd ontstaat de meeste reizigersdiarree door het consumeren van voedsel / drank met bacteriën. In het land zelf is dit gewoonlijk en worden de inwoners er niet ziek van, maar onze Nederlands ingestelde darmen zijn deze bacteriën niet gewend. Het komt meest voor in warmere landen, de ander die we juist zo graag bezoeken tijdens onze vakanties.
Wat meest belangrijk is, is DRINKEN. Je verliest vrij veel vocht en eet vaak niet of nauwelijks waardoor uitdroging op de loer ligt. Drink uiteraard geen zoete dranken en / of alcoholische dranken, maar drink schoon fles water en bouillon , het is daarom altijd erg verstandig om een pakje bouillonblokjes mee op reis te nemen.

MIJN BESTE TIPS VOOR PRODUCTEN OP EEN RIJ

Ik hoop, dat je met dit artikel een beetje wijzer bent geworden en dit je vakantiepret / zomerpret vergroot. Tot slot geef ik ( om de vraag voor te zijn ) mijn tips voor producten die mij in elk geval echt enorm goed helpen. De groen gekleurde delen zijn de directe linken waar je op kunt klikken om het product direct te kunnen bestellen.
MO’S RESCUE BALSEM ( klik HIER voor uitleg, recept en waar de ingrediënten zijn te bestellen )
ALOE VERA GEL van SUIT MATTERS
IRRIDERM GEL VAN EARTH LINE 
CALENDULA ZALF VAN WELEDA
MO’S D.I.Y ONTSMETTINGS SPRAY ( KLIK HIER voor uitleg, recept en waar de ingrediënten zijn te bestellen )
DE TALKPOEDERS VAN CHARGRYN VALLEY
DE MINT DEODERANT VAN SUIT MATTERS
DE THERMOSFLES VOOR LANGERE KOEL TIJD VAN KLEAN KANTHEEN
DE VEGAN BOUILLON BLOKJES VAN NATUR COMPAGNIE

Melkvervangers kopen……waar moet je op letten?

Melkvervangers.😕😕
We kunnen er anno 2021 niet meer omheen. Inmiddels puilen de schappen in supermarkten uit en vallen merken over elkaar heen. Het is een winstgevende goudmijn geworden in de voedsel en levensmiddelenindustrie. Ik ben van de generatie jaren 70/80, waarin ik in de jaren 80 vegetarisch leefde ( nu inmiddels al jaren 98% veganistisch ) en ik geen koemelk dronk. Dat vond ik gewoonweg niet lekker. Ik maakte in deze periode mijn eerste stappen naar alternatieven, zoals deze melkvervangers. In die periode was er nauwelijks tot geen keuze. Het merk ALPRO was één van de eersten die deze zuivelvrije alternatieven op de Nederlandse markt introduceerden, en meer dan een sojamelk en een rijstemelk was er niet. Ik kocht zo nu en dan een pak sojamelk, want ook toen waren deze melkvervangers in guldens niet goedkoop. Toen ik via mijn studie erachter kwam, dat deze melkvervangers voor het grootste gedeelte uit water en suiker bestond, heb ik geen pak meer gekocht, en eigenlijk is dat al die tijd zo gebleven. Ik consumeer deze onzin gewoonweg niet. Ik kocht wel de pakjes zuivelvrije desserts van Alpro, ze zijn er nog steeds. Maar ook daar stopte ik mee toen ik leerde over suikers.

WAAR LET JE OP, ALS JE ECHT KANT EN KLARE MELKVERVANGERS WILT CONSUMEREN?

Ondanks mijn uitgebreide en verhelderende uitleg over wat we nu eigen werkelijk kopen als we een pak melkvervanger kopen ( KLIK HIER )  blijven veel mensen deze toch gewoon kopen. Meest gehoorde reden is dat het makkelijk is, dat zelf maken teveel gedoe en tijdrovend is, en dat melkvervangers gewoon lekkerder smaken. Al deze argumenten heb ik in mijn ARTIKEL uitgelicht. Maar toch blijven mensen het kopen, en dat is uiteraard ook helemaal prima. Iedereen beslist immers zelf wat wel / niet goed voor hen is en maakt ook op gebied van gezondheid geheel eigen keuzes. Ik hoop echter dat ik met mijn verhaal  ( KLIK HIER ) tenminste wat kennis heb kunnen doorgeven. Ik wil tevens wat adviezen geven als je ervoor kiest om kant en klare dure melkvervangers te kopen. Doe er je voordeel mee of niet.
1) WAAROM GEBRUIK JE MELKVERVANGERS?
Het is belangrijk om jezelf af te vragen waarvoor jij melkvervangers drinkt. Is het omdat je het gewoon lekker vind? Is het omdat je graag niets tekort wilt komen nu je geen koemelk meer wenst te drinken? Of is het omdat je graag meedoet met een hype? Als je melkvervangers koopt omdat je het gewoon lekker vind, kun je letten op:
de prijs, hoeveel betaal je voor wat het product inhoudelijk waard is?
– ingrediënten, zitten er suikers in, en oliën?
– hoeveel drink je per dag?
Bij de lidl kun je bijvoorbeeld al voor € 89 eurocent een liter ongezoete soja drink kopen, Dat is goedkoop, en lekker. Maar ……het bevat aardig wat aan verzadigde vetzuren door de oliën die zijn toegevoegd. Wel zijn er synthetische vitaminen en mineralen toegevoegd, die je misschien helemaal niet nodig hebt. Dit zijn dingen die je goed kunt overwegen.
2). HOEVEEL PROCENT BEVAT EEN DRINK AAN HET GECLAIMDE INGREDIËNT? 
Amandelmelk, havermelk, cashew melk, rijstemelk, erwten melk, gierstmelk…….we kunnen kiezen uit honderdsen smaakjes. Het lijkt super, maar het ene pak is het andere niet. En daar bedoel ik voornamelijk het aantal procenten van het geclaimde ingrediënt mee. Fabrikanten zijn wettelijk verplicht, om tenminste 2% uit het desbetreffende ingrediënt te laten bestaan, wat neerkomt op zeer weinig. Met name de goedkopere varianten zijn meestal gestandaardiseerd op 2%. Andere, meer luxere merken gebruiken meestal tussen de 8-16 % aan aftreksel. Dit heeft invloed op smaak, textuur en voedingswaarden. De meest goedkoopste merken bevatten meestal het minste en bestaan meest uit water. Wil je dus geen pak water kopen, dan loont het de moeite om goed te letten op het aantal procenten.
3) DURE SOORTEN BETEKENT NIET METEEN GOED/ HET BESTE
Eén van de dingen waaraan ik mij mateloos stoor wat betreft melkvervangers zijn de soms schrikbarende verkoopprijzen die fabrikanten durven te vragen. Prijzen als € 4 euro per liter zijn zelfs in supermarkten niet ongelooflijk meer te noemen. Ik kocht bij de AH bijvoorbeeld een liter PROVAMEL amandelmelk voor € 3.09. Dan zou je daar best wat van mogen verwachten. Maar inhoudelijk is het zelfs nog slechter en minder voedzaam dan een goedkoper huismerk. Provamel zet notabene de ingrediënten voorop het pak, dat vond ik nog wel het meest ironische. Meer dan water ( circa 960 ml ) 5% amandelen, een beetje zeezout en een emulgator zit er niet in, en dat zie je ook terug in de gemiddelde voedingswaarde:
Anders gezegd stelt deze amandel drank inhoudelijk niets voor, maar omdat het gaat om een hoog aangeschreven merknaam ( Provamel ) en om “ biologische mediterraanse amandelen” wordt het opeens een wel heel erg duur betaalde grap.

VEEL EIWITTEN ????  VEEL CALCIUM????

Veel mensen drinken melkvervangers daadwerkelijk ter vervanging voor koemelk. Ze zijn bang tekorten op te lopen, en zien de vervangers ook daadwerkelijk als volwaardige vervangers. Dat het ene pak het andere niet is weet je inmiddels, maar het verschilt ook enorm in voedingswaarden. Zo heeft soja en haver wat betreft natuurlijke voedingsstoffen de beste papieren. Met name soja lijkt qua voedingswaarden het meest op koemelk. Het is bijvoorbeeld net zo rijk aan eiwitten en energie als gewone koemelk. Daarnaast heeft soja als bijkomend voordeel, dat het minder verzadigde vetzuren bevat dan koemelk. Maar het bevat NIET DE VITAMINEN EN MINERALEN die in koemelk voorkomen en essentieel zijn voor ons, zoals vitamine B6, B12 en vitamine D. Qua mineralen mist het o.a calcium en ijzer. Havermelk bevat minder voedingsstoffen die gelijk zijn aan koemelk, maar scoort op de ladder van alle melkvervangers wel het hoogste onder de soja. Het bevat aardig wat vezels, wat een gunstige invloed geeft op het cholesterol gehate, maar bevat verder niet erg veel voedingsstoffen.
Sojamelk scoort op gebied van eiwitten dus hoog ( gemiddeld 3,5 gram /100 ml ) en ligt vrijwel gelijk aan het eiwitgehalte van koemelk. Het is dus een erg fijne eiwitbron voor veganisten. De overige soorten / varianten scoren bedroevend laag, zo heeft rijstmelk maar zo’n 0,3 gram / 100 ml eiwitten in huis wat neerkomt op drie liter rijmmelk drinken op een half glas melk.
Betreft mineralen ( calcium) scoort GEEN ENKEKE MELKVERVANGER hoog. Daarom wordt het veelvuldig synthetisch toegevoegd. Iets wat je zelf ook heel eenvoudig kunt toevoegen aan je eigen gemaakte melk-achtige dranken ( verderop meer ) maar ook moet je je afvragen of je al deze extra vitaminen en mineralen nodig hebt. Als je veganistisch leeft, ben je, als je het goed aanpakt, op de hoogte van de mogelijke tekorten in vitaminen en mineralen die je op kunt lopen, en slik je deze al bij in de vorm van supplementen. Als je daar bovenop ook nog eens veel van deze verrijkte producten consumeert, loop je risico op een teveel. Als je supplementen bijslikt, slik je deze meestal weg met water of een andere vloeistof. In feite doe je dan precies hetzelfde: melkvervangers zijn veredelde watertjes. Je kunt ook gewoon supplementen met water innemen als je bang bent tekorten op te lopen, daar heb je helemaal geen peperdure commerciële hippe melk-achtige drankjes voor nodig.
Sommigen vragen mij hoe het dan zit met de desbetreffende ingrediënten, zoals de amandelen, noten, granen enzovoort. Die bevatten toch ook vitaminen en mineralen???? Dat klopt. IN HUN OORSPRONKELIJKE VORM zijn deze rijk tot zeer rijk aan bepaalde en diverse vitaminen en mineralen, maar zoals je eerder hebt kunnen lezen worden melkvervangers gemaakt van water waaraan een AFTREKSEL wordt toegevoegd, dus nooit echte , hele noten / granen / rijst / peulvruchten. Alles wordt bewerkt en gefilterd, waardoor er eigenlijk niet eens sporen van vitaminen en mineralen achterblijven. Vandaar deze ook niet worden genoemd op de verpakkingen van melkvervangers die niet zijn verrijkt met synthetische vitaminen en mineralen. Stiekempjes kunnen we hier ook gerust spreken van een beetje misleiding.
Op sojadrink na stellen de meeste melkvervangers wat betreft eiwitten helemaal NIETS voor. Dat wordt zeer onderschat, zeker door veganisten die in de veronderstelling zijn in melkvervangers ook echte vervanging te vinden wat betreft voedingswaarden. Maar dat is echt een onjuistheid. De meeste en meest populairste melkvervangers halen niet eens de 1 gram / 100 ml aan eiwitten. Dit is echt belangrijk om te onthouden als je de illusie hebt dat melkvervangers eiwitrijk zijn.

WAAROM LIJKEN KANT EN KLARE MELKVERVANGERS LEKKERDER DAN HOME MADE?

Wat ik erg vaak hoor in mijn netwerk, is het feit dat velen de dure kant en klare pakken melkvervangers lekkerder vinden smaken dan als zij dit zelf maken. Dit is eenvoudig te verklaren. De melkvervangers zijn vol gestampt met smaak / kleur en geurversterkers als oliën ( romigheid ) suikers/ alias suikers als maltodextrine, en aroma’s ( zoet) en conserveringsmiddelen als zeezout en natrium zouten. Als we dit door urine zouden vermengen zouden we dit ook met smaak opdrinken. Het maakt echt niets uit waarin deze zaken worden vermengd, in welke vloeistof ook, het geeft alles smaak, geur, kleur en textuur. Heb jij je ooit eens afgevraagd, waarom een drink met maar 2% aftreksel aan het geclaimde ingrediënt toch erg romig, zoet en lekker smaakt? Juist. Ga daar maar eens over nadenken. We zijn tevens al deze E nummers gewend in al ons voedsel. Als je dan iets puurs zelf maakt zoals een havermelk, kan de smaak heel even anders zijn, maar zeker niet onsmakelijk.

DE ZUIVELVRIJE BARISTA GEKTE

Als er iets afgelopen tijd explosief in populariteit is gestegen dan zijn het wel de zuivelvrije barista “ koffiemelk” soorten. We willen opeens allemaal ook van de koffiemelk af, en als je dan vraagt wat de reden is, horen we meest “ omdat het toch ongezond is?”
Koffiemelk is inderdaad niet onder het kopje gezond te plaatsen maar we moeten ook weer niet angstig worden. Net als met alles geldt dat je koffiemelk MET MATE kunt consumeren. Het is geen product wat is bedoeld voor ons welzijn of om in leven te blijven ( al zien anderen, de echte koffie-o-holics dat vast anders 😁 ) Als we twee kopjes koffie met een “ wolkje” koffiemelk per dag drinken zijn we niet meteen zeer ongezond bezig. Het gaat om DE MATE en de HOEVEELHEDEN koffiemelk die we dagelijks gebruiken. Zuivelvrije barista melk is eigenlijk niets meer of minder dan melkvervanging waaraan veel verdikkingsmiddelen en oliën worden toegevoegd om de substantie van koffiemelk in de koffie te verkrijgen. Je kunt erg veel verzadigde vetten via deze zuivelvrije  alternatieven binnen krijgen. Qua gezonde effecten win je dus geen enkel terrein m.b.t gewone koffiemelk. Daarnaast is het ontzettend duur betaald.
Je kunt barista melk zelf maken, met je eigen homemade melk-achtige dranken. Ik heb twee verschillende recepten:
Het zal zeker de eerste keren even zoeken zijn naar de door jouw gewenste textuur, maar geef niet meteen op. Het kan je echt ontzettend veel geld en calorieën schelen. Je gebruikt veel minder olie, en de olie die je gebruikt is 100% puur en koud geperst, niet industrieel gehydrogeneerd .Hydrogenering is een chemisch proces dat plantaardige olie bij kamertemperatuur verhardt, zodat die smeerbaar wordt en gebruikt kan worden in snoep, gebak, koekjes, chips, crackers enz.Het maakt de olie nog langer houdbaar en extra bestand tegen verhitting. Een groot nadeel van dit proces is dat het transvetten produceert. Transvetten zijn (zoals vele wetenschappelijke onderzoeken onderschrijven) zeer ongezond.In Amerika moeten transvetten worden vermeld op de verpakkingslabels, maar Europa loopt hier nog op achter.

ZELF VITAMINEN EN MINERALEN / OLIEN / ZOETMIDDELEN TOEVOEGEN

Als je graag melkvervangers drinkt omdat deze zijn verrijkt met vitaminen en mineralen , hoeft zelf maken daarin geen spelbreker te zijn. Je kunt simpelweg gewoon nadoen wat in fabrieken wordt toegepast. De vitaminen die meest worden toegepast in melkvervangers zijn:
– VITAMINE B2
– VITAMINE B12
– VITAMINE D
– VITAMINE C
De meest toegevoegde mineralen zijn:
– CALCIUM
– IJZER
Dit zijn allemaal SYNTHETISCH toegevoegde vitaminen en mineralen. In de meeste biologische melkvervangers komen we geen toegevoegde vitaminen en mineralen tegen om deze reden. Biologische merken ( die je meest in de biowinkels kunt vinden ) zoeken naar natuurlijke alternatieven, maar die zijn zeer zeldzaam. Er zijn ontzettend veel variaties in het toevoegen van vitaminen en mineralen. Het ene merk voegt bijvoorbeeld alleen een vitamine B12 en D toe, de ander alleen calcium. Ook kunnen merken extra eiwitten ( poeders) toevoegen om het eiwitgehalte op te krikken. Dit kun je thuis allemaal ZELF ook aan je eigen melkachtige dranken toevoegen om het tot een vrij volwaardige melkvervanger te maken. Ik neem mijn eigen favorieten kort met je door:
VITAMINE B12 ROYAL GREEN.
Ik slik deze capsules dagelijks, en wil niets anders meer. KLIK HIER om alle achtergrond informatie te lezen. Ik gebruik op een liter homemade melk twee opengebroken capsules.. Bijkomend voordeel is dat het poeder erg lekker smaakt, en het je melk ook meteen een lekker smaakje geeft.  KLIK HIER om te bestellen. Wil je een meer uitgebreidere vitamine B complex gebruiken waar ook de vitamine B2 in voorkomt? Gebruik dan de VITAMINE B COMPLEX capsules van Royal green ( ook twee opengebroken capsules op een liter ) KLIK HIER om te bestellen.
VITAMINE D CRESSANA
Ik slik de capsules van 3000IU, KLIK HIER om alles over deze unieke vitamine D + K2 te lezen. Ik gebruik op een liter een opengebroken capsule. KLIK HIER om te bestellen

LITHOTHAMNIUM CALCIUM

Als supplement zien we steeds meer lithothamnium voorbij komen, zeker in de veganistische wereld. Wat is het precies? Het is een algje, wat voortkomt in de Noordzee en in de Atlantische oceaan. Het kan zich ontpoppen tot een gigantisch groot bed wat wordt bedekt door een roze laag van levende algjes. Alleen het loof wordt gebruikt van dit plantje. In dit roze algje zit extreem veel mineralen. Het meest calcium. Daarom wordt het tegenwoordig steeds vaker gebruikt als een plantaardig calcium supplement. De alg groeit voornamelijk op banken langs het Noordzeekanaal en is in staat om mineralen uit het zeewater op te nemen. Naast calcium is het bijvoorbeeld ook rijk aan magnesium ijzer en oligo-elementen. Lithothamium bestaat voor zo’n 95% uit mineralen waarvan het meest calcium. Hierdoor lijkt het alge ook wel op steen en het wordt dan ook wel vaak verward met koraal.  In het Engels heeft dit de toepasselijke naam “chalk weed” wat „kalkwier” betekent.  In Ierland en Engeland wordt deze alg reeds eeuwenlang gebruikt om landbouwgrond te verrijken. Het verbetert met name zure bodems. Ondertussen wordt Lithothamnium ook steeds meer gebruikt als gezondheidsproduct voor mensen. De grote beschikbaarheid van rode alg maakt het een uitstekend alternatief voor de standaard bronnen van calcium. Dertig tot vijfendertig procent van rode alg is natuurlijke calcium, waarvan 96 procent beschikbaar is om in het lichaam opgenomen te worden (bij een zuurtegraad van 1,5 pH in de maag). Ter vergelijking: oesterschelpen, die traditioneel gezien worden als de hoogste natuurlijke bron van calcium, hebben een gemiddelde beschikbaarheid van slechts 67 procent. Dit is dus aanzienlijk lager. Je kunt lithothamnium in poedervorm kopen en in tablet en capsules. In capsulevorm worden de algen onder lagere temperaturen fijngemalen tot een totaalpoeder. Zo’n capsule bevat gemiddeld 775 mg van de alg. en wordt gestandaardiseerd op 60% calciumcarbonaat. De adviezen liggen op 1-2 capsules per dag. Het poeder staat gemiddeld op zo’n 2 gram per dag. Je kunt het poeder door je voeding verwerken, bijvoorbeeld door een smoothie.
Belangrijk bij het inkopen: let op toevoegingen. Het poeder is het meest zuiver. Deze kun je kopen bij hoog aangeschreven webwinkels.
Je kunt ongeveer een dessertlepel op een liter melk gebruiken. ( binnenkort verkrijgbaar ( poedervorm )  bij Puur & Fit )
Veel melkvervangers bevatten behoorlijke hoeveelheden suiker.s Dit wordt toegevoegd maar komt ook veelal van nature voor. Ook wordt erg veel suikers onder “ aroma” of “ maltodextrine” toegevoegd. Maltodextrine wordt geschaard onder een verdikkingsmiddel / koolhydraat. Je begrijpt, dat water geen smaak heeft en het aftreksel van het geclaimde ingrediënt ook geen krachtige smaakmaker is, zeker als er maar 2% in voorkomt. Dit wordt aangevuld met smaakstoffen waaronder aroma’s en suikers. De suikers in de gemiddelde gezoete melkvervangers kunnen schrikbarend hoog zijn, en nog meer suikers bevatten dan een glas sinas. Een dingetje dus om op te letten. Let ook goed op bij de zogenaamde ONGEZOETE varianten, ook deze kunnen nog gewoon vrij veel suikers bevatten. Lees de ingrediënten en voedingswaarden.
Wil je graag een zoete melk-achtige drank maken, dan kun je aan je melk enkele druppels zuivere stevia toevoegen of gebruik een eetlepel erythritol bij het vermalen.

BIOLOGISCH ALTIJD BETER?

Alhoewel steeds meer merken een biologische variant naast hun originele melkvervangers uitbrengen, blijft de weg naar de biowinkel voor deze varianten voor de meeste mensen de enige weg. Biologische melkvervangers zijn, zowel in een biowinkel als in de supermarkten, een stuk duurder dan niet-biologische melkvervangers. Mij wordt regelmatig gevraagd waarom, en of ze gezonder zijn dan niet-biologische melkvervangers. Daar moet genuanceerd op worden geantwoord. Biologische alternatieven zijn melkvervangers die biologische ingrediënten bevatten die mogelijk zijn, zoals het geclaimde ingrediënt, en bijvoorbeeld de zoet / hulpstoffen.
Veel fabrikanten maken er iets heel erg interessants van door op de verpakking te vermelden dat er “ mediterraanse amandelen” zijn gebruikt of “ Braziliaanse noten” . Daarnaast wordt er geen “ water” vermeld, maar bijvoorbeeld “ sprankelend  / natuurlijk bronwater “. In de meeste biologische alternatieven vinden we zoals ik eerder vertelde meestal geen toegevoegde vitaminen en mineralen ( want synthetisch) en daarom moet je je bewust zijn, dat vrijwel alle biologische melkvervangers niet volledig zijn. We zien vaak zelfs maar drie ingrediënten als water, 10% haver en zeezout. Dat is uiteraard een zeer luxe, duur betaald luxe veredeld watertje.
Sommige merken voegen wel iets aan vitaminen en mineralen toe in meest natuurlijke vorm, zoals het eerder besproken lithothamnium. Echter wil dit dan niet meteen zeggen, dat zo’n melkvervanger goed een gezond is. Want ook in biologische melkvervangers vinden we vrij veel olie en suikers terug in de vorm van agavesiropen en rietsuiker. Ook hier geldt dus : GOED de ingrediënten en voedingswaarden lezen.

RESUMEREND:

* bedenk goed waarom je melkvervangers ( wilt) consumeren.

* lees altijd goed de ingrediënten en de gemiddelde voedingswaarden

* melkvervangers zijn geen goede bronnen van eiwitten

* veel melkvervangers bevatten geen toegevoegde synthetische vitaminen en mineralen

* veel melkvervangers bevatten toegevoegde en alias-suikers, wat soms erg hoog kan oplopen

* qua vervanging voor gewone koemelk is sojamelk de beste optie

* zuivel vrije barista ( koffie) melk bevat meestal erg veel hulpstoffen als industriele oliën en verdikkingsmiddelen

* wil je graag kant en klare melkvervangers consumeren, hou het gebruik MATIG, dit geldt zeker voor de verrijkte alternatieven , als je al supplementen bijslikt.

ZELF MELK-ACHTIGE DRANKEN MAKEN?

Wil je het dan eindelijk ook eens gaan proberen om zelf melk-achtige dranken te maken? Ik zet al mijn recepten hieronder voor je op een rij:

          CHEERS! 

Persoonlijk blog: waarom ik supermarkten snoep-warenhuizen noem…..

Onlangs bekeek ik een oudere aflevering terug van “ Keuringsdienst van Waarde” die werd herhaald. Het ging deze keer over de stiekeme toegevoegde suikers in theezakjes. Ik heb het opnieuw met een triestig gevoel bekeken. Want HOE triest en bedroevend is het niet, dat we ( de consument) zo gigantisch worden belazerd, om de tuin worden geleid , misleid en worden voorgelogen? En vooral, waarom mag dit allemaal wettelijk bekeken? Sinds ik mij bezig hou als kritisch health blogger heb ik mij dit wel 10.000 x  afgevraagd, maar ik vrees dat ik het antwoord hierop nooit zal krijgen. Sommige wet en regelgevingen zijn nog krommer als een banaan. En daarom is het mogelijk, om stiekeme suiker-korrels in thee te stoppen, zogenaamde melk-vervangers te mogen verkopen die voor 98% uit water bestaan. Vlees waar het water bijna uit ontploft, zoete koek voor gezonde koek verkopen, vanille vla waar geen spoortje vanille in zit, veganistische zuivelproducten die meest bestaan uit een blikje kokosmelk met wat tapiocameel, brood wat zo zout is dat een lik uit een zoutpot verbleekt, kokosolie waar alles uit is getrokken als een gezond bakvet verkopen, gezonde dropjes waar de dunne stront door je onderbroek naar je sokken loopt door de kunstmatige zoetstoffen, frisdranken als 100% puur verkopen omdat er geen suiker in zit maar rietsuiker, vegan-kaas wat zo vol zit met transvet zuren dat je aderen al dicht slibben als je er alleen maar naar kijkt, kruiden mixen die bestaan uit 99% zout, groenteconserven in pot vol suiker, …..🙄……de lijst is oneindig. Lees verder

Heerlijke citroen granita maak je zo!

Vooral in de zomermaanden maak ik het veel: GRANITA. Dit is niets meer of minder dan half bevroren zoete drank die vooral in Italië ( de Siciliaanse keuken ) enorm populair is. In Nederland kun je granita nog het beste vergelijken met de bekende SLUSH PUPPY. Het gaat om water met suiker en andere lekkere smaakjes, die steeds kort wordt ingevroren en omgeschept tot het punt dat het granita is geworden : half bevroren ijswater. Je kunt enorm losgaan op wat je eraan toevoegt. Het traditionele basisrecept bestaat uit water, veel suiker, en vruchtensappen, maar ook diverse andere toevoegingen als noten. Meest populair is de citroen granita, wat bestaat uit vers citroensap + citroenschil-rasp, water en veel suiker. Dat kunnen we uiteraard ook suikervrij maken!

In principe kun je ieder gewenste zoetstof gebruiken, ik prefereer zuivere biologische erythritol suiker omdat dit de echte smaak van suiker het meest benadert. Maar je kunt ook kiezen voor stevia poeder of druppels. Het maken kost even wat geduld en tijd, maar inhoudelijk stelt het verder niets voor. De smaak is verrassend! Probeer het zelf maar eens!

Wat heb je nodig:

Extra nodig:

  • een BPA vrije plastic of RVS koud-bestendige bak, liefst met deksel

Zo maak je het:

  1. rasp de schil van de citroenen, pers het sap uit
  2. blend liefst in een blender het citroensap en erythrirol door het water
  3. schenk de massa in de bak en roer de citroenrasp erdoor.
  4. zet de bak twee uur in de vriezer
  5. roer om, zet opnieuw twee/drie uur terug in de vriezer
  6. kijk of de granita al is gevormd, zo niet, roer opnieuw om en vries een uurtje na.

Granita is verrukkelijk om zo op een warme dag op te smikkelen, maar ook lekker :

  • door een latte koffie
  • door toertjes en desserts
  • door kwark en yoghurt
  • in een cocktail
  • over vers zacht zomerfruit

 

Rozijnen en krenten, zijn ze nu gezond of niet???

Als ik een zak in huis haal, ga ik voor de bijl: ROZIJNEN zijn een ware magneet voor mij, en ik kan zo een hele zak leeg eten. Als sinds dat ik een peutertje was, moest mijn moeder mij weg houden van de kast waar de SUNMAID doosjes rozijntjes waren verstopt, ik kon er geen genoeg van krijgen. Anno 2021 is dat onveranderd gebleven, ik koop daarom alleen rozijnen als ik ze daadwerkelijk voor een recept nodig heb. Misschien vraag jij je nu af “ …wat is daar zo erg aan? Rozijntjes zijn toch gezond?” 🙁 Daar moet genuanceerder op worden geantwoord. Want rozijnen zijn een beetje wel, maar ook een beetje niet gezond. Hoe dat allemaal zit, lees je in dit artikel. Lees verder