Maak van je homemade pindakaas supersnelle pindasaus!

IMG_1957

Niets is lekkerder dan zelf je pindakaas maken. En aangezien dit ook helemaal niet moeilijk is en veel gezonder is lijkt het mij niet meer dan logisch om dit ook gewoon zelf te maken. Zie in mijn filmpje, hoe eenvoudig dit is:

Je kunt het zelf zo gek maken als je wenst. Door er bijvoorbeeld wat Greensweet-stevia karamel druppels aan toe te voegen en een flinke theelepel keltisch zeezout verkrijg je salted caramel pindakaas. Of voeg er wat cacaopoeder en stevia aan toe om een heerlijke chocolade-variant te verkrijgen.

Met je pindakaas kun je zoveel meer doen dan enkel op de boterham smeren. Wat dacht je bijvoorbeeld van pindasaus? Dt is met je eigen lekkere pindakaas als hoofdbestanddeel zo gepiept! Ook hier kun je zelf toevoegen of weglaten wat je wenst. Ik geef hier een zeer simpel, supersnel en kinderlijk eenvoudig basisrecept om in nog geen 5-10 minuten een volle pan heerlijk geurende pindasaus te maken!

IMG_1961

Dit heb je nodig;

Zo maak je het:

IMG_1949

Vul een middelgrote pan met dikke bodem met alle ingrediënten en vol met warm water. Zet dit op hoog vuur terwijl je zeer regelmatig blijft roeren.

IMG_1950

Roer steeds goed, zodat de pindakaas langzaam maar zeker vloeibaar wordt en wordt opgenomen in het water.

IMG_1952

De massa dikt vanzelf in. Zodra de saus op goede dikte is, de pan van het vuur halen. PAS OP; de massa kan wat ” ploppen” en dit kan de pan uit springen en op je handen terecht komen. Even opletten.

IMG_1955

Laat alles afkoelen. Klaar is je heerlijke saus!

IMG_1960

Help! het blijft waterig en dun!

Sta je je een slag in de rondte te roeren maar wordt het maar niet dikker? Waarschijnlijk heb je dan teveel water gebruikt. Maar geen nood. Voeg snel twee tot drie eetlepels meel, tapiocameel, of havermoutmeel toe, en toer dit zeer goed door de saus. De saus dikt dan vanzelf in.

IMG_1959

 

Kruiden & specerijen….bagger vol zout

3975_2

Naast suiker blijft ( teveel) zout ook nog altijd een fiks zorgelijk probleem in ons voedsel. Ondanks alle inspanningen van de overheid om het zoutgebruik in ons voedsel te reduceren, heeft het nog lang niet geleid tot de gewenste resultaten. Een meest recente steekproef in December 2017 liet zien, dat het zoutgebruik in ons voedsel wel licht daalde, maar lang niet voldoende. Volgens het NVWA is het zoutgebruik in afgelopen zes jaar met 11% afgenomen. Dit is uiteraard fijn, maar volgens het NVWA is het lang niet voldoende/ snel genoeg. De overheid heeft in 2014 met brancheorganisaties in de voedselsector en de horeca afgesproken dat het in 2020 makkelijk moet zijn om niet méér dan 6 gram zout en 10 % verzadigd vet binnen te krijgen. In 2016 consumeerden mannen gemiddeld 9,7 gram zout en vrouwen 7,5 gram, wat veel teveel is. Met name kant-en-klaar voedsel, wat erg veel wordt verkocht, bevatten soms extreem hoge doseringen aan zout. Maar het kan erger. Ik ontdekte onlangs iets opmerkelijks, waar nauwelijks aandacht aan wordt besteed. Het gaat om kruiden en specerijen. Nu weten we allemaal wel zo’n beetje, dat deze producten vrijwel altijd wat zout bevatten, maar dat het zowat BESTAAT uit zout weet bijna niemand. Dit zorgt voor extreem veel zoutgebruik zonder dat de consument zich daarvan bewust is. Lees verder

Waarom 250 gram groente per dag niet voldoende is….

IMG_9034-1200x800

Het Voedingscentrum, een kenniscentrum voor voeding en gezondheid in Nederland, adviseert ons om 250 gram groente per dag te eten. Dit hebben zij vastgesteld via een ADH. Een “ Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid” is een maat om aan te geven hoeveel van een bepaalde voedingsstof gezonde mensen dagelijks nodig hebben. Deze voedingsnormen worden vastgesteld door de Gezondheidsraad, voor vrijwel alle vitaminen en mineralen. Er bestaan verschillende ADH’s voor verschillende bevolkingsgroepen. De ADH behoeften van een man is bijvoorbeeld anders dan van een vrouw, of een kind. Per persoon kan deze behoefte ook sterk uiteenlopen . Dit heeft weer te maken met gewicht, stofwisseling en bijvoorbeeld erfelijke factoren. Daarom is er een ruime marge opgebouwd. Lees verder

Alles over edelgist + recepten !

IMG_1921

Afgelopen twee/drie jaren heeft edelgist wat meer bekendheid gekregen dankzij de veganistische golven. Dankzij de opmerkelijke hartige kaassmaak wordt edelgist gebruikt ter vervanging voor kaas. Wat is het nu eigenlijk, dat edelgist? En is het gezond? Is het gist, zoals vaak wordt gedacht? Alles over edelgist op een rij! En lekkere recepten!  Lees verder

Kikker je gezondheid op met kikkererwten!!!!

IMG_1888

Zoals velen weten, eet ik dagelijks peulvruchten. Ik leef al bijna 30 jaar vegetarisch en voor zo’n 98% veganistisch. Peulvruchten zijn een zeer goede aanvulling op eiwitten en vezels. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten peulvruchten. Dit maakt het tot een variabel voedingsmiddel, wat eigenlijk nooit kan vervelen. Ik vind alle peulvruchten lekker. Dat maakt het voor mij nog variabeler 😉 Natuurlijk heb ik zo mijn voorkeuren. Ik ben dol op zwarte bonen, tuinbonen en linzen. Maar waar ik werkelijk dol op ben zijn kikkererwten. En laat dit nu ook nog eens de meest voedzame en meest gezondste peulvrucht zijn onder de peulvruchten! Ze bevatten bijvoorbeeld uitzonderlijk veel eiwitten en vezels. Maar waar ze werkelijk in uitblinken zijn mineralen. Hopelijk zet jij na het lezen van dit artikel  voortaan ook meer kikkererwten op je menu! Een zeer gezond idee!  Lees verder