Een confronterend lijstje : dit zijn de ECHTE ingredienten in plantaardige alternatieven

Dit artikel gaat voor veganisten onder ons best confronterend zijn. Maar ook voor de industriële veganisten kan het nogal een eye-opener zijn. Ik ga namelijk veel ECHTE INGREDIËNTEN blootleggen en uitlichten, die meest in plantaardige alternatieven worden toegepast. En…waarvan jij je vast niet bewust bent.
We kunnen tegenwoordig alles in een plantaardige variant kopen. Vis, vlees, kaas, zuivel, eieren, spreads, maaltijdsalades, soepen, sauzen…..het is oneindig, en de toch al overvolle supermarkten vol met ultra bewerkte meuk wordt alleen maar voller en voller. Ik schreef er eerder de volgende artikelen over :
Als dit onderwerp je interesseert, en dus ook jouw goede gezondheid en die van je dierbaren je interesseren, dan advieseer ik je zeker om deze artikelen eens op je gemak te lezen. En….ook de volgende lijst op zijn minst te bestuderen, waarin ik de meest voorkomende ingrediënten in al die plantaardige alternatieven blootleg, en in hun WARE aard laat zien. Want zeg eens heel erg eerlijk : kijk jij in de diepere lagen , als je het zoveelste bekertje kokosyoghurt inkoopt ? Weet je ook, WAT je uiteindelijk in je lichaam giet ?
De hele plantaardige “ transitie “ van de industrie heeft een reden. En niet zoals de gemiddelde consument denkt. Het gaat de industrie namelijk helmaal NIET om welzijn voor mens , dier en milieu. Dat interesseert de industrie JUIST niets, gezien de omgang met mens, dier en milieu. Dat moet alleen winstgevend zijn, net als de hele plantaardige transitie. Plantaardig ? Leuk, maar het moet wel opleveren. Ook zullen de wereldwijde vleesconsumpties nooit stagneren of verdwijnen, want daar is deze industrie veel te groot en té machtig  voor geworden. Dus waar doen we het eigenlijk voor ?  🤷‍♀️ In ieder geval niet voor de diertjes te redden, om de planeet te redden, of voor mensen een betere wereld te creëren. Maar vooral ook niet voor je gezondheid. Alles wat er nu gebeurt, is hetzelfde vervangen voor hetzelfde, en nog erger, want vergis je niet in al die ultra bewerkte voedingsmiddelen.

MAAR HET IS TOCH GEWOON TOEGELATEN ?

….Wat kan er dan zo mis aan zijn ? Nou, heel veel. Want jazeker, het klopt zeker dat de gebruikte stoffen in ons voedsel voldoen / moeten voldoen aan zeer strenge voedsel en hygiene- veiligheidsregels. Maar waar NIET naar wordt gekeken is het VOLUME, waarin al deze stoffen bij elkaar komen in de vele producties.  En ook niet naar de hoeveelheden, waarin de consument consumeert. We eten en drinken tegenwoordig niet alleen de hele dag door, ook zijn MEER gaan eten en drinken. Als jij dus geheel industrieel plantaardig wilt eten en drinken, kunnen al deze stoffen aardig oplopen. Wat dat doet in ons lijf……daar rept niemand over. De toekomst zal het vermoedelijk gaan uitwijzen.
Tot die tijd is het zeker niet onverstandig, om eens wat meer realiteitszin te krijgen wat betreft jouw dagelijks voedsel. En in de diepere lagen te kijken, in plaats van het dunne mooie glazuurlaagje wat de industrie over alles heen legt. Dat glazuurlaagje is altijd mooi en lekker. Maar wat ligt eronder ? Ik hoop dat ik jou met dit best confronterende lijstje wat meer realiteitszin kan geven, waardoor je betere keuzes kunt maken. Wil je weten hoe je de beste keuzes maakt ? LEES DIT ARTIKEL DAN 

METHYL CELLULOSE

WAT IS HET :
Methyl cellulose is een synthetisch polymeer dat is afgeleid van cellulose, die veel voorkomt in planten. Je zou dus kunnen denken, dat het gewoon iets natuurlijks is, maar helaas wordt het voor industrieel gebruik zo verknipt en verknutseld dat er wordt gesproken van een synthetische hulpstof. Het wordt in de industrie ontzettend veel toegepast, zowel in voeding als in medicijnen en in verzorging en cosmetica. Het wordt toegepast voor meer volume en verdikking. In plantaardige alternatieven kom je het ontzettend vaak tegen in ingrediënten lijstjes.
Het is niet oplosbaar, maar kan wel deels worden gefermenteerd in de darm. Echter geven té hoge concentraties darmproblemen als bijwerking, als diarree / verstopping / krampen / en winderigheid. Methylcellulose is niet afbreekbaar, waardoor het via de darmwand in de bloedsomloop terecht kan komen.
GEROOKT WATER
WAT IS HET :
Het klinkt wat raar, maar in ons voedsel komen we het erg vaak tegen ; gerookt water. Het wordt ook wel eens rookaroma of “ liquid smoke “ genoemd. Door houtsnippers te laten verbranden met weinig zuurstof ontstaat er heel veel rook. Die rook wordt vervolgens door koud water geleid. Door condensatie wordt de rook opgenomen door het water en zo ontstaat vloeibare rook: water met een sterke rooksmaak. Door verdamping ontstaat dan een dik en stroperig goedje. IN april 2024 kwam het Voedingscentrum dan eindelijk met een statement, dat rook aroma binnen een straal van enkele jaren niet meer mag worden toegepast in voedingsmiddelen. Terecht, want rookaroma kan behoorlijk wat schadelijke stoffen bevatten. Het EFSA kan niet meer met zekerheid zeggen, dat rook aroma’s veilig zijn. Het werd toegelaten afgelopen 10 jaar, maar het wordt nu eindelijk verboden.
Echter kan het in Nederland nog wel even duren, eer we geen rook-aroma / gerookt water in de ingrediënten lijstjes tegen gaan komen, want deze transitie mag wettelijk best een aantal jaartjes duren. Zeker in plantaardige alternatieven komen we nu juist deze rookaroma’s / gerookt water tegen. Dit wordt gedaan om een bepaalde ( vlees) smaak na te bootsen. Zeker een goedje om te mijden.
AMMONIAK KARAMEL SULFIET 
WAT IS HET:
Echte karamel wordt gemaakt van suiker wat wordt gesmolten in water. In de industrie wordt er iets heel anders gebruikt : sulfiet-ammoniak karamel. Sulfiet-ammoniak karamel is een vrij complex mengsel van bruine kleurstoffen die worden gevormd door het droog verhitten van suiker. Dit gebeurt in de aanwezigheid van ammonia en sulfiet. Hierdoor verkrijgt de kleurstof zijn kenmerkende warme kleur en karamel-smaak en geur.
Tijdens het verhittingsproces worden nieuwe neomorfe stoffen aangemaakt die in grote dosissen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De kleurstof valt in vier verschillende groepen die zijn genummerd als ;
 E150a
– E150b
– E150C
– e150d
Al deze kleurstoffen bevatten verschillende stoffen als :
– THI ( 2-acetyl-4-(1,2,3,4-tetrahydroxybutyl) imidazole )
Deze THI is een immunosuppressivum, een stof die immunitaire reacties van het organisme belemmert in zijn werking.
– 5-HMF ( hydroxymethylfurfural )
Een stof met een zeer hoog toxologisch vermogen
– 2-MEI EN 4-MEI ( 2+ 4 methylimidazole )
Chemische producten die door het IARC ( international instituut voor kankeronderzoek ) is geclassificeerd in de groep “ 2B” wat staat voor “ mogelijk kankerverwekkende stoffen voor de mens “. Wil je meer lezen ? KLIK DAN HIER
Natuurlijk worden ook karamel kleurstoffen, net als andere kleurstoffen, beoordeeld door o.a de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, het EFSA, waar wij onder vallen. Zij stellen anno 2024 alleen, dat het “ raadzaam” is om de concentraties van neomorfe stoffen zo laag mogelijk te houden. Dit statement wordt gezet omdat zij over te weinig gegevens beschikken wat betreft de daadwerkelijke concentraties van neomorfe stoffen in het eind-product. De concentraties worden alleen gecontroleerd tijdens een productieproces, en niet in het eind-product, dus wat wij uiteindelijk kopen en consumeren. Daar is al jaren felle kritiek over.
In 2016 maakte Federale overheid voor volksgezondheid, en voedselveiligheid in België een studie van een schatting van inname van deze kleurstoffen ( KLIK HIER ) en ook is het al jaren onrustig in de wetenschap rondom de specifieke kleurstof E150 d
Ook het IACR heeft zich er tegenaan bemoeid en zette de kleurstof E150d onder de 249 stoffen die kanker kunnen veroorzaken bij de mens. De algemene aanvaardbare dagelijkse inname ( waarde in mg per kilogram lichaamsgewicht per dag ) ligt op 300 mg, wat neerkomt op 0,3 gram per dag per kilogram lichaamsgewicht. Echter:…vele steekproeven toonden dat tal van producten met deze kleurstof tot wel 5 gram per kilogram bevatte, en significant detail ; dit waren voornamelijk producten die waren gericht op kinderen / kinder-consumptie. Er werd een parlementaire vraag over gesteld aan het EFSA ( KLIK HIER )
In Februari 2011 toetste het EFSA onder meer de mogelijke overschrijdingen van de meest recentelijke vastgestelde aanvaardbare groep dagelijkse inname ( groep ADI ) van de 300 mg / kg voor de karamelklassen A,C en D. Het EFSA trok toen de conclusie, dat de SCHATTINGEN van de blootstellingen aan de onzuiverheid 4- methyllimidazoiol ( de 4-MEI ) als gevolg van consumpties als voedseladditief geen veiligheid risico’s vormden. Wel werd het advies uitgegeven, om de hoeveelheden bijstoffen te verlagen tot het laagste niveau wat technologisch mogelijk is om de kans op een eventueel kankergevaar te verlagen. Ook het WETENSCHAPPELIJK INSTITUUT VOOR DE VOLKSGEZONDHEID bevestigde in 2014 de mogelijke gezondheidsgevaren van deze kleurstof.
Het is inmiddels 2023 en er lijkt verder niets te zijn veranderd. En lijkt de kleurstof alleen maar vaker voor te komen, zeker nu we golven en trend zien van o.a SALTED CARAMEL producten. Zorgwekkend ? Jij bepaalt dat zelf….
GETEXTUREERD SOJA EIWIT / TSP
WAT IS HET :
Getextureerde plantaardige proteïne is gedehydrateerde sojabonen gemengd met sojameel. Eenmaal gedroogd, wordt het geplet in kleine stukjes van verschillende grootte. De smaak van TSP is neutraal, vergelijkbaar met die van tofu , die ook afkomstig is van soja. All is good, zou je denkren, maar ook hier geldt, dat het gaat om een ultra bewerking. Van het oorspronkelijke soja-boontje blijft niets meer over.
KOKOSVET / OLIE / MELK
WAT IS HET : 
Kokos wordt industrieel ontzettend vaak en veelvuldig toegepast in plantaardige alternatieven. Het biedt naast textuur ook binding, romigheid en heeft, ontgeurd, een neutrale smaak. Industrieel wordt kokos altijd ULTRA bewerkt. Dit houdt in, dat alles wat zo’n beetje gezond is in kokosvet, eruit wordt getrokken om het tot een industrieel bruikbaar additief te maken. Er blijft een “ bonk vet ‘ over, waar vooral verzadigde vetten in zijn achtergebleven. 
Het grootste probleem wat betreft kokos in plantaardige alternatieven is wel, dat het in grotere hoeveelheden wordt gebruikt. Zo bestaat de gemiddelde beker kokosyoghurt uit zo’n 9/10 gram verzadigd vet / 100 ml. Dat is ontzettend veel, zeker als je naast deze kokosyoghurt nog vele andere plantaardige producten consumeert. Ongemerkt kun je daardoor veel teveel verzadigde vetzuren binnen krijgen, met alle bijkomende mogelijke gevolgen voor de gezondheid. 
THEHALOSE
WAT IS HET :
Een suiker, bestaande uit twee moleculen-glucose. Trehalose is een belangrijke osmoprotectant. Het is een niet-reducerende disacharide die een belangrijke rol speelt bij het bedekken van osmotische balans, metabolische homeostase en de tolerantie vooR. We komen deze stof vrij vaak tegen in nep-vis-producten, als zalm en tonijn. Hoewel de menselijke consumptie en het gebruik van trehalose aanzienlijk zijn toegenomen, zijn er geen toxische bijwerkingen gemeld , afgezien van zeldzame gevallen van malabsorptie als gevolg van trehalose-deficiëntie  Toch was er in 2018 wat reuring, dat  een infectie met de besmettelijke darmbacterie Clostridium difficile sterk toeneemt, als de bacterie met de zoetstof thehalose wordt gelinkt. Echter zijn daar geen onderstreepte onderbouwingen van vindbaar.
ANNATTO NORBIXIDE
WAT IS HET :
ANNATO NORBIXIN is chemisch bekeken een apocarotenoïde. Anatto is een rood tot rood-bruine kleurstof waarbij de kleur afhankelijk is van waar men het in oplost. Deze kleurstof wordt gehaald uit de zaden van de orleaanboom (Bixa orellana). Het gaat om een in 2020 in opspraak geraakte kleurstof, wat door het EFSA opnieuw werd beoordeeld omdat er niet voldoende wetenschappelijk bewijs was, dat deze kleurstof 100% veilig was…Er werd een nieuwe schrijfwijze gehandhaafd op de etiketteringen en na de veiligheidsbeoordeling werden de annato-extracten die tot 2020 werden toegestaan , verboden. Er werden vijf nieuwe annato-extracten ontwikkeld die wel 100% veilig zijn bevonden en deze worden tot op de dag van vandaag toegepast. Gezien de verschillende eigenschappen van bixine en norbixine, is het passend dat etiketeringsvoorschriften voor annatto ook worden aangepast. In de ingrediëntendeclaratie moet in plaats van ‘annatto’ of ‘E160b’ worden gespecificeerd om welke type het gaat: de schrijfwijze in de lijst van ingrediënten wordt daarom ‘annatto bixine’ of ‘E160b(i)’ danwel ‘annatto norbixine’ of ‘E160b(ii)’ achter de vermelding van de categorie ‘kleurstof’.
GEBUFFERD AZIJN
WAT IS HET :
Azijn, waaraan natrium en kalium hydroxiden en natrium en kalium carbonaten aan is toegevoegd. Het wordt toegepast als conserveermiddel en zuurteregelaar, zoals azijnzuur, waarvan het hoofdbestanddeel van gebufferd azijn. Alhoewel het gaat om een volledig goedgekeurde en veilige hulpstof, kunnen sommige mensen klachten krijgen als maagzuur en maagpijn. 
ETHYL ALCOHOL
WAT IS HET :
Voor mij persoonlijk bizar, dat deze stof in ons voedsel wordt gebruikt…..Ethyl alcohol, ook wel ethanol, is een kleurloze heldere vloeistof die in erg veel producties worden gebruikt. Het gaat om dezelfde alcohol, die in alcoholische dranken worden toegepast. Het heeft in ons voedsel de functie om groei van aerobe micro organismen tegen te gaan. De blootstelling aan de meest kwetsbare categorieën van consumenten, denk daarbij aan kinderen, zwangeren, baby’s en borstvoeding gevenden, heeft aan een giftige stof zoals alcohol heeft in Duitsland en Turkije al bewezen dat ze ver boven de door de EMA aanbevolen veiligheidsdrempels liggen (Europees Geneesmiddelenbureau).

Het blijkt noodzakelijk, om  aanvullende onderzoeken uit te blijven voeren naar de aanwezigheid van alcohol in voedingsmiddelen en frisdranken waarvan wordt verwacht dat ze alcoholvrij zijn. De EFSA moet worden geraadpleegd om limietconcentraties van verborgen alcohol in risicovolle voedingsmiddelen vast te stellen en maximale blootstellingsniveaus te definiëren. De ernstige tekortkoming in de EU-regels moet het in ieder geval zo snel mogelijk en zonder verder uitstel worden ingevuld, zoals die aan de kaak worden gesteld in de discipline – nog steeds toevertrouwd aan nutteloze ‘aanbevelingen’ – van een breed scala aan voedselverontreinigingen.  Het blijft een beetje vaag allemaal.

 

 

POLYEXETHYLEENSORBITAANMONOOLEAAT/ POLYSORBAAT 80 / E433

WAT IS HET :

Het gaat om een niet ionogene emulgator. Een synthetisch product, wat is gemaakt uit het synthetische ethyleenoxide, sorbitol en oliezuur. De hulpstof, wat staat geregistreerd onder E nummer 433, ligt al heel wat jaartjes onder vuur. Uit diverse wetenschappelijke studies blijkt dat deze emulgator een negatieve invloed heeft op onze darmen, maar zijn er ook een aantal studies bekend waaruit de mogelijkheid bestaat dat deze emulgator Crohn kan veroorzaken. In 2020 werd dit E nummer gelinkt aan een verhoogd risico op darm kanker. Het komt opvallend veel voor in plantaardige alternatieven. 

 

 

CYCLO DEXTRINE

WAT IS HET :

Dit is een cyclisch oligosaccharide, wat een ringvormige verbinding geeft wat bestaat uit zes suiker eenheden/ moleculen. Voor het geval dat je het je toch nog afvraagt : deze stof is geen gewoon bestanddeel van voedingsmiddelen, het wordt gevormd uit zetmeel.
Het zorgt in “ dit soort producten” ervoor, dat a-polaire stoffen oplossen in water. Het wordt vaak toegepast om de houdbaarheid te verhogen. Concentraties tot 0,1% α-, β- en γ-cyclodextrines worden als veilig beschouwd , maar de vraag blijft in hoeverre fabrikanten het erin stoppen.

PALMOLIE 

WAT IS HET :

Naast kokosvet en zonnebloem olie is palmolie het meest toegepaste basisingredient in plantaardige alternatieven. Er is veel te doen over de winning van palmolie, maar ook heeft deze olie geen al te beste papieren voor de menselijke gezondheid. In palmolie zit algemeen bekeken veel meer verzadigde vetten dan andere oliesoorten. Dit verzadigde vet verhoogt, zoals velen denk ik weten, het LDL cholesterol, wat meer risico geeft op hart en vaatziekten. Omdat palmolie, net als kokos, zonnebloem en koolzaadolie, vaak als basis wordt gebruikt in talloze plantaardige alternatieven, kan je in één consumptie gigantisch veel van dit verzadigde vet binnen krijgen.

 

 

 

GLUCOSESTROOP / MALTODEXTRINE
 
WAT IS HET :
Zeer kort door de bocht is glucosestroop niets meer of minder dan vloeibare suiker. Het bestaat uit glucose, maltose, maltotriose en hoge glucose oligomeren. Glucose ( druivensuiker ) is een eenvoudig koolhydraat, wat wil zeggen dat de scheikundige connecties zeer klein zijn. Maltose is een stof wat zorgt voor de zoete smaak van glucosestroop. Maltotriose en hoge glucose oligomeren zijn de verbindingen die glucosestroop zijn vloeibare en dikke vorm geeft.
Het wordt gemaakt uit zetmelen, iedere vorm van zetmeel kan worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld het zetmeel uit maïs, aardappelen en rijst. In Europa wordt meest tarwezetmeel gebruikt.  Het zetmeel wordt chemisch gesplitst d.m.v toevoeging van water. De bepaalde chemische verbindingen in glucose ( polymeren ) worden door een chemisch proces vloeibaar gemaakt. Het gaat om een soort omgekeerde condensatie-reactie, een bepaalde stof wordt van een vaste toestand door toevoeging van zuren vloeibaar gemaakt. Dit wordt bij glucose gedaan met zuren, enzymen en een zuur-enzym katalysator met chemische middelen.
De voedselindustrie maakt graag gebruik van dit chemische goedje. Het wordt toegepast om producten meer volume te geven, meer smaak en meer textuur. Het is in veel opzichten veel gunstiger dan gewone suiker. Het verdraait tevens het woord “ suiker” een beetje in een ingrediënten lijstje. Glucosestroop kristalliseert niet tijdens verhittingen en is veel langer houdbaar dan suiker. Als een pak yoghurt bijvoorbeeld glucosestroop bevat kun je deze yoghurt veel langer goed en bruikbaar houden dan een pak yoghurt waarin suiker is verwerkt. Anders gezegd is glucosestroop een zeer goedkoop alternatief voor suiker , met veel extra voordelen.
Naast glucosestroop zien we vaak “ FRUCTOSE-GLUCOSESTROOP staan in ingrediënten lijstjes. In het Engels vertaald heet dit HIGH FRUCTOSE CORN SYRUP, afgekort naar HFCS. Er zijn verschillende typen HFCS stropen:
– HFCS 90: dit is de basisstof voor alle andere vormen van glucose-fructosestropen. Het bestaat voor 90 % uit fructose en voor 10% uit glucose
– HFCS 55: deze formule bestaat voor 55% uit fructose en 45% uit glucose, het wordt voornamelijk toegepast in vloeibare producten als zuivel en frisdrank.
– HFCS 42: deze formule bestaat voor 42 % uit fructose en 58% uit glucose, deze formule wordt meest toegepast in levensmiddelen, als ontbijtkoek en brood. 
 
HFCS is een chemische samenstelling die heel erg veel lijkt op suiker. Het is vele malen zoeter dan glucose en kan ook veel langer worden bewaard, wat opnieuw gunstig is voor fabrikanten.
Je hebt vast ook wel eens van maltodextrine gehoord. Dit zien we ook veel voorkomen in plantaardige alternatieven.  Dit is industrieel geproduceerd niets meer of minder dan glucosestroop in poedervorm. Er zijn echter verschillende manieren om maltodextrine te maken, het kan bijvoorbeeld ook geheel natuurlijk en plantaardig worden gemaakt uit zoete aardappelen. Deze productie-methode is echter vrij kostbaar waardoor dit industrieel vrijwel niet wordt toegepast. Maltodextrine wordt ook in baby voedsel verwerkt, zoals in opvolgmelk en broodpitmeel.
 
 
GEDROOGDE RIJSTSTROOP 
 
WAT IS HET :
Rijststroop valt net als o.a. maïsmoutstroop en tarwemoutstroop onder de granenstropen.  Graanstropen worden gemaakt uit de volle graansoorten en krijgen hierdoor veelal een zeer milde tot zoete smaak. De stropen worden normaal gesproken niet geraffineerd, hierdoor blijven de vitaminen en mineralen bewaard.  Helaas is daar industrieel geen sprake van.  Rijststroop wordt gemaakt door volrijst (volle korrel) met water te vermengen. Dit wordt vervolgens tot een dikke pap gekookt. Enzymen veranderen de structuur van de pap, dit geeft de zoete smaak. Door verdere filtering en inkoken ontstaat er uiteindelijk een dikke, kleverige, goudkleurige stroop. Rijststroop wordt zodanig als zeer gezond gezien vanwege de omzetting door de enzymen. Deze versuikeren de aanwezige zetmelen. Deze omzetting kunnen we het beste vergelijken met ons speeksel. In ons speeksel huizen ook vele enzymen die alles wat wij eten (suikers, koolhydraten) veranderen. Door lang te kauwen op bijvoorbeeld een stukje brood wordt de brij vermengd met ons speeksel, waardoor ons voedsel al gedeeltelijk wordt afgebroken. Lange suikerketens worden omgezet in korte ketens. Dit geeft ook een zoete smaak.  Dit is ook de rede waarom vroeger ons al goed is ingepeperd goed op ons eten te kauwen: de vertering start al in onze mond. Helaas bevatten vrijwel alle rijststropen een zeer hoge glychemische index. Op de uitzondering van bruine rijststroop na: deze heeft een relatief vrij lage index, echter is deze variant een stuk minder zoet, waardoor je meer nodig zult hebben om iets te zoeten. Het blijft dus een beetje “water naar de zee dragen” in dit geval. De glychemische index van de bruine rijststroop is vergelijkbaar met bijvoorbeeld agave en honing. Voordeel wat (bruine) rijststroop weer wel heeft is dat het niet de fructose bevat die zowel agave als honing rijk zijn. Maar nadelen zijn er ook: rijststroop bestaat voor een groot deel uit maltose wat een zeer hoge glychemische index heeft (105) Met 43% bestaande uit deze maltose maakt het rijststroop dus tot een zoetmiddel met hoge GI.  Rijststroop bevat ook veel enkelvoudige koolhydraten. Zoals velen wellicht weten geven enkelvoudige koolhydraten een snelle “rush” wat een zeer korte energiestoot geeft en de bloedsuikerspiegel omhoog jaagt. Rijststroop is  ook minder sterk in zoetkracht en zal je om iets te zoeten meer nodig hebben. je vervangt 200 gram geraffineerde suiker met ongeveer 200 gram rijststroop: dit is dus aanzienlijk veel. Ook geeft het veel calorieën: per 100 gram gemiddeld 325 kcal.
 
 
 
 
GIST EXTRACT :
 
WAT IS HET :
KLIK HIER om alles over gist extracten te lezen
 
 
 

WAT KUN JE ZELF DOEN ?

Dit lijstje is slechts het topje van de ijsberg, er zijn duizenden additieven die in deze plantaardige alternatieven omgaan, waar je oprecht gerust zo je vraagtekens bij mag zetten. Helaas gebeurt dat niet, waardoor het zorgwekkend is te noemen, hoe dit allemaal uit gaat pakken in de nabije toekomst. Ons huidige gedrag, en vooral de KIJK die we op plantaardige alternatieven hebben gekregen dankzij de industrie, belooft niet veel goeds. Het wordt gezien als goed / gezond / beter. Ik hoop, dat bovenstaande lijst je tenminste een beetje een realistischer beeld heeft gegeven. Wat kun je nu zelf doen ? 
 
 
 
– INKOPPERTJE: STOPPEN MET KOPEN 
Het klinkt simpel. En het IS ook simpel, als je het grote verschil tussen KUNST VOEDSEL en ECHT VOEDSEL kunt onderscheiden. DIT ARTIKEL vertelt je daar meer over. Kijk eens wat vaker rond bij de verse producten, koop bij de plaatselijke biologische winkels die erg vaak alles uit de streek afnemen, en kijk ook eens naar hoe het veganisme ECHT in elkaar steekt. 
 
 
– ALLES ZELF MAKEN 
Ja, maar…..geen tijd, teveel gedoe…..alles kost dan veel meer geld……dat zijn de standaard argumenten die ik keer op keer hoor/ lees, als ik weer een fijn zelf-maak-recept publiceer op mijn website. Terwijl we uren besteden aan sociale media, kunnen we dit ook in ons voedsel steken. Met wat efficiëntie, handigheid, oefening, structuur en planning kun je meer-dan-prima alles zelf maken. Ik heb een zeer druk leven, mijn dagen gaan soms 24/7 door, maar ik plan ( en maak tijd! ) alles zo goed in dat ik wel gewoon alles zelf kan maken. Met alle geavanceerde hippe keuken machines van nu, is alles 10 x makkelijker. Verdiep je er eens in, zet een planning op voor jezelf om je tijd efficiënt in te vullen. Gelof mij, ook JOU lukt het, of je nu een 80 urige werkweek hebt of niets om handen hebt. Alles wat daar tussen zit lukt het, dus jij ook. Alles wat je moet duren is het proberen. 
Kijk voor recepten op mijn website, je vindt daar een vergaarbak aan recepten voor iedere dag, zoals brood, zuivel, melk, koek, ontbijt / lunch / diner enz. 

Review TUUR SLEEP vier seizoenen dekbed….

Eén van de dingen waar ik zo vreselijk van hou aan de herfst en winter periode, is het lekker onder mijn dekbed kruipen, als het erg koud is. Iedereen kent vast dat moment wel, dat je “ bbbbrrrrbbb…” je bed in duikt die erg koud is, maar als je een paar minuutjes erin ligt, warmt het zo zalig op….🥰….ik hou zo van het moment dat het echte opwarmen gebeurt….Ik val er meestal ook direct op in slaap. En dan moet je er s’nachts weer even uit, omdat je naar het toilet moet….weer opnieuw koud koud koud / en lekker het voorverwarmde bedje weer in…..Ik denk dat velen dit nu lezen en ja knikken!  Lees verder

Hoe onderhoud je duurzaam en meukvrij je wasmachine ?

Niet schrikken……maar dit was de staat van mijn wasmachine voordat ik hem met heel veel plezier uiteindelijk de deur uit zette……Drie jaar geleden kocht ik een wasmachine/ bovenlader, omdat ik klein behuisd ben. Dat ding kostte mij € 750 euro, een Whirlpool. Al vanaf dag één was het een bak-vol-ellende. Hij danste de keuken door, maakte een enorm lawaai, vrat mijn wasgoed op, en het ergste : het deksel bladderde gewoon weg door het vocht wat in het deksel trok. Flinke roest plekken. Uiteindelijk heb ik het monster met veel plezier mijn huis uit gedonderd ( uiteraard netjes afgevoerd ) en kocht ik een nieuwe AEG, weer een flinke rib uit mijn lijf. Net als met mini verpakkingen in voedsel land, betaal je voor de wat kleinere wasmachines het dubbele. Een godsvermogen. ☹️ Maar goed: als je geen bak-beesten kwijt kunt, ben je eraan overgeleverd.
Overigens al die jaren flink geklaagd bij whirlpool, maar daar kreeg ik NIETS op terug. NIETS. Kijk dus uit met dat merk mensen, mega slecht spul en mega beroerde klantenservice.  Ik kan er nu nog steeds boos over worden. Ze hebben totaal NIETS gedaan met mijn klachten regen. Het is INSANE te noemen, dat ik hooguit drie jaar met dit monster heb gedaan, terwijl een gemiddelde wasmachine 8-15 jaar mee zou moeten gaan. Jullie zijn gewaarschuwd….
Ik wilde het deze keer extra goed gaan aanpakken om mijn nieuwe machine zo lang mogelijk bij mij te houden. Nu deed ik reeds al veel om de machine schoon en fris te houden. Ik was 1 x per maand op 90*c met een reinigingstablet (   KLIK HIER ) hou de rubbers schoon met een heet sopje en een tandenborstel,, reinig de bakjes grondig zodat daar niets koekt, was alleen met ecologische wasmiddelen, gebruik amper wasverzachter, kortom, ik deed mijn best, aan mij lag het niet. Maar toch ga ik dit keer extra veel aandacht besteden aan het onderhoud.
Dat bracht mij op het onderwerp : “ hoe reinig je een wasmachine / hoe onderhoud je de wasmachine “. Op internet vind je talloze middelen die ram-vol zitten met chemicaliën. Die mogen mijn deur snel voorbij fietsen. Gelukkig zijn er meer als genoeg natuurlijke alternatieven, die net zo effectief zijn. Ik neem ze met jullie door, zodat jullie er ook hopelijk wat mee kunnen!

HET REINIGEN VAN DE WASTROMMEL

Een wastrommel lijkt zo op het eerste oog onaantastbaar. Immers : als je een wasje draait, glimt de trommel de tent uit. Maar…het zegt helaas totaal niets over de hygiene. In de trommel kunnen zich ook tal van bacteriën / zeepresten / zeep-luis gaan ophopen. En dat kan uiteindelijk de trommel ook gaan aantasten. En het kan tijdens wasbeurten onwijs gaan stinken. Je wasgoed kan zelfs stinkend uit je trommel komen. Zaak dus, om daar ook beter op te letten. Gelukkig is het makkelijk op te lossen. Je kunt bijvoorbeeld wat soda ( niet te verwarren met BAKING SODA ) en natuurazijn rechtstreeks in de trommel een 60*C was zonder wasgoed draaien. Dit reinigt niet alleen de trommel, maar neemt ook andere dingen mee.
Er zijn ook makkelijke en handige meukvrije reinigingstabletten op de markt, die ik zelf 1 x per maand gebruik. Dit zijn tabletten, die je ook gewoon zo los in de trommel kunt gooien, en zonder wasgoed op 90*C kunt laten oplossen. Dit reinigt ook je machine.
KLIK HIER om deze reinigingstabletten te bestellen

DE RUBBERS :

Tja, die rubbers…..🙄..die kunnen flink wat vuil en prut oppakken. We kennen denk ik allemaal dat probleem wel een beetje, hoe goed je ze ook schoon probeert te houden. Het hoort een beetje bij de wasmachine. Veel mensen die graag meukvrij leven, reinigen deze rubbers vaak met een sopje van bakingsoda + azijn. Maar dat is niet zo goed voor de rubbers. Zuren kunnen de rubbers juist aantasten, dus dat kun je beter niet doen. Je kunt de rubbers het beste met een ecologisch afwasmiddel reinigen. Gebruik een katoenen doekje en maak een heet sopje. Je kunt een tandenborstel gebruiken, om bij de moeilijke kieren en randjes te komen. Ook zijn wattenstaafjes soms handig om bij die extra mogelijke plekjes te kunnen komen.  Op deze manier reinig je de rubbers meer dan prima. Belangrijk : droog de rubbers na de reiniging grondig, dit voorkomt schimmelvorming. Ik gebruik zelf het afwasmiddel van sodasan, die is behoorlijk krachtig. KLIK HIER om deze te bestellen

ZEEP BAKJES :

Ik heb het geluk, dat mijn zeepbakken uit de machine zijn te klikken, waardoor ik na iedere wasbeurt de bakjes meteen kan omspoelen. Dat hebben de “ normale “ wasmachines uiteraard niet allemaal, en kunnen deze dus behoorlijk aan koeken. Je kunt eerst even goed kijken in het handleiding / gebruikers boekje, of er een mogelijkheid is bij jouw machine, om de bakken te verwijderen. Is dat niet het geval, dan kun je het beste een goede ecologische reinigingsspray gebruiken. Dat spuit je goed in het bakje, en laat het even intrekken. Vervolgens maak je het bakje met een katoenen doek en de tandenborstel grondig schoon. Droog de bakjes goed. Zijn de zeepbakjes gewoon uit de machine te halen, kun je deze goed reinigen onder de kraan. En kun je ook meteen de omgeving waar de bakjes zich bevinden in de machine, reinigen. Ook daar hoopt zich vaak enorm veel zeepresten op, wat tot vervelende geurtjes en schimmelvorming kan leiden.
Ik gebruik zelf de allesreiniger van SODASAN, die echt enorm fijn is. KLIK HIER om deze te bestellen

KALK :

Als je in een plaats woont waar het water hard is, dan is het zeker verstandig, om een water ontharder te gebruiken. Ik woon in Rotterdam, waar het water hard is, en ik gebruik dus water ontharder. Je kunt ook met soda en azijn je machine reinigen, maar velen vinden dan, dat de geur behoorlijk blijft hangen in de machine. Een water ontharder kan dan de oplossing zijn, als je de juiste kiest. Ik gebruik die van het merk SONNET. Dit vind ik een ontzettend fijne ontharder.
Omdat ik liever geen wasverzachters gebruik, ik gebruik het zeer sporadisch ( uiteraard ecologisch ) zijn dit soort ontharders een zeer fijne oplossing, om je machine zo schoon en kalkvrij mogelijk te houden.
De SONNET ontharder kun je in diverse biologische winkels kopen.

REINIGEN TEGEN VETLUIS :

Vetluis, ook wel wasluis, is een nogal vettig laagje, wat achterblijft in wasmachines. Alhoewel het een beetje akelig klinkt ( luizen) zijn het gelukkig geen luizen, maar vervuiling wat ontstaat door huidvetten / schilfers, die samen klonteren in de onoplosbare stoffen in wasmiddelen. Dit levert een voedingsbodem op voor bacteriën. Je merkt er in een beginfase niet erg veel van, dat is het vervelende. Je merkt het paas, als je machine enorm begint te stinken naar een rioollucht, en dat je wasgoed stinkend uit de machine komt. Ook laat vetluis een wit-achtig laagje smurrie achter op de rubbers. Als dit gebeurt, dan is je machine al in een ver gevorderd stadium besmet met vetluis. En kan dan vlekken en verkleuringen en dus stank in je kleding veroorzaken. Je kunt dit dus maar beter voor blijven. Als je meestal wast op 30*C, moet je ook alerter zijn, omdat wassen op lagere temperaturen sneller vetluis kan veroorzaken. Als je op 30*C wast, was dan 1 x per maand een 90*C beurt zonder was met een reinigings blokje erin. Als je het als onderhoud wilt doen, kun je eens per half jaar een wasbeurt zonder was draaien met een kopje soda en wat water, op tenminste 80*c. Zo voorkom je vetluis. De meeste tegenwoordige machines bevatten een speciaal reinigingsprogramma wat de boel vergemakkelijkt. Maar doe het in elk geval, het scheelt je een hoop ellende….en viezigheid en stank.

DE WASMACHINE ZELF :

Een buitenkant van een wasmachine kan ook behoorlijk vies worden wat mogelijk ook zijn weerslag kan geven in de machine. Reinig daarom de buitenkant ook wekelijks even grondig. Met een heet sopje kun je alles goed reinigen. Vergeet ook het lekbakje niet regelmatig te legen en te reinigen. In alle gebruiksaanwijzingen kun je aflezen hoe je dat bij jouw machine moet doen.

NOG WAT ALGEMENE TIPS :

– Gebruik liefst geen wasverzachters. Woon je in een gebied waar het water hard is, dan is het wel aan te raden, maar gebruik dan liefst een ecologische wasverzachter, zoals bijvoorbeeld de heerlijke meukvrije wasverzachter van SODASAN, ik gebruik deze zelf . Deze kun je bestellen, DOOR HIER TE KLIKKEN. Woon je in een gebied waar het water zacht is, dan zijn wasverzachters in regel niet nodig
– gebruik geen onzin en overbodige dingen als wasparfums en parels. Dit zijn vaak zeer agressieve middelen, die ook niet erg fijn zijn voor een wasmachine. Wil je dan echt graag een lekker geurtje aan je wasgoed, druppel dan voordat je een wasje gaat draaien wat pure zuivere etherische  olie op je wasgoed in de trommel, dus NIET via het zeepbakje. Je was komt er dan net zo heerlijk geurend uit. Wil je echte pure zuivere etherische olie bestellen ? KLIK DAN HIER 
– Gebruik alleen ecologische wasmiddelen. KLIK HIER om daar meer over te lezen. Gebruik bovendien NOOIT TEVEEL. Veel mensen gieten de zeepbakjes ram-vol, terwijl een klein beetje volstaat. Teveel wasmiddel is voor je machine ook funest en dit kan bovendien vetluis veroorzaken.
– Wasstrips…..ze zijn hip, maar of het nu zo fijn is voor je wasmachine…..daar twijfel ik aan. KLIK HIER om meer over wasstrips te lezen. Het probleem zit hem in de oplosbaarheid van de strips. Zeker als je op lagere temperaturen wast, lossen wasstrips maar moeilijk op, wat veel resten achterlaat in de machine en op je wasgoed. Ik persoonlijk raad ze af, en raad liever een fijn waspoeder aan. Zoals het waspoeder van SODASAN, waar ik ook regelmatig even mee afwissel van de vloeibare van Sodasan. KLIK HIER om deze te bestellen. wil je de vloeibare wasmiddelen van SODASAN bestellen? KLIK DAN HIER 
– Droog na iedere wasbeurt zo veel als mogelijk is, de trommel en de omgevingen en de rubbers. Wat ik altijd doe, is uit mijn net gewassen wasgoed een kledingstuk of doek pakken, en daarmee even de boel afnemen, dit scheelt enorm in vocht. Laat de deur / lade van de machine een stukje open staan, zodat de machine weer goed kan drogen.
– Haal direct na een wasbeurt het wasgoed uit de trommel. Veel mensen zetten een wasje aan, en “ vergeten “ het, omdat de wasmachine bijvoorbeeld op een zolder of bovenverdieping staat. Herinner je eraan, dat je een wasje draait zodat je deze meteen uit de machine kunt halen zodra het klaar is.
– Zorg ervoor, dat die machine op een stabiele grond staat en waterpas staat. Dit helpt zeker mee aan de duurzaamheid van je machine

GROOTMOEDERS TIPS …….

Ik ben fan van grootmoeders tips, maar…..wat betreft de tegenwoordige wasmachines moet je wel een beetje opletten met deze tips. Zo kan azijn ( schoonmaak ) behoorlijk vervelend zijn voor je machine wat de levensduur kan verminderen. Ook kunnen tegenwoordige machines er niet zo goed tegen bestand zijn, waardoor een machine defect kan raken. De huidige wasmachines zijn steeds geavanceerder, en hebben , zoals ik eerder vertelde, in de meeste gevallen een eigen reinigingsprogramma. Gebruik deze altijd, als deze aanwezig is.

Unieke natuurlijke hyaluronzuur skin care van Bon Sens!

SKIN CARE…..ook wel huidverzorging, we kunnen eigenlijk niet zonder. Wil je alles over skincare lezen ? KLIK DAN HIER.

Zeker als je de vijftig bent gepasseerd wordt skincare belangrijker. Dat heeft alles met afbraak te maken, zo maakt je huid minder collageen aan, en krijgt het meer behoefte aan vocht. WAT je op je huid smeert is minstens net zo belangrijk. Dat weten we allemaal inmiddels hopelijk wel. Onze huid absorbeert veel, hoeveel precies, dat hangt af van verschillende factoren, zoals de duur van het contact, de oplosbaarheid van het product, de algehele conditie van je huid, de concentraties, en het moleculair  gewicht van het molecuul in een product. Dat een product in elk geval door de huid door kan dringen, daarmee moeten we wel rekening houden, en zorgen, dat WAT we op de huid smeren, om te beginnen NUTTIG EN WERKZAAM moet zijn, en niet schadelijk. Ik prefereer daarom altijd op zoek te gaan voor het meest natuurlijke. Al zegt dat tegenwoordig ook steeds minder, of iets nu wel of niet schadelijk kan zijn. Gelukkig kun je zelf wat “ losse en simpele “ kennis opdoen, om voor jezelf in het vervolg de juiste keuzes te maken, in DIT ARTIKEL kun je wat nuttige tips lezen.
Of je nu onder of boven de vijftig bent, het staat als een paal boven water, dat we goed voor onze huid moeten zorgen. Het is een zeer onderschat orgaan, wat we veel teveel voor lief nemen. Totdat we er iets aan gaan mankeren. We worden dan pas geconfronteerd met het belang van een goede conditie en staat van de huid.
Ik heb een extreem overgevoelige rijpere huid ( 54 ) die ik gebruik als een soort graadmeter. Er hoeft maar één stofje in een product te zitten en mijn huid zwelt op. Dat is enerzijds fijn, anderzijds lastig, omdat er niet heel erg veel keuze overblijft op de natuurlijke skincare-markt. Gelukkig nog ruim voldoende, maar het blijft een zoektocht.
Ik heb mijn favoriete merken, die ik al heel wat jaartjes gebruik. SUIT MATTERS is daar een van, en BON SENS.  Ik heb jarenlang met veel tevredenheid de facecream van Suit Matters gebruikt, tot het punt, dat mijn huid om MEER begon te vragen. Sindsdien ben ik een beetje aan het rond zwemmen tussen natuurlijke gezichtscrèmes. ( KLIK HIER ) Ik heb met Rosa eens om de tafel gezeten om te praten over een geheel nieuwe serie in BON SENS wat een beetje meer is gericht op de oudere / rijpere huid, terwijl de jongere huid er ook gewoon mee uit de voeten kan. We zijn daar zo’n twee jaar geleden mee gestart. Een zoektocht volgde . Veel getest en ontwikkeld, afgekeurd en weer verder gezocht. Om uiteindelijk tot een geweldig trio te komen….En daar ga ik nu alles over vertellen!

HYALURONZUUR

Het trio is op basis van hyaluronzuur , ook wel NATRIUMHYALURONAAT, een natuurlijk voorkomend zuur wat voorkomt in polysaccharide ( suiker ) wat zowel in onze huid als ons bindweefsel aanwezig is. Eén enkele hyaluronzuur-molecul is in staat om 1000 x zijn eigen gewicht aan water vast te houden, wat geleidelijk in de huid vrijkomt. Hyaluronzuur speelt anders gezegd een cruciale rol in de hydratatie van de huid.
Naarmate we ouder worden, neemt het van nature aanwezige hyaluronzuur in ons lichaam af. Dit heeft o.a als gevolg dat onze huidkwaliteit afneemt, en we wat souplesse verliezen in onze spieren en gewrichten. Hyaluronzuur is daarom ontzettend gewild en populair in de cosmetische wereld. Het wordt bijvoorbeeld erg veel via injecties toegepast bij plastische chirurgie en behandelingen, en het wordt extreem veel gebruikt in de industrie. Ik denk dat iedereen inmiddels wel eens een potje crème heeft gezien “ met hyaluronzuur “ Helaas werken deze oplap-middelen maar tijdelijk, omdat de stof uiteindelijk weer wordt afgebroken in de huid.
Alhoewel het dus van tijdelijke aard is, is hyaluronzuur wel degelijk zinvol. Het draagt zeker bij aan een goede hydratatie van de huid. Wat ook nog even goed is om te weten ; de zon is ook in dit verhaal de boosdoener voor een snelle / snellere afbraak van hyaluronzuur. Er zijn ook nog eens verschillen in hyaluronzuur. De meeste soorten hebben een té grote moleculaire structuur om voorbij de buitenste laag van onze huid te bekomen. Een te hoge moleculaire hyaluronzuur bereikt hierdoor de diepe lagen van de huid niet en zal alleen het huidoppervlak hydrateren.
Hyaloronzuur is iets wat afgelopen twee / drie jaar flink in populariteit is gestegen. We komen het opeens overal tegen in huidverzorging. Het is erg belangrijk, dat je goed kijkt naar de PERCENTAGES die worden gebruikt. Veel wordt als “ hyaluronzuur” product verkocht terwijl er maar een fractie in zit. In de meeste huidverzorging vind je percentages tussen de 0,25-2,5%. Dit zet geen zoden aan de dijk, voor noemenswaardige voordelen moeten we uitgaan van op zijn minst 1% in de formule, dit is de hoogste concentratie om de vochtwaardes van de huid op peil te houden. Let daar echt goed op, en laat je niet misleiden.
Terug naar het trio. Want naast hyaluronzuur zit er uiteraard nog veel meer goeds in voor je huid. Ik ga de meest bijzondere en unieke uitlichten :
ERWTEN EXTRACT ( Pisum Sativum ) :
Dit is een anti-protease wat wordt geëxtraheerd uit zaden van de erwt. De erwt ondergaat een exclusief extractie / zuiveringsproces om het extract te maken. Het heeft een verstevigend en hydraterende werking, waardoor het vrij vaak wordt toegepast in anti-aging skincare. Het is een actief bestanddeel van een polypeptide wat de werking heeft van een protease remmer, wat de huidelasticiteit verbetert. Het brengt de regeneratieve processen van de huid in evenwicht, verhoogt de synthese van proteoglycanen en vezels ( collageen 1/ 111 / V en elastine). Het regelt bovendien de vochtbalans. Anders gezegd helpt dit extract de werking van collageen, wat elkaar enorm kan versterken . 
ERWTENEIWIT-PEPTIDE:
Er wordt nogal eens gedacht, dat peptiden hetzelfde zijn als eiwitten, dat is niet zo. Eiwitten zijn opgebouwd uit minimaal 50 aminozuren die met elkaar zijn verbonden door peptidebindingen. Peptiden bestaan daarentegen uit ketens van minder dan 50 aminozuren. Peptiden zijn geweldig goed voor je huid. Hun vermogen om de bouwstenen van de huid te herstellen en de huid meer elasticiteit te geven zijn vele malen onderzocht, en wetenschappelijk onderstreept. Dit zorgt er helaas ook voor dat het een beetje wordt misbruikt. Er wordt ontzettend veel beweerd, wat een beetje overdreven is. Zo zorgen peptiden bijvoorbeeld niet voor een zelfde effect als een cosmetische ingreep of facelift. 
Wat je ook goed moet onthouden is dat peptiden niet zonder een hulptroep zijn werk kan doen. Het is dus zeker niet zo, dat enkel wat peptiden in een flesje jouw huid kunnen verjongen. Kijk daar een beetje doorheen, erg wordt erg veel beweerd om een product te verkopen. De peptiden uit erwten eiwitten zijn wel overwogen door ons gekozen, omdat deze in de wetenschap de allerbeste papieren gaf op de werking in skincare. In samenzwang met het hyaluronzuur krijgt de peptide in de drie producten een goede ondersteuning, waardoor het zijn werk kan doen. 
MELKZUUR :
Melkzuur wordt ook wel Alfa hydroxyzuur genoemd en wordt meest gewonnen uit melk en tomaten, wat het een organisch zuur maakt. Het heeft een opmerkelijk lage pH waarde waardoor het een exfoliërend effect heeft op de huid. Wat zoveel betekent dat de dode huidcellen gemakkelijker loslaten van de bovenste huidlaag. Hierdoor worden huidcellen gestimuleerd om zich te herstellen en te vernieuwen. Omdat dit wat betreft melkzuur op een heel unieke milde manier gebeurt, is melkzuur explosief geschikt voor de ( over ) gevoelige huid, en komen we het vaak tegen in huidverzorgingsproducten die speciaal zijn ontwikkeld voor de gevoelige huid. Het egaliseert, hydrateert, vermindert fijnere lijntjes en vermindert pigmentaties. Er wordt nogal eens gediscussieerd over het wel / niet veganistisch aspect van melkzuur, wat logisch is, omdat het woord op zich al vragen oproept ( melk ) Melkzuur kan zowel uit dierlijke als plantaardige bron worden gemaakt, dus inderdaad, ook uit melk. Melkzuur ontstaat door gisting. Een ander woord is LACTAAT. De melkzuur die we in de gezichtscrème van BON SENS gebruiken is 100% geschikt voor veganisten. 
PETERSELIE EXTRACT:
Een beetje vreemd, maar….wist je dat peterselie voor de huid een echte weldaad is ? Geëxtraheerd ( extract ) kan dit extract onder andere zorgen voor egalisatie en oplichting van de huid. Ook werkt het meteen voedend, herstellend, kalmerend en hydraterend. Prachtige eigenschappen die wat ons betreft niet mochten ontbreken in de producten van BON SENS. 
DUINDOORNZAAD OLIE :
Nog zo’n bijzonder ingrediënt die ik graag wil uitlichten, want het komt niet erg vaak voort in skincare. Deze olie is dan ook behoorlijk prijzig. De olie wordt gewonnen uit het pulp van de duindoornbos. Het is een zeer rijke olie, volop carotenoïden, wat het een zeer krachtige celregenegerende, ontsteking remmende, en antioxidante werking op de huid geeft. Dit maakt het in het bijzonder erg geschikt voor de wat rijpere huid, omdat het de vorming van nieuwe cellen en metabolische processen van de huid stimuleert. Het is naast vrij prijzig voor de industrie ook on-aantrekkelijk vanwege de zeer heftige kleur. Dit kan een product erg veel kleur geven, wat niet altijd gewenst is. Vanwege deze heftige kleur wordt duindoorn olie druppelsgewijs toegepast in producten. Wat ook erg belangrijk is wat betreft deze specifieke olie, zijn de certificeringen. De olie is namelijk vaak vervuild in de industrie. 
 
 
Verder bestaat de crème / serum / spray uit nog een aantal vrij unieke extracten zoals appel extract, panax ginseng wortelextract, glidkruid, soja en tarwe kiem extracten, blauwe bosbes extract en granaatappel extract, dit zijn allemaal perfecte hulptroepen om de hoofd ingrediënten te ondersteunen in hun werking terwijl ze onze huid ook meteen voeden, kalmeren en herstellen. Het is een mooi samenpel geworden,  Waarom je dit  trio het beste in trio kunt gebruiken, dat ga ik nu uitleggen. 
 

WAAROM EEN TRIO ?

Natuurlijk kun je de spray / het serum / de gezichtscrème afzonderlijk gebruiken. Zo is de spray in de zomermaanden ontzettend verfrissend en hydraterend en kan het serum je huid tussentijds een lekkere boost geven als het erom vraagt. En de gezichtscrème kun je uiteraard gewoon standaard als gezichtscrème gebruiken. Maar waarom wij het als een trio introduceren, heeft alles te maken met hoe de drie elkaar versterken in hun werking. Zo heeft de spray een ondersteunende werking op het serum, en het serum op de creme om bijvoorbeeld de aanmaak can collageen te stimuleren en de hydratatie te versterken. Dit zorgt voor een ultieme voeding, verzorging, herstel, ondersteuning en hydratatie. Het één helpt het ander. Zeker wat betreft hyalyronzuur, dit heeft veel meer hulptroepen nodig, om zijn werk goed en grondig te kunnen doen. Resumerend : je bent uiteraard vrij om de drie afzonderlijk te gaan gebruiken, maar wil je echt een ware “ liefde “ voor je huid, dan zijn de drie producten samen meest geschikt. 
Het trio is geschikt voor alle huidtypen, in het bijzonder de rijpere, vochtarme , overgevoelige huid. Het is dus geschikt voor zowel 20 + / 30+ / 40 + / 50 + / 60 + / 70 + en zelfs 80 +. Het is voor iedereen die wel wat extra zorg, liefde, aandacht en verzorging kan gebruiken. Het verstevigt de huid, het stimuleert de doorbloeding, het helpt de huid te kalmeren en te herstellen, en het zorgt voor een regenererende vochthuishouding. Zoals je van BON SENS gewend bent, bevatten de producten geen meuk / synthese, en zijn ze biologisch gecertificeerd. Verder dragen de producten het ECO CONTROL logo, dit is geen keurmerk, maar een controle organisatie die non food producten als reinigingsmiddelen en verzorging en cosmeticaproducten certificeert. Je kunt dit logo vergelijken met SKAL of CONTROL UNION.
De producten van BON SENS worden samen met een formulator die alleen natuurlijke formuleringen samenstelt, ontwikkeld. Samen met Rosa ontwikkelen zij de meest multi-functionerende producten, waar je als consument echt oprecht blij van kan worden. Het wordt niet in een fabriek afgevuld, we doen het geheel nog handmatig zelf.
Omdat ik erg dichtbij sta, sta ik vaak langs de zijlijn mee te kijken hoe het zich allemaal vormt tot een product. Dit lijken eenvoudige stappen, maar dat is het niet. Indrukwekkend, hoe een product wordt gemaakt.
Ik stel mij altijd beschikbaar als testpersoon. Ik doe op deze manier stiekem een klein beetje mee in de uiteindelijke besluitvormingen. Misschien komt het mede hierdoor, dat ik zo oprecht groot fan ben. Ik weet waar Abraham de mosterd heeft gehaald, om het zo te formuleren 😁 Ik weet wat er ECHT in de producten zit, waardoor ik er echt 100% achter kan staan.
Maar waarom ik voornamelijk fan ben is omdat de producten WERKEN. Stuk voor stuk. Keer op keer wordt ik weer blij van de resultaten, die na drie jaar na kennismaking nog steeds optimaal zijn. Mijn huid wordt nog steeds erg blij van BON SENS.
Wat ik ook fijn vind, is dat het een Nederlands merk is en gewoon ook in Nederland wordt ontwikkeld en geproduceerd. Alles wordt nog steeds handmatig afgevuld en er is geen tussenkomst van een fabriek. What you see, is what you get. Ook wat betreft transport wordt rekening gehouden met mens, dier en milieu.
 

MIJN TEST PERIODE 

Ik was al direct bij de eerste test enthousiast. Ik heb het trio een maand getest. Ik verwisselde mijn huidige skin care in voor een maand SKIN LOVE TRIO, zoals ik het gekscherend ben gaan noemen, en hoe ik daaruit kwam…..meer dan geweldig. Verzorgingsproducten testen is voor mij altijd even spannend, omdat mijn huid zo extreem overgevoelig is. Er hoeft maar iets in te zitten , ook natuurlijk, wat mijn huid niet prettig vind en ik loop erbij als een ontplofte granaat. Maar mijn huid leek het allemaal erg fijn te vinden. Ik heb iedere dag het trio gebruikt en dat deed ik morgens :
 
– eerst een spraytje ( 1 x is echt genoeg ) dit laat ik even kort intrekken
– daarna een pompje van het serum verdelen over mijn gezicht, met name klopte ik het in rondom mijn probleem zones, mijn ogen. Dit laat ik ook even kort intrekken.
– tot slot een pompje van de gezichtscrème. 
 
S’avonds gebruik ik na de reiniging opnieuw een pompje van de gezichtscrème. Mijn huid voelt heerlijk aan. Goed gehydrateerd, en geen enkele reactie. Na de eerste week merkte ik, dat mijn huid een soort overload kreeg aan verzorging. Het begon vooral na het aanbrengen van het serum behoorlijk te trekken en niet fijn meer aan te voelen. Ik begon daarom met het weglaten van het serum, en deze 1 x per week erbij te gebruiken. Dat was voor mijn huid de gouden greep. Ook merkte ik in de derde week, dat ik prima kon doen met halve pompjes. Zowel van de spray, het serum en de crème. Het is voor mij dus echt wel even een soort weg zoeken geweest welke doseringen het beste werken. Rosa heeft het trio ook een maand lang getest. Bij haar werkte het wel goed, om iedere dag het serum te gebruiken en in één pompje. Het lijkt er dus sterk op, dat je daarin wel even jouw ideale formule moet gaan vinden. In ieder geval ben ik inmiddels VERLIEFD op het trio. Ik gebruik de spray ook tussendoor op de dag, als ik even een lekkere verfrissing wil. En het serum gebruik ik dus maar 1 x per week. Omdat ik maar een half pompje per keer van de crème gebruik, gaat dat veel langer mee, wat toch ook wel erg prettig is! Sinds dat ik het ben gaan testen gebruik ik het trio. En mijn huid ? Kijk maar eens naar deze recente foto, die ik na de testmaand maakte , er zit niets aan make-up op mijn gezicht : 
 
 
 
Nou ? Niet gek toch voor een 54 jaar rijpere huid ? Dacht ik ook ! 
 

JE HEBT HYALURONZUUR CREMES……EN JE HEBT HYALURONZUUR CREMES…..

Je kunt je afvragen, wat zo’n drietal hyaluronzuur skincare nu echt bijdraagt aan de toch al verzadigde “ hyaluronzuur-skincare-markt “. Het klopt, dat de cosmetica-industrie hyaluronzuur heeft omarmd, en te pas en te onpas toevoegt aan skincare producten. Loop een Kruidvat binnen, en je snapt meteen wat ik bedoel. Naast dat ze er fikse prijzen voor durven te vragen, moet je absoluut ook goed kijken naar de ingrediënten. Vaak gaat het om te beginnen om minimale hoeveelheden hyaluronzuur, maar ook worden er vrij irriterende en vervelende stoffen gebruikt, zoals acrylaten, penoxyethanol, en siliconen als dimethicone. Je betaalt anders gezegd ontzettend veel voor goedkopere grondstoffen die ook nog eens niet al te gezellig zijn voor je huid. 
Het is daarom absoluut van belang, dat je daar echt goed naar kijkt en je niet blind staart. De BON SENS hyaluron skincare is geheel natuurlijk en bevat bijvoorbeeld ook geen siliconen. 
 
 
 
Goed, alles afzonderlijk nog even op een rij :
DE HYALURONIC SPRAY :
– VERZACHT FIJNERE LIJNTJES
– VERZACHT RIMPELS
– HELPT BIJ HET REGENEREREN VAN DE HUIDEIGEN ENZYMBALANS
de hyaluronic spray bevat  100 ml en kost € 39,50. KLIK HIER om te bestellen
HET HYALURONIC SERUM :
– ANTI AGING SERUM MET EEN ZEER RUIME HOEVEELHEID GEHYDROLYSEERD HYALURONZUUR
– VOOR BEHOUD VAN VOCHT EN ELASTICITEIT
– VERZACHT FIJNERE LIJNTJES
– VERZACHT VERFIJNDE RIMPELS
– MET PEA PROTEINE PEPTIDE VOOR REGENERATIE VOOR DE HUID
– STIMULEERT COLLAGEEN AANMAAK
het hyaluronic serum bevat  50 ml  en kost € 34,50. KLIK HIER om te bestellen
BEAUTY MOISTURISER:
–  VERBETERT DE ELASTICITEIT
– VERBETERT DE STEVIGHEID VAN DE HUID
– ONDERSTEUNT DE AANMAAK VAN COLLAGEEN
– VERSTERKT DE MICROFLORA VAN DE HUID
de beauty moisturizer bevat 50 ml en kost €37,50  KLIK HIER om te bestellen

MICELLAIR WATER

Laten we eerst kort uitleggen wat micellair water is, want we lezen en zien en horen er tegenwoordig veel over. De cosmetica-industrie heeft het micellair water afgelopen jaren flink ingezet. Micellair water zijn ook wel MICELLEN, en dit zijn weer deeltjes, die bestaan uit reinigingsmoleculen die in de vorm van bolletjes zijn samengesteld in zoet water. Deze eicellen zijn erg goed in staat om vuil / olie en make up te vangen van de menselijke huid. Dit maakt een micellair water erg handig om je gezicht goed te reinigen, want feitelijk kost het je alleen maar wat micellair water om je huid te reinigen, en gebeurt dat vrij gemakkelijk waardoor je niet hoeft te poetsen. Micellair water ziet eruit als gewoon water en voelt ook aan als gewoon water op de huid.
Het wordt nogal eens verward met een toner of een lotion, en alhoewel je micellair water wel voor dezelfde doeleinden kunt gebruiken, zijn het toch totaal andere producten. Micellair water is een echte REINIGER, terwijl een toner of een lotion meer is ontwikkeld om de huid na de reiniging te kalmeren en te hydrateren.
Je ziet tegenwoordig steeds meer alles-in-één micellair watertjes, wat inhoudt dat deze zowel reinigen als hydrateren en herstellen, maar let daar altijd extra goed op de ingrediënten. Het zou mijn persoonlijke keuze in elk geval niet zijn.
Daarnaast is het ene micellair watertje het andere niet. Als je er wel eens naar op zoek bent geweest, zul je vast gemerkt hebben dat er nogal wat merken en prijzen zijn. Bij de Action kun je bijvoorbeeld veel micellair water vinden, spot goedkoop, maar de ingrediënten, daar moet je echt goed naar zoeken en er wordt sowieso op de voorhand op het etiket al gewaarschuwd dat het product irritaties kan geven. Voor mij persoonlijk al meer dan alarmbellen die dan afgaan. Kijk daarom ook echt GOED naar ingrediënten. Het micellair water van BON SENS bestaat uit veel van dezelfde ingrediënten als de reiniging gel, zoals aloë  Vera, appel-fruitextract, cranberry extract en het bijzondere daslook extract. Het bevat geen parfums en vervelende harde alcoholen. Een heerlijk watertje om iedere dag te gebruiken. Ik gebruik het op mijn extreem overgevoelige rijpe huid, en het gaat perfect. Ik reinig eerst mijn huid met de reinigingsgel, en haal daarna met nog een heel klein beetje micellair water de restanten weg. Daarna het likje crème erop en ik ben klaar!   BESTELLEN ? KLIK HIER 

REINIGINGSGEL

Er valt tegenwoordig veel te kiezen, wat betreft de reiniging van onze huid. Van crèmes tor wasgels, van lotions tot reinigingsdoekjes, van olie tot schuim. Het maakt niets uit in welke vorm je graag je huid reinigt, zolang het de huid maar echt reinigt. Waar je voorkeur naar uitgaat ligt aan wat jij zelf prettig vind. Ik vind het zelf bijvoorbeeld erg prettig, om een verfrissende en verkoelende gel te gebruiken, en ik was daarom dan ook extra blij, toen ik vernam dat BON SENS een reinigingsgel ging ontwikkelen ! We hebben heel wat samples getest, we hebben erg hard gewerkt aan een fijne formule. En dat is dus gelukt! De reinigingsgel van BON SENS is op basis van aloê vera, wat op zichzelf bekend staat om zijn zeer gunstige werking op onze huid. Maar deze reinigingsgel bevat nog veel meer vrij unieke bestanden, zoals appel-fruitextracten, cranberry extracten en het vrij bijzondere daslook extract. Dit extract zorgt voor een ultieme hydratatie. Het fijne is dat deze reinigingsgel geen parfum bevat, en geen harde vervelende irriterende en uitdrogende alcoholen.  En het dus extra mild is voor de huid en geen penetrante geur heeft.
BESTELLEN ? KLIK HIER

BON SENS VOEDENDE (NACHT) CREME

Ik heb een extra overgevoelige rijpere huid. Wat steeds weer om iets anders vraagt. Ik heb daarom niet standaard een vaste skin-care, zeker niet wat betreft gezichtscrèmes. Ik reageer op seizoenswisselingen, maar uiteraard spelen hormonale schommelingen ook een rol, als 55 plusser. Ik probeer daarom heel erg goed naar mijn huid te “ luisteren “. Zodra ik voel, dat het nét even wat meer voeding en hydratatie nodig heeft, switch ik over naar een rijkere, vettere en meer voedende gezichtscrème. Er is, vond ik in elk geval best opmerkelijk, betrekkelijk weinig op de natuurlijke markt verkrijgbaar. Er zijn miljoenen natuurlijke / biologische gezichtscrèmes, maar deze zijn vooral gericht OF op anti-aging, OF op dagelijks gebruik, waarbij de crèmes zeer licht zijn. Ik ben dus bij Rosa eens gaan polsen hoe zij erin stond, om een rijke voedende gezichtscrème te gaan ontwikkelen, zo’n crème, die je meteen kunt grijpen, zodra je huid daarom vraagt. Begin dit jaar is Rosa daarmee aan de slag gegaan en na een lange weg kunnen we vandaag dan echt de VOEDENDE ( NACHT ) CREME aan jullie gaan voorstellen ! Ik ken hem al, want ik was één van de proefkonijntjes die de crème mocht testen. Eerlijk waar….ik was op slag “ verliefd “ op deze crème. Het is niet alleen ontzettend fijn van textuur ( dus geen vette laag op je smoelwerkje ) maar het heeft ook geen penetrante parfumeur, omdat het simpelweg geen parfums BEVAT. Wat bevat het dan wel /
– aloê Verablad-sap
– shea butter
– rijke pure zonnebloemolie
– castor olie
– passiebloem extract
– erwten extract
– appel-fruit extract
– duindoorn extract
– spinosa gom
– bosbessen extract
– cranberry extract
– daslook extract
– zwarte bes extract
– peterselie extract
Zoals je ziet, behoorlijk wat bijzondere extracten en oliën. Het maakt deze crème niet alleen zeer werkzaam, maar het kalmeert de huid ook, terwijl het meteen goed intrekt. Je huid voelt zacht en goed gehydrateerd aan na een smeerbeurt. Mijn huid vaart er momenteel echt meer dan geweldig op. Ik ben intussen al aan mijn tweede potje bezig.
Ik gebruik de crème gewoon als dagcreme, ik geloof persoonlijk nooit zo in “ dag / nacht / zus/ zo cremmetjes….🥹 Maar vind jij het juist erg prettig om een nachtcrème te gebruiken, dan kan deze uiteraard meer dan prima. Ik gebruik het twee x per dag op dit moment : in de morgen, en na mijn skin-care reiniging.

BON SENS MILDE GEZICHTSCRUB

Iets waar extreem overgevoelige huidjes ver weg van blijven, zijn scrubs. Als mijn ogen al een scrub zien, reageert mijn huid met pijn prikkels. Voor mij zijn al die “ scrubkes”  dus een NO-GO-AREA, en dat vind ik / vond ik jammer, omdat scrubs echt wel zeer gunstig zijn voor je huid. Na heel wat te hebben geprobeerd, gaf ik het een beetje op, en lag dit begin dit jaar ook bij Rosa neer. Zij beloofde te gaan kijken wat zij kon ontwikkelen samen met de ontwikkelaar. Er kwam iets uit voort en ik zag er een klein beetje tegenop, om deze te gaan testen. Maar ik werd echt compleet verrast : mijn huid gaf geen KIK, en leek het juist ontzettend fijn en lekker te vinden ! HOERA!  Voor Rosa al meteen het sein om deze milde scrub in productie te brengen !
De scrub is dus MILD, wat wil zeggen, dat het zelfs de meest overgevoelige huidjes met rust laat. De milde scrub bestaat uit zeer weinig ingrediënten, maar wel erg WERKZAME ingrediënten. Het hoofdingredient is suiker, gevolgd door zuivere zonnebloem olie en …. Aardappel zetmeel ! Samen zorgt het voor een ontzettend milde, maar zeer effectieve scrub, wat je huid niet irriteert of “ open schuurt “ en het heeft een zeer subtiele natuurlijke geur, want het bevat geen parfums.
Het is zo mild, dat je de scrub zeker meerdere keren per week zou kunnen gebruiken. Maar door de intensieve werking is 1 x per week of zelfs twee weken voldoende. Het is heerlijk in gebruik : je brengt het met zeer licht ronddraaiende bewegingen op je huid aan, laat het heel even trekken en spoelt het dan met een zachte doek weg. Een likje nacht crème erop, en je huid voelt weer als fluweel! Tenminste, het mijne zeker! Ik ben oprecht blij, dat ik eindelijk een scrub heb gevonden waar mijn huid blij van wordt!

 

Reactieve hypoglycaemie ? Wat is dat ?

We hebben er allemaal wel eens last van, vaak onbewust. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen soms erg naar zijn. Er wordt nogal eens gedacht dat alleen diabetespatienten kampen met deze schommelingen, maar dat is niet zo. Ook mensen zonder diabetes kunnen behoorlijk last hebben van deze schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ik ga er alles over vertellen in dit artikel…. Lees verder