Kruiden-mengsels van SOUQ in de supermarkt…..is het wat?

Ik loop altijd met extra voelsprieten door de supermarkten, zoekend naar nieuwe producten. Steeds hou ik stiekem stille hoop, dat er weer eens een ECHT meukvrij / verantwoord / gezond product op de markt verschijnt, helaas wordt ik 9/10 keren teleurgesteld. Onlangs liep ik door de AH, waar ik een gigantisch nieuw assortiment tegenkwam aan kruiden & specerijen. De kruiden & specerijen zitten heel erg aantrekkelijk en uitdagend verpakt in vrolijk gekleurde papieren zakjes, althans, zo lijkt het aanvankelijk. Ook de prijzen waren best vriendelijk te noemen: € 1,79. Dat zijn allemaal prachtige magneten voor een consument om het meteen in te kopen. Ik werd ook erg geprikkeld en nieuwsgierig en besloot drie “ zakjes” in te kopen. Ik dook erin. Lees verder

Hoe goed helpen natuurlijke alternatieven op kalmeringsmiddelen? Ik testte er twee!

Het is April 2021, voor mij een loodzware periode. Mijn lieve moeder, het meest dierbaarste in mijn leven, maakt op dit moment van schrijven haar laatste dagen vol. Helaas kreeg ook zij, net als miljoenen andere Nederlanders, in Oktober 2020 te horen dat ze ongeneeslijk ziek was en er geen hoop meer was, dat zij deze walgelijke kanker kon overwinnen. Het gaat om een zeer agressieve vorm, die zich niets tot weinig zou aantrekken van een chemokuur. Een zware operatie volgde afgelopen November, maar ook dat hield de uitzaaiingen niet tegen. Mijn moeder zal niet ouder gaan worden dan 73. We maken haar laatste dagen zo fijn en comfortabel mogelijk. We hebben daarom niet gekozen voor een hospice, maar we hebben haar lekker bij ons thuis geïnstalleerd op een groot bed. Mijn geweldige schoonzus Miranda en mijn lieve broer Martin nemen deze zeer zware taak op zich, alle kinderen helpen uiteraard mee. Het is erg moeilijk. Zeker als je ziet, dat ze pijn heeft, en achteruit holt met de dag. Lees verder

Carob / cashew cake ( vegan, lactose / gluten / suikervrij )

Al jaren ben ik dol op CAROB. Het blijft best vreemd, dat deze heerlijke zoeter een beetje onder de radar blijft. Carob is een vervanger voor cacao/cacaopoeder. Het wordt gewonnen uit de Johannesbroodboom,  vaak ook wel de Carobboom genoemd . De carob komt voort uit de peulvruchten van de boom waarvoor deze wereldwijd worden gekweekt. In Amerika wordt de Carob vooral ook gebruikt als een sierplant in de tuin. De carobboom groeit uitstekend onder alle omstandigheden: van zeer vochtige tot zeer droge klimaten.Omdat ze zeer zoet smaken worden de zaden vaak  puur gegeten, maar het wordt vrijwel meest gemalen en geroosterd waardoor het een cacao-achtig poeder wordt wat ter vervanging gebruikt kan worden voor cacao. Carob wordt nogal eens verward met het andere poeder wat wordt gewonnen van de johannesbroodboom: johannesbroodpitmeel. Dit is echter een geheel ander soort poeder. Dit betreft een geel/wit poeder wat wordt verkregen door het malen van de kiemende zaden van de johannesbroodboom. We gebruiken het bewust en zelfs vaak onbewust in erg veel producten. Het poeder wordt namelijk gebruikt als emulgator (verdikkingsmiddel) niet alleen in biologische voeding maar ook veel in de voedselindustrie. Het komt bijvoorbeeld erg vaak voor in babyvoeding. Ook wordt het veel gebruikt om babyvoeding in te dikken om zo reflux (spugen) te verhelpen. Johannesbroodpitmeel heeft ook een E-nummer: E 410.

Carob is dus  wat anders, het is een unieke zoetstof  ( vervanigng voor suiker) die perfect ter vervanging gebruikt kan worden voor andere suikers. Je kunt carob scharen onder bijvoorbeeld lucumapoeder en macapoeder. Carob wordt echter vooral ter vervanging voor cacao gebruikt.

Wat is het verschil tussen carob en cacaopoeder?

Naast dat het lichter is van kleur, zijn er nog meer verschillen tussen gewone cacaopoeder en carob:

  • De smaak. Carob is wat minder krachtig in smaak, maar wel zoeter. Het heeft een bijzondere smaak, wat het beste is te vergelijken met vanille, baobab en maca gecombineerd.
  • De samenstelling/voedingswaarden. Carob bevat meer suikers, cacaopoeder meer vetten. Het suikergehalte van carobpoeder ligt per 100 gram gemiddeld op zo’n 40 gram, bij cacao is dit gemiddeld zo’n 2 gram suikers. Qua vetten is het omgekeerd: per 100 gram bevat carobpoeder 0,5 gram vet, terwijl cacaopoeder gemiddeld zo’n 20-25 gram vet bevat.
  • Carob bevat geen theobromine, een soort cafeïne die van nature wel aanwezig is in de cacaoboon. Het komt zelden voor, maar mensen kunnen een allergie hebben voor theobromine. Dan is carob een ideale vervanging.
  • Carob is goedkoper dan cacaopoeder. Carobpoeder is vrijwel alleen biologisch verkrijgbaar, maar dan ook is het goedkoper dan de niet-biologische ” huis/tuin/keuken” cacaopoeder. 150 gram carobpoeder kost gemiddeld 1,75, 250 gram gewone cacaopoeder kost gemiddeld zo’n 3,75. Biologische cacaopoeder is nog duurder.

Met carob kun je net zoveel als met cacaopoeder, en dus kun je ook heerlijke cakes maken! Deze verrukkelijke cake is zeer mals en smeuïg dankzij het biologische gist. Het laagje cashewnoten pasta op de cake maakt de cake mega lekker en bijzonder! Op een echt verantwoorde manier genieten dus!  De cake is geschikt voor veganisten, bevat geen gluten, geen ” meuk” suikers en geen lactose.

Wat heb je nodig?

VOOR DE TOPPING:

  • 200 gram cashewnoten, fijn vermalen tot meel in de blender
  • drie eetlepels zuivere kokosolie, op kamertemperatuur of gesmolten
  • een eetlepel erythritol
  • een eetlepel water

VOOR DE GARNERING:

Zo maak je het:

  1. Meng gist, suikers, psyllium, carobpoeder en kokosolie door het meel, voeg steeds kleine beetjes warm water toe tot er een stevige, smeuïge massa ontstaat. Dek de kom af met een stukje plastic folie, bedek deze met een doek, en laat twee / drie uur rijzen op een warme plek.
  2. Verwarm de oven voor op 185*c, vet een ronde bakvorm of ieder ander gewenste bakvorm, in met kokosolie. Stort het deeg in de vorm en tik een paar keer aan, zodat alle lucht uit het deeg verdwijnt. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 45 minuten, blijf tussentijds goed controleren.
  3. Doe alles voor de topping in de blender en maal tot een spijs-achtige massa. Besmeer de cake met de toppinh
  4. Garneer verder af met de cashewnoten en de cacao nibs.

 

 

Alles over verzorgende natuurlijke oliën….welke zijn er, waar zijn ze goed voor? Plus vijf mooie recepten !

Olie is er niet alleen om mee te bakken, oliën zijn ook ontzettend heilzaam voor onze huid, haren en nagels. Verzorgende oliën noemen we deze. Ze zijn er in ontzettend veel verschillende varianten. Iedere olie heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen. Er zijn erg veel oliën die doelgericht werken, bijvoorbeeld om meer vocht in te brengen, of om de huid te voeden, te verzachten, te herstellen, te kalmeren…..olie kan ook erg effectief zijn tegen huidbeschadigingen, en bij huidaandoeningen. Omdat er zoveel oliën zijn, kunnen we vaak door het bos de bomen niet meer zien. Welke is nu goed voor wat? Waar moeten we op letten? Hoe werkt olie op de huid? Een compleet dossier waarin ik de meest gebruikte oliën uitlicht. Lees verder

kant en klare volwaardige vegan groenteburgers op voorraad maken!

Eerder schreef ik over de vele veganistische / vegetarische vleesvervangers, en hoe ongezond deze kunnen zijn. KLIK HIER. In dit artikel vertel ik dat het helemaal niet zo moeilijk en / of ingewikkeld is, om zelf volwaardige vleesvervangers te maken. Mijn 20 recepten zijn daar een goed voorbeeld van. Voor mij is het heel gewoon om zelf mijn vleesvervangers te maken. Ik maak verschillende vervangers, ik maak ze zowel vers als op voorraad, deze vries ik in, zodat ik altijd wel een paar vleesvervangers in mijn vriezer heb klaarliggen. Alles wat ik nog moet doen is uit de vriezer halen, ontdooien en om-en-om in de koekenpan opbakken.

Veel mensen vragen mij hoe ik dat doe. Het schijnt voor velen toch niet zo vanzelfsprekend te zijn. Daarom ga ik in dit artikel / recept precies vertellen, hoe je kant en klaar burgers maakt, die je kunt invriezen. Ik gebruik hiervoor één van mijn meest favoriete burger-recept, de veganistische, volwaardige groenteburger. Volwaardig wil zeggen, dat de burgers het stukje vlees volledig vervangen, omdat er vervangende vitaminen en eiwitten zijn toegevoegd. De burgers kun je dus 1:1 vervangen voor vlees. Ik heb de extra voedingsstoffen toegevoegd via havermout, en een volledig poeder: GREENS FOR LIFE. Dit poeder bevat vele essentiële vitaminen, mineralen en eiwitten. Ook voeg ik extra eiwitten toe via een portie gekookte kikkererwten. In de groente vinden we veel belangrijke vitaminen en mineralen terug. Wil je meer lezen over GREENS FOR LIFE? Klik DAN HIER. Voor extra vitamine B12 heb ik een capsule van ROYAL GREEN open gemaakt en verwerkt. KLIK HIER voor meer informatie over deze unieke natuurlijke vitamine B12 capsules.

Hoe maak je de burgers kant en klaar?

We gaan beginnen met het maken van het beslag. Daarvoor heb je nodig:

  • 500 gram havermoutmeel  ( havermout in de blender tot meel vermalen )
  • twee eetlepels kerrie madras
  • een eetlepel gerookte paprikapoeder
  • een eetlepel komijnpoeder
  • twee eetlepels gedroogde basilicum
  • twee eetlepels gedroogde bieslook
  • een eetlepel ras el hanout kruiden of andere lekkere kruidenmix
  • een flinke scheut tamarisaus
  • drie eetlepels ketjap Manis ( biologisch)
  • vier eetlepels GREENS FOR LIFE
  • een opengemaakte capsule vitamine B12 liefst van Royal Green
  • een grote rode + een grote gele ui
  • 300 gram sperziebonen
  • 300 gram bloemkool
  • 150 gram gekookte/ uitgelekte kikkererwten
  • een rode punt paprika, in stukjes gesneden

  1. kook de ui, kikkererwten, sperziebonen en bloemkool beetgaar, giet af
  2. doe dit samen met de greens-for-life poeder en vitamin b12, en de helft van de paprikastukjes in een keukenmachine en maal tot een fijne massa.
  3. voeg de kruiden, tamari ,de andere helft van de paprika-stukjes, en ketjap toe aan de havermout, voeg het mengsel toe en roer. Voeg vervolgens kleine beetjes warm water toe tot er een goede kneedbare massa ontstaat. Maak uit de massa platte burgers.
  4. verwarm de oven voor op 185*C, bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de burgers op de bakplaat en bak in het midden van de oven 10 minuten. Draai de burgers om, en bak opnieuw 10 minuten.
  5. de burgers zijn na afkoelen gereed om in te vriezen. Verpak de burgers liefst per twee/drie in BPA vrije bakjes of diepvrieszakken in.

Zo bak je de burgers op:

  1. haal de burgers uit de vriezer en laat op een bordje ontdooien
  2. doe wat zuivere kokosolie in een koekenpan, en laat smelten
  3. bak de burgers om-en om gaar en goudbruin.

Zo simpel is het! Het is naast goedkoper en gezonder ook veel lekkerder, je kunt tenslotte je eigen smaakmakers toevoegen. Veel werk kost het niet en je hebt altijd een fijne voorraad in je vriezer liggen. Ik maak altijd grotere hoeveelheden in één keer, daar is bovenstaand recept ook op gebaseerd, je haalt er ongeveer acht grote burgers uit. De burgers zijn verrukkelijk bij iedere warme maaltijd, maar ook op de boterham. Smullen maar!