Calypsobonen

Als echte bonen-liefhebster ontbreken deze calypso bonen ook niet in mijn menu. Heel veel mensen kennen deze bonen totaal niet.

sam_8311

Calypsobonen zijn inderdaad nogal onbekend en dat is best raar te noemen, want naast voedzaam zijn ze ook nog eens ontzettend lekker.  Calypsobonen zijn ook prachtig om te zien, Ze zijn rood/wit gevlekt en zijn middelmatig groot en ovaal van vorm. Omdat ze tijdens het koken gewoon hun prachtige tekeningen en kleuren behouden worden ze in vele luxe restaurants geserveerd, maar ze komen vooral veel voor in de Italiaanse keuken. Vanwege hun mooie tekeningen worden de bonen ook wel ” Yin-Yang bonen genoemd. Ze zijn ook wel bekend onder de naam orkabonen.

sam_8313

Calypsobonen zijn zeer gezond. Ze zijn erg rijk aan eiwitten en voedingsvezels. Ze bevatten ook belangrijke vitaminen en mineralen.  Ze lijken qua smaak nog het meest op de canneliniboon. Zeer mild en licht zoet. Met een romige nasmaak, Calypsobonen zijn ook ontzettend veelzijdig. Ze zijn vrijwel overal in te verwerken.  Net als andere gedroogde peulvruchten hebben ze ook een week tijd en kooktijd nodig. Als de bonen ouder zijn (je kunt peulvruchten immers erg lang bewaren) hebben ze een langere week tijd nodig. Hou dan het dubbele aantal uren aan als staat aangegeven op de verpakking.   Calypsobonen hebben ongeveer 8-24 uur week tijd nodig. Gooi het water dan weg en kook ze in vers water op middelhoog vuur ongeveer 60-90 minuten.

Calypsobonen zijn verkrijgbaar in de bio winkel. Ze zijn ook verkrijgbaar op markten en in toko’s maar ik zet hier altijd de kanttekening bij: deze kunnen zijn bewerkt.

Een reactie op “Calypsobonen

  1. Hi Monique,
    Ik ken de calypso bonen en ik vind ze erg lekker. Ik heb ze in een bio winkel gekocht maar al een hele tijd niet meer verkrijgbaar. Vorig jaar heb ik het internet afgestruind om ze te vinden maar helaas. Ze waren ook niet te koop op de markt in Utrecht hoewel ze wisten waar ik het over had.
    Weet jij waar ze echt te koop zijn? Hoe kan men zien dat ze bewerkt zijn?
    Hartelijk dank alvast

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *