Choco sprinkle spread

Ik kan mij blijven verbazen over de vele ( boterham ) spreads die vrijwel wekelijks op de markt komen en weer gaan. Zeker door de veganistische golf is er een stortvloed aan spreads op de markt gekomen, alsof voorheen alle spreads vol met dierlijke additieven zaten, wat natuurlijk onzin is. Maar de vraag naar dit soort spreads lijkt groot, en iets waar veel animo voor is, dat wordt uitgemolken. Veganisme verkoopt, en dus zien we honderden soorten veganistische spreads. Inhoudelijk stellen deze spreads weinig voor, en zijn de meesten zelfs erg ongezond te noemen omdat er van alles in wordt gepropt om ze ergens naar te laten smaken. Ze worden echter wel erg duur betaald, voor een gemiddeld potje spread betaal je al snel tussen de € 3-5 euro. En daar irriteer ik mij dan ook mateloos aan, het is vooral een zeer lucratief en winstgevend grapje.

Naast dat het be-lachelijk duur betaald is, zijn veel spreads op basis van plantaardige alternatieven gemaakt zoals plantaardige oliën en kokosvet. Dit gaat om bewerkt, industrieel vet. Waar alles uit is getrokken, en waar niets meer of minder dan een bonk leeg vet overblijft. Het zijn goedkope basisgrondstoffen waar momenteel ENORM VEEL aan wordt verdiend. En het ten koste gaat van onze gezondheid, op lange termijn. Zeker als je deze producten dagelijks gebruikt, wat met een spread vaak het geval is.  Ik probeer al jaren te verduidelijken hoe eenvoudig, beter, goedkoper en vooral GEZONDER het is om spreads, zoet of hartig, ZELF te maken. Het is zelfs lachwekkend te noemen, en een beetje triest dat we met zijn allen grif betalen voor al die kant en klaar meuk. Want het kan echt allemaal beter en gezonder en goedkoper. Spreads zijn namelijk producten die in nog geen 5 minuten zijn gemaakt . Of je nu hartig of zoet wenst, alles kun je in een handomdraai zelf maken. KLIK HIER om inspiratie op te doen, ik heb al mijn zelf-maak-recepten voor spreads / beleg overzichtelijk op een rijtje gezet. Ontdek ze snel, en bespaar hiermee honderden euro’s en je goede gezondheid!

Om je op weg te helpen, gaf ik hier één van mijn grote favorieten weg. Het is een verrukkelijke chocoladespread met een ” sprenkel” erin verwerkt in de vorm van cacaonibs. Deze spread zal bij kinderen zeker in de smaak vallen. Het bevat geen geraffineerde / toegevoegde ” meuk” suikers en is geschikt voor veganisten. Extra voedzaam dankzij de havermout. Je maakt het zo:

  1. pureer twee bananen
  2. voeg ongeveer 150 ml melk-achtige drank ( bijvoorbeeld sojamelk, havermelk ) toe en pureer opnieuw.
  3. voeg 8-10 druppels stevia chocolade toe, en begin met 200 gram havermout toe te voegen. Blend opnieuw,
  4. Blend, tot er een gewenste dikte ontstaat, je kunt eventueel meer havermout toevoegen.
  5. Roer ongeveer anderhalf koffiekopje cacaonibs door de spread. Bewaar de spread in een afsluitbare pot op een koele donkere plaats.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *