De BEYOND hamburger….wat is het, en is het wat?

De veganistische producten lijken niet meer aan te slepen. Iedere week zie ik wel weer wat “ vegan” verschijnen. Het mag duidelijk zijn dat veganisme booming business is geworden. We lijken er allemaal aanvankelijk voor, zelfs de grootste vleeseters willen zich er nog wel eens aan wagen. Maar willen uiteindelijk toch een “ echt” stuk vlees op hun bord. Ook veganisten missen hun stukje vlees, kaas, eieren en zuivel nogal eens. We kunnen daarom de gekste vervangers vinden, zoals ei-vervanger, kaas-vervangers, en natuurlijk de vleesvervangers, die al heel wat jaren bestaan. 

In 2019 werd er met veel bombarie een nieuwe Vegan-burger op de Europese en Nederlandse markt gezet: de BEYOND BURGER.  In Nederland wordt de uit Amerika  afkomstige  burger gedistribueerd door  Zandbergen Worlds Finest een distributeur in…vlees.
Een nieuwe vegan burger op de markt is niks nieuws. Maar de bombarie rondom deze Beyond burger was “ anders” omdat er werd beweerd, dat dit de eerste plantaardige, veganistische burger is die niet alleen lijkt op een hamburger qua kleur en vorm, maar ook in smaak en textuur. Het zou zelfs ook gewoon “ bloeden”  en “ sissen” in de pan als vlees. Er zijn veel claims gemaakt zoals een 100% aandeel in vitamine B12 ( een belangrijke vitamine wat veel voorkomt in vlees) geen cholesterol, niet genetisch gemanipuleerd, geen hormonen en antibiotica  ( wat veel voorkomt in vlees) en 100% plantaardig in de basis.
Ik was benieuwd en kocht twee hamburgers bij de AH, waar het sinds eind April 2019 verkrijgbaar is. Ik schrok van de prijs: voor twee hamburgers betaalde ik € 6 euro. Drie euro per burger van 115 gram per burger. Oef. Je zou inderdaad dan wel de indruk krijgen dat het om hele bijzondere Vegan-burgers gaat…..

WAT ZIT ER ALLEMAAL IN?

Mijn eerste interesse gaat altijd uit naar de ingrediënten en de voedingswaarden. Ik schrok nogal van de lange lijst en wat daar allemaal in voorkwam… Hier gaan we:
ERWTENEIWIT ISOLAAT 18% : Erwten zijn peulvruchten, die rijk zijn aan plantaardige eiwitten. Isolaat wil zeggen, dat het om een zeer sterk geconcentreerde eiwit  gaat. Het eiwit uit de erwten wordt extra sterk gefilterd waardoor het gehalte oploopt. Plantaardige eiwitten worden echter veel slechter opgenomen dan dierlijke eiwitten ( Netto eiwit benutting) Een eiwit kan een zeer hoge biologische waarde hebben, zoals het geval is met erwten-eiwit-isolaat, maar het zegt niets over de manier en de mate waarin het door het lichaam wordt opgenomen ( NEB, een maat voor de verteerbaarheid en opnamemogelijkheid van een eiwit in het lichaam ) Plantaardige eiwitten bevatten vrij veel anti-nutiënten, wat ervoor zorgt dat de biologische waarde vrij laag  is , en de NEB mogelijk nog lager. Alhoewel dit geen absolute stelregel betreft, want ook dierlijke producten, zoals melk, bevat een anti-nutriënt ( caseïne) en kan dus ook mogelijk lastiger worden opgenomen door het lichaam. Het erwteneiwit-isolaat in deze burger is dus wel extra geconcentreerd, maar het is en blijft in basis wat het is: een plantaardig eiwit wat niet optimaal kan worden opgenomen door het lichaam.
WATER: deze twee plek in de ingrediëntenlijst vertelt dat de burger voor het grootste deel uit water en 18% erwten-eiwitten bestaat. Ik vind drie euro voor een “ water-burger” ontzettend duur betaald, maar dat terzijde.
KOOLZAADOLIE” Tja….koolzaadolie…Voor mij een twijfelgeval. Over de gezonde eigenschappen van koolzaadolie wordt nog steeds veel gediscussieerd. Ook de wetenschap is er nogal verdeeld over. Ook wordt koolzaadolie nogal eens door elkaar gehaald met raapolie/raapzaadolie, maar dat zijn twee zeer verschillende soorten. Koolzaadolie is vrij populair in de keuken omdat de smaak neutraal is, en veel milder dan bijvoorbeeld olijfolie, wat een hele sterke, uitgesproken smaak heeft, de smaak die ik ook niet kan waarderen Koolzaadolie bevat belangrijke voedingsstoffen. Wat er aan voedingsstoffen zit, als we een eetlepel (14 gram) koolzaadolie nemen:
  • Van alle plantaardige oliën, heeft koolzaadolie de laagste hoeveelheid verzadigde vetzuren.
  • Koolzaadolie bevat heel veel antioxidanten
  • Koolzaadolie is zeer rijk aan onverzadigde vetzuren.
  • Koolzaadolie bevat een hoog percentage aan Vitamine K en Vitamine E
Dit zijn de hoeveelheden:
  • 2600 milligram Omega-6 vetzuren
  • 1300 milligram Omeag-3 vetzuren
  • 10 microgram Vitamine K (staat gelijk aan 12% van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid)
  • 2,4 milligram Vitamine E (staat ook gelijk aan 12% van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid)

 

Uit bovenstaand lijstje kun je snel de conclusie trekken dat koolzaadolie veel belangrijke voedingsstoffen in zich heeft, met name omega-vetzuren. Omega-vetzuren staan bekend als gezonde vetzuren, maar hier moeten we wel een belangrijke kanttekening bij zetten: vrijwel alle soorten koolzaad-oliën worden geëxtraheerd, en NIET geperst. Je kunt net als alle andere plantaardige oliesoorten olie krijgen in verschillende kwaliteiten. Je kunt eerste persing krijgen en je kunt koude persing krijgen. Dit heeft te maken met het oxidatieproces. Plantaardige olie bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetzuren, dat is wat het zo gezond  maakt, maar ook gevoelig voor bewerking. Onverzadigde vetzuren kunnen bijvoorbeeld erg slecht tegen licht, hitte en zuurstof. Daarom is koude persing beter maar meteen een stuk duurder dan persing onder hogere temperaturen. Dit is ook de reden waarom “ verse olie” duurder is dan de varianten in de supermarkten. Waar de voedingsindustrie een afweging moet maken,( al het bovengenoemde) drijft de prijs van de koolzaadolie omhoog. Bij een koude persing is het rendement niet erg hoog omdat je maar beperkte druk op het zaadje kunt leveren. Het niet in aanraking met zuurstof laten komen en vers houden maakt de koolzaadolie ongeschikt voor verdere verwerking.Daarom wordt de olie bewerkt/geraffineerd. In plaats van de olie eruit te persen, haalt de industrie d.m.v een chemisch proces de olie uit het zaad onder zeer hoge temperaturen. Bottom line is zo’n beetje:  varianten  uit de supermarkt en toko’s te mijden, en te zorgen voor A: koolzaadolie van Hollandse komaf en B: te kiezen voor verse olie die is verkregen door koude persing. Dit kost meer, maar dat investeer je in je gezondheid. Helaas wordt industrieel geëxtraheerde olie gebruikt.…In deze burgers zal het niet veel anders zijn….
GERAFFINEERDE KOKOSOLIE: wat mij betreft een zeer opmerkelijke keuze om geraffineerde kokosolie te gebruiken. Raffinage is het industrieel zuiveren van een stof ( meestal chemische stoffen) door middel van destillatie met een fractioneerkolom, via extractie of via een ander chemisch proces. Oliën worden veel geraffineerd, zoals je ook eerder hebt kunnen lezen bij de koolzaadolie. Er worden stoffen uit de olie weg getrokken om de olie meer bruikbaar te maken. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de olie niet gaat spatten in de pan. Geraffineerde kokosolie is niet alleen bewerkt en van alles onttrokken, het wordt vaak ook geurloos en smaakloos gemaakt.
AROMA : klik HIER om alles ober aroma’s te lezen.
ROOK-AROMA: wordt gemaakt door gedroogd  zaagsel zonder zuurstof te verbranden in een dichte oven. Hierdoor “ ontgloeit” het zaagsel en ontstaat er rook. Deze rook wordt weg geleid naar een kolom waar de temperatuur kouder is . Hier consenteert de rook, en wordt het vloeibaar. Dit rook-consendaat wordt opgevangen in een tank waar teer en as naar beneden zakken. Dit wordt gescheiden van de vloeibare rook en blijft er “ clean smoke “ over. Voor mij een absolute “ no-go”
CELLULOSE / METHYLCELLULOSE / ARABISCHE GOM :  allemaal stabilisatoren ( hulpstoffen)
AARDAPPELZETMEEL: geeft de burgers veel binding
MALTODEXTRINE : ook wel suiker
ZOUT: tja…onmisbare smaakmaker…
ZONNEBLOEM OLIE : hetzelfde “ geraffineerde industiële” verhaal als de andere oliën. KLIK HIER om meer te lezen.
GEDROOGDE GIST:  binder
GISTEXTRACT : klik HIER om alles over gistextract te lezen
ASCOBINEZUUR : antioxidant, vitamine C
AZIJNZUUR: ook een antioxidant
KLEURSTOF: BIETENROOD: dit geeft de bloederige kleur en beleving
GEMODIFICEERD ZETMEEL: binder
APPELEXTRACT: voor een zoet/ zure smaak
CITROENSAP CONCENTRAAT: niet eens echt vers citroensap….
Zoals je kunt lezen een aardig lang rijtje. 21 ingrediënten om precies te zijn. Dat is nogal wat en ook zet ik zeer grote vraagtekens bij de meeste ingrediënten. De grootste vraagtekens staan bij de geraffineerde oliën, het gistextract, de aroma’s, de suiker, en het behoorlijke lepeltje zout. Ik kan deze burgers dan ook in geen geval “ gezond” noemen….
Wat ik vooral denk, is dat deze burger voornamelijk is bedoeld om de echte vleeseters minder vlees te laten eten. En dat is op zich natuurlijk helemaal niet zo verkeerd. Maar gezond is het niet te noemen. Het bevat geen cholesterol, geen GM ingrediënten, en geen hormonen en antibiotica, wat we wel in industrieel vlees tegenkomen. In dat daglicht gezet is het een betere keuze voor de gezondheid, maar wordt meteen teniet gedaan door de vele andere ongezonde additieven. Het is linksom of rechtsom.
Zoals je hier ziet geeft een burger aardig wat verzadigde vetzuren en zout. En alhoewel het eiwitgehalte behoorlijk is te noemen, gaat het om een plantaardig eiwit wat zeker voor mensen die op hun eiwit-opname moet letten ( sporters, veganisten ) wel een puntje is.

MAAR…..HOE SMAAKT IE DAN?

Op naar de test. Want nu ik ze heb gekocht, ga ik ze ook volop benutten. Samen met vriendlief heb ik een burger getest bij mijn verse groente. Ik heb de burgers zonder enig bakvet om en om in mijn WARTMANN koekenpan gebakken op middelhoog vuur.
….net in de pan, het ” bloed ( vet! ) begint a direct uit de burgers te lopen…..
Wat mij direct opviel was het vet wat eruit lijkt de sijpelen, Het geeft geen echt “ bloederig” kleurtje, maar het was wel licht roze van kleur,.  Dat de burgers ontzettend veel oliën bevatten  is wel merkbaar.  Daar is goed over nagedacht. Ik vraag mij af, wat voor vetbommen deze burgers in de pan worden als je ze bakt in bakproduct ( olie en / of boter ) dus ik zou ze absoluut NIET in bakvet gaan “ flippen” on de pan. Ze zijn vet genoeg.
……na ongeveer twee minuten in de pan is het plonsje vet al aardig aan het groeien…..
Overigens is vet ( in het bijzonder kokosvet ) één van de meest gebruikte basisgrondstoffen in veganistische alternatieven op vlees, kaas, worst en zuivel. Zuivelproducten bestaan zelfs uit kokosmelk. Wat zorgt voor aardig wat ( verzadigd) vet in één keer. Dit geldt ook voor deze burgers. Een burger bevat gemiddeld 20 gram vet, waarvan zo’n 4,6 gram verzadigd. Da\s behoorlijk pittig voor een burgertje.
De kleur van de burgers veranderen na enkele minuten in de bekende hamburger kleur. Na ongeveer 10 minuten om en om in de pan zijn ze gegaard. Het vet in de pan is inmiddels een flinke plons geworden.
Hoe smaakt ie? Wel, niet verkeerd. Het heeft zeker een vleesachtige bite en mondgevoel. Ik, maar ook vriendlief vond het bagger-vet. Echt vettig.  Niet vies, maar om nu te zeggen dat het de WOW-factor heeft? Nee. Zeker niet in vergelijking met de prijs die je moet dokken. Mijn eigen homemade “ plant based” burgers doen niets onder. Natuurlijk gaat het om de “ vlees-beleving” bij deze burgers. En wat dat betreft is het wel een veganistische burger wat erg dichtbij komt. Maar ik krijg vooral bij de burgers het gevoel, dat het een in -elkaar-geknutseld hamburgertje betreft war heel veel hulpstoffen aan te pas zijn gekomen. Absoluut leuk bedacht, zeker om mens, dier en milieu te sparen, maar het draagt niet bij aan een goede gezondheid., En dat is toch een tikkeltje jammer.
Naast de hamburgers zijn er inmiddels ( januari 2022 ) vele varianten bij gekomen in supermarkten. Alles komt zo’n beetje op dezelfde samenstellingen neer. De één net even anders gekruid dan de ander. Ik blijf mij verbazen over de gigantische hoeveelheden verzadigde vetzuren in deze producten., Ook de varianten zijn extreem hoog in verzadigde vetten, wat zeker bij een vrij frequent gebruik tot talloze gezondheidsklachten kunnen zorgen.
Ook hier vind ik geen WOW factor, ik vind met name de balletjes erg rubber-achtig van textuur. Van het gehakt heb ik ouderwetse gehaktballen met ui gemaakt, zoals mijn moeder deze vroeger maakte. Ook hier is de smaak niet verkeerd, maar vooral een rubberachtige textuur alsof ik op een stukje elastiek kauwde. Er kwam wel een heerlijke jus vanaf.
RESUMEREND :
– vrij ongezonde alternatieven voor vlees
– erg duur
– de textuur rubber-achtig
Zou ik dit nog eens kopen ??? Nee. Simpelweg omdat ik het té ongezond vind en té duur voor wat het inhoudelijk waard is.

16 Reacties op “De BEYOND hamburger….wat is het, en is het wat?

  1. Interessante bijdrage!
    Als (al) het vet uit de burgers in de pan druipt, zit het niet meer in de burgers. Goed toch?

  2. Ik vind het er helemaal niet smakelijk uitzien. En het verbaasd mij altijd, dat het zoveel mogelijk op vlees moet lijken en moet smaken. Maar goed dat is natuurlijk bedoelt om mensen over de streep te helpen eens wat vaker vegetarisch te eten. Ik heb geleerd als er meer dan 5 ingrediënten inzitten het geen “mensenvoeding” is.

  3. Er staat niet vermeld welke allesbinder er in zit. Als je een gluten allergie hebt kan je die burger beter laten staan

  4. Zeer teleurstellend.

    Ik was erg benieuwd naar deze nieuwe vegetarische burger en had, gezien de berichten hierover, hoge verwachtingen.

    Om een lang verhaal kort te maken, ik vond het niets. De geur van de burger was niet lekker en de smaak, toch het belangrijkste, vond ik al helemaal niets. Eigenlijk vond ik het gewoon vies. Ik heb van de twee burgers 2 kleine stukjes opgegeten en de rest weggegooid. Jammer van het geld en zeker niet voor herhaling vatbaar.

    • het zout in deze burger is gewoon industrieel keukenzout.

    • Wat is onbewerkt zout? NaCl? Keukenzout? Strooizout? Himalayazout? Zeezout? Mijnzout? Het zout der aarde?

  5. Mijn vriend had deze zaterdag heel toevallig gekocht bij de AH omdat hij had gehoord/gelezen dat dit ‘het toekomstige eten’ zou worden.
    Wat een vet kwam eruit zeg, en wat een vieze lucht met het bakken. Ik vond het net de lucht van kattenvoer. Gelukkig had hij maar 1 pakje met 2 burgers gekocht voor ons vieren en dat was nog teveel. Alle 4 vonden we het echt niet lekker.

    • Wat een negativisme. Duur, OK, haal ze in de aanbieding (2 halen etc.) maar verder lekkerder dan menige ‘echte’ burger. Lekker sappig, goed van smaak. Waarom zou het niet op vlees mogen lijken? Beter dan dat gekauw op kikkererwten enzo (iech..)

  6. Wij vinden het tot nu toe de beste veggieburger die te koop is.

  7. Hallo Monieque,
    Bedankt voor je mooie uitleg analyse. van de Beyond burger.De 2é maal dat wij hem aten stond hij mij tegen,en ik ben het eens met de andere reacties.Hij is ook veel te duur,ik heb trouwens ook al een nagemaakte gezien bij de Jumbo.
    Kun je mij infirmatie geven over je Wartmann koekkepan en over jouw homemade burger?Ik zou daar heel blij mee zijn.Nogmaals hartelijk dank,Geweldige informatie.Groetjes Maria

  8. Hi Monique, leuk stuk en dank voor de uiteenzetting aangaande de ingrediënten, erg interessant. Al met al een stuk gezonder dan een gewone hamburger zo te lezen. Ik ben een echte carnivoor, maar ik ben al een tijdje op zoek naar vleesvervangers voor de wat goedkopere vleessoorten. Een vervanger voor bijv. kip in de curry heb ik al een tijdje geleden gevonden en ik zou niet anders meer willen. Met de beyond burger heb ik voor het eerst echt een lekkere vleesvervangende burger gevonden, die ik ook qua smaak verkies boven een echte hamburger. Voor mij had de beyond meat burger wel de wowfactor. Voor flexitariërs is deze burger, lijkt mij, de heilige graal :-). (Ik heb de burger wel krokant gebakken in roomboter, in een geroosterd hamburgerbroodje geserveerd, met op de burger knoflooksaus en schijfjes Spaanse peper) Groeten, Roman

    • Ben het helemaal met Roman eens, ik eet geen vlees en vis maar heb vlees altijd heel erg lekker gevonden dus vandaar af en toe een vleesvervanger. Ik vind de beyond burger echt heel erg lekker. MAAR je moet m wel eten als een burger, dat wil zeggen met een broodje en garnituur. Deze burger is niet geschikt om bij traditioneel groente aardappels te eten.
      Maar als jij de burger opbouwt als een hamburger. Dan is dit een fantastische vleesvervanger.

  9. Dag Monique. in het artikel heb je het over rook-aroma maar dat zie ik zelf niet in het lijstje van ingredienten op de verpakking van de Beyondmeat burger die ik gekocht heb. Is dat veranderd of is aroma altijd rook-aroma?

  10. Wij doen regelmatig boodschappen bij de Sligro en vorig jaar kreeg je bij een bepaald bedrag aan boodschappen een doos van deze hamburgers. Wij hebben ze traditioneel op de grilgoeroe bereid en de smaak viel niet tegen, toch vond ik het mondgevoel en de geur al niet prettig. Twee dagen lang na het consumeren van deze burgers ben ik van slag geweest met buikpijn, mijn lijf was er niet blij mee en had moeite om de boel te verteren. Dit resulteerde in een vreemde ontlasting. Nee, beyond meat komt er bij mij niet meer in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *