De grote pindakaas test 2023 /24
Geplaatst op augustus 20 2023 door Monique van der Vloed
10 Comments
In 2017 hield ik een pindakaas test, waarin ik verschillende soorten pindakaas testte. Het is zes jaar later, en de markt in pindakaas is explosief gegroeid. Pindakaas wordt plots als super-food en hip bestempeld en dat werpt zo zijn vruchten af voor de industrie. We kunnen in supermarkten veel verschillende soorten kopen, met de meest rare smaken. Ook zijn er heuse pindakaas winkels in Nederland te bezoeken. Het mag duidelijk zijn dat Nederlanders erg van pindakaas houden, net als de Amerikanen. In Amerika is de peanutbutter-jelly-sandwich ( brood besmeerd met jam en pindakaas ) anno 2023 / 24 nog ongekend populair. In Nederland lopen we steeds warmer voor gekke smaakjes, zoals Salted karamel, en peper-pindakaas.
PINDAKAAS…..
Ik ben dol op pindakaas. Als kind was het zelfs zo erg, dat ik stiekem de pot uitlepelde als mijn moeder even niet oplette. Ik kan mezelf daarom best een echte pindakaas-kenner noemen. Over de jaren heb ik ontelbaar veel merken en varianten geproefd. Met of zonder nootjes, crunchy of met chocoladepasta vermengd ( ja, dat heeft ooit bestaan in Nederland) Tijdens mijn studiejaar in Amerika heb ik ook flink aan de potten pindakaas gezeten, want echte Amerikaanse “ peanutbutter” is echt ontzettend lekker. Logisch, als je ziet wat daar allemaal in zit. In Amerika is pindakaas ontzettend populair. De beroemde “ peanutbutter-yelly-sandwich” wordt daar nog altijd het meest gegeten als ontbijt. Dit is een dikke dubbeldekker van boterhammen op elkaar met pindakaas, boter en jam. Niet alleen in Amerika is pindakaas ongekend populair, ook in Europa lusten we er “ pinda” 😁 van. In 1948 kwam het allereerste potje pindakaas in Nederland op de markt, maar dat mocht niet onder de vanzelfsprekende naam pindaboter. Boter is een naam die is vastgelegd voor echte botersoorten zoals roomboter. Roomboter mocht dus alleen maar boter heten. Na lang nadenken werd er een andere fantasienaam bedacht: pindaKAAS. Pindakaas bevat net als bijvoorbeeld leverkaas helemaal geen kaas, maar wettelijk mocht deze naam en werd het dus pindakaas. Als je een echt goede pot pindakaas te pakken hebt ( en dus geen pot vol met suiker en andere hulpstoffen) is pindakaas een zeer gezonde aanvulling in je voeding. Het is een zuiver plantaardig product wat meteen geschikt is voor o.a veganisten. Het is vrij van geharde vetten (de juiste…) en bevat onverzadigde vetzuren Daarnaast bevat het behoorlijk wat eiwitten, vitamines B1,B3 ( niacine) inositol, resveratol, en linolzuur. Als je fanatiek sport, is een gepureerde banaan mengen met een eetlepel pindakaas een perfecte aanvulling op verloren mineralen als kalium, en het vult de eiwitten aan.
KLIK HIER voor een lekker recept om koekjes te maken voor na het sporten. Pindakaas is voor vegetariërs ook een matige eiwitbron. Pindakaas is dus gezond, als je het
MET MATE gebruikt. Pindakaas is en blijft wel rijk aan vetten. Het is daarom geen goed idee om een pot uit te lepelen, zoals ik als kind stiekem deed 😉
Ik maak sinds jaren mijn pindakaas zelf. Sinds dat de blender in Nederland populair werd, ben ik zelf pindakaas en andere notenpasta’s gaan maken en sindsdien wil ik echt niets anders meer. Niets is lekkerder, dan je pindakaas zelf maken. Zeker nu, met alle supersonische keukenapparaten zoals een hoge snelheidsblender, is het een werkje van niets. In dit filmpje laat ik dit zien. ( KLIK HIER ) Steeds meer mensen ontdekken echte zelfgemaakte pindakaas, maar dit bekleedt nog maar een zeer klein deel van Nederland. We kopen met zijn allen nog massaal “ kant en klaar” potten in supermarkten en als we het wat gezonder willen, in biowinkels. We zien ook in de wereld van pindakaas dat de gezonde trends zich binnen hebben gedrongen, hierover kun je in dit artikel alles over lezen. We kunnen inmiddels de gekste smaakjes kopen. Veel van deze potten bevatten veel additieven, als suikers/glucosestropen. Reguliere pindakaas wordt gemaakt van pinda’s, hard palmvet, dextrose of gewoon suiker, en zout. Dit is vrij goedkoop voor een fabrikant om te maken, waardoor er ontzettend veel potten met deze samenstelling in de omloop zijn en onder verschillende private labels goedkoop wordt verkocht. ( huismerken, B merken) Voor 600 gram betaal je anno 2023 / 24 gemiddeld bijna drie euro of net even iets daarboven. Deze varianten vallen niet onder het kopje gezond. Dat mag duidelijk zijn. Ook wordt er industrieel palmvet gebruikt, wat naast ongezond ook ontzettend onder vuur ligt omdat hiervoor complete oerwouden worden vernietigd en de Orang Oetan met uitsterven wordt bedreigd.
Dat palmvet, dat is ook nogal een dingetje geworden. Dit heet ook wel “hard vet”, en is gehydrogeneerd. Hydrogeneren is een proces waarbij onverzadigde bindingen door toevoeging van waterstofjes worden omgezet in verzadigde bindingen. Door deze kunstmatige processen worden de plantaardige vetten langer houdbaar gemaakt. Anders geformuleerd is het dus: het omzetten van plantaardige vloeibare vetten in hard vet (vast vet, ook wel transvet). Met dat transvet weet ons lichaam niet goed raad. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water en lipiden, een soort verzamelnaam voor alle vetten. Zowel onverzadigde als verzadigde vetten worden door het lichaam verwerkt, maar met verzadigde vetten heeft het lichaam meer moeite. Transvetten worden ook wel eens vergeleken met synthetische smeerolie voor je auto. Het is een vetsoort, maar wel een soort waar je lichaam niet veel mee kan. Er zijn erg veel gezondheidsrisico’s bekend, zoals een te hoog cholesterol, overgewicht, het dichtslibben van aderen, en inflammatie. Geen grapjes. We komen deze transvetten ontzettend veel tegen in koek en koekjes. Een goede reden om dit transvet zoveel mogelijk te mijden. Er is een ADH bekend, deze staat op 1% van het aantal calorieën dat je per dag binnenkrijgt. Stel dat je een calorie-inname hebt van 2000 kcal per dag, dan mag je maximaal 20 calorieën binnen krijgen aan transvetten. Een gram transvet bevat bijna 10 calorieën, de maximale hoeveelheid is dan 2 gram. In Nederland eten we per dag per persoon gemiddeld 4,3 gram transvet. Dit halen we het meest uit kant-en-klaar meuk, en….broodbeleg…. Naast deze bezwaren is het voor velen ook zwaarwegend, dat deze palmolie vele oerwouden verwoesten, Dit gaat ten koste van leefgebieden van bijvoorbeeld de orang oetans. Omdat we hier steeds meer tegen in opstand komen, zien we dit weer terug in de nieuwste producten. Vele fabrikanten kiezen voor duurzame palmoliën, maar vaak worden deze ook gewoonweg gehydrogeneerd. De consument denkt dus dat er een eerlijk product wordt ingekocht, maar de gezondheidseffecten zijn vaak hetzelfde. Zo kiezen veel fabrikanten bijvoorbeeld voor een RSPO-gecertificeerde palm en kokosolie. Dit bevestigt een duurzame winning. Maar hoe de olie verder wordt bewerkt in het uiteindelijke product wordt niet gezegd. Palmolie wordt na stomen en persing in vaten verscheept naar raffinaderijen. Daar wordt de olie gezuiverd, gefilterd, ontkleurd en worden kleur en geur geneutraliseerd. Daarna kan het als olie ( ongehard) worden verwerkt, of doorgaan in proces en worden gehard. De olie wordt, rechtsom of linksom, of het nu gecertificeerd is, of duurzaam gewonnen, ALTIJD BEWERKT. Er zijn gelukkig enkele uitzonderingen op de regel, maar deze zijn niet eens op één hand te tellen. .Palmvet wordt in pindakaas erg veel gebruikt. Het geeft pindakaas smeuïgheid en textuur. Negen van de tien potten pindakaas bevatten gehydrogeneerde palmvetten. Pindakaas wordt op deze manier minder gezond. Als we thuis pindakaas maken, maken we dit met ( biologische) ongezouten pinda’s. Meer is er ook niet nodig. Wil je het allemaal wat smeuïger, kun je er een beetje zuivere kokosolie aan toevoegen. De potten uit de supermarkt bevatten veelal naast pinda’s en palmolie ook suikers ( meestal dextrose) Dit alles zorgt ervoor, dat pindakaas verre van gezond is. En dat we hier, zeker bij dagelijks gebruik, gezondheidsproblemen van kunnen krijgen. Er zijn steeds meer fabrikanten die suikers weglaten uit hun pindakaas, maar verhogen ook het palmvet, om de smaak te vervangen. Water-naar-de-zee dragen verhaaltje dus.
Dankzij de gezonde trends zijn er ook gezondere varianten op de markt gezet die toegankelijker zijn voor de consument. Voorheen vonden we de echt gezonde varianten alleen in de biowinkel. Dit was biologisch, vrij van vervelende additieven als suiker en slecht palmvet. Inmiddels heeft dit zich verplaatst naar de supermarkt en kunnen we ook pindakaas kopen die enkel uit pinda’s bestaan, net zoals je het thuis zelf zou maken. Ook zijn de reguliere potten pindakaas die we bijvoorbeeld in discounters als ALDI en LIDL kunnen kopen meegegaan met de trend en hebben deze hun suiker eruit gehaald. Maar lang niet altijd hun slechte palmvet.
HOE GEZOND IS PINDAKAAS EIGENLIJK ?
De hamvraag blijft een beetje rond zingen. Want is pindakaas nu WEL of NIET gezond ?? Eerder kon je lezen, dat 100% pindakaas best wat aan gezonde voordelen in huis heeft, te danken aan de voedingsstoffen in de pinda’s. Alhoewel pinda’s worden beschouwd als een noot, zijn het peulvruchten.Zowel peulvruchten als noten zijn in natuurlijke staat gezond. Met name het onverzadigde vet in pinda’s hebben een vrij gunstige invloed op het LDL cholesterol en verkleint de kans op hartziekten, en bloedvaten ziekten. In 2015 kwam er een zeer indrukwekkende studie naar buiten, met meer dan 70.000 proefpersonen. Daaruit kwam naar voren dat mensen die regelmatig ongezouten pinda’s / 100% pindakaas eten, maar liefst 21% minder kans hebben om vroeger te overlijden. All-is-good, zou je nu kunnen denken. Maar pindakaas heeft ook nadelige kanten die we zeker niet onder het kleed moeten vegen. Zo is daar het acrylamide-verhaal. Industrieel bekeken worden pinda’s voor het maken van o.a pindakaas bewerkt. Pinda’s worden geroosterd, om zo de specifieke pindasmaak omhoog te halen. Bij dit rooster-proces komt acrylamide vrij. Het is daarom ook in dit geval altijd beter, om zelf pindakaas te maken van ongezouten en ongebrande noten. Je zult echter wel merken, dat de smaak anders is, laffer en minder aromatisch. Dit geeft acrylamide aan de pinda’s, wat zeer interessant is voor de industrie. Naast acrylamide bevat pindakaas ook vrij veel energie / calorieën. Zeker als pindakaas veel acrylamide bevat, kan dat een dooreet-effect geven. Dit kan leiden tot overgewicht maar ook tot maagklachten. Alles samen gevat : pindakaas kan een gezonde toevoeging zijn aan je eetpatroon, maar wees MATIG met het gebruik. Dan pluk je de pinda’s ….eh…vruchten van de gezondheidsvoordelen. En uiteraard : kies alleen voor 100% pindakaas en nog liever: maak het zelf met ongezouten / ongebrande pinda’s. Dan profiteer je pas echt goed van de gezonde voordelen.
JE HEBT NIET GEZONDE EN WEL GEZONDE …..
Voordat je pindakaas groen licht geeft na al het bovenstaande te hebben gelezen, moet je nog heel even dit stukje doorlezen. Want dat is belangrijk. Er zijn namelijk ook erg ongezonde soorten verkrijgbaar. Eerder kon je lezen over de industriële oliën die worden gebruikt, zoals palmolie. Dit zit in meer soorten dan je denkt, ook in de soorten die claimen puur en dus gezonder te zijn. Ook het duurzame verhaaltje wordt vaak misbruikt om iets slechts goed te praten. Duurzaam of niet, palmolie blijft palmolie, En geen noodzakelijke toevoeging voor pindakaas. Industrieel wordt het toegevoegd om pindakaas meer smeuigheid te geven, en meer smaak. Maar een echte pure pindakaas heeft dat niet nodig, ongezouten / ongebrande pinda’s hebben van nature een zeer verfijnde smaak. We zijn het alleen niet gewoon, omdat er zoveel meuk in pindakaas wordt gepropt. Het is ook één van de grootste redenen, waarom er zoveel zout in pindakaas wordt gestopt, we zijn deze zoute smaak bij pindakaas gewend. Als je pindakaas wilt gaan gebruiken op dagelijkse basis, kies dan liefst voor 100% pure soorten. Er zijn soorten die ook ongebrande pinda’s gebruiken, maar dat is echt erg lastig te achterhalen voor de consument. Je kunt wel uitgaan, dat supermarkt varianten altijd geroosterde pinda’s gebruiken, verwacht zeker van Calvé niet, dat zij met ongeroosterde / ongebrande pinda’s werken, dit geldt al helemaal voor conventionele pindakaas, zoals huismerken en B merken. De biologische winkel heeft wat betreft het vinden van ongebrande pindakaas nog de beste papieren, maar zoals ik eerder al aangaf, is het een zeldzaam soort. En….zit er niets anders op, dan het zelf te maken met ongezouten / ongebrande pinda’s. Die kun je gelukkig best goed overal vinden.
HOE DUURZAAM IS PINDAKAAS ?
Is pindakaas duurzaam ? Als we het gaan vergelijken met bijvoorbeeld noten / notenpasta’s wel. Pinda’s zijn namelijk van nature enorm duurzaam. Dat begint al bij de bodem, waarop de pindaplanten groeien, de plant is enorm voedzaam voor de bodem waarop ze groeien. In Amerika worden om deze reden pindaplanten gebruikt als “ rejuvenator “ wat zoiets betekent als verjonging van de grond. Daarnaast is de pindaplant een ZERO WASTE plant, wat zegt dat alles van de plant kan worden gebruikt. Van alle noot soorten heeft de pinda de kleinste carbon footprint, omdat pindaplanten bijna geen water nodig hebben. Ook zijn pinda’s één van de meest voedzame bronnen ter wereld wat zorgt voor het tegengaan van ondervoeding in verschillende delen van de wereld. Tegenwoordig wordt zo’n 70% van onze pinda’s geïmporteerd vanuit Argentinië. Naast Argentinië zijn de Verenigde staten en China de grootste producenten van pinda’s wereldwijd. In Nederland wordt vaakst gekozen voor de pinda’s uit Argentinië omdat deze geen restwaarden van bestrijdingsmiddelen bevatten, iets wat verboden is in Nederland. Iets dus, om op te letten, als je pinda’s koopt. In Argentinië wordt meer aandacht besteed aan bodemvruchtbaarheid en erosiebestrijding.
Maar……niet ALLE pindakaas is daarmee gelijk duurzaam. Want er hangt ontzettend veel af van DE PRODUCTIE. Sterker: …dit maakt of breekt de duurzaamheid van pindakaas. En heeft voornamelijk te maken met het wel of niet toevoegen van palmolie. We weten inmiddels denk ik allemaal wel, dat er veel bossen en daarmee leefgebieden van onder andere de Oran Oetangs worden vernietigd om palmolie te kunnen produceren. Wanneer palmolie duurzaam is, krijgt het het RSPO keurmerk Dit bevestigt een duurzame winning. Maar hoe de olie verder wordt bewerkt in het uiteindelijke product wordt niet gezegd. Palmolie wordt na stomen en persing in vaten verscheept naar raffinaderijen. Daar wordt de olie gezuiverd, gefilterd, ontkleurd en worden kleur en geur geneutraliseerd. Daarna kan het als olie ( ongehard) worden verwerkt, of doorgaan in proces en worden gehard. Zoals ik al eerder aangaf, wordt de olie rechtsom of linksom, of het nu gecertificeerd is, of duurzaam gewonnen, ALTIJD BEWERKT. Volgens de milieu organisaties wil dit keurmerk bovendien nog niet garanderen dat de teelt van palmolie zonder ontbossingen plaatsvindt, en daarbij zouden de eisen van dit keurmerk helemaal niet zo streng zijn. Er bestaat inmiddels wel palmolie waar geen of weinig bos voor gekapt hoeft te worden, maar alhoewel het een nobel streven lijkt, blijkt het nog lang niet duurzaam genoeg. Wil je een zo duurzaam mogelijke pindakaas ? Maak deze dan thuis zelf van biologische, ongezouten / ongebrande pinda’s, of kies tenminste voor 100% pure pindakaas.
HET AFLATOXINE VERHAAL WAT BETREFT PINDAKAAS…
Er is afgelopen tijd nogal wat onrust rondom pindakaas. Dit gaat over de giftige stof AFLATOXINE. Dit is een natuurlijke gifstof wat ontstaat door schimmels. ( schimmel-gifstof ) Het kan voorkomen in beschimmelde noten / pinda’s, peulvruchten , kruiden & specerijen, gedroogd fruit en granen. Het kan daardoor ook voorkomen in producten die met deze voedingsmiddelen zijn gemaakt, denk aan brood, bier, veevoeder maar dus ook pindakaas. De schimmel groeit tijdens warme en vochtige opslag van grondstoffen, wat vaak voorkomt in warmere en tropische gebieden.In 2022 kwam een
wetenschappelijk onderbouwde studie naar buiten waaruit blijkt dat deze stof schadelijk is voor de gezondheid en kankerverwekkend is. Daardoor is er vastgesteld, hoeveel je elke dag van deze stof binnen mag krijgen en hoeveel er maximaal in voedingsmiddelen mag voorkomen. Hier zit een zeer strenge controle op. Aflatoxine kent veel verschillende varianten, waarvan de volgende meest schadelijk zijn bevonden :
– aflatoxine B1
– aflatoxine B2
– aflatoxine G1
– aflatoxine G2
Met name de B1 variant wordt in de lever omgezet in aflatoxine M1. Het IARC noemt aflatoxine B1 “ mogelijk” kankerverwekkend voor de mens. Het is schadelijk omdat inname van te grote hoeveelheden B1 in één keer schade aan de lever veroorzaakt. Symptomen zijn o.a buikpijn, misselijkheid, waterzucht, geelzucht en bloedingen. De MI is vrij stabiel in fysisch chemische eigenschappen waardoor het helaas niet kan worden vernietigd door verhittingen als een pasteurisatie. Het kan uiteindelijk daarom ook voorkomen in zuivel. Het kan voorkomen in veevoeder ( B1) waardoor het bij zoogdieren wordt omgezet in MI door hydroxylering. Wat betreft pinda’s: als pinda’s zijn beschimmeld mogen deze absoluut niet meer geconsumeerd worden. Ook moet je geen pinda’s consumeren als deze muffig en raar ruiken. Pinda’s worden meest naar voren geschoven weet betreft de risico’s op aflatoxine, omdat deze meest vatbaar is voor Aspergillius Flavus. ( de schimmel ) Hierdoor heeft aflatoxine een zeer hoge affiniteit voor pinda’s. Pindakaas ( wat dus wordt gemaakt van pinda’s ) kunnen mogelijk ook bepaalde hoeveelheden aflatoxine bevatten. Het kan in verschillende stadia’s van de productie ontstaan. Er moet daarom zeer streng op batches worden gecontroleerd eer ze naar de groothandelaren gaan. Algemeen geldt, dat zolang het aflatoxine-gehalte voldoet aan de Nationale regelgevingen, in principe onschadelijk is voor het menselijk lichaam en dat we niet ongerust moeten zijn, maar wel oplettend. Wat zeer belangrijk is wat betreft pindakaas is :
– koop / gebruik GEEN pindakaas / pinda’s / noten wat over een houdbaarheidsdatum reikt
– koop geheel gave verpakkingen, zorg ervoor dat de verpakkingen niet al zijn geopend
– koop geen homemade pindakaas van hobbyisten, je weet nooit hoe zij deze pindakaas maken.
– koop alleen 100% verse pinda’s, bij een betrouwbare winkel die gecertificeerd werkt.
Gelukkig wordt er in Nederland erg goed gecontroleerd op de aanwezigheid van aflatoxine in producten die in Nederland op de markt komen. Er zijn door de Europese Commissie maximum gehalten vastgesteld, waar het NVWA zeer steng op handhaaft. Hierdoor is het risico dat we aflatoxine binnen krijgen minimaal en klein, maar nooit in zijn geheelheid uitgesloten, we dragen dat stukje verantwoordelijkheid met onszelf mee. Het heeft alles te maken met gezond verstand gebruiken en…..MATIGHEID. Zeker wat betreft pinda’s / noten en pindakaas moet je daar nooit teveel van consumeren, al helemaal niet in één keer.
PINDAKAAS TEST
Goed, na zes jaar is er dus aardig wat veranderd op gebied van pindakaas. Aangezien er vrij regelmatig vragen over pindakaas bij mij binnen komen, heb ik besloten om een nieuwe test te gaan maken. Want in zes jaar tijd is er heel veel bij gekomen. Hoe ga ik te werk ? Ik heb zoveel als mogelijk verschillende ( meest gangbare ) merken gekocht. Daarbij heb ik wel enigszins rekening gehouden met de samentellingen in de zin dat ik meest voor 100% pindakaas heb geprobeerd te kiezen. Ik heb alle potten zelf betaald, er is geen enkele sprake van enige samenwerkingen of gratis toegezonden producten. Wat deze test 100% onafhankelijk maakt. De beoordelingen zijn gebaseerd op mijn kennis en smaak. Ik beoordeel iedere pot / merk afzonderlijk uitgebreid, en test de smaak, de textuur, de smeuigheid en of het in goede prijsverhoudingen staat. Ook onderzoek ik hoe duurzaam / milieuvriendelijk de verpakkingen zijn. Ik kijk tevens naar de kleur en de geur. Ik test alle pindakaas puur. ( een theelepel )
MR KITCHEN SEA SALT KARAMEL ( 300 GRAM, €3,99)
We starten met een vrij prijzige pot pindakaas. Vier euro voor 300 gram is uiteraard best pittig geprijsd. Het gaat om een “ Salted-karamel “ smaak, een smaak wat onder de pindakazen enorm populair is. MR Kitchen is een Nederlands bedrijf uit Amsterdam. Zij verkopen voornamelijk in supermarkten. De pot is van glas, de deksel van plastic. Er staat geen verdere informatie op de verpakking over het gebruikte plastic. Mr kitchen gebruikt Argentijnse pinda’s. Wat zit erin ?
71% PINDA’S, KOOLZAADOLIE, DEXTROSE, 7% KARAMEL ( suiker / glucosestroop / water ) GEHEEL GEHARDE KOOLZAADOLIE, 1,2% ZEEZOUT, KARAMEL AROMA
Zoals je ziet bevat deze pindakaas behoorlijk veel suiker. Om precies te zijn: 16,2 gram /100 gram. Dat is belachelijk veel, en absoluut niet nodig of nuttig. Er zit ook geheel geharde koolzaadolie in. Dit heet ook wel “hard vet”, en is gehydrogeneerd. Hydrogeneren is een proces waarbij onverzadigde bindingen door toevoeging van waterstofjes worden omgezet in verzadigde bindingen. Door deze kunstmatige processen worden de plantaardige vetten langer houdbaar gemaakt. Anders geformuleerd is het dus: het omzetten van plantaardige vloeibare vetten in hard vet (vast vet, ook wel transvet) Omdat palmolie nogal onder vuur is komen te liggen en de consument het mijdt, worden er in de industrie andere trucjes bedacht, en daar is dit geheel geharde koolzaadolie er eentje van. Er wordt geschat, dat zo’n 90% van de gebruikte koolzaadolie in de industrie genetisch is gemanipuleerd. Door genetische manipulaties gaan veel gezonde natuurlijke eigenschappen van koolzaadolie verloren. Naast het raffineer-proces hou je eigenlijk niet veel beters over dan dat palmolie doet. Het bevat veel geoxideerde omega 6-vetten en veel transvetten, en de omega 3 die erin zit blijkt een inefficiënte vorig te hebben. Koolzaadolie wordt door de industrie bestempeld als een gezonde vervanging voor palmolie, maar dat is echt een klets-koek-verhaaltje.
Het bekende olie laagje op de pindakaas is wel aanwezig maar lang niet zodanig als een 100% pindakaas zou moeten bevatten. De olie moet je er absoluut doorheen roeren, want de textuur van de pindakaas is KNOERT HARD. Er viel bijna met mijn lepel niet door te komen. De geur vind ik zoet en totaal niet associërend met pindakaas, zo hoort in mijn beleving pindakaas niet te ruiken. Het ruikt naar een natte krant. De kleur vind ik vrij licht. De lepeltest : naast dat ik mijn lepel er amper doorheen kon roeren, was de pindakaas klonterig en stroef op de lepel. Echte smeuïge pindakaas zou van mijn lepel af moeten lopen, dat deed deze meuk overduidelijk niet. De smaak ? Ontzettend zoet en stroperig in mijn mond. Ik had het gevoel, dat ik minuten later de pindakaas nog van mijn verhemelte weg moest krijgen. De smaak vind ik echt ZOET. En het geeft een beetje kortsluiting in mijn hoofd. Zo moet pindakaas niet smaken. Dit smaakt meer naar een zoete drap met een pinda-smaakje. Wat mij betreft directe verwijzing naar de meuk-stapel, mij niet bellen, deze pindakaas komt er bij mij nooit meer in. Zeker niet gezien de belachelijk hoge prijs. Het enige plusje aan deze meuk is dat de pinda’s uit Argentinië afkomstig zijn, maar daar houdt het verder op. Voor mij een vet rood kruis ❌ Nog een opmerking : het sealtje gaat zeer moeilijk van de pot. Er bleven restanten aan de rand zitten na heel wat gepulk. Het gaf mij irritatie.
LIDL VITA D’OR 100% PINDAKAAS ( 600 GRAM, €3,59 )
Lidl heeft naast hun conventionele pindakaas ook een 100% pindakaas, net als de vele andere supermarkt ketens. Er zijn geen toevoegingen gedaan, het bestaat uit gemalen geroosterde pinda’s. Onduidelijk is waar de pinda’s vandaan komen, industrieel kan dit dus nogal ingewikkelder zijn om te achterhalen. Kleinere ondernemingen als een MR KITCHEN kunnen deze informatie gemakkelijker aan de consument verschaffen. Massalere producten worden lastiger. Zeker buitenlandse producties kunnen pinda’s bevatten uit Amerika en / of China, omdat omliggende landen geen strenge wet en regelgevingen hebben gehanteerd, zoals dat wel in Nederland het geval is. Maar uitgaande van deze regel, kunnen we wel een beetje vertrouwen op de grote mogelijkheid dat de gebruikte pinda’s uit Argentinië afkomstig zijn.
De pot heeft het bekende laagje olie op de pindakaas. Dit kom je in elke 100% pindakaas pot tegen. Dit moet je door de pindakaas roeren. Het geeft de pindakaas dan meteen zijn smeuïge textuur terug. Gelukkig ging het roeren prima, de pindakaas is niet knoert-hard. Dit is het grote wezenlijke verschil met het wel / niet toevoegen van geheel geharde oliën. Het liep keurig van mijn lepel, zoals dat hoort bij een echte pure pindakaas. Ik vind de geur meer dan prima. Het geeft mij meteen de associatie met pindakaas. De kleur vind ik prima, niet te donker, niet te licht. De smaak? SUBLIEM. Niets mis mee, erg lekker mondgevoel, de pindakaas bleef niet erg aan mijn verhemelte plakken. Ja, dit is wat mij betreft wel een pindakaas waar ik een groen vinkje aan geef ! ✅
SKIPPY CREAMY PEANUTBUTTER ( 340 gram , € 4,59 )
In deze test kon de Amerikaanse variant niet ontbreken. Het was wel even slikken toen ik vier euro zestig moest neer lappen voor een plastic potje van nog geen 350 gram, maar ook dat is de handel / industrie. Amerikaanse producten kosten hier in Nederland soms vier x zoveel meer dan in Amerika. Dit plastic potje bevat 91% geroosterde pinda’s, die niet uit de EU afkomstig zijn. Mijn sterke vermoeden is dan ook dat de pinda’s uit Amerika afkomstig zijn. Naast de pinda’s vinden we suiker, koolzaadolie, en zout. Een zeer eenvoudige en goedkope samenstelling dus. Per 100 gram tik je bijna 12 gram suiker mee, en 1 gram zout. Ja, da’s aardig wat.
De pot is van plastic, wat op zich niet zo erg zou zijn, als het volledig recyclebaar is, maar dat kon ik nergens terugvinden. Bovendien gooien we met zijn allen veel sneller en makkelijker plastic potten weg dan glazen, deze willen we nog steeds graag naar de glasbak brengen. Vanwege transportatie is glas de wereld over zenden niet handig en wordt ook mede hierom voor plastic potten gekozen. De seal op de pot was net als de seal op de pot van MR Kitchen enorm lastig om te verwijderen. De kleur van de pindakaas is erg licht, en de geur vond ik zoet. Het is een CREAMY variant, wat je overduidelijk merkt, als je je lepel erin zet. Er ligt een zeer dun laagje olie op de pindakaas. De smaak? Echt zoet, niet bijzonder, maar ook niet smerig. Zou ik nog zo’n pot kopen? NEE ! Absoluut niet, alleen al om de belachelijk hoge verkoopprijs, maar ook inhoudelijk heeft het wat mij betreft niets met echte pindakaas te maken. Voor mij dus een vet ❌ achter de pot.
JIF CREAMY PEANUTBUTTER ( 545 GRAM, € 5,98 )
Nog een Amerikaanse, die in Amerika zelf erg populair is. Ik at de pindakaas van dit merk veel in mijn studie tijd in Amerika begin jaren negentig. Ik koos altijd voor deze creamy, omdat ik die het lekkerste vond, en als ik dan toch zes euro moet neer lappen voor een pot pindakaas ( 🙄 ) dan wil ik nostalgisch gaan testen. In mijn studiejaren leerde ik pas goed alles over ingrediënten, maar nu weet ik uiteraard nog beter, en zal mij niet meer zo snel wagen aan dit soort meuk, want ja, meuk….daar komt het op neer. Het bestaat uit geroosterde Amerikaanse pinda’s, suiker ( natuurlijk, way not ) melasse, volledig gehydrogeneerde soja en raapzaad olie, mono en diglyceriden, en zout. Geen al te gezond goedje. Wat JIF ( een naam wat bij ons een hele andere lading geeft …) wel goed communiceert is de plastic verpakking. Het draagt het keurmerk van de Society of the plastics Industry ( SPI ) wat zegt dat al het gebruikte plastic afkomstig is van gerecyclede materialen.
De kleur vind ik okay-isch, niet te licht, niet te donker. De geur daar integendeel vond ik erg laf. Er ligt geen laagje olie op de pindakaas wat betekent dat er ontzettend veel geharde olie in is gepropt, om de pindakaas zo smeuïg mogelijk te maken. Mijn lepel bleef er gewoon in staan. De smaak, ja die herkende ik in de verte nog wel, maar wel vond ik het nu meer zoeter dan welleer. Ik vond het een vervelend mondgevoel geven, alsof er een vettig laagje op mijn tanden bleef plakken. Nee, deze pindakaas is en blijft voor mij iets nostalgisch uit het verleden, voor het heden doet het voor mij echt totaal niets meer. Een vet ❌, want dit spul is niet gezond.
MONKI BIOLOGISCHE PINDAKAAS ( 650 GRAM, € 7,59 )
Ook in mijn biowinkel ben ik gaan rond kijken, en vond o.a deze grootverpakking van het merk MONKI. Monki wordt in Nederland geproduceerd door HORIZON, een zeer bekend merk in de biowinkel. Het gaat dus om biologische pindakaas, wat is gemaakt uit biologische geroosterde pinda’s en zout. Er is dus wel zout toegevoegd wat ik persoonlijk een beetje jammer vind. Horizon is een bedrijf wat naast eigen label ook in de biologische groothandel actief is. Zij waarborgen op goede kwaliteit en werken naast gecertificeerd ook onder eigen controles, iets waar ik persoonlijk wel blij om kan worden. De potten zijn 100% volledig recyclebaar, het deksel is van tin gemaakt. Het verpakken gebeurt geheel in eigen beheer. Alhoewel de prijs natuurlijk even schrikken is, bevat de pot wel 650 gram en bestaat het dus uit biologische pinda’s.
De pot gaat makkelijk open, en het bekende olie-laagje is zeker aanwezig. De geur vond ik ietsje minder , het ruikt wel naar goede pinda, maar is hier en daar wat muffig. De kleur vond ik best een beetje donker. Mijn eigen vermalen biologische pinda’s ( zie verderop in deze test ) zijn een stuk lichter van kleur, ik denk dat dit alles te maken heeft met het rooster-proces. De smaak ? OEH JA! Dat is pindakaas maar omdat ik geen zout gewend ben, was dit voor mij toch wel even “ de lik in de zoutpot “. Later heb ik deze pindakaas nog eens op mijn cracker gesmeerd en daarop ( dus minder puur ) smaakte het wel goed. Een ✅ !! Helaas wel een beetje aan de dure kant en toegevoegd zout.
MARCHANDEL GUT NUSS SMOOTH BIODYNAMISCHE PINDAKAAS ( 250 gram, € 3,89 )
Deze vond ik erg interessant, omdat ik groot fan ben van dit merk. Ik gebruik met vrij grote regelmaat hun havermout. Nog nooit zo’n lekkere geproefd, en daarom was ik best nieuwsgierig naar de pindakaas. De lijn GUTNUSS van Marchandel bestaat sinds 2021. Het gaat om een pure lijn in notenpasta’s van biologisch dynamische teelt. KLIK HIER om te lezen, wat dat nu precies inhoudt. De notenpasta’s van GUTNUSS worden naast bio-dynamisch ook met extra zorg en aandacht kleinschalig geproduceerd en dat is wat deze pindakaas extra uniek maakt. Zo worden de pinda’s onder zeer strenge eisen gecontroleerd en drie dubbel goed gekeurd. De noten komen rauw binnen en worden vervolgens in afwachting van verwerking onder geconditioneerde omstandigheden opgeslagen. Via deze manier kunnen de pinda’s bij ieder productie in één en dezelfde gang vers worden geroosterd. Daarna direct fijn vermalen en opgepot. Dit gebeurt allemaal in een half uur tijd, waardoor de kwaliteit en versheid optimaal mogelijk blijft, en je deze pindakaas kunt vergelijken met pindakaas wat je zelf vers maakt. De pinda’s worden bijvoorbeeld in vocht gehalten gemeten, dit schijnt volgens zeggen ontzettend belangrijk te zijn in het rooster proces. Iedere partij verreist zijn eigen temperatuurhoogte in de roostertijd, om op smaak en kleur te komen. Pinda’s in hun meest natuurlijkste staat geven bij het fijnmalen gemakkelijker hun olie af waardoor de pindakaas zijn smeuïgheid verkrijgt die we allemaal zo lekker vinden. Marchandel is één van de zeer weinige producenten die op deze best bijzondere wijze pindakaas voor de markt produceert. De pindakaas bevat alleen biologisch dynamische pinda’s.
Oeh, meteen al toen ik het ( glazen, 100% recyclebare ) potje opende, kwam er een zeer aangename pindageur mijn neus binnen dringen. Zo hoort pindakaas te ruiken! De kleur is tussen licht en donker in. De olielaag aanwezig, en na goed roeren ontdek je meteen dat er echt goede pinda’s zijn gebruikt. De massa werd vrij snel smeuig. En de smaak……tja, mijn hemeltje! 😀 Mag ik het hier even over hebben ? Want wat een enorme smaak EXPLOSIE in je mond! De smaak is heel erg rond, smeuïg, maar geen behanglijm in je bek, puur en zeer intens. Wauw, ik vrees dat zelfs mijn eigen homemade pindakaas concurrentie heeft gekregen. Goed om te weten in elk geval, dat er ook een “ kant en klaar homemade ‘ pindakaas bestaat. Deze pindakaas heeft er in elk geval een grote fan bij gekregen: ME! 👌✅ en uiteraard een donkergroen vinkje !!! Zelfs de prijs stoort mij nu niet zodanig, wat je ervoor terug krijgt is het zeker waard. Een ECHT goede pindakaas, wat een beetje luxe aanvoelt. Ik heb het potje gehouden om uit te lepelen 😜🫠🫠 als heerlijk tussendoor momentje.
ALBERT HEYN BIOLOGISCHE 100% PINDAKAAS ( 350 gram, € 2,89)
Ook supermarkt ketens hebben biologische 100% pindakaas in het assortiment, zoals grootgrutter AH. Ik vond al meteen iets positiefs toen ik het kocht, en dat was de prijs. Vergeleken met o.a de pindakazen in de biowinkel én de Amerikaanse meuk is bijna drie euro voor 350 gram dan niet zo heel erg schokkend veel, zeker niet voor biologisch. Waar ik een beetje naar ben gaan kijken is in hoeverre biologisch biologisch is in dit geval, want veel supermarkten hanteren een ruim begrip wat betreft biologisch. Natuurlijk gaat het altijd om een massa productie, maar soms hoeft dat niet perse slechter te zijn. In dit geval lijkt het erop, dat deze pindakaas best goed is, omdat het ook een officieel SKAL keurmerk draagt, iets wat vaak ontbreekt wat betreft de talloze andere biologische producties in de supermarkt. Onduidelijk is ook hier weer waar de pinda’s vandaan komen. Maar aannemelijk is Argentijnse pinda’s. De pot is van glas met een te recyclen deksel.
De pindakaas vind ik wat betreft kleur ietsje donker, dat heeft overduidelijk met het roosteren te maken, omdat er ook zeer veel “ rooster-deeltjes” In de pindakaas zichtbaar zijn. De olielaag laat zich snel mengen, waardoor er een vrij licht vloeibare pindakaas ontstaat, iets waar ik persoonlijk geen fan van ben. Ik vond het een beetje een textuur van pindasaus. Een tip zou zijn, om wat olie uit de pot te schenken en een klein beetje olie door de pindakaas heen te roeren. De geur is erg goed, en de smaak, daar is zeker ook niets mis mee!! Een goede smeuïgheid, wat mij betreft wel een beetje dikker kan. Een vinkje! ✅
CALVE 100% GROF GEMALEN PINDAKAAS ( 350 GRAM , €4,29)
Calvé mocht uiteraard niet ontbreken in deze test. Zij bekleden nog altijd een zeer groot deel van de Nederlandse pindakaas-markt en ja, ook ik groeide op met de bekende pot Calvé pindakaas…Uiteraard konden ze bij Calvé niet achter blijven en hebben zij inmiddels ook diverse 100% pindakazen op de markt gedrukt. Waar de pinda’s van Calvé vandaan komen is onbekend, wel dat ze duurzaam zijn geproduceerd. De verpakkingen dragen HET GROENE PUNT kenmerk, wat inhoudt dat het geheel gerecycled kan worden.
Heel eerlijk gezegd vind ik deze pindakaas bijna vergelijkbaar met de pindakaas van de Lidl uit deze test. Qua kleur / geur en ook smaak en textuur. Ik heb beiden daarom naast elkaar extra geproefd en ik kon echt geen significant smaakverschil proeven. Het zegt uiteraard niet meteen dat het uit één zelfde fabriek afkomstig is, maar het is ook niet geheel uit te sluiten. Het kan bijvoorbeeld ook, dat precies dezelfde pinda’s zijn gebruikt voor de producties. In elk geval ga ik zeker geen duur potje Calvé pindakaas kopen als de grotere pot pindakaas van de Lidl vrijwel identiek smaakt. Maar het krijgt zeker wel een zeer lichtgroen vinkje ✅
WHOLE EARTH DARK ROASTED CRUNCHY PEANUTBUTTER ( 340 GRAM, €3,89 )
Weer een pittig geprijsde pindakaas, die we ook in de biowinkel kunnen kopen. Ik kocht deze bij de AH. Het merk komt uit Engeland, maar wordt in Nederland erg veel verkocht in veel fysieke ( bio en supermarkt ) winkels. Ik persoonlijk vind dit merk behoorlijk aan groenwassen doen. Ze strooien behoorlijk met claims als “ absoluut geen suiker toegevoegd “ en “ duurzame palmolie “. Eerder in deze test kon je al het één en ander lezen over de behoorlijke blinde vlek achter “ duurzame palmolie “. Bovendien: linksom of rechtsom blijft het toegevoegde harde vetten. Ik heb de donker geroosterde variant gekozen, en die zou in mijn beleving dan ook meer donker van kleur moeten zijn, maar het is juist het tegenovergestelde. Ook ontbreekt ieder olielaagje wat duidt op een behoorlijke bonk palmvet in deze pindakaas. Mijn lepel gleed er doorheen als een op kamertemperatuur gebrachte bonk roomboter, wat voor mij niet echt als echte pindakaas overkomt. Naast palmvet en geroosterde pinda’s is er ook zout aan toegevoegd, iets wat ik echt totaal overbodig vind in pindakaas.
Ik heb een “ limited Edition” waarin ook crunchy pinda-stukjes in voorkomen. De geur vind ik weer die natte-krant geur. En licht zoet-zurig. De textuur van de pindakaas vond ik wat te dik, het was wel goed smeerbaar ( wat niet zo gek is met zoveel gehydrogeneerd vet ) maar verder ben ik als echte pindakaas-lover totaal NIET onder de indruk van deze pindakaas. Ik vind het daarom vreselijk duur betaalde meuk in een potje. De smaak is zoutig, laf en gewoon echt niet zoals pindakaas hoort te smaken. Echte pindakaas heeft geen enkele toevoeging nodig, meer toevoegen geeft in dit geval alleen maar achteruitgang. Een groot rood ❌ voor deze pindakaas.
JORI BIOLOGISCHE PINDAKAAS ( 350 gram , € 4,19 )
Deze pindakaas lijkt enorm populair te zijn onder kinderen, het wordt door ouders vaak gezien als een pindakaas voor kinderen, wat niet zo gek is te noemen. Het bedrijf HORIZON ( waar ook MONKI pindakaas onder valt ) richt zijn doelgroep voor deze pindakaas ook op kinderen. De verpakking heeft kinderlijke illustraties. Het gaat om biologische pindakaas met een “ klein beetje zeezout “. De grote grap is, dat deze pindakaas PRECIES HETZELFDE is als de MONKI pindakaas. Alleen heeft HORIZON het slim bekeken door het een andere merknaam ( JORI ) te geven en er kinder-illustraties op te zetten. Het maakt dus totaal niks uit of je nu kiest voor de Monki of Jori voor jezelf en je kind ( eren ) Het is exact hetzelfde. Een knap staaltje marketing dus.
De pindakaas is daarom ook 1:1 hetzelfde in mijn beoordeling. Zie de beoordeling van Monki . En krijgt dus ook een ✅, maar …het bevat wel zout, wat ik overbodig vind, zeker gezien een pindakaas wat gericht is op kinderen. Wat dat betreft vind ik het groene vinkje een HALF groen vinkje waard. Ik vind niet dat we onze kinderen al vroeg aan zout moeten overgeven.
TERRASANA BIOLOGISCHE CRUNCHY PEANUTBUTTER ( 250 GRAM, € 3,49)
Behoorlijk dure biologische pindakaas….Terrasana haalt zijn pinda’s uit Egypte. Het is helaas ook hier weer een pindakaas met zeezout. Ik blijf dat echt steeds een beetje jammer vinden, omdat zo de echte pure pindasmaak wordt onderdrukt. Terrasana is een bedrijf, waar ik fan van ben, zij hechten erg veel waarde aan puurheid, kwaliteit en mens / dier en milieu. Dat kost in regel ook iets meer.
De pindakaas vond ik goed van kleur. Mooi licht geroosterd. De olielaag laat zich vrij snel door de pindakaas roeren, en de pindakaas wordt erg smeuig en goed van textuur. De smaak vond ik een tikkeltje zout, maar dat kan echt persoonlijk aan mij liggen omdat ik geen zout gewend ben. Ik vind het echt een fijne pindakaas, niks mis mee, wel erg duur. Een groen vinkje ✅
DE PINDAKAASWINKEL…..
Er werd mij veel gevraagd naar de pindakaas van de pindakaas winkel, en aanvankelijk wilde ik deze ook meenemen in deze test. Echter vind ik de verkoopprijzen zo banaal en belachelijk hoog dat al mijn weerstand om deze onzin dan ook nog eens te gaan spekken door het ook te kopen het won. Ik heb de grens daar wel getrokken. De pindakaas winkel is een Nederlands concern met diverse fysieke winkels in diverse grotere steden. Op de officiële website kun je ook gewoon bestellen. Er worden ook workshops gegeven, het is een bloeiende onderneming, Nederland lijkt er warm voor te lopen. IK NIET, hoe groot fan ik ook ben van pindakaas. Waarom ben ik geen fan van de pindakaas winkel ?
Om te beginnen de commercie. Die vind ik nogal overtrokken. Maar vooral heb ik iets tegen de SKY HIGH hoge verkoopprijzen voor wat je inhoudelijk krijgt. Daarnaast bevatten de meeste soorten erg veel toegevoegde meuk, zoals zout, suikers, kokosolie ( industrieel ) maar ook dadels en vele andere suikerrijk en vet-rijke toevoegingen. Het is allemaal niet biologisch, wel hebben ze een biologisch merk ( PNUTS ) wat veel onder private labeling wordt wederverkocht in o.a EKO PLAZA. Maar hun basis is dus niet biologisch. Waar ik ze echter wel een groot compliment voor wil geven is de circulaire wijze van produceren. Daar kan je niets over zeggen, dat is helemaal geweldig. Maar het moet ook toch best allemaal een beetje betaalbaar blijven en gezond. Natuurlijk beheer jij je eigen portemonnee en ga jij over je eigen gezondheid, maar als je mij de vraag stelt waarom ik geen fan ben van de pindakaaswinkel, en waarom ik deze NIET heb meegenomen in deze test, dan heb je bij deze je antwoord 🥹
Mijn nummer een? MIJN EIGEN PINDAKAAS!
Goed, en dan mijn persoonlijk top 11 of eigenlijk…twaalf. Want ik “ vergeet” er eentje : mijn eigen gemaakte pindakaas! Dat staat nog altijd op de allereerste plek in deze test. Ik koop verse biologische pinda’s in bij www.puurenfit.nl, (waar er nog echte ongezouten geblancheerde pinda’s verkrijgbaar zijn voor een heerlijke prijs, KLIK HIER om tee bestellen ) als ik zin heb in pindakaas. Daar voeg ik meestal niets aan toe, maar het komt soms voor dat ik zuivere gesmolten kokosolie ( Royal Green) toevoeg, of een beetje water, om alles net even smeuïg te maken. En soms voeg ik een paar druppeltjes zuivere stevia ( Moos favorites ) toe. Meer is er niet nodig, of nou ja, een blender of keukenmachine. NIETS , maar dan ook niets is lekkerder. Maar…..de pot van Marchandel komt in de buurt! Die deelt dan ook de tweede plek in mijn top twaalf! Hoe ziet de rest eruit ?
3) 100% NATUREL PINDAKAAS VITA’OR LIDL:
Uitstekende pindakaas voor een heel fijne prijs, goede kwaliteit
4) BIOLOGISCHE 100% PINDAKAAS AH :
Niks mis mee, redelijke prijs voor een biologische variant, doet niets onder op andere duurdere biologische varianten
5) TERRASANA PINDAKAAS :
Uitstekende kwaliteit, wel pittig geprijsd
6 + 7 ) MONKI / JORI HORIZON PINDAKAAS:
Jammer van het toegevoegde zout
8) CALVE 100% PINDAKAAS :
De lidl smaakt hetzelfde, duur betaald potje
9) WHOLE EARTH PINDAKAAS :
Duur betaald, niet erg lekker, veel groen wassen
10) MR KITCHEN PINDAKAAS:
Meuk. Punt.
11+ 12 ) DE AMERIKAANSE SKIPPY EN JIF PINDAKAZEN:
Duur, ongezond, zoet …meuk. Ook punt.
mijn eindoordeel :
Wat is mijn algehele conclusie ? Dat pindakaas tegenwoordig peperduur is geworden. En dat het voornamelijk gaat om erg veel commercie en marketing wat niet altijd ten goede komt voor de gezondheid. Het is super eenvoudig om het zelf te maken, dat is niet alleen commercieel en marketing vrij ( waar jij als consument ook voor betaalt ) maar ook stukken voordeliger, en gezonder in het algemeen. Waar je goed op moet letten is het kopen van VERSE pinda’s, of dat nu ongeroosterde of geroosterde zijn, ongezouten of gezouten, biologisch of niet biologisch. En de afkomst is belangrijk, zorg dat ze het liefste uit Argentinië afkomstig zijn, of uit Europese landen. Koop bij betrouwbare verkooppunten, die gecertificeerd werken. Laat je ook zeker niet misleiden door de industrie. 100% pindakaas is een leuk concept, maar daar hoef jij als consument geen tientallen euro’s extra aan uit te geven. LIDL is wat mij betreft daar een best stevig voorbeeld van. Dat is een erg goede simpele samenstelling voor weinig geld. Het doet niets onder voor bijvoorbeeld een Albert Heyn of Calvé die hogere prijzen vragen voor hetzelfde. HORIZON spant de kroon door verschillende ” soorten” pindakaas onder verschillende merknamen op de markt te zetten. Het is en blijft gewoon precies dezelfde fabricage, een andere naam op een net-even-ander etiket maakt niet dat de pindakaas daardoor anders smaakt. Maar kan wel voor veel duurdere verkoopprijzen worden verkocht . Kortom : maak het gewoon lekker zelf, een zin en kreet die ik al sinds 2013 roep.
wow, ik ben onder de indruk over dit verslag over pindakaas, ik ga zeker jouw pindakaas proberen! Dank je wel Monique
Dank Monique,
Ga hem ook zelf maken, zonder toegevoegde meuk !!!
Zeer goed verslag 👍🏻 heb zelf een klein vraagje,waar kun je de guttnuss kopen?
Wat een werk zal dat weer geweest zijn Monique. Heel erg bedankt. Ik steek zoveel op van al jouw onderzoeken die je zomaar weggeef. (Ik wil nu ook zelf pindakaas maken 😁)
Nogmaals dank!😘
jammer dat de pindakaas van de Aldi niet is meegenomen in dit onderzoek, volgens mij toch wel beter dan die van de Lidl en ook nog een voordeliger.
Fijn dat je in de pinda’s bent gedoken en ons een gedegen achtergrondverhaal meegeeft. Ik zou graag zelf ongebrande biologische pindakaas proberen te maken. Nu heb ik geen keukenmachine of blender. Welk exemplaar gebruik jij hiervoor naar tevredenheid?
Monique, is het geen enorm gepeuter om alle pindakaas uit die keukenmachine te krijgen?
nee hoor, en er is ook nog zoiets als een lepel 😉
Een silicone pannenlikker doet wonderen!
Jammer dat niet even de kiloprijs wordt genoemd, want de inhoud scheelt nogal per pot, in deze meer dan uitstekende test.