De natuurlijke deodorant test 2023 / 2024
Geplaatst op augustus 19 2023 door Monique van der Vloed
4 Comments
Het valt anno 2023/24 niet mee, om een natuurlijke deodorant te kiezen. De markt is inmiddels zo over gelopen dat we door het bos de bomen niet meer zien. Niet alleen online valt er ontelbaar veel te bestellen, ook de industrie zelf lift vrolijk mee op de trend. Bijna elk merk heeft inmiddels zijn “ eigen” deotje op de markt gezet. Deze zijn grotendeels onder een PL ( = private label ) geproduceerd.
Naast dat het inmiddels een waar oerwoud is geworden aan deo’s is er ook nog het soort. We kunnen tegenwoordig kiezen uit rollers, sticks, sprays. zalven, crèmes, stenen, en zelfs vloeibare tubes en poeder. Tot slot, om alles compleet ingewikkeld te maken, zijn er talloze samenstellingen. Daar sta je dan, als consument. Waar moet je beginnen ?
In 2021 heb ik een artikel geschreven om de consument wat op weg te helpen,
KLIK HIER. Hierin lees je ook over de basisgrondstoffen en waarom deze soms niet zo fijn zijn als de industrie doet lijken, zoals bakingsoda.
Er wordt mij dagelijks wel een vraag gesteld over deo’s. Ik heb er daarom afgelopen jaren al erg veel aandacht aan besteed, en begon in 2018 met mijn eigen onafhankelijke natuurlijke deo-testen die zeer goed worden bekeken. Onderaan deze nieuwe deo test ( 2023/ 2024 ) zal ik alle linkjes plaatsen die ik over deodorant heb geschreven. Een nieuwe deo-test dus. Want het lijkt weer nodig. In mijn laatste deo-test ( vorig jaar 2022,
klik HIER ) nam ik de allerlaatste ontwikkelingen door. Zijn er inmiddels nog nieuwe ontwikkelingen ? Wel, eigenlijk niet echt. Wel is het zo dat supermarkten, discounters en de ‘ gewone “ drogisterijen ook opeens “ natuurlijke “ deo’s verkopen. In hoeverre zijn deze deo’s “ natuurlijk” te noemen?
JE HEBT NATUURLIJK……
Het zal je vast niet zijn ontgaan, alle “ natuurlijke “ varianten deodorants in bijvoorbeeld een action, kruidvat, Etos, maar ook supermarktketens als AH, Jumbo en PLUS. Het lijkt er “ opeens “ te zijn naast alle reguliere deo’s. Waar deze zo benoemde natuurlijke deo’s zich sterk in onderscheiden is de verkoopprijs, die ligt vele malen lager dan als jij je deo-tje koopt in een biowinkel of online bij een natuurlijke webwinkel. Je vraagt je terecht af, waarom je dan veel méér betaalt in een biowinkel/ webwinkel, als de Action het voor nog geen fractie van de prijs aanbiedt.
Laten we beginnen bij het begin en dat zijn de samenstellingen. In 2020 schreef ik over dit onderwerp
DIT ARTIKEL, ik adviseer je om deze eens rustig op je gemak door te lezen zodat je de volgende content ook beter begrijpen kunt.
Gelezen ? Mooi, dan snap je nu ook meteen het onderscheid, die er degelijk is wat betreft ingrediënten. Natuurlijke oorsprong is niet altijd natuurlijke oorsprong zoals de consument het dan spiegelt in het brein. Daarover kun je alles lezen I
N DIT ARTIKEL, die daar specifiek over gaat.
Naast de ingrediënten zien we opmerkelijke prijsverschillen tussen o.a de biowinkel, maar ook supermarkten / discounters / drogisterijen onderling. Dit heeft weer te maken met de eigen verkoopprijs-bepalingen. En kan het voorkomen, dat je bij de Wibra € 1,25 voor een DOVE spray betaalt, en bij de Etos bijna het dubbele Dit laat meteen goed zien, wat het waard is, want iedereen wil er uiteraard op verdienen. Als er zulke lage marges zijn, kun je een beetje achterhalen dat de basisgrondstoffen van al deze goedkopere alternatieven ook niet zo hoog zijn. Daar zit ook meteen een significant verschil tussen een natuurlijke deo kopen in een biowinkel of in een supermarkt. Wat dus wel zo is, is dat je in supermarkten / discounters / drogisterijen meer of minder betaalt voor één zelfde product.
Waar je wat betreft supermarkt deo’s / drogisterij-deo’s / discounter-deo’s goed op moet letten, zijn KEURMERKEN. Deze ontbreken vaak. En betekent dit dat de ingrediënten een wild-west verhaal mag zijn. Dit maakt het grootse onderscheid + waar het prijsverschil voornamelijk in zit. Goed opletten dus is mijn boodschap.
Soms zien we in supermarkten een merk wat ook in een biowinkel verkrijgbaar is, zoals THE LEKKER COMPANY. ( AH ) De prijzen zijn dan vrijwel gelijk. Ook het Kruidvat verkoopt o.a BEN & ANNA, een merk die we vaak in een biowinkel / webwinkel tegenkomen. Ook daar zijn de prijzen gelijk oplopend. Wil je overigens weten wat mijn beoordeling is over zowel Ben & Anna als The lekker Company ? KIJK dan mijn voorgaande natuurlijke deodorant-testen even door waar ik beide heb getest.
BIJZONDERE MERKEN
Aangezien er anno 2023/24 niet echt actueel nieuws is te melden rondom natuurlijke deo’s, heb ik besloten om eens op zoek te gaan naar minder gangbare merken. Ik deed een oproep op mijn socials en ik werd zo’n beetje overstroomd met merken, ook leveranciers meldden zich. Opvallend was het merk LOVELI waar ik in
mijn test van 2022 reeds al een beoordeling over deed. Zij lijken erg veel harten te hebben gewonnen met hun product, ik persoonlijk denk er anders over.
Zo vind ik zinkoxide onder mijn oksels nu niet echt bepaald fijn. Maar dat is uiteraard persoonlijk.
De merken die ik in deze test beoordeel zijn vrij onbekend in Nederland. Daarom vond ik het best interessant, om deze eens onder mijn radar te leggen. Ook neem ik enkele merken mee die erg veel in zowel supermarkten, drogisterijen als biowinkels verkrijgbaar zijn, zoals HAPPY EARTH. Ik ontving daar erg veel verzoeken over en het toeval wilde dat Happy Earth zelf mijn oproep ook zag en reageerde. Deze deo’s zijn mij gratis en vrijblijvend voor deze test toegestuurd. De rest heb ik zelf betaald. Ook zijn er geen enkele vormen van inkomsten verbonden aan deze test. De test is geheel onafhankelijk en vrijblijvend opgesteld, en gebaseerd op mijn kunde en ervaringen. Ik heb alle merken licht gefilterd uitgekozen, wat wil zeggen, dat ik wel heb gekeken naar de echte ‘ nasty’s ‘ in de ingrediënten maar ook daarin veel ruimte heb overgehouden om een goed beeld + oordeel te kunnen geven. Algemeen genomen zijn alle geteste deo’s natuurlijk, en niet regulier. Ik ontvang geen enkele inkomsten, ook niet uit korting-acties. Door alles zelf te bekostigen wil ik mijn on-afhankelijkheid en transparantie behouden.
HOE WERKT DE TEST ?
Net als voorgaande jaren test ik alle deo’s op :
– verpakking
– kleur en geur
– hardheid / smeerbaarheid
– vrij / niet vrij van microplastics
– gebruiksvriendelijkheid
– geschiktheid voor veganisten
– werking
– eind beoordeling
– prijs beoordeling
Nieuw in deze test is de prijs beoordeling. Wat houdt dat in ? Wel, ik kijk naast alle bovenstaande punten ook inhoudelijk naar een product en wat dit waard is. Ik bereken bijvoorbeeld basisgrondstoffen, productiekosten en verpakkingen, en maak dan een schatting van een verkoopprijs. Ik beoordeel, of deze schappelijk en terecht is, of veel te hoog gegrepen. Mijn beoordeling en ervaringen zijn persoonlijk en niet ter verantwoording te stellen bij een eventuele aankoop via deze test. Iedere deo geef ik een RATE , in groene vinkjes van één ( zeer slecht ) tot vijf ( de volle score, wat top betekent )
Ik krijg altijd ontzettend veel reacties op een test, met de vraag waarom merk A / B / C enz enz er niet bij staat. Of waarom ik dit en dat en zus en zo merk niet heb meegenomen. Om te beginnen heb ik in al mijn vorige testen al ontzettend veel merken getest en beoordeeld, daarom verwijs ik iedereen daar graag naar door, mocht een merk niet zijn beoordeeld in deze test. Onderaan deze test vind je alle directe linkjes naar voorgaande testen. Daarnaast is het onmogelijk, om ALLE merken die op de markt zijn verschenen, te kopen / testen. Ik probeer wat ik kan om de meest aangevraagde merken te behandelen, maar dat lukt uiteraard niet met alles wat er verkrijgbaar is. Kijk in elk geval zeker even in voorgaande testen als jouw merk deo niet in deze top 10 staat.
HAPPY EARTH
We starten deze test met HAPPY EARTH, één van de meest aangevraagde deo’s voor deze test. Wat logisch lijkt, want dit merk nestelt zich momenteel binnen in heel erg veel winkels, zowel online als stenen winkels. We komen het zelfs tegen bij discounter Action, maar ook supermarkten hebben een flink assortiment. En biowinkels verkopen Happy Earth. Dus nee, niet zo gek, dat hier erg veel naar werd gevraagd. Het merk heeft een geweldige marketing machine achter hun “ brand’ gezet en dat zie je ook op de website. Ik persoonlijk vind het ietsje teveel naar groen-wassen smaken, wat het merk voor mij een klein beetje ‘ wiebelig “ maakt. Wat ik wel een pluspunt vind is de Nederlandse productie, en dat zij hun ingrediënten zo dichtbij mogelijk halen. Het merk draagt het NATRUE keurmerk. NaTrue is een keurmerk, die we op heel veel internationale producten tegenkomen. We komen ze ook erg veel tegen op de natuur-producten die we in supermarkten en discounters kunnen kopen. Het gaat om een label voor natuur-cosmetica. Het kent DRIE varianten met ieder een verschillende percentage biologische grondstoffen ( 0-95% van de agrarische ingrediënten ) Dit zien we dus NIET af van het logo, dat is een standaard gebruikt logo. Anders gezegd kan onder dit logo dus duizenden samenstellingen vallen, en hoeft het niet altijd zo natuurlijk en / of biologisch te zijn. Er zijn grofweg DRIE categorieën:
* Natuurlijke cosmetica waarvan de ingrediënten meest natuurlijk zijn en zo min mogelijk zijn bewerkt
* Natuurlijke cosmetica met een aandeel aan biologische ingrediënten van tenminste 70%
* Natuurlijke cosmetica met een aandeel aan biologische ingrediënten van tenminste 95%
Er zijn algemene eisen opgesteld, zo zijn synthetische GEUR EN KLEUR stoffen uitgesloten, en mag er geen gebruik zijn gemaakt van siliconen, microplastics, en genetische modificaties. Verder zijn dierproeven uitgesloten, maar dit is sinds 2013 al verboden.
Er worden controles uitgevoerd met geaccrediteerde certificering-instellingen, maar wereldwijd rammelen deze instellingen meestal aan veel kanten, waardoor certificeringen soms wat vaag en dubieus kunnen zijn.
Verder worden er eisen gesteld aan de milieuvriendelijkheid van de verpakkingen, zo zijn spuitbussen niet toegestaan, en moeten verpakkingen zoveel als mogelijk is uit gerecyclede materialen bestaan.
NaTrue bestaat sinds 2008 en is opgericht door een paar fabrikanten ( Wala, Weleda, Laverana, PrimaVera, Logo COS en CEP ) Het valt te betwisten in hoeverre dit keurmerk on-afhankelijk werkt.
In 2018 werden wereldwijd meer dan 60 leden in meer dan 30 landen geregistreerd met dit label, met zo’n 6.300 producten.
Zoals je kunt lezen, omvat dit keurmerk drie gradaties, die dus sterk uiteen kunnen lopen, waardoor het niet gezegd is, dat jouw product 100% meukvrij is. Er zijn alleen geen synthetische geur en kleurstoffen, microplastics en siliconen toegestaan, er mogen dus wel gewoon andere synthetische stoffen aan worden toegevoegd. Het NaTrue keurmerk staat dus niet altijd garant vrij te zijn van synthetische stoffen, wel leggen ze de focus op het milieu.
Dat het keurmerk niet garant staat van vrijwaring van synthetische stoffen, dat toont ook de deo’s van HAPPY EARTH, want in deze deo zien we bijvoorbeeld een chemische stof: PROPANEDIOL. ( PDO ) Dit is een chemische stof die wordt gemaakt uit maïs en/ of aardolie. Het wordt algemeen als “ veilig “ beschouwd wanneer het door de huid wordt opgenomen in kleinere hoeveelheden van plaatselijke cosmetica, waaronder deodorants vallen. Het wordt gecatalogiseerd als irriterend voor de huid. Niet iets, ben ik persoonlijk van mening, om in mijn deo-tje terug te vinden. Maar dat is uiteraard iets persoonlijks. Verder kan ik niet echt boos worden over alle deo’s. Ze voldoen verder aan behoorlijke standaarden, zeker gezien het feit dat dit merk overal verkrijgbaar is. De sprays zijn bijvoorbeeld zonder drijfgassen, en er zijn twee soorten deo’s verkrijgbaar die zijn gemaakt van potassium aliun, ook wel mineraal zout. Dit zout wordt meestal gevonden als afzettingen op rotsen en ontstaat door oxidatie van sulfide en kalium ( potassium ) dragende mineralen. Het gaat om een wit/ doorzichtige kristallijne en kleurloze steen, wat industrieel wordt gewonnen in grote blokken, en dan voor gebruik wordt verscheept, gesneden en gevormd, gepolijst en verder verwerkt tot producten als een deo stick. Er wordt veel goeds geschreven over de opname van transpiratie, wat het geschikt maakt voor mensen die vrij snel natte oksels krijgen. Andere geluiden zeggen juist, dat het de transpiratie helemaal niet opvangt, dus de waarheid zal ergens in het midden liggen. HAPPY EARTH bracht dit tot een next level door met een deodorant spray te komen, die je zelf thuis nog moet aanmaken. De gedachte hierachter is het verminderen van plasticgebruik, je kunt de fles tot 6 x vervullen. De fles is gevuld met aliun steentjes.
De ingrediënten van alle soorten deo’s van Happy Earth komen, op de aluinsteen soorten na, zo’n beetje op hetzelfde neer. De crèmes zijn gebaseerd op maiszetmeel, iets wat erg vaak als alternatief op bakingsoda wordt toegepast in natuurlijke deodorants. Het heeft net als bakingsoda een absorberend vermogen. Ook zie ik veel betaine in de ingrediënten lijstjes voorbij komen, op de INCI lijst genoteerd als een ander stofje: TRIMETHYLGLYCERINE. Het heeft diverse benamingen, waardoor het op een etiket lastiger is om te onderscheiden. Meest voorkomend zijn COCOAMIDOPROPYL of COCOAMIDE-PROPYL BETAINE. Betaïne is een verzamelnaam voor de hele groep stoffen met een vergelijkbare, chemische structuur, met uiteenlopende eigenschappen. Industrieel wordt de stof geproduceerd uit kokosvet. Gebeurt dit niet natuurlijk, dan worden de vetzuren uit kokosvet synthetisch bewerkt tot er uiteindelijk de stof cocoamidopropyl ontstaan. Op natuurlijke wijze wordt betaïne gemaakt uit vis, bieten, spinazie, broccoli en peulvruchten. In natuurlijke cosmetica / verzorgingsproducten komt de benaming TRIMETHYLGLYCERINE meest voor. Het betreft een aan choline verwante stof ( B vitamine )
Ik ontving via Happy Earth vrijblijvend voor deze test verschillende deo’s waaronder de aluinsteen, die ik erg leuk verpakt vond, de aliun steentjes-spray, de spray, de spray flacon, de crèmes, en de roller. Het viel mij op, dat het assortiment aan deodorants vrij groot is. En dat is toch best een pluspunt, want zoveel consumenten, zoveel “ smaakjes “. Ik ben ze allemaal per dag gaan testen.
VERPAKKING : verschillend, biologisch afbreekbaar, sommige plasticvrij, leuke illustraties, ik vind het echt leuk om te zien.
KLEUR EN GEUR : de kleuren verschillen, maar zijn algemeen genomen transparant, de geuren echt heel erg lekker. Ik had bij geen enkele iets van ‘ mmmwwweehh 🙄” en tijdens de testen waren de geuren ook niet erg aanwezig.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: van de cremes : zeer goed te noemen. Het voelt een beetje elastiek aan, wat het zeer prettig maakt om met de vingertop onder de oksels te smeren, het smeert erg fijn uit. Wel plak-vinger, maar dat kun je vanwege de natuurlijke ingrediënten gewoon op je huid weg smeren.
WEL / GEEN MICROPLASTICS: geen
GEBRUIKSVRIENDELIJK ? Ja enorm. Daar moet ik Happy Earth echt voor complimenteren, de verpakkingen en substanties zijn echt heerlijk in gebruik.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Ja
WERKING : de aluinsteen varianten: nee, die deden het voor mij niet, op alle fronten. Ik vond het gevoel niet prettig, en ook hield het mij niet echt goed droog tijdens mijn sport sessies. Wel had ik geen last van transpiratie naast het sportgebeuren. En ik rook ook niets. Maar voor mij persoonlijk geen winnaar of blijver. Net als de crèmes . Ze zijn heerlijk in geur en textuur, maar tijdens het sporten voelde ik wel transpiratie vanuit mijn oksels naar beneden stromen. De geuren vind ik super, niet te aanwezig, en ik denk ook, dat deze creme-deo’s bijzonder geschikt zijn voor dagelijks gebruik, maar niet tijdens hitte en sporten. Ik moet er ook eerlijk bij vermelden, dat ik persoonlijk niet zo’n erg grote fan ben van deo crèmes, maar ik gebruik ze wel. Dan de roller, ja…daar wordt ik blij van. Wat een fijne geur! En ook tijdens het sporten hield het mij droog. De spray : de op eco gas gedreven spray was voor mij niet erg fijn. Ik kreeg last van irritaties, ik heb een dag lang met geprikkelde oksels gelopen. Ook bleef het niet echt droog tijdens het sporten. De spray daar in tegen werkt wel fijn, en heeft een lekkere geur. Het hield mij niet geheel droog tijdens het sporten, maar ik kreeg er geen irritaties van. Waarschijnlijk zit er in de eco gas spray een stof waar mijn huid niet blij van wordt.
EINDOORDEEL : ja, ik ben niet boos, integendeel, behoorlijk enthousiast, voor een merk wat overal verkrijgbaar is. Ik vind het hier en daar wel wat naar greenwashing neigen, maar verder zijn het echte DEGELIJKE producten die wat mij betreft ab-so-luut de voorkeur krijgen wat betreft supermarkt / discounter/ drogisterij deo’s. Ik zal sommige deo’s opnieuw kopen. Ik geef happy Earth dan ook de volle vijf vinkjes ✅✅✅✅✅
PRICE-WISE OF NIET ? Ja, qua prijzen ligt het in het redelijke, ik vind het goed in balans voor wat je krijgt.
DISCOUNT / DROGIST / SUPERMARKT ; DOVE POWERED BY PLANTS EUCALYPTUS ( WIBRA, € 1,25 voor 75 ml )
Ik neem in deze test een veel voorkomende deo mee die we vrijwel overal voor een prikkie kunnen kopen, en waar erg veel vraag naar was. DOVE kunnen we in elk geval niet vinden in een biowinkel, en dat zou op zichzelf al veel kunnen zeggen. Deze deo-spray draagt het COSMOS ORGANIC ECOCERT keurmerk. Dit is een Europese standaard voor natuurcosmetica waar verschillende andere keurmerken zijn aangesloten, als het Duitse BDIH, het CHARTE COSMEBIO ( Frankrijk ) het ICEA ( Italië ) en SOIL ASSOCIATION ( Groot Brittannië ) In Nederland komt het onder ECOCERT voor. De eisen zijn minimaal, en zijn o.a :
– grondstoffen moeten uit een duurzame ecovriendelijke bron afkomstig zijn en met zorg en aandacht worden verwerkt
– de producties moeten vrij zijn van genetisch gemanipuleerde materialen
– de verpakkingen moeten biologisch afbreekbaar zijn en zijn te recyclren
– ten minste 95% van de TOTALE ingrediënten moet afkomstig zijn van natuurlijke oorsprong
– in geval van ECOCERT COSMOS NATURAL moet tenminste 50% van alle plantaardig geclaimde ingrediënten en 5% van de TOTALE ingrediënten afkomstig zijn uit geselecteerde biologische landbouw.
De spray is gebaseerd op een “ eco-spray”. En claimt daarnaast gecertificeerd natuurlijk te zijn, met tenminste 99% van natuurlijke oorsprong. Wat zegt dit over dit deotje ? Nou, heel eerlijk gezegd niet zoveel, als we naar de ingrediënten gaan. Al meteen op de eerste plek vinden we daar ALCOHOL DENAT, ook wel gedenatureerde alchohol. Dit wordt verkregen via synthese of door suiker-zetmeel -fermentaties. In deze deo zal het ongetwijfeld om een niet synthetische formule gaan, gezien het keurmerk, maar verder zegt het niets over de werking van AD ( alcohol denat) op onze huid. AD valt onder de zeer heftige alcoholen, de harde alcoholen en voor de industrie meest goedkoopste alcoholen met de meeste benefits. Het wordt extreem veel in massale producten toegepast omdat de grondstof bijna nies kost, maar erg veel op kan vangen zoals oplosbaarheid van andere stoffen, de bacterie-dodende werking ( daarom wordt het erg veel toegepast in hand-gels en zepen ) , het voorkomt schuimvormingen, het verdunt een product, het geeft een ontvettende werking en last-out-not-least : het levert een veel betere / langere houdbaarheid.
Voor onze huid is AD minder gezellig. Omdat AD zeer snel verdampt kan het de huid tot in het extreme uitdrogen. Je kunt het vergelijken met een raam die je met wat pure AD en water reinigt, kijk eens hoe snel dit droog is. Het droogt natuurlijk vetten op in de oppervlakkige gedeelten van de huid. Deze oppervlakken zijn juist zo hard nodig, om de huid te beschermen tegen invloed van buitenaf waaronder uitdrogende stoffen. De barnierfuncties worden vernietigd waardoor stoffen van buitenaf waar we dagelijks mee in aanraking komen, de kans krijgen om in de huid door te dringen. Bovendien zorgt AD ervoor dat voorlopers van vitamine a ( retinol / bétacaroteen ) niet verder worden omgezet tot vitamine A zuren. BAD NEWS dus, die AD, en zeker eentje om te vermijden uit je verzorgingsproducten-verzameling. En wat mij betreft al helemaal niet iets om op een kwetsbare huid te sprayen, zoals onze huid onder de oksels zeer broos is. Naast de AD vinden we de stikstof nitrogen, en meerdere vettige alcoholen als octyldodecanol. Verder glycerine, en parfums die op de lijst voorkomen als irriterend.
VERPAKKING : ECO spray
KLEUR EN GEUR : kleur is transparant , de geur fris en tintelend in de neus
HARDHEID / SMEERBAARHEID: niet van toepassing
WEL / GEEN MICROPLASTICS: geen
GEBRUIKSVRIENDELIJK ? Een spray vind ik stiekem toch meest prettig naast de roller. Maar eerlijk? Deze spray vind ik erg onhandig in gebruik, de sprayflascon is lastig in te drukken
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Ja
WERKING : oh nee…..ik heb dapper deze deo getest, maar ik voelde de bui al meteen hangen. En inderdaad: na nog geen 10 minuten jeuk, irritatie, rode oksels. En dan heb ik nog maar echt een fractie gebruikt. Mijn sport sessie; het werkt wel. Ik bleef droog en stank-vrij.
EINDOORDEEL : nee, bbbrrrbb….mij niet bellen. Ook de geur vind ik knap chemisch.
PRICE-WISE OF NIET ? Tja…..over de prijs kunnen we niet zeuren. Ik betaalde bij de Wibra €1,25 wat natuurlijk een belachelijke prijs is als je het tegenover andere echt natuurlijke deo’s zet. Andere discounters / supermarkten hanteren weer andere prijzen die in elk geval hoger lagen, maar sommigen hadden dan ook meer inhoud. Maar prijs waardig geschat volstaat deze prima. Je krijgt echte meuk voor weinig . GEEN vinkjes. Dit gaat bij mij regelrecht naar het uitdeelpunt. Goedkope meuk van de hoogste richel.
BOTANIQUE ROLL ON DEODORANT CITRUS ( MILD ) 50 ML VOOR € 4,99 )
Botanique is een Duits merk, wat we steeds vaker tegenkomen in Nederland. Het gaat om een roller, op basis van triethylcitraat, ook wel gewoon citroenzuur . Dit zorgt ervoor dat transpiratiegeur wordt tegengegaan. Verder bevat de deodorant salvia ( salie ) olie wat een verfrissend gevoel geeft onder de oksels. De deo bevat geen bakingsoda en aluminium. Het bevat verder een milde alcohol. Het draagt het COSMOS NATURAL keurmerk, onderdeel van de eerder hierboven omschreven ECOCERT. Ik vond het allemaal een beetje sterk lijken op de salie deodorant ( qua ingrediënten ) van Weleda die toch best een tikkeltje duurder is.
VERPAKKING : kunststof roller, 100% biologisch afbreekbaar en recyclebaar
KLEUR EN GEUR : neutraal, de geur vind ik echt heerlijk. Niet te overheersend maar ook toch subtiel aanwezig, het ruikt lekker fris en bloemig tegelijk.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: niet van toepassing
WEL / GEEN MICROPLASTICS geen
GEBRUIKSVRIENDELIJK ? Ja, ENORM. Ik hou erg van rollers, ik ben geen persoon voor zalf / crèmes / poeders / sticks en steen. Een roller werkt voor mij altijd nét even meest fijnst. Het flesje is mega handig omdat het compact is en daardoor ideaal mee is te nemen.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Ja
WERKING : heel goed! Ik kreeg geen irritaties ( wat met alcohol-deo’s voor mij altijd even spannend is ) en ook bleef ik perfect droog en geur-vrij tijdens het sporten. De geur is erg subtiel en ik rook tijdes het sporten vleugjes in mijn neus, wat ik echt zeer aangenaam vind en zeker ook enige invloed gaf op mijn sport-prestatie, omdat ik erg gevoelig ben voor geuren. Ik rook de geur zelfs nog na mijn douchebeurt en heb dan ook niet eens voor de rest van de dag bij moeten rollen. Ik ben enthousiast!
EINDOORDEEL : Ja ..KA-BAM! ✅✅✅✅✅ !!! mijn eerste vijf vinkjes zijn uitgedeeld! Plus een hartje! ❤️ Wat een heerlijke roller, en wat een heerlijke PRIJS! Doet wat het moet doen.
PRICE-WISE OF NIET ? Nou, absoluut. Natuurlijk is het wel 50 ml, maar dan nog vind ik het de vijf euro meer dan waard. ZEKER, als je het naast een Weleda neerzet, die toch beduidend duurder is met hun rollers van 50 ml, en wat mij betreft niets beters geeft dan deze van Botanique.
MADARA PURE POWER DEODORANT ( roller, 50 ml , € 14,95 )
In deze test ook een duurdere. Ik koos voor de deo van het merk MADARA, die je in veel biowinkels kunt terugvinden, en bekend staan om hun heerlijke subtiele geuren. Het merk werkt net als vele andere vrij verkrijgbare merken met het ECOCERT COSMOS NATURAL keurmerk. Madera werkt op basis van huidondersteuning en verzorging, daarin leggen zij hun focus in al hun producten. Het is daarom een vrij duur betaald merk. Er wordt gewerkt met vrij unieke en bijzondere bestanddelen, zo ook in deze deodorant roller. We vinden daar bijvoorbeeld SACCHAROMYCES FERMENT FILTRAAT in terug, een mengsel van aminozuren, nucleïnezuren, mineralen, peptiden en vitaminen die samenwerken om het verjongingsproces van de huid te stimuleren, en de huid beschermen tegen o.a radicalen. Het wordt gemaakt, door een specifieke giststam ( saccharomyces ) te fermenteren. De gist wordt gemengd met een oplossing van water en voedingsstoffen en gedurende enkele dagen gefermenteerd. Helaas vind ik ook propyleen glycol. Propyleen glycol wordt industrieel gebruikt als vochtdrager ter vervanging voor glycerine. Het trekt veel beter en sneller in de huid en is vele malen goedkoper als grondstof dan glycerine. Propyleen glycol heeft met name een zeer uitdrogende werking op de huid en hoofdhuid. Daarnaast kan het gemakkelijk worden opgenomen in de bloedbaan via de huid. Om het allemaal nog “ gemakkelijker” te maken voor de consument, zijn er erg veel stoffen die zowel synthetisch als natuurlijk kunnen worden toegepast. Een goed voorbeeld is zijn de minerale oliën. Deze kunnen uit pure en natuurlijke winning bestaan of synthetisch, afgeleid uit aardolie. Ook hier zijn de keurmerken en certificeringen belangrijk. Al hoeft dit geen volledige 100% garantie te bieden, het is meest betrouwbaar. Let goed op WAT ER NIET wordt vermeld op verpakkingen. Staat er in een ingrediënten lijst bijvoorbeeld “ propyleen glycol” en verder geen enkele verwijzing of vermelding naar een verdere informatie, en vind je geen keurmerk als een ECOCERT, dan kun je uitgaan van een synthetische vorm. Een fabrikant zal immers zeker een bron vermelding geven om het product 100% natuurlijk te claimen. Gebeurt dit niet, dan kun je daar zeker je vraagtekens bij zetten.
De geur van de deo typeert het merk: het is een zeer bijzondere geur die je niet zo snel bij andere natuurlijke deo’s kunt ruiken. Madera speelt erg met subtiele, natuurlijke geuren, wat het voor mij een vrij aanlokkelijk merk maakt, omdat ik zeer gevoelig ben voor geuren.
VERPAKKING : roller, biologisch afbreekbaar materiaal recyclebaar
KLEUR EN GEUR : de kleur is neutraal, en tja, ik had het eerder al over de zeer unieke geur. Dit valt moeilijk te omschrijven, maar ik hou het ergens tussen vanille, magnolia en Cotton.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: niet van toepassing
WEL / GEEN MICROPLASTICS: geen
GEBRUIKSVRIENDELIJK ? Ja, want een roller en die vind ik het fijnste
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Ja
WERKING : qua werking : redelijk. Het hield mij wel droog tijdens hert sporten, maar…..ik kreeg er wel irritaties van. Waarschijnlijk heeft ook dat weer te maken met de propyleen glycol. Verder niets mis met deze deo.
EINDOORDEEL : goed. Maar ook niet meer dan dat. Wel ga ik pratje-pot voor de geur, maar om daar nu zo veel geld extra voor neer te lappen, dat vind ik maar de vraag. Het krijgt twee vinkjes ✅✅
PRICE-WISE OF NIET : nee, ik vind het wat betreft de inhoud wel hoog gegrepen. En zou dit normaliter dan ook nooit uitgeven aan een deodorant van 50 ml.
ECO COSMETICS NATURAL DEO-STICK OLIJF ( 50 ml, €7,90)
Eco cosmetica behoort onder één van mijn favoriete merken. Ik gebruik bijvoorbeeld de styling gel van dit merk. Eco Cosmetics dus. Dit is een fabrikant uit Duitsland, wat wordt geïmporteerd door een bedrijf uit Alkmaar voor de gehele Benelux. Eco Cosmetica werkt meest puur, natuurlijk en biologisch, met zoveel mogelijk respect voor mens, dier en milieu. Het schenkt aandacht aan zowel de ingrediënten als verpakking. Het bedrijf is in 1993 opgericht en maakte destijds enkel pure etherische oliën van biologische komaf voor de aromatherapie. Inmiddels zijn ze flink uitgebreid. De meeste producten zijn veganistisch. Eco Cosmetics is aangesloten bij ECOCERT en de VEGAN SOCIETY. Een merk, die zijn zaakjes op orde heeft en daarom één van de betere, betrouwbare merken op de markt. Deze deo-stick stelt mij ook niet teleur, qua samenstelling. Er is olijfblad-olie en malva aan toegevoegd watt zeer specifiek op de huid is gericht om deze te verzorgen en te kalmeren. De basis is glycerine en zetmeel. Het is verder aangevuld met fijne extracten als salie extract maar ook een chlorella extract. Wat het toch best weer een vrij bijzonder tintje geeft.
VERPAKKING : stick met draai-functie, biologisch afbreekbaar, recyclebaar
KLEUR EN GEUR : de kleur is wit, de geur vind ik ontzettend aangenaam. Het is mild fris met een vleugje bloemigheid ergens op de achtergrond.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: de stick smeert geweldig goed uit onder de oksel. Geen plakkerig gevoel na het aanbrengen.
WEL / GEEN MICROPLASTICS: geen
GEBRUIKSVRIENDELIJK ? Ja, wauw, prettig!
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Ja
WERKING : erg goed! Ik was er een klein beetje verrast over omdat mijn eerdere “ deo-stick-ervaringen’ nu niet zo’n weergaloos succes zijn geweest. Maar deze stick WERKT. Tijdens mijn sportsessie hield de stick mijn oksels droog, kalm, en de boel geurde zo lekker dat vriendlief mij een compliment gaf. “ wat ruik je lekker! Nieuw parfummetje op ? 😁 altijd meegenomen als iemand je zo’n opmerking geeft.
EINDOORDEEL : ja hoor, ook deze keer een vijf-vinkjes-knaller! ✅✅✅✅✅ Het doet wat het belooft, het is fijn in gebruik, het geeft een geweldige zweem om je lijf. De geur is opmerkelijk, en daarom best bijzonder. Daar heeft de MADERA deo eerder uit deze test bijvoorbeeld geen onderscheid in, terwijl deze wel fiks duurder is en minder zuinig in gebruik. Gewoon een simpele deo, geschikt voor iedereen, de hele dag, en houdt je ook tijdens hitte en sporten droog.
PRICE-WISE OF NIET : nou, kijk eens naar de schappelijke prijs. Onthoud ook, dat een stick zuiniger is in gebruik dan een roller en je snapt, dat deze prijs echt zijn prijs waard is.
URTEKRAM SOOTHING CREAM DEO LAVENDEL ( roller, 50 ml, €9,29)
Een vrij pittig geprijsd deootje, dat moet goed zijn, dacht ik, toen ik deze kocht. Ik ben bekend met het merk, met name vanwege hun tandpasta’s. Deodorant iets minder maar ik heb in vorige testen er wel een aantal getest. Dit lijkt een vrij nieuwe deodorant in huis assortiment, ik kreeg er in elk geval vrij veel vraag naar, om deze in de test mee te nemen. De deo heeft een lavendel geur, en is op basis van aloë Vera extract, salie extract, en zetmeel. Het is een best sterk geurend goedje . En je moet uiteraard ook van de geur van lavendel houden, want doe je dat niet, koop deze dan niet, het ruikt zeer sterk.
VERPAKKING : roller, biologisch afbreekbaar materiaal recyclebaar
KLEUR EN GEUR : kleur is neutraal, de geur zoals eerder geschreven vrij heftig ( lavendelgeur ) Ik hou erg van lavendelgeuren, maar dit is voor mij een beetje teveel van het goede. Ik krijg er een beetje wc-eend accosiaties bij.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: niet van toepassing
WEL / GEEN MICROPLASTICS: geen
GEBRUIKSVRIENDELIJK ? Ja, dat wel, ik vind het flesje enorm prettig in de hand liggen waardoor het rollen echt fijn verloopt
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Ja
WERKING : goed! Daar kun je niets over zeggen, want ik bleef droog tijdens de sport. Maar ook hier vond ik de geur echt te overheersend, terwijl ik uit voorzorg al veel minder onder mijn oksels smeerde. De geur is niet onaangenaam gelukkig maar wel heftig.
EINDOORDEEL : ja, best fijne deo, voor mij is de geur wel wat teveel. Hij krijgt van mij twee vinkjes ✅✅
PRICE-WISE OF NIET: nee, dat vind ik toch best prijzig, tegenover wat je inhoudelijk krijgt.
DOUCE NATURE DEODORANT BALSEM – MEDITERRANE SINAASAPPELBLOESEM ( 50 GRAM, €9,33 )
Deze deodorant is best bijzonder, want het gaat om een balsem, die we toch niet heel erg vaak tegenkomen. De geur is gebaseerd op een mediterraanse sinaasappelgeur ( maceraat) waaraan diverse boters, extracten en oliën zijn toegevoegd. De basis is tapiocameel, ook best bijzonder omdat er in regel meestal een maiszetmeel wordt gebruikt in deodorants. Het merk is afkomstig uit Frankrijk en is COSMOS BIO gecertificeerd. Wat ook een fijn detail betreft: deze balsem bevat geen alcohol, waar sommige mensen toch prefereren.
VERPAKKING : glazen pot, recyclebaar
KLEUR EN GEUR : kleur is creme-wit, ik rook totaal geen geur…..wat erg teleurstellend was omdat ik een groot fan ben van sinaasappelgeur..
HARDHEID / SMEERBAARHEID: …..aai…aai…nee, niet okay! Het is bijna niet op je vinger te krijgen en onder mijn oksels voelde het brokkelig/
WEL / GEEN MICROPLASTICS: geen
GEBRUIKSVRIENDELIJK ? Mwah…..ik ben niet heel erg van de “ vinger-werk” , daarom prefereer ik ook geen deo-cremes, en dus deze balsem ook niet. Maar de meesten zijn tenminste wel smeerbaar, dat ontbreekt hier.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Ja
WERKING : die is meer dan goed. Het hield mij goed droog, en geeft geen geurtjes. Maar een lekkere subtiele sinaasappelgeur ? In geen velden en wegen te bekennen….jammer.
EINDOORDEEL : nee, niet voor mij, niet aan mij persoonlijk besteed. Ik vond de textuur en geur tegenvallend. Maar qua werking? Top. Het krijgt twee vinkjes. ✅✅
PRICE-WISE OF NIET: ja, voor wat je krijgt vind ik het een redelijke balans. Wel is het minder zuinig in gebruik. En ik vind het persoonlijk ietsje minder hygiënisch. Maar da’s dus echt persoonlijk.
LAFE’S DEODORANT STICK, BERGAMOT /CITRUS ( 64 gram € 9,99 )
Een deo voor zowel mannen als vrouwen, deze in papieren koker gehulde deodorant stick. Het merk Lafé’s Natural body care is gevestigd in Austin in Texas ( US ) Het merk richt zich niet alleen op duurzaamheid, maar ook op natuurlijkheid. Ook produceren ze deodorants zonder bakingsoda, iets waar toch steeds veel meer mensen last van zijn gaan krijgen bij gebruik van natuurlijke deo’s. Het is geparfumeerd met pure etherische oliën, en draagt ook het BCORP certificaat. De stick zit in een plasticvrije papieren koker. En de inhoud is opmerkelijk : waar de meeste deo’s een standaard aanhouden van 50 gram / ml, krijg je bij lafé’s 14 gram meer.
VERPAKKING : papier, plastic vrij, volledig recyclebaar
KLEUR EN GEUR : de kleur is creme-wit, de geur heerlijk! Niet te aanwezig.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: ja, hier wordt ik ook best blij van, geen keiharde ellende, en ook gaat het doordrukken vanuit de onderkant erg soepel, de stick komt meteen naar boven. Het smeert erg fijn uit onder de oksel, geen stroeve bedoeningen
WEL / GEEN MICROPLASTICS: geen
GEBRUIKSVRIENDELIJK ? Ja, enorm! Het was weer een stick, dus ik had zoiets van….Maar ook deze stick werkt erg lekker.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Ja
WERKING : Echt geweldig goed, en dat voor een stick. Ik had een nogal zweterige sport sessie toen ik dit teste omdat het buiten warm was, maar ondanks mijn transpireren bleef ik goed droog onder de oksels en de geur vond ik echt subliem.
EINDOORDEEL : Zeer fijne deo! ; ✅✅✅ ! Zeer functionele deo, doet wat het moet doen, simpel en eenvoudig verpakt. Zo zie ik het graag.
PRICE-WISE OF NIET: Ja, echt heel erg goed, want vergis je niet, je krijgt 64 gram!
ALKA BASISCHE DEODORANT STICK pH 8,2 ( € 18,75. , 75 ml )
Een veel aangevraagde deodorant is deze van ALKA. Deze deo richt zich op de pH waarde van onze huid. Het combineert zich met natuurlijke ingrediënten, een vrij uitzonderlijke deo, wat ook in de prijs terugkomt. Er wordt een zogenoemde basische formule gebruikt. Er zit o.a magnesium in, zink ricinoleaat, en Squalane. Zink dus, iets waar ik persoonlijk geen fan van ben. Alma gebruikt een plantaardig zink wat wordt gewonnen uit de zaden van de castorboom. Zink in deodorant ? De samenstelling van zink-ricinoleaat poeder bestaat uit een positief geladen zinkatoom dat relatief licht los is verbonden met twee ricinolzuurmoleculen. Geur actieve stoffen zijn meest negatief geladen, zink-ricinoleaat kan deze aantrekken als een soort magneet wat op deze manier nare geuren kan binden. Het is dus meest geschikt geacht om in deodorants te gelden als geur verwijderaars. Het neutraliseert de bacteriën die de zure geuren veroorzaken. Ik persoonlijk loop er niet mee weg, omdat zink in regel kan zorgen voor vrij veel irritaties. Ook vind ik het zink onder de oksel smeren, een gebied waar de lichaamstemperatuur continu hoger ligt dan elders, geen erg gezonde gedachte, maar dat is persoonlijk.. De deo van ALKA zorgt tevens voor een goede verzachtende verzorging voor de huid, wat zeker het irritatiegehalte weg kan nemen.
VERPAKKING : plastic, niet erg duidelijk of het geheel recyclebaar is, met draai functie
KLEUR EN GEUR : de kleur is wit, de geur, nou…geen geur, ik vind de stick geurloos
HARDHEID / SMEERBAARHEID: goed! Het smeert erg fijn uit onder de oksel.
WEL / GEEN MICROPLASTICS: geen
GEBRUIKSVRIENDELIJK ? Ja, ondanks mijn “ stick-aversie “ vind ik deze toch echt ontzettend fijn in gebruik. De stick geeft geen vieze randen na gebruik.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Ja
WERKING : ja, ik kan niet anders zeggen dat echt ontzettend goed. Het heeft mij meer dan droog gehouden tijdens mijnsport-sessie en ook daarbuiten. Wel vind ik het een beetje jammer ( maar ook hier een persoonlijke kwestie…) dat er geen geurtje aan zit omdat ik best gevoelig ben voor geuren, maar als jij dat juist niet bent, dan vind ik deze stick vol jou ideaal.
EINDOORDEEL : erg fijne deo voor iedere dag, voor mensen met overmatige transpiratie en zweetgeur. Ik geef het vier vinkjes ✅✅✅✅
PRICE-WISE OF NIET: Hij is duur, dat is een feit. Maar…..ga je het naast een LOVELI deo zetten, ook met zink, dan ben je met deze ALKA wel veel beter en goedkoper uit. Je krijgt 75 ml, wat aanzienlijk meer is dan de 30 ml van LOVELI voor € 8.00. In dat opzicht vind ik ALKA ook veel aantrekkelijker .
N.A.E ROLL ON DEODORANT ( €5,99 100 ml )
Een merk wat we vaak bij het Kruidvat tegenkomen, voluit Naturale Antica erboristeria, een Duits concern onder de rok van HENKEL De deo’s vallen onder de ECOCERT certificering. De deo’s bestaan voornamelijk uit water, waaraan diverse milde alcoholen en geurstoffen zijn toegevoegd. Er wordt bovendien meest gewerkt met biologische ingrediënten.
VERPAKKING : gerecycled en recyclebaar plastic, de etikettering is onbekend
KLEUR EN GEUR : kleur is transparant, de geur, eigenlijk ruik ik niets.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: niet van toepassing
WEL / GEEN MICROPLASTICS: geen
GEBRUIKSVRIENDELIJK ? jazeker, want je weet het inmiddels….een roller, waar ik persoonlijk blij van wordt
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN ? Twijfelachtig, er wordt niets over vermeld, en er zijn ingrediënten die zowel uit plantaardige als dierlijke componenten kunnen komen.
WERKING : …..jammer, maar helaas, bij mij werkte het voor geen meter. Je kunt goed merken, dat het gaat om een vrij goedkope productie wat vooral bestaat uit water. Het gaf als enige in deze test mij klotsende oksels tijdens het sporten en ik rook in de verste verte een heel klein vleugje sinaasappel. Ik moest drie keer bij rollen, wat ik erg veel vond.
EINDOORDEEL : jammer, want de prijs en toegankelijkheid is verder top, en de samenstelling, daar valt ook niet zo heel erg veel over te zeggen. Maar het is zeer goedkoop in elkaar geknutseld. Ik geef het daarom één vinkje ✅ Als je zeer weinig transpireert, niet sport en een zeer eenvoudige, simpele deo zoekt voor iedere dag, dan dekt deze deo je lading zeker, maar voor echte werking….nee, niet aan mij besteed.
PRICE-WISE OF NIET: de prijs is zeker fijn, maar inhoudelijk het zelfs dan niet echt waard.
DE UITSLAG / TOP 10
Goed, en dan de voor mij best wel moeilijke uitslag, omdat vrijwel alle deo’s toch aardig dicht bij elkaar lagen. Het ene merk nét even wat meer als het andere. Wat mij opviel waren de prijzen, die vond ik vaak ver boven de waarde van de inhoud. Natuurlijk is ééntje uitgezonderd : de DOVE deo. Maar die vind ik zo ontzettend slecht, dat ik deze niet eens meer meeneem in mijn eindoordeel. Ik kan je dan ook al verklappen, dat deze op de tiende plek is geëindigd. Maar welke is dan mijn ab-so-lute nummer éen?
1) BOTANIQUE!!!!!!!!!!!!!! EN……..ECO COSMETICS!!!!
Ja, inderdaad : er zijn er TWEE op de eerste plek geëindigd. Botanique vind ik een geweldige deodorant voor iedere dag, die ook echt werkt. En heerlijk is geprijsd. Net als de stick van ECO cosmetics. Alhoewel ik geen echte stick-fan ben, scoort deze hoge ogen bij mij. Niet alleen omdat de stick na meerdere gebruiken niet smoezelig, vies en brokkelig wordt, maar vooral omdat het serieus goed werkt. Deze twee toppers zijn terecht de koplopers van de elf die ik heb getest!
3) HAPPY EARTH
Fijne degelijke deo’s, wel ervoer ik af en toe bij sommige varianten lichte huid irritaties. Het is overal verkrijgbaar.
4) LAFE’s
Een zeer prettige stick, goede werking.
Helaas niet in te kopen voor puur & fit, verkrijgbaar on line en bij TK MAX waar ik het kocht.
5) ALKA DEODORANT
Ja, deze verraste mij enorm. Echt goed werkzaam bij hevige transpiratie / geuren.
Verkrijgbaar in meerdere fysieke winkels
6) URTEKRAM deo ROLLER
Fijne deo, de lavendelgeur vond ik soms erg heftig, en vrij prijzig
Verkrijgbaar in fysieke winkels.
7) MADARA
Erg fijne deo, maar ik vind de prijs veel te hoog voor wat het waard is.
Verkrijgbaar in fysieke winkels
8) N.A.E
Deed voor mij niets.
verkrijgbaar bij het Kruidvat en de Wibra
9) DOUCE NATURE
Slechte smeerbaarheid, moeilijk uit het potje te halen, geen geur, wel goede werking.
10) DOVE
Tja……🥺🫷
ik kocht het bij de Wibra.
HET EIND RESULTAAT:
10 %KORTING OP BOTANIQUE & ECO COSMETICS!
Ik heb uiteraard geprobeerd om mijn toppers ( BOTANIQUE en Eco Cosmetics) binnen te zetten bij puur & fit, waar ze wat mij betreft terecht horen! Dat is gelukt! En ik mag zondag 20 Augustus 2023 tot maandag 21 Augustus maar liefst 10 % korting geven op beide !
KLIK HIER voor eco cosmetics
KLIK HIER voor Botanique
De overige deodorants waren niet bestelbaar of niet leverbaar. Deze kun je in fysieke winkels vinden of online.
DIRECTE LINKJES OVER DIT ONDERWERP :
De natuurlijke deodorant test 2018
De natuurlijke deodorant test 2020
De natuurlijke deodorant test 2022
Zijn deodorants nu wel of niet schadelijk ?
Deodorants…hoe kies je een juiste die bij jou past ?
Heb je de ICE guard deo stick wel
eens onderzocht/geprobeerd?
Vind ik een super fijn Product. Zonder meuk. Werkt super en prijs kwaliteit is fantastisch. Je doett er bijna een jaar mee. Ong. 11,-
Ben zelf wel minder te spreken over de deostick. Werkt minder goed tegen geurtjes.
Super leuk dat de Botanique roller er zo goed uit komt, ik ben er ook echt fan van, prijs en kwaliteit helemaal fijn 🙂 dank je voor de tests weer Monique!
Heb je de deo van Alviana Eco verde wel eens geprobeerd? Dit is voor mij de enige waarvan ik niet ga stinken. Misschien een tip voor volgend jaar?
Waarom een deo gebruiken?? Er zitten bacterieen onder je arm, die scheiden poepjes uit en deze stinken, als je een beetje backing soda onder je arm smeert gaan de bacterieen dood en stink je niet meer, na verloop van tijd zweet je ook niet meer en kan je ook zonder backing soda!