De grote natuurlijke deodorant test 2022!!!

Deodorants zijn anno 2021 /2022 actueler dan ooit. Ik schreef in 2018 mijn eerste echte artikel over de voor en nadelen van deodorants en sindsdien is de hype eromheen alleen maar groter en groter geworden. Met name de natuurlijke alternatieven hebben een explosieve groei beleefd. Veel mensen zijn angstig geworden van alle verontrustende verhalen over het aluminium in vele deo’s m.b.t kankerverwekkende stoffen, en ook lijken steeds meer mensen allergische reacties te vertonen op conventionele deo’s. Omdat de natuurlijke alternatieven zo’n explosieve groei doormaken, slaat de cosmetica industrie terug met ook “ natuurlijke” alternatieven en leggen ook veel nadruk op die andere trend: plasticvrij.

Veel van de vragen die ik ontvang gaan over deo’s. Ik besloot daarom in 2019 om jaarlijks natuurlijke deodorant testen te houden en daarin niet alleen de laatste nieuwe merken te testen en te beoordelen, maar ook in te gaan op de laatste trends rondom deodorants. Ook dit jaar ga ik weer een nieuwe deo test houden, het is nu November 2021, de start van mijn nieuwe test voor 2022. Het vraagt enorm veel voorbereiding. Maar ik vind het zelf ook onwijs leerzaam, uitdagend en interessant. Zo blijf ik zelf ook goed op de hoogte 😁 en scherp.

WAT ZIJN DE LAATSTE ONTWIKKELINGEN?

In 2020 vertelde ik in mijn test uitgebreid over de grootste trend rondom natuurlijke deo’s en dat was dat er vooral natriumbicarbonaat ( baking soda ) werd gebruikt als absorptie en geur-maskering. Bijna ieder natuurlijk merk kwam ( en komt…) met een eigen deodorant op de markt waarin geen aluminium zit. Deze trend lijkt wel een beetje voorbij, want er deed zich een probleem voor… Veel mensen bleken niet goed tegen natriumbicarbonaat te kunnen en ervoeren vervelende klachten als schraalheid, roodheid en irritatie. Daarnaast was een veel gehoorde klacht, dat de deo’s die natriumbicarbonaat bevatten niet erg effectief werkten, en de oksels bijvoorbeeld niet droog hielden en geen geuren maskeerden. Daar werd al snel wat op gevonden : talk. Maar ook deze oplossing viel niet erg bij iedereen in de smaak. Andere oplossingen als arrowroot en maïszetmeel lijken het ook niet te hebben gehaald.
Toch zien we ook nu deze alternatieven nog meest terug in de allerlaatste natuurlijke deo’s, meest gecombineerd.  Maar ook vrij nieuwe alternatieven als haver, en…. MAGNESIUM HYDROXIDE. Watteh…? 😳 Magnesium hydroxide is een witte vaste stof die nauwelijks oplosbaar is in water. Het wordt voornamelijk gebruikt, om maagzuur af te remmen ( antacidum ) De magnesium hydroxide reageert met het maagzuur waardoor neutralisatie optreedt. Het is een vrij nieuw fenomeen in deodorants, maar de 100% pure en natuurlijke stof wordt al jaren gebruikt in de cosmetica-industrie vanwege zijn vocht-absorberende vermogens. Het heeft streepjes voor op de baking soda, omdat het de huid beschermt tegen uitdroging, Ook speelt de magnesium hydroxide een rol bij de celvernieuwing, en kan het een verzachtende en beschermende werking op de huid bieden. Dankzij de verhoging van de zuurtegraad ( 10.3)  kan het zorgen voor minder snelle irritaties en andere overgevoeligheden. Dankzij het grote absorberende vermogen houdt het ons ook droger onder de oksels. Magnesium hydroxide werkt tevens dekkend, het wordt om deze reden ook veel toegepast in natuurlijke make up als foundationpoeders.
Havermout is ook een vrij nieuwe speler in natuurlijke deo’s.  Havermout?????😲 Ja, havermout. Want havermout is niet alleen inwendig heilzaam en knettergoed voor ons, ook uitwendig kan havermout wonderen verrichten voor de geïrriteerde huid. Attitude ( zie test verderop)  heeft een sensitive lijn gebaseerd op havermout extracten. Dit heeft een kalmerende en verzachtende werking op de tere huid, zoals de huid onder de oksels.

MIRCOPLASTICS

Een ander “ heet hangijzer” onder deo’s zijn microplastics. Dit is eerder al een groot aandachtspunt bij zonnebrandmiddelen. Microplastics zijn niet goed voor ons en niet goed voor het milieu. Plastic wat bijvoorbeeld in ons ,milieu terechtkomt ( en dat is helaas desastreus veel) valt uiteindelijk uit elkaar, in zeer verfijnde kleine stukjes die kleiner zijn dan een halve centimeter maar vaak NOG kleiner dat wij ze niet meer kunnen zien met het blote oog. De zogenoemde NANO plastics zijn zelfs zo klein, dat ze niet onder een microscoop zichtbaar zijn. Dit wordt ook wel SECUNDAIRE MICROPLASTICS genoemd.
Er zijn heel veel soorten microplastics, zoals microplastics uit slijtage. De microplastics die in onze verzorgingsproducten zitten smeren we niet alleen op onze huid, maar spoelen we ook na gebruik met afvalwater weg en dat belandt uiteindelijk ook weer in de oceanen. Als je denkt, dat die ene scrubbeurt wel mee zal vallen, heb je het mis. Daar kunnen volgens een Engels onderzoek maar liefst 100.000 microplastics in zitten per scrubbeurt, toch wel even iets om over na te denken en op zijn minst bij stil te staan. Het is daarom belangrijker dan ooit geworden om microplastic-vrije producten te kopen. Dit kun je het beste zelf checken met een handige APP, genaamd BEAT THE MICROBEAD. Deze is gratis overal wel te downloaden en je kunt dan via een foto van de ingrediënten een scan laten uitvoeren, die meteen uitslag geeft of het product microplastics bevat of niet of dat het gaat om een twijfelgeval. De APP laat tevens de ingrediënten zien waar zij de microplastics hebben ontdekt. Tenzij de fabrikant zelf claimt op zijn verpakkingen dat deze vrij zijn van microplastics, mag je ook verzekerd zijn dat dit echt zo is. Fabrikanten riskeren anders een flinke boete.

CREMES

Een ander veel geziene ontwikkeling in natuurlijke deo’s zijn de deo-crémes. Meestal zitten deze verpakt in blikjes en glazen potjes en in sticks die via een minuscuul gaatje de crème afgeven. Als de crème redelijk zacht blijft, kan een crème een fijn alternatief zijn op de rollers en sprays. Het probleem zit hen alleen in het feit dat maar weinig natuurlijke deo’s zodanig flexibel blijven dat het smeerbaar is om onder je oksels aan te brengen. De meesten zijn erg hard waardoor je eigenlijk onmogelijk het als een deodorant onder je oksels kunt smeren. Je zou de deo dan eerst vooraf moeten verwarmen. Wat uiteraard onhandig en zeer gebruiksonvriendelijk is. De crème sticks zijn wat dat betreft meest ideaal. Betreft blikjes en glazen potjes moet je dus echt even goed opletten of de deo wel smeerbaar is. Andere fijne opties zijn kartonnen / papieren kokers. Deze zijn ook plasticvrij en zijn meest smeerbaar.
Of de deo crèmes toekomstperspectief bieden, dat durf ik niet te zeggen. De sticks en papieren varianten zeker wel, maar de blikjes en potjes blijven vrees ik best problematisch. Er zijn gelukkig wel genoeg blikjes en potjes die wel fijn smeerbaar zijn. Let dus wel altijd op, voordat je een blikje of potje wilt kopen. Omdat dit nu best een issue is geworden, neem ik in deze test ook de hardheid / smeerbaarheid mee van de door mij geteste natuurlijke deo’s. Velen vragen zich ( terecht…) af of al die blokjes potjes nu wel zo hygiënisch zijn. Algemeen genomen kan het prima, zolang jij de enige bent die het blikje en potje gebruikt. En als je je handen van tevoren steeds wast. Het wordt een ander verhaal als vele andere vingers in het blikje / potje gaan en niet schoon zijn. Wil je echt verzekerd zijn van 100% hygiene, dan zijn de crème sticks en papieren kokers de beste optie. Overigens valt het met de hygiene best mee, omdat in de meeste natuurlijke deo’s ingrediënten zitten die anti-bacterieel werken. Maar dat is uiteraard niet bij ieder potje of blikje het geval.

PLASTICVRIJ

Een ander opkomend fenomeen op gebied van zowel natuurlijke als conventionele deo’s zijn de verpakkingen. Omdat de wetgevingen rondom verpakkingen steeds meer worden aangescherpt, moeten erg veel fabrikanten eraan geloven en hun verpakkingen aanpassen met zoveel mogelijk respect voor mens, dier en milieu. Veel fabrikanten brengen dit alsof het uit een pure goodwill komt, maar 9/10 gevallen gaat het om de simpele reden dat veel wettelijk verplicht is of wordt gesteld. Natuurlijke alternatieven hadden wat betreft aandacht voor het milieu al grotere stappen voor gezet dan de conventionele. We zien nu opeens ook merken als Nivea en DOVE aandacht geven aan de verpakkingen en ook de samenstellingen. Meestal gaat het maar om kleinere veranderingen die wettelijk verplicht zijn gesteld. Ook in dit geval zijn we nog altijd veel beter uit met natuurlijke alternatieven. En ondernemingen die ECHT hun best doen voor mens , dier en vooral het milieu. BLOKZEEP en HAPPY SOAPS zijn daar bijvoorbeeld goede voorbeelden van. Zij werken 100% plasticvrij, en richten hun pijlen op het grotere publiek. HappySoaps ligt bijvoorbeeld inmiddels in een aantal supermarkten als Plus. Dit maakt natuurlijk en plasticvrij toegankelijker.

Plasticvrij wil echter niet meteen zeggen, dat het het beste is voor het milieu. Veel fabrikanten kiezen bijvoorbeeld voor GERECYCVLEDE plastic materialen. Om onze eigen Suit Matters ter voorbeeld te nemen :…..diverse product-verpakkingen zijn gemaakt van PIR PE. PIR staat voor Post Industrial Recycle. Dat betekent dat de tube is gemaakt van post-industrial waste, ofwel, afval dat ontstaat in productieprocessen. Dat wordt gerecycled en hiervan worden deze tubes gemaakt. PE staat voor Polyetheen (werd vroeger ook wel Polyethyleen genoemd). Dit is een van de duurzaamste kunststoffen omdat deze zeer goed kan worden gerecycled. Jawel, ook nádat jij je tube hebt geleegd, kan deze perfect worden gerecycled. Dat noemen ze ook wel PCR, Post Consumer Recycling. Dus gooi je de lege tube bij het plastic afval, dan wordt het 100% gerecycled. De doppen worden gemaakt van PP. Dat staat voor Polypropeen. Dat is harder en daarmee praktisch onbreekbaar en ook steviger dan PE. Precies wat je wil van een dop. PP is ook 100% recyclebaar. Je hoeft de dop en de tube dus niet van elkaar te scheiden, ze kunnen als geheel bij het plastic afval. Zoals je leest is deze manier van plasticvrij produceren zeer gunstig voor de plastic afvalberg te reduceren. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld glas. Ik zag dit jaar opvallend veel deo’s die zijn verpakt in glas. alhoewel glas minder milieuvriendelijk blijkt dan PIR, kan het toch worden beschouwd als milieuvriendelijk omdat erg veel consumenten potjes en flesjes her-gebruiken en / of  in de glasbak gooien na gebruik.

 

WELKE DEO PAST HET BESTE BIJ JOU?

Sticks, rollers, crémes, vloeibare, sprays…..we kunnen nogal uit heel wat soorten deo’s kiezen. Naast dat het best al een aardige zoektocht is om een meukvrije te vinden komt dat er ook nog eens bovenop. Want wat werkt voor jou het meest prettigste? Om al deze vragen te beantwoorden, schreef ik eerder een uitgebreid artikel over de do’s en don’ts bij het kiezen van een deodorant. Wellicht dat dit artikel jou kan helpen bij het maken van de juiste keuzes. KLIK HIER om naar het artikel te gaan. 

DE TEST, HOE WERKT HET?

Ik ben in November 2021 begonnen met deze test. Dat begon met veel research en fabrikanten / leveranciers benaderen met de vraag of zij het “ aandurfden” mee te doen en hun product door mij kritisch te testen. Gelukkig waren de meesten erg enthousiast, maar ik kreeg ook een aantal afwijzingen. Zo vond DR HAUSCHKA het niet zo gezellig, en waren er drie andere fabrikanten die ronduit zeiden dat ze totaal geen interesse hadden. Ook waren er velen die nooit terug reageerden, ook een manier om het af te wimpelen. 🤗
Ik krijg nadat ik een test publiceer ontzettend veel vragen over merk A / B / C en D en waarom ik deze niet heb meegenomen.  Eén van de redenen  is dus, dat velen niet mee WILLEN werken, het af laten weten of gewoonweg geen interesse toonden.  Ook heb ik geen groot budget om al deze merken zelf te kopen, al heb ik dit in dit geval wel een aantal keren gedaan. Ook moet je begrijpen, dat er DUIZENDEN natuurlijke deo’s op de markt zijn, en ik deze dus niet alle duizend kan testen, al zou ik het zeker een uitdaging vinden 😁 Ik heb dit jaar een aardige selectie bijeen weten te verzamelen, maar liefst 21 soorten.
Ik sport iedere dag. Daarom kan ik een test als deze als geen ander proefkonijn uitvoeren. Ik werk mij iedere dag in het zweet ( duurtraining ) En is het voor mij ontzettend belangrijk, dat een deodorant WERKT. Dat wil zeggen: dat het mij droog houdt tijdens het sporten, dat het niet te penetrant stinkt, dat het mijn oksels niet irriteert en wat ik ook belangrijk vind, dat het BETAALBAAR is en zijn geld WAARD is.
Ik test in deze test alleen natuurlijke alternatieven. En ik heb gelet op microplastics. Dit zal ook in mijn oordeel worden vermeld. Ik hoop, dat ik ook dit jaar veel mensen blij kan maken met deze test!

Opmerkelijke prijsverschillen

Als je graag een snelle uitslag wenst, heb ik hieronder een grafiek gemaakt, met daarin de meest belangrijkste speerpunten en de uitslag. Ook heb ik de verkoopprijzen vergeleken  in prijs per mg en daar zijn best opmerkelijk grote prijsverschillen te zien. Afgezien van elkaar zijn de verschillen in de uiteindelijke werking niet zo groot, daarom was mijn verbazing des te groter toen ik de prijsverschillen onder éen rijtje zag. Doe er je voordeel mee, zou ik zeggen……

NOG EVEN DIT:

Enkele deo’s uit deze test zijn mij gratis en vrijblijvend op aanvraag toegestuurd. De overige heb ik zelf aangeschaft. Er zijn géen commerciële doeleinden mee gemoeid, en ik ontvang geen enkele vorm van inkomsten. Deze test is gebaseerd op mijn eigen ervaringen, kennis en voorkeuren. Ik ben niet verantwoordlijk te stellen voor  eigen keuzes die worden gemaakt naar aanleiding van de uitkomsten van mijn persoonlijke test. 

FLOW COSMETICS HEMP DEODORANT ( € 15, voor 60 ml )

Deze deodorant is bijzonder geschikt voor de probleemhuid. Zeker de zeer gevoelige en atopische huid. Het is een vrij bijzondere, want er is gebruik gemaakt van een rijst poeder voor de absorptie. Deze deo is daarmee één  de meest bijzondere uit deze test. FLOW Cosmetics werkt EcoCert en de deo zit in een plasticvrije ( glazen ) verpakking, die geheel is herbruikbaar is. Het glas is echt mooi en duurzaam.
VERPAKKING: fijn, een glazen potje.
KLEUR EN GEUR : de kleur is grijs/wit, de geur is licht fris.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: vreselijk hard! Niet tot nauwelijks smeerbaar. Er wordt dan ook geadviseerd een beetje tussen de vingers te verwarmen, maar ik vraag mij persoonlijk af hoe je het überhaupt op je vingers krijgt. Het lijkt wel hakwerk. ☹️
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: zeer slecht. Jammer want de inhoud en verpakking voldoen verder aan al mijn wensen
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: matig. Mijn oksels waren licht vochtig en ook vind ik de geur niet geheel aangenaam. Zeker om te sporten is dit geen aanrader, ik denk dat het dan ook meer is bedoeld voor mensen die weinig transpireren.
EIND BEOORDELING: Niet voor mij. Verder zit het inhoudelijk wel enorm goed in elkaar, daarom krijgt deze deodorant van mij wel een groen vinkje. ✅ Ik kreeg de massa er niet zonder een theelepeltje uit geschept, Het is echt knoert-hard. Het smelten op je lichaamswarmte gaat wel snel.
De FLOW COSMETICS hemp deodorant kun je bestellen VIA DEZE LINK  
Geen kortingscode nodig

CHAGRIN VALLEY SUMMER RAIN COCONUT CREAM DEODORANT ( €11,99 voor 65 ml )

Chagrin Valley behoort absoluut tot één van de allerbeste natuurlijke merken ter wereld. Ik ben fan. De producten zijn 100% puur, biologisch gecertificeerd, en absoluut vrij van “ nasty’s”. Helaas werken zij voor de veganist niet altijd veganistisch, er wordt vrij veel pure bijenwas gebruikt. Zo ook in deze deodorant crème. De basis is arrowroot en baking soda. De deo is geschikt voor de mensen die een simpele dagelijkse deodorant zoeken.
VERPAKKING:  weer een fijn glazen potje
KLEUR EN GEUR : grijs/wit, en de geur vind ik niet super. Het heeft een wat kruidige geur, de kokos ruik ik eigenlijk niet zo goed.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: helaas is deze creme erg hard, zodanig dat ik deze niet uit het potje kreeg met mijn vinger. Je moet echt een warme vinger hebben om iets los te krijgen. De textuur vind ik ook niet heel erg fijn, licht korrelig. Als de crème eenmaal is verwarmd smeert het echter wel prettig uit,.
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: nee, ik wordt hier niet erg vrolijk van. Het duurt onnodig langer om mijn deodorant onder mijn oksels te smeren.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Nee, het bevat bijenwas.
WERKING: matig. Tijdens mijn work out hield het mij zeker niet droog. Maar ik denk ook niet dat deze deo daarvoor is bedoeld
EIND BEOORDELING: op zich een fijne deo, voor dagelijks gebruik. De geur werd beter onder de oksels, het werd een stukje aangenamer. Maar zou ik deze kopen? Nee, eerlijk gezegd niet. De gebruikt-onvriendelijkheid speelt hierin een grote rol. Wel een waanzinnig goed in elkaar gezette deo, dus zeker wel één groene vinkje waard…✅
De CHAGRIN VALLY summer rain créme kun je bestellen VIA DEZE LINK
Geen kortingscode nodig

CHAGRIN VALLEY SUMMER RAIN COCONUT STICK ( €15,99 voor 56 gram )

Op zich lijkt deze stick precies hetzelfde als de hierboven beoordeelde crème, maar de ingrediënten zijn toch nét even anders. In plaats van arrowroot + baking soda is er maïszetmeel + bakingsoda gebruikt. En de stick geeft de deo zeker een andere textuur dan in de glazen pot. Deze stick is geschikt voor de gevoelige huid, het heeft een kalmere werking bij een vrij onrustige huid. Het werkt ook goed tegen schraalheid.
VERPAKKING: kartonnen stick.
KLEUR EN GEUR : hetzelfde als de crème: geel/grijs/wit van kleur en zo op de stick geroken een vrij pittige kruidige geur.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: De bedoeling is om de stick op je oksels te zetten zodat het verwarmt onder je lichaamstemperatuur. Dan kun je het vrij goed uitsmeren. Het gaat zeker beter dan de crème .
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: het is opnieuw niet bepaald om over naar huis te schrijven, maar deze stick werkt wel prettiger dan de crème. Het scheelt zeker in vieze vettige vingers, en de stick verwarmt zich sneller dan de crème.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Nee, helaas bevat ook deze bijenwas….
WERKING: ja, beter in elk geval dan de créme. Ik was niet geheel droog onder de oksels na mijn sport-sessie maar zeker een hele verbetering m.b.t de crème.
EIND BEOORDELING: Ja, deze vind ik op zich best fijn, in de zin dat het zijn werk wel doet. Wel moet je van de nogal opmerkelijke geur houden. Deze krijgt van mij één groen vinkje ! ✅ Het is denk ik een waanzinnig fijne deodorant om iedere morgen fris op de oksels aan te brengen. Ik zou hem echter geen tweede keer aanschaffen. Ik vind de geur niet erg fijn.
Je kunt de CHAGRIN VALLEY stick bestellen via DEZE LINK
geen kortingscode nodig

SOLID DEODORANT BAR SATIN LUXERY  ( €9,95 voor 90 ml )

Weer een vrij bijzondere, want deze bar is handgemaakt en echt een “ bar”. Je kunt de bar uit het blikje halen en onder je oksels smeren.  Het is op basis van zinkoxide en bentoniet klei. Verder is er niet erg veel aan toegevoegd dan bepaalde fijne oliën als kokos en olijfolie. Het is een goed voorbeeld van simpel maar toch meer dan prima. De bar is fijn te bewaren in een leuk plasticvrij blikje, die je kunt her-gebruiken. Voor de inhoud vind ik de prijs ook erg fijn overigens.
VERPAKKING: leuk zwart blikje, geheel plasticvrij
KLEUR EN GEUR : de kleur van de bar is wit en de geur…..VERRUKKELIJK! Echt heel aangenaam, opwekkend.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: goed! Je houdt de bar onder de oksels en vrijwel meteen begint het te werken. Je smeert het uit via de bar waardoor je de deo niet opnieuw uit hoeft te smeren .
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: ja,… wel prettig! Ik vind het in elk geval niet storend omdat het vrij snel werkt.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: goed! Tijdens mijn Work-out hield het mij zeker droog, en ik rook lekker. De geur houdt vrij lang aan.
EIND BEOORDELING: Ja, van deze deo wordt ik wel vrolijk! Deze krijgt van mij dan ook vier vinkjes! ✅✅✅,✅  De deo geeft mij geen irritaties, het werkt supergoed, het ruikt lekker en ik vind de prijs echt heel fijn!
Je kunt de SOLID DEODORANT BAR bestellen via DEZE LINK
Gebruik de kortingscode ” METOLIJF20 “

APHODITE ALOE VERA DEODORANT ROLLER  (€ 8,50 voor 50 ml )

Deze roller is de enige deodorant die niet zo goed uit de scan van de microbead kwam…..Het gaf twee soorten microplastics. Ik heb dit direct gemeld bij Mark van www.metolijf.nl., waar deze deo vandaan komt.  Hij stuurde mij een zeer uitgebreide mail terug met zeer goede uitleg. Er werd zeker niet om de hete brij heen gedraaid, maar er werd verteld dat ze reeds druk bezig waren de formuleringen te verbeteren. Microplastics in cosmetica is ook heel vervelend en ook voor  heel veel ondernemingen nog redelijk nieuw. Mark vertelde elke dag een stukje duurzamer te worden. Met macroplastics is dat al heel aardig gelukt: op jaarbasis bespaart MET OLIJF 50.000 liter aan plastic vulmateriaal in de verzenddozen, besparen zij  honderdduizenden plastic flessen en besparen zij tientallen kilo’s papier door alle administratie, ook voor de klant, online te maken en te houden. Ook worden nu alle palmolieproducten vervangen door palmolievrije producten óf gecertificeerde palmolie. En dat is niet alleen fijn voor MetOlijf.nl, want mede dankzij onze inzet worden door de producenten wereldwijd alle palmolierijke producten vervangen.
Wat betreft de microplastics, ook daar gaat MET OLIJF flinke stappen in zetten. Zij hebben alle producenten enkele maanden geleden aangesproken met de lijst van Beatthemicrobead. Verschillende leveranciers gaan nu kijken naar alternatieven op dergelijke stoffen, maar als eerste gaan ze bekijken naar de bestaande formules en kijken of het betreffende ingrediënt van de app het heeft over een microplastic of over een natuurlijke polymeer. Er staan namelijk ook ingrediënten op die lijst die microplastics kunnen, maar niet hoéven te zijn. Je ziet heel vaak ‘copolymeer’, of ‘polymeer’, of ‘carbomeer’ of ‘PEG’. Dat kan een microplastic, maar het kan ook een organische verbinding zijn. Zoals met copolymeren van suiker, hyaluronzuur of castorolie. Ook kan in de basis iets een plastic zijn, is het niet biologisch afbreekbaar als je het als doucheproduct gebruikt, maar als je het als een leave-on laat verdampt het. Op de INCI-lijst staat niet dat het wel of niet biologisch afbreekbaar is of dat het een puur synthetische variant betreft.
Er wordt momenteel producenten de tijd gegund om te kijken wat de beste natuurlijke alternatieven zijn. Dat ga je binnenkort al in herformuleringen van  de verschillende producten van M.O vinden. Omdat Mark het zelf ook vrij verwarrend vindt (zeker omdat de literatuur niet overeenstemmend is), hebben zij, naast de honderden microplasticvrije producten en zerowasteproducten, ook een hele lijn waar helemaal niets inzit: Kálliston. Daarnaast maakt Apivita ondertussen grote stappen met herformuleringen en worden ook de minder recyclebare plastic verpakkingen recyclebaarder gemaakt.
Zoals je leest  wordt het zeker serieus genomen. En dat stemde mij goed genoeg om deze deo toch mee te nemen in deze test. Want verder is het een goed in elkaar geknutselde deo-roller. Het bestaat voor 91% uit natuurlijke ingrediënten waarvan veel biologisch is geteeld. Dae basis is zeoliet.
VERPAKKING: plastic….maar daar wordt dus ook aan gewerkt….
KLEUR EN GEUR : de geur is heerlijk, lekker fris en licht zoet.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: De roller werkt fijn, het rolt vrijwel direct een fijne hoeveelheid uit onder je oksels. Het geeft geen plakkerig gevoel.
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Nee…..als enige uit deze test geeft de BEAD THE MICROBEAD app aan dat deze deze microplastics bevat, twee stuks: steareth-zi en polydecene.
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: ja, zo’n roller werkt uiteraard erg fijn.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: redelijk. Het hield mij niet echt goed droog tijdens het sporten, maar de geur vond ik wel erg aangenaam.
EIND BEOORDELING: geen onaardige deo. Maar het krijgt van mij geen groen vinkje zolang de microplastics niet 100% volledig zijn uitgesloten en ook zou ik graag bijvoorbeeld een glazen verpakking zien in plaats van plastic. Zodra er een nieuwe verbeterde variant beschikbaar is zal ik deze opnieuw gaan testen en beoordelen.
Je kunt de APHODITE ALOE VERA roller bestellen VIA DEZE LINK
Deze deodorant is niet meer verkrijgbaar, daarom heeft MET OLIJF een korting beschikbaar gesteld op een aantal andere deo’s, KLIK HIER voor het overzicht. Gebruik de kortingscode ” METOLIJF20 “

ATTITUDE OATMEAL SENSETIVE NATURAL CARE DEODORANTS ( €11.99 voor 85 gram)

Ik hou wel van dit merk. Ik gebruik een aantal producten met grote tevredenheid, zo ook de deodorants. Wat betreft certificeringen en milieuvriendelijkheid scoren deze deo’s van alle deo’s uit deze test het hoogste. Ook deze vrij recente serie deodorants  ( speciaal voor de gevoelige en sensitieve huid ) zijn gebaseerd op vrij unieke bestanddelen zoals de magbesiumhydroxine en havermout. Er is niet gekozen voor baking soda en andere bekende “ geur en vocht-vreters “ als zinkoxide, arrowroot, maiszetmeel en glycerine. Een opmerkelijk detail van deze serie deo’s zijn de zeer prettige, aangename geuren. Daar is echt goed over nagedacht. Deze serie deo’s zijn uitermate geschikt voor mensen met een zeer overgevoelige huid.
VERPAKKING: plasticvrije kartonnen stick
KLEUR EN GEUR : wit, de geuren zijn SUBLIEM! Niet te aanwezig maar echt aangedaan aanwezig om het zo te formuleren
HARDHEID / SMEERBAARHEID:  goed, wel gaat het na enige tijd gebruik wat smoezelig worden
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: SUPER! De stick is gemakkelijk omhoog te draaien.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: zeer goed! Vooral de geur vind ik lekker lang als een lichte zweem om je heen blijven hangen, wat erg prettig is ervaren.
EIND BEOORDELING: Ik vind ze top!  Vier vette vinkjes! ✅✅✅✅
De deo’s van ATTITUDE kun je bestellen door NAAR DIT BESTELOVERZICHT  te gaan
Geen kortingscode nodig

MACROVITA DEODORANT ROLLER VOOR KINDEREN ( € 7,95 voor 50 ml ) 

Eerlijk gezegd ben ik niet zo te vangen voor dit soort commercie. Een goede natuurlijke deodorant werkt wat mij betreft nét zo goed en effectief bij kinderen als volwassenen. Maar het idee erachter is uiteraard leuk. En wellicht ook winstgevend. Deze deodorant voelt voor mij daarom nét zoals een dag of een nachtcréme. Ook dat vind ik persoonlijk pure commerciële onzin, ik heb zelf nog nooit een nachtcrème gebruikt. Deze “ kinder” deodorant betreft een roller. Het is op basis van van glycerine en bevat dus geen zouten. Er is Castor olie gebruikt om de huid te verzachten en te kalmeren. Ik kon overigens niet echt een leeftijdsgrens vinden waarvoor de deo geschikt zou zijn. Best opvallend bij een deo wat voor kinderen is bedoeld.
VERPAKKING: opnieuw plastic…..
KLEUR EN GEUR : de geur is erg aangenaam, alhoewel ik het wel een tikkeltje té zoet vind ruiken.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: ik vind het teveel afgeven in één rol. Het voelt erg nattig, er is naar mijn idee erg veel glycerine gebruikt.
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: roller dus ja, wel erg fijn in gebruik.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: het is geen fijne deo voor sporters. Ik kreeg er kletsnatte oksels van. Het is echt een beetje glibberig spul. De geur is redelijk, een “ snoep-geur” waarvan ik mij in kan denken dat kinderen deze waarderen.
EIND BEOORDELING: Niet verkeerd, maar top? Neuh. Prijs is redelijk. Ik zou deze deo niet speciaal kopen, omdat het geschikt is voor kinderen, ik vind dat een beetje onzin. Maar vind jij het wel fijner voor jouw kind, dan is dit zeker wel een fijne deo. Hij krijgt van mij een groen vinkje.✅
Je kunt de MACROVITA DEODORANT ROLLER bestellen via DEZE LINK
Gebruik de kortingscode ” METOLIJF20 “

DR. HAUSCHKA ROZEN DEODORANT roller ( € 14,50 voor 50 ml )

Dr. Hauschka is een vrij populair en gewild merk in de wereld van natuurlijke verzorging. Het was één van de meest aangevraagde deodorants voor deze test. Helaas wilde Dr. Hauska zelf niet meewerken aan deze test, zodat ik zelf een deodorant heb aangeschaft, wat overigens BEHOORLIJK pittig was in prijs. Deze deodorant is op basis van tapiocameel. Het is zeer geschikt voor de gevoelige huid, het geeft een kalmerende werking, en beschermt de huid tegen irritaties. Wat ik vrij opmerkelijk vind, is dat op de officiële website van Dr. Hauschka wordt gesproken over een “ alcohol-arme” deo, terwijl “ alchohol” op de tweede plek voorkomt in de ingrediënten lijst. Daarnaast is het vrij onduidelijk om welk alcohol soort het gaat, zeker verwarrend omdat verderop ook over een cetearyl alcohol wordt gesproken in de lijst. Ik heb opnieuw nog geprobeerd om duidelijkheid te verschaffen hierover, maar daar kreeg ik na twee keer mailen geen enkel antwoord op. Ik ga zelf meest uit van een milde alcohol wat is gewonnen uit graan. Maar bevestigen kan ik dit niet. De deo vind ik inhoudelijk verder niet erg bijzonder in verhouding tot de prijs.
VERPAKKING: fijn in een glazen flesje
KLEUR EN GEUR : de geur vind ik erg prettig, terwijl rozengeur niet mijn meest favoriete geur is.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: de roller geeft in één rolling precies genoeg af, het geeft geen plakkerige of natte oksels.
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: ja, fijn, ik hou wel van rollers….
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: goed. Mijn oksels bleven niet geheel droog, maar het absorptie vermogen van deze deo vind ik wel prettig te noemen. Zeker ook de geur! Die is heel fijn en subtiel. Ik vond deze deo testen een klein beetje spannend want ik wist niet wat de alcohol ging doen. Ik reageer daar vooral onder mijn oksels nogal heftig op, d.m.v schraalheid en pijnlijke huid. Maar dat is uitgebleven, dus ik denk dat mijn vermoedens dat het om een milde alcohol-vorm gaat juist is.
EIND BEOORDELING: zeker een zeer fijne deo. Doet gewoonweg wat het belooft, is prettig in gebruik, en ruikt heerlijk. Ik vind het echter wel een behoorlijk pittige verkoop prijs. Deze deo krijgt van mij vier vinkjes! ✅✅✅✅
Je kunt DR HAUSCHKA rozen deodorant kopen bij o.a Gimsel in Rotterdam, en andere geselecteerde winkels

BEN & ANNA PERSIAN LIME DEODORANT CREME ( € 6,95 voor 45 gram )

Opnieuw een blikje deo-créme, iets wat we erg veel tegenkomen in deze test. Het lijkt een trend. Wel een trend waar ik persoonlijk over het algemeen nu niet zo heel erg gelukkig van wordt, want ook deze deodorant crème is behoorlijk hard in het blikje. Het is op basis van baking soda, arrowroot en maïszetmeel, Ben &Anna hebben dus “ the whole sjebeng” aan absorberende bestanddelen gebruikt. Verder zijn er oliën, parfums en extracten toegevoegd. De verkoopprijs lijkt voordelig, maar vergis je niet in de inhoud. Daar moet je ook goed naar kijken. ( zie tabel hierboven )
VERPAKKING: blikje
KLEUR EN GEUR : kleur is licht geel, de geur erg fris, je ruikt vooral limoen geuren
HARDHEID / SMEERBAARHEID:  tja….🙄…..ook hier hetzelfde verhaal. Het is niet smeerbaar. Pas in contact met een goede warme lichaamstemperatuur ( warm je vingertoppen dus goed op) wordt het allemaal wat meer smeerbaar maar ook dan moet je nog flink je best doen om er iets uit te krijgen. Het ging bij mij erg onder mijn nagels zitten, niet fijn.  Gevolg is ook meteen dat je het niet erg fijn onder je oksels aan kunt brengen. Ik vind dit echt zo’n misser, wat een gedoe…waarom maken ze alle deo cremes niet SMEERBAAR? 😕
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: nee, niet prettig, ik vond de crème bovendien behoorlijk vettig aan mijn vingers plakken.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: redelijk. Mijn oksels bleven niet droog, maar de straaltjes liepen nu ook mijn bilnaad niet in. Geur vind ik wat laf. Wat opvallend was, was dat ik wat irritaties ervaarde onder mijn rechter oksel. Het prikte een beetje en mijn huid was licht rood. Gelukkig trok het vrij snel weg.
EIND BEOORDELING: nee, voor mij geen fijne deo. Ik kan het dan ook geen vinkje geven. Ik vind het echt geen fijne deo.. Te hard, te vettig, minimale werking,
Je kunt BEN & ANNA deo’s vinden in veel webwinkels.

SPEICK DEO ROLL ON NEUTRAAL LONG LASTING (€ 7,49 voor 50 ml )

Deze uit Duitsland afkomstige deodorant roller is specifiek gericht op de gevoelige en eer snel geïrriteerde huid. Het is op basis van gefermenteerd gist, wat vrij uniek is te noemen. Daarnaast is er salie toegevoegd wat een deodoriserende werking geeft, en deze deo langer werkzaam blijft. Dit is bijvoorbeeld gunstig voor mensen die veel transpireren en / of sporten. Veder zijn er vrij unieke extracten gebruikt zoals een Aziatisch paddenstoel extract wat de deo een kalmerende werking geeft en suikerbiet-extract wat een hydraterende werking geeft. Wat ik persoonlijk fijn vind is de prijs. Die is ondanks de vrij unieke samenstelling opmerkelijk goedkoop te noemen.
VERPAKKING: glas
KLEUR EN GEUR : neutrale kleur, de geur is licht zoet, erg aangenaam
HARDHEID / SMEERBAARHEID: de roler geeft per rolling voldoende af , het geeft geen plakkerige en vochtige oksels
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: zeer prettig, ik hou wel van rollers
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: geweldig! Ik heb deze deo in gebruik genomen tijdens mijn sport uurtjes omdat deze mij opmerkelijk goed droog houdt onder de oksels, een fijne subtiele geur geeft en mijn huid verder met rust laat
EIND BEOORDELING: ja, van deze deodorant wordt ik vrolijk. Alles klopt, het werkt en de prijs is ook nog eens superfijn. Vijf vinkjes! ✅✅✅✅✅
Je kunt de SPEICK deo roller bestellen via DEZE BESTELLINK
Geen kortingscode nodig

VAN DER PIGGE DEODORANT CREMES ( verschillende geuren € 11,50 voor 50 ml ) 

Opnieuw een deodorant crème, zoals je ziet, zijn deo-crémes big business op dit moment en zet bijna ieder merk zijn eigen variant op de markt. Zo ook VAN DER PIGGE, zij brachten in het najaar van 2021 vier verschillende geuren uit : lavendel, mandarijn, cederhout en citrus. Opvallend is de smeerbaarheid, deze deo’s zijn zeer  goed smeerbaar direct uit het blikje. De geuren, daar moet je van houden, ik ging voor de mandarijn, om op de dag te testen, de rest nam ik mee tijdens het sporten,  Net als de vele andere deodorant crèmes zijn deze deo’s op basis van baking soda /arrowroot en maïszetmeel. De mandarijn geur vond ik echt zeer aangenaam.
VERPAKKING: blikje
KLEUR EN GEUR : kleuren variëren in geur-soort, maar algemeen genomen creme-wit van kleur, de geuren zijn prettig.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: ja, fijne smeedbaarheid.
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: ik vond de deodorant aan mijn vingers behoorlijk vettig. Dat is wel een minpunt.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: nee….niet goed. Ik heb met verschillende geuren gesport en géén van allen hielden mijn oksels droog. De mandarijn geur gaf zelfs klotsende oksels, zeer onaangenaam. Ook overdag gaf deze mandarijn variant mij nogal klamme oksels. Niet fijn.
EIND BEOORDELING: qua geur en samenstelling top, de prijs minder en de werking vond ik ook niet geweldig goed te noemen… Wel fijn is de directe smeerbaarheid, en ik vond de mandarijn geur echt heel erg lekker.  Deze deo’s geef ik één vinkje. ✅
De deo-cremes van VAN DER PIGGE zijn te bestellen via deze bestellink

JOIK GROENE SALIE DEODORANT ROLLER ( € 17.00 voor 50 ml )

Pardon? 😳 € 17.00? Ja, je leest het goed. Ook ik moest even met mijn ogen knipperen, maar deze deo roller is inderdaad verreweg de DUURSTE uit deze test. Opmerkelijk, want als we naar de ingrediënten kijken zie ik daar toch niet zo super veel bijzonders. Ja, het is op basis van aloê Vera sap,  potassium aluin en bentoniet klei. Potasium aluin is een natuurlijk mineraalzout. Het is bijvoorbeeld ook het hoofdbestanddeel van bakpoeder. De natuurlijke minerale zouten dringen niet de poriën binnen door de moleculaire grootte, maar ze passen de pH aan op de huidoppervlakte. Zo creëren ze een omgeving waarin bacteriën niet kunnen groeien en garanderen ze een natuurlijke, veilige frisheid. De deodorant is ongeparfumeerd, maar heeft een milde natuurlijke geur door de plantenextracten.  Deze deodorant is zeer geschikt voor de extreem gevoelige huid en daarom waarschijnlijk ook zo duur.
VERPAKKING: glas
KLEUR EN GEUR : neutraal van kleur, de geur is ook zo goed als neutraal. Ik vond het licht kruidig.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: de roller geeft voldoende af per rolling, geen natte oksels
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: fijn, een roller hé? 😃
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: ja, die is ZEER goed te noemen. Ik bleef zo goed als kurkdroog, wat daarmee meteen één van de beste resultaten opleverde uit deze test qua droogheid. Geen nare geurtjes, gewoon een perfecte neutrale deodorant voor iedereen die niet zo van penetrante geuren houden en op zoek zijn naar een goede en werkende deo.
EIND BEOORDELING: fijne deo, maar die prijs? Sorry, die vind ik SKY HIGH. Het krijgt daarom van mij vier vinkjes. Er is ruimte voor verbetering in verkoopprijs. ✅✅✅✅
De JOIK deo-roller kun je bestellen VIA DEZE BESTELLINK
Geen kortingscode nodig

HAPPY SOAPS DEO CREMES ( verschillende geuren € 8.99 voor 50 ml )

We zeggen bijna” het zoveelste  succesverhaal ” van twee jonge ondernemers die gebaseerd op hun gedrevenheid om natuurlijk en plasticvrij dichter bij de consumenten te brengen, hebben gerealiseerd in het bedrijf HAPPY SOAPS. Toch is dit bedrijf nét even een tikkeltje anders. Zo hebben zij hun eigen zeperij in Nederland opgezet, dit laatste om de CO2 voetafdruk zo klein mogelijk te houden. De producten zelf worden met de meest natuurlijkste en meest duurzaamste ingrediënten gemaakt. Ook worden deze met de hand gemaakt en zijn naast 100% gegarandeerd plasticvrij ook vrij van palm oliën en uiteraard 100% dierproefvrij. De deo’s zijn op basis van bakingsoda, magnesium hydroxide en zink.
VERPAKKING: blikje
KLEUR EN GEUR : verschillende kleuren en geuren, algemeen genomen vond ik alle geuren erg prettig.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: AI AI AI! 🙄 Wat jammer dat ook deze deo’s knoert-hard in het blikje zitten en bijna niet los is te krijgen met je vingertoppen. Ik heb het blikje eerst voor verwarmd onder mijn oksel, het werd daardoor gelukkig wel beter smeerbaar.
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: Jammer, maar nee, het is enorm “ messy” en lastig om iets onder je oksels te smeren…
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: die is SUBLIEM! Ik bleef goed droog tijdens mijn sportsessie, en ook vond ik de geur erg prettig, zeer subtiel.
EIND BEOORDELING: jammer van de hardheid, als hier wat aan gedaan kan worden hebben we verder een prima deodorant créme, die ook nog eens leuk is geprijsd.  Ik vind zeker de aandacht voor mens, dier en milieu erg de moeite waard om dit te benadrukken, zeer fijn dat dit gewoon uit Nederland komt! Deze deo’s krijgen van mij drie vinkjes ✅✅✅
De deodorants van HAPPY SOAPS kun je bestellen via deze bestelpagina
Gebruik de kortingscode ” happy “

DE LEKKER COMPANY DEODORANT STICKS ( verschillende geuren, €7,50 voor 30 ml )

Nog zo’n fijn oer-Hollands bedrijf is DE LEKKER COMPANY.  Zij maken net als de happy soaps ook verschillende geuren deodorant crèmes, maar deze worden verpakt in kleine kartonnen kokertjes. Er zit dus wel minder inhoud in. Deze deo’s worden gepresenteerd als “ smeerbaar” en daar hebben ze gelijk in, deze deo crème is SUPER smeerbaar! Een verademing tussen alle knoert harde deo-cremes uit deze test. De deo’s zijn biologisch, vrij van palm oliën, 100% plasticvrij en op basis van bakingsoda, en maïszetmeel. Ze zijn er in verschillende geuren.
VERPAKKING: papieren koker
KLEUR EN GEUR : wit tot créme wit, de geuren variëren, ik vind ze matig, niet erg sterk
HARDHEID / SMEERBAARHEID: oh my, wat geweldig! 🧡 Wat een verschil met de meeste andere deodorant crèmes uit deze test! Je hoeft hier geen hak en breekwerk te verrichten, je vingertop glijdt bijna als door roomboter door de créme, en laat een juiste hoeveelheid achter op je vinger.
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: Heel erg fijn! Het kleine kokertje heeft iets schattigs maar is ook enorm handig om mee te nemen in je zak, of tas.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: He-le-maal GEWELDIG! Het hield mij droog gedurende mijn sportsessie, en onder mijn oksels ruik je een zeer subtiele aangename niet overheersende geur.
EIND BEOORDELING:  Wat is dit goed gelukt! Ja, dit is voor mij zeker een toppertje! Ook qua prijs ligt het redelijk. Deze deo’s krijgen van mij de volle vijf vinkjes! ✅✅✅✅✅
De deodorants van de LEKKER COMPANY kun je bestellen via DIT BESTELOVERZICHT
Geen kortingscode nodig

BLOKZEEP DEODORANT CREME ( verschillende geuren, € 8,95 voor 50 ml )

Blokzeep komt zo’n beetje op hetzelfde neer als Happy soaps. Ook hier draait het vethaal om twee zeer bedreven ondernemers met dezelfde droom. En ook hier zien we vrijwel hetzelfde concept: 100% natuurlijk, handgemaakt, plasticvrij en met zo beperkt mogelijke middelen. Het is dan ook niet zo erg wereldvreemd te noemen dat ik de deo’s van blokzeep erg op die van Happy Soaps vind lijken. Met als vrij opmerkelijke uitzondering dat de ingrediënten lijst van deze blokzeep deo’s aanzienlijk minder lang zijn. Een zeer mooi voorbeeld dat een deodorant geen twintigtallen aan ingrediënten nodig heeft. Deze deo’s zijn op basis van bakingsoda.
VERPAKKING: blikje
KLEUR EN GEUR : verschillend van kleur,  meest wit / creme wit, de geuren variëren, en zijn uit het blikje lekker.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: ……….😖😞……..Geen verdere commentaar nodig lijkt mij……jammer, ook weer zo knoert en knoerthard dat ik er niet eens een theelepel doorheen krijg.
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID:helaas… Ik kreeg er gewoonweg zo-goed-als NIETS uit geschept, ook niet na enige tijd tussen mijn handen verwarmend.  Wat loskwam, was ook nog eens onwijs korrelig/ brokkelig en maakte witte vlekken op mijn sport beha tijdens mijn sport sessie. Het opbrengen was ook behoorlijk messy,  er lag vrij veel op de vloer.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: matig. Het deed IETS maar echt om te zeggen “ ik bleef droog…” nee. Ik had tevens het idee dat de deo uiteindelijk op mijn beha zat dan onder mijn oksels. Gelukkig gaan de vlekken er op 30*C wassen prima uit. De geur vond ik wat te heftig, ik denk dat daar best iets minder van kan.
EIND BEOORDELING: nee, jammer maar helaas . Matige werking, zeer gebruiksonvriendelijk en gaf vlekken. ONTZETTEND hard, ook na verwarmen. Een tip van mij zou zijn om deze samenstelling te veranderen zodat deze smeerbaar wordt.  Wellicht een erg fijne deo voor in de zomermaanden, maar in de koudere maanden kan ik er persoonlijk niet zoveel mee…Het krijgt van mij dan ook helaas geen vinkje.
AANVULLING : Na deze beoordeling heb ik mijn bevindingen gemeld bij BLOKZEEP. Zij schrokken er een beetje van en zegden mij meteen toe om hun formules aan te gaan passen. Ze zijn net één jaartje bezig als BLOKZEEP en er is daarom erg veel ruimte voor verbetering. Mijn kritiek werd dan ook meteen serieus genomen. Ik kreeg tevens de tip, dat de deodorant meer smeerbaar is als deze in een vrij warme omgeving wordt bewaard, denk aan een badkamer of verwarmde kamer. In de zomermaanden krijgt BLOKZEEP volgens eigen zeggen juist complimenten over de smeerbaarheid van de deodorants, omdat deze in hitte nog goed smeerbaar blijven en niet, zoals vele andere deodorant-crémes, veranderen in een bijna vloeibare massa. Dat is begrijpelijk als de samenstelling in basis bestaat uit shea butter. In de zomer vast handig, maar in de koudere maanden overduidelijk een probleem. Zodra de nieuwe samenstelling verkrijgbaar is, zal ik deze opnieuw gaan testen. Ik heb tevens geprobeerd om de deodorant 48 uur lang in mijn badkamer te bewaren. Helaas gaf dit geen betere resultaten. Het werd iets zachter, maar nog altijd hard en zeer lastig om uit het blikje te krijgen in vaste vorm. 
DE BLOKZEEP deodorants kun je bestellen via DEZE BESTELLINK
Blokzeep neemt niet deel aan de kortingsactie.

LOVELI DEO STICK ( € 8 euro voor 30 ml ) 

Eén van de meest aangevraagde deodorant voor deze test was deze van het merk Lovell. De basis is kokosolie, bakingsoda, arrowroot en zinkoxide. Met name op deze laatste benadrukt Lovell. Het richt zich in hun promoties op de werking van stress/ hormoonzweet en dat dit een ander soort transpiratie betreft dan transpireren van warmte. En dat dit anders ruikt. Deze deodorant is opmerkelijk genoeg echter niet geschikt voor veganisten. Wat mij persoonlijk betreft een gemiste kans.
VERPAKKING: plastic stick
KLEUR EN GEUR : kleur meest wit, de geur vind ik zeer matig.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: vrij hard. Ik vond het na enkele keren opnieuw gebruiken ook vrij korrelig worden van textuur.
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: fijn, een stick vind ik persoonlijk altijd fijn.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Nee, het bevat bijenwas,
WERKING: het hield mij redelijk droog tijdens mijn sport sessie, maar volledig droog bleef ik niet. Ook zal ik wat lichte witte streepjes op mijn sport BEHA. De geur vind ik zeer matig.
EIND BEOORDELING: een goede en fijne deodorant, maar bijzonder wil ik het ook niet noemen. Ook valt de werking en de geur mij iets tegen. Deze deodorant krijgt van mij twee vinkjes . ✅✅
De deodorant van Loveli kun je vinden in diverse webwinkels

REBEL CARE DEO  STICK VOOR MANNEN ( verschillende geuren, € 15 voor 75 ml )

De mannelijke variant van LOVELI. Er zijn drie verschillende geuren in een stick. De ingrediënten zijn hetzelfde als de “ vrouwelijke “ deodorant sticks van Lovell en vind ik dit eigenlijk totaal geen meerwaarde bieden t.o.v mannelijk / vrouwelijk, het heeft letterlijk een grotere inhoud en andere verpakking.  Verder is het 1:1 hetzelfde. Ook mijn volledige beoordeling is daarmee 1:1 hetzelfde als de beoordeling van de Lovell stick “ voor vrouwen “.
VERPAKKING: plastic stick
KLEUR EN GEUR : kleur meest wit, de geur vind ik zeer matig.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: vrij hard. Ik vond het na enkele keren opnieuw gebruiken ook vrij korrelig worden van textuur.
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: fijn, een stick vind ik persoonlijk altijd fijn.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Nee, het bevat bijenwas,
WERKING: het hield mij redelijk droog tijdens mijn sport sessie, maar volledig droog bleef ik niet. Ook zal ik wat lichte witte streepjes op mijn sport BEHA. De geur vind ik zeer matig.
EIND BEOORDELING: geen onaardige deodorant, maar bijzonder wil ik het ook niet noemen. Ook valt de werking en de geur mij iets tegen. Deze deodorant krijgt van mij twee vinkjes . ✅✅
De Rebel care / loveli deodorants kun je bestellen via DEZE BESTELLINK
Gebruik de kortingscode ” DEOTEST20 “

SUIT MATTERS DEODORANT CREME ( € 8,50 voor 50 gram 

Tja, wat kan ik meer zeggen over deze zeer fijne deodorant crèmes ? Lees mijn review , DOOR HIER TE KLIKKEN
Sinds 2020 gebruik ik deze deo’s nog steeds met veel tevredenheid. Er zijn vier geuren waarvan één geur ( mint ) natuurlijke zuivere talk als basis heeft. De andere drie zijn in basis gemaakt met bakingsoda, en talk.
VERPAKKING: blikje
KLEUR EN GEUR : kleuren wit tot crème wit, geuren zeer aangenaam, niet overheersend
HARDHEID / SMEERBAARHEID: ja, gelukkig zijn deze deodorant crèmes ook eens GOED SMEERBAAR! Tip: als je na het smeren onder je oksels nog wat aan je vingertoppen hebt zitten, smeer dit dan lekker uit over je armen. De natuurlijke ingrediënten zijn namelijk ook weldadig voor je huid! Omdat deze deo goed smeerbaar is, kun je deze ook vrij eenvoudig uitsmeren op de huid.
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: fijn! Het kan dus wel, een deo-créme in een blikje die smeerbaar / te gebruiken is.
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: ja hoor, na jarenlange ervaringen inmiddels, inclusief hittegolven, kan ik met mijn hand op mijn hart zeggen dat deze deo’s deugen , hun werk doen en mij ook tijdens het sporten goed droog houden.
EIND BEOORDELING: ik kan niet anders dan voor vijf vinkjes gaan! ✅✅✅✅✅
De deo’s van SUIT MATTERS zijn te bestellen via DEZE BESTELLINK
Geen kortingscode nodig

WELEDA 24 ROLL ON DEODORANT ( € 6,99 voor 50 ml )

Ik ben fan van dit merk en gebruik dan ook vrij veel producten. Niet in de laatste plaats omdat ze zo lekker fijn zijn geprijsd. Ook de deo’s zijn wat je noemt zeer fijn geprijsd voor wat het waard is. Het gaat om een zeer eenvoudig in elkaar gezette deo die heerlijk maar niet te overheersend ruikt. De basis van deze vloeibare deodorant is glycerine waaraan zeer mooie planten extracten aan zijn toegevoegd. Dit geeft een natuurlijke geur. Er zijn vele verschillende geuren verkrijgbaar.
VERPAKKING: plastic roll-on stick
KLEUR EN GEUR : vloeibare/ transparante kleur, de geur vind ik heel erg subliem en “ sophisticated “ ook wel zeer prettig aangenaam aanwezig.
HARDHEID / SMEERBAARHEID: de roller geeft precies genoeg af onder de oksels
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: jaaah, fijn!
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: matig tot goed. Het is een tikkeltje jammer dat ik tijdens het sporten toch wat last had van klotsende oksels, maar verder was de werking goed.
EIND BEOORDELING: zeer fijne deo voor de hele dag, minder geschikt om mee te sporten. Krijgt van mij vier vinkjes! ✅✅✅✅
De deo’s van WELEDA kun je bestellen via DEZE BESTELLINK
Geen kortingscode nodig

EARTH LINE LONG LASTING DEODORANT CREME STICK ( € 12,95 voor 50 ml 

Deze deo’s vallen onder mijn AB-SO-LUTE toppers en ik wilde deze dan ook meenemen in deze test., KLIK HIER om er alles over te lezen.
VERPAKKING:  stick met draai wieltje
KLEUR EN GEUR : wit, de geuren zijn SUBLIEM! Vooral de Fresh Cotton is mijn grote favoriet
HARDHEID / SMEERBAARHEID: het werkt superfijn. Via het aandraaien van een wieltje onderaan de stick maak je steeds wat crème vrij die je dankzij het fijne verdeel dopje zeer prettig onder je oksels kunt uitsmeren. Geen geknoei dis.
VRIJ VAN MICROPLASTICS?  Ja
GEBRUIKSVRIENDELIJKHEID: SUPER! Ik wou dat ALLE deo’s zo verpakt werden!
GESCHIKT VOOR VEGANISTEN? Ja
WERKING: SUBLIEM! Ook deze deo’s gebruik ik langere tijd ( ik ben al aan mijn tweede Fresh Cotton stick toe! ) Het houdt mij goed droog tijdens het sporten, geeft een verrukkelijke geur die je niet meteen plat legt, en het werkt echt 24 uur lang door.
EIND BEOORDELING: Ik vind ze geweldig!  Ze kloppen van A tot Z !! Vijf vette vinkjes! ✅✅✅✅✅
De deo-creme-sticks van EART LINE kun je bestellen via deze bestel pagina
Geen kortingscode nodig. Je ontvangt op deze deo’s maar liefst 30% korting!

AND THE WINNER IZZZZZZZ……..

Het was een roller coaster afgelopen weken……..eventjes 21 soorten deo’s testen terwijl ik erg druk was, dat was een uitdaging, maar ik denk dat het aardig is gelukt! Ik heb uiteindelijk iedere deodorant twee keer getest, sommigen zelfs drie keren om zo verzekerd te zijn van mijn beoordeling, Dat was bijvoorbeeld het geval bij de BLOKZEEP deodorant. Helaas waren de drie keren allemaal teleurstellend vanwege de hardheid. Ik hoop dat BLOKZEEP de formules snel gaan veranderen, ik wil dan opnieuw graag een deo gaan testen.
En dan zijn jullie nu vast erg benieuwd welke deo dit jaar op de eerste plek is gekomen. Wel…dat was echt EXTREEM lastig omdat drie deo’s erg dicht bij elkaar kwamen en het daardoor eigenlijk niet echt mogelijk was om daar één uit te kiezen. Vandaar DRIE deo’s de eerste plek moeten delen :
1) EARTH LINE, SUIT MATTERS EN DE LEKKER COMPANY!
Allen de ab-so-lute toppers! Ze werken, zijn duurzaam, kloppen van A tot Z en zijn mega fijn in gebruik. 
4) DR HAUSCHKA 
We hoppen meteen naar plekje vier in deze lijst, deze is gereserveerd voor de rozen deo van DR HAUSCHKA. Deze deo zat erg dicht bij de boven genoemde drie winnaars. De prijs was een spelbreker.
5) SOLID DEODORANT BAR + ATTITIDE
Zeer fijne deo “s voor iedere dag, vooral de geur vind ik enorm aangenaam. De bar vind ik fijn in gebruik.
6) SPEICK 
Gewoon een onwijs fijne deo roller voor iedere dag, zeer prettig geprijsd, goede werking
7) HAPPY SOAPS
Na wat verwarmen kun je deze deo’s tenminste wel gebruiken……en ze werken echt supergoed. Hopelijk kan er worden gewerkt aan de hardheid.
8) JOIK
Superfijne deo, werkt top, maar die prijs…….☹️…..deze deo is denk ik ideaal voor mensen die vrij snel transpireren en een gevoelige huid hebben
9) WELEDA
Gewoon goed, goedkoop, simpel en werkzaam.
10) ATTITUDE
Fijne geuren, prima deo voor iedere dag.
11+ 12 ) LOVELI + REBEL-CARE
Fijne deo’s voor dagelijks gebruik, ik vind het jammer dat de deo sticks op ten duur wat korrelig worden.
13 + 14 ) CHAGRIN VALLEY 
Geur niet erg fijn, werking okay.
16+ 17 ) MET OLIJF + MACROVITA ROLLERS
Ik wacht graag op de verbeterde exemplaren.
18) VAN DER PIGGE
Fijne smeerbaarheid , slechte werking

19) FLOW COSMETICS

Fijne verpakking, maar ook hier erg harde substantie. Verder een goed werkende deodorant
20) BEN & ANNA
Drama in een blikje….🙁

21) BLOKZEEP:

Knoert en knoerthard en daardoor niet te gebruiken.

19 Reacties op “De grote natuurlijke deodorant test 2022!!!

 1. Fijne uitgebreide test..top!
  Alleen die puntje over of een deo je droog houdt of niet, vind ik minder. Transpireren is normaal en gezond en als een deo dat niet toelaat vind ik ongezond.

 2. Mooie test, nieuwe deoa’s leren kennen, dank je wel! Paar dingetjes: glazen flesjes hebben volgens mij wel plastic doppen en rollers dus toch ook plastic en bij de Loveli deo bestaan er van elk soort min in karton, en twee maten van plastic zowel heren als dames die hervulbaar zijn!

  • Volgens hun eigen site zijn ze maar 1 of 2 x hervulbaar helaas… Ik vind dat heel erg jammer en wil daarom overstappen.

 3. Mooie test, nieuwe deo’s leren kennen, dank je wel! Paar dingetjes: glazen flesjes hebben volgens mij wel plastic doppen en rollers dus toch ook plastic en bij de Loveli deo bestaan er van elk soort mini’s in karton, en twee maten van plastic zowel heren als dames die hervulbaar zijn! Ook kon ik bij de heren (die website kende ik nog niet) net korting krijgen!

 4. Vraagje: de blikjes… zijn die van aluminium? Heeft dat dan geen invloed op wat er in zit of zit er dan toch een plastic laagje tussen zodat het product niet met het aluminium in aanraking komt? Ik vind het een interressante test 😃

 5. Dag Monique,
  Ik gebruik Attitude en Earthline na het lezen van je vorige revieuw. Ik ben van beiden zeer tevreden.
  Alleen bij het flesje van Earthline pretst er telkens crème tussen de pot en de opzetdop al je hem terug sluit. Dit vind ik een minpuntje.
  Voor de rest top!

 6. Hallo Monique, wat een fijne test weer. Dank hiervoor. Zelf heb ik Suit Matters aangeschaft enige tijd geleden, maar uitgezonderd de mintgeur, vertoonden mijn oksels rode jeukerige vlekken. Ik heb dit gemeld bij Puur en Fit en kreeg als antwoord dat het hoogstwaarschijnlijk aan de baking soda ligt. Ook kreeg ik de suggestie om de al geopende blikjes aan vriendinnen te geven! Niet bepaald fris. Daarna heb ik Earth line aangeschaft en die voldoet prima.

 7. Ik mis de deodorant van ‘we love the planeet’, die werkt als een tierelier, is prettig in gebruik en heeft een heerlijke subtiele geur. Verkrijgbaar in een blikje en als kartonnen stick. Prijs is rond de € 11,00. Ik gebruik de ‘forever fresh’ variant. Is er een bepaalde reden voor dat je die niet hebt opgenomen in je test?

  • Ik heb nu al voor de 2e keer dat mijn we love the planet helemaal korrelig is en niet goed smeert ,ik vind dat zelf heel vervelend . Ik had dit vorig jaar nog niet ,kan zijn dat ik pechexemplaren had ,maar dan is het alsnog veel te duur. Ik kan deze helaas niet meer aanbevelen…

  • Dat is voor mij de allerbeste. Zelfs in de overgang net alle opvliegers, blijf ik heerlijk ruiken;)

 8. Mis in Happy Earth Deo’s deze zijn 100% natuurlijk en denken ook aan de verpakkingensmatrialen, gebruik deze nu een jaartje en hebben heerlijke geuren.

 9. De merken zijn mij onbekend. Het is wel duurder maar heb het nog nooit geprobeerd. Belangrijk is dat men er droog bij blijft. Het valt te proberen. Had meestal spuit deodorants en soms rollers van Nivea en ook wel eens een deodorantstick. Cremes wil ik ook wel eens proberen. Als de werking efficient is blijven de meesten er bij dat merk door te gebruiken

 10. Bedankt voor het testen!
  Ik heb een zeer gevoelige huid en gebruik nu happy earth, top maar ik kan niet tegen baking soda en We love the planet, die werkt wat minder bij mij en ook met baking soda.
  Ik zal je top 3 uitproberen voordat de zomer begint.

 11. Hi! Fijn hoor dat jij dit soort dingen doet. Even een ‘persoonlijke’ vraag. Ik heb namelijk ook al 100 deo’s geprobeerd. Op schaal van 1-10 hoe zwaar ruik jij?

  Warme groet Jolanda

 12. Ik gebruik nu een aantal jaren natuurlijke deo en sommige werken goed, oksels ruiken prima, andere werken wat minder maar wat bij mij gebeurt is dat mijn kleding gaat stinken! Superraar, m’n oksels ruiken goed maar m’n kleding ruikt naar zweet, ook katoenen shirts! Is hier iets aan te doen?

 13. Heel fijne test, ik ben benieuwd. Ik wil er zeker een paar proberen. Op dit moment gebruik ik een natuurlijke deo die namelijk nog niet helemaal ideaal smeert. Jouw suggesties klinken al beter. Wel vraag ik me nog af welke geen witte waas achterlaten. Veel zijn namelijk wit van kleur. Ik merk nu dat ik vaker mijn kleren (mouwloze kleding in de zomer) was door een witte waas. Is ook weer weinig duurzaam daardoor.

 14. Helaas moet ik zeggen dat de titel niet klopt. Zo “natuurlijk” zijn ze helaas niet allemaal. Ik wilde er eentje bestellen uit het lijstje en mijn oog viel op de ingrediëntenlijst, waar ALCOHOL helemaal boven aan stond!
  Dit is rommel dus niet natuurlijk ;). En er zit er veel van in, want iedereen weet: hoe hoger aan de lijst, hoe meer er van in zit. Iets om op te letten als je iets wil testen ;).
  Deze ga ik niet kopen.

  • hai,
   ik suggereer ook niet dat de 100% volledig natuurlijk zijn. Bovendien zijn de alcoholen die worden gebruikt de milde alcoholen die worden gewonnen uit bijvoorbeeld graan. Ik adviseer je om het voorwoord van de test te LEZEN.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *