Diksap

De meeste diksappen die we kunnen kopen, ook biologisch, zijn sterk geconcentreerd vervaardigd uit vruchten ( sap) concentraten. Het enige verschil tussen de vruchtenconcentraten die worden gebruikt in pakken sap en diksap is, dat de consument zelf thuis diksap moet aanlengen met water. Bij gewone sappen wordt dit gedaan in de fabriek. In sommige gevallen kunnen er ook suikers aan zijn toegevoegd wat diksap tot een ware suikerbom maakt. Diksap is in zeer geconcentreerde vorm ook erg slecht voor het gebit. Je kunt ontzettend gemakkelijk zelf je eigen diksappen maken. Daarbij kun je elk gewenst fruitsoort gebruiken. Van banaan tot appel, van peer tot perzik. Of gecombineerd. Je kunt het diksap wekenlang bewaren in de koelkast, en steeds aanlengen met water om een heerlijk ECHT vers vruchtensapje te verkrijgen! In dit basisrecept heb ik gekozen voor verse, biologische perziken. Laat het fruit zo intact mogelijk, dus schil/ pel het niet als het niet nodig is. Dit levert de meeste vezels, vitaminen en mineralen op. Gebruik bij voorkeur liefst biologisch fruit.

Dit heb je nodig:

  • 6/8 perziken ( afhankelijk van hoeveel diksap je wilt maken)
  • anderhalve eetlepel stevia  sweet Xtra ( optioneel, wel aan te raden)

Zo maak je het:

Was de perziken zorgvuldig en dep ze droog. Snij ze door midden en haal de pitten en harde kernen eruit. Gooi de stukken in een keukenmachine, samen met de stevia. Laat dit op hoogste stand pureren tot een gladde massa.

IMG_7952

Drapeer een kaasdoek over een kom, en giet de massa in het doek.

IMG_7953

Knijp de massa in het doek goed uit. Blijf net zolang knijpen tot je een aardige kom vol diksap hebt verkregen. Schenk het diksap over in een schone glazen pot of fles. Bewaar in de koelkast.

IMG_7956

Om een lekker sapje te verkrijgen, schenk je een klein laagje diksap in een glas, en vul deze met water. Roer goed door. PROOST! Op je goede gezondheid!

IMG_7955

 

Ook lekker: pureer twee bananen en zes nectarines samen met twee eetlepels erytritol suiker in de keukenmachine. Volg vervolgens dezelfde stappen als hierboven aangegeven!

IMG_8084

4 Reacties op “Diksap

  1. Ziet er heerlijk uit.
    Vraag me alleen af of het niet gaat verkleuren zonder citroensap.
    En hoe lang kan je het precies bewaren, weken lijkt mij wat lang?

    • Dit heb ik zelf niet getest. Ik gebruik eigenlijk maar weinig apparaten. En doe liefst alles zoveel mogelijk handmatig 😉 Maar alles valt te proberen! Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *