Elmali kurabiye (Turkse appelrolletjes)

Ik ben gezegend met een Turkse buurvrouw.Via haar leer ik de traditionele Turkse keuken kennen en ik ben er laaiend enthousiast over. Van Turkse pannenkoeken tot Turkse hapjes: ik vind het allemaal verrukkelijk! Uiteraard ben ik druk bezig geweest om al deze traditionele recepten uit de Turkse keuken na te maken in een 100% meukvrij jasje.Dit valt niet altijd mee, omdat in de Turkse keuken erg veel met tarwebloem en olie wordt gewerkt. En met heel veel suiker.Na een aantal misbaksels is het me eindelijk gelukt om een meukvrije variant te bedenken op de ” Elmali kurabiye”.Dit is een opgerold koekje met een heerlijke appel/walnoot vulling.Mijn variant is dubbel en dwars goed gekeurd door mijn kritische Turkse buurvrouw!!!!!!!!

Dit heb je nodig:

Voor het deeg:

  • 200 gram boekweitmeel
  • 25 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen )
  • drie flinke eetlepels magere geitenkwark ( biowinkel, of als er geen bezwaar is tegen koemelk, biologische dynamische kwark)
  • 45 gram zuivere kokosolie, op kamertemperatuur
  • twee eetlepels psyllium
  • drie flinke eetlepels biologische erythritol poedersuiker ( vermaal de suiker tot poeder in de blender )
  • warm water

Voor de vulling:

  • twee appels,gewassen en in de schil gelaten, in zeer kleine stukjes gesneden
  • twee eetlepels ceylon kaneelpoeder
  • anderhalve eetlepel biologische erythritol
  • een half kopje biologische Sultana rozijnen, geweekt en uitgelekt
  • vijf flinke eetlepels fijn gemalen walnoten ( walnootmeel)

Om te bestrooien:

  • biologische erythritol  poedersuiker

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor het deeg, behalve het water, in een kom tot een los-korrelige massa.Voeg een klein beetje water toe en kneed handmatig tot een deegbal. Bekleed een werkplek met een vel bakpapier en stort de deegbal erop, druk zo plat mogelijk tot een ronde plak.Bekleed het deeg met een stuk plastic huishoudfolie en rol de ronde plak met de deegroller uit tot een plak van ongeveer een centimeter dikte. Snij de ronde plak in acht ” taart-punten”.

Maak de vulling: Doe de appelstukken, stevia, rozijnen en kaneel in een ( liefst gietijzeren) pan met dikke boden en zet op middelhoog vuur, blijf continu doorroeren om aanbranden te voorkomen. Zodra de appels tot moes koken, deze licht fijn stampen met de pollepel. Haal de pan van het vuur en roer de walnootmeel erdoor.

Trek zeer voorzichtig de gesneden plakken los van elkaar.Leg op iedere bovenste gedeelte van een plak een beetje vulling en rol de plak voorzichtig op, net als een croissant.Druk de uiteinden wat aan en leg op de bakplaat.Bak de koeken in het midden van de oven mooi goudbruin gaar in ongeveer 25-30 minuten, blijf continu controleren.Laat goed afkoelen.

IMG_6759

Bestrooi met poedersuiker!

 

 

 

 

2 Reacties op “Elmali kurabiye (Turkse appelrolletjes)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *