Gepofte granen…wat is het en wat kunnen we ermee?

Ik werk er al jaren mee. GEPOFTE granen. Afgelopen jaar zag ik het steeds meer  varianten binnen druppelen in de biowinkel, maar tot mijn grote blijdschap ook in supermarkten. Supermarkten als AH en LIDL hebben het inmiddels standaard in hun assortiment opgenomen wat het meteen een stuk toegankelijker maakt voor de bewuste en gezonde consument.

Want gezond, dat zijn ze, al die gepofte granen. En het meest fijne is, dat ze zelfs in supermarkten biologisch worden aangeboden.

Ik kocht ze jarenlang in mijn biowinkel. Deze begonnen bescheiden met een gepofte Quinoa. Later kwamen daar talloze andere ( pseudo) graansoorten bij, zoals boekweit, teff en spelt. De echt bijzondere graansoorten als teff zien we ( nog ) niet in de supermarkt, maar ook in de supermarkt kun je al goed terecht voor diverse granen ( met en zonder gluten)
Veel mensen hebben de gepofte granen wel ontdekt, maar hebben totaal geen idee wat ze ermee  kunnen. Of weten totaal niet WAT ze nu eigenlijk hebben gekocht. Vandaar ik heb besloten om er een leuk en informatief artikel over te gaan schrijven. Na het lezen van dit artikel weet je wat je er allemaal mee kunt, hoe gezond deze gepofte granen zijn en hoe ze worden gemaakt!

WAT ZIJN GEPOFTE GRANEN?

Tja, zoals de naam het al zegt: gepofte granen zijn granen die worden gepoft. Als dit goed gebeurt, worden rauwe graansoorten zonder enige andere toevoegingen ( daarbij kun je denken aan oliën ) gepoft in speciale containers. Deze werken als snelkookpannen. Granen worden met water bevochtigd en de temperatuur en druk wordt vervolgens opgevoerd tot respectievelijk 260-430 *C en 14 atmosfeer. Het deksel wordt op een bepaald punt in éen keer verwijderd waardoor het opgebouwde stoom uit gaat zetten, waardoor de korrel gaat opzwellen, afkoelen, en stollen. Het eindproduct is gepofte granen.
Niet iedere graan kan worden gepoft. Een rijstkorrel is behoorlijk stug in zijn velletje waardoor rijst poffen iets lastiger gaat en meer handelingen vraagt. Rijstwafels worden ook op deze wijze gemaakt. De gepofte rijst wordt samen geperst. Soms worden bepaalde graansoorten kort voorgekookt. Dit verbetert de productie van het poffen.

ZIJN GEPOFTE GRANEN GEZOND?

Als de productie zoals hierboven omschreven gebeurt, zal de graan nauwelijks in voedingswaarde veranderen. Het poffen gebeurt heel snel. De verhitting is daarom minimaal. Als er geen verdere toevoegingen zijn gedaan ( olie ) blijft het graan zijn natuurlijke eigenschappen behouden.  Als granen worden voorgekookt verliezen ze iets in voedingswaarden maar ook dit blijft minimaal.
Granen, vooral biologische, zijn heel gezond. Ze bevatten heel veel goede bouwstoffen zoals eiwitten en ze zijn in het algemeen rijk aan vezels. De meeste graansoorten zijn ook vrij laag in suikers en bevatten complexe koolhydraten. Gepofte biologische granen zijn daarom knetter-gezond, en een erg gezonde aanvulling in je eetpatroon. Daarnaast zijn ze veelzijdig te gebruiken.

HOE DAN?

Ik hoor het je hier al vragen…HOE gebruik je ze dan? 😕 Want veel verder dan door de muesli / door yoghurt en kwark komen we niet. Je kunt gepofte granen eigenlijk precies hetzelfde gebruiken als gewone granen. Je kunt ze ook koken om bij een warme maaltijd te nuttigen. Maar je kunt er ook perfect mee bakken. Ze geven baksels een geweldige crispy bite, en meer smaak.
Ook kun je overal een handje doorheen verwerken, denk aan salades, wok-gerechten, en door sauzen. Je kunt de gepofte granen ook gebruiken om te paneren. Dit geeft een crispy korstje.
Kortom, eigenlijk zijn er geen limieten. Gepofte granen zijn OVERAL in te verwerken. Het is bijvoorbeeld lekker over ijs, of om zo uit het vuistje te knabbelen.

WELKE SOORTEN ZIJN ER?

In de supermarkt vinden we inmiddels al een aardig assortiment aan gepofte granen. Je moet wel opletten, niet ALLE soorten zijn van biologische afkomst. Bij de AH kun je onder eigen huismerk o.a vinden:
– DURUM TARWE ( niet biologisch, bevat gluten )
– BOEKWEIT ( biologisch)
– QUINOA ( biologisch ) 
– RIJST ( niet biologisch)
– SPELT ( niet biologisch, bevat gluten )
De prijzen liggen tussen de € 1,49 en € 1,99 vanaf 125 gram tot 170 gram.
In de biowinkel vind je naast deze soorten nog bijzondere soorten als TEFF, AMARANT , GIERST en HAVER. Ze zijn in de biowinkel wel iets duurder dan in supermarkten. LIDL is tot nu toe het goedkoopste met € 1,29 voor 125 gram gepofte granen.
Zij hebben alleen ( nog?) niet veel keuze. Tot nu toe zijn er alleen Quinoa en Amarant gepofte granen verkrijgbaar, maar deze zijn wel biologisch.En natuurlijk zijn ze bijzonder! Quinoa is vrij prijzig, en amarant komt niet vaak voor.
De ene graan is de ander niet. Daar moet je ook rekening mee houden. Zo hebben ( pseudo )  graansoorten als teff en amarant een vrij uitgesproken smaak. Daarnaast zijn de groottes behoorlijk verschillend. Ook dit heeft invloed op het mondgevoel.
Wil je wat inspiratie opdoen? Maak dan deze heerlijke risp-chocolade eens! KLIK HIER voor het recept.

7 Reacties op “Gepofte granen…wat is het en wat kunnen we ermee?

 1. Hoi Monique!

  Ik volg jou al een tijdje en ik vind dat je hartstikke leuk en zeer bevlogen schrijft.
  Nou eet ik al 45 jaar bio en voornamelijk vegetarisch, en heb een groothandel in vers-bio geleid, maar je verhaal over gepofte granen was helemaal nieuw voor mij.
  Dank!! Ik ga maandag gelijk naar de bio-winkel.
  Hartelijke groet,

  Maud Makkinga

 2. Hoi Monique, mijn kindjes zijn dol op pops, zo noemen wij ze! dank voor artikel. Maar koken? dan deuken ze toch weer in, lijkt mij, krijg niet t gevoel direct te proberen, maar wie weet!!!

 3. Afgelopen weken zelf amaranth gepoft:
  De pan (koekenpan bijvoorbeeld) met dikke vlakke bodem vijf minuten goed heet laten worden. Bij mij staat het gas 3/4 open.
  Dan een eetlepel amaranth in de pan scheppen, snel de deksel er op, even schudden/schuiven met de pan zodat elk korreltje ‘ruimte’ heeft. Als je niks meer hoort poffen (15 tot 20 tellen) haal je de pan van het vuur en giet je ze in een kommetje.
  Een voorraadje aanleggen: na afkoelen in dichte pot. Heerlijk door de yoghurt.

  Recept voor gezond en voedzaam chcolade-tussendoortje:
  Smelt 100 gr. chocolade au bain marie. Doe twee eetlepels gesmolten chocolade in een schaal (bijv. 15 x 15 cm) met bakpapier. Smeer de chocolade uit over de hele bodem.
  Schep drie kopjes gepofte amaranth door de overgebleven gesmolten chocolade. Verdeel het goedje over de schaal met chocoladebodem. Eventueel nieuwe chocolade laten smelten en mengen met stukjes van je favoriete noot en/of kokos en als derde laag in de schaal doen. Schaal een kwartier in de diepvries laten opstijven. Breek in stukken en bewaar in een trommel of pot.

 4. Hallo
  Ik ben magda den dulk, 73 jaar en eet te weinig fruit, verder redelijk gezond.
  Ontbijt….sorry, maar al jaren 2 bruine boterhammen sesam met hagelslag. Oké, ik weet het, absoluut ongezond, maar yoghurt met cruesli e.d. Krijg ik ‘smorgens niet door mijn keel.
  By the way….73 jaar, 1.53 lang en weeg 53 kilo.
  Ik hou van erg koken en probeer iedere avond een verrassende, soms vegetarische, maaltijd te bereiden. Lukt aardig, maar ja die vitaminen.
  Kortom…..ik eet nu iedere avond na de maaltijd als dessert een bakje gepofte tarwe met (voor de smaak) een klein beetje honing.
  Ik vind dit erg lekker en geeft mij uiteindelijk een gezond gevoel.
  Zou graag horen of dit een verstandige keuze is.

 5. Hallo Monique, hoe zit het met de lectines in granen. Ik weet dat die er niet uit gaan door verhitting. Alleen sorghum en gierst bevatten geen lectines. Weet je misschien of die ook gepoft kunnen worden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *