Grootste meuk-onzin top 10

Alhoewel we zeker afgelopen twee/drie jaar steeds bewuster zijn geworden van wat we werkelijk naar binnen proppen, zijn we er nog lang niet. We zijn nog altijd té goed gelovig,  vertrouwen nog té blind op wat fabrikanten ons willen doen laten geloven. Aangezien fabrikanten, supermarkten en multinationale ondernemingen op het gebied van voedingsmiddelen dit ook goed weten zal de cirkel altijd rond blijven. Immers: consumenten die steeds blijven kopen,houden deze cirkel rond.

Dat we blijven kopen is voor een groot deel logisch.We zijn min of meer afhankelijk van wat fabrikanten, supermarkten en multinationale ondernemingen ons in de schoot werpen. Het blijft één groot spel. Wij zijn afhankelijk van de producten die ons worden aangeboden. Daarin kunnen we ( vooral afgelopen jaren) veelvuldig uit kiezen. De ene verpakking schreeuwt nog harder om vooral deze te kopen en niet die van de concurrent. We worden overgehaald, misleid, en worden zo ook automatisch van alles wijs gemaakt. Internet, media en social media heeft afgelopen jaren hierin ook een flinke duit in het zakje gedaan. We kunnen tegenwoordig alles opzoeken via onze grote vriend google, social media zorgt voor persoonlijke overtuigingen via vrienden en bekenden ( ik zit nu lekker gezond aan de gojibessen! Moet je ook eens doen!)en de media zorgt tenslotte voor de één na de andere talkshow met deskundigen en andere goeroe’s die de één na het andere boek uitbrengen.We worden overbelast met al die informatie en vind dan maar als onwetende consument uit wat nu waar/niet waar is. Ook deskundigen zelf hebben vandaag de dag de grootste moeite om uit te vinden wat nu werkelijk waar is en wat niet. Want ook deskundigen zijn weer sterk afhankelijk van wat ( wetenschappelijk onderbouwde) bronnen hun vertellen. En ook veelal weer via internet.

Het valt dus tegenwoordig echt niet mee om een beetje gezond bezig te zijn. Het blijft een persoonlijke zoektocht voor iedereen, omdat geen enkel lichaam hetzelfde is, en dus ook nooit hetzelfde werkt en reageert. Mijn kennis kan zich vol eten met gojibessen terwijl ik er al na enkele buikpijn van krijg. Ik kan bergen peulvruchten en groente opeten, terwijl mijn kennis al na enkele happen “ zware kost” onherroepelijke buikkrampen krijgt .Kortom, geen lichaam is hetzelfde en daar ligt dan ook een grote crux. Want terwijl iemand zich weer eens in een hippe trendy dieet stort, past de voedingsindustrie zich daar ook weer op aan om aan omdat zoiets plots hip and happening is. Superfoods zijn hier een goed voorbeeld van. We komen superfoods nu gewoon bij het Kruidvat tegen. Het maakt fabrikanten niets uit: als iets hip and happening is, valt daar geld mee te verdienen. Of dit nu gaat om superfoods of een één of ander nieuw “ light” product waarbij je kilo’s weg smelten, zij zetten het graag voor willige en “ hongerige” consumenten op de markt.We kopen massaal, en houden daarmee niet alleen die eerder besproken cirkel in stand, maar we krijgen er ook meteen meer onzinnige, maar vooral onnodige meuk-producten bij, op de toch al oververzadigde markt. Producten dus, waar we nooit om hebben gevraagd. Onzin producten die vast hip, grappig, leuk en lekker zijn, maar geenszins gezond, en dus helemaal niet nodig om onszelf in leven te houden.Vrijwel alle nieuwe producten die dagelijks op de markt verschijnen zijn geen levensbehoefte.

TOP 10

Goed: over de jaren zijn er dus vooral ontzettend veel onnodige en zinloze producten bij gekomen. En daarnaast ook nog eens in 80 soorten en maten.Welke producten,hippe trends, en hypes van afgelopen jaren zijn meest onzinnig, maar worden tot de dag van vandaag gepikt, geslikt en volledig betrouwbaar voor onze goede gezondheid bevonden? Een top 10.

IMG_6676

LIGHT
Enkele jaren geleden was daar plots een ware boycot op vet. Dit heeft zo’n uitwerking gehad op de bevolking dat, nu dat het zelfs al meerdere malen is achterhaald, we nog steeds huiverig zijn voor een spoortje vet. Daar spelen fabrikanten nog altijd flink op in. Destijds werd er ( geheel toevallig?) na deze boycot direct de term “ light” geïntroduceerd en konden we compleet los gaan op tal van zogenaamde light-producten. De Europese wetgeving over claims ( sinds Juli 2007) stelt aan de claim “ light” of “ lite” voor een levensmiddel dezelfde voorwaarden aan de claim “ verlaagd”. Dit woord wordt nu veelvuldig gebruikt, nu dat ook de term “ light” steeds meer in een slechter daglicht komt te staan. Terecht. Want de hele “ light” hype heeft juist alleen maar meer overgewicht in de hand gewerkt over de afgelopen jaren, zo lijkt het. We zijn dikker dan ooit geworden terwijl we ons tegoed blijven doen aan “ veilig verklaarde” light-producten. En de fabrikanten blijven ons misleiden met “ lekker light!” producten. Sterker: er wordt tegenwoordig zelfs in tal van reclamespots/reclamecampagnes ons rechtstreeks gezegd dat we ons lekker onschuldig en gerust te goed mogen doen aan deze heilig/veilig verklaarde meuk-onzin. En wij geloven dit ook uiteraard maar al te graag. Hoe mooi is dat immers wel niet: lekker veel kunnen eten zonder dat je daarvan aankomt? Uiteraard is dit totale kwats en onzin van de hoogste richel. Net als de hele light-mythe. Light-producten kunnen mogelijk een bijdrage leveren om gewicht te verliezen, denk aan cola light in plaats van gewone cola, maar met de light cola kies je ook weer voor kunstmatige zoetstoffen want niet bevorderlijk is voor de algehele gezondheid. Water naar de zee dragen verhaal in erg veel gevallen dus.

IMG_6609

 

CALORIEEN AANTALLEN OP VERPAKKINGEN
Nog iets wat er bij ons goed in zit gebakken, zijn calorieën tellen. We kijken nog altijd als eerste naar het aantal calorieën op een verpakking, en dat is ook logisch, omdat dit ook als eerste staat vermeld in een voedingswaarde. Maar we worden niet dik van calorieën, we worden dik van( een teveel aan) koolhydraten( suikers) en vetten. Deze slaan ons lichaam immers op om te gebruiken als energie. En dat verbruik is van belang om een goede balans in te vinden, niet enkel calorieën.Vele fabrikanten gebruiken de “ calorie-gekte” ook veelvuldig op hun verpakkingen. Reepjes die “ maar 97 kcal” bevatten.Of “ 30% minder calorieën” doet het ook goed. We denken dat we lekker weinig calorietjes binnen krijgen, maar niets is minder waar. Want in vrijwel al deze producten vinden we soms extreme hoeveelheden suiker en transvetten terug. Je krijgt dus aardig wat suikers binnen als je denkt een “ gezond” reepje van nog geen 100 kcal ( want het is nooit 100 kcal, maar net even iets eronder, 97 kcal klinkt leuker dan 100 kcal tenslotte) te verorberen. Daarnaast bestaat ook hier, net als bij light-producten, de grote “ door-eet-kans” omdat je denkt dat het maar om 97 kcal per reep gaat. Verkijk je niet op die calorie-claims op verpakkingen, maar kijk al-tijd naar koolhydraten/suikers en vetten in een voedingswaarde. Deze vertellen je wat je werkelijk naar binnen werkt.

IMG_6687

KANT EN KLAAR
Tja…wie dit toch heeft verzonnen? Sommigen zullen er vast erg blij mee zijn, maar onze gezondheid is dat zeker niet. Kant en klaar is verzonnen door fabrikanten, ons min of meer opgedrongen. We zijn door het kant-en-klaar tijdperk niet alleen stukken gemakkelijker geworden, we zijn ook onze weg naar de keuken volledig kwijtgeraakt. Als we tegenwoordig nog in de keuken komen, is dat veelal om iets uit een pakje/zakje/tube/potje/blikje op te warmen, of even iets als pizza in de oven te schuiven. De magnetron is ook nog altijd een basic-keukenapparaat in de Hollandse keuken. In andere landen weten velen vaak niet eens wat een magnetron is. In de Indiase, Thaise en Chinese keukens ( de traditionele) vind je geen magnetrons. Dit toont voldoende over hoe afhankelijk we zijn geworden aan kant en klaar. Het zelf maken is over de laatste jaren zodanig weg gedrongen dat er nog nauwelijks iets echt dagelijks wordt gemaakt “ from scratch” zoals we dat vroeger zeer gewoon waren. Er was toen nog geen sprake van kant en klaar. Kant en klaar is, hoe je het ook wendt of keert, nooit gezond te noemen.Natuurlijk zijn er uitzonderingen op de regel, denk aan een bak gesneden groente waaraan verder niets is toegevoegd, maar ook dit is uiteraard fabrieksmatig verwerkt en dus nooit geheel puur, vers en natuurlijk.Bedenk je altijd: om iets kant en klaar te kunnen verkopen, zijn er hulpstoffen en smaakmakers nodig. Kant en klaar bestaat daar dus vooral uit.

IMG_6464  IMG_6699

FRISDRANKEN EN SAPJES
Natuurlijk is het fijn, dat we kunnen kiezen uit verschillende dranken. Maar helaas zijn juist al die hippe drankjes en sapjes “ loaded” met suiker.We kunnen kiezen uit de gekste combinaties, en dat ook nog eens in vele soorten en maten. We hebben iedere dag vocht nodig,i k denk dat dit voor vrijwel iedereen overduidelijk is. Echter hebben we al deze onzinnige suiker-drankjes totaal niet nodig.We hoeven uiteraard niet enkel op water en thee te leven, maar in het land van de frisdranken en sapjes gaat erg veel suiker om. Omdat het gaat om vloeibaar gemaakte suiker ( onzichtbare suiker dus) merken we ook niet dat we in één keer soms vijf/zes tot zelfs 10/12 suikerklontjes weg-klokken. En vele mensen houden het per dag niet bij één glas. De suiker tikt dan behoorlijk aan en dit zijn we nu ook gaan merken: we zijn dikker dan ooit. Je zou denken dat frisdranken de grootste boosdoener is betreft onzichtbare en onbewust suikergebruik. Maar zuivel spant hierin echter de kroon, blijkt uit een recent onderzoek. De zuiveldrankjes, toetjes en kwark worden soms schrikbarend veel vol gegoten met suiker. Ook de zogenaamde yoghurtdrankjes zijn dus absoluut geen heilige boontjes. Hoe makkelijk ook: gebruik je eigen beker en vul deze met eigen gemaakte drankjes. Het is echt niet moeilijk: roer wat vers gepureerd fruit door biologische karnemelk of yoghurt, zoet eventueel bij met stevia en bij yoghurt leng je het verder wat aan met water. Dit is wat er in de fabriek ook gebeurt. Echter worden chemische en kunstmatige hulpstoffen gebruikt en veel suiker. Lees verpakkingen. Maak je eigen dranken op je eigen pure fantasie. Dit is wat fabrikanten namelijk ook doen, maar dan vooral in een winst-oogmerk en vol met meuk. We hebben dit niet nodig: we kunnen het gemakkelijk zelf, in zeer weinig tijd.

IMG_6688 IMG_6698

HALVARINE/MARGARINE
Nog zo’n akelig hardnekkig staartje van de vet-boycot: margarine en halvarine.We denken dat we met deze varianten veel gezonder af zijn omdat deze minder vetten bevat. En we mijden nog altijd roomboter, omdat deze “ bagger-vet” is bevonden. Er zit echter een belangrijk verschil tussen deze varianten. Als we het boter-schap in de supermarkt eens voorbij lopen zien we talloze varianten margarines en halvarine die ook “ boter” worden genoemd. Boter is echter heel wat anders dan al die crème-kleurige smeerseltjes. ( room) boter is gekamde room die tenminste 82% melkvet bevat. Dit zijn gezonde vetten die we iedere dag nodig hebben. Uiteraard moeten we geen pakjes roomboter per dag gaan verorberen, maar roomboter draagt juist bij aan een goede gezondheid.Roomboter is roomboter, daarin kan geen onderscheid worden gemaakt. Margarine daar in tegen is een boter-surrogaat en bevat geen melkvet, maar plantaardige oliën en dierlijke vetten. We kennen ook “ dieet-margarine” waaraan uitsluitend plantaardige oliën in worden verwerkt en naast de enkelvoudig onverzadigde vetzuren, extra meervoudig onverzadigde vetzuren, ook linolzuur en linoleenzuur wordt toegevoegd. Halvarine is margarine die wordt vermengd met water en gelatine en bevat daardoor tot 50% minder vetstoffen dan margarine. Het verschil tussen boter en surrogaat boters zit hem dus in vetzuur-samenstellingen. Daarnaast is roomboter vrijwel altijd natuurlijk, en margarines en halvarine chemisch.Wil je dus boter op je brood, gebruik dan in matige vorm liefst roomboter.Het bevat inderdaad vet, maar deze vetten hebben we juist nodig. Nogmaals moet je ook met roomboter uiteraard niet overdrijven. Eet je roomboter vanwege de vitamine A,D en E, moet je ook opletten, want roomboter bevat geen toegevoegde vitaminen zoals bij vele margarines en halvarine wel het geval is.Vul deze vitaminen dus aan via andere voedselbronnen.

IMG_6700

INGEBLIKT FRUIT
Meest onzinnig product vind ik o.a het ingeblikte fruit. Het is vrijwel altijd licht tot zwaar gezoet met limonadesiroop, en ook “ op eigen sap” zegt niets over het  bizar hoge suikergehalte in al deze blikken en potten. Bovendien: waarom niet gewoon lekker vers en intact fruit kopen? We zijn toch niet ZO lui geworden dat we vers fruit niet even zelf in parten kunnen snijden of schillen?

IMG_6396

 

SUIKERVRIJ
Best raar: we lijken steeds meer suikervrije producten te kunnen kopen, maar we worden er niet gezonder op, en ook bevatten deze producten nog aardig wat “ alias suikers”. In mijn artikel “ suikervrij? zonder suiker?” kun je alles lezen over het fenomeen “ suikervrij” en hoe onzinnig deze kreet vaak is. Een onzin kreet dus, waar vaak niets van klopt, maar wel de suggestie sterk wordt gewekt.

IMG_6597   IMG_6689

PINDAKAAS
Alhoewel het nog steeds erg wordt gezien als een standaard voedingsmiddel,kun je je werkelijk afvragen waarom we dit in grote getale zo massaal blijven kopen. Want pindakaas is zo’n typisch recept wat je A:in nog geen 5 minuten zelf maakt,B:dit ook nog zoveel malen goedkoper is en C: het 10 x zoveel gezonder is. Zonder suiker of niet, biologisch of niet, pindakaas is altijd bewerkt. Uitzonderingen op de regel vinden we alleen terug in de biowinkel, en ook deze zijn niet altijd vrij gewaard van extra toevoegingen. Kijk je “ budget-wise” naar pindakaas, dan betalen we ons ook scheel.Een gemiddelde pot meest goedkoopste ( b-merk) pindakaas kost al snel rond de 1,50.Een zakje pinda’s nog geen 50 cent ( meest goedkoopste) En pinda’s is alles wat je nodig hebt om pindakaas te maken. En een keukenmachine 🙂 Klik hier voor het recept om zelf pindakaas te maken en je zult merken hoe kinderlijk eenvoudig het is. En zal ook jij je gaan afvragen waarom je eerder pindakaas vol meuk en suikers in de supermarkt koopt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor producten als appelmoes. Deze maak je ook echt zeer eenvoudig zelf.

IMG_6703

ONTBIJTGRANEN
Als we langs de schappen wandelen van de ontbijtgranen dan vallen de vele producten ons bijna aan. Er is over de jaren zo mega-veel keuzes bij gekomen dat een doorsnee consument hier echt geen patat meer van kan bakken. .En dus zal gaan kiezen voor meest leukste verpakkingen of de claims en kreten die er op verpakkingen staan. Ontbijtgranen is ook bedacht door fabrikanten, multinationale ondernemingen om zo de consument tal van onnodige zaken op te dringen die geld voor hen in het laatje brengt. Hadden deze talloze ontbijtproducten nu werkelijk nog enige volwaardige voedingswaarden, was het nog een ander verhaal, maar vrijwel alle zogenaamde ontbijtgranen, reepjes, drankjes, sapjes,enzovoort bestaan voor een zeer groot deel uit suiker.We hebben al deze onzin-producten dan ook totaal niet nodig. Een homemade boterham met vers beleg volstaat, als deze goed evenwichtig op elkaar zijn afgestemd qua koolhydraten, eiwitten en vetten. Daar heb je echt geen kant en klaar-meuk voor nodig.Ook is een bord verse havermout met bijvoorbeeld wat vers fruit een zeer volwaardige start van de dag. Ook zorgelijk zijn de talloze “ kinder-ontbijtgranen” die verkrijgbaar zijn in alle soorten en maten. Deze bevatten in sommige gevallen extreem veel suiker.

IMG_6707

TUSSENDOORTJES
Ook weer zo’n door fabrikanten bedacht fenomeen. We hebben geen tussendoortjes nodig als we volwaardige maaltijden goed verdeeld over de dag nuttigen. Afhankelijk van behoeften kun je wat verse gekookte groente, noten, en vers intact fruit eten. Al die reepjes en toestanden ten spijt: het zijn veelal suiker-reepjes en tussendoortjes die volstrekt overbodig zijn om ons in leven te houden.

IMG_6702

INSTANT MEUK
Soep maken we niet meer zoals vroeger geheel zelf, maar uit pakjes, zakjes en inmiddels zijn daar ook meer varianten bij gekomen, zoals sta-zakken en pakken soep. Allen beweren ze “ vol verse groente” te zitten. Echter bevatten al deze varianten veel onnodige chemische/kunstmatige hulpstoffen en ook hier weer: suiker. Daarnaast kan het zout-gehalte in deze producten soms echt alarmerend hoog zijn. Ook deze producten zijn voor ons verzonnen en niet DOOR ons. Maak je soep gewoon zelf en skip al deze onzin. Soep maak je al van gepureerd gekookte groente en wat verse kruiden en specerijen als het moet. Daar kan geen instant-poedertje tegenop.

TERUG NAAR DE BASIS

Niet alleen voor onszelf, maar juist ook voor volgende generaties ( onze kroost) is het erg belangrijk om weer terug naar ” normaal” te gaan en ook vooral de matigheid weer leren terug te pakken. In een oververzadigde wereld is dat uiteraard niet makkelijk: verleidingen liggen overal op de loer, en ook kinderen en pubers worden er continu aan blootgesteld. Fabrikanten nemen stiekempjes steeds meer en meer macht over op ons voedsel en zo ook automatisch op ons eet/drinkgedrag. Merken worden plots als statussymbolen gezien,we lopen zelfs met levensmiddelen-merken op onze kleding te pronken. Hoe meer je weer zelf gaat maken, hoe meer regie jij weer terugpakt van de fabrikanten. En geloof mij: je kroost en ook je eigen gezondheid zullen je uiteindelijk ontzettend dankbaar zijn!

 

 

16 Reacties op “Grootste meuk-onzin top 10

  • Ik lees steeds vaker dit soort meuk ,maar inderdaad als we nou weer allemaal gewoon normaal gaan eten ,dan bedoel ik eten waar je aan kunt zien wat het is en niet aan een afbeelding op een pakje ,maar producten die je kunt ruiken en proeven .

 1. Monique, goed gedaan en ik wist het allang. Ik hoop dat we veel mensen kunnen waarschuwen. Er zijn er ook helaas niet het niet zonder kunnen, zeggen ze.

 2. Wat zou het fijn zijn als we met zijn allen een basislijst maken zodat niet iedereen het wiel apart hoeft uit te vinden en alle etiketten hoeft te lezen. Nu duurt een supermarkt bezoek uren, laatst kreeg ik het advies hou alleen de buitenrand aan en kijk evengoed wat je koopt.
  Kruiden zijn in supermarkt veel duurder.
  Back to basic!!!!

 3. Ik denk dat veel van deze producten verkocht worden omdat veel mensen niet meer kunnen koken. Als ik bijv stampot maak dan ga ik naar de boerderij, haal daar aardappels, winterwortels en uien. Daar maak ik stampot van. Ik ken mensen die niet weten wat ze met een aardappel aanmoeten als ze niet geschild uit een zakje komen. Nouja zeg! En jammer genoeg is er ook een hele grote groep die zich er niet druk om maakt wat ze naar binnen werken. Jammer want het is echt niet moeilijk om wat beter op je eten te letten.

 4. De auteur heeft gelijk, maar ik vind het armoedig geschreven. Daarnaast moet hij/zij even leren hoe je ‘haakjes’ gebruikt in een tekst, ( namelijk niet zo) (maar gewoon zo). Door dit soort slordige fouten heb ik maar één alinea gelezen.

 5. Ik doe alles verkeerd met eten, neem teveel zout, teveel suiker, te veel roomboter en te weinig verse groente. Ik ontbijt en dineer alleen maar heb lunch al tig jaar geleden afgeschaft. Weeg 72 kilo bij 1.75 mtr, gebruik vrijwel geen medicijnen en mankeer bijna niets. MAAR ik ben toch pas 79 !.

 6. Ik krijg een beetje jeuk van dit stukje.

  Is het dan zó slecht om eens makkelijk te doen? Om eens in plaats van vers fruit de smaakpapillen even lekker te kietelen met een een reep als tussendoortje? Om ’s morgens eens lekker makkelijk te beginnen met een ontbijtshake (ja, vol met suiker)?

  Krijg de indruk dat de auteur een ware verpakkingsfobie heeft en daar maar al te graag bevestiging voor zoekt.

  Niet alles in een supermarkt is per definitie slecht en van af en toe gemaksvoedsel is nog nooit iemand dood gegaan.

 7. Ik zou heel graag zelf gezonde soep maken , maar wat gebruik je dan ipv de ongezonde bouillon blokjes om je soep lekker op smaak te maken???

 8. Je wordt wel dik van (teveel) calorieen – zoals jij het zegt zou je denken dat als je alleen eiwitten zou eten, je dus niet aan komt. Als je meer eet dan je onderhoud kom je gewoon aan, of het koolhydraten, vetten of eiwitten zijn, maakt het niet uit. Punt.

 9. Ik vind dat Monique enorm haar best doet om duidelijk te maken waarom bepaalde teksten op verpakkingen worden vermeld, waardoor de consument vaak ten onrechte overtuigd wordt om het betreffende product aan te schaffen. Daarnaast is ze kritisch over het product zelf.
  Ik waardeer deze informatie ten zeerste, maar vind de teksten vaak wel te uitgebreid.

  • dank je wel Geke. Helaas zijn mijn onderwerpen geen onderwerpen om het kort te houden en zijn mijn artikelen nooit kort of kortaf en afgezaagd. Ik probeer zo informatief mogelijk te schrijven. Warme groet

 10. Veel info ! Nu ook graag een positief artikel, hoe het wel moet of kan.
  Veel mee eens ,maar ook veel gemopper. Bv superfoods is idd hype maar is nooit bewezen dat deze slecht noch goed zijn.
  Het is wel bewezen dat in het huidige brood veel te veel zout zit , en u adviseert het juist als ontbijt ipv ontbijtgranen.

  • Hai,
   Ik begrijp je punt hoor. Ook ik zou dolgraag willen, enkel positieve stukjes te schrijven. Maar helaas is de werkelijkheid anders. En zijn de positieve geluiden ook sporadischer, al vind je ze wel terug op mijn website. Het is gelukkig niet altijd en allemaal kommer en kwel. Maar helaas is het vrijwel altijd wel. Product informatie kun je volop vinden in het meukvrij ABC. Succes en warme groet!

 11. Nederlanders behoren tot de langste volkeren ter wereld. Onze levensverwachting stijgt met een weekend per week… En hoe komt dat? Louter en alleen doordat we zulke fantastische voeding tot ons nemen. Natuurlijk zit er veel onzin in voorverpakt voedsel, maar erg veel te klagen hebben we echt niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *