De grote natuurlijke tandpasta test!

Eerder schreef ik een verhelderend artikel over tandpasta, waarin ik dieper inga op de ingrediënten en hoe schadelijk deze mogelijk, zeker op langere termijn, kunnen zijn voor onze gezondheid. KLIK HIER  om naar het artikel te gaan. Wil je meer informatie over fluoride, algehele mondverzorging en voedsel m.b.t ons gebit? KLIK HIER.

 IMG_3145

GEZONDE TANDPASTA

 Omdat fluoride ter discussie is gesteld zien we steeds meer fabrikanten de keuze maken, een tandpasta op de markt te brengen zonder fluoride. Echter gebruiken de bekendere merken nog altijd wel andere chemische stoffen . Wil je echt ” gezonde” tandpasta gebruiken, dan is de wandeling naar de biowinkel de optie. Daar vind je tandpasta’s die zijn gemaakt met natuurlijke, meest biologische ingrediënten. Ze bevatten geen chemische stoffen en zijn vrijwel altijd zonder fluoride.Er wordt gebruik gemaakt van pure en natuurlijke middelen om de tanden te reinigen en te verzorgen, zoals propolis, voor een antibacteriële werking. Er worden geen stoffen als fluoride, SLS, triclosan, sorbitol, parabenen, methylisothiazolinone, methylchloroisothiazolinone, phthalates, kunstmatige zoetstoffen, petrochemicalien en kleurstoffen gebruikt..  De meeste natuurlijke tandpasta’s bevatten in samenstelling calcium carbonaten, betaïne, plantaardige glycerine, water, natuurlijke planten en kruiden extracten, xantaangom, , diverse natuurlijke, plantaardige oliën voor de smaak ( bijvoorbeeld venkel olie, pepermuntolie) en andere natuurlijke smaakstoffen uit de natuur zoals aloë Vera.  Deze formules zorgen voor een fris mondgevoel, geeft het gebit reiniging en verzorging, zonder ons lichaam bloot te stellen aan chemische stoffen. Daarnaast vervuilen we het milieu ook veel minder, door deze te belasten met chemisch afval-water. ( het water wat we gebruiken om onze monden te spoelen).
Er zijn veel verschillende natuurlijke tandpasta’s verkrijgbaar. Wat ze bijna allemaal gemeen hebben is dat ze vrij zijn van fluoride. De meesten zijn tevens geschikt voor vele doelgroepen, zoals de aryuveda beweging en veganisme.Nadeel van deze tandpasta’s is dat de smaken vaak als vies en zelfs smerig worden ervaren.  Het is vaak erg zout of heel erg ” heet” omdat er bijvoorbeeld peper aan wordt toegevoegd om ons mondgevoel te versterken. Belangrijk is, om een juiste tandpasta te kiezen die bij jouw dagelijkse mondverzorging past. Als ik naar mezelf kijk, heb ik last van overgevoelig tandvlees en ik heb snel last van tanderosie. Dit zijn punten die ik meeneem in de keuzes van mijn dagelijkse mondverzorging. Naast veel en zorgvuldig flossen poets ik drie x per dag mijn tanden. Ik let op wat ik eet, en drink gelukkig geen suikerrijke dranken. Maar ik drink wel thee, wat mijn tanden kan doen laten verkleuren. Voor mij is een tandpasta die mijn tandvlees stimuleert, mijn tandglazuur beschermt en mijn tanden goed reinigen van belang. En daarom kies ik voor tandpasta’s met propolis, kruidenextracten  en aloë Vera. Zo moet jij voor jezelf nagaan wat voor punten voor jou van belang zijn, en daarop de tandpasta kiezen die meest geschikt is.
Een ander nadeel  bij natuurlijke tandpasta’s is de textuur. Omdat er vrijwel geen schuimmiddelen worden gebruikt, is de tandpasta ” brokkeliger” van textuur en blijft het ” hangen” in je mond. Je tanden kunnen ook erg glad en glibberig aanvoelen. Ik persoonlijk vind dit geen probleem, zeker niet als je de grote voordelen er tegenover stelt. Ze zijn niet veel duurder dan gemiddelde chemische tandpasta’s. Er zijn uiteraard spot-goedkope tubes te koop in discount-winkels, maar de grotere, bekendere tandpasta-merken hanteren een gemiddelde prijs tussen € 3 en € 5 euro.
IMG_3155

TEST

Omdat ik erg veel vragen kreeg over deze natuurlijke tandpasta’s heb ik besloten om een test uit te voeren op zoveel mogelijk verschillende soorten natuurlijke/ biologische tandpasta’s. Ik kijk naar:

* werking

* mondgevoel

* textuur

* kleur, geur, smaak

Zijn er nog opmerkingen, dan vermeld ik deze. Ik heb de tandpasta per dag getest, dus 3 x per dag gebruikt. ( 3 x gebruikt per tube) Ik heb sommige varianten zelf gekocht voor deze test, anderen kreeg ik via aanvraag bij een fabrikant, en de meesten kreeg ik via de webwinkels  www.biocareonline.nl, en www.ahealthylife.nl.  Bij deze wil ik hen bedanken voor hun bijdrage aan deze test. De meeste tandpasta’s uit deze test heb ik gratis ontvangen, en zelf bekostigd.  Er zijn geen commerciële doeleinden mee gemoeid. De test is geheel onafhankelijk geschreven, op basis van mijn eigen ervaringen. Er zijn geen inkomsten mee gemoeid. Ook ontvang ik géén inkomsten uit kortingsacties.
In deze test zijn kindertandpasta’s opgenomen. Om een zo duidelijk en helder mogelijke test te verkrijgen, heb ik deze soorten uitbesteed aan kinderen, die graag mee wilden doen met deze test. Dit zijn kinderen in de leeftijd van 5-8 jaar oud. Zij testten drie dagen lang de tandpasta, met twee x per dag poetsen. De ouders hebben hun bevindingen genoteerd en aan mij overhandigd. Zelf heb ik de kindertandpasta’s ook 1 x getest. Namen in deze test genoemd zijn met toestemming vermeld.
Ik heb zowel elektrisch gepoetst als handmatig. Handmatig 2 x per dag, elektrisch  1 x per dag.
IMG_3095

Green people venkel & propolis tandpasta ( 50 ml , €4,99)

De eerste die ik heb getest, is deze van GREEN PEOPLE. Deze tandpasta bevat propolis en valt daarom al meteen af voor veganisten, maar is een echte aanrader voor mensen met gevoelig en snel geïrriteerd en ontstoken tandvlees. ( like me ;( ) Propolis heeft in deze tandpasta een antibacteriële werking. Daarnaast bevat het biologische venkel en kaneel, en geen munt. Leuk detail om te vermelden is dat 10% van de opbrengsten van alle tandpasta’s van GP gaat naar goede doelen. Mooi gebaar. Er wordt geadviseerd, om de tandpasta op de tanden te smeren en deze niet weg te spoelen.

WERKING? Deze tandpasta is geschikt voor gevoelige tanden en tandvlees. Dat kan ik uiteraard na drie x poetsen niet vaststellen, maar ik ben bekend met propolis-tandpasta en heb sinds ik dit gebruik geen last van gaatjes of andere vervelende irritaties in de mond. Ik geniet daarom de voorkeur aan deze tandpasta-soort.

MONDGEVOEL? Fijn. De tandpasta is goed doseerbaar, en poets lekker, schuimt minimaal, maar toch voldoende om een fris mondgevoel te krijgen. Alhoewel er wordt geadviseerd de tandpasta niet weg te spoelen heb ik dit wel gedaan, want dit geeft mij net even een wat frisser en fijner mondgevoel. Ik hield er een lekker, milde frisse nasmaak aan over.  Mijn tanden voelen glad aan.

TEXTUUR? Goed, lekker stevig maar niet stroef, ook niet op de tanden. Spoelt goed en direct weg.

KLEUR, GEUR, SMAAK?  Crémewit van kleur, kruidig van geur, heerlijk fris van smaak

WAT VIND IK ERVAN? Superfijne tandpasta. Ik ben er echt enthousiast over. Vooral de smaak vind ik erg lekker!

VOOR / NADELEN? Geen nadelen.

IMG_3099

Green People kindertandpasta met spearmint  & aloë Vera ( 50ml, € 4,99)

Deze tandpasta is geschikt voor kinderen vanaf 0-8 jaar. Het is ongevaarlijk en veilig bij doorslikken. Er zitten geen schadelijke stoffen in. De 100% natuurlijke tandpasta is mild fris van smaak, en daarom erg geschikt voor baby’s, peuters en kleuters, die een heftige frisse smaak niet erg kunnen waarderen. Het is zacht voor het tandvlees, en vermindert bacteriële groei. Het heeft een  beschermende anti oxiderende werking op het tandvlees, en verwijdert tandplak. Geschikt voor veganisten. Ik heb deze tandpasta laten testen door een dochtertje van mijn kennis. Naomi ( naam mocht met toestemming worden genoemd) is 7 jaar oud en heeft voor mij deze tandpasta drie dagen lang getest. Samen met haar mama ( mijn kennis R.) heeft ze met veel plezier en toewijding deze test voor mij gedaan. Kennis R. heeft haar eigen bevindingen opgeschreven en deze aan mij overhandigd.

WERKING?  Eerst mijn eigen bevindingen. De tandpasta smaakt inderdaad zeer licht mild, de pepermuntsmaak is zeer subtiel gehouden. De tandpasta voelt hetzelfde aan in de mond als de tandpasta’s voor volwassenen van Green People. Naomi vond de eerste keer ” nogal gek” omdat de tandpasta anders in haar mond oploste dan dat ze gewend was. Ze vond de smaak meteen fijn. Ze vond haar tanden glad en schoon aanvoelen na haar poetsbeurt. Ze vond de tube er ook leuk uitzien. Na drie dagen was ze de tandpasta gewoon, en vind ze het zo’n lekkere tandpasta, dat Kennis R. deze voortaan gaat inkopen voor haar.

MONDGEVOEL? Naomi vond de eerste keer een beetje vreemd, maar na de tweede poetsbeurt was dat al verdwenen. Ze vond de smaak heel lekker. Ook deze tandpasta schuimt minimaal, maar dat vind Naomi juist erg fijn, omdat ze dit juist niet zo prettig vind. De smaak bleef lang hangen in haar mond.

TEXTUUR?  Goed. De dosering komt netjes uit de tube, de opening is kleiner dan reguliere tubes tandpasta waardoor je niet teveel gebruikt. Zeker voor kinderen fijn, die al snel geneigd zijn teveel op hun tandenborstel te spuiten. Dit was overigens ook één van de redenen, waarom kennis R. deze tandpasta voortaan in gaat kopen, omdat Naomi altijd veel teveel op haar borstel spuit.

KLEUR/ GEUR/ SMAAK?  Alle tandpasta’s van Green People zijn grijs/ crémekleurig. De geur is lekker fris, mint. Naomi vond de smaak heerlijk. Ik hou wel van wat meer smaak, maar daarom zijn dit ook kinder-tandpasta’s.

WAT VOND NAOMI ERVAN?  Naomi vind haar nieuwe tandpasta ” cool” en vind de smaak lekker.

VOOR / NADELEN ? Kennis R. vind het jammer, dat deze tandpasta niet overal verkrijgbaar is.

IMG_3114

Weleda Ratanhia tandpasta ( 75 ml, € 3,99)

Deze tandpasta kocht ik zelf in de biowinkel. Ik heb een aanvraag verstuurd naar Weleda voor een proefexemplaar voor deze test ( 2 x) maar ik kreeg geen enkel antwoord. Beetje jammer. In de biowinkel vind je ongeveer 5/6 varianten. Iedere tandpasta heeft zijn specifieke werking. Ik koos deze uit, die in het bijzonder werkt tegen tandvleesproblemen. Deze variant verwijdert op een natuurlijke wijze tandplak, beschermt tegen tandbederf, helpt het tandvlees verstevigen, en geeft een milde, grondige reiniging. De tandpasta is in basis gemaakt met het natuurlijke mineraal calciumcarbonaat. ( ook wel krijt) . Er zijn extracten van mirrehars en ratanhia toegevoegd voor smaak en effectieve werking. Verder zijn er etherische oliën aan toegevoegd als pepermunt en kruizemunt, venkel en menthol.  Wat mij opviel, was dat er alcohol in zit. De alcohol wordt vervaardigd  uit suikerbieten, fruit en graan werkt als oplosmiddel bij het maken van extracten en werkt conserverend. Compositie van natuurlijke etherische oliën werken als smaakstof en heeft een conserverende werking. De tandpasta is geschikt voor veganisten.

WERKING? Lost goed op in de mond. Het oplossen ging echter beter met de elektrische tandenborstel. De vrij sterke smaak komt direct vrij. Niet stroef. Schuimt minimaal.

MONDGEVOEL?  Goed. De pasta verdeelt goed in de mond, en voelt lekker aan, De frisse smaak vond ik op ten duur wel heftig. De tandpasta spoelkt goed weg. Mijn tanden voelen glad aan.

TEXTUUR?  Goed. Niet stroef, niet dik en plakkerig.

KLEUR / GEUR / SMAAK?  Goed. De kleur is licht rozig. De geur is tintelend fris, de pepermunt geur overheerst. Dit geldt ook voor de smaak, ik vond hem op ten duur wat te hevig worden.

WAT VIND IK ERVAN?  Fijne tandpasta. Wel ietsje pittig. Maar dat is best lekker op zijn tijd 😉 Wat ik ook fijn vind, is de prijs, die ligt in het redelijke.

VOOR / NADELEN?  geen.

IMG_3113

Maharishi Ayurdent classic kruidentandpasta ( 75ml € 4,95) 

Deze tandpasta is gemaakt met kruiden. Een verfijnde samenstelling van ayurvedische kruiden uit de Himalaya’s.  Voor een natuurlijke mondhygiene.Naast het ayurvedische triphala bevat de tandpasta  neem, kruidnagelolie en nog veel meer kruiden in hoge concentratie, die om hun tandverzorgende werking bekend staan. Pepermunt geeft langdurig een frisse adem. Maharishi Ayurveda maakt gebruik van de kracht van de natuur en de intelligentie van planten.Bevat geen fluoride, maar is wel gezoet met sorbitol.  Opvallend detail: het bevat silica.  Silica ken je vast niet bij woord, maar wel in je dagelijks leven. Het zijn namelijk die witte kleine zakjes die we in veel producten tegenkomen bij verpakkingen. Het zijn vocht-vretertjes. In tandpasta is het een vaak opgenomen, hard ingrediënt. We komen het veel tegen in whitening tandpasta’s. Het heeft een schurende werking. Gehydrateerd silica is meestal de boosdoener bij geïrriteerd en gevoelig tandvlees. De tandpasta is geschikt voor veganisten.

WERKING?  Ik vond de tandpasta minder fijn op de tandenborstel. Het is vrij stroef in de mond en ik voind de eerste smaakbeleving niet erg prettig. Verdeelt wel goed in de mond.

MONDGEVOEL?  Stroef, vooral stroef, alsof ik een stukje rabarber at. Dit lost gelukkig later wel op, maar ik vind het niet prettig. Smaak blijft wat ” plat” maar is niet onprettig te noemen. Mijn tanden voelen na het poetsen lekker glad aan.

TEXTUUR?  stroef. Qua dikte wel fijn.

KLEUR / GEUR / SMAAK? De kleur is wit, de geur ” plat” met een lichte zweem van pepermunt, en de smaak ook wat plat en afgevlakt.

WAT VIND IK ERVAN? Geen topper. Ik vind hem niet erg fijn. En daarbij vind ik het jammer dat er sorbitol en silica is gebruikt.
VOOR / NADELEN?  Bevat sorbitol en silica. Erg stroeve tandpasta.
IMG_3117

Himalaya BIO tandpasta met neem en granaatappel ( 150 gram, € 7,95)

Een combinatie van biologische neem, biologische granaatappel en andere effectieve biologische kruidenextracten, voor de reiniging van de tanden, een frisse adem, gezond tandvlees en schone tanden. Door de Xylitol, een natuurlijke zoetstof die gewonnen wordt uit de Berkenboom, heeft de tandpasta een aangename smaak. Deze zoetstof wordt als tandvriendelijk beschouwd en gaat plak tegen.  Vrij van fluoride, parabenen, sacharine en sodiumlaurylsulfaat (SLS). Dierproefvrij. Het bevat diverse koudgeperste oliën:  koude extractie.Granaatappelextract: voor gezond tandvlees, sterke antioxidant ,Neembladextract: neem wordt al eeuwen toegepast om de tanden te reinigen, Terminalia chebula: wordt gebruikt om het tandvlees gezond te houden ,Arabische-gomextract: wordt gebruikt vanwege de verzachtende eigenschappen., Xylitol: natuurlijke zoetstof die gewonnen wordt uit de Berkenboom, gaat plak tegen. De tandpasta is tevens gezoet met stevia Reboudina.  Ook hierin komen we helaas gehydrateerde silica tegen. Dit heeft een schurende werking, en zorgt voor polijsting.( tegen tandplak) Alhoewel het onduidelijk is op de verpakking, lijkt de silica wel van natuurlijke afkomst. ( kiezelzuur) en in verfijnde doseringen toegevoegd aan de tandpasta.

 

WERKING?  Opvallend goed. De tandpasta wordt direct in de mond opgenomen en verdeelt goed. Fijne eerste smaakbeleving. Niet overheersend.

TEXTUUR? fijn. Goed oplosbaar in de mond, geeft een fijne eerste smaakbeleving en blijft niet plakken op de tanden.

SMAAKBELEVING?  Echt een lekkere smaak. Wel één van de betere smaken uit deze test.

KLEUR / GEUR / SMAAK?  Lichte, grijze kleur, geurt licht naar pepermunt, smaak echt supergoed.

WAT VIND IK ERVAN? Goede tandpasta. Ik vind het prettig dat er neem in zit en xylitol, deze zijn zeer verzorgend voor het gebit, minpunt is de gehydrateerde silica.

VOOR / NADELEN? Jammer van de gehydrateerde silica, verder een topper.

 

IMG_3097

Green people minty cool tandpasta ( 50ml, € 4,99)

Deze tandpasta werkt in het bijzonder effectief bij mensen die snel last hebben van een droge mond. Bevat biologische ingrediënten als  Aloe vera, Pepermunt & Spearmint, werkt antibacteriëel,  en heeft een frisse mintsmaak.  Het heeft verder alle bekende eigenschappen van Green People tandpasta’s ( zie eerdere beoordeelde varianten.) Ook hiervan gaat 10% van de opbrengst naar goede doelen Bevat biologische Aloë Vera en pepermunt. In het bijzonder geschikt voor gevoelige tanden en tandvlees. Bevat betaine, wat een natuurlijke milde schuiming geeft en de tanden en het tandvlees  niet irriteren.

WERKING?  Goed, net als de andere GP tandpasta’s, heeft het één zelfde verdeling in de mond.

TEXTUUR?  Fijn. Lekker snel opgelost in de mond, de eerste smaakbeleving is heerlijk fris, maar niet dat het prikt op de tong.

MONDGEVOEL? Fijn. Net als de andere GP tandpasta’s geeft het een erg fijn mondgevoel, lost goed op, geen plakkerige lagen op de tanden, spoelt direct weg.

KLEUR / GEUR / SMAAK?  Ook deze tandpasta is crémewit/ grijs van kleur, heeft een fijne subtiele mintgeur en een lekkere mintsmaak.

WAT VIND IK ERVAN?  Heerlijke variatie op de venkel & propolis tandpasta. Deze zal ik zeker nog eens bestellen.

VOOR / NADELEN?  geen.

IMG_3118

MR.Magic Mud activated charcoal ( zwarte kool) tandpasta pepermunt ( 113 gram, €12,95)

We zien en horen steeds meer over tandpasta’s en poeders met zwarte kool, die mogelijk op een natuurlijke wijze onze tanden witter doen maken. Vooral in Amerika is het een gigantische hype geworden en het waait inmiddels over naar Europa. Deze variant komt ook uit Amerika., MR.MagicMud is daar een groot merk. Deze zwarte tandpasta heeft een pepermuntsmaak, is 100% natuurlijk, gecertificeerd volgens de NCS (Natural Cosmetics Standards), vertelt dat binnen twee weken al resultaat kan worden bereikt. Het is vrij van genetische manipulaties, bevat geen fluoride, geen SLS, geen glycerine en is geschikt voor veganisten. Het is de eerste tandpasta die die geactiveerde koolstof van kokosnoot met bentonietklei combineert. De tandpasta is gezoet met xylitol en stevia. En heeft een vrij sterke pepermuntsmaak. Geactiveerde kool verwijdert plaque, giftige stoffen die een slechte adem veroorzaken en tandvlekken door een proces dat adsorptie wordt genoemd. Deze ongewenste elementen hechten zich aan het poreuze oppervlak van de actieve koolstof. Het was voor mij de eerste vuurdoop.

IMG_3130

WERKING? Oei…..dat is best even schrikken, als je de zwarte tandpasta laat oplossen in de mond, de mond kleurt zwart. En je tandenborstel ook. De smaak is prettig, niet te sterk.

TEXTUUR?  Vrij dik. Je moet even goed in de tube knijpen om de tandpasta eruit te krijgen.

MONDGEVOEL?  Matig. Ik vond de kleur niet aangenaam. Het is vast leuk voor omstanders om te zien, maar ik ervoer het niet als leuk of prettig, to be honest. Het verdeelt wel erg fijn in de mond.

KLEUR / GEUR / SMAAK?  Zwarte kleur, de geur is licht mint, en de smaak ook.

WAT VIND IK ERVAN?  Dit is echt niets voor mij. Naast dat ik het niet echt geweldig poetsen vind, staat het kool mij ook niet zo aan. Ik heb mijn tandarts om advies gevraagd, hij raadde het zelfs af. Kool lijkt een vrij schurende werking te hebben op het glazuur. Deze tandpasta is dus echt niets voor mij met mijn gevoeligheid voor tanderosie. Of het een witter effect geeft, heb ik na drie x poetsen niet kunnen ontdekken, maar de fabrikant vertelt dan ook dat er pas effect zichtbaar is na twee weken gebruik.

VOOR / NADELEN? Erg dure tandpasta.

IMG_3142

My MagicMud zwarte kool tandpoeder ( 30 gram, €19,95)

Deze poeder werkt zo’n beetje hetzelfde als de zwarte kool tandpasta. Dit poeder bevat slechts 4 ingrediënten: geactiveerde kool van kokosnootschil, calcium bentonietklei (voedselveilig), sinaasappelschilextract*, muntextract*
van biologische herkomst. Ik heb mijn tandarts om advies gevraagd voordat ik dit poeder wilde gaan testen. Er staan namelijk waarschuwingen op de verpakking. ” …niet aanbevolen voor poreuze, beschadigde tanden en kiezen”  Mijn tandarts verbood het mij nog net niet, maar als hij daar zeggenschap over had, dan had hij dit zeker gedaan. Voor mij genoeg reden om deze poeder test aan mij voorbij te laten gaan, want mijn gebit is mij alles waard. Ik heb mijn kennis W. gevraagd, of zij proefkonijn wilde spelen. Zij heeft het poeder twee x getest.

WERKING?  Kennis W. vond de gebruiksaanwijzing die zat bijgesloten zeer onduidelijk, ze heeft op internet de gebruiksaanwijzing opgezocht en deze gevolgd. Haar eerste beleving was zo’n beetje hetzelfde als die van mij met de zwarte-kool tandpasta: vreemd en niet echt prettig. Haar kinderen vonden het overigens wel hillarisch 😉

TEXTUUR?  Poeder. W. vond het poeder ” een geknoei” en ik moest ook vooral melden, dat er moet worden opgepast met kleding. Ze heeft het poeder op haar tandenborstel gestrooid. Ze vond ook het feit dat je het water moest laten lopen nadelig. Dit wordt geadviseerd omdat het uitspugen van de brij anders voor een zeer vieze wastafel zorgt. W. vertelt haar kinderen juist om de kraan nooit onnodig te laten lopen, en kreeg ironisch genoeg dan ook commentaar van haar kids toen zij de kraan wel liet lopen.

MONDGEVOEL?  W. vond het korrelig, een beetje vies en slecht oplosbaar tijdens de poetsbewegingen.

KLEUR / GEUR/ SMAAK?  Het poeder is zwart, de geur licht pepermunt-achtig, net als de smaak.

WAT VIND W. ERVAN? Drie x niets, zo verklaarde ze. Ze vond het een knoeierige boel, en geen fijne behandeling. De wastafel moest na de twee keren worden schoongepoetst.

VOOR / NADELEN?  Niet geschikt voor mensen met tanderosie, gevoelige en poreuze tanden en kiezen, en het wordt ook afgeraden te gebruiken op protheses. Pittig geprijsd. Mijn tandarts ( gaat volgend jaar met pensioen dus zit al aardig wat jaren in het vak, en geeft tevens les in tandheelkunde) ) raadt het ten zeerste af. Ook een rondje navraag bij andere tandartsen en mond -hygiënisten gaven enkel adviezen deze poeders niet te gebruiken omdat het een schurend effect zou kunnen geven op het tandglazuur.

Ik heb n.a.v deze test een reactie ontvangen van de fabrikant ( My MagicMud) waarin ze vertelden dat de tandpasta en poeder  uitgebreid door een onafhankelijk laboratorium zijn  getest en ruim vallen binnen de veilige range betreft RDA (relative dentin abbrasion) en REA (relative enamel abbrasion), de manier waarop gemeten wordt of een tandpasta niet teveel schuurt en je tanden beschadigt. Zoals je hier https://blog.mymagicmud.com/the-science/ kunt lezen, zijn zowel de tandpasta als de tandpoeder veel zachter voor je tanden dan veel reguliere whitening tandpasta’s .  Een RDA tot 250 wordt als veilig gezien voor levenslang gebruik en de meeste whitening tandpasta’s hebben een RDA tussen 100 en 150. Een REA onder de 10 wordt als veilig beschouwd voor levenslang gebruik.  De My MagicMud tandpasta’s hebben een RDA en REA van:

Tandpasta: RDA 136 en REA 2.54

Tandpoeder: RDA 116 en REA 0.74

De reden voor de waarschuwingen op het tandpoeder is dat er een hele kleine kans bestaat dat (bij zeer poreuze en beschadigde tanden) het zwart van de actieve kool achter kan blijven, ook bij bruggen kan de fabrikant daar niet 100% garantie voor geven omdat zij iet weten van welk materiaal deze gemaakt zijn. Maar bijna alle mensen kunnen het tandpoeder zonder problemen gebruiken.  Ik vertrouw echter op mijn tandarts, en heb dit de fabrikant ook laten weten.

IMG_3116

Argiletz citroen tandpasta ( 75 ml, € 8,95)

Deze tandpasta kocht ik zelf in de biowinkel. De tandpasta is ontwikkeld door een Frans laboratorium. Het is een remineraliserende en stimulerende tandpasta met witte en gele klei die je tandvlees versterkt. De tandpasta is verrijkt met organische citroen die je adem aangenaam verfrist. De tandpasta is gezoet met stevia, en bevat ingrediënten van biologische afkomst. Bevat alcohol, onbekend waaruit deze is vervaardigd.  De tandpasta is geschikt voor veganisten.

WERKING?  Fijn. Erg fijne eerste smaakbeleving, goed oplosbaar.

TEXTUUR?  Prettig. Niet dik, kleeft niet aan je verhemelte.

MONDGEVOEL?  Zeer fijn. De pasta rouleert goed met je poetsbewegingen mee.

KLEUR / GEUR/ SMAAK?  De kleur is créme-wit, de geur zeer licht fris, en de smaak vind ik echt geweldig, blijft aangenaam in de mond hangen.

WAT VIND IK ERVAN:  Geen onaardige tandpasta. Ik mis wel de antibacteriële werking in deze tandpasta. Verder een prima tandpasta voor dagelijks gebruik.

VOOR / NADELEN?  Prijzig. Ik kwam op internet prijzen tegen van 13 euro. Dat is natuurlijk absurd duur voor een tube van 75 ml.

IMG_3115

Urtekram eucalyptus tandpasta ( 75 ml, € 3,99)

Ook deze kocht ik zelf in de biowinkel. De tandpasta’s van dit Deense merk zijn op basis van krijt. Het bevat verder zeer weinig ingrediënten, en is 100% gecertificeerd biologisch en natuurlijk. Geschikt voor veganisten.   De tandpasta  bevat naast krijt actieve stoffen die de tanden schoonmaken, het tandvlees stimuleren en tanden witter maken. De Urtekram tandpasta bevat geen SLS/SLES of andere schuimende middelen die het mondslijmvlies kunnen irriteren. Dankzij de formule krijg je een goed schuimeffect. Het toegevoegde Eucalyptusextract zorgt ervoor dat je een heerlijk schoon gevoel en een frisse adem krijgt.Bevat polysacchariden.

WERKING?   Goed. Lijkt erg sterk op reguliere tandpasta qua eerste smaakbeleving en oplosbaarheid.

TEXTUR? Goed. Komt snel uit de tube, rouleert goed op de poetsbewegingen en plakt niet aan het verhemelte.

MONDGEVOEL?  Goed. Prettige smaak, al wordt het na twee minuten poetsen wel iets ” heet”.

KLEUR / GEUR / SMAAK?  Vrij wit van kleur, geurt licht naar eucalyptus, de smaak is aardig sterk.

WAT VIND IK ERVAN?  Ondanks dat het in gebruik een zeer fijne tandpasta is, twijfel ik een beetje aan de werkzaamheid. Ik mis ook hier het anti-bacteriële stukje.

VOOR / NADELEN?  Fijn geprijsd.

IMG_3096

 

Green People citrus & aloë Vera tandpasta ( 50 ml, € 4,99)

Deze variant / smaak is in het bijzonder geschikt voor mensen met gevoelig tandvlees en/ of andere tandvlees problemen. De samenstelling is zoals we deze gewend zijn bij de tandpasta’s van GP. 100% natuurlijk, waarvan 34% biologisch, waaronder  Aloe Vera, lemon, grapefruit, sinaasappel en myrre.

WERKING? Ik val in herhaling, maar ook deze variant vind ik superlekker van smaak/ eerste smaakbeleving, lost goed op, en plakt niet aan mijn verhemelte.

TEXTUUR?  Niet te dik, verdeelt erg prettig bij de poetsbewegingen in de mond.

MONDGEVOEL?  Fijn, fijn, en nog eens fijn, ik kan er niets meer van maken…

KLEUR / GEUR / SMAAK?  Weer de bekende GP tandpastakleur ( créme-wit) , de geur is subtiel fris en de smaak echt fantastisch lekker,

WAT VIND IK ERVAN?  Ook deze variant ga ik meer bestellen ter afwisseling. De smaak is echt lekker, en blijft subtiel hangen na het poetsen in de mond,.

VOOR/ NADELEN?  Geen.

IMG_3158

Jack N’ Jill kindertandpasta banaan ( 50 gram, € 5,95)

Deze kindertandpasta heb ik uitbesteed aan het 8 jarige zoontje van kennis K. Hij gebruikt al reeds fluoridevrije tandpasta’s omdat zijn moeder ook zeer bewust en meukvrij leeft ( zoveel mogelijk althans ) Hij kan deze kindertandpasta dus extra goed testen. Thomas ( naam met toestemming ) had er in ieder geval enorme zin in! Jack’n Jill tandpasta is een bio-tandpasta die verkrijgbaar zijn in verschillende smaakjes. Ik mocht de banaan testen. Bevat xylitol (van berken) om tandbederf tegen te gaan en biologische calendula om tandvlees te verzachten. Veilig voor het tandenpoetsen bij baby’s vooral met de siliconen vinger borstel. Getest door EWG in Amerika als werelds veiligste tandpasta.NASAA gecertificeerde biologische ingrediënten,  smaken zijn USDA gecertificeerd, veganistisch, kosher en   glutenvrij; geen toegevoegde kleur, munt, of suiker.

WERKING?  Thomas vond de smaak meteen geweldig. Hij houdt erg van bananen, en deze smaak valt bij hem dan ook meteen bij zijn eerste smaakbeleving goed. Hij vond de tandpasta erg goed oplossen, en het plakte nergens.

TEXTUUR? Thomas vind de pasta zelf iets dikker dan de tandpasta die hij gewend is.

MONDGEVOEL?  Hij vond het jammer, dat het iets minder schuimde, dit gaf hem geen fris gevoel. Maar de smaak maakt alles goed, hij vind ook dat de tandpasta snel uit zijn mond is gespoeld. Wat hij bij zijn andere tandpasta juist een nadeel vind.

KLEUR / GEUR / SMAAK? Kleur is licht geel en doorzichtig, geurt licht naar banaan, en smaakt naar banaan.

WAT VIND THOMAS ERVAN?  Hij is echt heel enthousiast en vraagt zijn moeder om voortaan deze tandpasta te bestellen. Al zou hij het graag wat meer schuimend in zijn mond willen zien.

VOOR / NADELEN?  Volgens Thomas geen, op het mindere schuimen na 😉 Ik heb de tandpasta zelf ook 1 x geprobeerd, inderdaad opvallend lekkere smaak, die toch niet heftig is.

Schermafbeelding 2018-04-30 om 06.17.20

Paradontax fluoride-vrije tandpasta ( 75 ml, € 4,79)

Deze tandpasta kocht ik gewoon bij de AH. Het is een fluoridevrije tandpasta die overal wordt verkocht, omdat het geen natuurlijke/biologische tandpasta betreft, en valt onder de reguliere varianten. Toch heeft deze tandpasta best wat streepjes voor op de reguliere, naast het feit dat het dus geen fluoride bevat.  Traditionele tandpasta’s bevatten doorgaans meestal slechts ongeveer 25% aan gespecialiseerde bestanddelen. parodontax fluoridevrije tandpasta daarentegen bevat 70% aan gespecialiseerde bestanddelen voor tand en tandvlees. Dankzij deze hoge concentratie kunnen tanden grondig worden gereinigd, de groei van schadelijke bacteriën geremd en helpt het effectief bij het voorkomen van tandvleesproblemen. Ik zie, op de alchohol van onbekende komaf na, ook geen al te rare stofjes in de ingrediënten. Maar dus niet natuurlijk/biologisch….Toch neem ik deze mee in deze test, omdat er ontzettend veel naar werd gevraagd.

 

WERKING? Mijn eerste smaakbeleving was de bekende zoute paradontax smaak. Ik hou er absoluut niet van. Deze variant is wel iets milder maar die zoute nasmaak….yieks.

TEXTUUR?  Net zoals reguliere tandpasta’s. Wel fijn, goed oplosbaar. Maar die smaak….Yieks.

MONDGEVOEL?  Die smaak! Heb ik al gezegd dat ik die niet kan waarderen ? 😉  De textuur van de pasta is wel enorm prettig. Lost goed op, ook tijdens de poetsbewegingen.

KLEUR / GEUR / SMAAK?  De kleur is licht bruinig, de geur kruidig, en de smaak……nou ja,…..ehm…

WAT VIND IK ERVAN?  Qua werking niet onaardig, de smaak vind ik niet lekker.

VOOR / NADELEN?  Niet natuurlijk/biologisch, wel erg goed verkrijgbaar.

IMG_3159

Santé tandpasta mint ( 75 ml, € 4,99)

Deze tandpasta is op basis van calciumcarbonaat en is bijzonder geschikt voor de dagelijkse verzorging.  Verzorgt en beschermt tanden en tandvlees tegelijk: met klinisch geteste samenstelling van werkzame stoffen van salie, bio-groene theeextract en xylitol. De natuurlijke tandenpoetsmiddelen van echt krijtsteen zorgen voor de zachte reiniging van tanden en tandvlees. Geschikt voor veganisten.

WERKING?  Goede eerste smaakbeleving, de pasta lijkt sterk op reguliere tandpasta’s, lost goed op.
TEXTUUR?  Goed. Plakt niet en lost goed op met je poetsbewegingen.
MONDGEVOEL?  De mintsmaak is prettig, niet te sterk. Wel wordt het wat ” heet” in de mond als je langdurig poetst. Gladde tanden na het spoelen, fijne smaak in de mond.
KLEUR / GEUR / SMAAK?  Witte kleur, lichte pepermuntgeur, lekkere frisse smaak
WAT VIND IK ERVAN?  Fijne tandpasta voor dagelijks gebruik. Ook fijn dat er werkzame stoffen aan zijn toegevoegd voor een betere werking.
VOOR / NADELEN?  Geen.
 IMG_3157

CATTIER mint klei-tandpasta ( 75ml, € 6,19)

Deze tandpasta is op basis van klei. Deze remineraliserende tandpasta met klei en biologische etherische muntolie verfrist de adem en helpt gebit en tandvlees gezond te houden. De natuurlijke effectieve ingrediënten (klei, zeezout en biologische etherische muntolie) zijn geselecteerd om de tanden te beschermen en effectief schoon te houden. Klei: de complexe samenstelling met mineralen versterkt het tandglazuur
Zeezout: versterkt met zijn sporenelementen het tandvlees en stimuleert de natuurlijke reiniging van de tanden
Biologische etherische muntolie: zuivert en verfrist de adem langdurig.  De tandpasta bestaat voor  99% uit natuurlijke ingrediënten, waarvan 10,9% uit biologische ingrediënten. Jammer: het bevat benzyl alcohol en silica. Twee stoffen die we liever niet zien in natuurlijke tandpasta. Geschikt voor veganisten.

WERKING? Goed. Fijne eerste smaakbeleving,  wel ” anders dan anders” qua verdeling en oplossing, maar het brokkelt niet en kleeft niet.

TEXTUUR? Vrij dik, maar nog goed te doseren.

MONDGEVOEL? Ik had het niet verwacht, maar best fijn voor een tandpasta met klei in de hoofdrol.

KLEUR/ GEUR/ SMAAK? De kleur is licht mosgroen ( inderdaad een beetje klei-achtig) , de geur deed me meteen denken aan een tube Prodent tandpasta, want hij ruikt hetzelfde, en de smaak, echt verrassend lekker.

WAT VIND IK ERVAN? Een fijne tandpasta. Geeft een goede verzorging wat ik toch ook erg belangrijk vind. En uitgaand, dat er geen hogere doses zijn gebruikt ( in natuurlijke tandpasta’s is dit minimaal) aan silica en benzyl alcohol vind ik deze echt wel één van de betere uit deze test.

VOOR/ NADELEN?  Jammer van de benzyl alcohol-keuze.

IMG_3161

Jack N ‘Jill Biologische kindertandpasta zonder smaakje ( 50 gram, € 5,95)

Voor deze tandpasta vroeg ik Nola, het dochtertje van kennis A. Zij is 6 jaar oud en ontzettend gevoelig voor geuren en smaakjes. Nola heeft al sinds haar geboorte last van overgevoeligheden op de huid ( altijd fikse luieruitslag, mijn kennis werd er wanhopig van) en heeft een gluten-allergie. Ook haar tandpasta is daarom meukvrij. Normaal gebruikt ze een tandpasta van het merk Logodent. Ze was heel benieuwd naar deze tandpasta van Jack N’ Jill. Bevat xylitol (van berken) om tandbederf tegen te gaan en biologische calendula om tandvlees te verzachten. Veilig voor het tandenpoetsen bij baby’s vooral met een siliconen vinger borstel. Geschikt voor veganisten. Er zitten erg weinig effectieve  ingrediënten in, wat ik jammer vind, omdat dit zeker een mindere werking geeft. En ik zie er toch stiekem een natuurlijk aardbei-aroma in zitten. De tandpasta zelf bevat in basis vooral xylitol, water en plantaardige glycerine.

WERKING?  Nola vond de pasta zelf fijn oplossen in de mond. Ze poetst enkel handmatig, elektrisch poetsen vind ze helemaal niets. De eerste smaakbeleving was goed. Geen smaakjes.

TEXTUUR?  Vond Nola goed, goede dikte. De pasta plakt ook niet aan haar verhemelte.

MONDGEVOEL?  Ze vond het een fijne tandpasta, wat een beetje hetzelfde aanvoelde als haar eigen tandpasta. Ze vond de illustratie op de tube heel erg leuk.. Dat lijkt kinderen te prikkelen. Nola wilde de tube naast haar beker neerzetten, en niet opbergen zoals ze wel deed met haar andere tandpasta’s.

KLEUR / GEUR / SMAAK? De kleur is transparant, de geur ontbreekt, de smaak is licht zoet.

WAT VIND NOLA ERVAN?  Ze vind de tandpasta erg fijn, leuke tube en de juiste dikte.

VOOR / NADELEN? Fijne tandpasta voor gevoelige mondjes en zeer geschikt voor baby’s en peuters.

IMG_3160

Logodent tandgel spearmint kindertandpasta ( 50 ml, € 4,89)

Dit is de eerste tandpasta, die duidelijk is over de afkomst van de silica ( kiezelsteen, polijstmiddel) Deze is namelijk van natuurlijke afkomst.  De Kids Tandpasta Spearmint is speciaal ontwikkeld voor de behoeften van de gevoelige primaire tanden, permanente tanden, tandvlees en de zorg voor kinderen.
Zacht schuimende tandpasta met een  pepermuntsmaak.  Fijne minerale bestanddelen verwijderen nieuwgevormde tandplak, zonder het tandglazuur te beschadigen.  Logona Daily Care is gecontroleerde BDIH natuurcosmetica, dermatologisch getest, zonder synthetische kleur-, geur- en bewaarmiddelen en zonder petrochemische ingrediënten. Deze tandpasta is overigens ook geschikt voor volwassenen met een gevoelige mond. De tandpasta werkt bijvoorbeeld zeer effectief tegen aften. Deze heb ik dan ook zelf getest. Geschikt voor veganisten.

WERKING? Inderdaad een gel…..het voelt wat onwennig de eerste seconden, maar verder een prima eerste smaakbeleving. Wel vrij heet van smaak. Lost erg goed op.

TEXTUUR?  Goed. Best fijn, een gel!!!!!

MONDGEVOEL? Prettig. Ik vind de gel eerlijkgezegd wel een succes! Geeft een enorm lekker mondgevoel en poetst erg fijn.  Smaak blijft yoch best een beetje ” heftig”.

KLEUR / GEUR / SMAAK?  De kleur is licht transparant groenig, de geur pepermunt-achtig en de smaak ook behoorlijk pepermunt.

WAT VIND IK ERVAN? Ondanks dat het is bedoeld voor kinderen, vind ik het echt een erg fijne variant! Zeker gezien de verzorgende ingrediënten, en de smaak. Als je echt zoekt naar een tandpasta die je een verfrissende smaak in je miond geeft, dan is deze een aanrader,

VOOR / NADELEN?  Het kan soms even wat té heftig zijn in smaak, maar daar hou je van of niet.

IMG_1920

Kruidvat eigen merk ( Ultradent) tandpasta zonder fluoride ( 125 ml, € 1,79)

Alhoewel ik eigenlijk in deze test geen reguliere tandpasta’s beoordeel, heb ik deze toch meegenomen. Ik kreeg enorm veel vraag naar deze variant van het kruidvat.  Het wordt ogenschijnlijk enorm veel verkocht en dat lijkt ook logisch, gezien de spotgoedkope prijs. Het enige voordeel van deze tandpasta is echter dat het geen fluoride bevat. Want voor de rest bevat het alles wat reguliere tandpasta’s ook bevatten ( zie artikel) Wil je fluoride mijden, dan is deze heus geschikt, maar wees je ook bewust van de andere stoffen als sorbitol, gehydrateerde silica, propyleen glycol, olefin sulfonaat, aroma’s, methylparabenen en saccharine. Het is in ieder geval niet ” my cup of tea” maar ik heb hem wel getest voor deze test. Onbekend of het geschikt is voor veganisten. Niet biologisch.

WERKING?  Goed. Het geeft mij een zelfde eerste smaakbeleving als andere ( fluoride) tandpasta’s. Ook lost dit erg goed op.

TEXTUUR?  Prima. Mooi doseerbaar. Goede verdeling bij de poetsbewegingen.

MONDGEVOEL?  Prima. Niet stroef, maar dat lijkt mij gezien de ingrediënten ook onwaarschijnlijk.

KLEUR / GEUR / SMAAK? Bekende witte tandpastakleur, frisse mintgeur, en frisse mintsmaak

WAT VIND IK ERVAN? Tja, het valt voor mij onder de ” gewone fluoride” tandpasta’s. Niets meer of minder.

VOOR / NADELEN?  Zie mijn toelichting hierboven. Ik zou deze tandpasta  zelf niet kopen, laat staan adviseren.

IMG_3162

Urtekram kindertandpasta Tutti-Frutti ( 75 ml, € 3,99)

Deze tandpasta had ik gereserveerd voor Lotte, het 5 jarige dochtertje van kennis C. Lotte is een zoetekauw. Ze vind alles met smaakjes en kleurtjes geweldig, en daarom leek mij deze Tutti-Frutti smaak voor haar erg leuk om te testen.  De tandpasta reinigt effectief met middelen uit de natuur. De krijt is miljoenen jaren geleden gemaakt en verzameld uit de bodem van de zee en vervolgens verpulverd. Dat is ook de reden dat de tandpasta de natuurlijke, licht grijze kleur van de natuurlijke krijt heeft. Bovendien heeft de tandpasta een hoog gehalte van de aloë vera, omdat het uw tandvlees helpt beschermen en het voorziet van extra zorg. Als kleine extra is mirre toegevoegd, dat bekend staat om zijn desinfecterende werking. De tandpasta bestaat voor het grootste gedeelte uit biologische ingrediënten, en is geschikt voor veganisten.

WERKING? Lotte vond de kleur van de tube al meteen leuk. Deze moest ook al, net als bij Nola, voortaan naast de beker blijven staan 😉 Ze vond de smaak erg lekker ( die is inderdaad zoet!) Ze vond de eerste smaakbeleving lekker, maar de tandpasta een beetje raar.

TEXTUUR ?  Lotte omschreef de textuur als ” beetje slijmerig, maar wel lekker” Lost goed op.

MONDGEVOEL? Lotte ervoer het als erg fijn, ze is vooral weg van de smaak.

KLEUR / GEUR / SMAAK? Grijs-achtig, de geur is zoet, net als de smaak.

WAT VIND LOTTE ERVAN?  Ze is er helemaal blij en gelukkig mee, ze vraagt nu zelfs overdag of zij haar tanden mag poetsen !

VOOR / NADELEN?  Geen. Vooral erg prettig geprijsd.

IMG_3177

OOLABOO super foodies natural white tandpasta ( 100 ml, € 24,95)

Ik kreeg deze mini tube in mijn ” jouwbox” van collega Ralph Moorman. Deze box bevat zijn meest favoriete producten. Deze tandpasta met limoensmaak verrijkte formule is 100% veganistisch en is ontwikkeld voor het effectief reinigen van tanden en tandvlees. Er wordt geen gebruik gemaakt van schadelijke ingrediënten zoals SLS en fluoride. Als alternatief voor fluoride wordt er gebruik gemaakt van hydroxyapatiet, een lichaamseigen mineraal waaruit onze tanden zijn opgebouwd. Dit zorgt voor een helder, sterker en gladder tandoppervlak. Organische kokosolie werkt als een natuurlijke ‘reiniger’ en maakt de tanden witter.Het bevat o.a aloë Vera, korreltjes van rijstzetmeel en matcha . De duurste tandpasta uit deze test.

WERKING? De eerste kennismaking in de mond ervoer ik als vies. Maar na zo’n minuutje poetsen wordt de smaak aangenamer. Het voelt erg korrelig in de mond, het lost wel goed op.

Textuur?  Korrelig. Ik vind het wat minder prettig.

MONDGEVOEL?  Door het korrelige niet erg fijn. Wel lost de pasta goed op en geeft het vrij veel schuim.

IMG_3184

KLEUR / GEUR / SMAAK? De kleur is wit, met zichtbare korreltjes, de geur licht fris, en de smaak zeer licht mild fris en zoet.

WAT VIND IK ERVAN? Best een fijne tandpasta, maar zeker niet mijn favoriet. Zeker gezien de prijs vind ik het een erg duur betaalde tandpasta.

VOOR / NADELEN? Ik schrik van de prijs.

 

IMG_3156

DE UITSLAG

Het was een nek-aan-nek race. Sommige varianten liggen echt heel erg dicht bij elkaar. Dit is mijn persoonlijke uitslag:

 

1)  GREEN PEOPLE VENKEL & PROPOLIS ( biocare)

voor mij DE ABSOLUTE TOPPER. Heerlijke smaak, goede textuur, erg goede verzorging.

2) WELEDA RATANHIA PASTA ( biowinkel, geen kortingsactie)

erg fijne tandpasta, goede werking, fijne smaak, prettig geprijsd.

3 ) GREEN PEOPLE CITRUS & ALOË VERA ( biocare)

Superlekkere smaak, goede werking op het tandvlees, fijne textuur.

4) LOGODENT TANDGEL KINDER/VOLWASSENEN TANDPASTA

verrassende, lekker smakende tandpasta met goede werkzame ingrediënten. Fijn om samen met je kids te gebruiken.

5)  HIMALAYA BIO TANDPASTA ( ahealthylife)

Supergoede textuur, fijne smaak, goede werkzame stoffen.

6) ARGILETZ CITROEN TANDPASTA ( biowinkel, geen kortingsactie)

Erg fijne smaak, lekkere nasmaak. Goede verzorgende ingrediënten.

7) GREEN PEOPLE MINTY COOL TANDPASTA ( biocare)

Heerlijke variant op mijn nummer één!

8) CATTIER KLEI TANDPASTA

Erg goede werking. Fijne milde mintsmaak, niet overheersend.

9) JACK N’ JILL SMAAKLOZE KINDERTANDPASTA)

Nola is blij met haar tandpasta, geeft toch een zoet smaakje , fijne textuur.

10) GREEN PEOPLE SPEARMINT & ALOË VERA KINDERTANDPASTA ( biocare)

11) KACK N’ JILL KINDERTANDPASTA BANAN

12) SANTE TANDPASTA MINt

zeer fijne tandpasta voor dagelijks gebruik, lekkere smaak

13)  URTEKRAM EUCALYPTUS TANDPASTA ( biowinkel, geen kortingsactie)

Vooral erg lekkere smaak.

14) URTEKRAM KINDERTANDPASTA TUTTI FRUTTI

Lotte is er ” verliefd” op volgens haar moeder!

15) MAHARISHI AYURVEDA KRUIDENTANDPASTA ( toegezonden van fabrikant, geen kortingsactie)

Ik denk, dat je echt van kruidenpasta’s moet houden. Ik vond het minder fris.

16) PARADONTAX FLUORIDEVRIJE TANDPASTA ( AH, geen kortingsacte)

17) OOLABOO WHITE TANDPASTA ( via JouwBox Ralph Moorman, geen kortingsactie)

Een fijne, goed werkende tandpasta, alleen vind ik het absurd duur, wat ik een beetje jammer vind.

Ondanks niet biologisch, een erg fijne variant met goede werking.

18) MR MAGIC MUD ACTIVATED ZWARTE KOOL TANDPASTA ( ahealthylife)

Niets voor mij, maar wellicht zeker effectief voor mensen met verkleuringen aan tanden en kiezen.

19) MY MAGIC MUD ZWARTE KOOL TANDPOEDER ( ahealthylife )

Opnieuw niet aan mij besteed, maar werkzaam voor wittere tanden op een natuurlijke manier.

20) KRUIDVAT ULTRADENT FLUORIDEVRIJE TANDPASTA ( kruidvat, geen kortingsactie)

Teveel meuk

Ik hoop, dat ik met deze test jullie een eind op weg heb kunnen helpen met het maken van jouw gepaste keuzes in tandpasta’s. Het was voor mij uitdagend, ontzettend veel werk, maar ook zeer leerzaam. SUCCES!!!!!!!  enn ehm…

IMG_2681

KEEP ON SMILING! 

38 Reacties op “De grote natuurlijke tandpasta test!

  • die heb ik niet meegenomen, omdat deze niet biologisch/natuurlijk is en behoort tot de ” reguliere’ tandpasta’s. Omdat er explosief veel werd gevraagd naar het Kruidvat merk en de Paradontax, heb ik deze wel meegenomen.Naar Colgate werd niet gevraagd… Warme groet!

 1. Enorm bedankt Monique voor je tijd en energie! Ik ga het met veel aandacht lezen!!

 2. Wat een klus en dat allemaal voor ons. Dankuwel Danku Danku ????

  • Dank je wel Francien, het was inderdaad een klus, maar wel uitdagend! 😉

 3. Het artikel heb ik inmiddels gelezen, nogmaals veel dank daarvoor!!
  Wat een prachtig gebit heb jij Monique :o)
  Gisteren was ik bij de tandarts en natuurlijk gevraagd wat hij van tandpasta zonder fluoride vindt. Hij raadt wel aan om tandpasta met fluoride te gebruiken…, waarom? Hij krijgt zoveel mensen, vooral kinderen, met veel meer gaatjes dan jaren geleden. Kan ook liggen aan al die zure en zoete troep zoals (fruit)drankjes natuurlijk, gewoon na gebruik met water spoelen….De mogelijke bijwerkingen van fluoride vind ik nog veel verontrustender… Hoe minder meuk hoe beter..

  • Dag Edith, jij slaat de spijker op zijn kop. In principe zouden we geen fluoride nodig moeten hebben in tandpasta, maar vanwege de enorme suikers in ons voedsel is dit eigenlijk onmogelijk. Wat je zelf kunt doen is suikerhoudende dranken ( ook verse sapjes!) en suikerhoudend voedsel mijden al lijkt dat eigenlijk een onmogelijkheid. Binnenkort kom ik daarom met een artikel over de zin en onzin van fluoride. Warme groet!

 4. Fantastisch onderzocht en helder weergegeven, heel hartelijk bedankt!

 5. Ik vind het geweldig dat je zo voor ons alles uittest. Ik wilde graag een ‘groene’ tandpasta maar wist niet wáár en wélke er waren. En nu? Nu kan ik kiezen…Mét prijs en wáár. Het zijn er trouwens ook veel meer als ik dacht. Ik heb nu het pakket van Ralph Moorman besteld maar daarna ga ik toch ook eens voor jouw favoriet!

 6. Heel veel dank, Monique!
  Ik ben vorige week bij mijn tandarts geweest met een zeer gevoelige achterste kies… Mijn vraag aan hem was hoe ik dit zelf zou kunnen oplossen… Het is een anearobe bacterie die dus kan leven zonder zuurstof. Hij raadde aan om elke dag met ragertje aan de slag te gaan en kreeg een “spuitje” mee waarin ik een oplossing waterstofperoxide erin kon spuiten. Best gevoelig, hoor maar het proberen waard natuurlijk.
  Nou….heb een beetje last van “uitstelgedrag en poets nu een week met kokosolie vermengd met natrium bicarbonaat : Gevoeligheid is bijna weg!!! Maar ja…kan ook nog het resultaat zijn van het schoonmaken van de tandarts zelf, he… Dus ik “in de roos” jouw getest dus nogmaals: DANK!

 7. Ik kan me voorstellen dat je na 1 dag (3 ×) poetsen met paradontax niet lekker vind. Ik poets er al jaren mee en ik vind het steeds lekkerder worden. Heerlijk fris.

 8. Dank voor de uitgebreide test. Wat smaak betreft zou ik graag wat duidelijker zien of het een pepermunt(menthol) smaak heeft. Ik HAAT pepermunt/menthol! Waarom denkt iedereen toch dat die smaak hoort bij tandpasta? Als je het fijn vindt, prima. Maar waarom moet iedereen daar onder lijden? Ik gebruik nu Weleda calandula tandpasta. Heerlijk zonder menthol. Als deze tandpasta er in mijn jeugd was geweest, dan zou mijn gebit er nu een stuk beter uitzien????.
  Maar verder is je test duidelijk en verhelderend (al snap ik niet, dat je de mening van een bejaarde tandarts vraagt, die zou ik per definitie negeren).

 9. Uitgebreide test! complimenten. Waarom niet ‘gewoon’ gepoetst met natrium bicarbonaat oftewel baking soda?

 10. P.
  Monique je bent gewoon het einde. Ik reageer nooit, maar nu moet ik gewoon. Jij verdient de milieu prijs.
  Heel HARTELIJK DANK voor al je werk, altijd weer, voor ons. `n KNUFFEL is zeer zeker verdiend.

  • Wauw, wat ontzettend lief!!!!! Superbedankt voor de complimenten! Warme groet!

 11. Voor onze dochter van 2,5 gebruiken we al een tijdje Weleda kinder tandpasta, maar ze slikt het voor een deel in. Is dat erg?
  Is er een tandpasta waarbij het inslikken zeker geen probleem is gezien de natuurlijke samenstelling?
  Alvast bedankt voor je reactie!!

 12. Wat een uitgebreide tandpasta test heb je gedaan, geweldig!
  Ik heb een vraagje, wat is het verschil tussen de ingredienten gehydrateerde silica en alleen silica? Ik zie bijvoorbeeld dat Santé wel alleen de silica bevat als ingrediënt. Is er dan niet het schurende effect?

  En wat vind je van de Lavera basis sensitiv tandpasta? Deze is bio en goedkoop. Ik ben benieuwd.

  Hartelijke groetjes

 13. Ik word altijd blij van jouw testen ???? In het kader van minder plastic gebruiken, kwam denttabs tegen. Ken je die ook? Ik ben wel benieuwd wat jij daarvan vindt qua ingrediënten.

 14. jammer dat aloedent er niet tussen zit want ik heb het idee dat heel veel mensen deze gebruiken.

 15. Zijn alle tandpasta’s die je onderzocht hebt zonder fluoride? Ik zie nl. niet bij alle beschrijvingen een opmerking erover.

 16. Leuk en handig om alle bevindingen op een rijtje onder elkaar te lezen van een selectie producten.

  Is het nog nuttig om voor een kind van 7 jaar die tanden begint te wisselen nog specifieke kids tandpasta aan te kopen of kunnen die ook gewoon overschakelen op de GREEN PEOPLE VENKEL & PROPOLIS aub?

 17. Dag Monique,
  Ik ben benieuwd naar je ervaringenb van twee jaar later. Gebruik je nog steeds één van de tandpasta’s en zoja, hoe is je ervaring op lange termijn. Ook de ervaring bij de tandarts.
  Groet, Min

 18. Superfijn artikel dit!! Wow wat ben ik dankbaar voor jouw uitzoekwerk en het delen van die info <3
  Wel nog een vraagje: de Santé tandpasta bevat titanium oxide. Dat klinkt voor mij niet erg oke? Of is het niet zo slecht als mijn onderbuikgevoel roept?
  En even los van die specifieke tandpasta: over carrageen lees ik ook verschillende (spook?)verhalen. Toch zit dat ook regelmatig in diverse natuurlijke tandpasta's.
  Wat er ook van zij. Top dit!!
  Greetz Manon

 19. Beste Monique

  Je schrijft dat het jammer is dat er in de Jack-and-Jill – zonder smaak geen effectieve ingrediënten inzitten. Welke ingrediënten bedoel je? Bedoel je calendula.
  Bij de review over Jack and Jill banaan schrijf je dit niet. Hier zit wel calendula in.
  De kleurloze tandpasta plaats jij op een hoger niveau, voor welke specifieke reden is dat.

  Verder zitten er in de Jack and Jill pasta’s silica. Wat is jouw mening hierover? Is dit noodzakelijk? Of beter om dan een tandpasta als Logodent gebruiken waar er een alternatief voor silica is?

  In welke winkels worden Green People en Logodent verkocht?

 20. Beste Monique

  Is de hoeveelheid citroenzuur (ik veronderstel voor conservering en frisse geur) in Jack and Jill tandpasta niet schadelijk? Kan het het glazuur niet aantasten?

  Aangezien tandartsen fluor aanraden, is het mogelijk om een tandpasta te vinden (zonder silica, SLS, triclosan, …) maar wel met fluor (eigenlijk half natuurlijke tandpasta dus) ?

  Alvast bedankt!

 21. Misschien voor een update: Parodontax (eigendom van farmereus Glaxo Smith Kline) is eind vorig jaar van samenstelling veranderd. De meest interessante stoffen zoals de kruiden zijn eruit gehaald. Ook de smaak is veranderd. Parodontax zonder fluoride bevat nu vooral natriumbicarbonaat (zuiveringszout), water, glycerine, aroma, schuim en zoetstof. Waarde van de diverse ingrediënten is nog ongeveer een dubbeltje per tube. In de winkel wordt gewoon nog 4,99 gevraagd. Veel mensen zijn er boos over. Zie bijvoorbeeld op het forum van Radar. Ik denk dat dit product in deze vergelijking nu niets meer te zoeken heeft. GSK denkt alleen aan de aandeelhouders, niet aan de klanten.

 22. Dank voor deze test. Helpt bij de zoektocht naar een alternatief voor Parodontax waarvan GlaxoSmithKline onlangs de samenstelling heeft gewijzigd. Tot woede en verdriet van de trouwe gebruikers.

  De originele Parodontax formule werd geproduceerd door de Duitse firma Madaus die nu een tandpasta zonder fluor op de markt brengt onder de naam ‘Salviagalen med.Zahncreme Madaus 75 ml’. Is deze tandpasta u bekend? En zo ja, wat denkt u er van?

 23. Superfijn artikel weer. Ik merk dat ik steeds vaker eerst even op jouw blog kijk voordat ik iets aanschaf. En in heel veel gevallen vind ik een artikel, super :)!

  Ik ben zelf een zeer kieskeurige tandpastakiezer omdat ik maar weinig smaakjes verdraag en het anders meteen weer wil uitspugen. Op dit moment gebruik ik al een tijdje Kingfisher Natural Toothpaste (de charcoal-variant maar ze hebben ook andere smaken) die mij heel erg goed bevalt. Mocht je nog op zoek zijn naar nieuwe testmodellen, ik zou erg benieuwd zijn wat je vindt van de ingrediëntenlijst.

 24. Het was wel fijn geweest als je voor elke pasta ook een lijstje of een fotootje van de ingredientenlijst erbij had geplaatst.

 25. Hallo Monique en medelezers

  Graag wil ik adviezen.
  Ik heb een allergie voor alle tandenpastas.De stoffen zijn cocomidopropyl betaine,smaakstoffen;etherische oliën.Cocosolie.Waarschijnlijk ook fluor.A.u.b. heeft iemand tips om mijn tandvlees gezond te houden.Ook mijn tanden.De tandarts,kaakchirurg en mondhygiënist hebben geen adviezen meer.Bij voorbaat dankjewel groetjes Peet

 26. Hi Monique
  Erg informatief deze test, top!
  Gisteren heb ik Ecodenta tandpasta gekocht voor mijzelf en voor m’n kindjes. Ik ben erg benieuwd wat jouw oordeel hierover is.

  Groeten
  Yivat

 27. Fijn zo’n overzicht. Was het al eerder tegengekomen maar ga nu even verder kijken wat ik koop. Kwam er van de week achter dat ik erg slecht reageer op venkel. ’s Ochtends een detoxdingetje met venkel en ’s avonds venkel op het menu en toen was het ’s nachts feest. Denk dat je het draaiduizeligheid noemt, alles draaide en daarbij misselijk en braken maar hoe kom ik bij de badkamer? Realiseerde me dat het ook in de Weleda tandpasta zit die ik gebruik. Ben al langere tijd voedingsmiddelen aan het elimineren vanwege allerlei klachten maar echt lekker wil het nog niet met m’n lijf. Die tandpasta kan ook een factor zijn.

 28. Wil je nog m’n eerdere reactie verwijderen, zoals ik je gemaild heb?
  Reageer slecht op allerlei mogelijk stoffen. Weet soms niet waar het aan ligt. Onder ander ook op cellulose en gom, die vaak in tandpasta’s zitten en ook bepaalde aroma’s. Heb nu de Earthpaste ontdekt. Slechts een paar simpele ingrediënten en geen branderige mond en andere klachten.

 29. Zeer interessante test, bedankt! Zelf heb ik laatst Weleda Rahtania besteld. Ik schrok wel toen deze tandpasta in een aluminium tube kwam. Is dat wel zo gezond en voedselveilig? Heb jij enig idee Monique? Bij mijn pannen etc. vermijd ik aluminium natuurlijk al jaren!

 30. Hoi Monique,
  De Weleda tandpasta’s lijken een aluminium verpakking te hebben.
  Ik gebruik de Saline versie.
  Zullen er dan geen kleine aluminium deeltjes in de tandpasta terecht komen, vraag ik mij af?
  Alvast dank voor jouw antwoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *