Haver-chocoladebollen ( vegan)
Zo rond eind September zien we de eerste oliebollen-kramen alweer op iedere hoek van de straten staan. Ik vind dat persoonlijk een klein beetje jammer, wamt het haalt toch een beetje dat kerst-oud en nieuw gevoel weg. Vroeger als kind kreeg ik altijd een blij gevoel als ik weer een oliebollenkraam zag. Dat betekende de jaarlijkse feestperiode, want ik ben ook nog eens op 3 December jarig, mijn moeder was 29 November jarig, later mijn nichtjes ook nog eens jarig in de maand december, kortom, het was altijd feest bij ons in de laatste weken voor oud een nieuw. Oliebollen zijn onlosmakelijk verbonden met oudejaarsavond. Ondanks dat we ze tegenwoordig dus al veel eerder in het jaar eten, blijft deze traditie toch best staan. We zijn daarin best uniek, buitenlanders vinden onze oliebollen zeer interessant en lekker. Natuurlijk weten we, dat oliemolen nu niet bepaald gezonde rakkers zijn. Daarover kun je HIER alles lezen. Maar gelukkig kun je ze zelf maken en daardoor een stuk gezonder houden. Wil je weten hoe je meukvrije oliebollen maakt? KLIK HIER
Bij de oliebollenkraam kunnen we tegenwoordig kiezen uit verschillende soorten oliebollen. Zoals de berlinerbol, de banaan bol, de ananas bol en de chocolade bol. Dit zijn meestal gevulde oliebollen. Dat maakt het tot extra vet en caloriebommen. Ik bedacht daarom een meukvrije chocoladebol, die veel weg heeft van de bekende oliebollen-kraam-chocoladebollen, maar nét even anders zijn. Ze zij om te beginnen niet in de frituur gebakken maar in de oven wat al een flinke slok vet scheelt, maar daarnaast bevatten ze ook geen meuk. Ze zijn glutenvrij, geschikt voor veganisten en vrij van geraffineerde en ” meuk” suikers. Ze zijn snel en simpel om te maken en …ze zijn ONWIJS FEESTELIJK EN LEKKER!
Wat heb je nodig:
- 500 gram 100% glutenvrije havermout, tot meel vermalen in de blender of kant en klaar gekocht
- zes eetlepels psyllium
- een zakje biologische droge gist
- drie eetlepels biologische erythritol + 5 druppels zuivere stevia
- drie volle eetlepels speculaas kruiden ( klik hier voor recept )
- warm water
- 50 gram zuivere kokosolie, gesmolten
Voor de vulling + topping:
- een plak 100% pure VIVANI chocolade
- circa 70 gram biologische magere cacaopoeder + twee eetlepels biologische erythritol
een mix van :
- cacaonibs
- amandelschaafsel
- kokosrasp en geroosterde kokossnippers
- twee eetlepels biologische erythritol
Zo maak je het:
- roer gist, pyllium,erythritol + stevia, speculaaskruiden en kokosolie door de meel en voeg kleine beetjes warm water toe tot er een vrij vloeibare massa ontstaat. Dek de kom af met een stukje huishoud folie en bedek met een doek. Laat dit tenminste twee tot drie uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 185*C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Draai ronde bollen uit het deeg en leg deze vrij uit elkaar op de bakplaat. Bak de bollen in het midden van de oven gaar in ongeveer 55 minuten, blijf tussentijds controleren.
- zodra de bollen de oven uit komen, in het midden een gaatje boren ( bijvoorbeeld met de bolle kant van een lepel of appelboor ) en steeds een stukje chocolade in het gat stoppen. De chocolade zal onmiddellijk beginnen te smelten
- maak een stevig glazuur door de cacaopoeder + erythritol mt kleine beetjes water tegelijk te roeren. Besmeer de bollen royaal met het glazuur en strooi er tot slot wat van de mix overheen.
De bollen kun je in een plastic zak een paard dagen bewaren op een koele plek.
Is er een alternatief voor stevia?