Hé Hé! …is er dan EINDELIJK een ECHT gezond en verantwoord koekje verkrijgbaar?

Koekjes bakken…… 🍪 bestaat er een leukere bezigheid in de keuken dan dat? 🙂 Ik vind het hartstikke leuk om telkens weer een nieuw koekje te bedenken. Koekjes bakken is erg leuk en gezellig om samen met kinderen te doen, het geeft een lekkere geur in huis, het is eenvoudig en snel gemaakt en je houdt de complete regie over wat er er wel en niet in stopt. Ik sla daarom altijd het koekjes schap in supermarkten en andere winkels over, niet alleen omdat ik er gewoonweg niets te zoeken heb, maar vooral omdat ik mij het plezier van koekjes bakken niet laat afpakken. De vele koekjes die we kunnen kopen zijn bovendien nooit gezond. Nee, ook de zogenaamde “ verantwoorde” of gezonde” koekjes zijn NIET gezond. Het wordt allemaal erg leuk gebracht, maar uiteindelijk bevatten deze koekjes waar ze om bekend staan: veel transvetten , zout, suiker en synthetische hulpstoffen.

MAAR….WE HOUDEN VAN GEMAK…😐

Helaas denken veel mensen er nét even ietsje anders over, en vinden het bakken van koekjes al een gedoe, veel te ingewikkeld en te “ tijdrovend”. De industrie heeft daar ook wat op gevonden door kant en klare koekjes-mixen op de markt te zetten en zelfs kant en klaar koekjes-deeg. Zeg nu eens eerlijk, gaat dat niet wat ver? 🙄 Misschien ben ik wel te ouderwets ingesteld, maar er zijn natuurlijk wel grenzen te koppelen aan het woord “ gemak”. We raken zo wel heel erg verwend. Als dat alles nu gezond zou zijn, was het nog een ander verhaal, maar juist deze mixen kunnen bizar veel meuk bevatten, omdat het ook nog eens langer houdbaar dient te blijven.
Goed…gemak……Het dient de mens, en zolang het matig en gezond gebeurt, en we er niet TE makkelijk, te simpel en te lui van worden , is er niet zoveel mis. Ik ben zelf van het zelf-maken, en ik koop daarom eigenlijk nooit pakjes, zakjes enzovoort. In mijn voorraad kasten vind je dan ook voornamelijk basis-ingredienten als meel, bakpoeders, stevia, Keltisch zout enzovoort. Wat ik ook altijd standaard in grote voorraden in huis heb is havermout. Dat vind ik een ware tovenaar. Van koek tot brood, van pap tot cake, alles kun je ermee maken, en ook lekker als ontbijt genieten. Ik bak vaak koekjes van enkel wat havermout, water en wat stevia. Binnen 30 minuten klaar.
Bij Puur & Fit ontvangen we veel aanvragen voor lekkere, verantwoorde koekjes, die aan onze criteria voldoen. Om aan deze vraag te voldoen zijn we al een poosje op zoek geweest naar een echt gezond kant-en-klaar koekje, maar dat viel niet mee. Ieder gezond- claimend koekje heeft wel dat bekende addertje onder het gras, waardoor we heel veel opnieuw moesten afkeuren, hoe lekker sommige koekjes ook smaakten.
Onlangs deed ik mijn wekelijkse rondje in mijn biologische supermarkt en daar liep ik zomaar tegen een koekje op, die echt gezond lijkt te zijn. Ik nam ze meteen mee naar huis en ben ze gaan testen en onderzoeken.

BIOLOGISCHE HAVERKOEKJES

Het merk was mij totaal onbekend, en dat kan kloppen, want het is afkomstig uit Scotland. NAIRN’S ORGANIC is in Nederland niet erg bekend, maar wellicht gaat daar nog eens verandering in komen. Ik geef het mijn zegen, want wat ik in mijn research heb gelezen over deze onderneming bevalt mij zeer goed. Het is weer eens zo’n typische kleinere onderneming die de echte puntjes op de i willen zetten als het komt op gezondheid, het milieu en de wereld. Zo gebruiken zij voor hun producten alleen gecertificeerde biologische ingrediënten en zijn hun verpakkingen 100% milieuvriendelijk en bio afbreekbaar. De koekjes die ik ontdekte zijn gemaakt van 100% biologische volkoren haver, en dus geen havermout. Het bijzondere aan deze koekjes is dat de lijst aan ingrediënten opvallend kort is en bestaat uit gezonde ingrediënten. Naast de biologische volkoren haver ( met een aandeel van maar liefst 85% ! )  bevat het verder biologische koud geperste zonnebloemolie, biologische duurzaam gewonnen palmolie, biologische haverzemelen en een beetje zeezout en natrium bicarbonaat. Dus nee, geen suikers, gehydrogeneerde vetten, synthetische hulpstoffen als smaakversterkers, aroma’s en geur en kleurstoffen en geen kunstmatige zoetstoffen. Bij NAIRN’S geloven ze in de kracht, maar vooral de SMAAK van de natuur en daar kan ik mij helemaal in vinden.
Het resulteert in een knapperig dun gebakken koekje. Zonder suiker, maar met veel nuttige voedingstoffen als beta-glucanen uit de haver. Dit zijn unieke oplosbare voedingsvezels die het cholesterolgehalte verlagen bij een consumptie van minimaal 3 gram per dag in combinatie met andere gezonde voeding die laag is in verzadigd vet. Deze claim is goedgekeurd door de EFSA (European Food Safety Authority) Haverkorrels bezitten 5% van deze voedingsvezels die voornaam voorkomen in de celwand. Bij sommige haverrassen ligt dit gehalte zelfs nog hoger! Haver is tevens het enige graangewas dat olie ophoopt in het zaad. Sommige rassen kunnen tot 10-15% olie bevatten. Vooral de naakte haverrassen staan bekend om hun hogere oliegehalten. Haverolie bestaat voor 80 % uit onverzadigde vetzuren, waardoor haver mede bijdraagt aan het verlagen van de kans op hart en vaatziekten. Het aanwezige eiwit in haver is erg goed verteerbaar en bezit essentiële aminozuren , waarvan het grootste deel zelfs in bizar grote hoeveelheden. Hierdoor kan haver dienen als een perfecte vlees vervanger, en een extra stootje geven aan eiwitten als men deze tekort komt. De meeste haver-eiwitten behoren tot de albumine en globuline typen. Haverzetmeel verteert langzaam en geheel. Haver geeft dus een geleidelijke afgifte van glucose aan het bloed (lage glycaemische index) Dit is zeer gunstig voor diabetespatiënten maar geeft ook een langere verzadiging wat tussendoor-snacken kan tegengaan. Wegens deze eigenschappen zijn er zelfs nieuwe gezondheidsclaims in ontwikkeling. Deze claims zijn zeer nuttig voor de uitroeiing van overgewicht.
Om het toch al zeer imponerende rijtje aan voedingsstoffen af te maken bezit haver ook een flinke dosis vitaminen en mineralen. Van de fenolische verbindingen in haver hebben voornaam de avenantthramiden een anti-oxidante werking en tevens een ontstekingsremmende en aderverkalking remmende werking. Dit vinden we allemaal terug in deze koekjes, omdat de producties ook zo natuurlijk mogelijk zijn gehouden waardoor er weinig aan belangrijke voedingsstoffen verloren gaat.

OKAY….MAAR SMAAKT HET OOK EEN BEETJE? 🥺

Natuurlijk zijn de gezonde voordelen onwijs belangrijk, maar laten we eerlijk zijn, we eten koekjes omdat we deze lekker vinden. Een koekje is dan ook een verwennerij, en eigenlijk geen gezonde aanvulling op je dagelijkse eetpatroon, maar in dit geval kunnen deze koekjes van NAIRN ( wat een naam, wie verzint zoiets? ) al nét zo bijzonder noemen als de naam, het zijn inderdaad inhoudelijk gezien echt knettergezonde koekjes die dagelijks kunnen worden gegeten.
Maar de smaak……daar was ik uiteraard enorm benieuwd naar….
De geur vind ik ronduit fantastisch, het ruikt echt naar haver, en ik kreeg er echt trek van. De knapperigheid is echt top te noemen, dit is echt net een knappertje van Verkade! 😁 De smaak is echt verrassend. Ik had deze smaak eerlijk gezegd niet verwacht, eerder een muffe saaie flauwe smaak omdat de suikers ontbreken, maar dat is gelukkig niet zo, integendeel. Ik vind de smaak geweldig, zeer romig met de echte smaak van haver. WAUW! Ik vond ze zo lekker, dat ik maar bleef door eten! Ik vind het serieus KNAP GEDAAN, echt waar, hoe deze koekjes in elkaar zijn gedraaid met zo weinig goede ingrediënten , en ook nog eens knapperig en lekker zijn.
Je kunt, omdat deze koekjes zo gezond zijn, de koekjes dagelijks consumeren, verbrokkel bijvoorbeeld eens twee koekjes in kwark, yoghurt of ( plantaardige) melk. Beetje Ceylon-kaneel erover en smullen maar! De koekjes zijn bovendien ideaal om mee te geven naar school, in plaats van de suiker-rijke evergreens.
Bijna gelijk, alleen verrijkt met extra zaden en pitten is deze variant. Ik vond ook deze erg lekker. De zaden geven het koekje extra voedingswaarde, en wat meer smaak. Ze zijn nét zo krokant en knapperig/ Erg fijne variatie!

NADELEN?

Het enige nadeel vond ik de afzonderlijke verpakkingen in de verpakking. Alhoewel de verpakkingen 100% bio-afbreekbaar zijn vind ik het wel extra vervuilend terwijl dit in mijn beleving niet hoeft. Maar aan de andere kant is het uiteraard wel erg handig om te bewaren, en om mee te geven naar school, of mee te nemen in je tas naar werk.
De koekjes zijn zeer moeilijk verkrijgbaar in Nederland en daarom heb ik mijn best gedaan om ze bij Puur & Fit binnen te brengen. Er zijn nog wat andere smaken, maar deze moet ik nog nader bestuderen. Voor nu geef ik deze geweldige koekjes een dikke TIEN! Zodra de koekjes bij Puur & Fit verkrijgbaar zijn, zal ik de directe link naar de bestel-pagina hier plaatsen, of hou Puur & Fit in de gaten! We lanceren dagelijks nieuwe producten.

LET OP:  niet alles van NAIR’S ORGANICS IS MEUKVRIJ!

Later ontdekte ik, dat o.a AH ook vrij veel van dit merk verkoopt. Ik kwam het voornamelijk tegen in de glutenvrij-hoek, maar ook zag ik een aantal koekjes en crackers liggen bij de crackers. Veel mensen zijn deze varianten meteen gaan inkopen door mijn positieve review, maar let op! Niet ALLE producten van dit merk is vrij van meuk, helaas, maar pindakaas. In veel producten vinden we gewoon suiker, honing en agavestropen.  LET DAAROM GOED OP DE INGREDIENTEN als je van plan bent iets van dit merk te kopen. De door mij hierboven beoordeelde koekjes zijn wel 100% meukvrij en zullen in April 2021 bij Puur & Fit verkrijgbaar zijn, ook zetten we daar alle meukvrije andere varianten bij in het assortiment, zodat je deze WEL gewoon kun t inkopen zonder zorgen! 

4 Reacties op “Hé Hé! …is er dan EINDELIJK een ECHT gezond en verantwoord koekje verkrijgbaar?

  1. Wat vind je van de zonnebloemolie die erin verwerkt zit? Dit is toch geen aanrader door de omega 6 die erin zit en ontstekings bevorderend werkt?

    • Het is goed, om eerst al jouw bronnen na te lopen, te controleren en pas DAN een oordeel te trekken. Uiteraard heb ik dit ook nagelopen, er is HIGH OLEIC ( biologisch) zonnebloem olie gebruikt. Warme groet!

  2. Wat fijn om weer zo’n goede uitleg en test van jou te lezen Monique! Dank je wel. Keep up the good work 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *