Hoe gezond is pastasaus, en zijn er gezonde kant-en-klaar alternatieven?

Ik val maar meteen met de welbekende deur in huis: ik ben geen groot fan van pasta’s. Het is zeker niet zo dat ik het niet lekker vind, maar ik kan mij nu ook geen grote pasta-liefhebber noemen. Ik ben dol op verse groente, ik ben daarin denk ik een echte Hollandse gebleven 😁 Pasta’s zijn in Nederland enorm populair. Het is lekker, supersnel en gemakkelijk klaar te maken, en het is goedkoop. Bij een pasta is onlosmakelijk een pastasaus verbonden.In pastasauzen zijn er dan ook meer dan honderden soorten in te vinden, alleen al in de Nederlandse supermarkten kunnen we uit twintig tallen kiezen.

Pasta’s kunnen gezond zijn. Het is sterk afhankelijk van welke pastasoort je kiest en de pastasaus. Helaas zijn 9/10 pasta-soorten die we in de winkels kunnen kopen gemaakt van koolhydraat-rijke deegwaar ( witmeel) en zijn de pastasauzen vol gepropt met suikers, zout en andere synthetische hulpstoffen.
Vooral pastasauzen kunnen echt flinke ongezonde toevoegingen zijn bij/ op pasta’s. We gebruiken het niet al te matig, waardoor we in één maaltijd behoorlijk wat meuk binnen kunnen harken.
Het kan gelukkig allemaal een stuk gezonder, zoals het ZELF MAKEN. Pastasaus heeft in basis ( tomaten)  niet erg veel slechts, het zijn vooral de vele toevoegingen, die een pastasaus zo vreselijk ongezonde hap maken.

WAT IS PASTASAUS?

Laten we bij het begin beginnen: wat is pastasaus precies? Ja, heel simpel genomen een saus voor over pasta’s, maar het omvat inmiddels meer dan dat. Er zijn zo ongelofelijk veel pastasauzen, dat er onderscheid kan worden gemaakt. Zo zijn er rode pastasauzen, witte pastasauzen en groene / gele pastasauzen. De basis van de originele Italiaanse pastasaus is tomaat. Dit wordt gekookt en gepureerd. Daaraan kan van alles worden toegevoegd, zoals vlees, groente, kruiden en specerijen. Een zeer beroemde en meest bekende pastasaus is de BOLOGNESE saus, een saus met kalf of rundergehakt .
Een pastasaus wordt meest over gekookte pasta geschonken, maar de Italianen vermengen de saus volledig in de pasta. Dit wordt meestal apart in een pan gemengd, zodat er eventueel nog wat kookvocht bij kan om een juiste smeuïgheid te verkrijgen. Pastasaus is in Italië dan ook nét zo belangrijk als de pasta zelf.
In Italië wordt alles nog steeds zoveel mogelijk zelf gemaakt, van de pasta tot de saus. Wij willen niet zo ver gaan ( enkele echte liefhebbers uitgezonderd ) en kiezen graag voor de makkelijke weg, de kant en klaar producten. In supermarkten vinden we inmiddels gangpaden vol aan pastasauzen, van vers gekoelde tot pastasauzen in fles /  zak / pot / blik en tubes. We kunnen kiezen uit oneindig veel variaties. Dat lijkt meest ideaal, maar dat is het niet. In de meeste pastasauzen zitten enorme hoeveelheden suiker, zout, industriele vetten, plof-vlees, en heel veel synthetische hulpstoffen ( conserveermiddelen, kleur / geur en smaakstoffen)
De meest simpele ( classic) kant-en-klaar pastasaus is al meteen goed voor zo’n 6-8 gram suiker per 100 ml, en 1 gram zout. Dat is echt heel erg veel, omdat we gemiddeld geen 100 ml pastasaus op ons bord schenken.
Veel zogenaamde “ verse” pastasauzen kunnen nog méér meuk bevatten. Veel van deze verse sauzen die we in het koelschap vinden, bevatten room, melkpoeders en andere ingrediënten die een pastasaus erg ongezond maakt. Er zijn tevens merken , die een naam hebben weten op te bouwen, zoals BERTOLLI en GRAND’ ITALIA. Deze merken haken erg in op de afkomst van pasta en pastasauzen ( Italië) om ons zo een erg vertrouwd gevoel te geven. In werkelijkheid spatten juist al deze producten uit elkaar van de meuk.
Er zijn ook hele BASIC pastasauzen verkrijgbaar, die veelal enkel bestaan uit tomaten en tomatenpuree, olie, kruiden en specerijen ( zout) Deze basic sauzen worden meest gebruikt om als basis te gebruiken en zelf er nog van alles aan toe te voegen, zoals vlees, groente uien, knoflook enzovoort. Ook DEZE basics zijn niet altijd even zo gezond, omdat er industriele ( gehydrogeneerde )  oliën worden gebruikt en even zo goed erg veel zout. De meeste basic- pastasauzen bevatten een thema, zoals basilicum,  of een ander kruid of specerij, in milde en pikante formules.
En dan zijn er ook de groene, witte en gele pastasauzen, dit zijn eigenlijk pastasauzen, die we sowieso meest moeten mijden. In deze sauzen worden geen tomaten in basis gebruikt, maar andere zaken als een saus ( mayonaise bijvoorbeeld ) pesto, spek ( carbonara )  room ( cremoso) kaas en truffel. Dit levert een zeer rijke pastasaus op met heel veel vetten, suikers en zout.
We kunnen biologisch ook goed terecht in pasta’s en pastasauzen. Maar ook hier geldt, dat dit niet altijd betekent dat het BETER of GEZONDER is.
Alles wat uit een pot, zak, fles of tube komt, zouden we met argwanende ogen moeten bekijken, de echte Italiaan zegt zelfs dat deze producten een schande zijn ( “ Una vergogna!!! )  voor de Italiaanse culinaire tradities.

IS PASTASAUS GEZOND?

Zoals ik in het begin van dit artikel zei, is het betreft gezonde voordelen sterk afhankelijk wat je in je pastasaus gooit. Als je in basis niets meer of minder gebruikt dan gekookte/ gepureerde tomaten en een snufje Keltisch zeezout, een fijn gesnipperd uitje + verse teen knoflook ( even kort glazig gebakken in wat kokosolie )  wat lekkere vers gehakte kruiden en specerijen, dan is de basis voor een gezonde en lekkere saus in feite al gelegd. Voeg je daaraan meer toe, denk aan kaas, room, vlees, enzovoort, dan wordt de pastasaus ongezond. Het valt dus niet vast te klikken of een pastasaus nu wel of niet gezond is, er zit erg veel tussen. Het zelf maken van je eigen pastasauzen geeft de beste papieren om een zo gezond mogelijke pastasaus te verkrijgen. Aan de basis ( gekookte tomaten / puree, verse kruiden en specerijen ) kun je zelf toevoegen wat je wenst, en daarmee de saus zo gezond of ongezond mogelijk maken. Linksom of rechtsom hou je met zelf maken in elk geval wel je eigen regie.
Dat is anders, als je voor kant en klaar kiest. Dan heeft de fabrikant alle regie gekregen en moet jij maar vertrouwen op een gezonde en smakelijke pastasaus.
De gemiddelde kant en klaar pastasauzen zijn NIET GEZOND. Ze worden zeer goedkoop in elkaar gedraaid, met zeer weinig ingrediënten die in de industrie bijna niets kosten. Bij de meeste gemiddelde pastasauzen is het dan ook zo, dat we MEER betalen voor de verpakkingen dan voor de inhoud. Als we een goedkope pot pastasaus ( ik kocht een pot bij de Lidl voor € 89 eurocent voor 500 ml ) dan zien we in basis ongeveer 40% tomaten en tomatenpuree, de rest is meuk. Zoals zout en suikers en gemodificeerde zetmeel.

MAAR…..IK HOU VAN GEMAKKELIJK EN SNEL! 😕

Goed. 🙂 Moraal van het pasta-verhaal is dus ook hier weer het zelf maken. Pastasaus maken is in wezen niet moeilijk of ingewikkeld, en is makkelijk en snel te maken. Toch schijnen de meesten het “ een gedoe” te vinden…….tomaten koken, afgieten, pureren, van alles toevoegen…en de meesten zijn van mening, dat de kant en klaar pasta-sauzen veel lekkerder smaken. Dat lijkt mij ook niet meer dan logisch, met die zandemmers aan hulpstoffen.
Er werd mij dan ook regelmatig gevraagd, of er nu niet één kant en klare pastasaus verkrijgbaar was, die een beetje lekker en gezond is te noemen. De vraag werd, sinds dat ik in dienst trad bij Puur & Fit, alleen maar groter en groter, ik ben daarom op zoek gegaan in mijn eigen biowinkel. Daar vond ik aanvankelijk niet echt iets wat aan mijn criteria voldeed, tot onlangs. Ik zag een nieuw product staan, drie verschillende soorten pastasauzen, die niet alleen biologisch waren, maar ook vrij van suiker en geheel veganistisch. Dat vond ik pas interssant.

PIANTA PASTASAUZEN

Het leuke is, dat deze pastasauzen zijn bedacht door twee stadsgenoten van mij, echte Rotterdammers! Erik en Dirk hadden eerst een keurige baan bij een bank, later adviseurs voor food-start-ups. Later wilden zij graag hun idee, een echt gezonde pastasaus, uitwerken en zijn ermee aan de slag gegaan. Begin 2019 is de allereerste pastasaus klaar. De jongens besloten het te noemen naar het Italiaanse woord PIANTA, wat in het Italiaans PLANT betekent. De drie pastasauzen zijn begin Maart 2021 gelanceerd, dus het is allemaal nog maar nét op de markt!
Dirk en Eric wilden graag een 100% plantaardige  en gezonde, duurzame pastasaus op de markt zetten, omdat zij vonden dat daar niets in was te vinden. Italiaans voedsel is op zich natuurlijk al briljant te noemen, maar veel van de traditionele ingrediënten die in pastasauzen worden verwerkt ( denk aan vlees ) zijn nogal belastend voor de planeet. Dat kon anders, vonden de jongens, er was immers meer dan genoeg food-technisch mogelijk tegenwoordig, om met 100% pure, natuurlijke en plantaardige ingrediënten een pastasaus te maken. Ze hebben zeer verrassende ingrediënten gebruikt die we niet zo snel tegenkomen in pastasauzen, wat het meteen uniek maakt.
De pastasauzen ( er zijn er momenteel DRIE ) zijn compleet, wat wil zeggen, dat je er verder he-le-maal NIETS aan toe hoeft te voegen, ook niet als veganist. Je hoeft het enkel nog op te warmen en over je pasta heen te schenken.  Dankzij ingrediënten als tofu, seitan en peulvruchten krijgt de pastasaus een vlees-achtige bite met een rijke hoeveelheid aan eiwitten.
De sauzen worden “ SOUS VIDE” bereid. Sous-vide is de Franse benaming voor “ vacuüm garen”. Het is een proces waarbij in vacuüm verpakte etenswaren in een waterbad op relatief lagere en constante temperaturen worden verwarmd en zo gegaard. De etenswaren worden vooraf in plastic vacuüm getrokken, om zo in water onder de 100*C te worden gegaard. Het zorgt voor een veel betere smaak, meer gaarheid ( tender) en meer kleur en geur. De saus zit in een eigen bubbel opgesloten. Er is niet alleen voor deze methode gekozen om de sauzen meer smaak en voedingswaarde te geven, maar ook, om voedselverspilling tegen te gaan.
De sauzen zijn dan wel veganistisch en vrij van meuk en suikers, maar niet vrij van gluten. Heb je serieuze last van gluten, dan zijn deze pastasauzen helaas niet geschikt voor je. De gluten in de pastasauzen komen voort uit de plantaardige seitan en het gehakt, wat o.a wordt gemaakt uit biologische volkoren tarwe. De verpakkingen zijn 100% milieuvriendelijk, vrij van BPA en kan worden gerecycled ( bij het plastic afval ) Vrijwel alle gebruikte ingrediënten zijn van biologische afkomst.
De pastasauzen kosten € 4.99 voor 400 gram, dat is ged voor één of twee personen.
Er zijn drie verschillende smaken verkrijgbaar:
– BOLOGNESE
– PEPERONCINO
– PISELLI
Ik heb ze alle drie gekocht en getest. Ik begon met de meest populairste pastasaus: de BOLOGNESE Deze pastasaus bestaat uit 40% groenten als wortel, knolselderij, courgette, en ui, gezeefde tomaat ( 32% ) seitan ( 8% ) zeezout, kruiden & specerijen, water, linzen 4%, balsamico azijn, olijfolie, rijstmeel, en knoflook.
De geur vond ik meteen heerlijk, zoals een echte pastasaus hoort te ruiken. Ik vond de kleur nét even wat te vlak en te donker. Ik heb de pastasaus traditioneel over gekookte pasta ( volkoren rijst fusilli ) geschonken. Of nou ja….geschonken….. De saus is erg dik, ik vind het een klein beetje te gebonden, dus wellicht dat er wat minder rijstmeel in kan. De smaak is ronduit geweldig. Daar is echt niets op aan te merken. De “ stukjes vlees” zijn ook een enorme mindfuck! 🤯 Je denkt echt op vlees te kauwen. Erg goed gedaan!
De tweede pastasaus die ik testte was de PISELLI, een traditionele Italiaanse saus vernoemd naar één van de basis ingrediënten , de erwt. Deze pastasaus bestaat uit 41% groenten als 15% doperwten, prei, 10% bleekselderij, gezeefde tomaat 31%,  water, 8% tofu, zonnebloem olie, tarwe eiwit, zeezout, kruiden & specerijen, champignon-extract, rook, tomatenpuree, paprika, balsamico azijn, olijfolie en rijstmeel.  Deze pastasaus heeft wat meer ingrediënten en bevat minder rijstmeel, wat meteen ook goed is te merken, deze pastasaus is fijn van textuur. Ik heb de pastasaus over een groente-ovenschotel gegoten. Ik heb bloemkool + sugarsnaps + snijbonen gekookt en uit laten lekken, dit in een ovenschaal verdeeld, en daar overheen de saus gegoten. De geur is zalig, en de kleur vind ik een stuk appetijtelijker ogen dan de kleur van de bolognese. Ik heb de saus eerst 6 minuten in de oven verwarmd, en daarna drie plakken biologische geitenkaas eroverheen laten smelten. Een FEEST was het om te eten! Erg goede smaak, wauw!
De derde pastasaus heb ik een klein beetje voor laatst bewaard omdat het mij een idee gaf dat het een vrij pittige saus betreft. De naam PEPERONCINO zegt immers al genoeg!  Aangezien ik niet zo van de pepertjes ben, keek ik hier het minst naar uit, maar het grappige is, dat deze saus voor mij juist als de absolute winnaar van alle drie naar voren kwam!  Deze pastasaus bestaat uit 40% groente als rode+ groene paprika, knolselderij, champignons, en ui, gezeefde tomaat 31%, 8% seitan, zeezout, groentepoeder, aardappelzetmeel, kruiden & specerijen, water, 5% witte bonen, balsamico azijn, olijfolie, rijstmeel, knoflook.  Ik heb de saus door gekookte zilvervliesrijst ( gekookt met saffraan ) gemengd. Wauw, wat een smaakexplosie, wat een kleur, wat een geur! Omdat de pepertjes uitbleven was de pastasaus helemaal niet “ heet” maar wel heerlijk pikant van smaak. Ik vind het echt de winnaar onder de drie pastasauzen. Als anti-pasta fan ga ik deze pastasaus ZEKER vaker kopen. Want hij is overal gewoon lekker bij!

WAT VIND IK?

Wauw….onder de indruk. Wat ik wel wat jammer vind bij de bolognese saus is dat het erg dik en compact is van textuur, wat mij betreft mag dat iets meer smeuïger, maar verder is de smaak top. Daarnaast vind ik de prijs ook wat aan de hoge kant ( € 4,99 ) maar eerlijk gezegd vind ik het de prijs meer dan waard. Als je dan erg graag een gezond alternatief wilt op de “ homemade” pastasauzen, dan zijn deze drie soorten wat mij betreft iedere eurocent waard. Het biedt gemak en snelheid terwijl alles gezond en lekker blijft. Ik ga deze pastasauzen ZEKER opnieuw kopen, sterker nog, ik ga de peperoncino zodra ze bij www.puurenfit.nl verkrijgbaar zijn, meteen opnieuw bestellen om standaard een zak in huis te hebben. Hoe handig is dat? 😃 De sauzen zijn zeker een jaar na aankoop houdbaar dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.

WAAR TE KOOP?

Zoals eerder gezegd, zijn de pastasauzen nog maar net gelanceerd. Het druppelt daarom langzaam maar zeker zowel fysieke als webwinkels binnen, wij hebben echter de primeur te pakken als één van de eerste webwinkels die deze pastasauzen in het assortiment opnemen! Vanaf zaterdag 3 april 2021 zullen de drie sauzen bestelbaar worden bij Puur & Fit! Zodra de bestellinkjes beschikbaar zijn, zal ik deze hier aanvullen, kijk ondertussen op www.puurenfit.nl als je er als de kippetjes bij wil zijn! Ik zal ook op mijn socials aankondigen zodra ze bestelbaar zijn!
Aanvulling:
de pastasauzen zijn bestelbaar!
Voor de bolognese, KLIK HIER
Voor de piselli, KLIK HIER
Voor de peperoncino, KLIK HIER

BUON APPETITO! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *