Hippe gembershots…hoe gezond en onschuldig zijn ze?

Internet en social media is momenteel nogal bezaaid met zogenoemde GEMBER SHOTS. Dit lijkt the next best thing of the moment te zijn in de wereld van voeding en gezondheid. Het gaat om drankjes die zijn gemaakt van verse gemberwortel. HEEL VEEL verse gemberwortel. Zo veel, dat het je slokdarm affikt en je maag in de hens lijkt te staan. Maar hey…het is gezond.🙁 Gember is immers knettergezond. Is dit wel zo? En hoe onschuldig zijn die hippe gember-shots? Ik zocht het uit.

GEMBER IS HEEL ERG GEZOND

Laten we bij het begin beginnen, de gember. Dit heeft inderdaad wetenschappelijk onderbouwde gezonde eigenschappen voor de mens. Gember heeft eeuwenlang een zeer medicinale werking, en werkt o.a effectief tegen misselijkheid. Ik heb er eerder een artikel over geschreven. KLIK HIER om dit artikel te lezen. 
Over verse gemberwortel kunnen we dus eigenlijk niets kwaads vinden. Of toch wel?

NIET VOOR IEDEREEN GESCHIKT

Gember is gezond, punt. Daar kan niemand iets over zeggen. Maar de mate waarin iets gezond is, zegt niets over de EFFECTEN wat het ook teweeg kan brengen.  Dit gaat ook op voor gember. Gember kun je best gebruiken, maar maak het ook weer niet te bont. De aanbevolen doseringen lopen nogal uiteen, ik persoonlijk zou een veilige marge aanhouden van niet meer dan een kleine eetlepel( poeder) per dag, en een duimdik-stukje verse gemberwortel van zo’n 3-5 gram.  Meest aanbevolen wordt niet meer dan 1000 mg per dag wat neerkomt op een gram. Gebruik dan ook niet meer dan een klein stukje verse gemberwortel-rasp door je voeding. Je kunt de rasp het beste even laten trekken en dan zeven.
Daarnaast zijn er nog een paar punten waar rekening mee moet worden gehouden:
 • Gebruik geen gember als je last hebt van galstenen.
 • Neem gember niet gelijktijdig in met aspirine. Gember heeft een negatieve invloed op de opname van de aspirine. Gember eten na inname is overigens niet gevaarlijk.
 • Gebruik geen gember bij hoge koorts/hitte verschijnselen.
 • Pas op met gember tijdens de zwangerschap. Alhoewel de berichten gunstig zijn tegen zwangerschapsmisselijkheid, is het meest verstandig om er voorzichtig mee om te springen. Wil je tijdens je zwangerschap gember gebruiken, neem dan het beste even contact op met een arts voor de juiste gerichte adviezen.
 • Als je lichaam door bijvoorbeeld een teveel aan gember niet genoeg vocht kan produceren kan dit leiden tot uitdrogingsverschijnselen. 
 • Gember kan plantengifstoffen bevatten. Dit is bij een overdosering niet gezond.
 • Gember werkt verwarmend. Je kunt het daarom flink warm krijgen en gaan zweten als je teveel gember consumeert. Het kan je lichaamstemperatuur flink omhoog jagen en de hartslag enorm verhogen. 
Gebruik je gember verkeerd/overmatig, dan kan het juist alle genoemde klachten in de hand werken dan verminderen. Overdrijf dus nooit met de doseringen. Je lichaam kan een negatieve reactie geven , waardoor het maag/ darmkanaal behoorlijk van streek kan raken.  Gehoorde klachten bij verkeerd/overmatig gebruik zijn diaree en overmatig zweten, dit kan zelfs zo snel gaan dat het lichaam de vochtproductie niet snel genoeg aangevoerd krijgt en er uitdrogingsverschijnselen kunnen ontstaan. Daarnaast zijn er klachten bekend als slaperigheid, duizeligheid, verwardheid en een onregelmatige hartslag. Alle reden dus om het niet te bont te maken. 
Sommige mensen reageren overgevoelig op gember. Uiteraard is het dan meest verstandig om het gebruik direct te staken. Veel gehoorde overgevoeligheid-reacties zijn tintelende mond/tong/lippen. krampen in darmen, direct na inname het enorm warm krijgen, zweten, loopneus en pijnlijke, branderige keel. Soms kunnen mensen met een overgevoeligheid voor gember niet tegen verse gemberwortel, maar wel in poedervorm verwerkt door hun voedsel. 

TEVEEL IS NOOIT GOED, WAAROM DAN EEN SHOT?

Als je al het bovenstaande aandachtig hebt gelezen, vraag jij je, net als ik, ook vast af, waarom die hippe gembershots zo’n gretig aftrek lijken te hebben. Wel, ik denk da ik het antwoord al knip en klaar aan je kan geven: GELD. Eerder heb ik al eens een zeer helder artikel geschreven over de gigantische markt van deze shotjes waar voornamelijk gebakken lucht wordt verkocht en enorme winst wordt gemaakt. KLIK HIER om naar het artikel te gaan. Laten we ook eens dieper ingaan op de werking. We weten , dat teveel gember niet gezond is. Het gekke is, dat anno 2020 er nog altijd geen stabiele ADH is voor het gebruik van gember. Er zijn gestandaardiseerde hoeveelheden bekend, maar internet krioelt inmiddels van de adviezen.  Er is anders gezegd geen standaard dosis bekend. Er is geen onderzoek uitgevoerd naar de toegelaten dosering. En iedereen heeft er zo zijn eigen idee over. Volgens de University of Maryland Medical Center mag je bijvoorbeeld maximaal 4 gram per dag innemen. Maar deze 4 gram kan al zorgen voor behoorlijk wat klachten en bijwerkingen. Voor de werking van gember heb je geen grotere hoeveelheden nodig. Om te profiteren van de gezonde voordelen volstaat een klein stukje verse gemberwortel per dag. Het is nergens wetenschappelijk bewezen dat een flinke dosis ( wat in zo’n shot zit) dat dit betere gezonde voordelen geeft. Tenminste, ik kon daar zelf geen studies over vinden. Als je het mij dus vraagt zou ik zeggen dat al die hippe shots helemaal geen donder uithalen, sterker nog, alleen maar vervelende bijwerkingen kan geven. 
In een gemiddelde gember shot vinden we circa 30 gram gember, wat meestal wordt vermengd met water en een stuk fruit of groente. Dit wordt in de meeste gevallen met een slowjuicer gemaakt.  Soms wordt het zelfs vermengd met een ander kruid of specerij, zoals kurkuma. Dit kan zo’n shot enkel risicovoller maken voor tal van bijwerkingen. De meeste gembershots worden vermengd met water, waardoor je een pure gembersap krijgt. Dit wordt verkocht in shots van 20 tot zelfs 35 ml. Leveranciers vertellen soms zelfs dat het “ nogal pittig” kan zijn en dat wij er “ even doorheen moeten” Het went, volgens de vele leveranciers. 
 
Volgens deze leverancier puilen je ogen er zelfs bijna van uit. En brand je keel volledig uit. Allemaal seintjes van het lichaam, dat je iets inneemt wat alarmbellen af laat gaan. Het lichaam waarschuwt ons . Gember is geen grapje waar je zo onbezonnen mee om kunt springen en ik zet dan ook werkelijk grote vraagtekens , waarom dit allemaal nog gewoon vrij verkrijgbaar is en is toegestaan. En dan heb ik het nog niet eens over de gigantische poot die de consument wordt uitgedraaid. Want naast risicovol is het ook nog eens stik en stikduur. 

BIG BUSSINESS

Ik kocht een stukje verse biologische gemberwortel in mijn biowinkel. Dit kostte mij nog geen € 1,95 Ik heb dan 175 gram. Ik ben op onderzoek uit gegaan, hoeveel gember wordt gebruikt in de gemiddelde gember-shots. Dit bestaat meestal uit 100% puur gembersap, wat is geperst uit een slowjuicer. Ik heb mijn stuk gemberwortel in mijn eigen slowjuicer geperst. 
 
Dit is wat ik overhield na het persen. Ongeveer 75 ml sap en ongeveer 100 gram pulp. Dit sap is HEEL HEFTIG. Als het maar een beetje in aanraking komt met je lippen, staan deze al in brand. Ik kan dan ook absoluut niet begrijpen, dat mensen dit vrijwillig per 25 ml innemen. En dat dit wordt gestimuleerd door de voedselindustrie. Ik krijg serieuze klachten als ik maar een half theelepeltje van dit sap ( puur en onverdund)  in zou nemen. Ik kan gewoonweg niet aannemen, dat dit als zodanig verkocht wordt in 25 ml shots ( of meer) in deze pure vorm. Je slokdarm lijkt dan serieus te verbranden. Ik heb dan ook het zeer sterke vermoeden, dat dit sap wordt verdund met water. Vers geperst sap trek je volgens mij  never-nooit, daar ben ik vast geen uitzondering in. Het is dus een zeer lucratief handeltje. Gember kost niet zoveel, en water ook niet. Tel uit je winst. Ik zag op internet prijzen voorbij komen tussen de € 7-15 euro voor 5 /12 shots van gemiddeld 25 ml per shot BE-LACH-E-LIJK. 😠 Alhoewel je overal bij de ingrediënten “ 100% gembersap” ziet staan, wil dit niet altijd zeggen, dat het ook om dit echte pure sap gaat. Dit kunnen wij gewoonweg niet hachelen. We zouden uitbreken in zweet, de hartslag zal gaan lijken op een op hol geslagen klok, en we zouden acute diaree en buikloop krijgen. Het is dan ook meer dan aannemelijk, dat al deze 100% pure gembersapjes gewoon zijn aangelengd met water, terwijl de consument denkt puur sap te drinken. Probeer het zelf maar eens, om puur uitgeperst sap te drinken…..dan begrijp je wat ik hier bedoel. Alleen de aanraking met je lippen geeft al een hitte sensatie alsof je je lippen brandt.  NIET DOEN. Het is niet ongevaarlijk. 
 
Hier zie je in beeld, hoeveel 5 gram is en hoeveel 25 gram is. Er wordt geadviseerd niet meer dan een gram te gebruiken ( verse wortel) maar de meest geadviseerde doseringen die ik tegenkwam, liggen tussen de 2-5 gram. Ik persoonlijk hou het op niet meer dan 2 gram per dag. En ik verwerk dit altijd door mijn voedsel. Verse gemberwortel-rasp is net zo pittig als sap. 
 
Dit is wat er in een gemiddeld shotje wordt gebruikt. 30 gram is onacceptabel veel. En, ik wil nogmaals met klem benadrukken, MEER betekent in dit geval niet BETER. Het zorgt er niet voor, dat je verkoudheid opeens over gaat na een shotje of twee. Of dat de griep erdoor verdwijnt. Gember heeft zeker vele goede effecten op zowel griep als verkoudheid, maar met tenminste 1-2 gram per dag bereik je hetzelfde als met een shot waar tenminste 30 gram of meer in zit verwerkt. Het is negens bewezen, dat een fikse hoeveelheid gember beter zal werken dan 1 gram. Laat je absoluut dan ook niets wijsmaken. SKIP DEZE ONZIN. Dat is hoe ik erover denk. Ik vind het zorgwekkend. Hoe lang nog voordat de eerste echte slachtoffers gaan vallen door dit overmatige gebruik? 
 
CONCLUSIE:
Gember is gezond. Het heeft vele gezonde en medicinale werkingen. Deze zijn wetenschappelijk onderbouwd. Echter is het niet onschuldig, en daarom niet vrij te gebruiken. Verbazingwekkend to me, zijn er geen vastgestelde ADH voor inname van gember. Internet stuitert in het rond vol ADH, het één zeer sterk verschillend van het ander. Ga er verstandig mee om. Het is geen snoep.  Gember shots zijn drankjes, die enorme hoeveelheden gember kunnen bevatten, wat zeer nadelige effecten teweeg kan brengen op de gezondheid. Ze zijn duur betaald en geven op basis van 100% gembersap geen enkele meerwaarde dan een klein beetje geraspte gemberwortel door je voeding.  Ook kunnen deze shots serieuze gezondheidsklachten geven. 
 
 
 
 
 
 
 
 

4 Reacties op “Hippe gembershots…hoe gezond en onschuldig zijn ze?

 1. Dat ik goed geïnformeerd ben; daar waar het woord “te” vóór staat? Is nooit goed.
  Ik gebruik zelf alleen gember/citroen thee als ik last heb met mijn stoelgang.
  Heel goed om te weten dat bovenstaande alleen mijn inzicht heeft bevestigd.

 2. Hallo Monique, weet jij iets over de werking van de Berberine bes.
  Gr Annet

 3. Dank voor je uitleg over de gember.Het is al een tijd een misvatting met deze wortel, die veel in gerechten gebruikt kan worden.
  Al jaren gebruik ik verse ginger, 1.5 cm versnippert, samen met soorten losse thee in een theepot met trechter met o.a. gedroogde brandnetel- en paardenbloembladeren erbij.
  Een fijne drank voor 3 koppen thee in de ochtend bij een bak kefir, noot, fruit, psyllium en nog meer erin.
  Drinken en eten zonder meuk.

 4. Ik neem thee met verschillende verse kruiden en doe daar 1plakje gember bij en soms kukrkema en honing, heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *