Hippe gembershots…hoe gezond en onschuldig zijn ze?

Internet en social media is momenteel nogal bezaaid met zogenoemde GEMBER SHOTS. Dit lijkt the next best thing of the moment te zijn in de wereld van voeding en gezondheid. Het gaat om drankjes die zijn gemaakt van verse gemberwortel. HEEL VEEL verse gemberwortel. Zo veel, dat het je slokdarm affikt en je maag in de hens lijkt te staan. Maar hey…het is gezond.🙁 Gember is immers knettergezond. Is dit wel zo? En hoe onschuldig zijn die hippe gember-shots? Ik zocht het uit.

GEMBER IS HEEL ERG GEZOND

Laten we bij het begin beginnen, de gember. Dit heeft inderdaad wetenschappelijk onderbouwde gezonde eigenschappen voor de mens. Gember heeft eeuwenlang een zeer medicinale werking, en werkt o.a effectief tegen misselijkheid. Ik heb er eerder een artikel over geschreven. KLIK HIER om dit artikel te lezen. 
Over verse gemberwortel kunnen we dus eigenlijk niets kwaads vinden. Of toch wel?

NIET VOOR IEDEREEN GESCHIKT

Gember is gezond, punt. Daar kan niemand iets over zeggen. Maar de mate waarin iets gezond is, zegt niets over de EFFECTEN wat het ook teweeg kan brengen.  Dit gaat ook op voor gember. Gember kun je best gebruiken, maar maak het ook weer niet te bont. De aanbevolen doseringen lopen nogal uiteen, ik persoonlijk zou een veilige marge aanhouden van niet meer dan een kleine eetlepel( poeder) per dag, en een duimdik-stukje verse gemberwortel van zo’n 3-5 gram.  Meest aanbevolen wordt niet meer dan 1000 mg per dag wat neerkomt op een gram. Gebruik dan ook niet meer dan een klein stukje verse gemberwortel-rasp door je voeding. Je kunt de rasp het beste even laten trekken en dan zeven.
Daarnaast zijn er nog een paar punten waar rekening mee moet worden gehouden:
 • Gebruik geen gember als je last hebt van galstenen.
 • Neem gember niet gelijktijdig in met aspirine. Gember heeft een negatieve invloed op de opname van de aspirine. Gember eten na inname is overigens niet gevaarlijk.
 • Gebruik geen gember bij hoge koorts/hitte verschijnselen.
 • Pas op met gember tijdens de zwangerschap. Alhoewel de berichten gunstig zijn tegen zwangerschapsmisselijkheid, is het meest verstandig om er voorzichtig mee om te springen. Wil je tijdens je zwangerschap gember gebruiken, neem dan het beste even contact op met een arts voor de juiste gerichte adviezen.
 • Als je lichaam door bijvoorbeeld een teveel aan gember niet genoeg vocht kan produceren kan dit leiden tot uitdrogingsverschijnselen. 
 • Gember kan plantengifstoffen bevatten. Dit is bij een overdosering niet gezond.
 • Gember werkt verwarmend. Je kunt het daarom flink warm krijgen en gaan zweten als je teveel gember consumeert. Het kan je lichaamstemperatuur flink omhoog jagen en de hartslag enorm verhogen. 

 

Gebruik je gember verkeerd/overmatig, dan kan het juist alle genoemde klachten in de hand werken dan verminderen. Overdrijf dus nooit met de doseringen. Je lichaam kan een negatieve reactie geven , waardoor het maag/ darmkanaal behoorlijk van streek kan raken.  Gehoorde klachten bij verkeerd/overmatig gebruik zijn diaree en overmatig zweten, dit kan zelfs zo snel gaan dat het lichaam de vochtproductie niet snel genoeg aangevoerd krijgt en er uitdrogingsverschijnselen kunnen ontstaan. Daarnaast zijn er klachten bekend als slaperigheid, duizeligheid, verwardheid en een onregelmatige hartslag. Alle reden dus om het niet te bont te maken. 
Sommige mensen reageren overgevoelig op gember. Uiteraard is het dan meest verstandig om het gebruik direct te staken. Veel gehoorde overgevoeligheid-reacties zijn tintelende mond/tong/lippen. krampen in darmen, direct na inname het enorm warm krijgen, zweten, loopneus en pijnlijke, branderige keel. Soms kunnen mensen met een overgevoeligheid voor gember niet tegen verse gemberwortel, maar wel in poedervorm verwerkt door hun voedsel. 

TEVEEL IS NOOIT GOED, WAAROM DAN EEN SHOT?

Als je al het bovenstaande aandachtig hebt gelezen, vraag jij je, net als ik, ook vast af, waarom die hippe gembershots zo’n gretig aftrek lijken te hebben. Wel, ik denk dat ik het antwoord al knip en klaar aan je kan geven: GELD. Eerder heb ik al eens een zeer helder artikel geschreven over de gigantische markt van deze shotjes waar voornamelijk gebakken lucht wordt verkocht en enorme winst wordt gemaakt. KLIK HIER om naar het artikel te gaan. Laten we ook eens dieper ingaan op de werking. We weten , dat teveel gember niet gezond is. Het gekke is, dat anno 2022 er nog altijd geen stabiele ADH is voor het gebruik van gember. Er zijn gestandaardiseerde hoeveelheden bekend, maar internet krioelt inmiddels van de adviezen.  Er is anders gezegd geen standaard dosis bekend. Er is geen onderzoek uitgevoerd naar de toegelaten dosering. En iedereen heeft er zo zijn eigen idee over. Volgens de University of Maryland Medical Center mag je bijvoorbeeld maximaal 4 gram per dag innemen. Maar deze 4 gram kan al zorgen voor behoorlijk wat klachten en bijwerkingen. Voor de werking van gember heb je geen grotere hoeveelheden nodig. Om te profiteren van de gezonde voordelen volstaat een klein stukje verse gemberwortel per dag. Het is nergens wetenschappelijk bewezen dat een flinke dosis ( wat in zo’n shot zit) dat dit betere gezonde voordelen geeft. Tenminste, ik kon daar zelf geen studies over vinden. Als je het mij dus vraagt zou ik zeggen dat al die hippe shots helemaal geen donder uithalen, sterker nog, alleen maar vervelende bijwerkingen kan geven. 
In een gemiddelde gember shot vinden we circa 30 gram gember, wat meestal wordt vermengd met water en een stuk fruit of groente. Dit wordt in de meeste gevallen met een slowjuicer gemaakt.  Soms wordt het zelfs vermengd met een ander kruid of specerij, zoals kurkuma. Dit kan zo’n shot enkel risicovoller maken voor tal van bijwerkingen. De meeste gembershots worden vermengd met water, waardoor je een pure gembersap krijgt. Dit wordt verkocht in shots van 20 tot zelfs 35 ml. Leveranciers vertellen soms zelfs dat het “ nogal pittig” kan zijn en dat wij er “ even doorheen moeten” Het went, volgens de vele leveranciers. 
 
Volgens deze leverancier puilen je ogen er zelfs bijna van uit. En brand je keel volledig uit. Allemaal seintjes van het lichaam, dat je iets inneemt wat alarmbellen af laat gaan. Het lichaam waarschuwt ons . Gember is geen grapje waar je zo onbezonnen mee om kunt springen en ik zet dan ook werkelijk grote vraagtekens , waarom dit allemaal nog gewoon vrij verkrijgbaar is en is toegestaan. En dan heb ik het nog niet eens over de gigantische poot die de consument wordt uitgedraaid. Want naast risicovol is het ook nog eens stik en stikduur. 

BIG BUSSINESS

Ik kocht een flink stuk verse biologische gemberwortel in mijn biowinkel. Dit kostte mij nog geen € 1,95 Ik heb dan 175 gram. Ik ben op onderzoek uit gegaan, hoeveel gember wordt gebruikt in de gemiddelde gember-shots. Dit bestaat meestal uit 100% puur gembersap, wat is geperst uit een slowjuicer. Ik heb mijn stuk gemberwortel in mijn eigen slowjuicer geperst. 
 
Dit is wat ik overhield na het persen. Ongeveer 75 ml sap en ongeveer 100 gram pulp. Dit sap is HEEL HEFTIG. Als het maar een beetje in aanraking komt met je lippen, staan deze al in brand. Ik kan dan ook absoluut niet begrijpen, dat mensen dit vrijwillig per 25 ml innemen. En dat dit wordt gestimuleerd door de voedselindustrie. Ik krijg serieuze klachten als ik maar een half theelepeltje van dit sap ( puur en onverdund)  in zou nemen. Ik kan gewoonweg niet aannemen, dat dit als zodanig verkocht wordt in 25 ml shots ( of meer) in deze pure vorm. Je slokdarm lijkt dan serieus te verbranden. Ik heb dan ook het zeer sterke vermoeden, dat dit sap wordt verdund met water. Vers geperst sap trek je volgens mij  never-nooit, daar ben ik vast geen uitzondering in. Het is dus een zeer lucratief handeltje. Gember kost niet zoveel, en water ook niet. Tel uit je winst. Ik zag op internet prijzen voorbij komen tussen de € 7-15 euro voor 5 /12 shots van gemiddeld 25 ml per shot BE-LACH-E-LIJK. 😠 Alhoewel je overal bij de ingrediënten “ 100% gembersap” ziet staan, wil dit niet altijd zeggen, dat het ook om dit echte pure sap gaat. Dit kunnen wij gewoonweg niet hachelen. We zouden uitbreken in zweet, de hartslag zal gaan lijken op een op hol geslagen klok, en we zouden acute diaree en buikloop krijgen. Het is dan ook meer dan aannemelijk, dat al deze 100% pure gembersapjes gewoon zijn aangelengd met water, terwijl de consument denkt puur sap te drinken. Probeer het zelf maar eens, om puur uitgeperst sap te drinken…..dan begrijp je wat ik hier bedoel. Alleen de aanraking met je lippen geeft al een hitte sensatie alsof je je lippen brandt.  NIET DOEN. Het is niet ongevaarlijk. 
 
Hier zie je in beeld, hoeveel 5 gram is en hoeveel 25 gram is. Er wordt geadviseerd niet meer dan een gram te gebruiken ( verse wortel) maar de meest geadviseerde doseringen die ik tegenkwam, liggen tussen de 2-5 gram. Ik persoonlijk hou het op niet meer dan 2 gram per dag. En ik verwerk dit altijd door mijn voedsel. Verse gemberwortel-rasp is net zo pittig als sap. 
 
Dit is wat er in een gemiddeld shotje wordt gebruikt. 30 gram is onacceptabel veel. En, ik wil nogmaals met klem benadrukken, MEER betekent in dit geval niet BETER. Het zorgt er niet voor, dat je verkoudheid opeens over gaat na een shotje of twee. Of dat de griep erdoor verdwijnt. Gember heeft zeker vele goede effecten op zowel griep als verkoudheid, maar met tenminste 1-2 gram per dag bereik je hetzelfde als met een shot waar tenminste 30 gram of meer in zit verwerkt. Het is negens bewezen, dat een fikse hoeveelheid gember beter zal werken dan 1 gram. Laat je absoluut dan ook niets wijsmaken. SKIP DEZE ONZIN. Dat is hoe ik erover denk. Ik vind het zorgwekkend. Hoe lang nog voordat de eerste echte slachtoffers gaan vallen door dit overmatige gebruik? 

DE HIPPE GEMBER-SHOT FLESJES IN DE SUPERMARKTEN😕

Anno 2022 lijken de gember-shots een ware hype, en zijn deze alleen maar populairder geworden dankzij de verkrijgbaarheid in vele supermarkten en biowinkels. Ik vind het jammer dat dit gebeurt. Het zijn geen goedkope grapjes en inhoudelijk stellen de meeste shots niets voor, sterker nog, zijn ze erg ongezond te noemen omdat ze  in de meeste gevallen ladingen suikers bevatten. Denk zeker NIET, dat dit alleen in de supermarkt voorkomt. Ik kwam bijvoorbeeld flesjes in mijn biowinkel tegen waar mijn nekharen van overeind gingen.
 Ik betaalde € 1,99 per flesje van 60 ml. Het merk noemt zichzelf HOLY SHOT, ik kocht de gember/kurkuma/ananas, en de gember/ citroen. Door bepaalde smaken te mengen spreek je eigenlijk niet meer van een gember-shot, maar meer van een gewoon sapje.
De gember wordt geperst, in de gember/citroen smaak is het aandeel in gembersap 27%. Dit is vermengd met water. Daaraan is appelsap uit concentraat toegevoegd ( 10,5%) en zelfs geen echt citroensap, maar 9% citroensap uit concentraat. Wat we hier zien is een vrij klassieke formule, heel veel gember-shots worden zo opgebouwd. Dankzij het vrij grote aandeel in appelsapconcentraat bevat dit flesje maar liefst circa vier gram suiker, dat is een flink suikerklontje.
De gember / kurkuma/ ananas bevat maar 13% gembersap. Wat eigenlijk helemaal niet kan worden beschouwd als gember-shot. Dit flesje kun je beter een flesje ananassap noemen, met het aandeel van maar liefst 24%. Dit sap is zeer rijk aan suikers, en is vermengd met water.  Naast ananassap, water + gembersap bevat het nog meer suikers in de vorm van appelsap concentraat ( 11%) , limoensap uit concentraat ( 3% ), citroensap ( 9%) en….3% kurkuma sap. Kurkuma is een zeer populaire toevoeging aan gembershots, omdat dit zogezegd de werking enorm versterkt. De kurkumasap in dit flesje is geperst uit kurkuma wortel. Veel mensen gebruiken de verse wortels als preventief middel. Helaas gaat die vlieger niet op. Je zou ontzettend veel geelworteltjes moeten eten in combinatie met zwarte peper, om aan een werkzaamheid te komen. Geelwortel bevat 2-5% curcuminoiden, terwijl voedingssupplementen op basis van kurkuma een veel hoger gehalte of zelfs een uitstekend curcumine/curcuminoiden bevatten. Waarom er vers kurumawortel-sap in deze SHOT zit, is mij een raadsel, want om te beginnen is er geen peper aan toegevoegd, wat de opname sowieso minimaal tot nihil maakt. Ten tweede voegt het aan smaak ook vrij weinig toe omdat de ananassap erg overheerst in zijn zoete smaak. Marketing trucje dus. Dat is wat het is, niets meer of minder. 🙁
De suikers zien we zeker terug in de voedingswaarden, per flesje tik je circa 7 gram suiker mee. Het smaakt dan ook naar gewoon ananassap. Zoals je ziet, zegt het feit dat het allemaal biologisch is en “ vers geperst” he-le-maal niets over de uiteindelijke voedingswaarden. Het zijn allemaal hippe marketing skills om jou te overtuigen dat je iets goeds drinkt, terwijl je ordinair ananassap weg-klokt…..
Ook supermarkten hebben een flink aandeel gekregen in het verkopen van gember-shots. Deze ( zie foto hierboven ) vond ik bijvoorbeeld bij supermarkt-keten LIDL, voor €99 eurocent in een aanbieding,.  Deze sap bestaat uit 51% sinaasappelsap en 30% gembersap, met daaraan toegevoegd maar liefst 17% citroensap en 2% kurkumasap. Als je dit blikje ( 150 ml ) opdrinkt, drink je meteen een goede anderhalve suikerklont mee.

WERKT HET NU ECHT OF IS HET EEN GROTE GRAP ?

Goed. 🫤🫤
Je hebt het één en ander kunnen lezen over gember , gembershots en de aspecten die daar omheen kleven. De grootste vraag die echter rond blijft zingen is “ WERKT HET NU ECHT ? “
Volgens de vele gember-shots-gebruikers wel. Zij geloven heilig in de werking en zeggen zich veel beter en “ gezonder “ te voelen na een shotje ( of twee ) per dag. Dat deze extreem duur zijn, daar wordt niets over gerept.
Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan het UR in Wageningen, zegt, dat er erg veel onderzoek is verricht naar de gezonde effecten van gember, maar dat de meeste gezondheidsclaims ongefundeerd en onbewezen zijn. Wel zegt hij dat de gezondheidsclaim dat gember tegen misselijkheid kan werken een fundering heeft. Hiervan is het bewijs redelijk in orde.
De gezondheidsclaim, dat gembershots een booster zijn voor de weerstand is nooit aangetoond. Witkamp zegt dat er wel wat vitamine C in gember aanwezig is, wat goed is voor de weerstand, maar dat dit zeer weinig is vergeleken met bijvoorbeeld een rode paprika of een handje blauwe bessen. Ook de gezondheidsclaim, dat gember de vitaminen beter door ons lichaam laat opnemen, is volgens Witkamp nooit bewezen.
Witkamp zegt, dat het waarschijnlijk kan kloppen, dat we het warmer krijgen van een inname aan veel gember in één keer. “ ….Het prikkelt bepaalde receptoren in het lichaam, iets wat ook gebeurt als je peper eet. Bij peper kun je het warmer krijgen omdat de bloedvaten wat verwijderen. Dit zou mogelijk ook het geval kunnen zijn bij een grote hoeveelheid gember “
Okay, maar waarom zweren zoveel mensen dan bij gembershots in de veronderstelling dat zij zich er veel beter door voelen? Volgens Witkamp prikkelt gember ons zeer waardoor we er een bepaalde “ kick ” van krijgen. De sensatie kan net zo worden ervaren als men pittig eet, of een koude douche neemt. Het is echter geen langdurig effect, waardoor we bijvoorbeeld de gehele dag energie krijgen. Er is geen enkel bewijs, dat die reacties van het lichaam goed is voor de gezondheid “

KAN HET KWAAD ?

Witkamp zegt dat we gerust een gembershot kunnen drinken. Maar er ook kanttekeningen zijn. “ ….Als je medicijnen slikt ( bijvoorbeeld bloedverdunners ) moet je oppassen met té grote hoeveelheden gember…” zegt hij. “…Ook moet je niet overdrijven, want het is nooit bewezen, dat méér beter betekent. Het is niet geheel onschuldig. Ook moet je op je gehele eetpatroon letten gedurende de dag. Als je bijvoorbeeld iedere dag twee gembershots drinkt , afhankelijk van de hoeveelheden gembersap, kan gemberpoeder , gemberthee, en andere levensmiddelen waar gember in zit verwerkt teveel van het goede zijn “
Kortom: het is NIET BEWEZEN, dat gembershots daadwerkelijk zinvol zijn voor bijvoorbeeld de weerstand, en teveel is nooit goed. Wil je toch gembershots drinken, maak het dan zelf zodat jij de complete regie houdt over de hoeveelheden gember die je wilt gebruiken. En overdrijf niet. Dat is niet goed voor jou maar zeker ook niet voor je portemonnee. Onthoud, dat het vooral draait om commercie en marketing waar de consument zich groen / geel en blauw aan betaalt. YOUR CHOICE…..

ZELF EEN GEMBERSHOT MAKEN, EEN STUK GOEDKOPER!

Ik vertelde eerder in dit artikel, dat de ADH van verse gemberwortel erg uiteen ligt. Er is geen vastgestelde ADH wat het een beetje vaag en lastig maakt om een grens aan te wijzen. Het FDA is in elk geval van mening, dat de wortel niet giftig is. Wat ik anno 2022 aan meest betrouwbare informatie kon vinden is een ADH van vier gram vers geraspte gemberwortel per dag. Maar zoals ik eerder schreef, kan dit voor iedereen anders zijn. En zegt het niet dat vier gram per dag beter is dan twee gram. De werking blijft hetzelfde.
Veel mensen nemen veel gemberwortel als zij grieperig en/ of verkouden zijn. Gember is wetenschappelijk bewezen gunstig als ontstekingsremmer, en het werkt verwarmend. Als de weerstand minder is, dan kan verse gember zeker gunstig zijn, maar ook hier geldt dat dit niet betekent dat je iedere dag een gember shot in moet nemen. Het branden van de mond, de lippen en de slokdarm is geen garantie dat gember beter werkt, onthoud dit goed. Het kan ons wel deze illusie geven. Toch zijn velen van mening dat een paar gember-shots helpen bij griep en verkoudheidsverschijnselen. Als je dan echt graag zo’n gember shot wilt, maak het dan tenminste ZELF. Zo hou je de complete regie over de dosering en ben je 10 x goedkoper uit dan welke hippe gember-shot ook. Om jullie op weg te helpen, heb ik zo’n eenvoudig te maken gembershot gemaakt. Ik was in totaal gemiddeld naar schatting zo’n € 20 eurocent kwijt, dat klinkt een stukje vriendelijker dan € 1.99, vind je ook niet?

HOE MAAK JE ZELF GEMBERSHOTS?

Ik ben in mijn receptuur uit gegaan van 4 gram vers geraspte biologische gemberwortel. Ik heb het oude flesje van 60 ml gebruikt.
1) rasp 4 gram biologische gemberwortel, of, als je dat iets te heftig vind, 2 gram.
2) gebruik liefst een gerecycled flesje van 60 ml. Als je geen flesje hebt, vul dan een glaasje met 60 ml water en roer de gember-rasp erdoor. Zeef de vloeistof. Je eigen gemaakte gembershot is klaar.
Nogmaals wil ik met klem benadrukken, dat je moet beginnen met kleinere slokjes. Zeker als je het niet gewend bent, klok dan geen heel flesje in één keer naar binnen, verspreid het, of meng steeds wat door andere drankjes over de dag genomen. Het is erg heftig, pas dus echt op. Je kunt, als je het wat te heftig vind, ook maken met 2 gram geraspte gemberwortel, nét zo effectief!
 
CONCLUSIE:
Gember is gezond. Het heeft vele gezonde en medicinale werkingen. Deze zijn wetenschappelijk onderbouwd. Echter is het niet onschuldig, en daarom niet vrij te gebruiken. Verbazingwekkend to me, zijn er geen vastgestelde ADH voor inname van gember. Internet stuitert in het rond vol ADH, het één zeer sterk verschillend van het ander. Ga er verstandig mee om. Het is geen snoep.  Gember shots zijn drankjes, die enorme hoeveelheden gember kunnen bevatten, wat zeer nadelige effecten teweeg kan brengen op de gezondheid. Ze zijn duur betaald en geven op basis van 100% gembersap geen enkele meerwaarde dan een klein beetje geraspte gemberwortel door je voeding.  Ook kunnen deze shots serieuze gezondheidsklachten geven. 
 

Gember als supplement

Door de hippe “ gember-trends” zien we tevens gember in een supplement op de markt verschijnen. Dit gaat dan in de meeste gevallen om capsules. Alhoewel de bewijzen voor gezondheidseffecten nog altijd moeten worden beoordeeld door de EU, lezen we op verpakkingen veel over de gezonde effecten van gember. Zoals de ondersteuning van de spijsvertering., een bijdrage aan een goed werkende maag-functie, energie verhogend bij vermoeidheidsklachten, ondersteunend voor het immuunsysteem, een antioxidant werking, bijdrage in een goede werking van hart en vaten, een gezonde bloedsuikerspiegel….kortom, allemaal claims die ook aan de shots worden gehangen. Als we spreken over een gembersupplement, spreken we over een KRUIDEN SUPPLEMENT of PREPARAAT. Nu is het ene gember supplement het andere niet, en dat heeft alles te maken met de productie. Zo kan de vermalen gemberwortelen zonder verdere verwerkingen worden gedroogd en verpoederd, maar het kan ook worden geëxtraheerd. Dit gebeurt meestal. Tijdens zo’n extractie proces worden stoffen uit het plantenmateriaal gehaald, omdat deze oplossen in het extractie-vloeistof. ( water, olie, alchohol ) Je kunt het een beetje vergelijken met het zetten van koffie of thee. Na verwijdering ( filtering ) van het plantenmateriaal blijft er een vloeistof over, het extract. Dit kan bijvoorbeeld weer door worden verwerkt tot tabletvorm, of in een soft capsule.

Als zowel de bewerkingsprocessen als de ingrediënten 100% puur en natuurlijk blijven, en bijvoorbeeld geen synthetische vulstoffen worden toegevoegd, wordt het poeder in capsules gevuld. Dit zorgt ervoor dat de gemberwortel al zijn voedingswaarden heeft behouden. Omdat iedere oogst kan verschillen in voedingswaarden, worden vrijwel alle gember-supplementen gestandaardiseerd. Dit wil zeggen, dat de plantenstoffen uit de gemberwortel op een bepaalde vastgestelde hoeveelheid wordt afgestemd. Wil je echt een 100% natuurlijk gember-supplement, kies dan voor een NIET GESTANDISEERD supplement, maar eentje die 100% natuurlijk is gebleven, en een FULL SPECTRUM bevat.
Met kruiden supplementen is het net zo als 100% intacte verse kruiden , het gezondheidseffect kan zeer verschillend uitpakken. Wat voor jouw partner wel werkt, kan bij jou helemaal niets doen. Dat blijft een kwestie van uitproberen.
Een gember-supplement is absoluut een beter idee dan shots. Om te beginnen kun je niet snel over-doseren en is het goedkoper. Je kunt tevens goed je eigen doseringen bepalen. Als je gember wit gebruiken om de vele gezonde werkingen, maar verse gemberwortel wat te heftig is voor je, of gewoonweg niet in je dagelijkse ritme is te verwerken, dan zijn gember-supplementen zeker een goede oplossing. Let dus wel heel erg goed op WELKE je koopt.
Omdat ik veel vraag ontving over “ welk gember-supplement” heb ik gezocht en kwam terecht bij mijn favoriete merk ROYAL GREEN. Zij blijken als één van de weinige op de markt een gember capsule in het assortiment te hebben, op basis van 100% biologisch gecertificeerde gemberwortel. Het gaat hier dan ook om een FULL SPECTRUM. Royal Green haalt zijn gember uit India en Sri Lanka. Daar wordt het gecertificeerd en gecontroleerd biologisch verbouwd. Na 12 maanden worden de wortels uitgegraven, gewassen en ongeveer een week in de zon gelegd om te drogen. Gedurende dit proces verliezen de wortels ongeveer de helft tot drie kwart van hun oorspronkelijke gewicht. Dit is de meest natuurlijkste vorm van concentreren ( verwijderen van water ) Royal green standaardiseert het NIET. Hierdoor blijven ALLE VOEDINGSSTOFFEN uit de gemberwortels intact en aanwezig.  Wat zorgt voor een optimale werking.
Royal Green adviseert 3 capsules per dag in te nemen. ( volwassenen ) Dit levert 1005 mg gember op, wat neerkomt op zo’n goede 1 gram. De capsules worden afgeraden voor kinderen tot 6 jaar. Ben je zwanger, of slik je medicatie, overleg vooraf dan even met je behandelend arts / specialist. Een potje van 60 capsules kost € 15,95.
 
 Wil je bekijken hoe ik gembersap pers ? Kijk dan na mijn you tube filmpje :
 
 

 

22 Reacties op “Hippe gembershots…hoe gezond en onschuldig zijn ze?

 1. Dat ik goed geïnformeerd ben; daar waar het woord “te” vóór staat? Is nooit goed.
  Ik gebruik zelf alleen gember/citroen thee als ik last heb met mijn stoelgang.
  Heel goed om te weten dat bovenstaande alleen mijn inzicht heeft bevestigd.

 2. Hallo Monique, weet jij iets over de werking van de Berberine bes.
  Gr Annet

 3. Dank voor je uitleg over de gember.Het is al een tijd een misvatting met deze wortel, die veel in gerechten gebruikt kan worden.
  Al jaren gebruik ik verse ginger, 1.5 cm versnippert, samen met soorten losse thee in een theepot met trechter met o.a. gedroogde brandnetel- en paardenbloembladeren erbij.
  Een fijne drank voor 3 koppen thee in de ochtend bij een bak kefir, noot, fruit, psyllium en nog meer erin.
  Drinken en eten zonder meuk.

 4. Ik neem thee met verschillende verse kruiden en doe daar 1plakje gember bij en soms kukrkema en honing, heerlijk.

 5. Bedankt voor dit verhelderende artikel. Ik was aan het twijfelen, maar ik besluit het maar gewoon te houden bij mijn dagelijkse kopjes gember thee, dit vind ik en lekker en ik voel me er goed bij. Ik was aan het kijken bij dr detox, dit zit erin, dus maar 25% gembersap:

  INGREDIËNTEN
  APPELSAP 65,00%
  GEMBERSAP 25,00%
  CITROENSAP 10,00%

 6. Dank voor je artikel.
  Ik maak om de drie dagen mijn eigen gembershots verdund met water en ascorbinezuur (vit C). ZONDER SUIKER OF ANDERE ZOETTROEP
  Dit doe ik nu een jaar, elke ochtend, en ik voel dat het me aan alle kanten goed doet.
  Wat ik doe is pulp maken met een staafmixer en dan persen in een zeef.
  Iets minder geconcentreerd en zo lekker! Geen maagverkramping of verbrande slokdarm.

  One shot a day, keeps the dokter away…

 7. Dank je wel Monique voor dit verhelderende artikel dat ik pas afgelopen week las!

  Een aantal maanden geleden kocht ik een Gingershot van Juisz; ik houd van de smaak van gember en dacht ook “Heee, lekker en gezond!”.

  Helaas……….. na inname van die 60 ml. werd ik ’s nachts wakker van enorme darmkrampen, gevolgd door hevige diarree en zelfs een overduidelijke DARMBLOEDING/-BESCHADIGING; zó erg dat ik zelfs een foto van heb “het resultaat” van dit “shot” heb gemaakt” (een nogal onsmakelijk foto)

  Als antwoord op mijn vraag (hoeveel gram gember zit er in 1 flesje “Ginger Shot” ?) kwam: “Er zit 25% gembersap in de shots (= 15 gram gembersap per flesje van 60 mL). Voor 15 gram gembersap wordt er 18.5 gram verse gemberwortel gebruikt.”

  15 Gram is dus bijna 4x zoveel als maximaal aangeraden wordt.

  Op de website van Juisz én op het flesje staan geen duidelijke waarschuwingen.

  Ik heb vandaag (19 november 2021) per email aan hallo-at-juisz-nl mijn ervaringen laten weten, inclusief mijn conclusie: “Ik vind ook (mede gezien mijn eigen zeer nare ervaring) eigenlijk onverantwoord hoe JUISZ dit product, zonder duidelijke informatie of waarschuwing over bijwerkingen, als “gezond” aan de man brengt.”

  Samen met jou vind ik het zorgwekkend. Hoe lang nog voordat de eerste echte slachtoffers gaan vallen door dit overmatige gebruik?

  • Interessant artikel.
   Ik gebruik de gemberdrank van GO Now. 99.1% gember, en 0.9 citroen. Géén toegevoegde suikers. Geheel biologisch. Ik gebruik een beetje in m’n waterfles, en om thee van te maken.

 8. Dank je wel voor de waarschuwing. Stop er direct mee en ga weer terug naar dagelijks een duimpje ginger.

 9. Gembersap mengen met honing vermindert het branden. Ik gebruikte het alijd als hoestdrank

 10. Super fijn en duidelijk artikel, zoals altijd! Dank!
  Vraagje, kun je iets zeggen over de werking van plakjes gember in (kruiden) thee?
  Ik ben benieuwd!

 11. Beste,
  De site van Hippe gembershots is zeer goed verwoord,ik zelf heb een imunziekte en moet erg goed opletten op het gene wat ik wel en niet mag eten,de dieetist had me gezegd om gembershots te kopen,terwijl ik geen gember kan verdragen,dus dat gaat mooi niet door,we vinden je site erg goed en hebben er veel goede zaken uit gehaald,doe zo verder👍👍👍grt Lien

 12. Bedankt voor de heldere uiteenzetting.

  Zelf gooi ik een stuk geschilde gember in de blender met 200 ml vers geperst sinaasappelsap. Drink dat met een rietje. Afgezien van een beetje dat pittige in je keel, doer het me verder niks. Maar goed, ik eet dan ook van jongs af aan veel gember (kookte mijn mkeder veel mee).

 13. Ik lees in je artikel dat je het zelf ook drinkt of eet.
  Waarom dan zo negatief zijn als je het zelf ook gebruikt LOL.

  Ik voel me na een week al sterker en fitter ik voel me gewoon goed of beter.
  Ik heb verschillende kwalen kan het hier niet allemaal op noemen maar heb er dus baat bij.

  • Ik ben om te beginnen niet negatief over GEMBER. En het klopt zeker dat ik het zelf gebruik, maar zelden tot nooit in een shot, als ik deze dan al zelf maak. De commerciële spotjes gebruik ik nooit, en de reden kun je lezen in het artikel. Fijn voor je dat jij er baat bij blijkt te hebben. Je moet vooral doen waar jij zelf in gelooft en waar jij achter staat tenslotte, en jij beheert je eigen portemonnee. Succes en warme groet!

 14. Ach, EINDELIJK weer eens een prima, informatief artikel Monique! Wellicht heeft mijn advies vorige keer zijn nut gehad, ga zo door!!!

 15. Interessant artikel. Ik gebruik zelf af en toe een stukje gember in de thee, met nam bij misselijkheid of buikkramp. Heb weleens zo’n shot gehad, maar die verdun ik dan altijd sterk. Echt niet te drinken anders.

 16. Ik gebruik al ruim 1 jaar een stukje gember uitgeperst in een knoflook pers een citroen uitgeperst en voor de smaak een schepje honing en dat helemaal opdrinken.Geen last van Corona of griep verschijnselen.

 17. gember is gezond ?? op aanraden van …. een weekje iedere dag gembershotje gedronken ,
  wat het deed : ik had ontzettend erge brandende keel of slokdarmpijn
  kon nauwelijks nog een hapeten (opgezwollen keel)
  meteen gestopt met die zever en ik voel mij weer goed 😐
  groenten en fruit zijn ook gezond !!!!

 18. Ik gebruik onlangs van Gembermember de shots van 25ml per dag, nu zo’n 10 dagen. Moet zeggen, alles ok maar inderdaad, is dit teveel…?

 19. Ik heb net 300gr gember gepureerd en deze in een zeef uit laten lekken en af en toe met de hand uitgeknepen, misschien minder geconcentreerd als met een slowjuicer? Ben benieuwd of dit zo is. Ik heb het sap van de gember gemengd met het sap van 2 limoenen en wilde eigenlijk aankomende 10 dagen elke morgen een shotje van 25ml nemen ipv koffie omdat ik PDS en Colitis Ulcerosa heb… Nu dat ik dit lees ben ik toch een beetje huiverig geworden en ben ik benieuwd naar wat nu verstandig is. Alvast bedankt voor uw reactie 🙏🏼.

  • ik adviseer je om mijn artikel nogmaals aandachtig te lezen, trek daaruit je eigen conclusies…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *