Hoe hou je het gezond en meukvrij op vakantie?

HOERA! Eindelijk is het dan vakantie! Even uit de dagelijkse sleur stappen, even niets MOETEN, maar gewoon lekker zelf beslissen hoe jij je dag gaat invullen. Even geen werk, even lekker genieten van het hier en nu. Vakantie is voor iedereen wel een feest waar ieder jaar reikhalzend naar wordt uitgekeken.

Vakantie nemen is ook erg belangrijk. We leven tegenwoordig in een maatschappij die 24 uur door draait. Als de boog altijd maar gespannen staat kan deze knappen. Even een andere omgeving opzoeken, even iets anders doen…..het geeft ons brein de rust en afwisseling die het nodig heeft.

37087792_1810448435683011_5021865432533958656_o

DE RUST VAN HET EVEN NIETS MOETEN

Misschien sta jij er helemaal niet bij stil, maar we MOETEN erg veel van onszelf. We moeten dit, we moeten dat, niet alleen de verplichte zaken zoals werk “ for a living” maar ook moeten we ons huis schoon en leefbaar houden, moeten er boodschappen in huis komen. Dat “ moeten” kan makkelijk doorslaan naar ALLES maar moeten. Dit legt bewust en onbewust een enorme druk op ons. Ook moeten we veel van iedereen en alles om ons heen. Even zitten? Je wordt al snel als lui gezien. En dat levert al snel een rotgevoel op, waardoor je zo onrustig wordt dat je toch nog even die was uit de trommel haalt om op te hangen. Ik zeg ook wel eens, dat MOETEN een nieuwe welvaartsziekte is geworden. We mogen genoeg, maar we gunnen dit onszelf niet meer.
Het lichaam is niet gebouwd om 24 uur lang onder hoogspanning te staan. Linksom of rechtsom barst er ergens uiteindelijk een bom. Burned out, allerlei vervelende vage klachten, spieren die gaan protesteren, hoofdpijnen uit het niets, hartkloppingen, kortom, spanningen uiten zich over ons gehele lichaam en geest. Vakantie is daarom ontzettend belangrijk, waarschijnlijk nog veel belangrijker GEWORDEN omdat we langer actief zijn geworden op een dag. Vroeger waren er vaste eet / rust / en slaaptijden. Daar week niemand van af. Het gaf een perfecte balans, waardoor er in de jaren 60 geen sprake was van burn outs, zware depressies, overspannenheid, en tal van andere  overbelastingen van het lichaam en de geest. Teruggaan naar die tijd is onmogelijk, we leven daarvoor nu in een andere wereld. Maar we zouden er wel veel van kunnen leren.

 IMG_4210

GEZOND VAKANTIE VIEREN

Voor velen betekent vakantie alle remmen los gooien. Er wordt niet gekeken naar een wijntje meer, en eten? Dat zien we wel. Zeker vakanties in het buitenland kunnen vrij lastig worden als je meukvrij eet en drinkt. Veel mensen kiezen dan ook om tijdens de vakantie daar even niet naar te kijken. Gevolg: veel extra vakantie kilo’s terug naar huis sjouwen, tijdens de vakantie niet erg lekker voelen door ander voedsel, en al op de terugweg naar huis in je hoofd “ morgen ga ik weer gezond eten! “ horen galmen.
Bij vakantie hoort genieten. En bij genieten denken we ook aan lekker fout eten en drinken. Daar is niets mis mee. Zolang je het maar een beetje binnen de lijntjes houdt. Want zo’n drastische omslag van eetpatroon, in een andere omgeving ( waar de buitentemperaturen anders zijn dan in Nederland)  kan een aanslag zijn op je lijf en dus je gezondheid.
Veel mensen vinden het lastig om in het buitenland een beetje gezond en goed te eten. Hoe doe je dat nu? Ik heb geprobeerd in dit artikel zoveel mogelijk tips en trucjes te verzamelen om een vakantie naar het buitenland zo aangenaam mogelijk te maken, en wat je het beste kunt kiezen qua voeding en drankjes.
 IMG_3348

ONDERWEG

Het begint al direct, zodra je de deur van je huis dichttrekt en goed op slot draait. Of je nu met het vliegtuig reist, per auto, of per trein, eten moeten we overal. Dit kan al een behoorlijke uitdaging zijn. Je komt er dan ook goed achter wat een junkfood er wordt verkocht op vliegvelden, treinstations, en onderweg in weg-restaurants. Naast dat het vrijwel nooit goede vullende maaltijden zijn, kosten ze een godsvermogen wat al een flink gat kan slaan in je vakantie budget. De allerbeste oplossing: neem zelf je eten mee. Natuurlijk kun je tijdens een vlieg vakantie niet voor 7-14 dagen eten meebrengen, maar je kunt wel zorgen voor zoveel mogelijk voedsel, die je legaal mag meenemen, en die je enkele dagen op je vakantieadres kunt gebruiken. Daarbij kun je denken aan:
* flesje zuivere stevia druppels, zodat je overal ter wereld je water op smaak kunt brengen en geen andere mierzoete dure drankjes hoeft te bestellen, die bovendien ook nog eens erg ongezond zijn.
* je eigen gemaakte bouillonpoeder meenemen. Met wat kokend water heb je dan overal een heerlijk gezond soepje.
* zelf gemaakte reepjes meenemen. Dar kom je de eerste dagen wel mee door.
Ga je vliegen, hou er rekening mee dat je niet meer dan 100 ml aan vloeistoffen mee mag nemen. Voor in het vliegtuig kun je bijvoorbeeld een foodbox meebrengen waarin je niet al te gekruide dingen in mee kunt vervoeren . Vliegtuig -voedsel wordt algemeen beschouwd niet erg lekker en gezond , maar in de wolken smaakt alles sowieso anders. Hou het op lichte dingen zoals een spring roll die je met groente vult, of een lekkere salade. 
Reis je per trein of auto, wordt het zelf meebrengen van je voedsel een stukje eenvoudiger. Je kunt met auto vakanties al erg veel van thuis meebrengen. Denk aan groenteconserven, en heel veel voorgekookt voedsel drie je vacuüm verpakt. Wees maar lekker “ Hollands” en eet zoveel mogelijk uit je eigen auto in plaats van weg-restaurants waar het eten vaak ook helemaal niet zo lekker is.

GOED VOORBEREIDEN

Stel: je bent veganistisch en je hebt een vakantie geboekt naar Griekenland. Hoe ga jij daar veganistisch eten? Je zult nu vast denken “ ach…er is overal wel wat vindbaar” maar zo onvoorbereid in het vliegtuig stappen kan voor vervelende problemen zorgen in het land van bestemming. Hotels die weinig tot niets veganistisch serveren en groente zien als veganistisch genoeg, restaurants die totaal geen rekening houden met een bepaalde voedselstroming omdat in het land zelf daar nauwelijks wat over bekend is, Daarnaast kan het beschikbare eten van zo’n slechte kwaliteit zijn dat het je vakantie behoorlijk kan verpesten. 14 dagen leven op groente en rijst is ook geen goed idee in een warm land waar je lichaam harder moet werken om op de juiste temperatuur te blijven en meer energie nodig heeft. Het is daarom absoluut verstandig om je van tevoren in te lezen over de voedselgewoonten in het land waar je naartoe gaat. Er bestaan  hele handige websites die je wegwijs maken om in een land de juiste adressen te vinden die voor jou van toepassing zijn, zoals vegan restaurants of lekken waar je glutenvrij kunt eten.Een leuke website voor vegans is  HAPPY COW waar je heel veel adressen over de gehele wereld kunt vinden waar je veganistisch kunt eten. Kijk ook op internet naar de algemene informatie van het land waar je heen gaat. Wat zijn de eetgewoonten? Hoe ziet de keuken eruit? Lees je in op wat voor jou “ eetbaar” is zodat je dit zonder handen en voetenwerk kunt bestellen. Installeer een vertaal app op je telefoon. In een buitenlandse supermarkt kan zo’n app je life-saver zijn.

HUUR EEN APPARTEMENT I.P.V EEN HOTEL

Een hotel is luxe. Je ontbijt wordt verzorgd, je kamer iedere dag opgeruimd, kortom, echt even vakantie. Toch is een appartement huren een beter idee. Om te beginnen hou je daar zelf heel veel touwtjes in handen. En ja, het vraagt weer wat extra werk, zoals zelf koken en wassen, maar het weegt nooit op tegen de vele voordelen. Je kunt zelf boodschappen doen, zelf koken en je kunt zelf bepalen wanneer en waar je eet en drinkt. Hotels hebben vaste tijden zodat je op tijd bij een ontbijtbuffet moet zijn, waar ook veel mensen langs lopen en alles aanraken en/of teruggooien ( vaak zelf meegemaakt, gebeurt echt) Je zoveel mogelijk vasthouden aan je normale eetpatroon heeft echter een nog zeer belangrijkere functie: het zorgt ervoor dat jij je niet ziek, misselijk of naar gaat voelen. Zeker in een ander land, waar de buitentemperaturen anders zijn dan in Nederland, moet je lichaam om te beginnen acclimatiseren, daarna wennen aan het andere voedsel. In warme gebieden heeft je lichaam het zwaarder, en vraagt het om meer energie.

 IMG_3687

HOU JE VAST AAN JE NORMALE PATRONEN

Vakantie vieren betekent even uit de sleur van het dagelijkse leven, maar probeer vooral je gewoonlijke eetpatroon vast te houden. Natuurlijk mag je de teugels wat laten vieren, maar ga je compleet anders eten, drinken en je ook nog eens anders gedragen ( meer liggen/ zitten, minder bewegen) heeft dit een weerslag op je lichaam. Dit kan voor erg veel vervelende klachten zorgen zoals ziek worden, niet lekker in je vel steken, vocht vasthouden, en diaree.
Als je je zoveel mogelijk vasthoudt aan je gewoonlijke eetpatroon en af en toe  een glaasje op zijn tijd drinkt of  een keertje uit eten gaat, maar dit niet iedere dag en avond doet, geniet je net zo veel maar voorkom je nare situaties. Niemand gaat tenslotte op vakantie om daar de hele dag op bed te liggen of op de WC te zitten.
Kijk ook uit met de dag temperaturen. Zoek de zon niet op als deze op zijn hoogste punt schijnt. Kies voor flesjes water in plaats van water uit de kranen of aangeboden bij restaurants. Drink in warmere landen twee x zoveel meer als gewoonlijk en kies fles water en geen suikerhoudende of alcoholische drankjes. Mijd vet voedsel. Dit kan je maag behoorlijk van streek maken onder warme temperaturen, zeker als je dit niet gewend bent,

33404559_2126865517546376_5735949117528473600_n

WAT KUN JE HET BESTE KIEZEN?

Daar zit je dan, op een terrasje in Frankrijk. De ober komt om te vragen wat je wilt bestellen……De menukaart ziet er nogal onoverzichtelijk uit, maar je hebt je Franse woorden goed geleerd, en/ of opgezocht op de vertaal-app. Als je meer tijd nodig hebt, vraag de ober dan gerust om wat later terug te komen. Laat je vooral niets opdringen of opjagen om iets te bestellen, Staan er erg veel streek-gerechten op een menukaart, zoek deze dan op op je vertaal-app zodat je weet wat je bestelt.  Wat kun je nu het beste bestellen op een terrasje?
* volkoren brood
* salades zonder dressings
* spring rolls of wraps die je zelf kunt vullen
* fruit salades/ vers fruit
* gestoomde / gekookte groenten
* warme of koude soepen
* indien niet veganistisch: kalkoen of kip
In een restaurant kun je verdwaald raken in een menukaart. Ga voor het meest begrijpelijke, simpele en kies hier ook voor zoveel mogelijk gestoomde / gekookte groente “ on the side” om je maag te vullen. Kies voor mager vlees als kip, en kalkoen, en kies voor vette vis als zalm en tonijn.
Eet je ook niet propvol. Gezellig tafelen kan al snel voor over-eten zorgen. Eet je niet vol, geef je lichaam de gelegenheid het voedsel te verteren.

WAT LAATSTE TIPS:

* Gebruik je zintuigen. In veel landen is het met de hygiëne niet zo goed gesteld als in Nederland. Hierdoor kun je bederfelijk voedsel inslaan waarvan je behoorlijk ziek kunt worden. Vertrouw je iets niet? Eet/drink het dan niet.
* Drink fles water.
* Luister naar je lichaam. Hoe gezellig het ook is, te lang bij het zwembad blijven liggen in een brandende zon kan zeer nare gevolgen hebben.
* Eet licht verteerbare voeding. Vette happen kunnen de maag en darmen vreselijk belasten, waardoor jij op de wc kunt belanden.
* Maak het gerust leuk, laat de teugels gerust vieren, maar gebruik je gezonde verstand.  Eet ook niet teveel.
* Drink voldoende. Mijd zoveel mogelijk alcohol.
27625508_2067967750102820_5324011922642557189_o

FIJNE EN VOORAL GEZONDE VAKANTIE! 

2 Reacties op “Hoe hou je het gezond en meukvrij op vakantie?

 1. Ik doe aan koolhydraatarm eten. (THE new food) Ik móet juist veel vet eten!! Maar ik ga niet naar het buitenland, dat scheelt, dus kan gewoon kraanwater meenemen voor onderweg, bij mijn fiets- of wandeltochten.
  Het koken lijkt me wel ingewikkeld, want we koken in groepjes, waarbij ik denkelijk de enige ben die dit dieet volg.

  • Ik eet koolhydraatbeperkt en als ik met anderen eet, dan los ik het praktisch op. Ik vraag of de groenten en de koolhydraten apart kunnen worden geserveerd. Dus niet een schaal spaghetti met saus maar 2 schalen. 1 met spaghetti en 1 met saus.
   In een restaurant zeg ik dat ik geen aardappelen, pasta, brood of rijst wil, maar in plaats daarvan extra groenten. Dat is voor de ander simpel.

   Verwacht niet dat iedereen rekening met je houdt, dus neem zelf de regie. Bied aan om te koken of inkopen te doen, bijvoorbeeld.

   Als het voor jou heel belangrijk is wat je eet, dan kun je misschien wat zaken van thuis meenemen.

   Fijne vakantie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *