Review Rineke Dijkinga pannenkoekenmix

Als kind was ik al dol op de pannenkoeken van mijn oma. Zij maakte ze met bloem, suiker, eieren, melk en bakpoeder. Mijn moeder was er wat makkelijker in, zij kocht kant en klaar mixen. Mijn moeder houdt, tot tegenstelling van mij, helemaal niet van koken en bakken, sterker nog, als ze er onderuit kan komen doet ze dit. Ik vind dat best jammer, want nu ze al jaren is gepensioneerd ( ze is 70) had het best een leuke bezigheid voor haar kunnen zijn. 

Ik kreeg de basis van mijn bak-talenten dan ook niet van mijn moeder, maar van mijn oma, die gelukkig wel erg van bakken en koken hield. Als kind was ik erg veel bij mijn oma. En heb van haar dan ook veel geleerd, waar ik tot de dag van vandaag nog plezier van heb.
Maar goed, even terug naar de pannenkoeken. Ik maak ze uiteraard gewoon lekker zelf. Ik vind het een beetje onzin, die kant-en-klaar mixen, vooral omdat er vrijwel altijd veel onnodige ingrediënten in zitten. En wat is het nu voor kleine moeite om bloem en bijvoorbeeld een zoetstof ( als je dit überhaupt wilt gebruiken)  en bakpoeder door elkaar te mengen? Ik zie het gemak van kant en klaar wat betreft pannenkoeken bakken niet. Is er iets gemakkelijker?
Maar toch schrijf ik dit review. Waarom? Omdat heel erg veel mensen :
A: blijven grijpen naar gemak. En de pannenkoek-mixen alleen maar populairder lijken te worden
B: mij veel vragen naar een gemakkelijke mix waar geen meuk in zit
C: op vakantie graag snel wat willen maken ( bijvoorbeeld op een camping of bungalowpark)
Zijn er pannenkoeken-mixen zonder meuk? Ik werd nieuwsgierig. En ben gaan zoeken. Ik kwam uit bij mijn collega Rineke Dijkinga. Zij heeft heel veel zelfde raakvlakken als ik betreft voeding en gezondheid. Ze heeft een bloeiende webwinkel waar zij haar eigen ontwikkelde producten verkoopt, die inmiddels  ook uitstromen naar “ gewone” ( bio en gezondheid) winkels. Dit is voor mij ook een droom, die ik hopelijk ooit nog eens kan vervullen. Mooie, echte, eerlijke, pure producten op de markt zetten, het is nog altijd een grote behoefte tussen alle meuk.
Rineke heeft een pannenkoekenmix bedacht die bestaat uit drie soorten meel. Verder niets. Dat leek mij een erg goede optie. Ik mocht een zak pannenkoekenmix uitproberen.
IMG_4392

WAT IS HET?

Rineke bedacht een mix van drie biologische melen. Maar het zijn niet zomaar wat industriële biologische melen, nee, het zijn bijzondere melen. Om te beginnen koos Rineke voor glutenvrije meelsoorten,. Dit maakt de mix meteen een stuk toegankelijker voor grotere doelgroepen. Daarnaast zijn de melen gewoon afkomstig uit Nederland, wat vrij uniek is.
Daarnaast heeft Rineke volkoren NAAKTE HAVER ( meel) gebruikt. Naakte haver is een bijzondere soort, KLIK HIER om alles over naakte haver te lezen. Naast de naakte haver gebruikt zij volkoren boekweitmeel en volkoren Quinoameel. ( pseudo graan) Dit maakt deze mix best uniek, en niet alleen uniek, maar ook zeer voedzaam. Je krijgt meteen aardig wat essentiële voedingsstoffen binnen. Zo krijg je per behoorlijke pannenkoek gemiddeld zo’n 2 gram vezels binnen* ( zonder verdere toevoegingen)
De mix sprak mij meteen aan. In dit geval vind ik kant-en-klaar geen straf.
IMG_4382
De mix kun je voor nog veel meer andere doeleinden gebruiken, want eigenlijk is het gewoon een melenmix. Daar kun je bijvoorbeeld crackers mee bakken, of tal van andere lekkernijen. In dat opzicht is het ook nog eens best een goedkope meel. Quinoameel en naakte haver ( zeker biologisch en uit Nederland afkomstig) zijn vrij prijzige soorten meel. Per zak kost deze mix gemiddeld  € 3,92 per 500 gram. ( goedkoopste prijs die ik tegenkwam)  Een zak Quinoameel kost per 500 gram al snel het dubbele. Het is een voordelige zak meel, zo kun je het ook zien.
De verpakking is niet milieubelastend. Het zit verpakt in een leuke stevige bruine zak.. Ik hergebruik deze zakken vaak.
IMG_4390

DE TEST

Okay, pannenkoeken bakken maar. Ik heb 200 gram samen met een eetlepel greensweet-stevia sweet Xtra ( ik hou nu eenmaal van zoete pannenkoeken) drie verse eitjes, 5 gram wijnsteen bakpoeder en 400 ml water  in een kom stevig door elkaar geroerd. Uiteraard kun je ook plantaardige melk gebruiken, maar ik gebruik altijd water.
Klein erwtje kokosolie ( uiteraard zuivere) in de pan en mijn pannenkoeken gebakken. Ze roken heerlijk tijdens het bakken. Ik bakte een paar mooie pannenkoeken.
IMG_4395
Ik heb de meel verder op gebruikt om te bakken. Ik heb een plaatkoek gebakken met 300 gram pannenkoekenmix, 500 gram havermout, 15 gram wijnsteen bakpoeder, een flink koffiekopje vol biologische Sultana rozijnen, 100 gram lijnzaad ( hele, kneuzen in de vijzel) twee gepureerde bananen met beetjes water , dit in een kom goed door elkaar geroerd. De oven heb ik voorverwarmd op 185 •C en de massa op een met bakpapier beklede bakplaat gestort. Daarop heb ik een topping gemaakt van twee gepureerde bananen met vier eetlepels biologische magere cacaopoeder met water vermengd tot het licht vloeibaar is geworden.. Dit schenk je over de plaatkoek en verdeel je. In de oven bakken ( ongeveer 35-45 minuten, blijf tussentijds controleren) en af laten koelen, daarna in vierkante stukken snijden. Ontzettend lekker!

WAT VIND IK ERVAN?

Laat ik voorop stellen dat ik nu geen kant en klaar mixen ga gebruiken voor mijn pannenkoeken. Want ik blijf dat persoonlijk een beetje onzin en overbodige luxe vinden. Maar als gewone bak-meel zal ik dit absoluut nog eens gaan kopen. Het bakt prima en het is best goedkoop. Voor mensen die op zoek zijn naar meukvrije pannenkoekenmix is dit echter een ab-so-lute topper. Voor op vakantie, of als je nu eenmaal graag snel-snel-snel wenst, is deze mix geschikt. Onthoud echter, dat je ook aan deze pannenkoekenmix eieren en melk moet toevoegen. Wat in mijn ogen niets verschilt in tijd t.o.v zelf meel / eieren / melk en eventuele andere toevoegingen in een kom door elkaar roeren. Ik zou deze mix vooral kopen en gebruiken voor te bakken 😉 Superfijn product.

WAAR KAN IK HET KOPEN?

De pannenkoekenmix kun je op internet bestellen bij veel webwinkels. Het loont de moeite om wat te googlen, omdat ik erg veel verschillende prijzen tegenkwam. Bij Rineke Dijkinga zelf kun je de mix bestellen voor € 4,79. KLIK HIER OM DIRECT TE BESTELLEN. 
GERELATEERDE ARTIKELEN:

4 Reacties op “Review Rineke Dijkinga pannenkoekenmix

  1. Helaas is de mix niet glutenvrij. De meelsoorten zijn van nature glutenvrij maar mensen die Coeliakie hebben kunnen deze mix niet gebruiken ivm contaminatie.
    Er is echter een pannenkoekenmix van Werz die glutenvrij is en best heel goed.
    Daarnaast kun je je eigen mix maken van glutenvrij havermeel van Provena, quinoameel en boekweitmeel. Dan weet je zeker dat je geen gluten binnen krijgt

  2. Ik heb deze mix ook geprobeerd en vind het ronduit vies. Ik ben dol op de producten van Puur Rineke, met uitzondering van deze mix. Voor mij nooit meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *