Hoeveel plastic slingert er rond n jouw keuken? En waarmee kun je deze vervangen?

Als het op schoonmaak, hygiene en reiniging komt, ben ik nét zo kritisch als op mijn voeding. Ik vind het nét zo belangrijk. Een goede hygiene is niet alleen belangrijk voor je eigen welzijn, ook is het belangrijk voor alles om jou heen. Ik wil erg graag alles doen wat in mijn macht ligt, om het milieu te sparen. Ik voel mij een gast op deze aarde en wil daarom ook erg attent met de gastheer omspringen in mijn tijd dat ik op deze aarde rond mag wandelen.

Ik heb daarom geen chemisch, synthetische en giftige toestanden in huis. Ik maak veel zelf, gebruik zoveel als mogelijk is plasticvrije tools, en kies zorgvuldig mijn ecologische meuk en plastic-vrije schoonmaak en reinigingsmiddelen uit. Het maakt in mijn beleving nét zo goed schoon, zonder dat ik het milieu daarmee belast. Soms is het even investeren, maar ik heb het er dubbel en dwars voor over. Ik heb veel zelf-onderzoek verricht afgelopen jaren voor diverse artikelen, en ik was soms gewoon in shock….
We staan er werkelijk niet bij stil, hoe vervuilend al deze reinigingsmiddelen en schoonmaak-spulletjes zijn. En ik geef het met het schaamrood op de kaken toe: voor deze zelf onderzoeken zwichtte ik ook regelmatig voor zo’n KEKKE plastic afwasborstel bij de Action, kocht ik gewoon lukraak wat lekker rook en goedkoop was, en investeerde ik amper in schoonmaak / reinigingsmiddelen omdat ik dat zonde van mijn centjes vond. Daar genas ik gelukkig snel van na het lezen van de verschrikkelijke gevolgen voor ons milieu. Wist jij dat het bekende schuursponsje, nog steeds één van de meest voorkomende schoonmaak-hulpstuk in de gemiddelde Nederlandse keukens, ENORM schadelijk is voor ons milieu? KLIK HIER om daar alles over te lezen.
Gelukkig worden regels en wetgevingen rondom ons milieu steeds strenger. Wat betekent dat fabrikanten wel mee MOETEN met de nieuwe regels, en hun producten moeten aanpassen. Niet denken dus, dat een fabrikant dit uit goodwill doet, want het wordt steeds meer VERPLICHT gesteld. Er komen steeds meer ( kleine ) ondernemers die het op de grote markt willen gaan proberen om iets milieuvriendelijkers aan te kunnen bieden. Deze lijken steeds meer terrein te gaan winnen, denk maar eens aan een merk als MARCEL’S GREEN SOAP, die we steeds meer gewoon in de supermarkten tegenkomen. Een fijne ontwikkeling omdat dit de consument prikkelt om een betere keuze te kunnen maken.
Waar nog steeds erg veel winst aan te behalen valt, is ons gigantische plastic-gebruik. We gebruiken dit onbewust meer dan wordt gedacht. Plastic is overal. En alhoewel ook betreft plastic de regels worden aangepakt, blijven we het massaal gebruiken wat zorgt voor een enorme plastic soep.  Wil je meer lezen over plastic en het milieu? KLIK HIER
Alhoewel het slechts een druppel op een gloeiende plaat lijkt, kunnen wij zelf echt het verschil maken. Al zijn het maar hele kleine veranderingen, al deze beetjes HELPEN. De betere keuzes maken kan echt de moeite lonen. Vooral in onze keuken.

KEUKEN TOOLS

Kijk voor de grap eens rond in jouw keuken. Wat zie je zoal aan plastic, en wat zou je kunnen vervangen? Ik denk dat je best even kan schrikken als je ontdekt HOEVEEL plastic er in je keuken rond slingert. Ik heb aan mijn fans en volgers gevraagd om een pen + blocnote in de hand te nemen en in hun keuken rond te kijken wat daar aan plastic rondslingert. De meesten waren compleet van hun sokken geblazen. Er waren ook veel reacties die mij meteen vroegen hoe het aan te pakken, of WAAR te beginnen. Om deze vraag simpel te beantwoorden: het maakt helemaal niets uit WAAR je begint. Al begin je met het vervangen van plastic bewaardozen voor RVS / glas, verwissel je je plastic afwas-borstel voor een houten / milieuvriendelijke variant, of verwissel je je doekjes, borstels en sponsjes voor de betere alternatieven die ik verderop ga bespreken. Niets moet meteen maar drastisch. Hele kleine stapjes maakt ook uiteindelijk een goed begin en een plastic-vrij eindpunt in je keuken.
Als we ons wat meer bewuster worden wat al dat plastic voor gevolgen heeft, zijn we al op de goede weg. Winkels als Action draaien de meeste winst op het verkopen van al die goedkope plastic prulletjes. Omdat ze in de meeste gevallen zo belachelijk goedkoop zijn, wordt het vaak in impuls aangeschaft en blijft zo’n plastic prul in een kast of elders door een huis rond dwalen, om uiteindelijk in de vuilnisbak te belanden. En daarmee in ons milieu.
Het is een zeer kleine moeite en investering om voortaan te kiezen voor milieuvriendelijke en duurzame alternatieven. Ja, je hebt gelijk als je zegt dat deze alternatieven 9/10 x een stuk prijziger zijn dan de plastic afwasborstel bij de Action voor nog geen € 50 eurocent, maar in regel gaan de duurzame alternatieven veel langer mee wat de balans goed houdt. Linksom of rechtsom haal je je goede geld er altijd wel uit.
Vooral keuken tools als afwasborstels, doekjes, borstels, sponsjes, staalwol, en flessen borstels kunnen zeer besparend en duurzaam zijn. Ik gebruik bivoorbeeld zelf al jaren een gerecyclede afwasborstel waarvan ik de borstelkop steeds kan vervangen. Dit voorkomt dat ik steeds een afwasborstel weg moet gooien als deze echt aan het einde van zijn latijn is. Ik gebruik een schraper van kokos-kap gemaakt om hardnekkige aanslag uit mijn pannen te krijgen, en ik gebruik sponsjes die zijn gemaakt van de LOOFAH plant. En ik gebruik doekjes van 100% biologisch katoen. Omdat ik het onwijs belangrijk vind dat deze alternatieven meer aandacht krijgen heb ik ervoor gezorgd dat ze bij www.puurenfit.nl verkrijgbaar zijn. In dit review ga ik een aantal van mijn meest gebruikte tools uitlichten.

DE AFWASBORSTEL

Laat ik beginnen met kort te vertellen wat LOOFAH is, wat kokos-vezel is, en hoe al deze alternatieven worden gemaakt. Het merk LOOFCO, die vrijwel de meeste producten gemaakt van deze loofah plant op de markt heeft gezet is afkomstig uit Engeland. Zij willen net als ik graag tonen dat we ook milieuvriendelijk, plasticvrij en gezonder kunnen schoonmaken. Etisch zijn ze ook echt geweldig bezig. Ze ontwerpen en produceren hun producten in Sri Lanka en Egypte waar lokale boeren een fijne werkplaats krijgen om voor een goed inkomen te zorgen. De boeren krijgen een eerlijk loon, een medische verzekering en een hoger uurloon dan de gemiddelde normale tarieven in deze landen. Ook komt er geen kinderen-arbeid aan te pas. De landbouw waar de loofah plant ( kom ik zo op terug ) wordt verbouwd zijn duurzaam en voldoen aan de hoogste milieu-normen. Zowel loofah als kokosvezel zijn beiden hernieuwbare grondstoffen die CO2 absorberen als deze groeien. De resten kokosvezel en kafjes die overblijven na productie van kokosolie worden op deze manier op-gebruikt. Deze worden anders verbrand.
Alle elementen zijn 100% composteerbaar en 100% biologisch afbreekbaar, en…100% veganstisch. Uiteraard zijn ook de verpakkingen plasticvrij.  De metalen kernen ( in de borstels) kunnen worden gerecycled.
De loofah sponzen worden in Egypte gemaakt, de kokos-vezel alternatieven in Sri Lanka. De loofah dus……ook wel LUFFA planten genoemd. Dit zijn planten uit de komkommerfamilie die zeer rijk zijn aan sterke vezels. De rijpe vrucht ontwikkelt aan de binnenzijde van de luffavrucht een soort netwerk van vezelkabels, die enorm sterk zijn maar toch zacht en flexibel. Na de oogst worden de vruchten geschild en gedroogd. De zaden worden uit de vruchten verwijderd. Vervolgens worden de gedroogde lappen in de lengte door gesneden en handmatig verwerkt.
Het is een waanzinnig mooi product om tal van plastic-voorwerpen te kunnen vervangen. De spons is duurzaam, want je kunt hem gewoon in de wasmachine meewassen. Ze zijn simpel, maar enorm veelzijdig.
In water gedompeld zwelt de spons op tot een zachte, flexibele spons. Droog heeft de spons een licht schurend effect maar KRAST hij niet! Dit betekent dat je deze sponsen in droge vorm ook goed kunt gebruiken om pannen mee schoon te boenen zonder te krassen.
Er zijn verschillende soorten sponzen, die in basis hetzelfde zijn, maar van formaat verschillen. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld geschikter voor bepaalde klussen als afwassen, schrobben en groente en fruit schoon boenen. Voor iedere klus een juiste formaat spons dus.
De schrob-borstels zijn gemaakt van kokosvezel. Deze worden in Sri Lanka geproduceerd van de restanten kokos-kappen en vezels die overblijven na de productie van kokosolie. Meestal worden deze resten in grote balen in brand gestoken op plantages om zo van de troep af te komen, maar het is eeuwig zonde, omdat met deze resten ook een heleboel valt te maken. LOOFCO maakt er veel moois van. O.a afwasborstels, schrobbers en fles-borstels. De kokosvezels worden rond vast gedraaid in een 100% recyclebare gegalvaniseerde roestvaste metalen kern. Een robuuste borstel is geboren! Zoals de afwas-borstel. Deze heeft een handige korte houten handgreep waardoor de borstel erg goed in je hand ligt.
De borstel zelf loopt in een ronde kromming en heeft een schuine stand. Dit maakt het meest ideaal om bij de vervelendste hoekjes te komen. De borstel verwijdert in no-time alle resten van je vaat. Ik vind hem geweldig. Ik gebruik sinds ik deze borstel heb ontdekt geen andere meer. Hij is vooral ideaal om pannen mee schoon te poetsen.
Ik drink uiteraard alleen uit RVS en glas. Ik heb inmiddels een bonte verzameling aan flessen en bekers. Deze moet je wel goed hygiënisch schoonhouden. KLIK HIER om daar meer over te lezen. Als je echt op zoek bent naar een functionele borstel, is deze van LOOFCO de meest ideale. Aan het uiteinde loopt de borstel; rond af waardoor het een extra schurende functie krijgt in de fles en goed in alle hoekjes komt. De grove kokosvezels verwijderen in no-time alle aangekoekte smurrie en aanslag in de fles. Het gaat razendsnel. De hals van een fles kan door de kromming ook perfect worden gereinigd. Ook kopjes en long-drink glazen kunnen met deze tool worden gereinigd.
Ook de echte schrob-borstels ( in twee maten verkrijgbaar ) zijn robuust en kunnen zelfs de meest irritantste vuil / resten weg poetsen in een handomdraai. De grote borstel is geschikt voor de tuin / buiten. Je kunt met deze borstels tegels en voegen gemakkelijk reinigen en ook tuin-meubilair schoon poetsen. Groen uitgeslagen tegels maak je met deze borstel ook goed schoon. Het kleinere borsteltje kun je eventueel gebruiken voor de moeilijke plekjes, zoals voegen. Ook binnenshuis kun je deze twee aanpakkers uiteraard gebruiken voor wat je maar wenst. De kleine borstel kun je bijvoorbeeld ook gebruiken ter vervanging voor staalwol-sponsjes.
Voor alle kokosvezel-borstels geldt dat je ze voor het eerste gebruik even om moet spoelen met wat ecologisch afwasmiddel om zo alle productie-resten te verwijderen. Na gebruik maak je de borstel goed schoon, verwijder alle restjes uit de vezels, en hang aan het koordje te drogen. Bytheway: ook het koord is gemaakt van 100% biologisch katoen 😄
Er wordt mij veel gevraagd of deze borstels niet na een paar keer gebruik al platte kokosvezels verkrijgt waardoor ze of kunnen uitvallen of niet meer goed schrobben.. Ik gebruik ze nu een tijd en ze zijn nog steeds in prima staat, vooral de afwas-borstel. Die gebruiken ik iedere dag heel veel keren ( again: ik heb geen vaatwasser ) en de haren blijven perfect. Wel zorgen dat je steeds even de restjes uit de vezels wast, dat maakt je borstels zeker duurzamer. En laat ze goed drogen aan het koord of in een open rekje.
De sponsjes zijn er in allerlei vormen en maten. Ze komen allemaal op hetzelfde neer, ze verschillen dus niet in productie. Er zijn diverse formaten die je voor een specifieke klus kunt gebruiken. Zo is er een afwas/ gootsteen spons, een sponsje om groente en fruit af te wassen en een spons om bijvoorbeeld de badkamer en het toilet schoon te maken. Allen bevatten ze een handig koord, zodat je de sponsjes uit kunt hangen. Als je het sponsje hebt gebruikt, schud je het overtollige vocht eruit en verwijder je eventueel de restjes. Daarna hang je hem te drogen of laat je hem drogen in een open bakje.
Zodra de sponsjes in aanraking komen met water, zwellen ze op en worden ze zacht en soepel. Je kunt er nu wat afwasmiddel / reiniger op spuiten. Droog kun je de spons als schuurspons gebruiken. Wees gerust, het geeft geen krassen. Je kunt het dus als schuurspons gebruiken om hardnekkig aangekoekt vuil uit potten en pannen en glas te verwijderen.
Wassen: je kunt de sponsen in de wasmachine gooien, maar de fabrikant adviseert om dit A: niet al te vaak te doen. Je kunt het beter even kort op-de-hand wassen. Dit verduurzaamt je sponsjes.
Dit vind ik al helemaal een uitvinding……een schraper om pannen mee schoon te krijgen, gemaakt van….kokosnoot-kappen. Ik gebruik deze al een flinke tijd, ter vervanging voor staalwol. Het verwijdert aangekoekte etensresten uit potten en pannen en je kunt er ook kras-vrij je oven mee reinigen. De schraper kun je aan een touwtje ophangen zodat je hem altijd meteen bij-de-hand kunt nemen. De schraper heeft een mes-achtig uiteinde met een grof en ruw oppervlak. Na het los-weken van het vuil kun je met de schraper het vuil in no-time verwijderen. Ook geschikt voor vieze bak en ovenschalen. Als het uiteinde wat begint te rafelen kun je dit weg knippen en is je schraper weer klaar voor nieuw gebruik.

WAT VIND IK?

Ik ben al een poosje fan van deze LOOFCO alternatieven. Ik wilde ze dan ook koste-wat-kost onderbrengen bij www.puurenfit.nl omdat ze daar helemaal in passen. Rosa was het gelukkig helemaal met mij eens en heeft ze direct ingekocht. Ze zijn dus verkrijgbaar bij puur & fit! We gaan het assortiment continu aanvullen zodra er weer leuke nieuwe LOOFCO producten uitkomen. Hou het dus in de gaten, je kunt op deze manier steeds weer een plastic-tool uit je keuken verbannen en vervangen voor een gezond en milieuvriendelijk alternatief!
Wil je de afwasborstel bestellen? KLIK HIER . Hij kost €  2,75
Wil je de kokos-kap-schraper bestellen?  KLIK HIER. Hij kost € 2,95
Wil je de fles-borstel bestellen? KLIK HIER. Hij kost € 3,75
Wil je de kleine schrob-borstel bestellen? KLIK HIER. Hij kost € 2,75
Wil je de grote schrob-borstel bestellen?  KLIK HIER. Hij kost € 4,50
Wil je de badkamer / wc spons bestellen?  KLIK HIER. Hij kost € 3,95
Wil je de groente/ fruit spons bestellen? KLIK HIER. Hij kost € 3,75
Wil je de afwas-spons bestellen? KLIK HIER. Hij kost € 3,94
Zoals je ziet zijn de verkoopprijzen niet eens zoveel duurder dan de plastic-alternatieven. Daarom is het in mijn ogen zeker de investering waard.  Ze gaan lang mee ( bij juist gebruik ) en je bespaart mens dier en milieu enorm, al begin je maar met je afwas-borstel!!!!!!!!!
NOTIFICATIE:  De beoordeelde producten zijn zelf aangeschaft.  Er zijn géén commerciële doeleinden mee gemoeid, ook geen enkele bron van inkomen. Ook niet via eventuele kortingsacties. Dit artikel / review is geheel vrijblijvend, op eigen initiatief en 100% on-afhankelijk geschreven.

De ” andere” afwasborstel

Ik gebruik nu alweer een poosje de hierboven besproken schrob-borstel, als afwasborstel. Het bevalt mij nog steeds prima, zelfs meer dan prima. Ik vind het een geweldige uitvinding om zeer snel en eenvoudig op een meest duurzame en natuurlijke manier grof vuil te verwijderen van vaat, bestek en ander keukenwaar. Het is een ge-wel-dige alleskunner, hij schrobt waar dat nodig is en verwijdert los vuil in een handomdraai. Velen die deze borstel n.a.v dit artikel hebben aangeschaft zijn nét zo blij en enthousiast, superleuk om te lezen. Toch waren er enkele tegengeluiden, velen vonden de borstel namelijk lelijk. Daar zijn de meningen uiteraard over verdeeld, maar er zijn mensen die mooie keukens hebben en niet graag zo’n aparte borstel gebruiken. Daar heb ik wat mee gedaan, en ben op zoek gegaan naar een afwasborstel die nét zo duurzaam en milieuvriendelijk is maar een stukje fraaier in design. Ik kwam terecht bij de afwasborstels van GREEN HUB. Zij hebben een bijzondere lijn in hun assortiment, wat SMART NATURE wordt genoemd. Waaronder een Zweeds design afwasborstel, die niet alleen zeer fraai oogt bij je keuken-uitzet, maar ook nog eens erg duurzaam en milieuvriendelijk is.

Ze zijn er in vijf verschillende kleuren, waardoor ze bij iedere keuken passen. De steel is gemaakt van onverwoestbaar RVS en 100% siliconen ( uiteraard vrij van weekmakers en andere chemische meuk ) De houten knot is gemaakt van FSC gecertificeerd beukenhout. De materialen zijn niet poreus, waardoor bacteriën geen kans krijgen en de borstel hygiënisch blijft. De borstels dragen het REACH certificaat wat wil zeggen dat ze absoluut vrij zijn van schadelijke stoffen als weekmakers, PVC en BPA. De haren van de borstelkop zijn gemaakt van paardenhaarmix en Tampico plantaardige vezels. Als je een ” die hard” veganist bent, is deze borstel dus niet geschikt voor jou. De borstels zijn recyclebaar en te vervangen. Er zijn losse borstelkoppen verkrijgbaar, wat je afwasborstel enorm verduurzaamt. Wil je de afwasborstel bestellen? KLIK DAN HIER. Wil je meteen de vervangende borstelkop bestellen? KLIK DAN HIER. 

Plantaardige spons voor het grovere werk

Soms zijn er oppervlakten in huis, die wat grovere aanpak nodig heeft. Denk daarbij aan vette oppervlakten in keuken en badkamer en toilet, behoorlijk smerige ramen en vensterbanken, maar ook smerige auto’s.  Een goede spons is daarbij onmisbaar. Er zijn ontzettend veel synthetische sponsen in de handel, en bovendien kosten ze ook nog eens bijna niets. Juist sponsen kunnen gigantisch milieuvervuilend en milieubelastend zijn. Ze kunnen minuscule kleine deeltjes bevatten die via ( spoel ) water in het riool terechtkomen en zo in ons milieu. Wil je graag denken aan mens, dier en milieu, dan is het absoluut verstandig om je eens wat meer te gaan verdiepen in sponsen als je er eentje wilt gaan kopen. Kies tenminste voor een natuurlijke, 100% plantaardige spons. Ik gebruik zelf erg graag de plantaardige spons van het merk GREEN HUB. Ze zijn gemaakt van 60% water, 33% cellulose en 7% magnesium. Deze spons is speciaal gemaakt voor al die grovere klussen in en rondom het huis. Het heeft een zeer hoog absorptievermogen en heeft een erg lange levensduur. Je hebt het meeste plezier van je spons, als je hem goed onderhoudt. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de spons als je klaar bent met gebruik en spoel zo goed mogelijk om. Laat de spons niet in een emmer of andere bewaarplaats drogen, maar leg het ergens in een donkere koele plek. Op deze manier gaat de spons erg lang mee. De spons kost € 6,95  en is VIA DEZE BESTELLINK te bestellen.

2 Reacties op “Hoeveel plastic slingert er rond n jouw keuken? En waarmee kun je deze vervangen?

  1. Het is zo veel vervuilender om van alles te gaan vervangen wat nog 20 jaar mee kan. Iets genuanceerder in je aanbevelingen zou plezieriger en beter voor het milieu zijn, voordat iedereen van alles gaat wegmieteren om maar geen plastic meer in huis te hebben. Gebruik wat je hebt totdat het stuk is of op is en vervang het dan voor een duurzamer alternatief. En ga niet je hele keuken door om van alles toe te voegen aan de plastic soup om dat coor allerlei nieuwe dingen te vervangen. Balans is het toverwoord!

  2. Anneke, natuurlijk heb je gelijk en is het beter je plastic, zeker het voorbeeld van die bewaardozen, door iets duurzamers te vervangen zodra het aan vervanging toe is. Alleen gaat de gemiddelde afwasborstel of spons natuurlijk echt geen 20 jaar mee…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *