Schuursponsjes…hoe onschuldig zijn ze nog?

We komen ze nog veel te vaak tegen in vele keukens……..Ik ga het in dit artikel hebben over schuursponsjes. Nog altijd één van de meest gebruikte schoonmaak-artikelen in de Nederlandse keuken. Ik wil in dit artikel verduidelijken, dat dit echt een zeer slecht idee is voor mens, dier en milieu. Ik ga het hebben over de meest verkochte schuurspons, de zogenaamde zachte schuurspons. Er zijn meerdere typen, maar in dit artikel beperk ik mij tot dit type. 

WAT ZIJN SCHUURSPONZEN?

Ik heb jaren geleden mijn schuursponsjes al de deur uit gedaan, omdat toen al bekend was geworden dat deze wemelden van de bacteriën, net als vaatdoekjes. Ik ben toen katoenen doeken gaan gebruiken die ik tot aan de dag van vandaag iedere dag ververs. Daarnaast besprenkel ik deze droog met wat  ( eco) allesreiniger. Zodat bij ieder gebruik er voldoende reiniger aanwezig is om de boel zo hygiënisch mogelijk schoon te maken. Ik kan mij de dag niet meer herinneren dat ik voor het laatst een schuurspons heb gebruikt.
De zachte schuurspons is bijna niet te missen in iedere Nederlandse keuken, het zijn bekende fenomenen die rondom een gootsteen rondzweven.
Dit type schuurspons bestaat uit een zachte sponslaag, gemaakt uit kunstmatig sponsmateriaal ( viscose) met daarop meestal een harde groene schuurlaag, In deze laag zitten microplastics en deeltjes. nanoplastic. Microplastics en nanoplastics zijn kleine plastic deeltjes die in het milieu terecht kunnen komen. Als je een schuursponsje bevochtigd en gebruikt ( schuren) komen er direct vele microplastics vrij. Dit kun je zowel met het blote oog zien ( meestal in een poederige substantie) maar ook onzichtbaar. De oplossingen verdwijnen in je gootsteen-afvoer, direct de riool in. Omdat de riolering-reinigingssystemen niet beschikken over verfijnde filteringssystemen komt dit alles terecht in onze zeeën. En groeit de plastic soep. 
 
 

GROTE BROEINESTEN VAN BACTERIËN EN SCHIMMELS

Niet alleen zijn schuursponsjes enorm slecht voor het milieu, ook zijn het grote bronnen van bacteriën en schimmels.  Dit kwam jaren geleden al aan het licht. Nadat dit bekend werd, werd overal geadviseerd om de sponzen op 60 graden te wassen of uit te koken. In 2017 stelden een aantal wetenschappers van het online magazine SCIENTIFIC REPORTS dat het reinigen van de sponsjes, zowel uitkoken als op hoge tempert wassen, er niet voor zorgt dat de bacteriën van en uit de sponsjes verdwijnen. De onderzoekers stellen zelfs, dat bepaalde bacteriën zich juist vermenigvuldigen nadat je deze hebt gewassen of hebt uitgekookt. De wetenschappers vertellen er wel bij dat er wel bacteriën waren aangetroffen na het wassen. maar het onduidelijk is of deze nog in leven zijn . Ze stellen dat er meer onderzoek nodig is.
Linksom of rechtsom, feit blijft, dat het gigantische bronnen van bacteriën en schimmels blijven. We gebruiken de schuursponsjes ook dagelijks en gooien deze weg zodra deze beginnen te rafelen of beginnen weg te teren. Ik moet degene nog tegenkomen die daadwerkelijk zijn of haar sponsjes iedere dag ( want daar praten we over als je het correct wilt doen) of op 60 graden wast of uitkookt. Omdat ze vreselijk goedkoop zijn ( ze worden bijna gratis weggegeven) vinden veel mensen het de moeite niet lonen en worden er hele voorraden tegelijk gekocht. Zo’n spons blijft dan ongeveer een week tot twee weken naast het aanrecht liggen. En wordt het tijd om het te verversen worden de oude weggegooid. En komt ook dit uiteindelijk in ons milieu terecht. 
DSC_0591
 
Schuursponsjes zijn belachelijk goedkoop. Je hebt er al 10 voor nog geen € 40 eurocent. Je kunt je afvragen waarom ze het niet beter meteen gratis weggeven. Omdat ze zo goedkoop zijn, worden ze ook erg veel gebruikt en blijven ze met miljoenen tegelijk verkocht. Mensen vinden ze handig. Het maakt bijvoorbeeld snel een vieze aangekoekte pan schoon, of het maakt je aanrecht vliegensvlug schoon en kruimelvrij. Het sponsje wordt omgespoeld en uitgeknepen en ligt vervolgens uren naast het aanrecht. Om weer opnieuw te worden gebruikt. Zodra het sponsje slijt, worden deze in een zucht vervangen. Als een sponsje rond de £ 3 euro zou kosten zou hier lang niet zo nonchalant mee worden omgesprongen. 
 

HOE HOU JE HET ZO HYGIËNISCH MOGELIJK? 

Als je graag zo hygiënisch mogelijk wilt werken, dan is de enige oplossing: gooi deze schuursponsjes eruit. En kies voor vaatdoeken van 100% katoen. Door deze dagelijks op 60 graden te wassen verwijder je meer bacteriën dan een sponsje.Nog meer tips:
 
* Gebruik om bijvoorbeeld vleessappen en eieren/ eierresten te verwijderen geen doekjes en/ of sponzen. Verwijder dit met keukenpapier en bewerk het oppervlak na met een goede eco allesreiniger. 
* Gebruik liever een goede , milieuvriendelijke afwasborstel ( daarover later meer) in plaats van een spons. Spoel ook deze altijd goed uit en laat bijvoorbeeld uitlekken op een vel keukenpapier.
* Gebruik een vaatdoekje nooit langer dan 24 uur.
* Gebruik altijd schoon keukengerei
* Was vaatdoeken, theedoeken en handdoeken minimaal op 60• uit. 
* Gebruik goede ecologische allesreinigers en afwasmiddelen
* Hang natte theedoeken liever niet uit om te drogen maar gebruik ze eenmalig. 
* Hou je aantal aan schoonmaakmiddelen en hulpmiddelen minimaal. Hoe meer je op je aanrecht bewaart, hoe meer bronnen van bacteriën en schimmels je kweekt. 
 

DSC_0575

HET KAN GELUKKIG MILIEUVRIENDELIJKER EN GEZONDER!

Gelukkig zijn er inmiddels heel veel milieuvriendelijke en gezondere alternatieven verkrijgbaar, en deze markt groeit anno 2020 met grote stappen. We vinden tegenwoordig in supermarkten al gezondere alternatieven op hulpmiddelen voor in het huishouden en ook de reinigingsmiddelen zijn veel milieuvriendelijker geworden. KLIK HIER OM ALLES OVER SCHOONMAAKMIDDELEN TE LEZEN. 
In de biowinkel vind je het grootste assortiment aan milieuvriendelijke schoonmaak-hulpjes. Er zijn bijvoorbeeld producten, die zijn gemaakt met gerecycled materiaal, en producten die zijn gemaakt uit pure en natuurlijke materialen. zoals houtvezel De meeste sponsjes worden bijvoorbeeld gemaakt van cellulose, waarop een stukje “ loofa” wordt geplaktLoofa is een exotisch fruit, dat na drogen een houtachtige structuur krijgt, waardoor het al eeuwenlang wordt gebruikt voor het schoonschrobben van oppervlakten. Doeken worden vaak gemaakt uit 100% biologisch katoen of viscose.
De materialen die worden gebruikt zijn altijd gerecycled en natuurlijk . Het is daarom altijd milieuvriendelijk, en gezonder voor mens en dier. Er worden verschillende materialen gebruikt om te recyclen, zoals plastic flessen, walnoot en hazelnoot doppen, oude matrassen, en andere vezels als kokosvezel. 
De producten zijn een stuk duurder. Dat is weer meteen een zeer groot nadeel. Je betaalt ongeveer zo’n € 75 eurocent per schuursponsje. Of duurder, afhankelijk van het merk. Ze worden meestal per twee of per drie stuks verkocht. 
Er zijn verschillende merken. De twee meest verkochte merken op gebied van sponsjes zijn ECOFORCE en MAISTIC. De eerste werkt vooral met gerecycled materiaal, de ander is gespecialiseerd  in het maken van plasticvrije en gecertificeerde composteerbare producten en verpakkingen. Hun missie is om plasticvervuiling te stoppen door producten te ontwikkelen die plastic- en microplasticvrij zijn. De producten van Maistic zijn het meest prijzig. Je betaalt voor twee schuursponsjes bijna € 2 euro, dus een euro per sponsje.

DSC_0574

HOE WERKEN DEZE MILIEUVRIENDELIJKE HULPJES IN DE PRAKTIJK?

Veel mensen zetten vraagtekens bij het gebruik van deze milieuvriendelijke attributen voor in de keuken. Naast dat ze erg twisten over de prijzen, vragen ze zich af of de materialen die worden gebruikt hetzelfde werkren als de reguliere hulpstukken. Ik heb daarom de proef op de som genomen. Ik heb in mijn biowinkel een aantal van deze producten gekocht en ben ze gaan uitproberen. Zoals eerder geschreven gebruik ik alleen 100% katoenen doeken. Deze gebruik ik 24 uur en zet ze in kokend water in een emmer met baking soda voordat ze de wasmachine ingaan. Ik gebruik normaliter dus geen sponsjes of andere agressieve hulpmiddelen. Ik gebruik biologische allesreinigers, het meeste van Marcel, Ecover en Seepje. Deze zijn inmiddels ook in supermarkten verkrijgbaar. Al mijn reinigers zijn biologisch, dus bijvoorbeeld ook mijn afwasmiddel. Wat heb ik gekocht?
 
– ECO FORCE keuken schuusponzen ( pads, € 2)
– ECO FORCE afwasborstel ( € 2,50)
– ECO FORCE schuursponsjes ( € 2)
– BURSTENHAUS houten wasknijpers ( 25 stuks voor € 5,25)
–  REDECKER Houten pannen borstel  ( € 4,95) 
– MIRCO FIBER DOEKJES SET ( € 6,98)
DSC_0581
 
De pads zijn eigenlijk niet anders dan reguliere. Ik heb de pitten van mijn fornuis er mee schoongemaakt en dat ging echt perfect. Het vuil vloog eraf en het gaf geen krassen.
DSC_0582
Ik heb de pad onder heet water omgespoeld en in mijn kelder gelegd, voor een volgend gebruik. Ik vind het een topper. 
DSC_0579
 
Met het schuursponsje worstelde ik een beetje omdat ik helemaal niet gewend ben om met zo’n sponsje te werkren. Ik vond ze er leuk en grappig uitzien.Je zit de gerecyclede deeltjes nog in het sponsje zitten wat een enorm grappig effect geeft.Deze sponsjes zijn gemaakt van resten uit de meubel en beddenindustrie.en de schuurlaag is gemaakt van gerecyclede plastic flessen.
DSC_0580
 Ik heb een dag mijn doekje verwisseld voor een sponsje. Dit werkte dus in het begin even vreemd, maar later fijn. Toch hou ik het liever bij mijn doekjes 😉 Het sponsje werkt gewoon net zoals reguliere sponsjes. Het heeft alleen een veel betere grip! Dankzij de “ inhammen” in het midden van de sponsjes. 
DSC_0588
 
De afwasborstel dan…ik gebruik normaal een houten. Zo’n lekker ouderwetse, die je voor nog geen euro koopt bij ACTION. De eco afwasborstel ligt lekker in de hand. Het poetst ook grondig. Ik moest wel even wennen aan de vierkante borstel. Mijn houten afwasborstel heeft een ronde borstel. Wauw, wat een zeer fijne borstel is dit! Ik ben verrast. Je kunt de borstel overigens steeds vervangen. Er zijn losse borstels verkrijgbaar die je steeds weer op de steel kunt klikken. Super duurzaam dus. 
DSC_0584
 
Ik gebruik  houten wasknijpers. Maar ik zag deze leukerds liggen en ik was verkocht 😉 Ik ben gezwicht. Hoe leuk zijn deze nostalgische wasknijpers wel niet? Ze zijn in zijn geheel gemaakt van hout. Ik heb mijn wasje ermee opgehangen en dat ging perfect, wel ook hier even wennen, want je klikt ze niet open. Je moet ze echt op de waslijnen drukken Maar zo leuk! Ik hou ervan, echt iets uit grootmoeders tijd! Het was wel een duur grapje, maar je doet er jaren mee. Ze zijn onwijs leuk, maar vooral handig en duurzaam.
DSC_0594
Ze overtreffen de wasknijpers met veertjes , omdat ze erg goed en stevig vastklemmen. En…je hebt geen afdrukken van wasknijpers in je was! De veertjes hebben nog meer nadelen t.o.v deze veertjes-vrije wasknijper. De knijpkracht hangt vaak af van welk veertje er in de knijper zit en kan ook vrij snel scheef of kapot springen. Daarnaast kunnen deze veertjes zeer snel gaan roesten waardoor er mogelijk roestvlekken in je kleding terecht kan komen. En nog een groot voordeel: deze houten nostalgische knijpers zijn zeer geschikt voor mensen met reuma of andere aandoeningen aan de handen omdat je niets hoeft in te knijpen! 
DSC_0586
 
Deze houten pannen borstel heb ik speciaal gekocht omdat ik een hele vieze gietijzeren pan heb die ik met andere middelen niet schoon krijg. Dit borsteltje bevat messing borstelharen en natuurvezels  en geen vervelende stofjes die vrij kunnen komen.
DSC_0596
Mijn pan werd niet helemaal blinkend schoon, maar het grootste was wel zo verwijderd! Ik ben dus wel blij met dit kwastje.. Het krast niet. 
DSC_0577
 
Ik kocht een setje van vier microvezel doekjes. Een doekje om glaswerk te reinigen, een doekje voor de keuken, een doekje voor van alles -en-nog-wat, en een badkamerdoekje. Nu ben ik niet zo van de doekje voor dit en doekje voor dat. Ik gebruik mijn doekjes voor alles, Wel is het glas-doekje fijn om je computer en andere beeldschermen mee schoon te vegen ( droog) 
De doekjes zijn erg fijn. Ze nemen goed water en reinigingsmiddelen op terwijl dit laatste eigenlijk niet nodig is volgens de fabrikant. Maar ik hou nu eenmaal van een beetje allesreiniger gebruiken. De doekjes zijn niet te groot  ( 32 x 31 cm) en liggen fijn in de hand.
DSC_0592
Ze geven geen kleurstof af bij een eerste gebruik. Ik heb ze al 1 x gewassen en ze blijven supermooi. Ik moet zeggen dat ze echt heel goed van kwaliteit zijn, maar ik vind € 6 euro voor vier doekjes wel erg veel geld. Ik koop mijn 100% katoen doeken ( onbewerkt ) o.a gewoon bij de Hema. Daar zijn ze een stukje goedkoper. Ook ACTION verkoopt 100% katoenen doeken. Wel even opletten of deze niet zijn bewerkt / geverfd. Maar eerlijk = eerlijk, deze doekjes uit de biowinkel zijn wel erg fijn….
DSC_0576

MIJN CONCLUSIE

De geteste producten zijn in mijn beleving echt niet anders dan reguliere, dus ik denk dat we daar echt niet bezorgd over moeten zijn. Het werkt gewoon hetzelfde. Ik heb alleen wat moeite met de prijzen. Dat zou toch echt eens anders moeten worden aangepakt willen we de consument zover krijgen om te kiezen voor duurzame en milieuvriendelijke hulpmiddelen in het huishouden. Want of je nu € 40 cent betaalt voor 10 sponsjes of € 1 voor eentje, dat vind ik wel een erg groot gapend gat. Als de prijzen omlaag kunnen, weet ik zeker dat de consument ook bereid is IETS MEER te betalen. Maar als ik naar mezelf kijk, zal ik bijvoorbeeld geen tweede x zoveel geld uitgeven voor simpele schoonmaak-hulpjes. Al ben ik echt blij met mijn hippe wasknijpers 😉 
allesreiniger-spons-vrij-van-microplastic
Maistic gebruikt natuurlijke ingrediënten, ECO force gerecyclede materialen.
Gelukkig kun je ook goede keuzes maken en hoef je niet meteen het duurste van het duurste te kopen. Zo kunnen de prijzen onderling op internet sterk verschillen en kun je ook voor ander vriendelijk materiaal kiezen. 100% onbewerkte ( niet geverfde) doeken zijn bijvoorbeeld prima. Deze kun je ook voor een habbekrats kopen. En als je goed met hygiëne omspringt zijn er veel hulpjes goed te h=gebruiken die het milieu niet belasten maar erg goedkoop zijn. Koop bijvoorbeeld standaard een pot baking soda. Daar kun je heel veel milieuvriendelijk mee schoonmaken. KLIK HIER VOOR MEER INFO.
Ik heb wel een beetje dubbele gevoelens bij het gebruiken van de gerecyclede producten omdat deze o.a zijn gemaakt van gerecycled plastic, wat in mijn beleving een beetje water-naar-de-zee dragen is wat betreft de plastic soep en ook vraag ik mij af hoe het zit met de microdeeltjes…
Ik zou dan gaan voor de MAISTIC producten. Deze kon ik echter niet in mijn biowinkel vinden. Linksom of rechtsom: of je nu gaat voor gerecycled of voor natuurlijke producten, één ding staat vast: je bent altijd 10 x beter bezig dan de reguliere schuursponsjes……
 

Meer lezen over dit onderwerp?

Biologische schoonmaakmiddelen

groene zeep, het schoonmaakmiddel voor in de keuken!

Baking soda, de ideale milieuvriendelijke alleskunner voor in de schoonmaak! 

Biologische reinigingsmiddelen bij de ACTION…is het wat? 

22 Reacties op “Schuursponsjes…hoe onschuldig zijn ze nog?

 1. Interessant artikel, ik heb het meteen aan mijn moeder laten lezen :-). Zelf gebruik ik de eco afwasspons van Sonett.

  • Waar kan ik die kopen? 10 voor @0,40 Dat is veel beter. Eén keertje gebruiken en dan in de container. Niks geen bacteriën en in de vuilverbranding komen ze ook niet in het milieu terecht!

  • Mijn wederhelft kwam ook blij verrast met ecologisch ogende schuursponsjes aanzetten. Helaas zijn ze eigenlijk slechter als de gewone van 3m. Daarvan zijn de sponsjes namelijk van viscose. Dat is cellulose en breekt ongeveer net zo af als hout/textiel. De gerecyclede eco-sponsjes zijn van polyurethaanschuim wat net zo slecht (lees niet) afbreekt en eindigt als mictoplastics in het milieu of als nogal giftige damp bij verbranding.
   Het schuurgedeelte is eigenlijk technisch identiek, alleen niet hardgroen maar een leuke aardetint.
   Ik ben geneigd om dit onder “greenwashing” te ranschikken, met als bonus een leuk verdiemodel.

  • En, dat vergat ik nog, “recycling” is een leuk containerbegrip, maar heeft meerdere (waaronder ook wat viezere) smaken. Van de stukjes matras kun je een nieuwe matras maken. (Iets wat verscheidene matrasfabrikanten ook doen). Dat is echt recyclen. Het nieuwe product is even goed als het vorige. Als je er een sponsje van maakt, is dat “downcycling”. Het nieuwe product is laagwaardige, en de volgende “cycle” is de vuilverbranding.
   Hetzelfde geldt voor PET. Je kunt er ook nieuwe flessen van maken. Steeds weer.

 2. Ik gebruik ook die groene eco afwasborstel. Zeer tevreden over. Je doet echt jaren met zo’n borstel. De houten borstels die ik vroeger altijd kocht moest ik heel vaak vervangen.

 3. Ikzelf gebruik schuursponsjes (met schuurmiddel) voor m’n wasbakken. Niet voor de afwas. In je verhaal begrijp ik het verschil niet zo goed. Of je nou zo’n schuursponsje na gebruik op het aanrecht legt of in je kelder, maakt dat wat uit? Kun je de eco slonsjes ook uitwassen? Ik overweeg ze, want schrik hier toch wel van.

 4. Slonsjes? Pffft, m’n iPad is wel in een bepaalde mood geloof ik.. sponsjes heb ik toch echt getypt…

 5. Iets compleet steriliseren wat we nu proberen te doen is niet goed. We hebben bacteriën ook nodig. Hierdoor krijgen we steeds zwakkere mensen zonder weerstand. Dus op mijn vaat doek en afwas doekjes mogen er gerust wat bacteriën zitten.

  • Helemaal mee eens! Elke dag uitwassen is overhygiene en achterhaald. Veroorzaakt allergieen. Door te veel hygiene missen we ook de goede bacterien.

   • Ik gooi vaak wat overblijvend kokend water over m’n sponsjes en spoel de vaatdoekjes in goed heet water uit of ik stop ze een paar seconden in de magnetron. Net zo schoon als uit de wasmachine. Tenzij ik er vies schoonmaakwerk mee heb gedaan, dan gaan ze na afloop in de was. En theedoeken hang ik goed uit om te drogen. Heb je toch alleen maar schone vaat mee afgedroogd. En inderdaad overdreven hygiène is niet goed voor onze weerstand.

 6. Mooi artikel, ik wist dit niet terwijl ik toch heel milieu vriendelijk bezig was dacht ik!
  Ik heb nog een hele rol schuursponsjes liggen, als ik ze weggooi komt het ook in het milieu terecht.
  Wat zou ik daar mee doen?

 7. Ik gebruik baking soda voor alles!! Ideaal. Over de doekjes en sponsjes ga ik nadenken want Monique “ je maakt een punt” !!! Thanks

 8. Sinds ik in Griekenland heb leren afwassen, vind ik dat het fijnst met een schuursponsje en een drupje Sonnett (Ecover was toch niet meer oké, want ze hadden de formula veranderd?) en afspoelen met heet water van 65˚ om de bacteriën te doden. M’n doekjes houdt ik erna onder het kraantje van de Wipe & Clean (EM) dat zijn goede bacteriën. M’n doekje is dus altijd fris met minder gedoe en weinig geld.
  Voor zo’n sponsje heb ik wel €0,75 – €2 over. Ik doe er best lang mee voor alleen de afwas. Voor de andere keukenklusjes heb ik een ander sponsje, die houten borstel (al 15 jaar!) voor de asbakken en andere vieze dingen en een roestvrijstalen spons voor pannen en fluitketel.

 9. Ik doe de sponsjes altijd 4 minuten in de magnetron drijfnat en dan komen ze er weer fris uit.Stinken niet meer!! Ik denk dat al de bacterie er uit zijn.

  • Denk dat dan de bacterien welig tieren in de magnetron…..die zijn niet dood.

 10. Na gebruik van droogdoek en aanrechtdoekje laat ik het wel drogen.
  Was 1 x p.w. Zou een vieze muffe geur geven om die natte doeken ergens neer te leggen, voordat het wordt gewassen!!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *