De lekkerste haverbeignets maak je zo!

In 2014 bedacht ik mijn inmiddels beroemde haverbeignets. Dit is een gezonde variant op de appelbeignet, die we rond oud en nieuw veel bakken en eten.  Haverbeignets zijn knetterlekker en knettergezond. Haverbeignets heeft ontzettend veel voordelen:

 • Haverbeignets worden gebakken in de oven of in de airfryer. Dit zorgt voor een vetvrije lekkernij
 • Het geeft geen luchtjes tijdens het bakken die nog dagen in huis blijven hangen. De geur die zich verspreidt tijdens het bakken in de oven lijkt erg op die van appeltaart 😉
 • Het vraagt ontzettend weinig ingrediënten. Meer dan wat havermout, stevia, bakpoeder, appels en kaneel heb je niet nodig. Bovendien zijn ze voordelig.
 • Je hoeft er niet uren voor in de keuken te staan. Haverbeignets hebben een voorbereiding van ongeveer 15 minuten en het bakken neemt hooguit een kwartiertje á 20 minuutjes in beslag. Daar hoef je niet bij te blijven, en dus geeft dit je veel meer bewegingsvrijheid om andere dingen te doen.
 • Je kunt veel platen tegelijk bakken in de oven. Dit zorgt voor een grote voorraad tegelijk.
 • Ze zijn licht verteerbaar. Dit is zeker op een feestelijke avond als oudejaarsavond een welkome luxe tussen alle andere hapjes en drankjes.
 • Ze zijn toegankelijk. Kinderen zijn er dol op, maar ook veganisten, mensen die gluten, suikers en E nummers en kunstmatige additieven mijden, koemelk mijden kunnen genieten van een haverbeignet. Zorg betreft gluten ervoor dat de havermout 100% glutenvrij is.
 • Ze zijn zo gezond en voedzaam dat je ze ook tijdens een ontbijt, lunch of tussendoor kunt eten. Ze bevatten veel volwaardige voedingsstoffen.
 • Haverbeignets worden gezoet met zuivere stevia en ceylon kaneelpoeder. En uiteraard de natuurlijke vruchtensuikers uit de appel. Dit maakt het redelijk geschikt voor diabeten.
 • Omdat ze geschikt zijn voor erg veel mensen, hoef je ook niet te stressen met verschillende soorten beslag.
 • Ze zijn ongeveer een week lang houdbaar. Heb je dus over na de jaarwisseling, kun je ze nog lekker na-eten.

IMG_1139

Hoe maak je de perfecte haverbeignets?

In mijn basisrecept geef ik reeds erg veel tips en andere opties om haverbeignets te maken. Maar hoe maak je de PERFECTE haverbeignets? Dat leg ik je graag uit.

BOODSCHAPPENLIJSTJE:

 • twee/drie kilo ( afhankelijk van de hoeveelheden je wilt gaan bakken) appels
 • Greensweet-stevia sweet Xtra
 • ceylon kaneelpoeder
 • ( wijnsteen) bakpoeder
 • eventueel: vanille bourbon
 • 500 gram havermout
 1. Gebruik iedere appelsoort die je wenst. Wat jij het lekkerste ras vindt. Het hoeft dus niet persé goudreinetten te zijn. Belangrijk is om de schil erom te laten. Dit geeft de meeste smaak en aroma af en bovendien zitten in en net onder de schillen de meeste voedingsstoffen. Bovendien is het erg gemakkelijk: je hoeft niets te schillen 😉

IMG_1138

2) Verwijder het klokhuis met een appelboor. Snij de appels vervolgens in dunne plakken. Voeg de plakken in een grote kom en bestrooi ze royaal met ceylon kaneelpoeder en een eetlepel greensweet-stevia sweet Xtra. Goed husselen, zodat alles goed in de suiker en kaneel ligt. Laat dit liefst ongeveer een uur trekken. Heb je haast, dan kun je dit achterwege laten.

IMG_1687

3) We gaan nu het beslag maken. Voor ongeveer 15-20 beignets heb je 500 gram havermout nodig. Weken vooraf is niet nodig. Om het fytinezuur te verwijderen zet het betreft havermout namelijk erg weinig zoden aan de dijk. Wil je toch het meest mogelijke doen? Zet de havermout dan 24 uur tevoren samen met twee eetlepels boekweitmeel of een stukje zeewier ( let op, dit beïnvloed de smaak) in ruim water te weken. Laat de volgende dag het overtollige water weglopen. Voeg de havermout in een kom, en voeg hieraan 15 gram ( wijnsteen) bakpoeder toe, twee eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra, en twee eetlepels ceylon kaneelpoeder toe. De kaneel is optioneel. Je kunt dit ook weglaten.  Of een theelepel vanille bourbon toevoegen. Meng alles door elkaar. Voeg nu steeds beetjes warm water toe tot je een stevige maar smeuïge massa krijgt. Je beslag is klaar voor gebruik.

IMG_1685

4) Bekleed bakplaten ( zoveel je nodig denkt te hebben) met bakpapier. Zet de oven op 190 graden. Omdat het beslag plakt, kun je het beste een kommetje water klaarzetten waar je geregeld even je handen in dompelt. Dit vergemakkelijkt het kneden om de appelplakken. Pak steeds wat beslag en vouw deze als ware om de appelplak heen. Duw met je vinger het gat in het midden open en leg op de bakplaat.

IMG_1140

5) Bak de beignets in ongeveer 15-20 minuten goudbruin gaar. Blijf GOED tussentijds controleren. Dit is belangrijk omdat iedereen zijn of haar beslag weer anders van dikte maakt en dit invloed heeft op het bakproces. Bestrooi ze tot slot met Greensweet-stevia ICING poedersuiker voor de finisching touch! 

IMG_1142

Enkele tips:

 • Gebruik liefst wat rijpere appels ( appels die bijvoorbeeld een week of langer op de schaal hebben gelegen) Deze bakken beter af.
 • Is je beslag te vast? Voeg steeds kleine beetjes water toe tot de massa licht smeuïg wordt.
 • Is je beslag te nat? Voeg wat havermout toe.
 • Je kunt andere zoetmiddelen gebruiken dan stevia, maar onthou dat ze dan een stuk ongezonder worden. Ook suikervervangers als honing, palm en kokosbloesem en rietsuiker zijn keiharde suikers en niet erg prettig voor de bloedsuikerspiegel.
 • Je kunt uiteraard van alles aan je beslag toevoegen. Zo kun je cacaopoeder, baobab poeder, lucumapoeder, carobpoeder, vanille bourbon, speculaas/koek/taai-taaikruiden enz toevoegen. Ook hier geldt: hoe meer je toevoegt hoe minder gezond de beignet wordt, afhankelijk van wat je extra toevoegt.

IMG_1143

Bewaar ze in een goed afsluitbare box. Zo blijven ze een week goed. Bewaar ze op een koele, donkere en droge plaats. Je kunt dit recept ook gebruiken voor fryer-beignets. Ze komen er wel wat harder/krokanter uit en de korst is wat bleker. Zet de temperatuur van de MontAna airfryer op 185 graden en bak per portie in circa 5-8 minuten.

IMG_1145

Lekkere variatie?

Als je toch bezig bent, kun je talloze variaties maken. Dit staat extra feestelijk op een schaal. Je kunt de haverbeignets bijvoorbeeld extra bestrooien met wat erythritol suiker en biologische magere cacaopoeder. Dit geeft een leuk gedecoreerde beignet.Bestrooi de beignets met alles wat je wenst voordat ze de oven in gaan.

IMG_1146

Andere opties om extra te versieren zijn:

 • kokosrasp en kokossnippers
 •  amandelschaafsel
 • cacaonibs
 • fijn gehakte nootjes
 • fijn gehakte pinda’s

EET SMAKELIJK EN EEN GEWELDIG FIJN, GEZOND EN MEUKVRIJ UITEINDE GEWENST!

 

 

2 Reacties op “De lekkerste haverbeignets maak je zo!

 1. Hè Monique,

  Zie ik het nou goed dat dit recept enigszins afwijkt van je vorige recept voor de beignets?
  500 ipv 300 gram havermout en geen eieren meer?

  Groetjes Ansje

 2. Toen ze al in de oven lagen kwam ik er pas achter dat je maar 1 kant van de appel moet bestrijken met beslag, whoeps…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *